Jaunākais izdevums

Pagājušajā nedēļā Rietumu Bankas un TechHub Riga sadarbības ietvaros notika otrā diskusija – tikšanās kluba formātā, informē Rietumu bankas pārstāvji.

Tās laikā tika uzsvērta likumdošanas būtiskā loma fintech jomas turpmākajai attīstībai Latvijā. Diskusijā šim jautājumam uzmanību pievērsa Finanšu ministrijas Finanšu sektora vadības nodaļas vadītāja vietniece Dina Buce. Viņa pastāstīja, ka šobrīd tiek veidota likumdošanas bāze, kas atbilstu tiem platformu veidiem, kādi jau darbojas un tuvākajā nākotnē darbosies Latvijā, jo Eiropas Savienības līmenī vienots platformu darbības regulējums pagaidām nepastāv.

«Mēs uzmanīgi izvērtējam šīs nozares jaunos produktus; Latvijā visizplatītākais ir kopīgo aizņēmumu platformu (lending based crowdfunding) modelis, ar to operē jaunās platformas, piemēram, arī labi zināmā TWINO un Mintos. Latvijā cenšamies likumdošanas prasības adaptēt tā, lai tās atbilstu šā brīža inovācijām. Mēs saskatām fintech nozares lielo potenciālu,» diskusijā atzina Finanšu ministrijas pārstāve.

Tikšanās laikā uzstājās arī Cobalt projekta partneris Lauris Liepa, kurš norādīja uz tiesību sfēras pilnveidošanas nozīmi turpmākajā fintech nozares progresā. Viņa referātā Alternatīvo finanšu modeļu tiesiskie nosacījumi tika runāts par tādiem aspektiem kā startapu tiesiskais regulējums, līgumu noslēgšanas īpatnības, kreditēšana, kā arī citām aktuālām tēmām.

Paneļdiskusijas moderatora loma bija uzticēta Latvijas startapu asociācijas pārstāvim, bijušajam ekonomikas ministram Danielam Pavļutam. Diskusijā aktīvi piedalījās Mārtiņš Bērziņš (Monea), Lauris Liepa, Mārtiņš Šulte (Mintos) un Dina Buse; viņiem pievienojās arī Rietumu Bankas valdes locekļi Renāts Lokomets un Jevgēnijs Djugajevs.

Rietumu FinTech Club ir platforma, kurā Latvijas un Baltijas valstu fintech nozares speciālisti un projektu vadītāji dalās zināšanās un pieredzē ar citiem inovāciju biznesa pārstāvjiem. Divas veiksmīgās tikšanās norāda, ka šī nozare jaunajiem uzņēmējiem ir ļoti perspektīva – tā uzskata pasākuma rīkotāji. Šāda veida pasākumi tiek plānoti arī turpmāk.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu tehnoloģijas (fintech) tiek pamatoti uzskatītas par vienu no daudzsološākajām startup nozarēm, kas izaicina un arī jau tuvākajā nākotnē mainīs tradicionālo banku sistēmu. Tāpēc Rietumu Banka sadarbībā ar Latvijas Start-up uzņēmumu asociāciju ‘Startin.LV’ jau otro gadu rīko Rietumu FinTech Club diskusijas. Tās ir slēgtas un neformālas tikšanās fintech nozares un banku ekspertiem.

21. septembrī Rīgā notiks jau ceturtā Rietumu FinTech Club diskusija. Šoreiz izvēlēta vēl iepriekš neapskatīta tēma “Pieejas maiņa, izmantojot finanšu tehnoloģijas, tradicionālajam biznesa modelim telekomunikāciju, aviopārvadājumu un mazumtirdzniecības nozarē”.

“Latvijas fintech vidē šobrīd lielākoties eksistē tādi biznesi, kuru attīstību ir virzījis tirgus pieprasījums - P2P aizdevumu platformas, datu analīze potenciālajiem kredītņēmējiem, mikromaksājumi par autostāvvietu un biļetēm, kā arī dažādi risinājumi mazumtirdzniecībai. Esam priecīgi, ka šoreiz ekspertu diskusijai pievienosies viena no lielākajām reģiona mazumtirdzniecības ķēdēm un lielākā aviokompānija. Vēlamies dzirdēt uzņēmumu pārstāvju viedokļus par to, kā tehnoloģijas mainīs viņu darba ikdienu – kas būs ieguvumi un zaudējumi. Vai ir kādas jomas, kur tehnoloģijas var palīdzēt korporācijām? Vai ir kādas iespējas sadarboties? Par to spriedīsim šajā kluba diskusijā,” saka Jevgēnijs Djugajevs, Rietumu Bankas vecākais viceprezidents un valdes loceklis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Lai piesaistītu finansējumu kriptovalūtas formā, jārada uzticība investoros

Žanete Hāka, 22.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ICO (initial coin offering) jeb sākotnējais monētu piedāvājums šobrīd ir modes lieta. Tā ir finansējuma piesaiste kriptovalūtas formā no riska kapitāla investoriem. Latvijā veiksmīgi tas pagaidām izdevies vienam uzņēmumam - Digipulse. Kas ir šīs veiksmes pamatā un kā dabūt uzticību – par to piektajā tikšanās reizē diskutēja Rietumu Fintech Club dalībnieki.

«Esmu saskāries ar situāciju, kad startup uzņēmums saka - ICO ir mana pēdējā iespēja izdzīvot. Taču tā tas nenotiek un šāds uzskats ir pilnīgi aplams,» saka ICO eksperts no Krievijas un ‘Iconic.vc’ dibinātājs Aleksejs Pospehovs (Alexey Pospehov), kurš Rīgā bija ieradies uz Baltijā lielāko e-komercijai veltīto konferenci ‘eCom21’. «Šābrīža aplēses liecina, ka 2018. gada pavasarī visā pasaulē būs 5000 aktīvu ICO kampaņu. Jau šobrīd tas nozīmē gan milzīgus ieguldījumus mārketingā un sabiedriskajās attiecībās, gan arī ļoti labas zināšanas par kriptovalūtu un blockchain risinājumu tiesskajiem un finanšu aspektiem.»

A. Pospehovs uzsver, ka te neko nenoslēpsi un nevienu nepiemānīsi. Visa informācija ir pieejama digitālajā vidē, un potenciālie investori ļoti rūpīgi izpēta projektus. Ja nav minimāla dzīvotspējīga produkta (MVP, minimum viable product - eng.), bet ir tikai laba ideja vai kampaņa tapusi īsā laika periodā, visticamāk nekas neizdosies. Kriptovalūtas investīciju tīkotājiem ir jābūt gataviem atbildēt dažādiem jautājumiem. Projektam ir jābūt pilnībā caurspīdīgam ar spēcīgu atbalsta grupu, godīgu bonusu sistēmu un redzamām aktivitātēm. Tāpat jārēķinās, ka kampaņas sagatavošana var prasīt laiku līdz pat 7 mēnešiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā notikusi pirmā Rietumu Bankas un TechHub Riga diskusiju kluba tikšanās, informē bankas pārstāvji.

«Mūsu bankas un ТесhHub Riga kopīgais darbs sākās pirms gada, kad tika rīkots pirmais starptautiskais Rietumu FinTech Challange by TechHub Academy konkurss. Tā bija veiksmīga pieredze, un šogad aprīlī mēs plānojam konkursu atkārtot. Kluba pasākumi ir iespēja uzņēmējiem, studentiem un investoriem, kas ir ieinteresēti mainīt finanšu pakalpojumu nozari ar tehnoloģiju palīdzību. Šādas tikšanās ir iecerētas, lai rastu atbildes uz vairākiem aktuāliem jautājumiem: kā uzsākt biznesu, kā praktiski Latvijā un ārpus tās darbojas tiesiskais regulējums, kā atrast un motivēt darbiniekus, kā arī daudziem citiem,» savā uzrunā norādīja Rietumu Bankas Valdes loceklis Renāts Lokomets.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien, 25.februārī, tiks dibināts Rietumu FinTech Club, informē kluba pārstāvji.

Finanšu tehnoloģijas kompānijas patlaban tiek uzskatītas par daudzsološākajām startup nozarēm, kas varētu mainīt banku sektoru un piedāvāt jaunus un inovatīvus finanšu pakalpojumus ar digitālu risinājumu palīdzību. Šī sfēra strauji aug, īpaši Baltijas reģionā, kurš iepriekš jau sevi ir dēvējis par finanšu pakalpojumu ģeogrāfisko centru.

Rietumu banka sadarbībā ar TechHub Riga dibinās Rietumu Finctech Club, kas būs tikšanās vieta profesionāļiem – investoriem un uzņēmumu dibinātājiem, lai apspriestu iespējas un izaicinājumus finanšu tehnoloģiju lauciņā Baltijā.

Komentāri

Pievienot komentāru