Ražošana

Biznesa maratonists: Krīze pārvarēta. Tikko

Daiga Laukšteina, 04.06.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Rešetilovs aizvirzās no krīzes, ko uzņēmums savā 28 gadu pastāvēšanas laikā visspilgtāk izjuta 2015. un 2016. gadā, bet jo īpaši – 2017. gadā.

Savukārt pērn un šogad situācija uzlabojas. Uzņēmuma valdes locekle Marina Obrazcova stāsta: «2018. gadā izgājām no bīstamās zonas, un tagad jau gandrīz sasniegts pērnā gada kopējais apgrozījums. Savukārt, salīdzinot pasūtījumu apjomu, kas saņemti un tiek izpildīti, arī te šis gads jau pārspēj pērno apmēru. Tādējādi no krīzes veiksmīgi izgājām un virzāmies no tās prom.» Tiesa, viegli tas nebija, jo, no biznesa viedokļa, palikt tikai pie notekūdeņu attīrīšanas iekārtu ražošanas kļuva bīstami. Tapa skaidrs, ka noturēties tikai ar vienu sfēru būs sarežģīti. Notekūdeņu attīrīšanas bizness iet kā pa viļņiem. Tālab tika pieņemts lēmums pievērsties tuvu stāvošiem citiem atzariem, kas vienmēr aktuāli. Un tas viss kopā uzņēmuma vadībai palicis atmiņā kā lielākais izaicinājums pastāvēšanas vēsturē.

Sarežģīts produkts

Savukārt valsts krīzes gados – 2008. un 2009. – Rešetilovs dzīvoja, cepuri kuldams. Tas tieši bija izaugsmes periods, kas iezīmējās ar vērienu Krievijas eksporta tirgū. To laiku raksturoja tā saucamie portfeļa pasūtījumi – sasaistīti kopā no naftas, gāzes kompānijām. Savukārt otrs lielākais bija Rumānijas tirgus, ko intensīvi finansēja ES.

Pirms dažiem gadiem kļuva sarežģīti, jo iestājās lielā pasaules politiski ekonomiskā krīze. M. Obrazcova v ērtē, ka bija vērojama dziļa stagnācija visos tirgos, kur uzņēmums strādāja. Tajos baidījās pieņemt lēmumus, nezinot, kas sekos tālāk. Ūdens sfēra nav tik ļoti augstas prioritātes, lai kāds atļautos riskēt. Turklāt jāpiebilst, ka Rešetilova ražotie produkti allaž tikuši klasificēti kā sarežģīti, ar komplicētu daudzpakāpju pārdošanu. Tiem jāiztur tehniski ekonomiskā izvērtēšana. Arī projektēšanā nereti ir vairākas stadijas, kam visām nepieciešams finansējums. Pieprasījums gan vienmēr bijis, taču finansējuma barjera spieda pauzi.

Projektiem pamatā ir individuāla koncepcija. Protams, ir arī savi standarta risinājumi un daudz kas pakārtots moduļos. Tomēr atkarībā no katra konkrētā projekta izejas datiem – ražības, nepieciešamās notekūdeņu attīrīšanas pakāpes u.c. – tiek izveidots atbilstošs risinājums. Tālab arī nosaukt galaprodukta precīzu cenu un izmaksas nav iespējams. Skaidrs, ka notekūdeņu attīrīšanas iekārtas izmaksā, sākot no tūkstošiem līdz miljoniem eiro.Toties visi apstākļi uzņēmumam ļauj strādāt jebkur pasaulē, kur ir pieprasījums. «Visu piegādājam, viss ir tehnoloģiski integrēts, automatizēts un strādā kā viens vesels,» bilst uzņēmuma valdes locekle un īpašniece.

Visu rakstu lasiet 4. jūnija laikrakstā Dienas Bizness, vai meklējot tirdzniecības vietās.

Abonē (zvani 67063333) vai lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru