Jaunākais izdevums

Ir sagatavots papildinājums Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta maksas pakalpojumu cenrādim, nosakot, ka vienreizējā maksa par kolumbārija nišas lietošanu būs 595,04 eiro, informē Rīgas dome.

Vienā nišā varēs ievietot četras pelnu urnas, kur tās varēs uzglabāt 20 gadus, kā arī tiks paredzēta iespēja uzglabāšanas ilgumu pagarināt.

Rīgas pašvaldība 2016. gadā II Meža kapu dienvidu daļā (Gaujas ielā 6) uzsāka kolumbārija būvniecību. Patlaban tas ir gandrīz pabeigts, vēl tikai atlikuši tādi darbi, kuru paveikšanai nepieciešami siltāki laika apstākļi, piemēram, zāliena ierīkošana. Kolumbāriju veido vienpadsmit divu, trīs, četru un piecu līmeņu būves, to augstums palielinās kompozīcijas centrā, kurā novietota stiklā veidota skulptūra. Kopumā būvēs izveidotas 288 nišas, katrā iespējams novietot četras pelnu urnas. Ir labiekārtota arī apkārtējā teritorija.

«Iedzīvotāju interese par iespējām veikt apbedījumus kolumbārijā ir pietiekami liela. Tā izveide ļaus pilsētai risināt apbedījumu vietu problēmu, jo, pēc ekspertu domām, pie šādiem mirstības rādītājiem pašreizējās kapsētu teritorijās vietas pietiks vien 10 -15 gadiem. Agrāk vai vēlāk ar šādu situāciju saskaras gandrīz visas pasaules lielās pilsētas. Katru gadu Rīgā pašvaldības kapsētās apglabā aptuveni 7000 cilvēku. Vidēji 10% gadījumos aizgājušo radinieki lemj par labu kremēšanai,» stāsta Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko.

Galīgo lēmumu par kolumbārija nišas lietošanas maksu pieņems Rīgas dome.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Latvijā pirmais kolumbārijs sāks darboties pavasarī

Zane Atlāce - Bistere, 16.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

II Meža kapos uzbūvēts Latvijā pirmais kolumbārijs, kas darboties sāks šā gada pavasarī, par to ceturtdien izbraukuma sēdē tika informēti Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas deputāti.

Rīgas pašvaldība 2016.gadā sāka kolumbārija būvniecību II Meža kapu dienvidu daļā, Gaujas ielā 6. Kolumbārijs ir izveidots kompozīcijā no vienpadsmit 2, 3, 4 un 5 līmeņu būvēm, būvju augstums palielinās kompozīcijas centrā, kurā izveidota stiklā veidota skulptūra. Šajās būvēs izveidotas 288 nišas, no kurām katrā iespējams novietot 4 pelnu urnas. Ir arī labiekārtota apkārtējā teritorija.

«Jau tagad par iespējām veikt apbedījumus kolumbārijā interesējas ap 20 cilvēkiem, kas liecina, ka pieprasījums būs liels. Mums vēl domē jāpieņem lēmums par izcenojumiem un jau marta beigās kolumbārijs varētu sākt darboties,» norādīja Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas I Meža kapos iecerēts izveidot jaunu kolumbāriju, lai samazinātu nepieciešamību iekārtot jaunas vai paplašināt esošās kapsētas galvaspilsētā, informēja Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļa.

Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja ceturtdien nolēma piešķirt 36 300 eiro Mājokļu un vides departamentam jauna kolumbārija projekta izstrādei.

Iecere paredz I Meža kapu 10.sektorā izveidot kolumbāriju ar ne mazāk kā 500 nišām apbedījuma urnu novietošanai, kas ietver mūsdienu kvalitātes prasībām atbilstošus risinājumus apstādījumu, labiekārtojuma un infrastruktūras izbūvei.

Mājokļu un vides departaments jau ir veicis iepirkumu jaunā kolumbārija projektēšanai. Plānots, ka tagad pēc finansējuma piešķiršanas projekts būs jāizstrādā deviņu mēnešu laikā, bet pēc tam varēs izsludināt iepirkumu būvniecībai.

Pilsētas pirmo kolumbāriju, kas atrodas II Meža kapos, izveidoja 2017.gadā. Kolumbāriju veido 11 būvju komplekss dažādos līmeņos, kopā radot vienotu kompozīciju. Kopā būvēs ir 288 nišas, kurā katrā paredzēts ievietot četras urnas. Kolumbārija vidū esošai piecu līmeņu ēkai centrā izveidots stikla piemineklis, kuru rotā koks un lidojoši putni, uzraksts "Kolumbārijs", kā arī teksts latviešu un latīņu valodā - "Viņi vienmēr būs mūsu atmiņās". Pēdējā brīvā vieta šajā kolumbārijā tika nopirkta jau pirms diviem gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru