Citas ziņas

Aptur noziedzīga grupējuma darbību, kas organizēja fiktīvu uzņēmumu darījumu ķēdes, lai atmazgātu naudu

Žanete Hāka, 24.03.2014

Jaunākais izdevums

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde, veicot 28 kratīšanas, par aizdomās turētām atzīstot četras personas, apturēja noziedzīga grupējuma darbību.

Kā informē VID, apturētā grupējuma līdz šim īstenotā izvairīšanās no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana valsts budžetam nodarījusi zaudējumus 1,7 miljonu eiro apmērā. Divām aizdomās turētām personām piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

5.februārī VID Finanšu policijas pārvalde uzsāka kriminālprocesu saskaņā ar Krimināllikumu.

Izmeklēšanas gaitā noskaidrots, ka noziedzīgais grupējums organizēja fiktīvu uzņēmumu darījumu ķēdes ar nolūku izvairīties no nodokļu nomaksas un legalizēt noziedzīgā ceļā iegūtus finanšu līdzekļus. Lai samazinātu valsts budžetā maksājamo PVN apmēru un legalizētu noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus, shēmas klients savās pievienotās vērtības nodokļa atskaitēs iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem, tādējādi samazinot sava uzņēmuma valsts budžetā maksājamo nodokļu apmēru. Noziedzīgā grupējuma darbības shēmā iesaistīti aptuveni 80 uzņēmumi, kuru pamatnodarbošanās ir metāllūžņu pirkšana un pārdošana.

Uzsāktā kriminālprocesa ietvaros VID Finanšu policijas pārvaldes darbinieki 19.martā veica 28 kratīšanas Liepājā, Jelgavā, Jaunmārupē un Rīgā; tajā skaitā divu uzņēmumu juridiskajās adresēs, 16 iesaistīto personu dzīvesvietās un 10 automašīnās. Kratīšanu laikā tika izņemta skaidra nauda 18,5 tūkstošu eiro apmērā, datori, uzņēmumu dokumenti, zīmogi, kodu kalkulatori un citi svarīgi lietiskie pierādījumi. Vienā no kratīšanai pakļautajām vietām atradās seifs, kuru klātesošās personas atteicās atvērt, tādēļ tā atvēršanai tika pieaicināts speciālists. Seifā atradās naudas līdzekļi 1500 eiro apmērā un citi ar noziedzīga nodarījuma izdarīšanu saistīti dokumenti un priekšmeti.

Kriminālprocesa ietvaros četras personas tika aizturētas un atzītas par aizdomās turētām, divām no tām Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa piemēroja drošības līdzekli – apcietinājums, bet abām pārējām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. Trim no aizdomās turētām personām ir krimināla pagātne.

Viena no apcietinājumā esošām personām ir iepriekš atzīta par aizdomās turēto kādā no VID Finanšu policijas pārvaldes lietvedībā esošiem kriminālprocesiem, kas 2012.gadā tika nodots Jelgavas prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai un šobrīd kriminālprocess atrodas iztiesāšanas stadijā Jelgavas tiesā.

5.februārī uzsāktajā kriminālprocesā šobrīd turpinās sākotnējās un neatliekamās izmeklēšanas darbības. Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde šā gada decembrī Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīja kriminālprocesu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā. Kriminālvajāšanu lūgts uzsākt pret trim noziedzīgā grupējuma organizatoriem un vienu uzņēmuma amatpersonu, kas izmantoja noziedzīgā grupējuma pakalpojumus.

Uzņēmums, kas izmantoja noziedzīgā grupējuma «pakalpojumus», nodarbojās ar motociklu, to detaļu un piederumu pārdošanu. Minētais kriminālprocess ir ierosināts par šī uzņēmuma veiktajām noziedzīgajām darbībām. Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka minētais uzņēmums Latvijā pārdeva preces, apzināti nenoformējot grāmatvedības dokumentus.

Savukārt trīs noziedzīgā grupējuma dalībnieki organizēja fiktīvu darījumu apliecinošu dokumentu noformēšanu par preču fiktīvu atkārtotu pārdošanu vairākiem uzņēmumiem Igaunijā, kas atradās šī grupējuma kontrolē. Attiecīgi Valsts ieņēmumu dienestam apzināti tika iesniegtas nepatiesas ziņas par veiktajiem darījumiem, lai tādējādi samazinātu valsts budžetā maksājamā PVN apmēru. Noziedzīgo darbību rezultātā valsts budžetam nodarīti zaudējumi vairāk nekā 290 tūkstošu eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Noziedzīgs automašīnu tirgotāju grupējums valstij izkrāpis vairāk nekā 328 000 eiro

Dienas Bizness, 03.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes amatpersonas, sadarbībā ar Lietuvas Republikas Iekšlietu ministrijas Finanšu noziegumu izmeklēšanas dienestu veicot kriminālprocesuālās un operatīvās darbības, šī gada jūnijā apturēja noziedzīga automašīnu tirgotāju grupējuma darbību, informē VID.

Noziedzīgais grupējums, vairakkārt pārdodot jaunas un lietotas automašīnas Latvijas, Lietuvas un Igaunijas teritorijā, izvairījās no nodokļu nomaksas un legalizēja noziedzīgi iegūtus līdzekļus lielā apmērā. Grupējuma organizators līdz šim jau vairakkārt bija nonācis VID Finanšu policijas pārvaldes redzeslokā un ir krimināli sodīts par līdzīgu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu valsts ieņēmumu jomā, kā arī tam jau 2013.gadā tika atņemtas tiesības veikt uzņēmējdarbību divu gadu garumā.

Organizētā noziedzīgā grupējuma darbība galvenokārt bija saistīta ar jaunu vai lietotu transportlīdzekļu vairākkārtēju pārdošanu, izmantojot grupējuma kontrolē esošus uzņēmumus un to rekvizītus (dokumentus, zīmogus, juridisko personu rekvizītus, bankas kontus, fizisko personu datus). Noziedzīgo darbību rezultātā shēmas klienti jeb patiesā labuma guvēji izmantoja tiesības veikt PVN priekšnodokļa atskaitīšanu par fiktīviem vai faktiski nenotikušiem darījumiem, nodarot valstij mantiskus zaudējumus lielā apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Aptur starptautiska noziedzīga grupējuma darbību, kas organizēja fiktīvu uzņēmumu darījumu ķēdes

Žanete Hāka, 13.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes amatpersonas sadarbībā ar Lietuvas Iekšlietu ministrijas Finanšu noziegumu izmeklēšanas dienestu apturējušas starptautiska noziedzīga grupējuma darbību, kas laika posmā no 2012.gada janvāra līdz 2014.gada maijam izvairījās no nodokļa nomaksas, izkrāpa pievienotās vērtības nodokli un legalizēja noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus.

Kā informē VID, noziedzīgo darbību rezultātā Latvijas valsts budžetam nodarīti zaudējumi vairāk nekā 3 miljonu eiro apmērā, bet Lietuvas valsts budžetam aptuveni 2,5 miljonu eiro apmērā. Aizturētas 12 personas, sešām personām piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

Izmeklēšanas gaitā VID Finanšu policijas pārvaldes amatpersonas noskaidroja, ka noziedzīgais grupējums organizēja fiktīvu uzņēmumu darījumu ķēdes ar nolūku izvairīties no nodokļu nomaksas un legalizēt noziedzīgā ceļā iegūtus finanšu līdzekļus.

Lai samazinātu valsts budžetā maksājamo PVN apmēru un legalizētu noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus, shēmas klienti (patiesā noziedzīgā labuma guvēji), kuri darbojās alkohola, pārtikas ražošanas un tirdzniecības, kā arī būvmateriālu tirdzniecības jomā, iegādājās sev nepieciešamo preci (tai skaitā, cukuru, eļļu, sieru, būvmateriālus) no ārvalstu uzņēmumiem Igaunijā, Lietuvā, Polijā, Čehijā un citās valstīs, taču PVN atskaitēs uzrādīja, ka prece iegādāta no Latvijā reģistrētiem noziedzīgās grupas kontrolē esošiem uzņēmumiem, tādējādi samazinot sava uzņēmuma nodokļu maksājumu apmēru valsts budžetā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar restorānu tīkla Gan Bei īpašniekiem saistītā organizētā noziedzīgā grupa katru mēnesi no uzņēmuma kases aparātiem izzagusi aptuveni 700 000 līdz 800 000 eiro skaidras naudas jeb 50% no mēneša apgrozījuma. Finanšu policija vakar aizturējusi septiņus šīs grupas dalībniekus, tostarp Saeimas deputāta Sergeja Potapkina sievu, kura bijusi viena no organizētā noziedzīgā grupējuma vadītājām.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora vietnieks noziedzības apkarošanas jomā Kaspars Čerņeckis šodien preses konferencē ne apstiprināja, ne noliedza, ka kratīšanas un aizturēšanas būtu veiktas restorānu Gan Bei īpašnieka Lage Ko birojā un restorānos, taču apstiprināja, ka starp vakar aizturētajiem un apcietinātajiem ir arī Saeimas deputāta Potapkina sieva Gaļina Karmača, kura ir Lage Ko līdzīpašniece.

VID Finanšu policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš informēja, ka kopumā 9.decembrī un 10.decembrī veiktas 30 kratīšanas. Kopumā ir aizturēti septiņi cilvēki, no kuriem pieci cilvēki ir organizētā noziedzīgā grupējuma kodols. Podiņš apstiprināja, ka Potapkina sieva bija viena no organizētā noziedzīgā grupējuma vadītājām. Patlaban no aizturētajām personām apcietinājumā atrodas divas personas. Šodien notiek tiesas sēde, kurā tiek lemts par drošības līdzekli trešajai personai, kurai VID arī rosinājis piemērot apcietinājumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

VID aptur noziedzīga grupējuma darbību, kas organizēja fiktīvu darījumu ķēdes, lai izvairītos no nodokļu nomaksas

Žanete Hāka, 24.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes amatpersonas 2014.gada 22.janvārī apturēja starptautiska noziedzīga grupējuma darbību, informē VID.

Noziedzīgais grupējums laika posmā no 2013.janvāra līdz 2014.gada janvārim izvairījās no nodokļa nomaksas un legalizēja noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus, tādējādi nodarot zaudējumus valsts budžetam 850,94 tūkstošu eiro apmērā (no tā izkrāptais PVN – 393,9 tūkstoši eiro).

Kriminālprocesa ietvaros vienlaicīgi veiktas 38 kratīšanas Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Saistībā ar starptautiski apturētā noziedzīgā grupējuma darbību VID Finanšu policijas pārvaldē 2013.gada novembrī tika uzsākti trīs kriminālprocesi saskaņā ar Krimināllikumu.

Izmeklēšanas gaitā noskaidrots, ka noziedzīgais grupējums organizēja fiktīvu uzņēmumu darījumu ķēdes ar nolūku izvairīties no nodokļu nomaksas un legalizēt noziedzīgā ceļā iegūtus finanšu līdzekļus. Lai samazinātu valsts budžetā maksājamo PVN apmēru un legalizētu noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus, shēmas klienti savās pievienotās vērtības nodokļa atskaitēs iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem, tādējādi samazinot sava uzņēmuma valsts budžetā maksājamo nodokļu apmēru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Viens no VID apturētā noziedzīgā grupējuma apcietinātajiem ir SIA Fero M īpašnieks Mihailovs

LETA, 01.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes apcietinātajām personām saistībā ar darbību organizētā grupā, izvairoties no nodokļu nomaksas un legalizējot noziedzīgi iegūtus līdzekļus, ir SIA Fero M un vairāku citu uzņēmumu īpašnieks un līdzīpašnieks Vjačeslavs Mihailovs.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja VID sabiedrisko attiecību speciāliste EvitaTeice-Mamaja, viena no apcietinājumā esošajām personām ir tiesājamais 2011.gada krimināllietā, kas kopš 2012.gada jūlija tiek skatīta Jelgavas tiesā. Krimināllietā persona tiek tiesāta par sava iepriekšējā uzņēmuma izvairīšanos no nodokļu nomaksas, kas konstatēta uzņēmumam veiktajā auditā. Aizdomu par organizēta grupējuma darbību lietā nebija.

Grupējuma darbības rezultātā valstij nodarīti zaudējumi 1,7 miljonu eiro apmērā. Par aizdomās turētajiem atzītas četras personas, no kurām divas ir apcietinātas. Viens no apcietinātajiem iepriekš jau atzīts par aizdomās turēto kādā no VID Finanšu policijas pārvaldes lietvedībā esošiem kriminālprocesiem, kas 2012.gadā nodots Jelgavas prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai pēc Krimināllikuma (KL) 218.panta 2.daļas - par izvairīšanos no nodokļu vai tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas vai par ienākumu, peļņas vai citu ar nodokli apliekamo objektu slēpšanu vai samazināšanu, ja ar to nodarīti zaudējumi valstij vai pašvaldībai lielā apmērā un to darījusi organizēta grupa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Krāpnieki valsts budžetā neiemaksātos 11 miljonus eiro tērē greznas dzīves nodrošināšanai

Žanete Hāka, 16.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes amatpersonas sadarbībā ar Valsts policiju un Rīgas pašvaldības policiju apturējusi noziedzīga grupējuma darbību, kas, īstenojot nelikumīgu valsts budžetā maksājamā pievienotās vērtības nodokļa apjoma samazināšanu, nodarīja kaitējumu valsts budžetam vairāk nekā 11 miljonu eiro apmērā.

Kā informē VID, noziedzīgais grupējums noziedzīgajos nodarījumos iesaistīja savus radiniekus un tuvus paziņas, un noziedzīgo darbību rezultātā iegūtos līdzekļus izmantoja greznas dzīves nodrošināšanai, pērkot īpašumus, ekskluzīvas automašīnas un dodoties eksotiskos ceļojumos.

VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji trīs šā gada jūnijā uzsāktu kriminālprocesu ietvaros pagājušajā nedēļā īstenoja vērienīgu pirmstiesas izmeklēšanas darbību kopumu. Minēto kriminālprocesu laikā tika veiktas 87 kratīšanas noziedzīgajā shēmā iesaistīto personu dzīves vietās, birojos un automašīnās Rīgā, Jūrmalā, Jelgavā, Liepājā un Grobiņā. Kratīšanu laikā izņemti noziedzīgajā shēmā iesaistīto uzņēmumu zīmogi, kodu kalkulatori, dokumenti un citi nozīmīgi lietiskie pierādījumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pārtrauc grupējuma darbību, kas ar vairāku desmitu uzņēmumu palīdzību legalizējis noziedzīgi iegūtus līdzekļus

Žanete Hāka, 16.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes amatpersonas pagājušajā nedēļā, veicot 14 kratīšanas Rīgā un Jēkabpilī, apturēja kāda noziedzīga grupējuma darbību, informē VID.

Noziedzīgais grupējums, izveidojot savstarpēji saistītu uzņēmumu darījumu ķēdes, laika periodā no 2014.gada līdz 2015.gadam izvairījās no nodokļu nomaksas un legalizēja noziedzīgi iegūtus līdzekļus lielā apmērā. Kriminālprocesa ietvaros ir aizturētas un par aizdomās turamām atzītas piecas personas. Divas no tām uzskatāmas par noziedzīgā nodarījuma organizatoriem; pie tam viena no tām jau iepriekš ir nonākusi VID Finanšu policijas pārvaldes redzeslokā un figurējusi VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētajos kriminālprocesos.

Kriminālprocess pret apturēto noziedzīgo grupējumu tika uzsākts 2015.gada maija beigās saskaņā ar Krimināllikumu. Minētā kriminālprocesa ietvaros VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji pagājušās nedēļas nogalē kopumā veica 14 kratīšanas Rīgā un Jēkabpilī noziedzīgās shēmas dalībnieku dzīvesvietās, birojos un automašīnās. Kratīšanu laikā tika izņemti grāmatvedības dokumenti, datori, zīmogi, kodu kalkulatori, kā arī skaidra nauda 10 000 eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

PVN vienkāršošanas pasākumi pārrobežu darījumos

Finanšu ministrijas Netiešo nodokļu departamenta Pievienotās vērtības nodokļa nodaļas vecākā eksperte Diāna Lukjanska, 08.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašlaik Eiropas Savienībā (ES) notiek darbs pie galīgās Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) sistēmas izveides. Tā padarīs esošo PVN sistēmu noturīgāku pret krāpšanu, vienkāršāku, kā arī nodrošinās vienlīdzīgus konkurences apstākļus uzņēmumiem neatkarīgi no tā, vai tie veic iekšzemes vai pārrobežu darījumus. Vienlaikus, kamēr notiek darbs pie galīgās PVN sistēmas izstrādes, ir jāuzlabo pašreizējā PVN sistēma.

Lai komersantiem nodrošinātu juridisku noteiktību PVN piemērošanā pārrobežu darījumos, liela nozīme ir skaidriem un stabiliem noteikumiem. Pagājušā gada decembrī tika pieņemti grozījumi Direktīvā par kopējo pievienotās vērtības nodokļa sistēmu (PVN direktīva). Tie paredz ieviest trīs tā saucamos "ātros vienkāršošanas pasākumus" PVN piemērošanā pārrobežu darījumos attiecībā uz preču piegādi uz noliktavu citā dalībvalstī (call-off stock), PVN piemērošanu darījumu ķēdē un PVN reģistrācijas numura lietošanu.

Ar 2020. gada 1. janvāri PVN direktīvas grozījumi ir jāpārņem nacionālajos normatīvajos aktos. Minēto pasākumu galvenais mērķis ir samazināt administratīvo slogu PVN maksātājiem un panākt juridisko noteiktību. Tādā veidā tiek panākta PVN noteikumu harmonizācija ES teritorijā, kā rezultātā rodas arī izmaksu samazinājums komersantiem. "Ātro vienkāršošanas pasākumu" ieviešana sniegs atbalstu PVN piemērošanā komersantiem, kuru saimnieciskā darbība ir saistīta ar pārrobežu darījumu veikšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes amatpersonas martā, veicot 30 kratīšanas, apturēja noziedzīga grupējuma darbību, kas izvairījās no nodokļu nomaksas, kā arī veica noziedzīgi iegūto finanšu līdzekļu legalizēšanu lielos apmēros. Apturētais noziedzīgais grupējums nodarbojās ar gaļas un pārtikas eļļas iepirkšanu no Eiropas Savienības (ES) valstīm, informē VID.

Apturētais noziedzīgais grupējums nodarbojās ar gaļas, kā arī pārtikas eļļas, iepirkšanu no ES ražotājiem, galvenokārt Polijā, Igaunijā, Vācijā, Somijā, Lietuvā, par cenu ar 0% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi un tās pārdošanu ar PVN gaļas izstrādājumu ražotājiem, tai skaitā arī lielākajiem gaļas pārstrādes uzņēmumiem Latvijā.

Veicot šīs darbības, noziedzīgais grupējums realizēja gaļu un pārtikas eļļu par zemāku cenu, nekā tā ir vidēji tirgū legālās izcelsmes produkcijai. Šāda veida gaļas iepirkšana varētu radīt šaubas par tās kvalitāti un atbilstību prasībām. VID izmeklēšanas ietvaros pārbaudīs arī informāciju par iespējamu gaļas izcelsmi no citām valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

FOTO: PVN izkrāpēju un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizētāju slepenais birojs

Rūta Cinīte, 21.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde sadarbībā ar Valsts policijas pretterorisma vienību Omega, veicot 27 kratīšanas, pagājušajā nedēļā apturēja pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izkrāpēju un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizētāju grupējumu, informē VID Sabiedrisko attiecību daļa.

Fotoattēli skatāmi raksta galerijā!

Grupējuma noziedzīgās darbības laika periodā no 2016.gada janvāra līdz 2017.gada augustam valsts budžetam radījušas aptuveni 1,7 miljonu eiro lielus zaudējumus. Deviņas personas atzītas par aizdomās turētām, bet nozīmīgākie pierādījumi izņemti, izmeklētājiem atklājot slepenas grupējuma biroja telpas.

VID Sabiedrisko attiecību daļā skaidro, ka šī gada 5.septembrī uzsāktā kriminālprocesa ietvaros VID Finanšu policijas pārvaldes darbinieki pagājušajā nedēļā veica 27 kratīšanas Rīgā, Rīgas rajonā un Jelgavā kriminālprocesā iesaistīto personu dzīvesvietās, birojos un automašīnās. Kratīšanu laikā tika atrasti un izņemti skaidras naudas līdzekļi aptuveni 95 000 eiro apmērā, kā arī kontrabandas cigaretes un šaujamieroči, kam tiks veikta ekspertīze.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Negodīgu shēmu ar nodokļu nemaksāšanu varētu būt piekopis datortehnikas vairumtirgotājs Capital, atsaucoties uz neoficiālu informāciju, vēsta TV3.

Finanšu policija šī gada decembrī prokuratūrai lūgusi sākt kriminālvajāšanu pret četrām personām, kuras organizēja un veica noziedzīgas darbības uzņēmuma interesēs.

Lai samazinātu valsts budžetā maksājamo pievienotās vērtības nodokļa apmēru, kāda šī uzņēmuma amatpersona esot izmantojusi fiktīvu firmu darījumus, un valsts budžetam nodarīti zaudējumi vairāk nekā 800 000 eiro apmērā. Patlaban arestēti uzņēmuma īpašumā esošie transporta līdzekļi 130 000 eiro vērtībā.

Kā ziņots, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde šī gada decembrī Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai nosūtīja kriminālprocesu pret četrām personām saskaņā ar Krimināllikuma 177.panta 3.daļu par krāpšanu lielā apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tēmā - Jurašs, Dana Reizniece-Ozola un Martinsons

Sandris Točs, speciāli DB, 18.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Bija konkrēts brīdis, kad Juraša kungs pieteicās uz vizīti pie «donnas Danas». Viņš atnāca ar diezgan biezu mapīti. Tas bija tad, kad Finanšu policijā sākās reorganizācija.»

To intervijā DB saka bijusī Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes direktora vietniece un Izmeklēšanas daļas priekšniece Ļubova Švecova.

Advokāts Aldis Gobzems intervijā Dienas Biznesam runāja par «vilkačiem», kas tiesībsargājošajās iestādēs piesedz būtībā organizēto noziedzību. Viņš minēja tādu «zelta trijstūri», ko nozarē visi zinot, - Jurašs, Čerņeckis un Bunkus. Juris Jurašs ir bijušais augsta ranga KNAB darbinieks, Kaspars Čerņeckis un Kaspars Bunkus - augstas VID amatpersonas. Jūs ilgus gadus strādājāt VID Finanšu policijā, varat par to kaut ko teikt. Vai jūs lasījāt šo interviju?

Lasīju šo interviju ar interesi un apbrīnu par to, ka cilvēks tik drosmīgi stāsta objektīvi pastāvošas lietas. Varu teikt, ka 99,9% no Gobzema intervijā teiktā ir patiesība. Tikai tas drīzāk nav trijstūris, bet četrstūris vai patiesībā vēl sarežģītāka figūra. Varbūt tā drīzāk ir piramīda, kuras augšgalā ir viena figūra, bet pamatus stiprina vēl dažas. Un notiek aktīvs menedžments šīs trijstūra piramīdas ietvaros starp tajā ietilpstošajiem darboņiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes amatpersonas, 7. un 8. jūlijā veicot 63 sankcionētas kratīšanas, apturēja divu savstarpēji saistītu grupējumu darbību, informē VID.

Krāpnieciskās darbības tika veiktas lielā grāmatvedības un finanšu vadības uzņēmuma aizsegā.

Nepamatotas pievienotās vērtības nodokļa (PVN) priekšnodokļa atmaksas izkrāpšanas, izvairīšanās no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas rezultātā lielā grāmatvedības un finanšu vadības uzņēmuma aizsegā laikā no 2014.gada sākuma līdz 2015.gada vidum valsts budžetam tika nodarīti zaudējumi aptuveni 3 miljonu eiro apmērā.

VID Finanšu policijas pārvalde šī gada maija beigās uzsāka kriminālprocesu saskaņā ar Kriminālprocesa 218.panta trešo daļu, 177.panta trešo daļu un 195.panta trešo daļu par PVN izkrāpšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, ko veica divas organizētas personu grupas. Šī gada 7. un 8.jūlijā VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji pirmstiesas izmeklēšanas ietvaros noziedzīgās shēmas dalībnieku dzīvesvietās, birojos un automobiļos veica 63 sankcionētas kratīšanas Rīgā, Rīgas rajonā un Ogrē, to laikā pārtraucot minēto organizēto grupu darbību. Kratīšanu laikā tika izņemti grāmatvedības dokumenti, datori, zīmogi, kodu kalkulatori.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aprites ekonomika nav tikai modes vārds. Aprites ekonomikas gigantu sadarbība veicina zaļāku vidi, vienlaikus palīdzot līdzsvarot starptautiskās loģistikas ikdienas izaicinājumus. Ziemeļeiropas lielākais olu ražotājs Balticovo un viens no pasaulē lielākajiem palešu apvienošanas pakalpojumu sniedzējiem CHEP dalās savās pārdomās par šodienas un rītdienas izaicinājumiem.

Balticovo ir lielākais olu ražotājs Ziemeļeiropā. Kādi ir lielākie izaicinājumi, ar kuriem jāsastopas jūsu uzņēmumam loģistikas jomā?

Balticovo komercdirektors Vjačeslavs Kočetkovs: Mēs katru dienu saskaramies ar daudziem izaicinājumiem, sākot no krājumu pārvaldības līdz konkurencei un tirgus dinamikai. Piemēram, mums ir ļoti svarīgi līdzsvarot krājumu līmeni, lai apmierinātu klientu pieprasījumu bez krājumu pārpalikuma vai nepietiekamības, un tas ir pastāvīgs izaicinājums mūsu loģistikas darbībām.

Pieaugošās degvielas cenas, mainīgie transportēšanas tarifi un jaudas ierobežojumi var būtiski ietekmēt preču piegādes izmaksas. Pārslogojums, regulējumu problēmas un nepieciešamība pēc ātras piegādes rada daudzas problēmas, lai efektīvi piegādātu produktus līdz klientu durvju sliekšņiem, jo īpaši pilsētu teritorijās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Pārtrauc noziedzīga grupējuma darbību, kas nodarbojās ar lopbarības graudu un plastikāta granulu realizāciju

Lelde Petrāne, 16.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji, veicot vairāk nekā 17 kratīšanas Rīgā un citos Latvijas novados, apturēja kādas organizētas personu grupas darbību. Personas nodarbojās ar izvairīšanos no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Kriminālprocesa ietvaros par aizdomās turētām ir atzītas sešas personas.

Veicot izmeklēšanas un operatīvās darbības, VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji apturēja organizētu personu grupu, kas 2016.gada laikā veica fiktīvu darījumu ķēdes, lai izvairītos no nodokļu nomaksas un legalizētu noziedzīgā ceļā iegūtus finanšu līdzekļus.

Šī gada septembrī VID Finanšu policijas pārvalde uzsāka kriminālprocesu saskaņā ar Krimināllikuma 218.panta trešo daļu un 195.panta trešo daļu. Šī gada novembrī finanšu policijas izmeklētāji pirmstiesas izmeklēšanas ietvaros noziedzīgās shēmas dalībnieku dzīvesvietās, transportlīdzekļos, birojos veica 17 kratīšanas Rīgā un Rīgas, Limbažu, Jēkabpils rajonos. Kratīšanu laikā organizētā grupējuma dalībnieks veica pretdarbību, mēģinot iznīcināt pierādījumus, taču pretdarbība tika novērsta un pierādījumi netika iznīcināti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Papildināta - VID uzsāk kriminālprocesu pret izbijušu augsta ranga Valsts policijas darbinieci

Db.lv, 15.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijusī Valsts policijas augsta ranga amatpersona atzīta par aizdomās turēto Valsts ieņēmumu dienesta (VID) sāktajā kriminālprocesā par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā un par iespējamu izvairīšanos no nodokļu nomaksas vairāk nekā 200 000 eiro apmērā, aģentūru LETA informēja VID.

Tāpat šī persona atbalstījusi kādu grupējumu, kas valstij nodarījis zaudējumus vairāk nekā trīs miljonu eiro apmērā.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka šī bijusī policijas amatpersona ir Sanita Bite, kura laikā no 2009.gada līdz 2011.gada februārim ieņēma Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes priekšnieka vietnieces un Kriminālpolicijas biroja priekšnieces amatu. Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvalde un VID šo informāciju nekomentēja.

VID informēja, ka dienesta Nodokļu un muitas policijas pārvaldes darbinieki veica kratīšanas kriminālprocesā iesaistīto personu dzīves vietās, automašīnās un birojos, izņēma nozīmīgus pierādījumus, kā arī skaidru naudu. Sākti divi procesi par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu juridiskai personai un uzlikts arests aizdomās turēto personu piederošām uzņēmumu kapitāldaļām un vienam nekustamajam īpašumam. Uzņēmums, caur kuru veiktas nelikumīgās darbības, sniedzis apsardzes un juridiskos pakalpojumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

VID aptur grupējumu, kas no valsts izkrāpis vairāk nekā pusmiljonu eiro, veicot PVN priekšnodokļa atskaitīšanu

Lelde Petrāne, 14.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji, veicot vairāk nekā 30 kratīšanas, Rīgā apturēja kādas organizētas personu grupas darbību, kas laikā no 2014.gada janvāra līdz šā gada maijam izvairījās no nodokļu nomaksas un legalizēja noziedzīgi iegūtus līdzekļus lielā apmērā, nodarot zaudējumus valsts budžetam vairāk nekā pusmiljona eiro apmērā. Kriminālprocesa ietvaros par aizdomās turētām ir atzītas astoņas personas un četras no tām ir uzskatāmas par noziedzīgā nodarījuma organizatoriem.

Veicot virkni izmeklēšanas un operatīvo darbību, tika noskaidrots, ka noziedzīgais grupējums, izmantojot vairāku uzņēmumu datus un kredītiestāžu kontus, organizēja fiktīvu uzņēmumu darījumu ķēdes, lai izvairītos no nodokļu nomaksas un legalizētu noziedzīgā ceļā iegūtus finanšu līdzekļus. Apturētais grupējums, kas nodarbojās ar autoriepu tirdzniecību un elektronisko ierīču tirdzniecību internetveikalos, veica faktisku preču piegādi no Eiropas Savienības valstīm ar 0 % pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi un realizēja tās Latvijā, nesamaksājot valsts budžetā PVN. Tādējādi VID tika radīts priekšstats, ka minētie darījumi izmantoti saimnieciskās darbības nodrošināšanai, un uzņēmumi ieguva tiesības veikt PVN priekšnodokļa atskaitīšanu, nodarot zaudējumus valsts budžetam vairāk nekā pusmiljona eiro (583 503 eiro) apmērā, kas turpmākajā kriminālprocesa izmeklēšanas gaitā tiks precizēts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Tiesa pasludina Talsu gaļu par maksātnespējīgu

LETA, 21.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 15.augustā par maksātnespējīgu pasludinājusi gaļas pārstrādes uzņēmumu AS Talsu gaļa, liecina ieraksts Maksātnespējas reģistrā.

Kreditoru prasījumi pret parādnieku iesniedzami administratoram viena mēneša laikā, kas skaitāms no dienas, kad maksātnespējas reģistrā izdarīts ieraksts par parādnieka maksātnespējas procesa pasludināšanu, proti, no šodienas. Par maksātnespējas procesa administratoru iecelts Jānis Kumsārs.

Vidzemes priekšpilsētas tiesā pērn 9.oktobrī uzņēmumam ierosināja tiesiskās aizsardzības procesu, bet līdz ar tā izbeigšanu uzņēmumam pasludināta maksātnespēja.

LETA jau ziņoja, ka Kurzemes tiesas apgabala prokuratūra ir sākusi kriminālvajāšanu pret Talsu gaļas amatpersonām par organizētā grupā veiktu izvairīšanos no nodokļu nomaksas un krāpšanu lielā apjomā, aģentūru LETA iepriekš informēja Kurzemes tiesas apgabala prokuratūras virsprokurora pienākumu izpildītāja Ivonna Ašmane.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Sāk kriminālvajāšanu pret AS Talsu gaļa amatpersonām par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un krāpšanu lielā apjomā

LETA, 13.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kurzemes tiesas apgabala prokuratūra ir sākusi kriminālvajāšanu pret AS Talsu gaļa amatpersonām par organizētā grupā veiktu izvairīšanos no nodokļu nomaksas un krāpšanu lielā apjomā, aģentūru LETA informēja Kurzemes tiesas apgabala prokuratūras virsprokurora pienākumu izpildītāja Ivonna Ašmane.

Uzņēmuma amatpersonām celtas apsūdzības pēc Krimināllikuma (KL) 177.panta 3.daļas par krāpšanu organizētā grupā un KL 218.panta 3.daļas par organizētā grupā veiktu izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde lūdza prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret kopumā 12 personām. Izkrāpšanas shēmā bijuši iesaistīt tā sauktie buferuzņēmumi. Tā kā kriminālprocesa materiāli ir apjomīgi, pret visām aizdomās turētajām personām kriminālvajāšana pagaidām vēl nav sākta, un pagaidām arī nav zināms, kad lietu varētu nosūtīt skatīšanai tiesā. Apsūdzības arī vēl nav galīgās - nav izslēgts, ka līdz lietas nodošanai tiesai tajās varētu būt kādas izmaiņas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Budžets

Lūdz uzsākt kriminālvajāšanu par naftas tirdzniecības uzņēmuma interesēs īstenotu izvairīšanos no nodokļu nomaksas

Lelde Petrāne, 06.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētai prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai ir nosūtījusi kriminālprocesu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā. Noziedzīgās darbības veiktas kāda naftas produktu tirdzniecības uzņēmuma interesēs, nodarot valsts budžetam zaudējumus vairāk nekā 9 miljonu eiro apmērā.

Ar nolūku īstenot noziedzīgos nodarījumus valsts ieņēmumu jomā lielā apmērā, naftas produktu tirdzniecības uzņēmuma amatpersonas darbojās personu grupā un izmantoja noziedzīgā grupējuma pakalpojumus. Lai samazinātu valsts budžetā maksājamo Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) apmēru, naftas produktu tirdzniecības uzņēmums izmantoja fiktīvu darījumu ķēdes un radīja šķietamu priekšstatu, ka minētie darījumi veikti saimnieciskās darbības nodrošināšanai. Kopumā patiesībā nenotikušu darījumu shēmā tika iesaistīti aptuveni 70 fiktīvi uzņēmumi.

Savukārt noziedzīgi iegūtie līdzekļi tika legalizēti un nonāca noziedzīgo darbību organizatoru rīcībā, veicot naudas pārskatīšanu caur banku kontiem vairākās Latvijas, Igaunijas un Kipras kredītiestādēs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Lai izkrāptu PVN, grāmatvedībā norāda ceļojumus un drifta auto pārbūvi

Zane Atlāce - Bistere, 31.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Shēmas «klients» uzņēmuma grāmatvedības pārskatos iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem ārvalstu uzņēmumiem.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvaldes (NMPP) amatpersonas šā gada 24. janvārī apturēja personu grupu, kas laikā no 2016.gada 1.janvāra līdz 2018. gada janvārim izvairījās no uzņēmumu ienākuma nodokļa nomaksas aptuveni 100 000 eiro apmērā, kā arī legalizēja noziedzīgi iegūtus finanšu līdzekļus, informē VID pārstāve Evita Teice-Mamaja.

Par noziedzīgo nodarījumu izdarīšanu aizturēta un par aizdomās turamo atzīta viena persona, kurai piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums.

Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka grupējuma darbības shēmā iesaistīti Latvijas uzņēmumi, kuru pamatnodarbošanās ir reklāmas izvietošanā internetā. Noziedzīgās shēmas «klientu» mērķis bija samazināt valsts budžetā maksājamā uzņēmumu ienākuma nodokļa apmēru un legalizēt noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Organizējot fiktīvu darījumu ķēdes, divas personas valstij izkrāpušas teju miljonu eiro

Dienas Bizness, 23.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde šī gada decembrī Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīja šī gada janvārī uzsāktu kriminālprocesu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā, informē VID.

Noziedzīgo darbību rezultātā valsts budžetam nodarīti zaudējumi teju 1 miljona eiro apmērā (933 364,25 euro). Kriminālvajāšanu lūgts uzsākt pret kāda uzņēmuma amatpersonu un grāmatvedi, kas organizēja fiktīvu darījumu ķēdes ar nolūku izvairīties no nodokļu nomaksas.

Veicot virkni izmeklēšanas un operatīvo darbību, tika noskaidrots, ka personas, pret kurām lūgts uzsākt kriminālvajāšanu, organizēja fiktīvu darījumu ķēdes, radot priekšstatu, ka darījumi izmantoti saimnieciskās darbības nodrošināšanai, proti, sadzīves tehnikas iegādei.

Noziedzīgo darbību īstenošanai tika izmantots kāds Latvijā reģistrēts fiktīvs uzņēmums, kas it kā nodrošināja preču piegādi reāli strādājošam sadzīves tehnikas vairumtirdzniecības uzņēmumam Latvijā. Patiesībā, saimnieciskās darbības nodrošināšanai, sadzīves tehnikas iegāde tika veikta no sadarbības partneriem Lietuvā, Polijā, Čehijā, Bulgārijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Capital: Pirms diviem gadiem VID pieņēma lēmumu, ka nodokļu uzrēķins ir bez likumīga pamata

LETA, 30.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau pirms diviem gadiem Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadība pieņēma lēmumu, ka nodokļu uzrēķins datortehnikas vairumtirgotājam Capital ir bez likumīga pamata un ir atceļams kā prettiesisks, tomēr lieta vēl joprojām nav izbeigta, aģentūrai LETA norāda uzņēmuma vadītājs Ivars Putniņš, komentējot informāciju, ka Capital interesēs veikta nodokļu krāpšana.

Viņš skaidro, ka acīmredzot runa esot par lietu, kura sākta jau 2011.gada augustā un it kā nesamaksāto nodokļu veidā radījusi valsts budžetam zaudējumus vairāk nekā 800 000 eiro apmērā. Kā skaidro Putniņš, viņam daudzi jautājumi šajā lietā ir neskaidri, jo par to uzzinājis, tikai skatoties TV3 ziņu raidījumu. Ar viņu neviens neesot sazinājies, un arī apsūdzība viņam neesot uzrādīta.

Interesanti, ka pēc uzņēmuma nesenas tikšanās ar VID ģenerāldirektori Ināru Pētersones kundzi, kuras laikā tika spriests par reversā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) ieviešanu, nekavējoties tika sākts Capital padziļinātais audits un atjaunota lieta par sen pagājušu taksācijas periodu, uzsver uzņēmuma vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Bunkus slepkavības lietā kriminālvajāšanu lūdz sākt pret četrām personām

Db.lv, 28.11.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas veiktā izmeklēšana maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā vainagojusies panākumiem un šī gada 24. novembrī tā nodota Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai pret četrām personām – trīs Latvijas Republikas un vienu Krievijas Federācijas pilsoni.

Izmeklēšanas laikā ir gūta skaidra aina par nozieguma apstākļiem un iesaistītajām personām, tostarp lomu sadali – no pasūtītāja līdz slepkavības organizatoram un izpildītājam.

Šī gada 24. novembrī Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas pārvaldes 1. nodaļa pabeigusi izmeklēšanu vienā no Valsts policijas vēsturē apjomīgākajām pasūtījuma slepkavības izmeklēšanas lietām, kuras šķetināšana un noziegumā iesaistīto personu noskaidrošana prasījusi mazliet vairāk par 4 gadiem aktīva policijas darba, kas, izmeklēšanu noslēdzot, apkopota 121 sējumā.

Izmeklēšanas laikā Valsts policija guvusi un nostiprinājusi pierādījumus, kas ļāvuši kriminālprocesā par aizdomās turamām atzīt četras personas – trīs Latvijas Republikas un vienu Krievijas Federācijas pilsoni. Kriminālprocess kvalificēts pēc vairākiem krimināli sodāmiem nodarījumiem, kas personām inkriminēti atbilstoši nodarījumiem:

Komentāri

Pievienot komentāru