Bankas

Aptauja: 63% kredītņēmēju visvairāk satrauc darba zaudēšana

Žanete Hāka, 16.06.2010

Jaunākais izdevums

Lielāko satraukumu kredītņēmējiem rada bailes zaudēt darbavietu – tā atbildējuši 63% aptaujātie, liecina Nordea veiktā aptauja.

46% visvairāk uztrauc valsts ekonomiskā situāciju kopumā.

Aptaujas dati norāda, ka apdrošināšanas pakalpojumus kredītņēmēji izmanto reti. Tikai 28% ir apdrošinājuši savu nekustamo īpašumu, bet piektdaļa jeb 19% apdrošināšanas pakalpojumus neizmanto vispār.

Aptaujā secināts, ka visbiežāk izmantotais apdrošināšanas pakalpojums ir OCTA – 55% respondentu ir apdrošinājuši savu auto. 31% ir veikuši dzīvības vai veselības apdrošināšanu sev vai ģimenes locekļiem. Nekustamo īpašumu apdrošinājuši 28% un KASKO transporta līdzekļa apdrošināšanu izmanto 20% respondentu. Tikai 7% izmantojuši iespēju apdrošināt iedzīvi, 6% civiltiesisko apdrošināšanu mājoklim, un tikai 3% izmantojuši banku piedāvātas iespējas fiksēt procentu likmes. 19% no respondentiem apdrošināšanas pakalpojumus neizmanto vispār.

«Laika gaitā esam apguvuši arvien vairāk personīgo finanšu plānošanas pamatlikumus, piemēram, atvēlēt 10% no ikmēneša ienākumiem uzkrājumiem. Tāpat ieteicams piemeklēt arī piemērotus apdrošināšanas risinājumus tam, lai pasargātu sevi gan no ienākumu zaudēšanas, gan pieaugošiem vai neplānotiem izdevumiem. Tāpēc, kā vēl viens finanšu plānošanas zelta likums mūsu izpratnē ir arī aptuveni 3 – 4% ikmēneša ienākumu atvēlēšana apdrošināšanas pakalpojumiem,» norāda If apdrošināšana vadītājs Andris Morozovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Atbalsts mājokļu kredītņēmējiem sagaidāms no 200 līdz pat 1200 eiro apmērā

Db.lv, 22.01.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājokļu kredītņēmēji šogad saņems valsts atbalstu, lai mazinātu straujā Euribor likmju kāpuma potenciāli negatīvo ietekmi uz mājsaimniecību ienākumiem un spēju segt kredītsaistības.

Aprēķini rāda, ka izmaksājamais atbalsta apmērs var variēt no aptuveni 200 līdz 270 eiro aizdevumiem 50 tūkstošu eiro apmērā, aizdevumiem 150 tūkstošu eiro apmērā atbalsts sagaidāms no 630 līdz 740 eiro, bet kredītiem 250 tūkstošu eiro vērtībā izmaksājamā atbalsta summa par pirmo ceturksni būs no 1000 līdz 1240 eiro. Svarīgi, ka kredītņēmējiem atbalsta saņemšanai pašiem nekas nav jādara – atbalsta apjoms tiks aprēķināts un izmaksāts automātiski. Pirmās kompensācijas kredītņēmēji saņems līdz 30. aprīlim, tās izmaksās Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Atbalsts aizņēmējiem tiks maksāts tikai par veiktajiem procentu maksājumiem (nevis par kredīta pamatsummu). Atbalsts apmērs ir 30% no veiktajiem procentu maksājumiem, bet ne vairāk kā 2 procentpunkti no periodam noteiktās kopējās aizņēmuma likmes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kredītņēmēju atbalstam bankas iemaksājušas vairāk nekā 24 miljonus eiro

LETA, 14.02.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts noteikta banku atbalsta hipotekārajiem kredītņēmējiem kopsumma pirmajā ceturksnī būs vairāk nekā 24 miljoni eiro, šodien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē pavēstīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Baiba Šmite-Roķe.

Jaunā VID vadītāja deputātus informēja, ka kredītiestādes ir iemaksājušas minēto summu valsts budžetā, un no 10.aprīļa līdz 30.aprīlim kredītņēmējiem tiks aprēķinātas un izmaksātas kompensācijas.

Mājokļu kredītņēmēji šogad saņems valsts atbalstu, lai mazinātu straujā EURIBOR likmju kāpuma potenciāli negatīvo ietekmi uz mājsaimniecību ienākumiem un spēju segt kredītsaistības. Asociācijas aprēķini rāda, ka izmaksājamais atbalsta apmērs var variēt no aptuveni 200 līdz 270 eiro aizdevumiem 50 000 eiro apmērā, aizdevumiem 150 000 eiro apmērā atbalsts sagaidāms no 630 līdz 740 eiro, bet kredītiem 250 000 eiro vērtībā izmaksājamā atbalsta summa par pirmo ceturksni būs no 1000 līdz 1240 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizņemšanās no viena kredītdevēja, lai segtu citus aizņēmumus, ir biežāk izplatītā kļūda, kā rezultātā kredītņēmēji nonāk grūtībās, atklājot izglītojošo kampaņu Aizņemies prātīgi! uzsver Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas un Patērētāju tiesību aizsardzības centra pārstāvji.

Tādēļ ar televīzijas klipu un drukātās reklāmas starpniecību divu nedēļu garumā tiks veikta kredītņemēju izglītošana par atbildīgas aizņemšanās pamatprincipiem.

Kampaņas autori aicina kredītņēmējus padomāt divreiz, ja kredīts tiek ņemts, lai segtu citas saistības, piemēram, izmantotu īstermiņa kredītu, lai veiktu hipotekārā kredīta maksājumu. Tāpat īstermiņa kredīti nav piemēroti ilgtermiņa finanšu problēmu risināšanai. Kampaņas ietvaros tiek uzsvērts, ka nebanku kredītus nav ieteicams izmantot neapdomīgu tēriņu veikšanai.

Pirms lēmuma pieņemšanas par aizņemšanos, kredītņēmēji tiek aicināti vēlreiz apdomāt, vai nauda tiešām ir nepieciešama, izvērtēt, vai noteiktajā laikā aizdevumu varēs atdot, kā arī pārliecināties, lai kredīta maksājumi nepārsniegtu 40% no ikmēneša ienākumiem. Tāpat tiek aicināts aizņemties tieši tik daudz, cik nepieciešams.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Aizdevumu ar nolikto atslēgu principu izvēlējušies vien nedaudz vairāk kā 50 kredītņēmēji

Dienas Bizness, 22.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pusgada laikā, kopš Latvijā ir spēkā kārtība, ka hipotekārā kredīta ņēmējs var izvēlēties slēgt aizdevuma līgumu ar t.s. «nolikto atslēgu» principu, to piecās bankās izvēlējušies vien nedaudz vairāk kā 50 kredītņēmēji, kas uz kopējā hipotekāro kredītņēmēju skaita nieks vien ir, secinājusi Latvijas nekustamo īpašumu darījumu asociācija (LANĪDA).

Banku pārstāvji uzsver: tieši nepietiekama pirmā iemaksa, kā arī valstī pastāvošā ēnu ekonomika, kas neļauj pierādīt savus ieņēmumus, ir šķēršļi, kas ierobežo mājsaimniecību iespējas saņemt hipotekāro kredītu. Tāpēc eksperti aicina domāt par risinājumiem, kā mazināt šīs barjeras. Par to liecina banku pārstāvju teiktais LANĪDA.

Jāatgādina, ka Saeima pērn, septembra nogalē, neilgi pirms vēlēšanām, nobalsoja par nolikto atslēgu principu, kas nozīmēja, ka parādniekam pēc nodrošinājuma mantas pārdošanas nebūtu nekādu saistību pret kreditoru. Vēl toreiz eksperti norādīja, ka nolikto atslēgu princips nebūs pa kabatai lielākajai Latvijas iedzīvotāju daļai, jo pirmā iemaksa tādiem kredītiem ir uz pusi lielāka, nekā kredītiem, par kuriem kredītņēmējs nes pilnu atbildību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vai ir īstais laiks fiksēt procentu likmes?

Mārtiņš Āboliņš, bankas "Citadele" ekonomists, Fiskālās disciplīnas padomes loceklis, 29.09.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Straujais procentu likmju pieaugums pēdējā pusotra gada laikā ir izrādījies nepatīkams pārsteigums daudziem kredītu ņēmējiem Latvijā, kam ir būtiski palielinājušies kredītu maksājumi.

Laikā, kad iedzīvotāju maciņi jau ir kļuvuši plānāki augstās inflācijas dēļ un banku peļņa aug, procentu likmju kāpums sabiedrībā ir radījis neizpratni un jautājumus gan par likmju kāpumu pamatotību, gan par to kāpēc tas ietekmē jau esošos kredītus. Publiski ir izteikti priekšlikumi ar likumu fiksēt vai pat samazināt procentu likmes. Galvenais iemesls procentu likmju kāpumam ir augstā inflācija un Eiropas Centrālās bankas cīņa ar to. Ceļot procentu likmes, aizņemšanās kļūst dārgāka, savukārt uzkrāšana izdevīgāka, un ECB bāzes procentu likmes mazāk kā pusotra gada laikā no 0% ir pārsniegušas pat 2008. gada augstāko līmeni.

Kāpēc pieaug kredītu maksājumi arī esošajiem kredītņēmējiem?

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pieņemot lēmumu par 50% atlaidi hipotekāro kredītu procentu likmēm, tiks ietekmēta kreditēšana nākotnē

LETA, 09.10.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Politiķiem pieņemot lēmumu par 50% atlaidi hipotekāro kredītu procentu likmēm, tiks ietekmēta kreditēšana nākotnē, pirmdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Finanšu nozares asociācijas vecākais juridiskais padomnieks Edgars Pastars.

Viņš atzīmēja, ka, veicot grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā un paredzot 50% atlaides piemērošanu hipotekāro kredītu konsolidētajām procentu likmēm uz vienu gadu, ir saskatāmi būtiski tiesvedību riski.

"Nevar mazināt cenas iepriekš noslēgtiem līgumiem jebkurā nozarē. Ja mēs gribētu uz priekšu regulēt to, kā veidojas procentu likmes, cik tās ir mainīgas, tas ir cits jautājums, kuram mēs esam atvērti diskusijai," sacīja Pastars.

Vienlaikus viņš gan uzsvēra, ka arī šādu tiesvedību gadījumā bankas nevērsīsies pret kredītņēmējiem. "Kredītņēmēji var būt mierīgi - viņu mājoklis ir drošībā. Bankām nav mērķis izlikt viņus no mājokļiem, vēl jo vairāk piedzīt zaudējumus par nepamatotiem, populistiskiem politiķu lēmumiem. Par tiem atbild politiķi," sacīja Pastars.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

20% kredītņēmēji jūtas pārliecināti par savu ienākumu stabilitāti nākotnē

Žanete Hāka, 27.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

20% kredītņēmēju norāda, ka viņu ienākumi ir stabili un pietiekami lieli, lai šobrīd vai nākotnē nerastos problēmas ar mājokļa kredītu atmaksu, liecina SEB bankas un pētījumu aģentūras Mindscan veiktā Latvijas iedzīvotāju aptauja.

Pēdējo trīs gadu laikā par 12 procentpunktiem pieaudzis to kredītņēmēju skaits, kuri jūtas pārliecināti par savu ienākumu stabilitāti un pietiekamību nākotnē.

Salīdzinājumā pa reģioniem visstabilāk jūtas Rīgas reģionā un Vidzemē dzīvojošie kredītņēmēji, kur attiecīgi 24% un 17% respondentu snieguši pozitīvu atbildi par savu ienākumu stabilitāti un pietiekamību nākotnē.

Vislielākās grūtības izjūt Zemgales kredītņēmēji, no kuriem tikai 11% respondentu norāda uz ienākumu stabilitāti, bet turpat katrs ceturtais atzīst, ka nepietiek līdzekļu ikmēneša kredīta maksājumiem.

Lai gan Latgalē un Kurzemē, līdzīgi kā Zemgalē, ir salīdzinoši mazs kredītņēmēju skaits, pēc kuru domām viņu ienākumi ir stabili un pietiekami lieli (Latgalē - 11% un Kurzemē - 10%), tomēr šajos reģionos ir salīdzinoši mazāk to kredītņēmēju, kuri izjūt līdzekļu nepietiekamību savu kredītsaistību segšanai – Latgalē 17% un Kurzemē 20%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kaut arī banku pievienotās procentu likmes pēdējā laikā nav būtiski mainījušās, latu un eiro starpbanku likmju kritums ir veicinājis vidējās aizdevuma likmes kritumu gan uzņēmumiem izsniegto, gan privātpersonu patēriņa un mājokļu kredītiem.

Tomēr ilgi likmju kritumu nevarēšot vērot, paredz banku pārstāvji.

Kaut arī ar sarūkošajām starpbanku likmēm nav apmierināti tie, kuri vēlas naudu noguldīt, jo par latu un eiro depozītu lielākajā daļā banku nevar saņemt vairāk par pāris procentiem gadā, par kritumu priecājas kredītņēmēji, jo par aizdevumu jāmaksā mazāk.

Zemākas likmes gan nenozīmē, ka aizdevumu vieglāk saņemt, jo bankas pēdējā laikā kreditēšanas nosacījumus nav mainījušas, un potenciālie kredītņēmēji joprojām tiek stingri izvērtēti, nereti aizdevumu atsakot, tomēr tiem, kas finansējumu ir saņēmuši, par to jāmaksā mazāk nekā pirms gada vai diviem, liecina Latvijas Bankas apkopotie dati.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skaitliski hipotekāro kredītu daudzums 2022. gadā samazinājies par 7%, bet vidējā kredīta summa pieaugusi par nepilniem 6%, liecina AS Kredītinformācijas birojs (KIB) apkopotie dati.

67% pieaugums septiņos gados2021. gadā izsniegto mājokļu kredītu skaits atgriezās pirmspandēmijas līmenī, taču pērn tas atkal nedaudz saruka.

“Strauji augošā inflācija un mājokļu cenu pieaugums ir atstājis iespaidu uz kreditēšanas tirgu, un dati liecina, ka izsniegto hipotekāro kredītu skaits 2022. gadā ir mazāks nekā gadu iepriekš. Tomēr pastāvīgs vidējās izsniegtās summas pieaugums vismaz pēdējo 7 gadu laikā liecina, ka mājokļu cenas turpina augt un pamazām tuvojas ES vidējam līmenim. Ja 2016. gadā vidējā izsniegtā summa bija aptuveni 48 tūkstoši eiro, 2021. gadā - 76 tūkstoši eiro, tad pērn jau 80 tūkstoši eiro. Tas ir pieaugums par aptuveni 67% septiņu gadu laikā,” secina AS Kredītinformācijas birojs valdes loceklis Intars Miķelsons.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan no šī gada sākuma dažādi makroekonomikas rādītāji sākuši signalizēt par zināmu stabilitāti (IKP, preču un pakalpojumu importa un eksporta neliels pieaugums), parādu atgūšanas nozarē joprojām turpinās stagnācija – vidējā maksājuma summa, salīdzinot ar gada sākumu, samazinājusies, arī parādsaistību apmaksas disciplīna turpina svārstīties, atgādinot, ka nozīmīgai daļai apmaksas grūtībās nonākušo kredītņēmēju krīzes zemākais punkts vēl nav sasniegts. Piebildīšu, ka tā ir normāla prakse, jo kredītsaistību apmaksas rādītāji ekonomikas stabilizācijai pielāgojas ar laika nobīdi.

Savukārt nozares uzņēmumiem šis ir laiks, ko veltīt biznesa funkcionalitātes, efektivitātes un jaunu iespēju pārskatīšanai. Viens no lielākajiem veikumiem un solis pretī parādu piedziņas jomas sakārtošanai Latvijā neapšaubāmi ir Latvijas ārpustiesas parādu piedzinēju asociācijas dibināšana, kas šobrīd apvieno piecus vadošos nozares uzņēmumus.

Šī asociācija un tās uzņēmumi strādās, lai aizsargātu kreditoru intereses (būtībā tā darbosies kā nozares kvalitātes zīme), piedalītos parādu piedziņas nozari reglamentējoša tiesiskā akta izstrādē, kā arī veicinātu izpratni par ētisku parādu atgūšanas praksi un iesaistītos dialogā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Latvijas patērētāja tiesības uz godīgu cenu un privātumu

Evita Vaivode-Šulte, SIA Creditinfo Latvija Klientu apkalpošanas vadītāja, 06.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kredītinformācijas apmaiņa vienmēr cenšas sabalansēt divas, savā ziņā pretējas, patērētāju tiesības:

1) patērētāja tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību, kas maksimāli ierobežo jebkādu personas datu vākšanu un apstrādi;

2) patērētāju tiesības uz godīgu cenu jeb iespēju saņemt finanšu pakalpojumus, kredītresursus uz maksimāli izdevīgiem nosacījumiem, kas paredz efektīvu un pilnīgu datu izvērtēšanu.

Par tiesībām uz privātās dzīves neaizskaramību Eiropā runāts ļoti daudz un sen, tādēļ Eiropā šis jautājums ir visai labi sakārtots: to regulē ES Direktīva (95/46/EK), un Latvijā saskaņā ar šo direktīvu izstrādāts Fizisko personu datu aizsardzības likums. Tajā galvenais, kas nodrošina šo tiesību ievērošanu, ir nosacījums, ka datu apstrādi var veikt tikai ar pašas privātpersonas piekrišanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ātro kredītu sektorā kavētāju skaits rūk; nebanku aizdevēji piedziņai nereti nodod pat vismazākās parāda summas, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Aizvadītajā gadā mikrokredītu atmaksas rādītāji ir uzlabojušies par 15%, sasniedzot 73,4% kredītus bez kavējuma no kopējā nebanku aizdevēju kredītportfeļa gada beigās, informē Latvijas Nebanku kreditētāju asociācijas (LNKA) vadītāja Baiba Fromane. Salīdzinājumam: komercbankām patēriņu kredītportfelī mājsaimniecībām (tajos nav iekļauti kredīti mājokļa iegādei, rekonstrukcijai, remontam) pagājušā gada 31.decembrī atmaksas rādītājs bija līdzīgs – 70%. Situācijas uzlabošanos viņa saista ar faktu, ka pagājušā gada 1. janvārī stājās spēkā jauna kārtība klientu maksātspējas vērtēšanā, kas paredz daudz stingrākus nosacījumus. Jaunā kārtība precīzi nosaka informācijas apjomu un saturu, kas nebanku kredītdevējam pirms aizdevuma izsniegšanas jāprasa no kredītņēmēja. Tāpat tā skaidri nosaka principus un darbības, kas veicamas, lai nodrošinātu pienācīgu klientu maksātspējas vērtēšanu; piemēram, uz patērētāju sniegtajām ziņām var paļauties tikai tad, ja kredīta summa nepārsniedz 427 eiro, savukārt, ja kredīts pārsniedz šo summu, tad nebanku kredītdevējiem ir pienākums prasīt klientiem iesniegt VSAA vai VID izziņu, vai arī bankas konta izrakstu. Ieviešot jaunās prasības, ir būtiski uzlabojušies kredītu atmaksas rādītāji, secina B. Fromane. Arī paši kredītņēmēji daudz nopietnāk vērtē savu spēju uzņemties saistības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Alternatīvās finanses

Nebanku aizdevēji šogad kredītos varētu izsniegt 570-590 miljonus eiro

Zane Atlāce - Bistere, 12.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Šogad turpināsies 2017.gadā novērotā tendence - palielināsies no jauna izsniegtie patēriņa aizdevumi ar atmaksas grafiku un garāku aizdevuma termiņu.

No jauna izsniegtie nebanku aizdevumi 2018. gadā varētu sasniegt 570 – 590 miljonus eiro, liecina Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas prognozes par 2018. gadu.

Savukārt kopējais nebanku aizdevumu kredītportfelis gada beigās varētu būt robežās no 625 līdz 635 miljoniem eiro, no kuriem vairāk nekā 55% veidos nebanku aizdevēju, tai skaitā nebanku aizdevēju - banku meitas sabiedrību, sniegtie līzinga pakalpojumi.

Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija prognozē, ka patēriņu aizdevumu segmentā 2018. gadā palielināsies konkurence starp bankām un nebanku aizdevējiem. No vienas puses tas mazinās no jauna nebanku izsniegto patēriņa kredītu apjomus, savukārt ekonomiskās situācijas uzlabošanās un algu pieaugums izlīdzinās izsniegto kredītu apjomus. Asociācija prognozē, ka nebanku patēriņu kredītu pieaugums varētu būt 2-3% robežās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iespējams, ka AS "Attīstības finanšu institūcija "Altum"" ("Altum") paspārnē varētu veidot Hipotekāro kredītņēmēju aizsardzības fondu, 22.augustā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" atzina Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāja biedrs Artūrs Butāns (NA) un komisijas deputāts Andris Šuvajevs ("Progresīvie").

Šādu risinājumu raidījuma diskusijā piedāvāja Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes lektore Līga Leitāne, norādot, ka gadījumā, ja mājsaimniecība zaudēs īpašumu, tad valsts zaudēs iedzīvotājus. Attiecīgi šāds fonds dotu garantiju, ka, kredītņēmējs pakāpeniski maksājot, tomēr varētu saglabāt savā īpašumā vienīgo mājokli.

Fonda darbības mērķis būtu nepiedzīvot situācijas, ka kredītņēmēji augsto kredīta maksājumu dēļ sāk zaudēt savus vienīgos mājokļus. Šāds fonds varētu pārņemt no komercbankām problemātiskos aizdevumus, vienoties ar aizņēmēju par kredīta atmaksas termiņiem, tādējādi saglabājot īpašumu.

Šuvajeva ieskatā šāds fonds būtu atbalstāms, jo, viņaprāt, "Altum" šī ir neizmantota iespēja. Tāpat Šuvajevs uzskata, ka "Altum" varētu pārveidot par nacionālu banku, kas varētu veicināt konkurenci banku sektorā ar kreditēšanu, jo jau patlaban 80% hipotekāro kredītu ir izsniegti ar "Altum" garantiju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vasara nav nesusi cerētos rezultātus nedz pārdevējiem, nedz pircējiem. Lai gan augusts bijis aktīvāks par iepriekšējiem mēnešiem, darījumu dinamika saglabājas stabila. Nekustamo īpašumu tirgus dalībnieku monumentālā pārliecība iesakņojusies uzskatā, ka cenas kuru katru brīdi kritīs vai augs – atkarībā no puses vajadzības, secina nekustamo īpašumu kompānijas Latio eksperti.

Uzņēmums norāda, ka mājokļu segmentu pašlaik notur pircēji, kas gatavi iegādāties īpašumu par saviem līdzekļiem, darījuma summai vidēji svārstoties no 40 000 līdz 60 000 eiro. Reizē turpina augt piedāvājumā esošo dzīvokļu skaits. Aizvien lielāku īpatsvaru no tiem veido īpašumi, kas pieder ārzemēs strādājošiem un dzīvojošiem Latvijas iedzīvotājiem.

Mēneša laikā iegādei pieejamo dzīvokļu skaits Rīgā pieaudzis par 15%. Kopumā augustā pārdošanā bija 4710 dzīvokļi. Par 17% pieaudzis arī īres dzīvokļu skaits, kas tomēr ir teju uz pusi mazāks nekā pārdošanā esošo dzīvokļu skaits – augustā īrei bija pieejami 2400 dzīvokļi. Jauno projektu pirmreizējā tirgū Rīgas apkaimēs augustā iegādei bija pieejami 1200 dzīvokļi – par 10% vairāk nekā jūlijā. Vidējā cena saglabājas nemainīga ne tikai pārdošanas sludinājumos (2770 EUR/ m²), bet arī faktiskajos darījumos, sastādot 2550 EUR/ m². Mēneša laikā būtiskas izmaiņas nav novērotas arī darījumu summās jauno projektu otrreizējā tirgū. Augustā cena par mājokļa kvadrātmetru jaunajā projektā apkaimēs sasniedz ap 1970 EUR/ m². Savukārt Rīgas centrā novērots neliels cenu pieaugums par 6% - no 2540 EUR/ m² jūlijā līdz 2700 EUR/ m² augustā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atkal atceļ izšķiršanos par fizisko personu maksātnespēju

Guna Gleizde, 12.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc vairāk nekā pusgadu ilgušās Maksātnespējas likuma skatīšanas parlamenta deputāti pirmdien vēl nevienojās par tā uzlabojumiem, kas noteiktu fizisko personu maksātnespējas procesa regulējumu.

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija pirms pirmdienas parlamenta ārkārtas sēdes, kuras laikā bija paredzēts balsojums par Maksātnespējas likumu, nespēja vienoties par fizisko personu parādu dzēšanas termiņiem un prasībām, kas apmierinātu visas ieinteresētās puses, jo īpaši banku pārstāvjus un kredītņēmēju interešu aizstāvjus.

Aizvadītajā nedēļā komisija noraidīja deputātu Annas Seiles (PS) un Madara Lasmaņa (JL) priekšlikumu, noteikt, ka ātrāk saistības varētu dzēst tie grūtībās nonākušie kredītņēmēji, kuru saistības nepārsniedz 100 tūkst. Ls un kas aizņēmušies vienīgā mājokļa iegādei.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Pārāk lēni valsts saprot, kas ir uz servisu vērsta iestāde

Dienas Bizness, 20.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par noteiktas dokumentācijas iesniegšanu pāris dienas vēlāk, nekā paredzēts, konditorejas fabrikai Laima piemērots sods, dabas resursa nodokli liekot maksāt nevis 1300, bet gan 13 000 latu apmērā.

Droši vien šajā tāpat kā daudzos citos līdzīgos gadījumos, var ilgstoši spriest, kurai no abām iesaistītajām pusēm ir lielāka taisnība - nodokļa maksātājam vai piemērotājam, kas šajā gadījumā ir Valsts vides dienests. Tāpat skaidrs, ka principā katram uzņēmumam pašam jāseko līdzi tam, kurā brīdī kādi dokumenti un kurās institūcijās ir jāiesniedz, un kaut kā neizdarīšanas gadījumā jāvaino vien pašam sevi. Tomēr šeit runa ir par valsts aparāta un atsevišķu tā struktūru spēju strādāt kā servisa iestādēm.

Tātad runa ir par jautājumu, par ko tiek diskutēts jau pēdējos divdesmit gadus, bet reāli uzlabojumi notiek sasirguša gliemeža ātrumā. Šajā kontekstā situāciju var salīdzināt, piemēram, ar notiekošo banku sektorā. Līdz ar piedzīvoto ekonomisko krīzi, kad daudzi kredītņēmēji sāka kavēt vai nepildīt savas saistības, daļai Latvijas komercbanku tika piedēvētas teju rīkļurāvēju spējas un, iespējams, zināmos gadījumos tā arī bija taisnība. Tomēr der atcerēties, kas notiek situācijā, kad pāris dienu tiek kavēts maksājums bankai... Vispirms tiek saņemta SMS īsziņa ar atgādinājumu, ka vajadzētu tomēr samaksāt, vēlāk piezvana attiecīgās bankas kredītspeciālists, tiek sūtītas vēstules, un tikai tad, ja netiek reaģēts ne uz ko no tā visa, kredītņēmējs var sāķt vainot pats sevi.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Līgumsods, kuru būs cerības dzīves laikā aizdevējam atmaksāt

Dienas Bizness, 21.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima pieņēmusi grozījumus Civillikumā, ievērojami rūpīgāk nekā līdz šim precizējot jēdzienu «līgumsods». Proti, cita starpā ir noteikts, ka līgumsodu par nepienācīgu izpildi vai neizpildīšanu termiņā varēs noteikt pieaugošu, taču kopumā ne vairāk par 10% no pamatparāda vai galvenās saistības apmēra.

Šīs normas pretinieki var izvirzīt vismaz divus argumentus tam, kāpēc Saeimas pieņemtais lēmums nav pareizs, un abos gadījumos nevarēs nepiekrist.

Vispirms jau jāteic, ka nauda ir jāaizņemas nevis tik lielā apmērā, cik gribas, bet tik, cik var atdot. Frāze par apzinīgu aizņemšanos ir bieži skandēta un pamazām jau sāk balansēt uz banalitātes robežas, bet tā ir taisnība. Ne jau «ļaunās bankas» vai citi aizdevēji kādam spiež aizņemties. Jā, to tiek piedāvāts darīt, reizēm pārāk uzbāzīgi un pat derdzīgi, bet ne uzspiests. Tāpat jāteic, ka līgumsodi parasti ir atrunāti līgumā, ko persona paraksta, aizņemoties naudu, taču... Mēdz teikt, ka lielākie meli tiek pieļauti katru reizi, kad cilvēks kādā no interneta portāliem uzklikšķina uz sadaļas ar uzrakstu «iepazinos un piekrītu». Par līgumiem pārsvarā gadījumu var teikt tieši to pašu. Kredītņēmēji nav nekādas svētās govis, taču realitāte ir tāda, ka cilvēki bieži vien naudu aizņemas tāpēc, ka gribas vismaz tādu pašu auto kā kaimiņam, nevis tādēļ, ka aizņemties ļauj ģimenes budžets, un aizdevuma nosacījumus paraksta, tos neizlasot. Šeit arī rodas praktiskā nepieciešamība pēc Saeimas nupat pieņemtajiem grozījumiem Civillikumā. Protams, var teikt, ka 10% līgumsoda griesti ierobežo uzņēmējdarbību, tomēr jāņem vērā, ka tādējādi vismaz tiek iegūta summa, ko prātam saprotamā periodā vismaz ir cerības atgūt. Respektīvi, var jau noteikt, ka līgumsods ir 50%, 70% vai pat 150% apmērā no pamatsummas, tomēr jautājums ir par to, cik reāli aizdevējam tādā gadījumā ir atgūt aizdoto naudu kopā ar visiem procentiem un līgumsodu?

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Asociācija: Vidusmēra latvietis var atļauties iegādāties tikai dzīvokli Rīgas mikrorajonā

Dienas Bizness, 05.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas iedzīvotājs no vidējās mēneša neto darba samaksas šī gada sākumā varēja iegādāties tikai sērijveida dzīvokli Rīgas mikrorajonā, bet miteklim Rīgas centrā vai arī jaunajos projektos ar šādiem ienākumiem nepietiktu, secinājusi Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācija (LANĪDA).

Turklāt šādu mitekli iedzīvotājs var iegādāties tikai ar nosacījumu, ja mājsaimniecība veic kredīta apmaksu kopā (t.i., ģimenē ir dzīvesdraugs, kurš gatavs piedalīties mājokļa kredīta apmaksā), ja ģimenei nav citu kredītsaistību un ir vismaz 6 tūkstošu eiro uzkrājums pirmās iemaksas veikšanai, informē LANĪDA izpilddirektore Irina Sjarki.

Kopš pērnā gada septembra, kad par 90 % mazinājies TUA pieprasījumu skaits (pēc septembra arī darījumu skaita kritums ir pietiekami liels: Rīgā - ap 20%, Latvijā kopā - ap 30%), šī programma nav ietekmējusi mājokļu cenas: tās galvaspilsētā nav kritušās. Tādējādi bieži dzirdētie argumenti, ka termiņuzturēšanas atļauju (TUA) programma rada nepieejamus mitekļus un pasliktina mūsu valsts iedzīvotāju iespējas iegādāties mājokli, neiztur kritiku, jo tieši vietējo iedzīvotāju zemais ieņēmumu līmenis neļauj uzlabot viņu dzīves apstākļus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Problemātiskos Trasta komecbankas aktīvus turpmāk pārdos citādi

Māris Ķirsons, 26.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Haotiska un stresaina likvidējamās AS Trasta komercbanka aktīvu izpārdošana izolēs nenotiks

Iepriekšējā administratora laikā aktīvu pārdošana notika atbilstoši likumam, bet vairākos gadījumos neefektīvi no kreditoru skatupunkta. Savukārt, padziļināti izpētot pircējus, kuri uzvarēja izsolēs, var secināt, ka reizēm tie ir tieši vai netieši saistīti ar parādnieku, piektdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Turpmāk problemātiskos bankas aktīvus pārdos citādi. Haotiska un stresaina likvidējamās AS Trasta komercbanka aktīvu izpārdošana izolēs nenotiks, tiks meklēti iespējami labākie pircēji, lai kreditori atgūtu maksimāli vairāk naudas. To intervijā Dienas Biznesam stāsta maksātnespējīgās AS Trasta komercbanka administrators Armands Rasa. Viņš atzīst, ka bankas likvidācijas procesu nekādi neietekmēs tās īpašnieku risinātais tiesas process pret Eiropas Centrālo banku par komercbankas licences atsaukšanu, jo no pašas bankas nekas pāri jau nav palicis, un līdz ar to atgriezt to situāciju, kāda bija 2016. gada martā, nav iespējams.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Politiķi, kas aizstāv diferencēto pieeju kredītņēmēju aizsardzībā, ir banku lobiji. Tā LNT raidījumā 900 sekundes pauda Kredītņēmēju apvienības pārstāvis Reinis Bērziņš.

Savukārt viņa oponents, deputāts Kārlis Šadurskis norādīja, ka ir milzīga starpība starp cilvēku, kurš ņēmis kredītu atbilstoši saviem tā brīža ienākumiem mājokļa pirkšanai, un cilvēku, kura parādi mērāmi daudzos simtos tūkstošos vai pat miljonos latu un kas reģistrējuši vairākas hipotēkas. K.Šadurskis uzsvēra, ka sagatavotās izmaiņas Maksātnespējas likumā, par kurām pirmdien jālemj Saeima, vērstas uz risku sadalīšanu starp visām iesaistītajām un faktiski vainīgajām pusēm – bankām, kredītņēmējiem un valsti. Deputāts arī uzskaitīja pazīstamus uzņēmējus un viņu hipotekārās saistības – Gunāru Ķirsonu, Ievu Plaudi – Rēlingeri, Gunti Belēviču, Valērijs Maliginu, norādot, ka viņi tagad nav ne «pliki, ne nabadziņi» un diez vai miljoni ņemti vienīgajam mājoklim. Lielākā daļa no kredītņēmējiem tomēr iekļaujoties aizsargājamo kredītņēmēju skaitā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Pēc skandaloza epasta publiskošanas skandāls ap Libor likmju manipulāciju padziļinās

Jānis Šķupelis, Gunta Kursiša, 05.07.2012

Barlclays bijušā vadītāja karikatūra uz aktīvistu «38 degrees» atribūtikas. Aktīvisti izsaka neapmierinātību pret «ciešām baņķieru un politiķu saitēm».

Foto: AFP/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais bankas Barclays vadītājs Bobs Daimonds paziņojis, ka starpbanku likmju manipulācijā līdz finanšu krīzei un tās laikā bijušas iesaistītas liela daļa pasaules banku.

Bēgot no finanšu krīzes, bankas visā pasaulē «pielaboja» aizņemšanās procentu likmes, savukārt regulatori šajā sakarā neveica nekādas darbības, citējot bankas Barclays bijušo vadītāju B. Daimondu, vēsta belfasttelegraph.co.uk. Bijušais bankas vadītājs, kas atkāpās no amata pēc tam, kad atklājās Barclays manipulēšana ar procentu likmēm, gan noliedz, ka regulatori «bijuši iemiguši pie stūres», tomēr piebilda, ka «problēma pastāvēja, un to vajadzēja risināt».

Tāpat aug spekulācijas, ka tas esot bijis zināms augsta ranga politiķiem un centrālajiem baņķieriem, par ko liecinot B. Daimonda sarakste ar diviem citiem bankas vadītājiem. Sarakstē B. Daimonds atklāj, ka Anglijas Bankas valdes loceklis Pols Takers esot iedrošinājis Barclays vadību publicēt nepareizas (zemākas) starbanku likmju vērtības. Var nojaust, ka savukārt P. Takers esot saņēmis zvanu no Lielbritānijas valdības, kas paudusi bažas par augtajām Libor likmju vērtībām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Pētījums: Iedzīvotāji varētu atteikties no saldumu pirkšanas, lai iegādātos dzīvības apdrošināšanu

Gunta Kursiša, 25.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kredītņēmēji Latvijā pret savas ģimenes drošību izturas bezatbildīgi - 47% kredītņēmēju varētu iegādāties dzīvības apdrošināšanu, taču naudu iztērē, piemēram, izklaidējoties vai pērkot saldumus, secinājusi apdrošināšanas sabiedrība Ergo un Nordea banka, kas veikušas pētījumu par kredītņēmēju dzīvības apdrošināšanas tendencēm Latvijā.

47% respondentu norāda, ka ikdienā varētu samazināt savus tēriņus par 10 - 15 latiem, lai būtu iespēja iegādāties dzīvības apdrošināšanu. 29% respondentu būtu ar mieru samazināt saldumu un citu uzkodu lietošanu, 23% varētu retāk apmeklēt kino vai teātri, 19% mazāk smēķēt un lietot alkoholu, noskaidrots pētījumā.

Visvairāk cilvēku nav gatavi atteikties no auto lietošanas vai ceļojumiem, bet 12% vispār nav gatavi no kaut kā atteikties par labu dzīvības apdrošināšanai, kas neparedzētā situācijā viņu ģimenei sniegtu finansiālu atbalstu.

Puse jeb 49% aptaujāto kā iemeslu kredītņēmēja dzīvības apdrošināšanas neesamībai, norāda pakalpojuma dārdzību. Savukārt 5% aptaujāto ir pārliecināti, ka ar viņiem nekas ļauns nevar notikt, tāpēc dzīvības apdrošināšana nav nepieciešama, bet 3% šim jautājumam uzmanību nepievērš laika trūkuma dēļ.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Swedbank Latvija 2015. gadā pirmajā pusgadā ir strādājusi ar 57 miljonu eiro peļņu (salīdzinoši ar 59 miljoniem eiro attiecīgajā periodā pērn), informē kredītiestāde.

«Lai arī pastāv neskaidrība par Grieķijas statusu eirozonā un turpinās ekonomiskā lejupslīde Krievijā, Latvijas ekonomika turpina mēreni augt. Mājsaimniecību un uzņēmēju noskaņojums ir salīdzinoši stabils, un vairākas pazīmes liecina par investīciju aktivitātes kāpumu un augošu pieprasījumu pēc kredītiem. Tas ļāvis mums stabilizēt savu kredītportfeli. Šajā bezprecedenta zemu procenta likmju situācijā ieguvēji ir kredītņēmēji, tomēr tā neiepriecina noguldītājus. Swedbank, līdzīgi kā vairums banku, ir apņēmusies nepiemērot negatīvas likmes depozītiem,» saka Māris Mančinskis, Swedbank Latvija vadītājs.

Kredītportfeļa apjoms, salīdzinot ar 2014. gada 31. decembri, ir palicis nemainīgs, bet salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, tas ir palielinājies par 1%, galvenokārt pateicoties kredītu pieprasījumam, ko veicinājusi stabila ekonomiskā situācija Latvijā. Otrajā ceturksnī pozitīvas tendences bija vērojamas uzņēmumu kreditēšanā, līzingā un privātpersonu finansēšanā. Jauno kredītu apjoms 2015. gada pirmajā pusgadā sasniedza 425 miljonus eiro, salīdzinot ar 268 miljoniem eiro attiecīgajā periodā pirms gada. 2015. gada 31. martā Swedbank Latvija kreditēšanas tirgus daļa bija 21% (22% - 2014. gada 31. decembrī)

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

SEB: 80% mājokļa kredītu piešķirti īpašumu iegādei Rīgā un tās apkaimē

Db.lv, 06.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajos sešos mēnešos SEB banka mājokļa kredītos privātpersonām piešķīrusi 64,6 miljonus eiro, kas ir par 2% vairāk nekā 2017. gada sešos mēnešos. No piešķirtiem kredītiem 46% bija aizdevumi ar Altum garantiju ģimenēm vai jaunajiem speciālistiem.

Lielākā daļa no piešķirtajiem aizdevumiem paredzēta dzīvokļa iegādei vai remontam, apmēram 14% no kredītiem piešķirti mājas iegādei, bet ap 4% – mājas būvniecībai.

«Lielākā pircēju aktivitāte ganapstiprināto kredītuskaita, gan arī apjoma ziņā ir Rīgā un tās apkaimē, kur koncentrējas ap 80% no visa piešķirtā finansējuma. No reģionālajiem centriem lielākā aktivitāte ir Jelgavā, Liepājā, Ogrē, Valmierā un Siguldā. Visvairāk iedzīvotāji iegādājas dzīvokļus otrreizējā tirgū, apmēram 15% veido mājokļi jaunajos projektos. Turklāt jau otro gadu novērojam arvien augošu pieprasījumu pēc privātmājām,» stāsta SEB bankas valdes loceklisArnis Škapars.

Pēc SEB bankas novērojumiem, ap 45% aizņēmēju ir vecumā no 30 līdz 40 gadiem. Aktīvākie kredītņēmēji vecumā līdz 40 gadiem ir vīrieši, savukārt vecuma grupā no 40 gadiem – aktīvākas ir sievietes. Vidējais aizņēmēja vecums Altum garantēto kredītu gadījumā ir 28-30 gadi.

Komentāri

Pievienot komentāru