Pasaulē

BP akcijas cena sešu mēnešu augstākajā līmenī

Ritvars Bīders, 04.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas naftas kompānijas BP akcijas cena sasniegusi pēdējo sešu mēnešu augstāko atzīmi pēc tam, kad laikraksts The Daily Mail publicēja informāciju, ka konkurents Rotal Dutch Shell apsvēris BP pārņemšanu laikā, kad BP cīnījās ar naftas noplūdi Meksikas līcī, vēsta Reuters.

4. janvāra tirdzniecības sesijas laikā BP akcijas cena bija palielinājusies par 5% līdz 488,85 pensiem.

Akcijas cenas palielināšanos veicināja The Daily Mail publikācija, kas atklāj, ka naftas noplūdes laikā Meksikas līcī kompānija Royal Dutch Shell apsvēra iespēju pārpirkt BP, taču šādu plānu aizkavēja Shell bažas par to, ka līdz ar BP kompānijai būtu jāpārņem arī visas saistības ar naftas noplūdi, kas atzīta par līdz šim pasaulē lielāko šāda veida katastrofu.

Pozitīvu iespaidu uz BP akcijas cenu atstāja arī 2010. gada decembra beigās izskanējusī informācija, ka ekonomisko zaudējumu segšanai būtu vien nepieciešama puse no līdzekļiem speciālajā BP izveidotajā fondā, kurā zaudējumu segšanai atlikti kopumā 20 miljardi ASV dolāru.

Par vienīgajām kompānijām, kas reāli spētu pārņemt BP tiek uzskatītas ASV gigants Exxon Mobil, kuras tirgus vērtība ir teju 370 miljardi ASV dolāru, un Royal Dutch Shell, kuras tirgus vērtība ir vairāk nekā 210 miljardi dolāru.

Kopš 2010. gada jūnija, kad BP akcijas cena bija zemākajā līmenī, tās vērtība palielinājusies par 65%, tādējādi BP tirgus vērtība patlaban ir aptuveni 140 miljardi ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru