Jaunākais izdevums

Potenciālajai akciju atpirkšanai vismaz šobrīd pašai par sevi vēl nevajadzētu būt par iemeslu, lai pirktu Grindeka akcijas, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Pēdējo dienu laikā tapis zināms, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) lēmusi sodīt Latvijas farmācijas kompānijas Grindeks akcionārus – Kirovu Lipmanu un viņa dēlu Filipu Lipmanu. FKTK, minot arī konkrētas soda naudas summu, atklāj – viņu rīcībā ir pietiekami daudz pierādījumu, ka abas pieminētās personas, mijot akcijas, rīkojušās saskaņoti. Tā rezultātā Lipmanu ģimenei (pieskaitot Annas Lipmanes vērtspapīrus) šobrīd piederošās Grindeks akcijas veido jau 50,02% no kopējā balsstiesīgo akciju skaita, nodrošinot kontroli pār uzņēmumu. Pēc likuma šādā brīdī lielajam akcionāram bija jāizsaka obligātais akciju atpirkšanas piedāvājums, ko FKTK šobrīd uzlikusi par uzdevumu tiem arī izdarīt.

K. Lipmans jau norādījis, ka šādu lēmumu viņš pārsūdzēs, lai gan interesanti būs tas, kā viss notiekošais ietekmēs Grindeka akcijas cenu.

Šo pirmdien, investoriem reaģējot uz ziņām par potenciālo akciju atpirkšanas piedāvājumu, Grindeka akcija palielinājās par 2,41% – līdz 5,94 eiro atzīmei. «Redzam, ka neliela pozitīva investoru reakcija uz šādu paziņojumu ir bijusi un Grindeks akcijas cena atkal atgriezusies 6 eiro atzīmes tuvumā. Tomēr pavisam viennozīmīgi šo paziņojumu vērtēt nevar. Kaut arī šādu lēmumu būs grūti apstrīdēt un Finanšu instrumentu tirgus likuma 74. pants pietiekami skaidri definē akcijas cenas noteikšanu obligātajā akciju atpirkšanas piedāvājumā, stāstā varētu izveidoties arī citi pavērsieni. Pagaidām izskatās, ka vismaz šobrīd šī ziņa vēl nav plaši izplatījusies mūsu kaimiņvalstīs. Tāpēc arī par tirgus reakciju nevaram pārāk objektīvi spriest,» norāda LHV Bankas Latvijas nodaļas vadītājs Māris Rambaks.

Arī Finasta Asset Management valdes loceklis Andrejs Martinovs skaidro, ka Grindeka akcijas cena biržā būs atkarīga no tā, kā attīstīsies situācija ap FKTK lēmumu.

Visu rakstu Aug Grindeka akcijas cena lasiet 25. novembra laikrakstā Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Olainfarm un Grindeka akciju cenu dinamiku nopietni apdraud austrumu tirgus faktors

Jānis Šķupelis, 06.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepriekšējos gados šķita, ka tendences Baltijas akciju tirgū vairāk vai mazāk ir līdzīgas kā lielākajos Rietumu tirgos, bet šogad par sevi skaļi atgādinājis Latvijai blakus esošās Krievijas faktors, vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Baltijas ģeogrāfiskais novietojums nozīmē, ka esam pa vidu Rietumvalstīm un Krievijai, un Latviju kā mazu un ļoti atvērtu ekonomiku var ietekmēt, piemēram, jaunas sankcijas. Skaidrs ir tas, ka ģeopolitiskā nestabilitāte palielina riskus, kas var negatīvi ietekmēt uzņēmumu peļņu. Turklāt jāņem vērā, ka Krievijas ekonomikas dati ir arvien nepārliecinošāki, kas liek domāt, ka grūtības šajā tirgū turpināsies. Pašreizējās pasaules vadošo investīciju banku aplēses liecina, ka šā gada beigās Krievijas tautsaimniecība ieslīdēs recesijā, bet nākamā gada laikā tā stagnēs. Krievijas rubļa un Ukrainas grivnas vērtības samazināšanās arī palielina Baltijas eksportējošo uzņēmumu produktu cenas šajās nacionālajās valūtās. Tas nelabvēlīgi ietekmē pieprasījumu pēc Baltijas ražotāju produktiem un samazina eksportējošo uzņēmumu ieņēmumus eiro izteiksmē. To izjūt, piemēram, tādi uzņēmumi kā Grindeks un Olainfarm, un attiecīgi to akciju cenas pavisam noteikti ir krietni zemākā līmenī, nekā tās varētu būt, ja Krievijas un Ukrainas konflikta nebūtu. Turklāt diez ko daudz nepārliecina arī ekonomiskā aktivitāte eirozonā, kur tautsaimniecību ar eiro drukāšanas programmām jāsteidz stutēt Eiropas Centrālajai bankai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Investors: Arī nākamgad Baltijā varēs atrast ļoti pievilcīgas investīcijas

Jānis Šķupelis, 30.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz drūmo fonu, arī nākamgad Baltijā varēs atrast ļoti pievilcīgas investīcijas

Šogad cenu tendences Baltijas biržās krietni izteiktāk nekā citus gadus ietekmēja Krievijas faktors. Krievijas rubļa vērtībai strauji ceļojot lejup, ārzemnieku produkcija šajā valsī vietējiem patērētājiem kļūst arvien dārgāka. Tāpat paredzams, ka dažādu problēmu kopums Krievijas tautsaimniecību nākamgad, visticamāk, ievedīs recesijā, kurai sekos vēl tālāka šīs valsts iedzīvotāju pirktspējas samazināšanās. Krievijas tirgus ir liels un ļoti nozīmīgs arī daudzām Latvijas, Lietuvas un Igaunijas kompānijām, kuru peļņa un ieņēmumi nu ir apdraudēti. To izjūt, piemēram, tādi uzņēmumi kā Grindeks un Olainfarm, kuru akciju cenas šobrīd noteikti būtu augstākas, ja nebūtu aktuāls rubļa cenas kritums un sankcijas pret Krieviju. Valdot šādam fonam, kopējā Baltic Benchmark indeksa cena kopš šā gada sākuma sarukusi par 6,8% (pagājušogad tas auga par 11,2%). NASDAQ OMX Riga indeksa vērtība šajā laika posmā sarukusi vēl straujāk – par 10%.

Komentāri

Pievienot komentāru