Citas ziņas

Aizturēts grupējums, kas apzaga privātmājas Zemgalē, Pierīgā un citviet

Zane Atlāce - Bistere, 18.09.2019

Jaunākais izdevums

Valsts policija (VP) ir aizturējusi četru personu grupu, kas tiek turēta aizdomās par pēdējo mēnešu laikā izdarītām zādzībām no privātmājām daudzos Latvijas reģionos – Zemgalē, Pierīgā un citviet, informē VP.

Pēdējo mēnešu laikā Zemgalē bija palielinājies zādzību skaits no privātmājām. Naktīs, kamēr privātmāju saimnieki gulēja vai arī neatradās mājās, atspiežot pirmo un otro stāvu logus un atverot durvis, ļaundari iekļuva svešajos īpašumos un iznesa no tiem dažādas nelielas vērtīgas mantas. Šādi noziegumi tika izdarīti arī citviet Latvijā. Jau sākotnēji varēja secināt, ka zādzībām ir līdzīgs noziedzīgais «rokraksts».

Aktīvi strādājot, policisti nonāca uz pēdām noziedznieku grupai, kas, iespējams, bija saistīta ar šīm zādzībām. Šā gada augusta beigās aizdomās par minētajiem noziegumiem tika aizturētas pirmās divas personas – 1972. un 1989. gadā dzimuši vīrieši. Vēlāk tika aizturēti arī pārējie iespējamie grupas dalībnieki – 1974. gadā dzimusi sieviete un 1983. gadā dzimis vīrietis. Visi aizturētie vīrieši jau iepriekš sodīti par dažādiem noziedzīgiem nodarījumiem, divi no tiem par mantiskiem noziegumiem. Savukārt aizturētā sieviete iepriekš nav sodīta.

Policisti ir veikuši 14 kratīšanas aizturēto personu dzīvesvietās, automašīnās un citos objektos. Kratīšanu laikā izņemta nauda, kā arī ievērojams daudzums juvelierizstrādājumu – gredzeni, auskari, dārgu zīmolu pulksteņi un citas mantas. Daļai no atsavinātajiem priekšmetiem policija ir jau noskaidrojusi likumīgos īpašniekus un šobrīd strādā, lai apzinātu arī pārējos privātmāju apzagšanas gadījumus, no kuriem nākušas šīs mantas.

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja priekšnieks Juris Staļģevics norāda, ka šis ir viens no prāvākajiem noziedznieku grupējumiem, kas Zemgales reģionā bija specializējies privātmāju apzagšanā, un norāda, ka darbs pie šādu noziegumu atklāšanas neapstāsies.

Saistībā ar notikušo uzsākti vairāki kriminālprocesi, kas kvalificēti pēc Krimināllikuma 175. panta trešās daļas (par zādzību, ja tā izdarīta, iekļūstot dzīvoklī) un pēc Krimināllikuma 185. panta pirmās daļas (par svešas mantas tīšu bojāšanu). Tāpat uzsākts kriminālprocess par sveša maksāšanas līdzekļa nelikumīgu izmantošanu, jo vienā gadījumā tika nozagta un nelikumīgi izmantota kredītkarte.

Trīs aizturētajām personām piemērots drošības līdzeklis apcietinājums, savukārt vienai personai – ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Daļai atsavināto mantu policija jau ir noskaidrojusi īpašniekus, savukārt citām īpašnieki vēl tiek meklēti. Valsts policija aicina apskatīt šo priekšmetu fotogrāfijas un atsaukties cilvēkus, kuriem tās pieder, zvanot pa tālruņa numuru 63004200, 63004202, 63004342 vai 110, vai arī rakstot pa e-pastu: [email protected].

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada pirmajos divos mēnešos automašīnu detaļu zādzību pieteikumu skaits ir pieaudzis par 25% salīdzinājumā ar pagājušo gadu, liecina If Apdrošināšanas dati.

Pēdējā pusgada laikā novērota arī jauna tendence: straujš BMW automašīnu marku stūru zādzību skaita pieaugums.

Visbiežāk zagļi izvēlējušies nozagt 320, 530 un X5 modeļu stūres, izmantojot vienkāršu veidu: tiek izsists automašīnas stikls un pēc tam atskrūvēta stūre. Pēc autoservisu ekspertu sniegtās informācijas stūres zādzība aizņem vidēji divas minūtes.

“BMW automašīnas marka ir viena no populārākajām auto markām Latvijā. Un stūre ir pietiekami vērtīga detaļa, ko varētu būt viegli realizēt otrreizējā tirgū,” komentē If Apdrošināšanas KASKO produkta vadītājs Roberts Skrupskis.

Vidēji atlīdzības par jaunu stūres nomaiņu svārstās no 2000 līdz 6000 eiro atkarībā no automašīnai nodarīto bojājumu apmēra. Zādzības galvenokārt notiek Rīgā un Pierīgas novados klusākās un nomaļākās vietās diennakts tumšajā laikā, bet tai pašā laikā arī mēdz būt gadījumi privātmāju teritorijās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Patlaban neizskata versiju, ka advokāts Bērziņš nogalināts profesionālās darbības dēļ

LETA, 22.07.2019

Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins

Foto: Ieva Makare/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Policija patlaban neizskata versiju, ka advokāts un bijušais tiesnesis Uldis Bērziņš nogalināts savas profesionālās darbības dēļ, šodien žurnālistiem pastāstīja Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins.

Viņš apstiprināja, ka sestdien vakarā Mārupē notikušā nozieguma rezultātā bojā gājis Bērziņš, kurš ticis sašauts, ierodoties mājās un sastopot laupītājus. Bērziņš ar šautām brūcēm nogādāts slimnīcā, taču tur miris. Policijai zināms, ka vismaz divi noziedznieki bija ielauzušies privātmājā, sasējuši 1940.gadā dzimušo mājas saimnieci un laupījuši māju. Kad mājās ieradies Bērziņš ar sievu, noziedznieki, izvairoties no sagūstīšanas, bēguši prom un no šaujamieroča izdarījuši vairākus šāvienus Bērziņa virzienā.

Laupītājiem no notikuma vietas izdevies aizbēgt, un patlaban norit aktīva noziedznieku meklēšana, uzsvēra Grišins, piebilstot, ka kriminālpolicija strādā intensīvā režīmā. Laupītāji bijuši maskās. Policija patlaban neatklāj, kādas mantas laupītāji aiznesuši sev līdzi. «Ir pavedieni, mēs strādājam,» norādīja Grišins. Kriminālprocess ierosināts pēc Krimināllikuma 117.panta, proti, saistībā ar slepkavību pastiprinošos apstākļos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

VIDEO: Piemērs, kā mājoklis tiek apzagts pāris minūšu laikā

Ilze Žaime, 16.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eksperimentā noskaidrots, ka mājokļa apzagšanai pietiek vien ar 1,5 minūtēm.

«Mājās un dzīvokļos zādzības visbiežāk notiek, atmūķējot terases durvis, logus vai āra durvis. Tāpat, ja logi vai balkona durvis ir atstāti vēdināšanas režīmā, zaglis tos var atspiest vaļā. Situācijas ir dažādas, bet parasti zagļi izvēlas īpašumu, kas nav labi apsargāts un tajā viegli iekļūt,» komentē eksperimenta veicēja If Apdrošināšana Privātīpašuma apdrošināšanas produktu vadītājs Endijs Melecis.

Visbiežāk zagtās lietas ir tādas, kuras zaglim būs viegli iznest un kas ir ātri pamanāmas. Visbiežāk tiek zagtas vērtslietas, bižutērija, somas, rokaspulksteņi, nauda, mazā elektrotehnika – foto kameras, datori un to aprīkojums. Nereti arī alkohols un apģērbi, piemēram, zīmolu apģērbi un krekli, kas vēl ir iepakojumos. Ja būs iespējams lietas aizvest, tiks nozagtas arī mantas no dārza vai šķūnīša.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieks rosina Langstiņos uzlabot videonovērošanas sistēmas

LETA, 30.09.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Langstiņu ciemā, kur notikušas vairākas zādzības un advokāta Pāvela Rebenoka slepkavība, nepieciešams uzlabot videonovērošanas sistēmu kapacitāti, šodien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē izteicās Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieks Armands Ruks.

Ruks skaidroja, ka pēdējā laikā nav novērojams mājokļu apzagšanas gadījumu skaita pieaugums, taču tās joprojām ir aktuālas. Zagļi uzdarbojas, piemēram, Rīgas apkārtnē, tostarp, Langstiņos.

Vietas Rīgas apkārtnē, kur visvairāk uzdarbojas privātmāju apzadzēji 

Šā gada novembrī, salīdzinot ar šā gada iepriekšējiem mēnešiem, ir vērojams zādzību...

Langstiņos, kur nesen notika advokāta Rebenoka aplaupīšana un slepkavība, ir vairāki piebraucamie ceļi. Ruks nekomentēja, kurās vietās izvietotas videonovērošanas kameras, bet vērtēja, ka videonovērošanu šajā ciematā varētu uzlabot. Viņš atgādināja, ka videonovērošana nebija ierīkota arī paša upura mājā.

Ruks uzskata, ka policijai jābūt ātrākai piekļuvei videonovērošanas sistēmām, lai efektīvāk varētu apstrādāt videonovērošanas ierakstus. Policija plāno iegādāties speciālu programmatūru, lai efektīvāk analizētu videonovērošanas materiālus.

"Videonovērošanas trūkums krīt ļaundariem acīs. Ir jāsaprot, ka par īpašumu ir jārūpējas. Privātajam sektoram kopā ar valsts iestādēm jārūpējas, lai noziegumu padarītu sarežģītāk izdarāmu, jo visas videonovērošanas kameras un sistēmas iedarbojas preventīvi," izteicās Ruks.

Jau ziņots, ka naktī uz 20.septembri Langstiņos tika nogalināts zvērināts advokāts Rebenoks, bet viņa partneris Ingus Balandins ievainots.

Policija informēja, ka trīs maskās tērpti noziedznieki advokāta Rebenoka mājā iebrukuši, uzlaužot durvis, un savus upurus tie situši ar rokām, kājām un turpat atrastiem dēļiem, bet no notikuma vietas aiznesuši līdzi dārgus rokaspulksteņus un juvelierizstrādājumus.

Laupītāji upurus pārsteiguši, nezvanot pie durvīm, bet ielaužoties no pagalma puses. Policija vēl skaidros, vai ielaušanās pa durvīm notikusi pirms saimnieku atgriešanās vai jau pēc tam. Policija notikuma vietā ieradusies pēc tam, kad noziegumā cietušais Balandins vērsies pēc palīdzības pie kaimiņiem, jo viņam pašam telefons ticis atņemts.

Lai arī policija izvirzījusi un strādā pie divām galvenajām versijām, proti, noziegums paveikts laupīšanas nolūkā vai arī saistībā ar Rebenoka profesionālo darbību, policija norādījusi, ka patlaban noziegums neizskatās pēc pasūtījuma slepkavības.

Komentāri

Pievienot komentāru