Finanses

ASV monetārās stimulēšanas programmu varētu sākt samazināt martā

Žanete Hāka, 21.10.2013

Jaunākais izdevums

Tevi varētu interesēt

Dalies ar šo rakstu

ASV Federālo Rezervju sistēma (FRS) atliks monetārās stimulēšanas programmas apjomu samazināšanu līdz martam, ņemot vērā, ka valdības darba pārtraukums ir bremzējis ceturtā ceturkšņa izaugsmi un vairāki dati netika publicēti, uzskata Bloomberg aptaujātie ekonomisti.

Ekonomisti paredz, ka valdības darba apturēšana ceturkšņa IKP samazinās par 0,3 procentpunktiem.

Paredzams, ka FRS nākamā gada 18.-19. marta sanāksmes laikā samazinās ikmēneša aktīvu iepirkumus no 85 miljardiem dolāru līdz 70 miljardiem, un līdz jūlijam aktīvu iepirkšanas programma tiks bremzēta līdz 25 miljardiem dolāru mēnesī. Savukārt programma tiks noslēgta nākamā gada oktobrī.

Jāatgādina, ka septembrī FRS negaidīti atstāja aktīvu iepirkšanas programmu esošajā līmeni, kaut arī lielākā daļa ekspertu gaidīja, ka tā tiks samazināta. FRS lēmumu pamatoja ar to, ka ekonomiskā situācija un darba tirgus vēl nav tik labā stāvoklī, kādā varētu gaidīt.

Nākamā FRS Atvērtā tirgus komiteja notiks oktobra beigās, un pēc tam – decembra vidū, tomēr ekonomisti paredz, ka šajā sanāksmēs netiks lemts par programmas apjoma samazināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vakcīna ekonomikas atlabšanai

Guntars Baļčūns, AS "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs, 26.11.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija šobrīd piedzīvo Covid-19 pandēmijas otro vilni, un tas atspoguļojas arī ekonomikas rādītājos.

Tikmēr citviet pasaulē novērots pat trešais vīrusa uzliesmojuma vilnis, kas slimības izplatīšanās ierobežojumu dēļ smagi ietekmē šo valstu ekonomiku, tomēr patīkami ir apzināties, ka uz Latviju un visu Baltiju ekonomikas lejupslīde ir bijusi mazāka nekā daudzviet citur pasaulē. Ierobežojumi ir bijuši relatīvi īsu brīdi, tādēļ Baltija nepiedzīvo tādu ekonomikas kritumu kā ASV un Eiropa.

Lai stimulētu ekonomiku, visā pasaulē tiek meklēti dažādi risinājumi. Starp tiem ir minama gan Eiropas Centrālās bankas monetārās stimulēšanas politika, gan Eiropas Komisijas izstrādātais Atveseļošanās un noturības plāns (Recovery and Resiliance Facility). Abas šis politikas aptver plašu ekonomikas stimulēšanas paketes kopumu. Šajos apstākļos īpaši svarīga ir gan valdību, gan centrālo banku aktīva darbība, lai ietekme uz pasaules ekonomiku būtu pēc iespējas mazāka.

Komentāri

Pievienot komentāru