Finanses

Apgrozībā laidīs jaunu 50 eiro banknoti

Žanete Hāka, 16.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 5. jūlijā tiks publiskota jaunā Eiropas sērijas 50 eiro banknote, informē Eiropas Centrālā banka (ECB).

ECB un partneri nodrošinās, ka iekārtas ir gatavas apstrādāt jauno 50 eiro banknoti.

ECB un eirozonas valstu centrālās bankas – Eirosistēma – publiskos jauno Eiropas sērijas 50 eiro banknoti 2016. gada 5. jūlijā. Jauno banknoti plānots laist apgrozībā 2017. gada pavasarī. Banknošu iekārtu ražotāji, nozares asociācijas un ECB parakstīja saprašanās memorandu, uzsverot apņemšanos nodrošināt, ka tirdzniecības un biļešu automāti un citas iekārtas, kas pieņem banknotes, varēs apstrādāt jauno 50 eiro banknoti jau no ieviešanas dienas. Viņi arī apņemas informēt klientus, partnerus, darbiniekus un iesaistītās personas par jauno banknoti.

«Mēs – Eirosistēma un nozares partneri – esam sākuši gatavoties jaunās 50 eiro banknotes ieviešanai, lai nodrošinātu, ka uzņēmumi ir gatavi un iedzīvotāji var bez traucējumiem visur izmantot jaunās banknotes no dienas, kad tās nonāks apgrozībā,» sacīja ECB Banknošu direktorāta vadītājs Tons Ross (Ton Roos).

50 eiro banknote ir visbiežāk lietotā eiro banknote. Vairāk nekā 8 mljrd. banknošu apgrozībā ir 50 eiro banknotes, kas veido aptuveni 45% no kopējā banknošu skaita.

15. jūnijā ECB un partneri organizēja semināru banknošu iekārtu ražotājiem un citiem partneriem Banco de España telpās Madridē. Semināra mērķis bija palīdzēt partneriem sagatavoties jaunās 50 eiro banknotes ieviešanai un atvieglot banknošu iekārtu pielāgošanu.

Eirosistēmas centrālās bankas kopš aprīļa piedāvā banknošu iekārtu ražotājiem iespēju veikt pārbaudes ar jaunajām 50 eiro banknotēm nacionālo centrālo banku telpās. No jūlija ieinteresētie banknošu iekārtu ražotāji un citas iesaistītās trešās personas varēs arī aizņemties jaunās 50 eiro banknotes pārbaudēm savās telpās un banknošu apstrādes iekārtu atrašanās vietās.

Eirosistēma piedāvā arī plašu informācijas klāstu visām ieinteresētajām pusēm, t.sk. izmantojot Partnerības programmu, lai palīdzētu apmācīt un informēt darbiniekus, klientus un eiro onas iedzīvotājus par jauno 50 eiro banknoti un tās pretviltošanas elementiem.

Komentāri

Pievienot komentāru