Ražošana

A/s Spodrība direktore: labi vadītāji jāpārvilina no cita uzņēmuma

Dienas Bizness, 06.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Atrast pamatdarba, kam nav nepieciešamas īpašas profesionālās darba iemaņas, darītājus nav problēmu. Tiešām ir tā, ka cilvēki rindā stāv. Savukārt, kas attiecas uz dažāda līmeņa vadību, tad darbinieku atrašana ir problemātisks jautājums,» intervijā laikrakstam Diena sacījusi a/s Spodrība direktore Baiba Megre - Ansviesule.

«Pagājušajā gadā ļoti ilgi meklējām mārketinga un pārdošanas vadītāju, arī labu finanšu vadītāju atrast grūti,» viņa atklājusi.

«Laba līmeņa vadītāju Latvijā vispār ir maz, esošie parasti jau darbu atraduši un strādā, turklāt situāciju sarežģī tas, ka atrodamies Dobelē. Ne jau ikviens profesionāls vadības līmeņa speciālists ir gatavs braukt katru rītu no Rīgas uz Dobeli, katru vakaru - no Dobeles atkal uz Rīgu. Daudz cilvēku no Dobeles brauc uz Rīgu, un tas liekas normāli, bet, ja brauc no Rīgas uz Dobeli, tad tas šķiet savdabīgi,» skaidrojusi a/s Spodrība direktore.

Uz jautājumu, vai vadītāju trūkums ir izglītības sistēmas vaina, viņa atbildējusi: «Daļēji tiešām redzami izglītības sistēmas trūkumi. Latvijas augstākās izglītības sistēmai ir tāda tendence, ka cilvēki netiek sagatavoti par labiem vadītājiem, kas spētu uzņemties atbildību, domāt stratēģiski, pieņemt tālredzīgus lēmumus un sistemātiski strādāt, bet tiek sagatavoti tikai par labiem izpildītājiem.

Lai kļūtu par labu vadītāju, cilvēkam pašam daudz jāapgūst. Tomēr izglītības sistēmu vien nevar vainot, jo uzņēmumi vadošos amatos grib pieņemt cilvēkus ne tikai ar teorētiskām zināšanām, bet arī ar praktiskā darba pieredzi. Tāpēc labi vadītāji jāpārvilina no cita uzņēmuma.»

B. Megre - Ansviesule arī norādījusi, ka «ar to paaudzi, kas tikko kā beigusi studijas, savukārt ir tāda problēma, ka viņi grib karjeru tepat un tūlīt un viņiem trūkst izpratnes, ka respektējamas profesionālās zināšanas veidojas soli pa solim.»

Komentāri

Pievienot komentāru