Pasaulē

BP maksās četrus miljardus lielu soda naudu par Meksikas līča dabas katastrofu

Jānis Rancāns, 30.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV tiesa akceptējusi līgumu starp enerģētikas kompāniju BP un Tieslietu departamentu, saskaņā ar kuru enerģētikas gigants atzinis savu vainu 14 apsūdzībās, kas saistītas ar 2010. gada avāriju Meksikas līcī un piekritis maksāt četrus miljardus ASV dolāru lielu soda naudu.

Naftas ieguves platformas Deepwater Horizon avārija Meksikas līcī ir viena no lielākajām dabas katastrofām ASV vēsturē. Sprādzienā uz naftas ieguves platformas bojā gāja 11 cilvēki un apkārtējā vidē noplūda miljoniem barelu naftas.

Tiesas sēdes laikā BP Amerikas struktūrvienības viceprezidents Lūks Kellers kompānijas vārdā atvainojās pirms diviem gadiem notikušajā katastrofā bojā gājušajiem un uzsvēra, ka kompānija atzīst savu vainu notikušajā.

Pēc avārijas tika izveidots 20 miljardus ASV dolāru vērts kompensāciju fonds, kurā BP pēdējo maksājumu 860 miljonu dolāru apmērā plāno veikt līdz gada beigām. Lai spētu izpildīt visas savas saistības un maksāt kompensācijas, BP izpārdevis vairākus savus aktīvus.

Ar ASV Tieslietu departamentu noslēgtā izlīguma summa sevī ietver 1,26 miljardu dolāru lielu soda naudu, kompensācijas 2,4 miljardu dolāru apmērā ASV Nacionālajam zivju un savvaļas fondam, kā arī 350 miljonus dolāru ASV Nacionālajai zinātņu akadēmijai.

ASV Tieslietu departaments norāda, ka vienošanās ar BP ir svarīgs solis, kas sperts cenšoties panākt taisnību to cilvēku labā, kuru dzīves ietekmēja dabas katastrofa. BP izmaksātie četri miljoni tiks tērēti reģiona Meksikas līča reģiona atjaunošanas darbiem.

Līdz šim BP katastrofas seku likvidācijai, neskaitot kompensācijas cietušajiem, ir iztērējusi desmitiem miljardu ASV dolāru. Pēc avārijas izmeklēšanas BP paziņoja, ka viens no tās iemesliem bijis kompānijas Halliburton, kas apkalpoja naftas platformu, zemūdens urbumā iepildītais nekvalitatīvais cementa maisījumus.

Komentāri

Pievienot komentāru