Ražošana

Ar vienu kāju dizainā, ar otru – ražošanā

Linda Zalāne, 22.10.2015

Jaunākais izdevums

SIA EHT Fabrik nostiprinājis pozīcijas industriālo komponenšu ražošanā un grasās pakāpeniski realizēt sen lolotu sapni par industriālā dizaina attīstību, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

SIA EHT Fabrik dibināts 2003. gadā, sākotnēji tās nosaukums bija EHT Dizains. Uzņēmums pirmos darbības gadus izgatavoja nestandarta metāla konstrukcijas, piemēram, kāpnes, margas, baseina aprīkojumu, vides objektus, interjera dizaina priekšmetus u.c. Tolaik šajā segmentā darbojās daudzi, pieprasījums pieauga līdz ar būvniecības tempu paātrināšanos. «Mums šķita, ka šādi nelieli, individuāli pasūtījumi ir bez attīstības potenciāla. Gribējām attīstīt savus produktus – no dizaina līdz prototipa izstrādei. Realitāte izrādījās tāda, ka šo «idiotu sapni» ir grūti piepildīt. Lai spētu veiksmīgi attīstīt savus produktus un nodrošināt ražošanas ciklu, ir nepieciešamas ārkārtīgi dārgas iekārtas,» stāsta viens no SIA EHT Fabrik dibinātājiem, uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Roberts Šēnbergs. Viņa biznesa partneris, kompānijas valdes loceklis Gusts Sekacis teic, ka abiem toreiz šķita – savu produktu veidošana būs pareizais ceļš, bet tā iešana kļuvusi aizvien grūtāka un smagāka. Nācās pieņemt stratēģiski svarīgu lēmumu par uzņēmuma tālāko attīstības potenciālu un virzienu.

Kā vāveres ritenī

2007. gadā EHT Fabrik tika investēti gandrīz 500 tūkstoši eiro un iegādāts lāzergriešanas un liekšanas darbgalds. Uzņēmums sāka specializēties industriālo iekārtu un to sastāvdaļu – komponenšu – ražošanā. Papildus sērijveida ražošanai tika attīstīta savu produktu ražošana, saglabājot EHT Dizains zīmola atpazīstamību. Uzņēmēji nolēma, ka stabilitāte jāgūst ar pilnvērtīgu iekārtu izmantošanu, nevis savu produktu izstrādi. Tikai pirms trīs gadiem tika sasniegta pilnvērtīga ražotnes noslodze, un šobrīd darbinieki strādā trīs maiņās. «Kā sākām ražot industriālo iekārtu sastāvdaļas ar augstu pievienoto vērtību, tā iekļuvām vāveres ritenī, no kura netikām ārā. Mēs par to priecājāmies, jo radās eksporta iespējas. Vietējais tirgus kļuva neinteresants, bet lielais darba apjoms mūs aizvien vairāk attālināja no sapņa par savu produktu ražošanu. Izdarījām viltīgu gājienu un izveidojām divas – dizaina un ražošanas – nodaļas. Mums patīk strādāt gan vienā, gan otrā jomā. Mums štatā ir astoņi inženieri, kas ir mūsu intelektuālais kapitāls,» stāsta G. Sekacis.

Visu rakstu Ar vienu kāju dizainā, ar otru – ražošanā lasiet 22. oktobra laikrakstā Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Norvēģijas finanšu instrumenta programmā "Zaļo inovāciju un informācijas un komunikācijas tehnoloģiju produktu ieviešana ražošanā" atklāta konkursa rezultātā atbalstu saņēmuši 19 projekti, piesaistot no 223 līdz pat 599 tūkstošiem eiro, informē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA).

LIAA administrētajā programmā atbalstu saņēmušie uzņēmumi ieviesīs ražošanā jaunus produktus, automatizēs ražošanas procesus kā arī veiks pētnieciskos darbus sadarbībā ar Norvēgijas un Latvijas zinātniekiem.

"Šī ir viena no retajām programmām, kurā bija iespējams piesaistīt līdzfinansējumu arī ražošanas iekārtām, tādēļ konkurence par finansējumu bija augsta. Kopumā atklātā konkursā pieteicās vairāk 63 uzņēmumi. 18 no 19, atbalstu saņēmušajiem, uzņēmumiem izdevies piesaistīt arī partnerus no Norvēģijas, kas ļaus attīstīt jaunas kompetences un īstenot sadarbības projektus arī nākotnē. Latvijas eksporta struktūrā augsto tehnoloģiju produkcija sasniegusi jau 20% un uzņēmumu lielā interese par jauno tehnoloģiju ieviešanu liecina, ka šī sadaļa turpinās kāpt," uzsver LIAA direktors Kaspars Rožkalns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Pasaules lielākajā industriālajā gadatirgū Hannover Messe 2016 Latviju pārstāvēs 14 uzņēmumi

Lelde Petrāne, 22.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskajā inženiernozaru izstādē Hannover Messe 2016 Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) organizētajos nacionālajos stendos šogad piedalās 14 uzņēmumi. Izstāde norisināsies no 25. līdz 29. aprīlim Hannoverē, Vācijā.

Šogad Latvija atzīmē savas dalības divdesmitgadi. Latvijas nacionālie stendi ir izvietoti divās tematiskajās ekspozīcijās – Piegādes industrijai (Industrial Supply) un Enerģija (Energy).

Izstādes tematiskajā ekspozīcijā Piegādes industrijai šogad piedalās 8 uzņēmumi: SIA AB Metal, SIA AR Module Factory, SIA EHT Dizains, SIA Keramserviss, SIA KnK Coating, SIA SFM Latvia, SIA Sperre Baltic un SIA Vestavia.

Izstādes tematiskajā ekspozīcijā Enerģija šogad piedalās 6 dalībnieki: SIA EMT, AS Energofirna JAUDA, SIA Energokomplekss, SIA Grandeg Serviss, AS Komforts un Rīgas Tehniskā universitāte.

Komentāri

Pievienot komentāru