Pasaulē

Anglo Irish Bank baņķieri 2008. gada krīzes laikā Īrijas valdību vazājuši aiz deguna

Jānis Rancāns, 25.06.2013

Jaunākais izdevums

Atklātībā parādījušās slēgtās Īrijas bankas Anglo Irish Bank vadības telefonsarunas, kurās 2008. gada finanšu krīzes laikā tiek pārrunā veidi, kādos apkrāpt valdību un slēpt patiesos bankas zaudējumus.

Telefonsarunu ierakstos, kas nonākuši Īrijas laikraksta Irish Independent rīcībā, dzirdams, kā Anglo Irish Bank vecākais menedžeris Džons Bovijs, kas tobrīd bija iesaistīts sarunās ar valsts Centrālo banku, smejoties un jokojoties izklāsta citam vecākajam menedžerim – Peteram Ficdžerealdam, kā banka no valsts izkrāpj miljardiem eiro bez nolūka tos kādreiz atmaksāt.

Problēmu nomocītā banka 2008. gadā Īrijas Centrālajai bankai lūgusi palīdzību septiņu miljardu eiro apmērā, labi zinādama, ka šīs naudas nebūs pietiekami, lai izglābtu kredītiestādi. Anglo Irish Bank cerējusi, ka tiklīdz kā valdība piešķirs naudu tā vairs tā nevarēs apstāties un turpinās aizdot jaunas summas. Jautāts, kāpēc baņķieri sarunās vēlējušies septiņus miljardus, Dž. Bovijs smejoties atzinis, ka cipars bijis pilnībā izdomāts. «Gluži kā teiktu Dramers (kādreizējais bankas izpilddirektors – Deivids Dramers) – izvilkām no savas pakaļas,» telefonsarunās par valstij lūgto palīdzību izteicies menedžeris.

Anglo Irish Bank vadība uzskatījusi, ka gadījumā, ja Īrijas valdība uzzinās patiesās bankas glābšanas cenu, tā varētu izlemt par labu bankas bankrotam, jo izmaksas, kuras būtu uzgrūstas uz nodokļu maksātāju pleciem, būtu pārāk lielas.

Telefonsarunā Dž. Bovijs atklāj, ka Anglo Irish Bank stratēģija bijusi apmānīt valsti, neatstājot Īrijas nodokļu maksātājiem citu izvēli, kā vien turpināt apmaksāt aizdevumus bankai, lai tādējādi «atbalstītu viņu naudu». Abi menedžeri dzirdami izplūstot smieklos, kad atzīst, ka nav nekādas reālistiskas iespējas, ka banka kādreiz varētu atmaksāt izsniegtos aizdevumus.

Anglo Irish Bank bija viens no 2008. gada Īrijas finanšu krīzes epicentriem un tika nacionalizēta, kad tās tirgus vērtība samazinājās par 98%. 2010. gadu banka noslēdza ar zaudējumiem vairāk nekā 12 miljardu eiro vērtībā, savukārt Īrijai nācās lūgt starptautisko aizdevumu 85 miljardu eiro apmērā.

Abi baņķieri, kuru sarunu ieraksts nokļuvis laikraksta rīcībā uzsver, ka viņu rīcībai nav bijis noziedzīgs sastāvs. Peters Ficdžerealds uzsvēris, ka nav zinājis par centieniem maldināt Īrijas Centrālo banku, bet Dž. Bovijs kategoriski noliedzis, ka no valdības mēģināts izkrāpt naudu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpmāk nodokļu maksātāji Eiropas Savienībā būs pasargāti no turpmākajiem banku glābšanas pasākumiem, un par to būs jāmaksā lielajiem noguldītājiem un investoriem, liecina ES finanšu ministru panāktā vienošanās.

Tā paredz, ka banku īpašnieki, obligāciju īpašnieki un noguldītāji, kuru īpašumā ir vairāk nekā 100 tūkstoši eiro, šo slogu ņems uz saviem pleciem.

Jāatzīmē, ka laika posmā no 2008. gada līdz 2011. gadam ES iztērēja aptuveni trešdaļu no savas ekonomikas izlaides apjoma, lai palīdzētu bankām, kas tuvojās bankrotam valstu parādu krīzes dēļ.

Tāpat paredzēts, ka valsts līdzekļi banku glābšanai būs ļauti tikai ārkārtas gadījumos pēc minimāla zaudējumu apjoma, kas būs vienāds ar 8% no kopējām saistībām.

Īrija, kuras nodokļu maksātājiem nācās maksāt aptuveni 40 miljardus ASV dolāru, lai glābtu Anglo Irish Bank, ir priecīga par šo lēmumu, jo bankām turpmāk nāksies glābt sevi pašām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Grūtu lēmumu pieņemšanas laikā Īrijas deputāti dzerot vairāk

Dienas Bizness, 09.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Likumprojekta Protection of Life During Pregnancy Bill (Likumprojekts par dzīvības aizsardzību grūtniecības laikā) apspriešanas laikā Īrijas deputāti parlamenta bārā izdzēruši daudz vairāk alkohola nekā parasti, atsaucoties uz Independent.ie, raksta Baltic Ireland.

Skaitļi liecinot, ka Dáil bārā šā gada 11. jūlijā tika izdzertas 179 pintes Ginesa un gaišā alus, salīdzinot, piemēram, 26.jūnijā – 29.

Šie skaitļi iegūti no bāra kases čekiem un to analīze liecina, ka tradicionāli trešdienu vakaros Leinster House tiek izlietots visvairāk alkohola.

Kopumā 11.jūlija naktī bārā, kurš tika slēgts tikai plkst.05:31 ceturtdienas rītā, tika iztērēti 1440,80 € par 313 alkoholiskajiem dzērieniem. Tajā pašā vakarā apmeklētāju bārs, kur deputāti bieži iedzer ar saviem viesiem, tika slēgts pēc plkst.22:00 un tur iztērēti 3572 €, salīdzinot ar 2157 € citā trešdienas vakarā jūnijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

Latviešu mūziķis un producents Rick Feds gūst panākumus ASV

Laura Mazbērziņa, 23.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latviešu mūziķis un producents Rick Feds (īstajā vārdā Rihards Fedotovs) aizvadījis veiksmīgu ASV koncerttūri - viņš kļuvis par bungu un perkusiju ražotāju Pearl Drums pārstāvošo mākslinieku un pārsteidzis festivāla SXSW auditoriju ar futūristisku uztāšanos.

Rick Feds atpazīstamību ieguvis kā viens no pasaulē vadošajiem «Ableton PUSH» māksliniekiem. Izmantojot tehnoloģiju piedāvātās iespējas, mūziķis rada novatoriskus, virtuozus un interaktīvus priekšnesumus, kurus novērtē gan mūzikas, mākslas festivāli, gan tādas kompānijas kā - Apple, Samsung, BMW un Volkswagen.

«Tādiem uzņēmumiem kā - Apple, Samsung, BMW un Volkswagen, mēs ar Mārtiņu Dāboliņu un Losandželosā dzīvojošo vizuālo mākslinieci Dejha Ti, esam taisījuši interaktīvas uzstāšanās, kurās integrējam kompānijas ražoto konkrēto produktu, t.i. - jauna produkta prezentācijas nolūkiem mēs varam integrēt to interaktīvā 3D vidē,» komentē Rick Feds, mūzikas producents.

Komentāri

Pievienot komentāru