Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baldones dūņas pieder pašvaldībai un AS Latvijas Valsts meži, jo Pladu purvs ir dalīts īpašums. «Ja kāds tirgo Baldones dūņu produktus, tad tas ir nelegāli, jo Baldones dūņas netiek nevienam ne pārdotas, ne iznomātas. Visi līgumi ar uzņēmumiem sen ir pārtraukti un nevienu gramu dūņu neesam pārdevuši,» uzsver Baldones novada domes vadītāja Katrina Putniņa.

Viņa norāda, ka pašvaldība ir informēta par tirdzniecību internetā un ir zvanījusi šiem uzņēmumiem un prasījusi, uz kāda pamata viņi tirgo. Uz to uzņēmumi atbildējuši, ka ir patents vai licence. Šobrīd jautājuma risināšanā ir iesaistījušies arī pašvaldības juristi, lai varētu izpētīt visu ķēdīti, kā šie uzņēmumi radušies.

«Bioloģijas fakultātes studenti pārbaudīja vienu otru produktu, un tā bija pircēju krāpšana, jo Baldones dūņas tie nesaturēja. Tā laboratorija, kas sākumā patiesi izstrādāja šos produktus, ir pārpirkta un izstrādātājs ir jau aizsaulē, bet tiem, kas pārpirka, līgums jau ir beidzies,» skaidro K. Putniņa. Viņa arī piebilst, ka dabas resursus ir viegli iztirgot, pašvaldības doma tomēr ir primāri dūņas saglabāt sanatorijas vajadzībām, jo izlietotās var vest atpakaļ uz purvu, ievietot bedrēs, sērūdens avotiem plūstot tām cauri, pēc gadiem 15 līdz 20 dūņas atkal kļūst aktīvas.

Kā pārliecinājās DB, internetā produkciju ar Baldones dūņām piedāvā BDK Laboratory. Sazvanot uzņēmumu uz mājaslapā norādīto telefonu un uzdodot jautājumu, vai produkti patiesi satur Baldones dūņas, DB saņēma apstiprinošu atbildi. Savukārt, uz jautājumu, vai uzņēmums ir tiesīgs tirgot šādu produkciju, tika skaidrots, ka uzņēmuma noliktavā glabājoties vairākas tonnas ar Baldones dūņām, kas tad arī tiekot izmantotas produkcijas ražošanā. Savukārt, kad šie krājumi beigšoties, uzņēmuma īpašumā esot citas dūņu atradnes.

Jāmin, ka zīmolu BDK Laboratory ELIĒR International pārdevis pagājušā gada septembra vidū, un vairs nenes atbildību par BDK Laboratory piedāvājumu un preču kvalitāti, liecina informācija uzņēmuma mājaslapā.

Komentāri

Pievienot komentāru