Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krīzes gados banku izveidotie nekustamā īpašuma uzņēmumi patlaban jau atrodas sava dzīves cikla beigu fāzē un divu līdz piecu gadu laikā varētu iziet no tirgus, šodien konferencē «Kā attīstīsies nekustamā īpašuma tirgus Latvijā?» sacīja uzņēmumu vadītāji.

Swedbank grupas uzņēmuma Ektornet Management Latvia valdes priekšsēdētājs Andris Kovaļčuks informēja, ka Ektornet īpašumu portfelis 2012.gada beigās bija 185 miljoni eiro, bet 2013.gada beigās tas bija sarucis līdz 93 miljoniem eiro.

«Ņemot vērā, ka savulaik portfelis sasniedza arī 250 miljonus eiro, varu apgalvot, ka esam darbības pēdējā fāzē. Protams, matemātiski nevar tā rēķināt. Ja jau gada laikā esam portfeli samazinājuši uz pusi, tad šī gada laikā pārdosim visus īpašumus. Īpašumi ir dažādi, citi vēl ir pirkšanas procesā, citiem ir tiesvedība,» skaidroja Kovaļčuks.

Viņš piebilda, ka gadījumā, ja tirgus saglabāsies tāds, kāds tas ir patlaban, tad "Ektornet" no tirgus varētu iziet divu trīs gadu laikā.

SEB bankas nekustamo īpašumu uzņēmuma Latectus valdes priekšsēdētājs Ģirts Grīnbergs informēja, ka Latectus īpašumu portfelis 2013.gada beigās bija 140 miljoni eiro, tāpēc visu īpašumu pārdošanai būs nepieciešami vismaz pieci gadi.

«Pārdošanā bijām lēnāki nekā Ektornet. Tomēr arī Latectus aktīvais īpašumu pirkšanas periods ir beidzies, un tagad nodarbojamies ar īpašumu sakārtošanu, pabeigšanu, labiekārtošanu un pārdošanu,» sacīja Grīnbergs. Viņš piebilda, ka uzņēmumam nav izvirzīts konkrēts termiņš, līdz kuram jāiziet no tirgus.

ABLV grupas nekustamo īpašumu uzņēmuma Pillar valdes priekšsēdētāja Ieva Valtere norādīja, ka Pillar stratēģija ir nedaudz savādāka un uzņēmums plāno kļūt par nekustamo īpašumu attīstītāju. Lielākais izaicinājums ir pilsēta pilsētā jeb projekts New Hanza City, kuru plānots pabeigt līdz 2033.gadam.

Pillar patlaban pieder īpašumu portfelis 65 miljonu eiro apmērā. Valtere norādīja, ka iepriekšējos piecus gadus uzņēmums pārsvarā nodarbojās ar krīzes seku pārvarēšanu, bet pēdējos divos gados jau vairāk pievēršas projektu attīstīšanai.

Arī "DNB" grupas nekustamo īpašumu uzņēmuma Salvus pārstāvis Ģirts Zālītis norādīja, ka uzņēmumam nav noteikts termiņš, līdz kuram jāpārdod visi īpašumi, bet jau patlaban īpašumi vairāk tiek pārdoti, nevis pirkti. Salvus īpašumu portfelis esot starp Pillar un Ektornet portfeļiem, taču precīzu summu Zālītis neatklāja.

Banku nekustamo īpašumu uzņēmumu vadītāji, izņemot Valteri, norādīja, ka uzņēmumu plānos nav pievēršanās īpašumu apsaimniekošanas vai attīstīšanas biznesam, bet mērķis ir to pārdošana un iziešana no tirgus.

Komentāri

Pievienot komentāru