Finanses

Apdrošinātāji: Vētras nodarītie zaudējumi būs vieni no lielākajiem vēsturē

Žanete Hāka, 29.10.2013

Jaunākais izdevums

Apdrošināšanas sabiedrības saņēmušas jau vairākus desmitus pieteikumu par atlīdzību saņemšanu vētrā cietušiem īpašumiem un automašīnām, turklāt prognozējams, ka to skaits vēl augs. Tādēļ šie zaudējumi ir vieni no lielākajiem vētras nodarītajiem zaudējumiem vēsturē, norāda kompāniju pārstāvji.

BTA Insurance Company SE līdz pusdienlaikam saņēmis 30 īpašumu apdrošināšanas un vairākus desmitus KASKO apdrošināšanas pieteikumus. Klientu pieteikto apdrošināšanas gadījumu informācija liecina, ka apdrošināšanas atlīdzību apmērs par pagājušās nakts vētras nodarītajiem postījumiem būs ievērojami lielāks nekā pērn visa gada laikā, kad par vētras postījumiem BTA izmaksāja apdrošināšanas atlīdzībās 35 tūkstošus latu, stāsta uzņēmuma pārstāvji. Vērtējot klientu īpašumiem nodarītos bojājumus, šī vētra varētu būt vispostošākā, nodarot vislielākos zaudējumus klientu īpašumiem BTA 20 gadu pastāvēšanas vēsturē.

Šobrīd BTA atlīdzību izmaksai par vētras postījumiem jau rezervējusi 95 tūkstošus eiro. No pieteiktajiem apdrošināšanas gadījumiem ievērojamākie bojājumi konstatēti BTA klientu īpašumiem Ventspilī, kur Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas un Ventspils 5.vidusskolas ēkām ir norauti jumta segumi vairāku desmitu kvadrātmetru platībā, kā arī Talsos, kur kādai noliktavai vētras laikā norauts jumta segums.

Savukārt AAS Balta saņēmusi 78 pieteikumus par zaudējumiem automašīnām vai īpašumam. To atlīdzināšanai pašlaik rezervēti 62 tūkstoši latu, informē uzņēmuma pārstāvji. AAS Balta atlīdzību direktors Ingus Savickis paredz, ka pieteikumu skaits var pieaugt līdz pat simtam, visticamāk tos turpinās pieteikt visu šo un nākamo nedēļu, kad daļa klientu brīvdienās apsekos savas vasaras mājas. Galvenokārt automašīnām nodarīti kosmētiski bojājumi – uzkrituši koki, to zari. Tāpat dažkārt no mājām norautie apmetuma gabali bojājuši spēkratu jumtus, bagāžnieku vākus vai motoru pārsegus. Savukārt vairākiem namiem norautas jumta daļas, bojāti žogi, siltumnīcas. Kādai ēkai pat izlauztas durvis. Ievērojami bojājumi nodarīti kādas skolas jumtam un fasādei, kā arī vienam no Rīgas arhitektoniskajiem un vēstures pieminekļiem Rīgā.

AAS Gjensidige Baltic saņēmusi 15 pieteikumus par vētras radītiem postījumiem, kā arī trīsreiz vairāk zvanu nekā ikdienā par iespējām saņemt apdrošināšanas atlīdzību. Visbiežākie pieteikumi bija par vētras laikā izsistiem logiem, norautiem māju, verandu vai piebūvju jumtiem, kā arī kritušo koku radītiem īpašuma bojājumiem.

Pēc aizvadītajā naktī notikušās vētras arī If Apdrošināšana klienti sākuši pieteikt īpašumiem un auto nodarītos zaudējumus. No klientu sniegtās informācijas var secināt, ka vairāk postījumu nodarīts Rīgā, Pierīgas rajonos, arī Liepājā, Jelgavā, Ikšķilē, Ventspilī un Daugavpilī, stāsta kompānijas pārstāvji. Liepājā sabrukusī jaunceltne bijusi apdrošināta kompānijā If Apdrošināšana, tādēļ sākta nodarīto zaudējumu aprēķināšana. Pašlaik īpašumiem nodarīto zaudējumu apmērs ir vairāk nekā 20 tūkstoši latu, taču pašlaik tie ir aptuvenie aprēķini un kopējais nodarīto zaudējumu apmērs, visticamāk, mainīsies, paredz kompānijas pārstāvji.

No klientu pieteikumiem var secināt, ka auto visvairāk cietuši Rīgā, Pierīgā un Jelgavā. Jelgavā kādas automašīnas virsbūvi sabojājuši no jumta norauta šīfera gabali. Savukārt autoīpašnieki Rīgā galvenokārt ziņo par krītošu koku nodarītiem postījumiem. Bet kādai automašīnai uzgāzies arī koka šķūnītis, kurā atradušies dārza instrumenti,stāsta If Apdrošināšana Atlīdzību daļas vadītāja Līga Bērziņa.

Arī AAS Ergo saņēmusi vairākus zaudējumu pieteikumus par postījumiem, ko pēdējās diennakts laikā nodarījusi vētra, un paredzams, ka pieteikumu skaits tuvākajās dienās palielināsies, uzskata kompānijas pārstāvji. Pārsvarā apdrošināšanas atlīdzības tiek prasītas par spēcīgā vēja bojātiem jumtu segumiem un lūstošu koku radītiem postījumiem īpašumiem.

Apdrošinātājs saņēmis arī vairākus KASKO klientu pieteikumus, starp kuriem ir zaudējumu pieteikums par vētras nodarītiem zaudējumiem klienta transportlīdzeklim Dānijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Lai saules paneļi neradītu zaudējumus

Raitis Čaklis, ERGO Risku parakstīšanas departamenta direktors, 20.07.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar energoresursu cenu kāpumu, ievērojami palielinoties pieprasījumam pēc elektroenerģijas pašražošanas, nebijušu popularitātes vilni Latvijā piedzīvo saules paneļi. Kādēļ tos vērts apdrošināt un kādiem riskiem jāpievērš lielākā uzmanība, uzstādot saules paneļus?

Pieprasījuma vilnis

Ar pilnu jaudu – tā var raksturot tempu, ar kādu Latvijā patlaban ienāk saules paneļi. Šī gada pirmajos sešos mēnešos mājsaimniecībās uzstādīts trīs reizes vairāk saules paneļu elektrības ģenerācijas iekārtu nekā visa 2021. gada laikā, liecina AS "Sadales tīkls" dati. Augsta ir interese arī par saules un vēja elektrostacijām ar lielāku ražošanas jaudu. Līdz 2022. gada vidum kopējais rezervēto jaudu apjoms (projekti, kuriem jau izsniegti tehniskie noteikumi) elektrības ražošanai no saules vai vēja sadales sistēmā vien sasniedzis vairāk nekā 900 megavatus (MW), “Augstsprieguma tīklā” (elektroenerģijas pārvades sistēmā) – vairāk nekā 3000 MW. Vēl 2021. gada noslēgumā kopējais rezervēto jaudu apjoms tieši sadales sistēmā bija aptuveni 180 MW, pusgada laikā tas pieckāršojies. Līdzīgi augsta interese par elektrības ražošanu novērojama ne tikai Latvijā, bet arī kaimiņvalstīs, piemēram, Igaunijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kādus riskus klientiem rada zemapdrošināšana?

Jānis Abāšins, Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents, 19.03.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zemapdrošināšana ir pastāvējusi vienmēr, taču līdz ar inflācijas straujo lēcienu pirms pāris gadiem un cenu korekcijām it visās dzīves jomās, tai skaitā būvniecībā un nekustamā īpašuma jomā, tā ir kļuvusi par sērgu Latvijas apdrošināšanas tirgū. Tā nopietni apdraud īpašnieku iespējas saņemt pietiekamas apdrošināšanas atlīdzības un atjaunot savu īpašumu.

Zemapdrošināšana diemžēl nav “slimība” tikai fizisko personu apdrošināšanas jomā, tā ir izplatīta arī juridisku personu, piemēram, lauksaimnieku, vidū.

Kas ir zemapdrošināšana?

Katrs īpašums ir apdrošināts par konkrētu atjaunošanas vai aizvietošanas vērtību – tā ir maksimālā atlīdzības summa, ko klients var saņemt, ja notiek negadījums un īpašums tiek bojāts. Ja īpašums ir apdrošināts aizvietošanas vērtībā, tad apdrošināšanas atlīdzība ir atjaunošanas izdevumi, lai veiktu apdrošinātā nekustamā īpašuma atjaunošanu tādā kvalitātē un apjomā, kādā tas bija tieši pirms apdrošināšanas gadījuma iestāšanās. Savukārt, ja īpašums pēc negadījuma vairs nav atjaunojams, tad atlīdzības apmērs ir aizvietošanas vērtība (tirgus vērtība) tieši pirms apdrošināšanas gadījuma iestāšanās brīža.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Postošo negaisu zaudējumu atlīdzībām Balcia rezervējusi vismaz 250 000 eiro

Db.lv, 10.08.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nepilnas diennakts laikā apdrošināšanas tehnoloģiju uzņēmums “Balcia” izvērtējis visus 7. augusta postošās vētras atlīdzības pieteikumus un pieņēmis pozitīvus lēmumus par atlīdzību izmaksu, daļai no atlīdzību pieteikumiem veiktas izmaksas.

Līdz otrdienas, 8. augusta, plkst. 18.00 “Balcia” kopumā saņēmusi 48 atlīdzības pieteikumus par postošo negaisu nodarītajiem kaitējumiem, pirmie pieteikumi no klientiem tika saņemti vēlā pirmdienas, 7. augusta, vakarā.

Apdrošināšanas uzņēmums jau ir veicis maksājumus vairākiem klientiem un rezervējis vēl vismaz 250 000 eiro. Tomēr reālo zaudējumu apmērs būs lielāks, jo klienti turpina iesūtīt remontdarbu tāmes un faktiskās izmaksas, kā arī uzņēmuma eksperti joprojām apseko vētrā cietošos īpašumus, lai novērtētu bojājumus un vienotos par atjaunošanas vai aizstāšanas darbu veikšanu.

“Ar apdrošināšanas atlīdzību automatizācijas un mākslīgā intelekta risinājumu palīdzību spējām pieņemt lēmumus vienas dienas laikā. Vienkāršākos atlīdzības pieteikumus apstrādājām piecu minūšu laikā un gadījumos, kad kā atlīdzība izvēlēta naudas izmaksa, veicam attiecīgo maksājumu. Ātra reakcija no apdrošinātāja puses šajā situācijā ir kritiski svarīga mūsu Zemgales klientiem, kuru īpašumi bojāti vissmagāk,” stāsta “Balcia” viceprezidents Reinis Bērzkalns.

Komentāri

Pievienot komentāru