Jaunākais izdevums

Zīmols “Lendsecured” ir radījis pirmo kolektīvās finansēšanas platformu, lai palīdzētu Eiropas lauksaimniekiem saņemt finansējumu, izmantojot graudus kā nodrošinājumu.

Ar platformas starpniecību plānots piesaistīt un izsniegt finansējumu, tādējādi samazinot pieprasījumu pēc finanšu līdzekļiem lauksaimniecības nozarē, uzlabojot izaugsmes un finansējuma saņemšanas iespējas Eiropas lauku apvidos.

Eiropas lauksaimnieki no tādām valstīm kā Ungārija, Latvija, Igaunija, Lietuva, Grieķija, Rumānija, Bulgārija, Horvātija un Spānija pirms ražas novākšanas cīnās, lai nodrošinātu nepieciešamo kapitālu tehnikas un iekārtu iegādei, bremzējot valsts un reģionālo izaugsmi.

Idejas pamatbūtība ir tāda, ka katras sezonas sākumā zemniekiem nepieciešami apgrozāmie līdzekļi, piemēram, lai iegādātos mēslojumu, noalgotu darbaspēku, salabotu tehniku. Apgrozāmie līdzekļi tiek izsniegti pret nākotnes ražas ķīlu, t.i. zemnieks pirms sezonas saņem finansējumu, savukārt atgriež to tad, kad sezona beigusies un ražu tas nodevis graudu uzpircējam.

Investoriem platforma ļauj diversificēt savus portfeļus, atbalstīt Eiropas lauku attīstību, tajā skaitā bioloģiskos, ne tikai tradicionālos lauksaimniekus.

“Uzlabojot līdzekļu pieejamību ES lauku reģioniem, mēs veicinām inovāciju attīstību un radām daudz labākus darba apstākļus, vienlaikus nodrošinot investorus ar diversificētu portfeli, kas ir lieliska alternatīva īstermiņa aizdevumiem. Investīcijas projektos ar pievienoto vērtību ES ekonomikai, apvieno atbildīgu ieguldījumu un abpusēju izdevīgumu, kas, mūsuprāt, ir investīciju nākotne, un atbilst ANO ilgtspējīgas attīstības mērķiem,” uzsver Ņikita Gončars, “LendSecured” līdzdibinātājs.

“LendSecured” komandai ir vairāk nekā 10 gadu pieredze finanšu pakalpojumu sniegšanā. Investoru nauda netiek turēta “LendSecured” kontā, bet gan nošķirti no platformas naudas līdzekļiem “BNP Paribas bank”, izmantojot Eiropā pazīstamu maksājumu iestādi “LemonWay”. Tā ir viena no pūļa finansēšanas pakalpojuma sniedzēja (ECSP-eng.) licences prasībām - glabāt investoru naudu nošķirti no platformas naudas līdzekļiem.

Regulējums licences saņemšanai ES tika pieņemts 2020. gada novembrī, un dalībvalstīm ir dots viens gads adaptācijai, līdz ar to šī gada novembrī “LendSecured” plāno būt pirmā platforma, kas reģistrēta Latvijā un ieguvusi kolektīvās finansēšanas licenci. Turklāt platforma atbilst principiem cīņai pret nelegāli iegūtu līdzekļu legalizāciju (AML) un pieņem maksājumus tikai no ES un Eiropas ekonomiskās zonas (SEPA) valstīm, norāda tās izveidotāji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Haralds Neimanis: Daudzi lauksaimnieki šobrīd spiež gāzes, nevis bremzes pedāli, un tas ir apsveicami

Sadarbības materiāls, 20.08.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā šī gada vasarā tika pārsniegti ļoti daudzi maksimālās gaisa temperatūras rekordi. Tāpat pieredzējām ne vienu vien tropisku nakti. Karstuma mīļi, ļoti iespējams, to sauca par paradīzi zemes virsū, bet kā tas ietekmēja lauksaimniecības nozari? Graudaugu augšanai tomēr nepieciešami atbilstoši laikapstākļi.

“Jā, ziemāju raža, cik dzirdam no lauksaimniekiem, šogad ir mazāka, pats grauds ir sausāks un mazāks, taču vienlaikus graudu cenas dēļ pieprasījuma ir augstākas, tādējādi nav tā, ka graudkopji no tā īpaši ciestu. Lai vai kā, aicinām jebkuru lauksaimnieku, sevišķi mazo vai pavisam jauno, – skatīties uz savu darbību plašāk un tālejošāk, neliekot uzsvaru tikai uz vienas sezonas rezultātiem. Un, lai to varētu panākt, saimniecības attīstībai nereti nepieciešams papildu finansējums,” skaidro Lande.lv klientu konsultants Haralds Neimanis.

Kāda, jūsuprāt, izskatās lauksaimniecības nozares nākotne?

Tas, ko esam novērojuši, ir, ka pandēmija atgrieza cilvēkus vairāk pie dabas. Vai tas novedīs viņus pie profesionālās lauksaimniecības, to mēs nezinām, bet kādu daļu tas noteikti iedvesmos. Pēc pasaules datiem spriežot, līdz 2050. gadam pieprasījums pēc pārtikas pieaugs par 70%, jo populācija aug. Ko tas nozīmē? Lai visi cilvēki būtu nodrošināti ar pārtiku, vajadzēs arvien efektīvāk ražot. Tādējādi darbs būs. Tomēr, lai tas būtu paveicams tīri praktiski, lauksaimniekiem būs nopietni jāieguldās un jāattīstās, piemēram, jāizmanto savā saimniecībā modernā jeb precīzā lauksaimniecība – jauni kombaini, GPS tehnoloģijas utt., kam lielākoties nepieciešams papildu finansējums. Zemnieku vidū šobrīd aktīvi notiek arī paaudžu maiņa, un kurš gan jaunais vēlas strādāt ar vecu traktoru un saņemt mazu atalgojumu? Tāpēc mēs iedrošinam augt un attīstīties, nebaidoties ieguldīt ilgtermiņa izaugsmē, jo lauksaimniecības nozare būs aktuāla vienmēr. Turklāt mēs redzam, ka pandēmijas ietekmē daudzi lauksaimnieki ir kļuvuši vēl aktīvāki, spiež gāzes, nevis bremzes pedāli, un tas ir apsveicami! Inflācijas dēļ graudu iepirkuma cenas pakāpās, tādējādi šobrīd situācija vērojama salīdzinoši stabila.

Komentāri

Pievienot komentāru