Jaunākais izdevums

Biokurināmā tūlītējo darījumu (SPOT-angļu val.) cena Latvijā šonedēļ samazinājās līdz 32 EUR/MWh un bija par 37,4% zemāka, salīdzinot ar pagājušā gada oktobri, kad bija vērojams cenu kāpums, liecina starptautiskās biokurināmā biržas “Baltpool” dati.

Toreiz cena bija pieaugusi līdz 51,08 EUR/MWh. Tikai pēdējo divu nedēļu laikā vien cena ir samazinājusies par 22,7% un teju izlīdzinājusies ar cenām Lietuvā un Igaunijā, kur tā bija attiecīgi 31,15 un 29,5 EUR/MWh.

“Latvija – tāpat kā Lietuva un Polija – ērtā ģeogrāfiskā stāvokļa un ekonomiski izdevīgās cenu starpības dēļ parasti daudz biokurināmā importēja no Baltkrievijas. Kad šis imports pēkšņi apstājās, cenas ievērojami pieauga, jo piepeši parādījās tukšums, kas tirgum bija jākompensē. Taču šis cenu lēciens mudināja tirgus dalībniekus ātri reaģēt, pielāgoties un sakustināt vietējo piedāvājumu – augstās biokurināmā cenas rezultātā Latvijas mežu īpašnieki, izejvielu pārstrādātāji tirgum piedāvāja ievērojami vairāk izejvielu nekā parasti. Šobrīd jau redzam tā rezultātu: piedāvājums ir pieaudzis, cenas samazinājušās par teju 40%, salīdzinot ar rudenī piedzīvoto kāpumu,” stāsta “Baltpool” tirdzniecības vadītājs Vaidots Jonutis (Vaidotas Jonutis).

Pēc “Baltpool” pārstāvja teiktā, cenas Latvijā ir izlīdzinājušās citu Baltijas valstu cenu līmenī, kaut arī dažus pēdējos gadus pēc kārtas cenas Latvijā bija nedaudz augstākas.

Pēc V. Jonuša teiktā, citi cenu samazināšanās faktori bija salīdzinoši siltais rudens un lielāku tirgus spēlētāju ienākšana biokurināmā biržā, piemēram, siltumenerģijas piegādātāja “Rīgas siltums” iesaistīšanās tirdzniecībā biržā no iepriekšējā gada maija. Pēc V. Jonuša domām, tāda liela pircēja kā “Rīgas siltums” parādīšanās biržā ir līderības paraugs un liela iespēja biokurināmā piegādātājiem – kopā palielināt konkurenci starp piegādātājiem un cenu veidošanas caurskatāmību.

Lielākā Latvijas siltumenerģijas piegādātāja “Rīgas siltums” valdes loceklis Mārcis Kauliņš stāsta, ka 2023. gadā ir plānots palielināt biokurināmā daļu, kas tiek pirkta “Baltpool” biržā.

“Biokurināmo “Baltpool” biržā sākām pirkt maijā: sākām ar nelieliem daudzumiem, kurus aizvien palielinājām. 2022. gadā “Baltpool” biržā iegādājāmies aptuveni 20–25% nepieciešamā biokurināmā un 2023. gadā šo daļu plānojam palielināt – esam ievērojuši, ka aizvien vairāk biokurināmā izejvielas piegādātāju iesaistās tirdzniecībā Latvijas biržā, turklāt palielinās arī konkurence. Latvijas pārdevējiem jau ir jāņem vērā arī Lietuvas vai Igaunijas piegādātāju cenas,” apgalvo M. Kauliņš.

Latvijas biokurināmā piegādātāja “RAIRU” biomasas ražošanas un pārdošanas vadītājs Rolands Rudītis stāsta, ka 2022. gadā biokurināmā piegādātāji Latvijas “Baltpool” biržā kļuva īpaši aktīvi.

“Biržā īsu brīdi darbojāmies 2018. gadā, taču aktīvā tirdzniecībā atgriezāmies tikai pērn. 2022. gads pierādīja, ka Latvijā var atrast daudz vairāk dažādu pircēju, turklāt šis gads ienesa tirgū arī vairāk caurskatāmības. Ceram, ka Latvijas biržā pieaugs pastāvīgo pircēju – gan mazu, gan lielu – skaits, jo tas vēl vairāk aktivizētu Latvijas biokurināmā tirgu,” apgalvo R. Rudītis.

Prognozējot šā gada biokurināmā cenu, “Baltpool” pārstāvis V. Jonutis uzskata, ka pašreizējam cenu līmenim – aptuveni 35 EUR/MWh – vajadzētu saglabāties arī tuvākajā laikā. Pēc viņa teiktā, vienam no svarīgākajiem emocionālajiem indikatoriem – gāzes cenai – vairs nevajadzētu ievērojami mainīties, tirgus dalībnieki jau ir izvērtējuši visus faktorus, kas var to paaugstināt šajā apkures sezonā.

Pēc V. Jonuša teiktā, vairums Eiropas valstu ir nodrošinājušas gāzes rezerves, “Nord Stream” gāzes vadi nedarbojas jau vairākus mēnešus, Baltijas jūras ostās aptuveni ik pēc mēneša parādās pa jaunam LNG terminālim, savukārt satraukums, kas valdīja apkures sezonas sākumā par gāzes deficītu Eiropā, ir novērsts.

“Domājams, ka ģeopolitiskā situācija tuvākajā laikā nemainīsies un biokurināmā imports 2023. gadā no Baltkrievijas netiks atjaunots, tāpēc uz lielāku cenu samazinājumu nez vai var cerēt. Savukārt cenu līmenis, kas ir aptuveni 35 EUR/MWh, ir optimāls, un biokurināmā izejvielas ražotājiem tas ļauj strādāt ar peļņu. Baltijas jūras reģionā biokurināmo var piedāvāt arī Skandināvijas piegādātāji, kuru rīcībā ir liels biokurināmā piedāvājums. Tāpēc piedāvājumam šajā cenu līmenī tirgū nevajadzētu pietrūkt,” apgalvo V. Jonutis.

Starptautiskajā biokurināmā biržā “Baltpool” darbojas vairāk nekā 500 dalībnieki no Lietuvas, Latvijas, Igaunijas un Skandināvijas valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā biokurināmā vidējā cena pagājušajā apkures sezonā bija 38,07 eiro par megavatstundu (MWh), kas ir par 52% augstāka nekā gadu iepriekš, liecina starptautiskās biokurināmā biržas "Baltpool" dati.

Vienlaikus Lietuvā biokurināmā cena pagājušajā apkures sezonā bija 38,04 eiro par MWh, kas ir par 66% vairāk nekā gadu iepriekš, bet Igaunijā - 26,04 eiro par MWh, kas ir pieaugums par 25%.

"Baltpool" pārstāvji norāda, ka Baltkrievijas importa aizlieguma dēļ Latvijā un Lietuvā tika fiksēts straujāks biokurināmā cenu lēciens, kamēr Igaunijā, kur dominē vietējās izejvielas, cenas pieauga lēnāk.

"Baltpool" Tirdzniecības nodaļas vadītājs Vaidots Jonutis norāda, ka gada sākumā biokurināmā tirgus dalībniekus spēcīgi ietekmēja emocionālie faktori - kara Ukrainā dēļ būtiski sadārdzinājās izejvielas un energoresursi - dabasgāze un biokurināmais. Biokurināmā cenu lēcienu pirms sezonas noteica arī Baltkrievijas biokurināmā importa aizliegums - šajā laikā radās nopietnas bažas, vai vietējie ražotāji varēs apgādāt tirgu ar biokurināmo, stājoties spēkā pret importu noteiktajām sankcijām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā biokurināmā cenas, kas bija sasniegušas augstāko punktu oktobrī, pazeminās ceturto nedēļu pēc kārtas, liecina starptautiskās biokurināmā biržas "Baltpool" dati.

"Baltpool" prognozē, ka Latvijā biokurināmā cenas stabilizēsies un apkures sezonas laikā tām nevajadzētu būtiski mainīties.

"Baltpool" biokurināmā tirdzniecības izsolē šonedēļ Latvijā fiksētā vidējā īstermiņa biokurināmā darījumu cena bija 43,02 eiro par megavatstundu (MWh), kamēr 4.oktobra izsolē īstermiņa biokurināmā tirdzniecības darījumu cena bija sasniegusi augstāko punktu - 51,08 eiro par MWh.

Šīs nedēļas tirdzniecības izsoles laikā starptautiskajā biokurināmā biržā tika fiksēts arī lielākais ārvalstu darījumu apgrozījums - 906 820,6 eiro.

Cenu pazemināšanās tendence ir vērojama arī Lietuvā, kur biokurināmā cenas samazinās septīto nedēļu pēc kārtas un šonedēļ bija 39,73 eiro par MWh. Savukārt Igaunijā, lai gan biokurināmais kļūst dārgāks, cena saglabājas zemākā Baltijas valstīs - 35 eiro par MWh.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvā 1.maijā pilnā apmērā stājās spēkā nacionālā shēma “RED BP”, kurā ir noteiktas prasības attiecībā uz cietā biokurināmā atbilstību ilgtspējības kritērijiem. Piedalīties shēmā un tirgot ilgtspējīgu biokurināmo var arī Latvijas piegādātāji.

No 1. janvāra Eiropas Savienības energoresursu tirgus dalībnieki, kuri ekspluatē iekārtas, kurās tiek izmantots biokurināmais un kuru kopējā nominālā siltuma jauda ir 20 MW vai vairāk, vai kuri piedalās emisijas kvotu tirdzniecības sistēmā (ETS), drīkst lietot tikai ilgtspējīgu biokurināmo.

Prasība tirgot un izmantot ilgtspējīgu biokurināmo ir noteikta Eiropas direktīvā “RED II” (angļu val. Renewable energy directive).

Šī direktīva paredz biokurināmā izmantotājiem zināt par izmantotā biokurināmā izejvielām un izcelsmi, no piegādātājiem pieprasīt informāciju un pārliecināties, ka izejvielas ir iegūtas, ievērojot piemērojamās ilgtspējības prasības, kā arī aprēķināt ar biokurināmā dedzināšanu saistītās SEG emisijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai paaugstinātu darba efektivitāti, ir digitalizēti procesi no krautuves mežā līdz koksnes pārstrādei, perspektīvā šajā sistēmā tiks ietverts posms no harvestera līdz kokmateriālu noliktavai pie ceļa.

„Kopš 2023. gada nogales darbojas elektroniskās koksnes transporta pavadzīmes, kuras gada laikā kļūs par pilnvērtīgu risinājumu, bet 2024. gadā plānojam uzsākt arī kokmateriālu plūsmas digitalizāciju atbalstošu datu apmaiņas pakalpojumu mežizstrādes procesā,” vērtē koksnes uzmērīšanas SIA VMF LATVIA padomes loceklis Mārtiņš Gaigals. Savukārt SIA Koksnes plūsmas datu centrs valdes loceklis Ivars Kalmuks uzsver, ka pašlaik digitalizācija aptver darba uzdevumu kokvedējam — ko un cik daudz no kurienes uz kurieni transportēt, kokvedēja vadītāja atskaiti, cik daudz no kurienes ir paņemts, un apaļkoksnes saņēmēja fiksāciju par kravas saņemšanu. „Sistēmas elektroniskā pavadzīme kalpo gan kā pārvadājuma dokuments, kurš dod tiesības to transportēt, gan kā kravas pavaddokuments, gan kā preces īpašnieka maiņas dokuments, kuru akceptē gan Valsts ieņēmumu dienests, gan arī Valsts policija,” norāda M. Gaigals. „Savukārt norēķina dokuments par to, cik tad īsti kādas kvalitātes apaļkoksnes ir atvests, tiek sagatavots uzmērīšanas procesā, ko veic neatkarīgs uzmērītājs — SIA VMF LATVIA,” skaidro I. Kalmuks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Transformējas biomasas iegādes principi

Māris Ķirsons, 14.12.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Energoresursu, jo īpaši biomasas, iepirkumos pēdējo gadu laikā ir notikušas būtiskas pārmaiņas; ja agrāk sevi par ieguvējiem varēja uzskatīt tie, kuri vienā darījumā iegādājās nepieciešamo resursu visai apkures sezonai, tad tagad ilgāka termiņa piegādēs iegādājas tikai daļu, bet pārējo — pērk īstermiņa tirgū.

To intervijā žurnālam “Dienas Bizness” stāsta starptautiskās biokurināmās biržas “Baltpool” tirdzniecības vadītājs Vaidots Jonutis (Vaidotas Jonutis). Viņš norāda, ka pašlaik iepirkumiem tiek pievērsta ļoti būtiska nozīme, jo ikvienai stratēģijas kļūdai ir ļoti augsta cena, kas jāsamaksā siltumenerģijas patērētājiem.

Kādas pārmaiņas pēdējos gados piedzīvojuši biomasas, tās produktu – iepirkumi Baltijā?

Tie laiki, kad iepirkumu veicējs bija kāds cilvēks ar juridisko izglītību, kurš izsludināja vienu iepirkumu, kurā iepirka visai apkures sezonai nepieciešamo resursu, ir beigušies. Šodien ar iepirkumiem lielākoties nodarbojas savas jomas profesionāļi, kuriem ir labs analītiskais dienests, kurš seko ne tikai konkrētā energoresursu tirgus situācijai ne tikai kādā atsevišķā valsts teritorijā, bet visās valstīs - Baltijas, Skandināvijas un Eiropas līmenī. Vienlaikus šim dienestam ir ne tikai pagātnes darījumu dati un analīze par to, kas un kā notika tirgū, bet arī cik vien iespējams prognozēt par tuvāko perspektīvu. Faktiski nosacīti padomju laiki iepirkumos, kad konkrēto resursu iegādājās tikai no viena piegādātāja, ir beigušies. Savulaik, protams, nebija konkurences, nebija piedāvājumu un arī iepirkumu procedūra nebija vērsta uz konkurenci, bet gan tās fokuss bija vairāk vērsts uz iepirkuma formalizēšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja savu tarifu nemainīs "Latvenergo", tad Rīgas centralizētās siltumapgādes uzņēmuma AS "Rīgas siltums" (RS) mērķis ir noturēt savu tarifu esošajā līmenī vismaz līdz gada beigām, intervijā sacīja RS valdes priekšsēdētājs Ilvars Pētersons.

Viņš atzina, ka pagājušajā apkures sezonā RS pirmo reizi nācās iepirkt gāzi par teju 100 miljoniem eiro, to uzreiz apmaksājot.

"Lai nekad šādā situācijā vairs neatgrieztos, mēs jau pašlaik nākamajai apkures sezonai esam iegādājušies dabasgāzi, kas ir trīs reizes lētāka nekā iepriekšējās sezonas laikā. Turklāt ar pēcapmaksu, kas nozīmē, ka maksājam tikai tad, kad tā ir patērēta," stāstīja Pētersons.

Tāpat uzņēmums izlēmis atteikties no fiksētiem līgumiem par šķeldas iegādi savām katlumājām un pašlaik to iegādājas Lietuvā "BaltPool" un Latvijā "BioEx" biržā. Tas ir ļāvis diversificēt šķeldas piegādes, un, pat ja ar kādu piegādātāju kaut kas notiek, ir viegli izvēlēties citus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd situācija enerģētikas tirgū ir daudz stabilāka nekā pērn, tāpēc, visticamāk, straujš cenu pieaugums vai resursu trūkums ziemā nav gaidāms.

Šādu prognozi par gaidāmo apkures sezonu DB organizētajā konferencē Siltumapgāde un energotehnoloģijas 2023 izteica gan vairāki nozares eksperti, gan politikas veidotāji, vienojoties, ka šī gada ziema noteikti nebūs tik izaicinoša kā pērn. Nozares pārstāvji norādīja, ka šobrīd lielākā daļa siltumapgādes uzņēmumu jau ir sagādājuši nepieciešamo kurināmo, bet Inčukalna pazemes gāzes krātuvē ir noglabāts pietiekams gāzes apjoms, kas nepārprotami norāda, ka ziemai esam gatavi. Līdzīgas prognozes izsaka arī ārzemju eksperti - apkures sezona Eiropā solās būt salīdzinoši mierīga.

Paveikts daudz

Pēdējie divi gadi enerģētikas nozarē ir bijuši ļoti izaicinoši, un, manuprāt, vissarežģītāk šajā gadījumā bija kontrolēt tieši emocijas, domā Tomas Jorudas, UAB Baltpool komercdirektors. “Es vienmēr esmu uzskatījis - ja mēs tiekam galā ar emocijām, mēs spējam atrast arī risinājumu. Eiropas Savienības (ES) līmenī pēdējā gada laikā ir izdarīts ļoti daudz, lai maksimāli samazinātu ģeopolitiskās krīzes ietekmi uz energoresursu cenām un enerģētikas nozari kopumā, taču tajā pašā laikā daudz darījuši arī enerģētikas uzņēmumi. Es lepojos, ka ļoti daudzas kompānijas negaidīja ES lēmumu un pašas atteicās no Krievijas gāzes, kas noteikti nebija vienkārši. Baltijas līmenī īpaši vēlos izcelt siltumapgādes uzņēmumu Rīgas siltums, kas bija pietiekami drosmīgi un diversificēja savus piegādes līgumus. Tajā laikā, kad emocijas bija ļoti augstā līmenī un tirgū valdīja liela neskaidrība, tas tiešām bija ļoti drosmīgi. Tagad mēs redzam, ka tas ir atmaksājies gan Rīgas siltumam, gan arī citiem uzņēmumiem, kas izlēma rīkoties līdzīgi,” teic T.Jorudas.

Komentāri

Pievienot komentāru