Jaunākais izdevums

Otrdien ASV dolāra vērtība pret galvenajām valūtām saruka pēc tam, kad nācas apturēt ASV valdības darbību.

Tā, ICE dollar indekss, kas raksturo dolāra izmaiņas pret sešām lielākajām valūtām, saruka par 0,31% līdz 79,98 punktiem. Savukārt WSJ Dollar indekss, kas apkopo datus par plašāku valūtu spektru, samazinājās par 0,35% līdz 72,44 punktiem.

Dolāra vērtība pret Japānas jenu saruka par 0,11%, bet Lielbritānijas mārciņa pret dolāru spēja pakāpties par 0,27% līdz 1,6230 dolāriem. Eiro cena otrdien pieauga par 0,22% līdz 1,3549 dolāriem.

Db.lv jau rakstīja, ka Baltā nama budžeta direktore uzdevusi federālajām aģentūrām sākt vērt ciet savas durvis, Kongresam nespējot pieņemt lēmumu par federālo budžetu.

Savienoto Valstu valdībai nācies paziņot par pēdējo 17 gadu laikā pirmo daļējo darba apturēšanu.

Daļēja valdības darba apturēšana ASV ekonomikai izmaksās vismaz 300 miljonus dolāru dienā, liecina IHS Inc. aprēkini. Kaut arī tas ir šķietami maz valstij, kuras ekonomika mērāma 15,7 triljonos ASV dolāru, dienas apjoms varētu pieaugt, jo pasliktinās kopējo noskaņojumu un tēriņus gan biznesa, gan patērētāju segmentā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd milzīga uzmanība pasaulē pievērsta tam, kas notiek Covid-19 vakcīnas frontē. Jo ātrāk tā tiks saražota un izplatīta, jo ātrāk potenciāli gals var pienākt aktuālajam ekonomiskās un sabiedriskās situācijas murgam. Kopumā gan pārsvarā eksperti norāda, ka, neskaitoties uz šādu vakcīnas cerību, priekšā, visticamāk, gaidāma smaga ziema.

Lai nu kā – interesanti, ka vakcīnas uznācienu šobrīd daudzi sasaista ar būtiski vājāku ASV dolāru. Valdot šādam fonam, gandrīz katrs lielais finanšu tendenču prognozētājs šobrīd metas pazemināt savas nākamā gada ASV dolāra vērtības aplēses. Piemēram, ASV "Citigroup" sagaida, ka nākamgad ASV dolāra vērtība uz vakcīnas fona var samazināties pat par 20%, kas būtu ļoti straujš kritums, ziņo "Bloomberg". Spēcīgs dolārs raksturojis faktiski visus iepriekšējos 10 gadus, lai gan nu tie runāts par šādas ēras beigām.

Jau daudzus gadus ierasts, ka pie ASV dolāra tirgus dalībnieki griežas paaugstinātas neskaidrības apstākļos. Proti, ja viss draud brukt un gāzties, tad vienīgais, kam atliek ticēt, ir nekas cits kā ASV dolārs. Jeb - ja investoru pārliecība sašķobās, aug ASV dolāra cena. Pēdējie gadi jau vairākkārt rādījuši, ASV dolārs pasaules ekonomikai neskaidrākos brīžos ir populārāks drošais patvērums nekā, piemēram, zelts. Savukārt šobrīd daži gaida, ka nākamgad, mazinoties Covid-19 neskaidrībai, finanšu tirgus dalībnieki uzmanību atkal varēs pievērst kaut kam citam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Prognoze: Līdz gada beigām dolārs var sasniegt paritāti ar eiro

Žanete Hāka, 25.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV dolārs turpinās būt spēcīgs un ASV Federālo Rezervju sistēma normalizēs savu politiku straujāk nekā tirgus dalībnieki sagaida, uzskata Goldman Sachs galvenais ekonomists Jans Hatziuss.

«Mēs prognozējam, ka dolārs būs spēcīgs,» viņš uzsvēris, piebilstot, ka prognozē, ka dolārs ar eiro sasniegs paritāti līdz šā gada beigām.

Kopš pērnā gada novembrī notikušajām ASV Prezidenta vēlēšanām dolāra vērtība pret Japānas jenu ir augusi par 7%, bet pret eiro – par 2,6%, tirgus dalībnieku vidū valdot prognozēm, ka jaunais prezidents veicinās ekonomikas izaugsmi, mazinot nodokļus un palielinot izdevumus. D. Tramps ir uzsvēris, ka dolārs ir pārāk spēcīgs, savukārt ASV Valsts kases pārstāvis Stīvens Munhins norādījis, ka ārkārtīgi spēcīgais dolārs var īstermiņā negatīvi ietekmēt ekonomiku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Ar quattro pār inflāciju

Andris Lāriņš, SEB bankas Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs, 03.11.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV FRS vadība 2.novembrī kārtējo reizi paaugstināja ASV dolāra bāzes procentu likmi. Jaunais bāzes procentu likmju koridors ir 3,75%-4,00% (grafikos bieži attēlo koridora augšējo atzīmi).

Vienlaicīgi ASV FRS turpinās savu aktīvu mazināšanu. Vēl martā ASV FRS aktīvi bija pārsnieguši 8,96 triljonus ASV dolāru, bet līdz oktobrim aktīvi jau samazināti par vairāk nekā 242 miljardiem dolāru.

Globālā ietekme

ASV dolāram šobrīd vērojams straujākais procentu likmju kāpums kopš septiņdesmito gadu beigām. Tas nevar neatstāt būtiskas sekas uz globālo finanšu tirgu. Pēc BIS (Bank for International Settlements) šī gada otrā ceturkšņa datiem parāds ASV dolāros ārpus ASV pārsniedz 13 triljonus dolāru, bet ASV iedzīvotāji, uzņēmumi un valdības institūcijas aizņēmušās 66,8 triljonus dolāru. 75 bāzes punktu paaugstinājums šādam dolāru kredītu apjomam procentu izmaksas pasaulē sadārdzina par aptuveni 50 miljardiem dolāru mēnesī (vairāk nekā 8 miljardi ārpus ASV un ap 42 miljardiem dolāru ASV). Protams, viss parāds netiek pārfinansēts vienā dienā un procentu likmju paaugstināšanas ietekme uz tirgu pilnā apmērā būs jūtama tikai vairāku mēnešu laikā. Svarīgi atzīmēt, ka pie parāda apkalpošanas izmaksu pieauguma ārpus ASV vēl jāpieskaita klāt ASV dolāra vērtības kāpums. ASV dolāra indekss šogad kāpis par vairāk nekā 17%. Šo indeksu rēķina kā dolāra vērtības izmaiņas pret valūtu grozu kurā ietilpst eiro (58%), Japānas jena (14%), britu mārciņa (12%), Kanādas dolārs (9%), Zviedrijas krona (4%) un Šveices franks (4%).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sudraba vērtības kritums šogad tuvojas 20%, piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Šis gads pagaidām pagalam neveiksmīgs izvērties pasaulē populārākajiem dārgmetāliem. Turklāt strauji zemāk klejo ne tikai zelta cena, kas kopš janvāra sākuma samazinājusies par 8,5%. Vēl vājāk klājies tā saucamajam nabago zeltam – sudrabam. Šī metāla vērtība Londonas preču biržā šogad sarukusi jau par 17%, un šīs nedēļas beigās tā atradās 14 ASV dolāru atzīmes par unci tuvumā. Turklāt augustā vien šī dārgmetāla vērtība noplanēja zemāk par veseliem 7%.

Dolārs un likmes

Sudrabam, līdzīgi kā tas ir ar daudzām citām izejvielām, netīk spēcīgais ASV dolārs. Šīs valūtas cenai augot, izejvielas (tās tiek pārsvarā tirgotas ASV dolāros), to skaitā metāli, kļūst dārgākas pircējiem citās valūtās. Sevišķi dārgmetāliem neērti ir arī pieņēmumi par procentlikmju paaugstināšanos, jo tad tiem grūtāk konkurēt ar finanšu instrumentiem, kas sola regulārus procentu ienākumus. Vidēji tiek gaidīts, ka ASV Federālo rezervju sistēma savas procentlikmes šogad paaugstinās vēl divas reizes. Tāpat tiek skaidrots, ka šobrīd, ja investoriem tomēr ir jāizvēlas kāds drošais patvērums, tad dārgmetālu vietā priekšroka tiek dota atsevišķām valūtām, piemēram, Šveices frankam un Japānas jēnai. Šajā ziņā noteikti jāizceļ, ka šo drošā patvēruma lomu ieņēmis nekas cits kā jau pieminētais ASV dolārs. Ja ziņu fons ir drūms (šajā gadījumā ir liels uztraukums par globālo protekcionismu) – palielinās pieprasījums pēc ASV dolāriem un to vērtība aug. Šī valūta joprojām ir un paliek viens no pasaules finanšu sistēmas stūrakmeņiem, un grūti iedomāties, ka tā varētu nebūt (var brukt viss cits, bet ir pārliecība, ka dolārs izdzīvos).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vidējā termiņā paredz lētāku ASV dolāru

ASV dolārs šogad pretojies tirgus dalībnieku paredzējumiem par to, ka tā cenai vajadzētu sarukt. Valūtu analītiķi gan spītīgi turpina prognozēt, ka gada laikā ASV dolāram tomēr vajadzētu sagurt. Piemēram, Thomson Reuters aptuveni 80 valūtu ekspertu aptaujā vidēji lēsts, ka pēc gada eiro cena atradīsies pie 1,17 ASV dolāru atzīmes. Pārsvarā tiek vērsta uzmanība uz to, ka ASV tautsaimniecība kļūs vājāka, un rezultātā jau šā mēneša beigās tiek gaidīta arī dolāra likmju samazināšana no ASV Federālo rezervju sistēmas (FRS) puses.

Nav alternatīva

Dažkārt gan tiek klāstīts – pat, ja FRS spers šādus soļus, ASV dolāram no Rietumvalstu valūtām tāpat būs pašas augstākās likmes. Tas var nozīmēt, ka pieprasījums pēc dolāru aktīviem saglabājas liels. Nav arī tā, ka ASV FRS rīkotos viena pati – par vēl mīkstāku monetāro politiku mājienus nav kautrējušies dot arī citu pasaules nozīmīgāko reģionu centrālie baņķieri. Tādējādi, arī visiem pārējiem esot jauna ekonomikas papildu stimulēšanas viļņa zemā starta stadijā, dolāra vājums, iespējams, var arī nepienākt. Valdot šādam fonam, lielākā daļa Reuters aptaujāto ekspertu izsaka pieņēmumu, ka spēcīgs ASV dolārs varētu būt aktuāls visu šo gadu un lēzena tā cenas samazināšanās varētu notikt vien nedaudz vēlāk.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV un Eiropas Savienības valstu piemēroto sankciju Krievijai rezultātā varētu tikt mazināts ASV dolāra dominējošais stāvoklis pasaulē, raksta Bloomberg.

Viena no valstīm, kur valūtu maiņa ir kļuvusi izteiktāka, ir Hongkonga, kur dolāra pārdošanas aktivitāte ir likusi centrālajai bankai kopš 1. jūlija iegādāties vairāk nekā 9,5 miljardus ASV dolāru, lai izvairītos no tās valūtas kursa strauja kāpuma, jo sankcijas ir veicinājušas Krievijas naudas pieplūdumu valstī. Tā, piemēram, otrs lielākais Krievijas bezvadu komunikāciju operators MegaFon daļu no saviem naudas uzkrājumiem pārvietoja uz šīs valsts valūtu. Kā liecina Maskavas biržas dati, Ķīnas juaņu un Krievijas rubļa maiņas darījumi ir pieauguši līdz lielākajam apjomam kopš 2010. gada beigām.

Pagaidām gan neviens neparedz, ka dolārs tuvākajā laikā zaudēs savu galvenās biznesa valūtas statusu pasaulē, tā dominance gan mazinās. Kopš 2001. gada, kad dolāra tirgus daļa pasaules rezervēs bija 72%, tā sarukusi zem 61%. Šī tendence izteiktāka kļuva pēc finanšu krīzes 2008. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Šogad dominējis dolārs; paredz nelielu tā cenas atslābumu

Jānis Šķupelis, 06.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad valūtu frontē dominējis ASV dolārs. Tā vērtība pakāpusies pret lielu daļu no citām pasaulē visvairāk tirgotajām valūtām. Tas noticis, neskatoties uz pagājušā gada beigu un šā gada sākuma prognožu birumu, ka ASV dolāram tomēr vajadzētu sagurt (vairums tirgus dalībnieku eiro/ASV dolāra virzienu kļūdaini min jau gandrīz divus gadus, liecina "Reuters" dati).

Pēdējos gados pierādījies – ja finanšu tirgos aug stress, tirgus dalībnieki patvērumu meklē tieši ASV dolāros. Tādējādi šogad, nostiprinoties pieņēmumiem par pasaules ietekmīgāko tautsaimniecību bremzēšanos un esot aktuāliem vairākiem ASV un Ķīnas tirdzniecības kariņa saasināšanās viļņiem, pieprasījums pēc ASV dolāriem saglabājās liels. Tāpat, ja vērtē lielāko tautsaimniecību izaugsmi, ASV tā saglabājās salīdzinoši veselīgāka. Līdz ar šādu situāciju ASV dolāri – pat, ja ne īpaši glīti – tāpat uz pārējā fona izskatās laba alternatīva.

Valdot šādam fonam, eiro cena ASV dolāros kopš šā gada sākuma sarukusi par 3,3%, un šīs nedēļas otrajā pusē tā atradās pie 1,109 ASV dolāru atzīmes. Dažās pēdējās nedēļās gan tomēr ir vērojams zināms ASV dolāra cenas atslābums, kas eiro cenai ļāvis pakāpties gandrīz par 2%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV dolārs ir pārvērtēts un visdrīzāk pret eiro un Japānas jenu tā kurss neaugs, kamēr vien ASV Federālo Rezervju sistēma vairāk nekā vienu reizi necels likmi, uzskata Amundi Asset Management analītiķi.

Tirgus jau ir iecenojis, ka FRS cels likmi pirmo reizi gandrīz desmit gadu laikā, saka kompānijas eksperts Džeimss Kvoks. Kā liecina OECD pirktspējas paritātes indekss, dolārs patlaban ir par aptuveni 14% pārvērtēts pret eiro, bet pret jēna – par 12%.

Amundi viedoklis kontrastē ar Goldman Sachs Group iepriekš prognozēto, ka eiro varētu samazināties par 10 ASV dolāra centiem, Eiropas Centrālajai bankai turpinot īstenot savu kvantitatīvās mīkstināšanas programmu.

Pēdējo 12 mēnešu laikā dolāra vērtība ir augusi par 15%, sasniedzot 1,1125 dolārus par eiro un par 10% līdz 119,84 jēnām. Eksperti paredz, ka dolāra vērtība līdz gada beigām sasniegs 125 jēnu vērtīnu, bet eiro vērtība – 1,07 dolārus, raksta Bloomberg.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien ASV dolārs piedzīvoja straujāko kāpumu pēdējā mēneša laikā.

Dolāra vērtība kāpj, reaģējot uz ASV Federālo Rezervju sistēmas sanāksmes septembra detalizētu pārskatu, kas atspoguļoja lielas daļas politikas veidotāju vēlmi sākt 85 miljardu ASV dolāru lielās ikmēneša monetārās stimulēšanas programmas bremzēšanu jau šajā gadā.

Bloomberg veidotais U.S. Dollar indekss ceturtdien pakāpās par 0,6%, kas ir straujākais kāpums tirdzniecības sesijas laikā kopš 5. septembra. 3. oktobra sesiju indekss noslēdza pie 1007,87 punktiem, kas ir zemākais līmenis kopš 20. februāra.

Dolāra kurss pret eiro palielinājās par 0,4% līdz 1,3524 dolāriem pret eiro un pēc tam sasniedza 1,3486 dolāru atzīmi, kas ir spēcīgākais līmenis kopš 30. septembra.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2017. gads metīs investētājiem nopietnu izaicinājumu, finanšu tirgos šis būs sarežģīts gads, iezīmīgs ar nestabilitāti un ļoti lielu politisko notikumu, tā saukto „melno gulbju”, iespaidu. D. Trampa prezidentūras sākums un joprojām neparedzamā ASV politika attiecībā uz brīvo tirdzniecību, Ķīnas valdības centieni iegrožot valsts ekonomikas pārkaršanu, OPEC vienošanās stabilizēt naftas cenas, vēlēšanas svarīgākajās ES ekonomikās – Vācijā, Francijā, Itālijā, referendums Nīderlandē, Brexit process – tie visi ir notikumi, kas 2017. gadā pilnīgi noteikti šūpos finanšu tirgus.

„Aktīvam investētājam tirgus nenoteiktība paver lielākas iespējas, tāpēc 2017. gads būs patiesi interesants, un investētāji var gūt labu peļņu. Mēs esam sagatavojuši perspektīvāko 2017. gada investīciju virzienu prognozes ikvienam kapitāla veidam – valūtām, akcijām, indeksiem, obligācijām un izejvielām. Pērn mūsu analītiķu komandai izdevās precīzi paredzēt tirgus virzienu visos kapitāla veidos, bet investētāji, kas izmantoja rekomendācijas par FTSE 100 indeksu, sojas cenas perspektīvām un Apple akcijām, ieguva labu investīciju atdevi, jo šo pozīciju izmaiņas sasniedza pat 12-16%. Kredītpleca iespējas izmantojušo investētāju peļņa attiecīgi bija vēl lielāka,” – aktīviem investētājiem domāto 2017. gada prognožu paketi piedāvā uzņēmuma TMS Brokers analītikas nodaļa .

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV dolārs izdzēsis ASV akciju tirgus šā gada guvumus, piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Straujais ASV dolāra cenas pieaugums pēdējo dienu laikā tirgus dalībnieku vidū sējis bažas, ka šāda situācija ļoti negatīvi ietekmēs daudzu šīs valsts eksportējošo uzņēmumu ienākumus. Spekulācijas gājušas pat tik tālu, ka tiek spriests par to, vai dārgais dolārs neietekmēs visu ASV ekonomikas atgūšanos.

Rezultātā daudzi tirgus dalībnieki steidz pārdot arī savas akcijas, kas pēdējo tirdzniecības sesiju laikā nozīmē vadošo ASV akciju tirgus indeksu vērtību slīdēšanu arvien zemāk. Līdz ar to ASV akciju tirgus Standard & Poor’s 500 indeksa vērtības izmaiņas kopš šā gada sākuma vairs nevar lepoties ar mērenu plusu – nu tām priekšā jau jāliek mīnusa zīme. Kopumā ASV S&P 500 vērtība kopš šā gada sākuma ir samazinājusies gandrīz par pusprocentu, bet kopš pagājušā mēneša beigām tā ir sarukusi par 2,7%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Dolārs atgūst daļu no iepriekšējās dienās zaudētās vērtības

Žanete Hāka, 03.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien ASV dolārs nedaudz atguvās, mazinot iepriekšējās divās dienās piedzīvoto kritumu, liecina MarketWatch dati.

Investoru uzmanība patlaban ir vērsta uz ASV nodarbinātības datiem, kas tiks publicēti šodien.

Dolārs iepriekšējo dienu laikā piedzīvoja kritumu pēc tam, kad sasniedza augsto 100 Japānas jenu atzīmi, jo tirgus dalībnieki prognozēja vērtības kāpuma bremzēšanos, turklāt daudzi paredz, ka ASV Federālo Rezervju sistēma drīz dos mājienus par bāzes likmes paaugstināšanu nākamajā gadā.

Eiro vērtība saruka par 0,17% līdz 1,2654 dolāriem, bet dolāra kurss pret jenu pakāpās līdz 108,84 jenām.

Barclays Bank vecākais brokeris Motonari Ogava prognozē, ka dolārs visdrīzāk atjaunos savu augšupejošo virzienu, ko balstīs ASV darba tirgus datu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Eksperts: Visa pasaule šobrīd ir sastingusi ASV prezidenta vēlēšanu rezultātu gaidās

ABLV galvenais analītiķis Leonīds Aļšanskis, 08.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nepārspīlējot var teikt, ka visa pasaule šobrīd ir sastingusi ASV prezidenta vēlēšanu rezultātu gaidās. Runa ir ne tikai par politiskā kursa maiņu, ja pie varas nāks neērtais Donalds Tramps. Konkrēta kandidāta izvēle lielāku ietekmi var atstāt uz situāciju pasaules finanšu tirgos.

Ir jāpiebilst, ka politiskā un ekonomiskā kursa maiņa gadījumā, ja uzvarētu Tramps, ir ilūzija. Kā to pierāda amerikāņu mūsdienu vēsture, kandidāta pirmsvēlēšanu retorika un viņa darbības prezidenta amatā var kardināli atšķirties. Manuprāt, esošajā amerikāņu varas sistēmā brīvības pakāpe prezidentam ir krietni mazāka nekā citu valstu prezidentiem.

Tomēr emocionālais saspringums ap šo notikumu rada iespaidu par īpašu nozīmi personālijas izvēlē. Un tā kā emocijas (vai sentiments) ir tas, kas šobrīd visvairāk virza cenas finanšu tirgos, tad arī šeit sagaidāms būtisks svārstīgums.

Vērtējot vadošo pasaules finanšu tirgu reakciju uz pirmsvēlēšanas kolīzijām, Klintones uzvara tiek vērtēta kā daudz labvēlīgāka tirgiem. Tas nozīmē to, ka viņas uzvaras gadījumā iespējams cenu pieauguma uzplaiksnījums akciju tirgos vēl par 2%-4% (pēc vakardienas 2% pieauguma), kā arī dolāra vērtības pieaugums pret citām valūtām 1% līdz 2% robežās. Iespējams ir arī naftas cenas pieaugums. Savukārt obligāciju tirgus, kurš ir daudz konservatīvāks un stabilāks finanšu tirgus segments, visticamāk neuzrādīs būtiskas kustības. Bet, mūsuprāt, šī eiforija būs īstermiņa un tās nemainīs esošos trendus tirgos. Pēc dažām dienām situācija atkal stabilizēsies un cenas sāks dreifēt konkrēto tirgu esošo tendenču ietvaros.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Spēcīgs dolārs attīstības valstīm nes krīzes

Jānis Šķupelis, Investora redaktors, 19.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spēcīgs ASV dolārs var atnest smagu attīstības valstu finanšu stabilitātes un maksātspējas krīzi

Jau kādu laiku pasaules centrālās bankas iesaistījušās savstarpējā procentlikmju un valūtu cīņā, kuras viens no mērķiem droši vien ir no kāda cita reģiona importēt šā brīža vispārējo deficītu – ekonomikas pieaugumu un inflāciju. Ekonomiku bezprecedenta stimulējoša monetārā politika noved pie vājākas vietējās valūtas, kas tad attiecīgi palīdz valsts ražotājiem un eksportētājiem un sadārdzina importu. Runas par tā saucamajiem valūtu kariem atkal aktualizējušās pēc Ķīnas valūtas devalvācijas.

Šajā valūtu kaujā zaudētāja pozīcijās nonācis ASV dolārs – tā cena pieaug, kas attiecīgi atstāj negatīvu ietekmi uz šīs valsts kompāniju ieņēmumiem. Pašlaik daudzi ekonomisti sagaida, ka ASV Federālo rezervju sistēma (FRS) jau nākamajā mēnesī paaugstinās savas noteiktās procentlikmes. Tomēr nav izslēgts, ka līdz ar minēto Ķīnas soli, kas tikai uzsver vispārēju ASV dolāra stiprumu attiecībā pret lielāko daļu pasaules valūtu, šāds lēmums var tikt pieņemts vēlāk. Tiesa gan, arī gadījumā, ja ASV monetārās politikas noteicēji lems rīkoties vēlāk, tirgus dalībnieku bāzes scenārijs joprojām ir tālāks dolāra kursa pieaugums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izaugsme būs straujāka tur, kur naftu importē, bet lēnāka valstīs, no kurām to eksportē, piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Šonedēļ ar savām jaunākajām prognozēm par dažādu pasaules reģionu ekonomikas izredzēm nācis klajā Starptautiskais Valūtas fonds (SVF). Iestādes ekonomisti paredz, ka pasaules tautsaimniecība šā gada skatījumā pieaugs par 3,5%, kas ir tikpat, cik tika prognozēts 2015. gada sākumā. Lai gan kopējā aina nemainās, samērā lielas pārbīdes notikušas ar dažādajiem summu veidojošajiem saskaitāmajiem. Pašlaik tiek lēsts, ka straujāk, nekā prognozēts pirms tam, augs daudzu Eiropas valstu tautsaimniecības, kur atbalstu tām sniegs arvien lētākais eiro. Tikmēr notikumi valūtu frontē (ASV dolārs palicis dārgs) dunku sānos, visticamāk, būs ietriekuši ASV ekonomikai. SVF šobrīd paredz, ka šīs valsts IKP šogad pieaugs par 3,1%, kas ir par 0,5 procentpunktiem mazāk, nekā minētās institūcijas analītiķi prognozēja janvārī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spēcīgs ASV dolārs var atnest smagu attīstības valstu finanšu stabilitātes un maksātspējas krīzi.

DB viedokli var lasīt, klikšķinot šeit.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neraugoties uz to, ka samazinās skaidras naudas izmantošana, tā turpinās pastāvēt, ceturtdien Latvijas Bankas konferencē "Ilgtspēja un nauda: veidojot nākotnes ekonomiku" atzina paneļdiskusijas "Naudas nākotne" dalībnieki.

Zviedrijas centrālās bankas prezidents Stefans Ingvess uzsvēra, ka mūsdienās arvien vieglāk ir veikt maksājumus un pārskaitījumus, izmantojot internetu, viedtālruņus, banku kartes un tas ir veicinājis visas sistēmas izmaiņas, ievērojami samazinot skaidrās naudas lietojamību. Vienlaikus, lai tas notiktu, ir nepieciešama drošība, ka bezskaidras naudas norēķini darbojas un, pārskaitot naudu no viena tālruņa uz otru, cilvēki netiks apkrāpti un nauda kaut kur nepazudīs.

Viņš atgādināja, ka mūsdienās, kad domājam par naudu, daudz biežāk ar to tiek saprasta elektroniska nauda. Tomēr galu galā to, kāda nauda katrā valstī tiks lietota, nenosaka centrālās bankas, bet gan likumdevēji. "Tehnoloģijas ir jāsalāgo ar likumdošanas bāzi," uzsvēra Ingvess, atgādinot, ka parasti tieši nauda ir tā mērvienība, kurā tiek definēti likumīgi darījumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiro un dolāra savstarpējā cīņā labākas perspektīvas pagaidām redzamas ASV valūtai

Attiecībā uz vietējās naudas pārvēršanu kādā no ārvalstu valūtām mūsdienu Latvijas iedzīvotājam roka jau ir piešauta. Tie, kuriem bija, ko uzkrāt, un kuri spēja tālāk raudzīties nākotnē, šādu iespēju izmantoja pirms PSRS sabrukuma 80.–90. gadu mijā. Vēl jūtams intereses pieaugums par ārvalstu valūtas iegādi bija iepriekšējās finanšu krīzes laikā.

Tagad nekādā ziņā nav jāuztraucas par esošās naudas vispārēju pirktspējas kritumu un hiperinflācijas draudiem, jo patlaban viena no eirozonas galvenajām problēmām ir saistīta ar varbūtību nonākt ilgstošā deflācijā, tomēr eiro kritums pret citām valūtām, piemēram, ASV dolāru vai britu mārciņa var radīt intereses pieaugumu par valūtas maiņu kā papildu peļņas avotu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV dolāra loma nedaudz sarukusi, lai gan tas turpina dominēt

Izvērtējot pasaules valūtu rezervju datus, redzams, ka šajā frontē turpina dominēt ASV dolārs. Šā gada otrajā ceturksnī veseli 62,3% no pasaules centrālo banku kaut kur ieguldītajām rezervēm bijušas nominētas ASV dolāros, liecina Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) dati. Kopumā gan jāsecina, ka ASV dolāru īpatsvars kopējā rezervju pīrāgā pēdējos ceturkšņos sarucis. Vēl 2016. gada beigās ASV dolāru svars pārsniedza 65%. Kritums gan nav bijis ļoti straujš, lai gan tas bijis aktuāls jau deviņos no iepriekšējiem 10 ceturkšņiem. Turklāt tas noticis uz šīs valūtas vērtības pieauguma fona.

Kā daļējs skaidrojums minētajai tendencei tiek minēts tas, ka saasinājusies ASV un daudzu citu pasaules valstu retorika saistībā ar to pašu jau vairākkārt aprakstīto protekcionisma tēmu. Tiek arī norādīts, ka pēdējā laikā daudzām attīstības valstīm nācies pielikt lielas pūles, lai ar intervenču palīdzību stabilizētu savas valūtas un atdotu ticību to ekonomikai. Savu ASV dolāru rezervju koriģēšana ir vieglākais veids, kā to izdarīt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ķīnas juaņas vērtība varētu samazināties vēl par 8%

Žanete Hāka, 24.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamo divu gadu laikā Ķīnas juaņas vērtība pret dolāru varētu samazināties vēl par aptuveni 8%, prognozē Barclays eksperti.

Tas var nozīmēt vēl papildus triecienu akciju tirgiem un jaunattīstības valstu valūtām, kuras ir piedzīvojušas kritumu kopš Ķīnas Centrālās bankas lēmuma devalvēt juaņu, sākot no 11. augusta.

Saskaņā ar ekspertu prognozēm, lejupvērsts spiediens būs lielāks vēl citām Āzijas valstu valūtām, un analītiķi kā ievainojamākās ir minējuši Taivanas, Korejas un Malaizijas valūtas, jo ekonomikas stāvokļa pasliktināšanās biedē investorus, kuri vairāk nevēlas uzņemties papildus risku, ko rada lielu tekošā konta deficītu finansēšana.

Japānas jena ir viens izņēmums – tās vērtība varētu sarukt tikai mazliet, jo Japānas Bankai vēl ir daudz iespēju atvieglot monetāro politiku, un strauji augošās algas palīdzēs palielināt inflāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Dolārs pagaidām negūst pārliecinošu virsroku pār eiro

Žanete Hāka, 10.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā nedēļā dolārs nav guvis pārliecinošu virsroku pār eiro, bet tajā pašā laikā ir sasniedzis jaunas cenu virsotnes pret jenu, liecina SEB bankas apkopotie dati.

Viņi norāda, ka ASV darba tirgus dati priecē, tirgū pieaug optimisms un riska apetīte, kā arī akciju tirgus indeksiem ir jauni rekordi. Ceturtdien dolārs «salauza» apaļo 100 jenu cenas atzīmi un piektdien atzīmējās virs pēdējo reizi pirms četriem gadiem piedzīvotā 101 jenas līmeņa.

Dolāra cena Latvijā, pēc vājuma perioda trešdien un ceturtdien lūkojas 54 santīmu virzienā, stāsta eksperti. Savukārt eiro cena šonedēļ svārstījās starp 1,3 un 1,32 dolāriem.

Nākamajā nedēļā tiks publicēta virkne ekonomikas datu, piemēram, eirozonas IKP un inflācijas dati un ASV mazumtirdzniecības dati, kuri tad dos vielu turpmākiem lēmumiem par dolāru pirkšanu vai pārdošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Attīstības tirgi vēl kādu laiku var neattaisnot investoru cerības

Jānis Šķupelis, 05.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izvairās no riskantākiem reģioniem; biedē arī ASV dolāra spēks.

Neskaidrībai par nākotni esot lielākai, nauda vispirms mēdz noplūst no riskantākiem reģioniem. Rezultātā smagnēji klājies daudzu attīstības valstu aktīviem. Pārliecību par šiem tirgiem nerada arī ASV dolāra cenas pieaugums. Spēcīgi ASV dolāra laiki bieži vien sakrituši ar pasmagām krīzēm attīstības valstīs.

Tas ir tādēļ, ka daudzas šīs valstis atkarīgas no ASV dolāru aizņēmumiem. Ja dolārs kļūst dārgāks, saistības pārfinansēt un atdot ir grūtāk. Jau rakstīts, ka vietējās valūtas strauja vājināšanās, lai gan tā mēdz veicināt eksportu, ne vienmēr ir vēlama, un sevišķi lielas grūtības tas var sagādāt tām valstīm, kuras importē vairāk nekā eksportē. Attīstības reģiona valstis mēdz arī izteikti būt atkarīgas no izejvielu eksporta. Lēnīgāka pasaules tautsaimniecība nozīmē, ka pēc tām ir gaidāms mazāks pieprasījums, kas attiecīgi gremdē to cenu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valūtu ziņā lielākā nozīme būšot centrālo banku politikai, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Pie pastāvīgās neskaidrības par tālāku Grieķijas atrašanos eiro monetārās savienības sastāvā tirgus dalībnieki ir pilnībā pieraduši, un šāda situācija nav atturējusi no eiro cenas pieaugšanas virs 1,12 ASV dolāru līmeņa. Tirgus dalībnieki priecājās par labākiem eirozonas ekonomikas datiem, nekā gaidīts; šajā pašā laikā otrpus Atlantijas okeānam – ASV – tautsaimniecību raksturojošie rādītāji pēdējā laikā vairs nav tik pārliecinoši, kas liek domāt, ka dolāra likmju palielināšanu uz vēlāku laiku atliks Federālo rezervju sistēma (FRS).

Neskatoties uz eiro saņemšanos, kas turpinās jau aptuveni mēnesi, lielākā daļa valūtu tirgus analītiķu gan nesteidz īpaši koriģēt savas aplēses un joprojām vidējā termiņā prognozē eiro/dolāra ceļošanu uz zemākiem līmeņiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijai eiro vērtības kāpums pret dolāru nav laba ziņa, jo eksportētāji uz valstīm, kurās norēķinās dolāros ir zaudētāji no dolāra vērtības krituma, tiesa, tā gan procentuāli ir krietni mazāka eksportētāju daļa nekā ekports uz eirozonas valstīm, skaidro SEB bankas Tirgus pakalpojumu nodaļas vadītājs Andris Lāriņš.

Tomēr, ja dārgais eiro radīs problēmas arī eiro zonas ekonomikai kopumā, tas nebūs labi arī pārējiem eksportētājiem. Svaru kausu pretējā pusē ir ieguvums importētājiem un ceļotājiem. Lēti dolāri nozīmē lētāku importu, vairāk dolāru tēriņiem par to pašu eiro daudzumu ceļojumos.

ECB vadītāja preses konferencē tika skarta dārgā eiro tēma, jo gada sākumā pie šādas pašas eiro cenas eirozonas politiķi un ražotāji izrādīja satraukumu par konkurētspējas kritumu un dārgā eiro nelabvēlīgi ietekmi uz trauslo ekonomijas atveseļošanos. Arī ECB tajā laikā par eiro cenu izteica bažas. Tomēr šonedēļ ECB vadītājs diplomātiski izvairījās no eiro cenas komentēšanas (vismaz neizrādīja satraukumu par augsto vērtību), bet vairāk koncentrējās uz solījumu turēt zemas procentu likmes un nodrošināt jebkuriem līdzekļiem likviditāti finanšu tirgū. Tā ir laba ziņa eiro kredītu īpašniekiem tajā skaitā Latvijai kopumā, saka A. Lāriņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien ASV dolāra cena pret eiro turpināja svārstīties pie astoņu mēnešu zemākā līmeņa, jo ASV valdības darba pārtraukuma turpināšanās pastiprināja bažas par ekonomikas izaugsmes palēnināšanos.

Tāpat tas var uz laiku atlikt Federālo Rezervju sistēmas lēmumu bremzēt monetārās stimulēšanas programmu. Dolāram par labu nenāk arī gaidāmās diskusijas saistībā ar ASV parāda griestu pacelšanu.

Dolāra cena trešdien nokritās līdz 1,3623 dolāriem par eiro, kas ir zemākais līmenis kopš februāra sākuma. Ceturtdien dolāra vērtība sasniedza 1,3604 dolārus par eiro.

Nav izslēgts, ka dolārs turpinās vājināties līdz 1,40 dolāriem par eiro, taču nākotnē tas atkal var atgūties, kad FRS sāks savu monetārās stimulēšanas programmas bremzēšanu un augs ASV naudas tirgus likmes, prognozē Danske Bank vecākais stratēģis Kaspers Kirkegārds.

Komentāri

Pievienot komentāru