Pasaulē

Aplaupīta S. Džobsa māja Kalifornijā

Gunta Kursiša, 15.08.2012

Jaunākais izdevums

Apzagts Apple līdzdibinātāja Stīva Džobsa (Steve Jobs) mājoklis ASV, Kalifornijā. Laupīšanas laikā nozagta tehnika un citas vērtīgas lietas 60 tūkstošu ASV dolāru apmērā, raksta pasaules mediji.

Saskaņā ar aģentūras AP pausto, laupīšana notika 17. jūlijā, tomēr gadījums nonācis atklātībā tikai pēc 35 gadus vecā zagļa Kariema Makferlina (Kariem McFarlin) aizturēšanas, kas sodīts par mājokļa aplaupīšanu un zagtas mantas pārdošanu.

Amatpersonas neatklāj, vai nozagtā tehnika un citas lietas piederējušas S. Džobsam.

Laikā, kad notika laupīšana, S. Džobsa mājoklī notika rekonstrukcijas darbi un mājas teritorija bijusi apjozta ar pagaidu nožogojumu, kas to padarīja par «vieglu darbiņu».

Patlaban visticamākā ir versija par to, ka zaglis nav bijis informēts, ka aplaupa bijušā Apple izpilddirektora mājokli.

Jau rakstīts, ka pēc ilgas cīņas ar vēzi S. Džobss aizgāja aizsaulē pērnā gada 6. oktobrī. Apple bijušais izpilddirekotrs uzskatāms par vienu no nozīmīgākajām personām tehnoloģiju nozarē, pēc kura nāves viņam cildinošus vārdus veltījuši ASV prezidents Baraks Obama, kā arī Apple konkurenti – Google, Samsung un Microsoft.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Māja, kurā jaunietis Stīvs Džobss (Steve Jobs) radīja pirmo Apple datoru, drīzumā varētu kļūt par aizsargātu vēsturisko vietu, ziņo CNN.

Septiņu locekļu Los Altos Vēsturnieku komisija vienstāvīgajai, rančo stila mājai ieplānojusi veikt «vēsturisku īpašuma novērtējumu».

Ja tas tiks apstiprināts, māja Los Altos, Kalifornijā būs jāsaglabā.

Dzobss uz šo māju pārcēlās kopā ar audžuvecākiem un dzīvoja tur vidusskolas laikā. Mājas garāžā viņš un Stīvs Vozniaks, kuru viņš satika vidusskolā, uzmeistaroja pirmos 50 Apple 1 datorus, kas tika pārdoti par 500 ASV dolāriem katrs.

Deviņus mēnešus vēlāk - 1977. gadā - oficiāli tika dibināta Apple Computer Co., un tā pārcēla savu darbību uz tuvējo Kupertino.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušā gada 5. oktobrī nomira tehnoloģiju kompānijas Apple bijušais vadītājs un līdzdibinātājs Stīvs Džobss (Steve Jobs), un šodien daudzviet pasaulē notiek viņam veltīti piemiņas pasākumi.

Apple oficiālās mājaslapas speciāli S. Džobsa atcerei izveidotajā sadaļā ar savām domām, pateicību un atmiņām dalījušies vairāk nekā miljons cilvēku, un jauni ieraksti tiek pievienoti ik pēc dažādām sekundēm.

Pilsētā Kupertīno, kurā S. Džobss uzauga un gāja skolā, karogs šodien ir izkārts pusmastā, raksta pasaules mediji.

Jau rakstīts, ka S. Džobss jau 2004. gadā atklāja, ka ir slims ar aizkuņģa dziedzera vēzi, un pēc pieciem gadiem viņam tika veikta aknu transplantācija. Viņš mira neilgi pēc tam, kad Apple prezentēja iPhone 4S. Līdzjūtības vārdus par S. Džobsa aiziešanu pauda gan Microsoft boss Bils Geitss, kurš pauda, ka S. Džobsa ietekmi jutīs vēl daudzas paaudzes, un ASV prezidents Baraks Obama, kas S. Džobsu nodēvēja par vienu no dižākajiem Amerikas novatoriem, kā arī daudzi citi ietekmīgi cilvēki.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Federālā apgabaltiesa aizliegusi Samsung planšetdatoru Galaxy Tab 10.1 tirgošanu ASV, kamēr tā sniegs galīgo lēmumu Apple un Samsung «patentu karā», vēsta pasaules mediji.

Jau vairākkārt vēstīts, ka ASV tehnoloģiju milzis Apple sūdzējies, ka Samsung pārkāpusi kompānijas patentu tiesības, kopējot tās populāro ierīci iPad. Daudzi nozares analītiķi sāncenšu Samsung planšetdatoru uzskata par lielāko Apple iPad konkurentu.

«Samsung ir tiesības konkurēt tirgū, tomēr kompānijai nav tiesību to darīt negodīgā ceļā, iepludinot tirgū «pārkāpjošus» produktus,» norādīja ASV Federālā apgabala tiesnese Lūsija Koha (Lucy Koh). Iepriekš viņa gan noraidīja Apple prasību Galaxy planšetdatoru aizliegumam, tomēr Federālā Apelāciju tiesa ieteica viņai šo lēmumu vēlreiz apdomāt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apple līdzdibinātājs Stīvs Džobss jau 1984. gadā, kad Apple nāca klajā ar Macintosh personālo datoru, apsvēris mobilā tālruņa izgatavošanu ar kompānijas zīmolu, atklājis bijušais tehnoloģiju giganta izpilddirektors Džons Skullejs (John Sculley).

«Es atceros, ka mēs pie Mac tālruņiem strādājām 1984. gada nogalē. Stīvs jau tobrīd domāja par šādiem produktiem,» sarunā ar CNBC sacīja Dž. Skullejs. «Viņš mēdza sacīt, ka svarīgākās lietas nav tās, kuras tiek ražotas, bet gan tādas, kuras netiek. Viņš stingri iestājās par [tehnoloģiju] vienkāršošanu,» atzina bijušais Apple izpilddirektors.

Viņš arī norādīja, ka lētāku produktu izstrāde nav uzskatāma par atteikšanos no S. Džobsa vīzijas. «Es neuzskatu, ka nākšana klajā ar plašāku produktu klāstu ir kompromisa meklēšana. Es nedomāju, ka viņi ķersies pie simts dolārus vērtiem viedtālruņiem. Esmu pārliecināts, un to arī apstiprina mani avoti, ka viņi uzlabos savus galvenos produktus,» sacīja Dž. Skullejs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Tims Kuks: neesmu nākamais Džobss

Gunta Kursiša, 30.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānijas Apple jaunais izpilddirektors Tims Kuks (Tim Cook) savā pirmajā tiešraides intervijā norādījis, ka viņš necenšas būt «nākamais Stīvs Džobss», vēsta BBC.

«Stīvs bija sapņotājs. Mana loma nekad nav bijusi viņu aizvietot. Viņš bija oriģināls,» norādīja T. Kuks.

Tiešraides intervijā Wall Street Journal ikgadējā All Things Digital konferencē jautāts par iespējamo Facebook integrāciju iTunes vai iPhone, viņš norādīja, ka «mūsu attiecības ir labas un es domāju, ka mēs varēsim sadarboties ar Facebook vairāk», gan neatklājot konkrētus plānus.

Tāpat T. Kuks uzsvēra intelektuālā īpašuma aizsardzības jautājumu. Viņš noliedza, ka Apple un Samsung «patentu karš» aizkavētu jaunu inovāciju radīšanu un ieviešanu, un uzvēra - «mēs nevaram ieguldīt visu savu enerģiju un rūpes zīmējuma pabeigšanā, lai zem tā parakstītos kāds cits».

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Apple un Google turpina «šķiršanos» - no iOS 6 pazūd YouTube lietotne

Gunta Kursiša, 07.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV tehnoloģiju kompānijas Apple «šķiršanās» no Google tuvojas noslēgumam – šoreiz no jaunākās Apple operētājsistēmas iOS 6 beta versijas pazudusi YouTube lietotne. Kompānija Apple norādījusi, ka šāds solis sperts, jo beidzies YouTube lietojumprogrammas licences termiņš, vēsta betanews.com.

Ziņas par YouTube lietones pazušanu no iOS 6 Beta 4 programmatūras nāk klajā neilgi pēc tam, kad Apple pavēstīja, ka kompānija atteiksies no Google Maps par labu savam piedāvātajam karšu risinājumam.

Abas kompānijas - Apple un Google - cenšas norobežoties viena no otras, jo pēdējā laikā sevišķi pieaugusi uzņēmumu sāncensība viedtālruņu tirgū. Pēdējie dati liecina, ka Google radītā Android sistēma ieguvusi lielāku tirgus daļu nekā Apple iOS. Tāpat jau vēstīts, ka Apple iesaistījusies vairākā stiesvedībās ar tehnoloģiju kompānijām, kuru ražotās ierīces darbojas uz Google radītās Android bāzes, savukārt bijušais Apple vadītājs Stīvs Džobss vēl pirms savas nāves norādījis, ka vēlas «iznīcināt» Android.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Par 650 tūkstošiem pārdod 1976. gada Apple datoru

Gunta Kursiša, 27.05.2013

Apple 1 dators, kas tika pārdots izsolē 2012. gada novembrī par aptuveni 490 tūkst. eiro.

Foto avots: breker.com

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izsolē Vācijā par aptuveni 650 tūkstošiem ASV dolāru jeb vairāk nekā 500 tūkstošiem eiro pārdots oriģināls Apple 1 dators, ko Apple kompānijas līdzdibinātāji Stīvs Džobss (Steve Jobs) un Stīvs Vozniaks (Steve Wozniak) uzbūvējuši S. Džobsa vecāku garāžā, vēsta pasaules mediji.

Izsolītais dators bijis viens no pirmajiem 50 Apple datoriem, ko radījuši Apple līdzdibinātāji, turklāt tas ir viens no sešiem pirmajiem Apple datoriem, kas patlaban vēl ir darba kārtībā, ziņo BBC.

Datora mātesplati ir parakstījis S. Vozniaks, tāpat dators izsolīts kopā ar oriģinālo monitoru, kasešu atskaņotāju un klaviatūru. Datora dokumentāciju parakstījis S. Džobss.

Vienu no Apple pirmajiem ražojumiem iegādājies kāds anonīms pircējs no Āzijas. Izsole, kurā dators pārdots, norisinājās sestdien, 25. maijā, Ķelnē.

Pērn Apple 1 modeļa dators tika pārdots par 633 tūkstošiem ASV dolāru jeb aptuveni 490 tūkstošiem eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija Apple aizvadītā gada pēdējo ceturksni noslēgusi ar peļņu 13,1 miljarda ASV dolāru apmērā, kā arī minētajā laikā spējusi par 28% audzēt iPhone un par 48% iPad pārdošanas apjomus.

Tomēr šādi rezultāti izraisījuši investoru vilšanos, kuri bija cerējuši uz augstāku un straujāku peļņas kāpumu. Salīdzinot ar gadu iepriekš, Apple peļņa augusi tikai par nepilnu vienu miljardu ASV dolāru.

Investoru satraukums veicinājis Apple akciju kritumu. Trešdien Apple akcijas vērtība bija samazinājusies līdz 461,3 ASV dolāriem, kas ir kritums 34% apmērā, kopš aizvadītā gada septembra, kad Apple akciju vērtība bija pārsniegusi 700 dolāru atzīmi.

Akciju kritums ceturtdien, pirms regulārās biržas tirdzniecības sesijas sākuma, «noslaucījis» 54,9 miljardus ASV dolārus no Apple tirgus vērtības. Kopš septembra Apple akciju tirgus kapitalizācija samazinājusies par 175 miljardiem ASV dolāru. Tas nozīmē, ka Apple drīzumā varētu zaudēt savu pasaules vērtīgākās kompānijas statusu. Apple tuvākā sekotāja Exxon Mobil Corp. tirgus vērtība trešdien bija 413,5 miljardi ASV dolāri, savukārt Apple – 482,7 miljardi ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Pirmajam datoram Macintosh apritējuši 30 gadi

Gunta Kursiša, 24.01.2014

Stīvs Džobss (Steve Jobs) un Džons Skallijs (John Scully), Apple izpilddirektors kopš 1983. gada, 1984. gadā, prezentējot jauno Macintosh datoru.

Foto: AP/SCANPIX

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apritējuši 30 gadi kopš ASV kompānija Apple laida klajā galda datoru Macintosh, kurš piedāvāja cilvēkiem iespēju kontrolēt ierīci, izmantojot peli.

Datorpele tika radīta jau sešdesmitajos gados Stenforda pētījumu institūtā, taču līdz ar Macintosh klajā nākšanu pirmo reizi pele kā neatņemama sastāvdaļa tika iekļauta datora komplektā.

Laikā, kad tika prezentēts pirmais Macintosh, labus pārdošanas rezultātus rādīja Apple toreizējais flagmanis Apple II, tāpat vairāki uzņēmumi bija gatavi šķirties no 10 tūkstošiem ASV dolāru, lai iegādātos Apple Lisa, kurš debitēja 1983. gadā. Nopietnas konkurences draudus Apple radīja kompānija IBM, kas gadā pārdeva vairāk nekā vienu miljonu personālo datoru, kas bija aptuveni trīs reizes vairāk nekā Apple. Pirms 30 gadiem Apple izveidotājs Stīvs Džobss (Steve Jobs) pauda, ka «glābs pasauli no IBM». «Šķiet, ka IBM vēlas visu sev. Dīleri, kas sākotnēji gaidīja IBM atplestām rokām, nu baidās, ka IBM grib dominēt un kontrolēt nākotni. Tādēļ viņi atgriežas pir Apple, kas ir vienīgais spēks, kas var nodrošināt viņu brīvību nākotnē. [..] Vai Big Blue [tā nereti dēvēta kompānija IBM - red. ]nākotnē dominēs datoru industrijā un visā informācijas laikmetā? Vai Džordžam Orvelam bija taisnība par 1984. gadu?» savā runā 1983. gada oktobrī, Honolulu prezentējot jauno Macintosh, pauda S. Džobss, raksta CNet.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Pieprasa daļu no Apple naudas kaudzes

Jānis Rancāns, 08.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānijas Apple akcionārs Deivids Einhorns pieprasījis kompānijai dividendēs investoriem izmaksāt lielāku daļu no tās rīcībā esošajiem 137 miljardiem dolāru.

Sarunā ar ASV televīzijas kanālu CNBC akcionārs norādīja, ka Apple ievērojot Lielās depresijas laikam atbilstošu mentalitāti, kas rada tendenci uzkrāt finanšu līdzekļus un ievērot piesardzīgu uzņēmējdarbību. D. Einhorns kompāniju iesūdzējis arī tiesā, pieprasot, lai tā saviem akcionāriem izmaksā lielākas dividendes.

Analītiķi norāda, ka investoru uzbrukumi iegadījušies ļoti nepiemērotā brīdī – Apple cīnās ar akciju vērtību kritumu, pieaugošu un agresīvu konkurenci no citiem viedtālruņu ražotājiem un nozarē valdošajām bažām, ka kompānijai neizdodas radīt inovatīvus produktus.

«Tā ir tāda depresīva domāšana. Citiem vārdiem sakot, tāda, kā cilvēkiem, kas savā mūžā piedzīvojuši dažādas traumas un traģēdijas. Apple savā vēsturē ir arī piedzīvojusi traumas, un dažreiz viņi [Apple] domā, ka nekad nebūs pietiekoši daudz naudas,» sacīja D. Einhorns, kurš ir arī investīciju kompānijas Green Light Capital īpašnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānijas Apple un Microsoft noslēgušas slepenu vienošanās netiesāties par viedtālruņu patentu pārkāpumiem, pavēstījis Apple Patentu licencēšanas un stratēģijas nodaļas vadītājs Boriss Tekslers.

Kalifornijā notiekošajā tiesas prāvā starp kompānijām Samsung un Apple, kuras viena otru apsūdz patentu pārkāpumos, B. Tekslers pastāstīja, ka Apple un Microsoft noslēgušas savstarpēju patentu licencēšanas līgumu, kurā iekļauts noteikums, ka Microsoft ierīces nedrīkst izskatīties līdzīgas iPhone, vēsta Reuters.

Līdzīgu darījumu Apple piedāvājusi arī Samsung. Db.lv jau vēstīja, ka ASV tehnoloģiju kompānijas Apple dibinātājs un vadītājs Stīvs Džobss 2010. gadā ticies ar Samsung izpilddirektoriem, lai pārrunātu Galaxy viedtālruņa līdzību iPhone un aicinātu dienvidkorejiešus noslēgt licencēšanas līgumu, iepriekš sacīja B. Tekslers.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Apple" oriģinālais dators, kuru pirms 45 gadiem pašrocīgi uzbūvēja šīs kompānijas dibinātāji Stīvs Džobss un Stīvs Vozņaks, otrdien tiks pārdots izsolē ASV.

Vēl funkcionējošais dators "Apple-1", kas ir mūsdienu datoru "Macbook" sencis, tiks piedāvāts izsolē Kalifornijas štatā. Ir gaidāms, ka tā cena izsolē sasniegs 600 000 ASV dolāru.

Šis "Apple-1" ir viens no 200 eksemplāriem, kurus Džobss un Vozņaks saražoja, sākot uzņēmuma "Apple" darbību garāžā. Tagad "Apple" ir izaudzis par 2 triljonus dolāru vērtu uzņēmumu.

Izsolē piedāvātais dators ir vēl retāks tāpēc, ka tam ir ietvars no koa koka, kas aug Havaju salās. Tikai daži no 200 oriģinālajiem datoriem ir izgatavoti ar šādu ietvaru.

Kāds datoru veikals, kuram tika piegādāti apmēram 50 "Apple-1" eksemplāri, nolēma dažus no tiem ietvert kokā, pavēstīja izsoļu nams "John Moran".

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Sietiņsone - Zatlere: līdzīgi kā Stīvs Džobss, paļaujamies uz savu izpratni par pircēju vēlmēm un tirgu

Lelde Petrāne, 05.07.2012

Grupas "Prāta vētra" mūziķis Kaspars Roga un AS "Cēsu alus" valdes priekšsēdētāja Eva Sietiņsone AS "Cēsu alus" ražotnē ar jaunā alus šķirnes "Mītava" pudelēm.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Līdzīgi kā Stīvs Džobss, mēs paļaujamies uz savu izpratni par pircēju vēlmēm un tirgu, bet pētījumus veicam minimāli. Patērētāju viedokļos ieklausāmies, esam organizējuši sadarbību ar blogeriem, kuri raksta par alu,» tā uz laikraksta Diena jautājumu, kā tiek veikta jaunu produktu izstrāde, atbildējusi Cēsu Alus valdes priekšsēdētāja Eva Sietiņsone - Zatlere.

«Pēc apspriešanās ar patērētājiem izlēmām par jauna produkta Cēsu nefiltrētais alus ražošanu. Tas izrādījās ļoti veiksmīgs produkts un aizsāka nefiltrētā alus popularitāti Latvijas tirgū. Uzklausām arī mūsu darbinieku idejas, rīkojām īpašu inovāciju dienu, kurā darbinieki piedāvāja idejas par to, kādi jauni produkti varētu tikt ražoti,» skaidrojusi uzņēmuma vadītāja.

«Pārtikas produktu ražošanā mārketingam un reklāmai ir nozīme, tomēr ne dominējošā. Galvenais faktors, kas nosaka to, lai produkts būtu veiksmīgs, ir garša. Mēs sistemātiski veicam jauno dzērienu degustāciju. Jaunu garšu atrašana pārtikas ražotājam ir stratēģiski ļoti svarīgs jautājums. Var teikt, tas ir vissvarīgākais. Jo mēs pārdodam garšu!,» sacījusi E. Sietiņsone - Zatlere.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Tele2 piedāvā jauno iPad; LMT konkurentu nodēvē par zema līmeņa e-veikalu

Sanita Igaune, 19.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan pirms pāris dienām bija informācija, ka jaunākais Apple planšetdators iPad Latvijā būs pieejams sākot no 27.aprīļa, mobilo sakaru operators Tele2 šo modeli saviem klientiem Latvijā piedāvā iegādāties no aprīļa sākuma, DB apliecina Tele2 sabiedrisko attiecību konsultante Egita Māliņa.

Tas skaidrojams ar to, ka Tele2 iegādājas jauno iPad valstīs, kur tas ir jau pieejams.

Lai arī planšetdators vairāk tiek uztverts kā ierīce personīgai lietošanai, kuras pamatfunkcija ir izklaide, Latvijā par jaunāko iPad vislielāko interesi izrāda tieši uzņēmumi, secinājis Tele2, tomēr precīzus pārdošanas apmērus operators nesniedz.

«Mūsuprāt tieši planšetdatoru segmentam ir lielākais tirgus potenciāls gan pasaulē kopumā, gan Latvijā. Lai arī pašlaik Latvijā tos lieto mazāk kā 1% iedzīvotāju, redzam, ka interese pakāpeniski pieaug gan no uzņēmumu, gan iedzīvotāju puses. Pieaugošais pieprasījums pēc planšetdatoriem ir skaidrojams gan ar mobilā interneta lietotāju skaita pieaugumu, gan pieejamākām cenām. Kopumā planšetdatoru lietošanā pieredzēsim līdzīgas izmaiņas kā mobilo telefonu jomā, kurā viedtelefons no ekskluzīva produkta ir kļuvis par plaša patēriņa preci,» DB skaidro Tele2 komercdirektors Jānis Spoģis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Papildināta - iPhone 5 dzen Apple jaunās virsotnēs; tehnoloģiju pasaule sajūsmā

Jānis Rancāns, 19.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānijas Apple akciju cena pārsniegusi 700 ASV dolāru robežu pēc tam, kad kļuva zināms, ka jaunākā viedtālruņa iPhone 5 rezervāciju skaits pirmajā dienā pārsniedzis divus miljonus.

[Papildināta no 5. līdz 9. rindkopai]

Jaunā viedtālruņa rezervāciju skaits nedēļas nogalē bijis tik milzīgs, ka Apple bija spiesta pat noteikt vēlāku piegādes laiku. «iPhone 5 rezervāciju skaits ievērojami pārsniedza iPhone 4S rekordu. Klientu reakcija bija fenomenāla,» sacīja Apple viceprezidents Filips Šillers (Philip Schiller).

Savukārt tirgus analītiķu kompānija Baird Equity Research prognozē, ka Apple, visticamāk, pirmajās trijās dienās būs izdevies pārdot vairāk nekā piecus miljonus iPhone 5.

Milzīgā iPhone 5 popularitāte likusi Apple akciju vērtībai sasniegt galvu reibinošus augstumus. Trešdienas pēcpusdienā Apple akciju vērtība pārsniedza 701 ASV dolārus, uzkāpjot līdz 701,91 ASV dolāram.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viedpulksteņi rada draudus tradicionālajai pulksteņu industrijai

Dažkārt, izvērtējot kādu tendenču ietekmi, vieglāk ir noteikt zaudētājus nekā uzvarētājus. Līdzīgi, runājot par investīcijām tehnoloģiju kompānijās, teicis arī pasaulslavenais investors Vorens Bafets. Proti, leģendārais investors, uzstājoties ar retu lekciju kādā ASV universitātē, norādīja, ka pagājušā gadsimta pirmajā pusē bija faktiski neiespējami pateikt, kura ASV autoražotāja akcijās ieguldījumi varētu būt perspektīvākie. Spēkratu ražotāju un dažādu zīmolu bija pārāk daudz, un bija zināms, ka izdzīvot visi nespēs. Pasakot šo, V. Bafets izmeta asprātīgu padomu, ka tajā brīdī bija skaidrs, ka zaudētāji būs zirgi, un tādēļ investoram vajadzēja «šortot zirgus» (šortošana ir īso pozīciju atvēršana jeb spēlēšana uz vērtspapīru cenu kritumu).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iznākums tehnoloģiju kompāniju Apple un Samsung tiesas prāvā par patentu pārkāpšanu var ietekmēt ne tikai minētos tehnoloģiju milžus, bet arī atstāt iespaidu uz visu nozari, prognozē analītiķi.

Gadījumā, ja tiesvedību uzvarēs Apple, Samsung un citām kompānijām savas ierīces nāksies padarīt daudz atšķirīgākas, uzskata eksperti. Tas planšetdatoru tirgū var ienest jaunus dizaina risinājumus un inovatīvākas ierīču funkcijas, vēsta The New York Times.

«Ja Apple uzvarēs, es domāju, ka mēs tirgū pieredzēsim dizainu dažādošanos,» sacīja juridiskā biroja McAndrews, Held & Malloy pārstāvis Kristofers Karani (Christopher Carani).

Savukārt, ja tiesa izlems par labu Dienvidkorejas kompānijai Samsung, tas izraisīs pretēju efektu – tirgū, iespējams, parādīšoties milzīgs daudzums Apple ierīcēm līdzīgu viedtālruņu un planšetdatoru, prognozē pētījumu kompānijas Gartner eksperti. Tāpat tiesvadības iznākums var ietekmēt arī citas kompānijas, kas ražo ierīces, kuras izmanto Google Android operētājsistēmu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānijas Apple izpilddirekotrs Tims Kuks (Tim Cook) noraidījis ideju radīt portatīvo datoru un planšetdatoru hibrīda radīšanu, vēsta BBC.

Centieni apvient vienā produktā iPad un MacBook Air beigtos kā abu ierīču kompromiss, par ko priecīgs nebūtu neviens, norādījis Apple vadītājs.

Kompānijas sāncenši Asus kā šādus hibrīdus jau pozicionē ierīces savā sērijā Transformer. Arī kompānija Intel sniegusi atbalstu idejai par portatīvā datora un planšetdatora apvienošanu vienā produktā.

«Jebkas var tikt apvienots, problēma slēpjas tajā, ka šāda produkta radīšana paģēr daudz kompromisu, bet galu galā apmierināts ar iznākumu nav neviens,» viņš norādīja preses konfderencē pēc Apple jaunākā iPad pārdošanas rezultātu paziņošanas. «Jūs varat apvienot tosteri un ledusskapi, tomēr šādi produkti nez vai apmierinās tā lietotāju,» viņš norādīja, uzverot, ka Apple nepievienosies tiem uzņēmumiem, kas plāno konverģēt vienā produktā dažādus sīkrīkus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudzu sapnis būtu strādāt ietekmīgajā un pazīstamajā kompānijā Apple. Tehnoloģiju milzis iecerējis ASV Kalifornijas štata Kupertīno būvēt jaunu galveno mītni. Projekta ietvaros kompānija izstrādājusi ekonomiskās ietekmes pētījumu, kurā arī atklājusi darbiniekiem izmaksātās algas.

Ekonomiskās ietekmes pētījumā kompānija apraksta aspektus, kuri saskaņā ar Apple domām labvēlīgi ietekmēs reģiona ekonomiku. Paredzēts, ka kompānijas jaunajā galvenajā mītnē varēs strādāt līdz 12 tūkstošiem darbinieku.

Tāpat Apple norāda, ka pēdējo piecu gadu laikā tās darbinieku skaits Kupertīno gadā palielinājies vidēji par 18%, kā arī paredz, ka līdz 2016. gadam tas turpinās pieaugt gadā par 10%. Rezultātā – 2016. gadā – Apple iecerējusi nodarbināt kopumā 23,4 tūkstošus cilvēku.

Pētījumā Apple norāda, ka jaunās galvenās mītnes celtniecības ietvaros 66 miljoni ASV dolāru tiks veltīti apkārtējās vides labiekārtošanai, ieskaitot jaunu ceļu būvniecību un komunālo pakalpojumu uzlabošanu. Desmit miljonus ASV dolāru paredzēts tērēt velosipēdu un gājēju celiņiem, 3,7 miljonus – parku iekārtošanai, bet 2,5 miljonus – pieejamu mājokļu nodrošināšanai. Tāpat kompānija iecerējusi katru gadu tērēt 35 miljonus ASV dolāru alternatīvu transporta veidu izstrādei.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV tehnoloģiju kompānijas Apple dibinātājs un vadītājs Stīvs Džobss jau 2010. gadā ticies ar Samsung izpilddirektoriem, lai pārrunātu Galaxy viedtālruņa līdzību iPhone un aicinātu dienvidkorejiešus noslēgt licencēšanas līgumu, vēsta Bloomberg Businessweek.

«Mēs bijām diezgan šokēti. Viņi bija uzticams mūsu partneris un nespējām ticēt, ka uzticams partneris izveidojis tādu ierīci,» Kalifornijā notiekošajā tiesas prāvā starp abiem tehnoloģiju milžiem, sacīja Apple Patentu licencēšanas un stratēģijas nodaļas vadītājs Boriss Tekslers.

Viņš norādīja, ka Apple pārstāvji tad arī brīdinājuši Samsung, ka uzsāks pret Dienvidkorejas kompāniju tiesvedību. Apple arī piedāvājusi Samsung noslēgt licencēšanas līgumu, kura ietvaros Dienvidkorejas kompānijai būtu jāmaksā 30 ASV dolāri par katru viedtālruni, bet 40 dolāri – par katru planšetdatoru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Pieci iemesli, kas padara iPhone par kulta preci

Dainis Dembovskis - mobilo sakaru operatora «BITE» tehnoloģiju eksperts, 27.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Funkcionalitāte, ātrdarbība, stabilitāte - ar šīm lietām mēdz lepoties teju ikviens viedtālruņu ražotājs, tomēr tikai daži no zīmoliem iekļūst kulta preču statusā. Kā tehnoloģiju gigantam «Apple» nemainīgi izdodas saglabāt līderpozīcijas?

«iPhone» lietotāji visā pasaulē ar entuziasmu gaida ziņas par jauniem modeļiem, atjauninājumiem vai programmatūras versijām. Arī Latvijā šīm viedierīcēm ir prāvs cienītāju pulks.

Drosme un paļaušanās

Stīvs Džobs iedibināja tradīciju, ka «Apple» inženieri produktus rada, primāri domājot par sevi, tāpēc tiem jābūt īpaši inovatīviem, kvalitatīviem - tādiem, kurus viņi paši gribētu pirkt un lietot.

Interesanti, ka teju visus jaunos programmproduktus «Apple» drosmīgi nodod lietotājiem beta versijās, tā ļaujot viņiem iesaistīties to pilnveidošanā. Piemēram, operētājsistēmas «iOS12» beta versija lietotājiem pieejama jau kopš šā gada jūnija, lai gan oficiālā tās «pirmizrāde» plānota tikai rudenī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Apple kārtējā prāvā nepaveicas ar skeptisku tiesnesi

Jānis Rancāns, 07.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānijai Apple sarežģījies uzvaras gājiens pa pasaules tiesas zālēm, kurās tā aizstāv savas tiesības uz patentiem un preču zīmēm. Jaunākajā strīdā Apple sanācis «uzrauties» uz skeptiskas tiesneses.

Kopš aizvadītā gada Apple cenšas pierādīt, ka tās tiešsaistes veikala App Store nosaukums ir ar autortiesībām aizsargājama frāze un citām kompānijām jāpārtrauc izmantot līdzīgi nosaukumi. Aizvadītā gada martā Apple tiesā iesūdzēja kompāniju Amazon, kura neilgi pirms tam bija atvērusi Android operētājsistēmas tiešsaistes veikalu Amazon Appstore.

Kalifornijas tiesā Apple sanācis saskarties ar visai skeptisku tiesnesi Filisu Hamiltoni (Phyllis Hamilton), kura paudusi šaubas, ka Apple vispār izdosies pierādīt, ka Amazon ar savu tiešsaistes veikalu var maldināt patērētājus, raksta Ars Technica. Tiesnesi neesot pārliecinājuši Apple izvēlētie argumenti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apple turpmāk ik ceturksni saviem investoriem izmaksās dividendes 2,65 ASV dolāru apjomā. Pirmā dividenžu izmaksa notiks šā gada ceturtajā ceturksnī, ziņo kompānija.

Eksperti norāda, ka dividenžu izmaksa Apple akcijas padarīs tikai pievilcīgākas. Jāteic, ka šogad Apple akcijas cenas kāpums ir bijis iespaidīgs – par 45% un šobrīd kompānijas akcijas vērtība atrodas 600 ASV dolāru atzīmes tuvumā. Turklāt vēl iespaidīgāks Apple akcijas cenas kāpums izskatās nedaudz ilgākā termiņā. Piemēram, kopš pagājušā gada jūlija kompānijas akcijas vērtība ir pieaugusi vairāk nekā par 75%. Jāteic, ka 2009. gada sākumā vienas Apple akcijas cena atradās zem 100 ASV dolāru atzīmes. Kopš tā laika slavenās kompānijas akcijas cena ir faktiski tikai pieaugusi - procentuālajā izteiksmē par 550%. ASV akciju tirgus S&P 500 indeksa vērtība kopš tā laika ir pieaugusi par 55%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijas valdības konkurences regulators veicis kratīšanas Apple pārstāvniecībā šajā valstī. Kratīšanu laikā, kuras ilgušas 24 stundas, izņemti dokumenti, un tās ir daļa no Francijas valdības pretmonopola izmeklēšanām.

Izmeklētājus interesējot attiecības starp Apple un tās produkcijas izplatītājiem. Kompānija apsūdzēta priekšrokas došanā saviem veikaliem, nevis izplatītājiem, kā, piemēram, uzņēmumam eBizcuss, kas nodarbojies tikai ar Apple produktu tirdzniecību, vēsta ārvalstu plašsaziņas līdzekļi. Uzņēmums norādījis, ka bijis sarežģīti tikt pie jaunākajiem Apple produktiem, kamēr tajā pašā laikā Apple veikaliem šādu problēmu neesot bijis.

Apple Francijā savu veikalu atvēra 2009. gada novembrī. Tas vietējam uzņēmumam eBizcuss izraisījis tirdzniecības apjomu strauju samazināšanos. Uzņēmums arī apgalvo, ka nesot spējis izveidot saprātīgus iPad un MacBook Air piegādes kanālus no Apple. Tāpat uzņēmums apgalvojis, ka Apple ne tikai apgrūtina produktu tirdzniecību, bet arī ar zemām cenām cenšas pārvilināt klientus.

Komentāri

Pievienot komentāru