Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2015.gada aktīvākie eParaksta lietotāji bijuši Valsts ieņēmumu dienests (VID), Rīgas dome (RD), kas gadu iepriekš atradās 3.vietā, bet trešo vietu ieņem LR Uzņēmumu reģistrs (UR), kurš pērn aktīvāko trijnieka neiekļuva, informē VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas cents (LVRTC).

«Droša elektroniskā paraksta lietošana ir būtiska administratīvā sloga mazināšanas iespēja. E-paraksts ļauj ietaupīt laika un finanšu resursus. VID eParaksta lietošana četru gadu laikā ir palielinājusies piecas reizes un, plānojam, ka šāds pieauguma temps VID būs arī turpmāk,» norāda VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone.

RD eParaksta lietošanas intensitāti palielinājusi par 37%, VID - par 21%, bet visbūtiskākais eParaksta lietošanas pieaugums TOP 3 iestāžu vidū gada laikā bijis UR, kas 2014.gadā ieņēma 4.vietu, bet 2015.gadā eParaksta lietošanas reižu skaitu palielinājis par 65%.

«eParaksta lietošanu nevar kāpināt mākslīgi, bet gan tikai rodot tam reālu pielietojumu saprotamās un aktuālās dzīves situācijās, kurās gan iestāde, gan tās klients pārliecinās par to, ka elektroniski ir izdevīgāk gan laika, gan finanšu resursu ziņā. Pērn līdz ar grozījumiem likumos, kas daudziem komersantiem lika veikt izmaiņas Uzņēmumu reģistra datos, uzņēmēji varēja praksē pārliecināties, cik laika un naudas izteiksmē izmaksā eParaksta nelietošana, tāpēc ir gandarījums, ka Uzņēmu reģistrs 2015.gadā iekļuvis eParaksta klientu TOP 3, » saka VAS LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

«eParaksts ne vien ļauj ātri un ērti sasniegt rezultātu, ietaupot izmaksas, bet nodrošina arī nepieciešamo drošību pakalpojumu saņemšanai elektroniskā vidē. To apliecina arī tas, ka eParaksts ir pilntiesīga alternatīva notariālam apliecinājumam uz Reģistram iesniedzamajiem dokumentiem, proti, ja klientam ir eParaksts, tad dokumentus var sagatavot un parakstīt patstāvīgi jebkurā sev ērtā laikā un vietā un var ietaupīt Reģistra valsts notāra vai zvērināta notāra apmeklējumu,» uzsver LR Uzņēmumu reģistra galvenā notāre Guna Paidere.

Lai Uzņēmumu reģistra klientus iedrošinātu izvēlēties eParakstu, kā arī sniegtu atbalstu tā lietošanā Uzņēmumu reģistra Rīgas klientu apkalpošanas reģiona nodaļā ikvienam interesentam ir pieejamas eParaksta speciālista konsultācijas. Konsultants informē par iespējām saņemt un pielietot eParakstu, aicina izmantot uz vietas datoru darbam ar drošu elektronisko parakstu, palīdz parakstīt un iesniegt dokumentus elektroniski.

Starp eParaksta nesējiem lietošanas reižu skaita ziņā vēl ar vien populārākā ir LVRTC izsniegtā eParaksta viedkarte. Ar to tiek radīti ap 54% no visiem eParakstiem, tai seko virtuālais eParaksts ar 25 % un eParaksts eID kartē ar nepilniem 15%. Pārējos 6% veido uzņēmu darbinieku kartes, kurās iestrādāts eParaksta risinājums.

2015.gadā eID karti visbiežāk izmantojuši VAS Latvijas Valsts meži darbinieki, savukārt eZīmogu, ar ko iestādes un uzņēmumi var apliecināt izziņas, izrakstus no informācijas sistēmām un reģistriem, visaktīvāk izmantojusi Swedbanka.

Kopumā 2015.gadā eParaksts lietots 3.2 miljonus reižu. Salīdzinot ar 2014.gadu eParaksta lietošanas reižu skaits pieaudzis gandrīz par miljonu, jeb 40%, bet salīdzinot ar 2013.gadu - par vairāk nekā 70%.

Komentāri

Pievienot komentāru