Jaunākais izdevums

Īstenojot Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta projektu Raiņa un Aspazijas muzeja atjaunošana, VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) uzsākusi rekonstrukcijas un restaurācijas darbus Raiņa muzejā Tadenava Jēkabpils novadā, Dunavas pagastā.

Šī gada februārī VNĪ noslēgusi līgumu ar SIA Modus būve par darbu veikšanu, informē VNĪ.

Līguma ietvaros par 646,7 tūkstošiem eiro (bez PVN) līdz 2016.gada martam tiks veikta Raiņa memoriālā muzeja Tadenava pilnīga rekonstrukcija un restaurācija. Tiks atjaunota 1865.gadā celtā dzīvojamā māja un šķūnis, 19.gadsimta divdesmitajos gados celtā dzīvojamā māja Dāboliņi tiks pārveidota kā apmeklētāju centrs, tāpat tiks atjaunots muzeja kompleksā ietilpstošais pagrabs un pirts ēka. Tadenava ir dzejnieka pirmo dzīves gadu dzīves vieta.

Raiņa memoriālajā muzejā Tadenava vienlaikus var novērot dažādu periodu Sēlijas tautas celtniecības paraugstilus – sēta ir vaļēja plānojuma, brīva, ēkas plānotas taisnā leņķī, skaidu jumtiem, ar viesu un pagalma ieeju, ar kokgriezumiem logu aplodās.

2014.gada 31.oktobrī VNĪ projekta ietvaros noslēgusi līgumu ar personu apvienību SIA Baltic Builders Alliance un SIA Velve-AE par Raiņa un Aspazijas vasarnīcas renovācijas un restaurācijas darbu veikšanu J.Pliekšāna ielā 5/7, Jūrmalā. Līguma ietvaros par 664 tūkstošiem eiro (bez PVN) līdz 2016.gada janvārim tiks veikta 19.gadsimta beigās celtā jūgendstila vasarnīcas kompleksa atjaunošana.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) noslēgusi līgumus ar SIA H2E par ekspozīciju un publiski pieejamo telpu iekārtošanas projektu izstrādi un autoruzraudzības veikšanu projektu tehniskās realizācijas laikā Raiņa muzejam Tadenava, Raiņa un Aspazijas vasarnīcai un Raiņa un Aspazijas mājai, informē VNĪ.

Katrai Raiņa un Aspazijas memoriālā muzeja ekspozīciju vietai, kas tiek atjaunota, īstenojot Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta līdzfinansētu projektu, - Raiņa un Aspazijas vasarnīcai J.Pliekšāna ielā 5/7, Jūrmalā, Raiņa un Aspazijas mājai Baznīcas ielā 30, Rīgā, kā arī Raiņa muzejam Tadenava Dunavas pagastā, Jēkabpils novadā, tiks izstrādāts mākslinieciski augstvērtīgs ekspozīcijas un publiski pieejamo telpu iekārtošanas projekts.

Dzejnieka bērnības muzejā - Raiņa muzejā Tadenava - apmeklētājiem būs pieejama jauna pastāvīgā ekspozīcija Ciemos pie Žaniņa. Muzejs tiks veidots kā Bērnības muzejs, respektējot bērna zinātkāri un vēlmi visam pieskarties, visu ņemt rokās - iegulties gultā uz salmu maišeļa un pašķirstīt avīzi, kuras burti tik savādi, noslēpties skapī, kur smaržo pēc bišu vaska, vai ieaut kājas milzu pastalās. Tāpat paredzēts izveidot ekspozīciju Sākums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) izsludinājusi iepirkumu ekspozīcijas un publiski pieejamo telpu iekārtošanas projektu Raiņa un Aspazijas mājai Rīgā, Baznīcas ielā 30, Raiņa un Aspazijas vasarnīcai Jūrmalā, J.Pliekšāna ielā 5/7 un Raiņa muzejam Tadenava realizācijai, informē VNĪ.

Iepirkuma mērķis ir veikt Raiņa un Aspazijas vasarnīcas, Raiņa un Aspazijas mājas, Raiņa muzeja Tadenava ekspozīciju un publiski pieejamo telpu iekārtošanu saskaņā ar SIA H2E izstrādātajiem ekspozīcijas un publiski pieejamo telpu iekārtošanas projektiem.

Šo projektu ietvaros paredzēts, ka dzejnieka bērnības muzejā - Raiņa muzejā "Tadenava" - apmeklētājiem, respektējot bērna zinātkāri un vēlmi visam pieskarties, visu ņemt rokās, būs iespēja muzeja vidi izdzīvot fizisko sajūtu līmenī - iegulties salmu gultā, pašķirstīt 20.gs. sākuma avīzi, noslēpties skapī, kur smaržo pēc bišu vaska, vai ieaut kājas milzu pastalās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 25. jūlija apmeklētājiem atvērts atjaunotais Raiņa muzejs Tadenava Jēkabpils novada Dunavas pagastā, informē Memoriālo muzeju apvienība.

Tadenavā Rainis pavadījis savus pirmos 3,5 dzīves gadus.

Muzeja kompleksu veido Raiņa tēva Krišjāņa Pliekšāna saimniekošanas laikā – 19. gs. 60. gados – celtā pusmuižas dzīvojamā māja un šķūnis, 20. gs. 20. gados izveidotās jaunsaimniecības Dāboliņi dzīvojamā māja, kā arī pirts un pagrabs.

Jaunajā ekspozīcijā, ko veidojuši muzeja speciālisti sadarbībā ar dzejnieci Inesi Zanderi un dizaina biroju H2E, saules motīvam piešķirta vadošā loma.

Pēc muzeja restaurācijas dzīvojamajā mājā apskatāmā ekspozīcija ir spēle, kurā ikvienam apmeklētājam ir iespēja ar interaktīvu rotaļu palīdzību izzināt Raiņa literāro mantojumu, kā arī attīstīt tēlainību un vēlmi pašam interpretēt. Ekspozīcijā atklājas arī Raiņa bērnības ainas, tēva Krišjāņa, mātes Dārtas un māsas Līzes nozīme mazā Žaniņa, kā tolaik mīļi dēvēja Raini, bērnības telpā – Tadenavā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēdzies valsts akciju sabiedrības Valsts nekustamie īpašumi izsludinātais iepirkums par Raiņa muzeja Tadenavā rekonstrukcijas un restaurācijas realizācijas būvdarbiem Jēkabpils novada, Dunavas pagastā, liecina paziņojums Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

Kopējā līgumcena ir 646,7 tūkstoši eiro. Uzvarētājs izvēlēts sarunu procedūras laikā, iepriekš publicējot paziņojumu par līgumu. Par uzvarētāju izvēlēts piedāvājums ar viszemāko cenu.

Iepirkumā tika saņemti seši piedāvājumi un uzvarējusi SIA Modus būve.

Db.lv jau rakstīja, ka pērnā gada sākumā tika uzsākta tehnisko projektu izstrāde Raiņa un Aspazijas muzeju ēku kompleksu renovācijai, un līdz 2015. gadam tika plānots atjaunot Raiņa un Aspazijas muzejus Jasmuižā, Tadenavā, Rīgā un Jūrmalā.

Šīs aktivitātes plānotas 2015. gadā, kad Latvija svinēs simtgadi, kā arī tiks atzīmēta Raiņa un Aspazijas 150 dzimšanas diena.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) 29.aprīlī ekspluatācijā nodeva divus atjaunotos un rekonstruētos Raiņa un Aspazijas muzejus, informē VNĪ.

Ekspluatācijā nodota Raiņa un Aspazijas māja Rīgā, Baznīcas ielā 30, kur atjaunošanas un rekonstrukcijas darbi tika uzsākti 2015.gada 19.augustā, un Raiņa un Aspazijas vasarnīca Jūrmalā J.Pliekšāna ielā 5/7, kur atjaunošanas un rekonstrukcijas darbi tika uzsākti 2014.gada 31.oktobrī. VNĪ atgādina, ka projekta realizācijā atjaunotais Raiņa muzejs „Tadenava”, kas atrodas Jēkabpils novadā, Dunavas pagastā ekspluatācijā nodots šī gada 2.martā un tur atjaunošanas un rekonstrukcijas darbi tika uzsākti 2015.gada 27.februārī.

Šis ir viens no VNĪ īstenotajiem projektiem, kura laikā veikti koka kultūras mantojuma atjaunošanas un rekonstrukcijas darbi. Projekta laikā notika pieredzes apmaiņa koka elementu restaurācijā ar projekta partneriem no Norvēģijas. Projekta ietvaros Raiņa muzejā „Tadenava” restaurēta dzejnieka tēva 1865. gadā celtā pusmuižas guļbaļķu dzīvojamā māja un šķūnis, 20. gadsimta 20. gados tapusī Dāboliņu jaunsaimniecības dzīvojamā ēka, kas turpmāk funkcionēs kā apmeklētāju uzņemšanas centrs, un pirtiņa. Raiņa un Aspazijas mājā Baznīcas ielā 30 atjaunots gan divstāvu ielas nams, gan vienstāvu sētas māja ar nelielu iekšējo pagalmu, bet Raiņa un Aspazijas vasarnīca Jūrmalā J.Pliekšāna ielā 5/7, kas sastāv no ēku kompleksa, atjaunotas un rekonstruētas trīs Jūrmalas koka apbūvei raksturīgas ēkas un vasarnīcas dārzs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

VNĪ sāk Raiņa un Aspazijas mājas atjaunošanu

Žanete Hāka, 20.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) noslēgusi līgumu ar SIA Modus būve par rekonstrukcijas un restaurācijas darbu veikšanu Raiņa un Aspazijas mājā Baznīcas ielā 30, Rīgā, informē VNĪ.

Īstenojot Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta projektu Raiņa un Aspazijas muzeja atjaunošana, darbi uzsākti pēdējā no trim ekspozīciju vietām, kas tiks atjaunotas projekta ietvaros.

Līguma ietvaros līdz 2016.gada aprīlim tiks atjaunots autentiskākā no Raiņa un Aspazijas piemiņas vietām, to vismazāk skārušas pārbūves un pārmaiņas. Šī ir dzejnieku dzīves māja - Baznīcas ielas namā abi dzejnieki dzīvoja no 1926.gada 15.septembra, Rainis - līdz savai nāvei - 1929.gada 12.septembrim, Aspazija - līdz 1933.gada pavasarim.

Raiņa un Aspazijas māja Baznīcas ielā 30 ir nozīmīga Rīgas centra koka apbūves daļa. Projekta ietvaros tiks atjaunots gan divstāvu ielas nams, gan vienstāvu sētas māja ar nelielu iekšējo pagalmu. Ēku unikalitāte īpaši izceļas uz trokšņainās ielas un lielo mūra namu fona.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Ikkatram ir tiesības uz labu dizainu

Lāsma Vaivare, 23.05.2016

Multimediālā izstāde Lsx20 pēc Latvijas bankas pasūtījuma tapa kā veltījums Latvijas nacionālās valūtas divdesmit gadiem.

Foto: Publicitātes

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Mums ir tiesības visu laiku neskatīties uz vizuālo piesārņojumu publiskajā vidē.»

Tā saka dizaina biroja H2E mākslinieciskā direktore Ingūna Elere. Birojam šis ir notikumiem bagāts gads. Šovasar durvis pēc trīs gadu rekonstrukcijas vērs Rīgas Motormuzejs, kura ekspozīcijas dizains ir biroja darbs. Vēl turpinās ekspozīcijas iekārtošana trīs Raiņa un Aspazijas muzejos – Tadenavā, Baznīcas ielā Rīgā un Pliekšāna ielā Jūrmalā. Valsts a/s Valsts nekustamie īpašumi ziņo, ka ēkas pēc rekonstrukcijas nodotas ekspluatācijā, apmeklētājiem tās pakāpeniski tiks atvērtas no jūlija līdz septembrim. Savukārt gada beigās paredzēta nodošana Kara muzeja jaunajai ekspozīcijai par Pirmo pasaules karu jeb, kā saka dizaina birojā, «emocionāls stāsts par absolūtu dekonstrukciju».

Komentāri

Pievienot komentāru
Finansējums

Pabeigta 84% EEZ/Norvēģijas finanšu instrumentu līdzfinansēto projektu ieviešana

Žanete Hāka, 14.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien, 14.martā, Ministru kabinets (MK) izskatīja Finanšu ministrijas (FM) sagatavoto 2016. gada otrā pusgada informatīvo ziņojumu par Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un Norvēģijas finanšu instrumenta ieviešanas statusu, informē FM.

Šobrīd turpinās 7 EEZ/Norvēģijas finanšu instrumentu līdzfinansēto programmu ieviešana, kuru ietvaros Latvijas tautsaimniecībā investētais finansējums sasniedza 60,2 miljonus eiro jeb 80,2% no kopējā Latvijai pieejamā EEZ/Norvēģijas finansējuma. Kopumā līdz pārskata perioda beigām no 339 projektiem ir pabeigta lielākā daļa - 84% jeb 283 projekti. Atlikušie projekti jāpabeidz līdz 2017. gada 30. aprīlim.

2017. gada 30. aprīlī kā pirmā tiks noslēgta programma NVO fonds, kā rezultātā tika īstenoti 205 projekti. Liela daļa projektu tika īstenoti ar mērķi stiprināt demokrātiskās vērtības, bet daļa no tiem bija vērsti arī uz rasisma, ksenofobijas, homofobijas mazināšanu un romu iekļaušanu sabiedrībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apbalvošanas ceremonijā sestdien, 10. jūnijā, Miami, ASV tika pasniegta vides dizaina balva SEGD 2017, kuru starp vairākiem prestižiem ekspozīciju projektiem ieguva arī Latvijas dizaina biroja H2E veidotā ekspozīcija Raiņa muzejam Tadenavā.

Šogad balvu saņēma arī tādi projekti kā Nacionālā Afroamerikāņu vēstures un kultūras muzeja ekspozīcija Vašingtonā, ASV (dizains Ralph Appelbaum Associates), ekspozīcija La Cité du Vin Bordo, Francijā (dizains Casson Mann), ekspozīcija Closed Worlds Ņujorkā, ASV (dizains Pentagram).

SEGD konkurss tika izveidots 1987. gadā, lai atzīmētu pasaules sasniegumus vides grafikas dizainā. Tā mērķis ir veicināt vizuālās komunikācijas izmantošanu vidē un parādīt tās svarīgo lomu.

Pretstatā mūsdienās izplatītajai satura iegūšanai digitālajos nesējos, H2E veidotā muzeja ekspozīcija apmeklētājiem liek darboties ar rokām un taustāmiem izziņas materiāliem. Ekspozīcija ir veidota kā rotaļa, kas mudina ieraudzīt un saklausīt visu, ko piedzīvojis izcilais latviešu dzejnieks, dramaturgs un politiķis Rainis (1865-1929) savas dzīves pirmajos gados. Šī vieta bija viņa personības veidošanās pamats, tādēļ ekspozīcijas koncepcija ir bērnības muzejs. H2E veidotā stāsta mērķauditorija ir bērni, un tās saturu viņi izzina ar koka lodīti, kas izved cauri visai ekspozīcijai.

Komentāri

Pievienot komentāru