Citas ziņas

Biškopji gatavi tiesāties ar dāņu lauksaimniekiem

Vēsma Lēvalde, 09.06.2010

Jaunākais izdevums

Biškopības biedrība gatava vērsties tiesā pret dāņiem piederošu uzņēmumu, kas klaji pārkāpj pesticīdu lietošanas noteikumus, turklāt pieprasījis biškopi aizvākt stropus no pesticīdu darbības zonas.

Par to raksta Latvijas Avīze. Bez kaitēkļu indēšanas rapsi izaudzēt nevar, biškopjiem ar to jārēķinās, tādēļ bišu stropi būs jāaizvāc – šādu brīdinājumu no dāņiem piederošā uzņēmuma SIA Lauku Agro pārvaldnieka Ilvara Strazdiņa saņēmis Auces novada Īles pagasta biškopis Laimonis Alutis. Brīdinājumu aizvākt bites L. Alutis saņēmis 1. jūnijā, dienu pēc tam, kad blakus viņa mājai esošajā rapša laukā bez iepriekšēja brīdinājuma Lauku Agro veica miglošanu pret kaitēkļiem. Turklāt miglošana notika dienā, tas ir – bišu un citu derīgo kukaiņu aktīvas lidošanas laikā. Tādējādi uzņēmums pārkāpis pesticīdu lietošanas noteikumus, kas nosaka – miglošanu drīkst veikt tikai nakts stundās, kad derīgie kukaiņi – bites, kamenes, zemesbites u. c. – devušās pie miera. Turklāt miglošana iepriekš saskaņojama ar apkaimes biškopjiem.

Šī nav pirmā reize, kad nevērīgas lauksaimniecības ķimikāliju lietošanas dēļ cieš biškopji. Ne tikai biškopji vien, arī apkārtējā daba. Notikušais sadusmojis Latvijas Biškopības biedrību, kas ir gatava vērsties tiesā. Pēc biedrības pārstāvja Artura Grudovska aprēķiniem, SIA Lauku Agro nevērīgās attieksmes dēļ cietuši vismaz četri apkaimes biškopji un apmēram 100 bišu saimes. Savukārt Ilvars Strazdiņš laikrakstam apgalvojis, ka neko nav pārkāpis - lietojis atļautas ķimikālijas un iepriekš pārliecinājies, ka bites nelido. Biškopis norāda, ka viņa zaudējumi ir neaprēķināmi, jo no viņā medu neviens vairs nepirks - esot aizgājušas runas, ka viņam miglots medus.

PVD informē, ka pērn valsts uzraudzības programmas ietvaros pesticīdi meklēti kopskaitā 184 paraugos, tajā skaitā 6 medus paraugos. Pesticīdi medū nav atrasti, tie konstatēti tikai divos burkānu paraugos. Šogad plānots izmeklēt 177 paraugus, tajā skaitā 13 medus paraugus. PVD gan norāda, ka valsts uzraudzības programmas ietvaros ņemtos paraugus pārbauda uz tipiskākajām vielām, kas varētu būt atrodamas pārtikā un varētu apdraudēt patērētājus. Tātad – meklē to piesārņojumu, ko grib atrast, nevis atrod to, kas produktā patiešām var arī būt.

Caurmērā gan Latvijas zemnieki esot samērā apzinīgi ķimikāliju lietotāji. VAAD speciāliste L. Pluce teic, ka ik gadu no tūkstošiem augu aizsardzības līdzekļu lietošanas gadījumu dienests saņemot tikai vidēji desmit sūdzību. Lielākā daļa no tām ir biškopju iesniegtās, un pārsvarā tās ir pamatotas. Tikām biškopji uzskata, ka laiks darīt galu bišu indēšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Latvi Dan Agro un Lauku Agro, ieķīlājot visu mantu, reģistrē jaunas komercķīlas

Dienas Bizness, 23.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cūkkopības uzņēmums SIA «Latvi Dan Agro» un tā māsas uzņēmums SIA «Lauku Agro» katrs reģistrējuši pa jaunai komercķīlai, kuras parādnieks ir Lietuvas kompānijas «Bekonas LT», ziņo «Lursoft» Klientu portfelis.

Gan SIA «Latvi Dan Agro», gan SIA «Lauku Agro» ieķīlājis visu savu mantu, lai nodrošinātu saistības, kas izriet no aizdevuma līguma. Ar katru komercķīlu nodrošinātā prasījuma maksimālā summa ir 4,550 miljoni eiro.

Abas komercķīlas reģistrētas 22.maijā

«Lursoft» izziņa liecina, ka SIA «Latvi Dan Agro» līdz ar jaunreģistrēto komercķīlu šobrīd ir aktuālas četras komercķīlas, savukārt SIA «Lauku Agro» ir aktuālas trīs komercķīlas.

SIA «Latvi Dan Agro» dibināts 2001.gadā, un ir viens no lielākajiem Latvijas cūkaudzētājiem. Uzņēmuma apgrozījums 2017.gadā bija 9,380 miljoni eiro, un tā tīrā peļņa bija 2,188 miljoni eiro. Tas nodarbināja 72 darbiniekus un tā kopējie maksājumi valsts kopbudžetā pērn bija 1,388 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kāda firma – Agro Food Holding Lily apbraukā Latvijas pašvaldības, solot, ka nezināmas izcelsmes ASV investīciju fonds viņiem piešķirs 4 miljardus ASV dolāru. Ar šo naudu firma Latvijas laukos radīs 9 000 darba vietas, uzcels 5000 siltumnīcas, fermas un zivju audzētavas, ziņo TV3 raidījums Nekā Personīga.

Firmas Agro Food Holding Lily partneri esot kāds Amerikas Investīciju fonds, Iz¬raēlas Agrārais fonds, bankas Latvijā un noslēpumaini privātie investori.

Projekta apmēri un summas līdzinās naudas daudzumam, ko Latvijas glābšanai piešķīrusi Pasaules Banka un Starptautiskais Valūtas fonds.

Biznesa ideja – Latviju nosēt ar siltumnīcām, ekoloģiski tīrām elektrostacijām, fermām un zivju audzētavām. Saražoto pārdot Sarkanajam Krustam, ANO palīdzības programmai un, protams, izkonkurēt spāņu tomātus un gurķus Latvijas lielveikalos.

Četru miljardu devēju Agro Food Holding Lily tur noslēpumā. Prezentācijā, kas atrodama firmas mājas lapā uzskaitīti vairāki atbalstītāji Latvijā. Starp tiem kāda firma, kas kopā ar amerikāņiem izstrādājusi programmu kā ātri un lēti audzēt ekoloģiskos dārzeņus. Lursoft dati gan liecina, ka tā ir Genādijam Smirnovam piederoša un ar mīnusiem strādājoša celtniecības firmiņa. Kāds cits atbalstītājs ir firma M-zelts. Tā atrodas garāžu kooperatīvā Lubāne. M-zelts bizness ir Latgales ezeros izraktās dūņas, kuras pārstrādā mēslojumā. Tā esot viņu zelta ādere, par ko interesējoties pat naftas šeihi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vienam no lielākajiem cūkkopības uzņēmumiem SIA Latvi Dan Agro pievienoti divi māsas uzņēmumi - SIA Baltic Breeders un SIA Econ un pēc reorganizācijas palielināts tā pamatkapitāls, ziņo Lursoft Klientu portfelis.

Visu trīs uzņēmumu vienīgais īpašnieks ir Dānijā reģistrētā kompānija Torpgard Holding ApS. Latvi Dan Agro dibināts 2001.gadā, un ir viens no lielākajiem Latvijas cūkaudzētājiem. SIA Baltic Breeders dibināta 2002.gadā, un nodarbojās ar tīršķirnes cūku audzēšanu, savukārt SIA Econ, dibināta 2007.gadā, nodarbojās ar graudu audzēšanu. Uzņēmumu reorganizācijas līgums liecina, ka visas SIA Baltic Breeders un SIA Econ tiesības un saistības pāriet SIA Latvi Dan Agro.

Pēc reorganizācijas SIA Latvi Dan Agro pamatkapitāls palielināts par 728 908 eiro, kas ir SIA Baltic Breeders un SIA Econ novērtējums pēc uzņēmumu pamatkapitāla. Tādējādi SIA Latvi Dan Agro pamatkapitāls tagad ir 1 374 891 eiro. Abas pievienojamās kompānijas SIA Baltic Breeders un SIA Econ izslēgtas no komercreģistra. Izmaiņas komercreģistrā ierakstītas 31.janvārī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cūkkopības uzņēmums SIA «Latvi Dan Agro» reģistrējis jaunu komercķīlu, kuras nodrošinātā prasījuma maksimālā summa ir 8,536 miljoni eiro, ziņo «Lursoft» Klientu portfelis.

Uzņēmums par labu AS «Luminor Bank» ieķīlājis visu mantu, nodrošinot saistības, kas izriet no aizdevuma līguma. «Lursoft» izziņa liecina, ka 6.aprīlī reģistrētā komercķīla ir uzņēmuma pirmā un pagaidām vienīgā komercķīla.

Arī SIA «Latvi Dan Agro» māsas uzņēmums SIA «Lauku Agro» 6.aprīlī reģistrējis komercķīlu. Ķīlas ņēmējs ir AS «Luminor Banka» un SIA «Lauku Agro» ieķīlājis visu mantu, lai nodrošinātu prasījumus 6,873 miljonu eiro apmērā.

SIA «Latvi Dan Agro» dibināts 2001.gadā, un ir viens no lielākajiem Latvijas cūkaudzētājiem. Uzņēmuma apgrozījums 2016.gadā bija 7,529 miljoni eiro, un tā tīrā peļņa bija 1,085 miljoni eiro. Tas nodarbināja 68 darbiniekus un tā kopējie maksājumi valsts kopbudžetā bija 1,388 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākā daļa lauksaimnieku ciena un ievēro nosacījumus, kas liedz lauksaimniecības ķimikālijas lietot uz ziedošiem augiem dienas gaišajā laikā. Taču Biškopības biedrība ik gadu saņem desmitiem sūdzību par noindētām bitēm, vēsta laikraksts Latvijas Avīze.

Ja sūdzība bijusi pamatota, šādas lietas parasti beidzas ar Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) izmeklēšanu un uzliktu sodu. Pērn šādu sodu par nepareizu augu aizsardzības līdzekļu lietošanu pēc biškopja Laimoņa Aluta sūdzības uzlika arī Dānijas uzņēmējiem piederošai SIA Lauku Agro. SIA Lauku Agro līdz pat šai dienai vainu neesot atzinusi, tādēļ VAAD uzliktās soda naudas apstrīdējusi Zemgales administratīvajā tiesā. Pirmā tiesas sēde par Ls 250 lielās soda naudas atcelšanu Zemgales administratīvajā tiesā notikusi vakar.

Saskaņā ar laikraksta iepriekš rakstīto Auces novada Īles pagastā SIA Lauku Agro apskādēja L. Aluta bišu dravu – kopskaitā 11 saimes būtiski cieta, kad uzņēmums ar insekticīdu apstrādāja turpat blakus zemnieka mājām esošos rapša laukus. Par ziedoša rapša miglošanu dienas gaišajā laikā uzņēmumam piesprieda sodu Ls 250.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Akva Agro ieguldīs pusmiljonu eiro iekārtu uzlabošanā

Gunta Kursiša, 02.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Akva Agro ieguldīs 540,5 tūkstošus eiro zivju audzēšanas ražotnes modernizēšanā, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā.

Uzņēmums grasās iegādāties iekārtu kompleksu ūdens recirkulācijai. Akva Agro konkursā pieteicās trīs uzņēmumi, no kuriem par uzvarētāju tika atzīta SIA Kros.

Uzņēmums iekārtas iegādāsies ar Lauku atbalsta dienesta (LAD) atbalstu.

SIA Akva Agro dibināta 2004. gadā, un tās juridiskā adrese ir Katlakalna iela 1, Rīga. Uzņēmuma apgrozījums 2012. gadā bija 162 tūkstošus latu, un gads tika noslēgts ar 31,1 tūkst. Ls peļņu. Vidēji kompānijā strādāja astoņi darbinieki. SIA Akva Agro vienīgais valdes loceklis ir Jurijs Suheckis. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 145 tūkst. Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Alfa agro investēs 1,138 miljonus eiro lucernas granulu uzglabāšanas kompleksā

Žanete Hāka, 04.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēdzies SIA Alfa agro izsludinātais iepirkums par lucernas granulu uzglabāšanas kompleksa izveidi, liecina paizņojums Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

Iepirkuma priekšmets ir lucernas granulu uzglabāšanas torņi ar uzlādes un izlādes norijām un transportieriem. Transportiera ražīgumam jābūt vismaz 80 tonnām stundā.

Konkursā tika saņemti trīs pretendentu pieteikumi, un par uzvarētāju atzīts SIA Mītavas celtnieks piedāvājums. Uzvarētāja piedāvātā līgumcena ir 1,138 miljoni eiro.

Db.lv jau rakstīja, ka martā noslēdzās SIA Alfa agro izsludinātais iepirkums par lucernas granulu uzglabāšanas torņu un ar tiem saistītā aprīkojuma iegādi. Konkursā uzvarēja SIA Investa, kuras piedāvātā līgumcena ir 715,8 tūkstoši eiro.

SIA Alfa Agro ir 100% LPKS Agrario meitas uzņēmums. Kompānija ir dibināta 2013. gadā ar mērķi atgriezt augu sekā tauriņziežus kā trešo kultūru, un patlaban galvenais uzsvars tiek likts uz lucernas audzēšanu un pārstrādi. Lai saražoto varētu eksportēt un piedāvāt augstas kvalitātes produkciju, uzņēmums izveidojis zāles miltu un granulu rūpnīcu, kas sāka ražošanu šā gada jūlijā ar plānoto lucernas pārstrādes jaudu 12 tūkstoši tonnu gadā. 2015.gada plānotā pārstrādes jauda 4000-5000 tonnu gatavās produkcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Augsto izmaksu dēļ Latvijas rožu audzētājs pievēršas gurķiem

Sandra Dieziņa, 16.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas rožu audzētājs SIA Ar B Agro sācis audzēt gurķus, ko realizē kooperatīvam Baltijas dārzeņi.

Ar B Agro direktore Eva Bumbiere pastāstīja, ka šāds lēmums pieņemts vairāku iemeslu dēļ. Proti, uzņēmumā izaudzēto rožu realizāciju būtiski apgrūtinājusi ziedu loģistika.

«Manu izvēli pāriet no rozes uz dārzeni noteica augstās ziedu audzēšanas izmaksas un atbalsta trūkums šai nozarei. Biju nogurusi vest pa vienai divām rožu paciņām uz veikaliem. Faktiski ziedu loģistika ļoti sadārdzina izmaksas. Strādājam arī ar vairumtirdzniecības bāzēm, bet tur ir ļoti liels spiediens uz cenām,» atklāj Ar B Agro direktore. Pluss esot arī samazinātais PVN dārzeņiem, kas licis sarosīties vietējiem ražotājiem.

Lēmums par gurķu audzēšanu nācis strauji, izdevās piesaistīt Eiropas Savienības finansējumu un rekordīsā laikā – no šā gada janvāra līdz martam rekonstruētas divas siltumnīcas astoņu tūkstošu kvadrātmetru platībā un iedēstīti īsie lauku gurķi. Ieguldītās investīcijas vēl esot jārēķina. Lai arī tempi bija lieli, Eva Bumbiere ir gandarīta, ka viss izdevies un jau 28. martā novākta pirmā gurķu raža. Gurķu loģistika uz veikaliem ir Baltijas dārzeņu pārziņā un Eva Bumbiere teic, ka tas atvieglo ražotāja dzīvi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Eksperts: Skanstes tramvajs atbilst stratēģijai par Rīgu kā kompaktu pilsētu

Žanete Hāka, 07.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas attīstības stratēģija paredz Rīgu veidot kā kompaktu pilsētu un samazināt nepieciešamību cilvēkiem pārvietoties lielākus ceļa gabalus, tādēļ Skanstes tramvaja līnija ir atbilstoša šai iecerei, norāda viens no Latvijas transporta plānošanas ekspertiem Elmārs Daniševskis.

Viņš uzskata, ka Eiropas lielākajās pilsētās ļoti labi funkcionē tādi risinājumi kā sabiedriskā transporta loks ap pilsētas centru, kā tas iecerēts, veidojot Skanstes līniju. Turklāt tieši šajā rajonā atrodas objekts, uz kuru plūst lielas apmeklētāju straumes – Arēna Rīga, kurai nav nodrošināta ērta sabiedriskā transporta piekļuve.

Eksperts norāda, ka ir vairāki virzieni, kuros būtu vēlami attīstīt tramvaja satiksmi, piemēram, Purvciemā un Pļavniekos dzīvo lielākā daļa galvaspilsētas iedzīvotāju – vairāk nekā 40 tūkstoši. Atbildot uz jautājumu, vai Skanstes virziena izbūve ir prioritāra, Daniševskis atgādina diskusijas par to, vai pirmo vajadzēja būvēt Dienvidu vai Ziemeļu tiltu, uzsverot, - labi, ka ir uzbūvēts vismaz viens.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dānijā, tāpat kā Latvijā, šobrīd ir lielo iespēju laiks. Abas valstis piedzīvo ekonomisko krīzi. Latvijas atšķirība ir tā, ka mums turklāt vēl ir sabiedrības krīze. Jebkura krīze ir pārmaiņu un iespēju laiks. Aktīviem un inovatīviem Latvijas uzņēmējiem tas noteikti ir jāizmanto.

Dānija grib kļūt par zaļās izaugsmes pasaules laboratoriju. Te tuvākajos gados tiks likti pamati pasaules ekonomikas izaugsmei. Ja pagājušā gadsimta 90.gados pasaules izaugsmes dzinējs bija informāciju tehnoloģijas, tad turpmāk tās būs tīrās un zaļās tehnoloģijas.

Dānija ir slavena ar savām enerģijas tehnoloģiju zināšanām. Daudzi šeit lepojas, ka kopš 70.gadiem Dānijas ekonomika augusi par 75%, kamēr enerģijas patēriņš palicis nemainīgs.

Pirms pāris gadiem Dānijas valdība izveidoja neatkarīgu ekspertu Klimata komisiju. Nule šī komisija nāca klajā ar ziņojumu** un ieteikumiem, kas jādara, lai Dānija līdz 2050.gadam veiktu pāreju no fosilās enerģijas un atjaunojamo enerģiju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Rīgas dome tērēs 57 tūkstošus, lai izstrādātu stāvvietu attīstības plānu

Gunta Kursiša, 13.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments noslēdzis atklātu konkursu par Rīgas domes autonovietņu politikas un attīstības koncepcijas izstrādi, liecina Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) publicētais paziņojums par izsludinātā konkursa rezultātiem.

Konkursā noskaidrojies, ka automašīnu novietņu politikas un attīstības koncepciju veiks SIA E. Daniševska birojs, un plāna izstrāde izmaksās 57 tūkstošus latu.

Konkursā savus pieteikumus iesniedza četri pretendenti, bet par uzvarētāja galveno izvēles kritēriju tika noteikts saimnieciskais izdevīgums.

SIA E. Daniševska birojs reģistrēta 2004. gada martā, un šī uzņēmuma juridiskā adrese ir Antonijas iela 18-IV, Rīga. 2012. gadā uzņēmums apgrozīja vairāk nekā 138,6 tūkstošus latu, un gads tika noslēgts ar vairāk nekā 22,2 tūkstošu latu zaudējumiem. Vidēji uzņēmumā strādāja 14 darbinieki. Uzņēmuma vienīgais valdes loceklis ir ceļu inženieris un satiksmes plānotājs Elmārs Daniševskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien un rīt Lauku ceļotāju rīkotās akcijas Atvērtās dienas laukos laikā ir iespēja apmeklēt Elkšņu pagastā, Viesītē esošās lauku mājas Dzelmītes, kur top cigoriņu un ozolzīļu dzēriens jeb kafeja Alīda.

Tā ir viena no 130 vietām, kas šajās brīvdienās atvērs savas ražotnes vai lauku sētas durvis ikvienam interesentam. Kafejas ražotnē Alīda ciemiņiem būs ļauts izpētīt šī dzēriena ražošanas procesu no izejvielām līdz gatavam produktam. Tāpat ražotnes saimniece Jolanta Kovnacka pastāstīs kafejas rašanās vēsturi, kā arī cienās ar pašas pagatavoto dzērienu, kura oriģinālā recepte ir mantota no vecmammas Alīdas, kuras vārdam par godu izveidots arī zīmols.

«Pirmo reizi pati kafeju pagatavoju pirms deviņiem gadiem. Sākumā vecmammas gatavotā dzēriena recepti nebija tik viegli atkārtot. Lai gan bērnībā abas kopā gan vācām cigoriņus un ozolzīles, gan vārījām kafeju, īstās sastāvdaļu proporcijas man nebija zināmas. Man bija tikai laimīgās bērnības atmiņa ar kafejas krūzi rokā. Kopā ar citiem radiniekiem recepti restaurējām. Sākumā eksperimentēju savas Mārupes mājas virtuvē, bet tagad ražotne atrodas manu vecāku māju sētā Viesītē, kas ir mana dzimtā puse. Kafejai ir četras pamata sastāvdaļas – mieži smaržai, cigoriņi rūgtumam, ozolzīles stiprumam un burkāni saldumam. Šīs četras sastāvdaļas dod īsto vecmammas kafejas garšu,» Dienas Biznesa portālam db.lv stāsta, ka J. Kovnacka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Z/s Vilciņi, kas atrodas Saukas pagastā, Viesītes novadā saimnieko Sabīne Zupa ar vīru. Viņu saimniecībā iespējams iegādāties dažādu sugu un šķirņu inkubācijas olas, cālēnus, pīlēnus, zoslēnus, jaunputnus un trušus.

Šajās brīvdienās no 4. līdz 6. maijam Lauku ceļotājs aicina pilsētniekus uz Latvijas laukiem, kad notiks akcija Atvērtās dienas laukos. Šajā akcijā, kurā piedalīsies 130 dalībnieku (gan saimniecības, gan ražotāji) savas durvis atvērs arī z/s Vilciņi, kuru sētā ikvienam viesim būs iespēja noskaidrot, kas ir olu inkubācija, kā notiek olu savākšana, inkubēšana un kas notiek tad, kad no olas izšķiļas cālis. «Uz dzīvi savā dzimtajā pusē pārcēlos pirms aptuveni septiņiem gadiem, jo pēc Viesītes vidusskolas beigšanas kopā ar mammu un viņas māsu pārcēlāmies uz Liepāju, kur ģimenei piederēja ēdināšanas uzņēmums. Nolēmu atgriezties mājās, bet pie putnkopības pievērsos pamazām. Sākumā sākām pašu patēriņam audzēt trušus un arī tagad mūsu saimniecībā ir desmit garauši. Pēc tam sākām audzēt arī dažādu šķirņu putnus ne tikai savām, bet arī citu vajadzībām. Kopumā saimniecībā ir 15 h zemes un vīrs paralēli algotajam darbam audzē arī graudus, bet manai mammai blakus saimniecībā ir ķiploku audzēšanas lauki,» portālam db.lv teic S. Zupa, kura ar aizrautību stāsta par ikvienu lauku sētas iemītnieku un zina vārdā nosaukt teju ikvienu no 130 putniem. Tiesa reizēm gadās arī nelaime, kad purnus iekāro meža zvēri.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Bišu indētājiem uzliek 500 latu sodu

LETA, 31.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) dāņu uzņēmumam SIA Dan Agro uzlicis 500 latu naudas sodu par augu aizsardzības līdzekļu neatbilstošu lietošanu, kā rezultātā smidzināto platību tuvumā esošajās saimniecībās gājušas bojā bites.

Analogs sods uzlikts arī smidzināšanas darbu izpildītājam - uzņēmumam SIA Jaunbāģi, turklāt dienests par konstatētajiem pārkāpumiem paziņojis Lauku atbalsta dienestam, kas lemj par atbalsta samazināšanu līdzīgu pārkāpumu gadījumos.

Kā ziņots, 19.jūlijā Viļķenes pagastā dāņu uzņēmums Dan-Agro, miglojot ziedošu rapšu lauku ar insekticīdu, Viļķenes un Liepupes pagasta biškopjiem iznīcinājis vairāk nekā 400 bišu saimes. Biškopības biedrība pieprasījusi bišu saimju vērtības un neiegūtā medus ražas kompensāciju, par vienu saimi prasot 200 līdz 250 latu kompensāciju.

Veicot lietu izskatīšanu, VAAD konstatējis nepareizu augu aizsardzības līdzekļa Danadims 40 lietošanu, kas ir atstājusi negatīvu ietekmi uz bitēm, kā rezultātā trešajām personām tika nodarīti būtiski zaudējumi - gājušas bojā bites 19 bišu saimju īpašniekiem. Augu aizsardzības līdzeklis lietots lielā platībā vasaras rapša, vasaras un ziemas kviešu laukos, kas izvietoti divu pagastu teritorijās, nebrīdinot bišu saimju īpašniekus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zemeņu platības pēdējos gados aug, bet pieprasījumu nevar apmierināt, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Kā liecina Lauku atbalsta dienesta dati, zemeņu platības augušas no 265,7 ha 2009. gadā līdz 438 ha 2017. gadā. Straujāks pieaugums bijis tieši pēdējos gados, kas liecina – saimniecības attīstās un cenšas nodrošināt pieprasījumu pēc vietējām ogām. Gadu no gada pieaug arī saražoto ogu daudzums, 2016. gadā sasniedzot 1130 tonnas. Lai pieprasījumu apmierinātu, būtu nepieciešama lielāka mehanizācija, kas prasa vērā ņemamus ieguldījumus.

Pirmās ražas

Aprīļa sākumā pirmo bioloģisko zemeņu ražu novāca z/s Latgales zemenes saimnieks Bruno Semulis, kurš saimnieko Rēzeknes novada Dricānu pagastā. Ogas viņš audzē 0,35 ha platībā, un šogad zemeņu raža ir laba. Pašlaik to cena ir 12 eiro/kg, bet pamazām tā samazinās, jo tirgū piedāvājums pieaug. Galvenokārt zemenes viņš realizē klientiem Rēzeknes apkārtnē, uz Rīgu pat neesot, ko vest. B. Semulis novērojis, ka «apetīte rodas ēdot» jeb aizvien vairāk cilvēku vēlas patērēt vietējās ogas un dzīvot veselīgāk.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piena pārstrādes uzņēmuma SIA "Latvijas piens" apgrozījums pagājušajā gadā palielinājās par 50,4% un bija 57,93 miljoni eiro, savukārt kompānijas peļņa pieauga 5,4 reizes - līdz 1,078 miljoniem eiro, liecina informācija "Firmas.lv".

Gada pārskata vadības ziņojumā minēts, ka piena cenas pieaugumu bija iespējams pārcelt uz patērētājiem, ceļot siera pārdošanas cenu. Tāpat pērn palielināts pārstrādātā piena daudzums un kāpināti ražošanas apmēri.

Vienlaikus "Latvijas piena" vadības ziņojumā teikts, ka ģeopolitiskās situācijas dēļ pērn veikti ļoti ierobežoti ieguldījumi.

Tāpat vadības ziņojumā norādīts, ka Ukrainā notiekošā kara dēļ pagājušajā gadā pieauga energoresursu un iepakojumu cenas, kā arī kavējās piegādes. Lai mazinātu pieaugošo dabasgāzes izmaksu ietekmi, uzņēmums pārgāja no gāzes uz mazuta apkuri.

Uzņēmuma vadības arī atzīmē, ka "Latvijas piens" pagājušajā gadā saņēma Lauku atbalsta dienesta finansējumu 412 000 eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 16. oktobrī, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā zemkopības ministrs Jānis Dūklavs sveica konkursa Sējējs – 2015 laureātus un vecināšanas balvu saņēmējus – lauksaimniekus, lauku uzņēmējus un jaunos zinātniekus lauksaimniecībā, infomē Zemkopības ministrijā.

Šogad laureātu nosaukumus, diplomus un balvas piešķīra septiņās konkursa nomināciju grupās.

Laureāta nosaukums konkursa grupā Gada lauku saimniecība tika piešķirts Alūksnes novada zemnieku saimniecībai Kadiķi M.A. un tās vadītājam Mārtiņam Augstkalnietim.

Konkursa grupā Gada uzņēmums pārtikas ražošanā par labāko atzīta Alojas novada SIA Aloja Starkelsen, tās vadītājs Jānis Garančs.

Konkursa grupā Ģimene lauku sētā šogad laureāta titulu ieguva Ogres novada zemnieku saimniecība Ogrēni, kurā saimnieko Gailīšu ģimene.

Par veiksmīgāko jauno zemnieku atzīts Zilupes novada SIA Vinca Agro īpašnieks Andrejs Rasimenoks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai veicinātu ekonomisko izaugsmi lauksaimniecībā, nākamajā periodā iepauzēs ar traktoriem, bet atbalstīs būvniecību.

Līdz šim atbalsts modernizācijai nav stimulējis vērā ņemamu ekonomisko izaugsmi. Zemkopības ministrijas (ZM) Lauku attīstības atbalsta departamenta apkopotie dati liecina, ka, piemēram, Lauku saimniecību modernizācijas pasākumā apgūti 338 miljoni eiro, taču līdzšinējā ekonomiskā izaugsme mērāma vien 5,5 miljonu eiro apjomā. 14,8 miljonu eiro atbalsts daļēji naturālo saimniecību pārstrukturizācijai devis nepilna miljona eiro izaugsmi. Savukārt meža ekonomiskās vērtības uzlabošanas pasākumos ieguldīti 3,7 miljoni eiro, bet līdzšinējā ekonomiskā izaugsme bijusi 4,2 miljoni eiro – tiesa, šajā pasākumā pagaidām apgūti vien 19 % no plānotā. Prognozētā ekonomiskā atdeve nav sasniegta galvenokārt 2008. gada krīzes dēļ, kā rezultā nācās veikt korekcijas gan saimniecību plānos, gan finansējuma apguvē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tērbatas ielas pārveide par gājēju ielu palielinās tai paralēlo ielu satiksmes intensitāti par 10 – 15 %, projektu varētu sākt jau šovasar, ziņo Dienas bizness.

To, kā Tērbatas ielas pārveidošana par gājēju ielu ietekmēs gājēju, velotransportu un transportlīdzekļu satiksmes plūsmu un autonovietnes, izpētījis SIA E. Daniševska birojs. Pēc Rīgas domes Satiksmes departamenta pasūtījuma, tas izstrādājis izpētes projektu gājēju ielas izveidošanai Rīgas centrā. Tas gan neietver finansiālos aprēķinus, jo šobrīd tiek vērtēts, vai vispār šāda ideja būtu realizējama. Par gājēju ielas izveidi galvaspilsētas centrā 25. martā spriedīs arī Rīgas Arhitektu kolēģija.

Elmārs Daniševskis domā, ka, lai šo ielu pārvērstu par gājēju ielu, pirmkārt, vajadzētu tikai uzstādīt regulējošās ceļazīmes, kas ļautu pāris mēnešus izmēģināt – kā šāds projekts izskatās realitātē. Savukārt uzņēmēji pa to laiku varētu iesniegt pilsētas domei savas idejas, kā tālāk attīstīt šo teritoriju. «Tieši šādā veidā šis projekts jāsāk kaut vai šovasar, citādi varam pētīt gadiem un galu galā nenonākt pie pārliecinoša rezultāta,» uzskata E. Daniševskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Emigrants: Ja man tiktu dota iespēja aizbraukt vēlreiz, es atteiktos

Krišjānis Zauers, 30.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krišjānis Zauers, kurš savulaik izmēģinājis veiksmi arī ārzemēs, gandrīz trīs gadus nostrādājot Dānijā, uzsver, ka iegūta vērtīga pieredze, zināšanas un iepazīta citu valstu kultūra, taču tas nav ilgtermiņa risinājums. Viņš piebilst, ka iemesls, kāpēc tik daudzi latvieši paliek dzīvot ārzemēs, ir motivācijas trūkums un pārāk maza vēlme cīnīties, lai arī Latvijā sasniegtu labākus dzīves apstākļus.

Mana motivācija doties strādāt uz ārzemēm bija ļoti līdzīga kā lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju – lielāks atalgojums. Pārtraucot darba attiecības Latvijā, trīs mēnešu laikā nopietni pārdomāju savu tālāko darbības plānu un pieņēmu izaicinājumu iegūt jaunu pieredzi ārpus Latvijas. Izvēlējos tieši Dāniju, jo tur dzīvoja un strādāja vairāki mani draugi, turklāt uz šo valsti devos divas reizes. Strādāju lielākajā Dānijas būvniecības uzņēmumā, kura darbība vērsta uz dažāda veida grīdu un apkures sistēmu ierīkošanu. Nemaz neapsvēru iespēju strādāt citur, jo biju labi izpētījis Dānijas darba vidi, turklāt būtisku lomu lēmuma pieņemšanā spēlēja arī piedāvātais augstais atalgojums. No pieredzes varu teikt, ka būtiski, lai visi ar darbu saistītie jautājumi ir zināmi jau pirms došanās uz galamērķi – dzīvesvieta, atalgojums, pienākumi un citi specifiski jautājumi, kurus neizpētot, var rasties nepatīkami sarežģījumi. Vēlme iegūt jaunu pieredzi, draugu pamudinājums un jaunības entuziasms dzina mani uz priekšu. Atskatoties uz piedzīvoto, varu teikt, ka iegūta vērtīga pieredze, uzlabotas komunikācijas prasmes, iepazīta citas valsts kultūra un cilvēki, kuru domāšana un dzīves uztvere atšķiras no mums – latviešiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Apbalvoti konkursa Sējējs 2017 laureāti

Dienas Bizness, 16.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sveikti konkursa «Sējējs 2017» laureāti.

Šogad laureātu nosaukumus, diplomus un balvas piešķīra astoņās konkursa nominācijās. Laureāta nosaukums nominācijā «Gada lauku saimniecība» tika piešķirts Jelgavas novada zemnieku saimniecībai «Terēņi» un tās saimniekam Kasparam Dugem.

Nominācijā «Gada uzņēmums pārtikas ražošanā» par labāko atzīta Smiltenes novada akciju sabiedrība «Smiltenes piens», tās vadītāja Gita Mūrniece.

Konkursa nominācijā «Ģimene lauku sētā» šogad laureāta titulu ieguva Beverīnas novada zemnieku saimniecība «Kalnleimaņi», kurā saimnieko Lolita Zvirgzda ar ģimeni.

Par veiksmīgāko jauno zemnieku atzīts Valkas novada zemnieku saimniecības «Lejasciņi» īpašnieks Kristaps Sula, bet laureāta nosaukumu nominācijā «Bioloģiskā lauku saimniecība» ieguva Kuldīgas novada SIA «Lāses AM», tās vadītājs Aigars Melderis ar sievu Daci Antanoviču.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

LAD: ES fondu finansējums pilnībā apgūts; neīstenoto projektu parāds - seši miljoni eiro

LETA, 07.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepriekšējā plānošanas periodā pieejamais Eiropas Savienības (ES) fondu finansējums lauksaimniecībā ir pilnībā apgūts, visas subsīdijas par pagājušo gadu izmaksātas, savukārt jaunajā atbalsta periodā zemniekiem jārēķinās ar ļoti striktu un birokrātisku kontroli saistībā ar projektu realizāciju, šodien žurnālistiem sacīja Lauku atbalsta dienesta (LAD) vadītāja Anna Vītola-Helviga.

Tāpat viņa norādīja, ka neīstenoto projektu parāds, kas zemniekiem būs jāatmaksā, ir kopumā seši miljoni eiro.

Vītola-Helviga informēja, ka 2007.-2013.gada periodā lauksaimniekiem un produkcijas pārstrādātājiem no Eiropas Lauksaimniecības garantiju fonda izmaksāts 1,3 miljardi eiro, no Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai - 1,4 miljardi eiro, no Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonda - 166,7 miljoni eiro.

Lielākās investīcijas veiktas lopkopībā, graudkopībā un pārstrādē.

Gaļas un piena liellopu fermu būvniecībā un rekonstrukcijā ieguldīts 81 miljons eiro, atjaunojot 333 fermas, izbūvēta 291 kūtsmēslu krātuve par 17 miljoniem eiro, uzbūvētas 217 noliktavas par 22,5 miljoniem eiro un 87 graudu pirmapstrādes kompleksi par 19 miljoniem eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apgrozāmo līdzekļu trūkums, attīstībai nepieciešamās investīcijas pārsniedz gaidāmo peļņu, nespēja atrast Latvijā kvalificētus speciālistus – iemesli, kāpēc tiek pārdotas ražojošas zemnieku saimniecības, ir tikpat dažādi, cik paši lauksaimniecības uzņēmumi. Taču potenciālie pircēji prasīto cenu nav gatavi maksāt.

To laikraksts Latvijas Avīze noskaidrojis sarunās ar pārdošanā izlikto lauksaimniecības uzņēmumu īpašniekiem.

Saimniecību pārstāvju teiktais liecinot – ārzemnieki joprojām Latviju uzskata par valsti, kur par sviestmaizes cenu var iegādāties ražojošu uzņēmumu.

Sludinājumu portālos laikraksts atradis vairākas lauku saimniecības, kurām tiek meklēts pircējs, un noskaidrojis, kāds ir iemesls šādam solim.

Tā, piemēram, nekustamo īpašumu attīstītājs un apsaimniekotājs SIA RPK grupa jau vairākus gadus meklē pircēju diviem saviem lauksaimniecības uzņēmumiem – piena lopkopības saimniecībai SIA Agro Aizkalni un kartupeļu un dārzeņu audzēšanas saimniecībai SIA Čapuļi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Es pats esmu Zemnieku Saeimas biedrs kopš dibināšanas brīža, bet šobrīd man ļoti nepatīk šī organizācija, jo patlaban tā uzvedas kā mafija, gan aizstāvot tikai vienas kategorijas zemniekus, gan dodot zaļo gaismu ārvalstniekiem mūsu zemē,» izdevumam agro tops sacījis Jaunpiebalgas z/s Lielkrūzes saimnieks Guntars Dolmanis.

(Papildināts ar I. Meržvinskas komentāru.)

«Atklāti sakot, šī saeima ar savām darbībām daudz ko ir salaidusi grīstē. Piemēram, bioloģiskos zemniekus tā padarījusi pavisam beztiesiskus, atsviezdama atpakaļ no tā, kas savulaik ticis izkarots. Mums tagad pašiem pat jābrauc uz Briseli cīnīties par savām tiesībām, jo Zemnieku Saeimu tās vairs neinteresē. Mūs atceras tikai tad, kad vajag atbalstīt kādu viņu pasākumu vai burtiskā nozīmē - jāglābj Latvija,» sūdzējies zemnieks.

Jautāts, vai lauksaimniecības nozari Latvijā varētu uzskatīt par attīstītu, G. Dolmanis sacījis: «Es domāju, ka varētu gan. Un arī mūsu pārtikas nozarei ar šādu saimniecību pienesumu pietiktu, ja vien mūsu dzīvais spēks, kam būtu ar to jānodarbojas, nebūtu ārzemēs. Un tas, manuprāt, ir apzināti izprovocēts - izveidotas šīs lielās saimniecības, kas dažbrīd atkal atgādina kolhozus

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Dienas Bizness apkopo gada nozīmīgākās būves Latvijā

Vēsma Lēvalde, Zanda Zablovska, Lāsma Vaivare, 10.12.2013

RĪGA UN REĢIONS

Objekts: Dzīvojamā kompleksa Ģipša Fabrika 2. kārta, Ķīpsala, Balasta dambis 72

Projekta attīstītājs: SIA Domuss
Ģenerālbūvnieks: RBSSKALS Būvvadība
Par projektu: Projektā ar iekšējo dārzu ietilpst 58 elites klases dzīvokļi un četras ekskluzīvas villas, apakšzemes stāvvieta 80 automašīnām.
Kopējais investīciju apjoms: 14 milj. latu
Avots: SIA Domuss

Foto: Kaspars Garda

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad gan galvaspilsētā, gan reģionos uz kopējā būvniecības fona izceļas kultūras un publiskās ārtelpas uzlabošanas projekti; reģionos ir uzbūvēti vairāki ražošanas kompleksi, pielikts punkts nozīmīgu satiksmes infrastruktūras objektu būvniecībai.

Salīdzinot ar t.s. treknajiem gadiem, būvniecības aktivitāte Rīgā vēl krietni atpaliek, tomēr salīdzinājumā ar pagājušo gadu šogad ekspluatācijā nodoti vairāki nozīmīgi projekti. Rīgas pilsētas būvvaldes dati liecina, ka līdz oktobra beigām izsniegti 598 akti par būvju un ēku pieņemšanu ekspluatācijā, kamēr pērn gadā kopumā tika izsniegti 783 šādi akti. Lielākās investīcijas ieguldītas satiksmes infrastruktūras projektos, sakārtotas arī vairākas publiskas teritorijas (Spīķeri, Ziemļblāzma) un rekonstruēti slimnīcu korpusi.

Neatkarīgi no funkcionālās nozīmes būves Kurzemē šogad izceļas ar savdabīgu vizuālo risinājumu. Bez Eiropas līdzfinansējuma būvētie objekti ir nelieli vai specifiski, savukārt ES nauda izmantota ārkārtīgi daudzveidīgi. Pilsētās galvenokārt būvēti sabiedriski objekti un attīstīta infrastruktūra ar ES struktūrfondu palīdzību, turklāt pašvaldība kā pasūtītājs ir bijis nozīmīgs spēlētājs. Arī lauku apvidos ES finansējums joprojām ir būvniecības vilcējspēks. Pēdējos gados arvien biežāk būvniecības pieteikumos parādās nelielas ražotnes.

Komentāri

Pievienot komentāru