Tirdzniecība un pakalpojumi

Brīdina par riskiem, iegādājoties aviobiļetes happyfly.lv

LETA, 03.01.2013

Jaunākais izdevums

Eiropas patērētāju informēšanas centrā saņemtas vairākas sūdzības no patērētājiem par mājaslapu happyfly.lv, kurā pēc aviobiļešu iegādes būtiski palielināta to cena vai arī tās nav bijušas derīgas lidojumam.

Kā informēja Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) Eiropas patērētāju informēšanas centra pārstāve Ilze Žunde, Lietuvā reģistrētais komersants piedāvā iegādāties aviobiļetes par ievērojami zemākām cenām nekā pašām kompānijām. Savukārt pēc biļešu iegādes ir jāveic papildu iemaksas, norādot uz biļetes cenas pieaugumu.

Pēc pirkuma patērētāji tika informēti, ka biļetes cena ir pieaugusi un viņiem ir jāsamaksā starpība, pretējā gadījumā biļete tiks anulēta.

Pērn otrajā pusgadā Eiropas patērētāju informēšanas centrs bija saņēmis astoņas sūdzības par problēmām pēc biļešu iegādes. Tā kā komersants ir Lietuvā reģistrētais Happy Travel LT, informācija par konkrētā komersanta praksi tika nodota kompetentajai iestādei Lietuvā.

Lietuvas Patērētāju tiesību aizsardzības pārvalde, ņemot vērā 33 patērētāju sūdzības par Happy Travel LT darbībām, ir aizliegusi komersantam īstenot negodīgu komercpraksi un piemērojusi sodu 8000 litu (1632 latu) apmērā.

Sūdzības bija saņemtas ne tikai no Latvijas un Lietuvas, bet arī no Igaunijas. Tikmēr Happy Travel LT nav sniedzis jebkādus pamatotus paskaidrojumus vai pierādījumus patērētājiem vai Lietuvas Patērētāju tiesību aizsardzības pārvaldei, kāpēc biļetes cena ir pieaugusi pēc maksājuma veikšanas un reģistrācijas apstiprinājuma. Tāpat komersants realizēja šādu negodīgu komercpraksi jau ilgu laiku, turklāt tā netika pārtraukta arī pārbaužu laikā.

PTAC aicina patērētājus būt uzmanīgiem un izvērtēt riskus, izvēloties iepirkšanās vietnes internetā. Vienmēr ir jāpārliecinās par to, vai interneta vietnē sniegta informācija par komersantu, kas piedāvā distances pakalpojumus. Tāpat pirms pirkuma veikšanas jāizvērtē citu personu sniegtās atsauksmes par komersantu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

PTAC: happyfly.lv mēdz neizpildīt pasūtījumu un neatmaksāt naudu

Žanete Hāka, 19.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC) arī šogad saņemtas vairākas sūdzības no patērētājiem par mājaslapu happyfly.lv, kurā piedāvā iegādāties aviobiļetes par izdevīgām cenām, informē PTAC.

Jau 2013.gada janvārī tika izplatīts brīdinājums par interneta vietni happyfly.lv, kurā komersants patērētājiem pēc pirkuma vietnē lūdzis veikt papildu iemaksas, norādot uz biļetes cenas pieaugumu. Tāpat ziņots par gadījumiem, kad iegādātā aviobiļete bijusi nederīga lidojumam. Savukārt jaunākās patērētāju sūdzības liecina, ka komersants problēmu gadījumā nereaģē uz klientu sūdzībām. PTAC atkārtoti aicina patērētājus būt uzmanīgiem un rūpīgi izvērtēt pastāvošos riskus, iegādājoties aviobiļetes minētajā interneta vietnē.

2014.gada sākumā PTAC atsācis saņemt iedzīvotāju sūdzības par problēmām pēc tam, kad interneta vietnē happyfly.lv iegādātas aviobiļetes. Patērētāju sūdzībās sniegtās ziņas liecina, ka komersants mēdz neizpildīt pasūtījumu un neatmaksā patērētājiem par iegādātajām aviobiļetēm iemaksāto naudas summu. Uz interneta vietnē norādīto tālruni komersantu nav iespējams sasniegt, kā arī nav reakcijas uz cita veida informācijas pieprasījumiem un sūdzībām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Papildināta - Organizēs divus speciālos lidojumus, lai no Ēģiptes atvestu tur palikušos tūristus

Žanete Hāka, 06.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Civilās aviācijas aģentūra nolēmusi uz nenoteiktu laiku aizliegt lidojumus uz Ēģiptes kūrortpilsētu Šarm eš Šeihu, informē airBaltic.

AirBaltic, ieviešot papildu drošības pasākumus, organizēs divus speciālos lidojumus, lai no Šarm eš Šeihas atvestu mājās tur esošos tūristus. Plānotā pasažieru ierašanās no Šarm eš Šeihas sestdien, 7.novembrī Rīgā ir ap plkst.17.

Jauni tūristi uz Ēģipti netiks nogādāti.

AS Swedbank apdrošināšana atgādina, ka klientiem, kuri ir iegādājušies ceļojuma apdrošināšanas polisi internetbankā un izvēlējušies polisē apdrošināt ceļošanas vai transporta ķibeli, kā arī klientiem, kuriem ir spēkā ceļojumu apdrošināšana Zelta/ Platinum kredītkartei, tiks atlīdzināti papildus radušies izdevumi, kas saistīti ar atgriešanos mājās vai ceļojuma pārtraukšanu, informē banka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Sāk darboties mājaslapa aviobiļešu cenu salīdzināšanai

Lelde Petrāne, 22.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā darbu sācis lidojumu cenu salīdzināšanas portāls Flyzeta.lv. Tajā ceļotgribētāji var bezmaksas salīdzināt vairāk nekā 400 aviolīniju un lielāko Latvijas interneta aģentūru aviobiļešu cenas.

Pēc piemērotākā varianta izvēlēšanās lietotājs tiek novirzīts tieši uz biļešu pārdevēja mājaslapu bez jebkādas starpniecības maksas. Šādi portāli nupat kā sākuši darboties arī Lietuvā, Igaunijā, Somijā un Krievijā.

«Lidojumu cenu salīdzināšanas pakalpojums jau ilgu laiku ir populārs ārzemēs, taču Latvijā vēl tikai tiek attīstīts. Līdz šim lietotājiem, lai uzzinātu, vai viņu atrastās biļetes patiešām ir lētākās, vajadzēja pārbaudīt cenas dažādās interneta vietnēs. Portāls Flyzeta.lv ir unikāls ar to, ka sistēma ne tikai parāda aviokompāniju biļetes, bet arī interneta aviobiļešu aģentūru piedāvājumus. Klientiem tiek atstāta brīvība izvēlēties, kur iegādāties biļetes lidojumam, un nav jāmaksā komisijas maksa. Turklāt mēs pastāvīgi papildinām aviokompāniju un to portālu, kas pārdod aviobiļetes, sarakstu, cenšoties ceļotājiem piedāvāt pēc iespējas lētākus lidojumus jūsu izvēlētajā maršrutā,» saka Gintare Mačiene (Gintarė Mačienė), Flyzeta.lv portāla vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

48% nemēdz rūpīgi iepazīties ar lidsabiedrību līguma nosacījumiem

Žanete Hāka, 04.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

86% lidostas apmeklētāju aviobiļetes iegādājas interneta vidē, liecina Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) veiktā aptauja.

Lielākā daļa aptaujāto jeb 78 % aviobiļetes izvēlas iegādāties, izmantojot tieši lidsabiedrību tīmekļa vietnes. 48% aptaujāto norādīja, ka nemēdz rūpīgi iepazīties vai iepazīstas daļēji ar līguma nosacījumiem un lidsabiedrību sniegto informāciju.

Atbildot uz jautājumu par to, cik saprotami patērētajiem mēdz būt līguma noteikumi un informācija par cenu un pakalpojuma sastāvā ietilpstošajām komponentēm, 21 % norādīja, ka šī informācija nav bijusi saprotama. Kā pozitīvu PTAC vērtē tendenci, ka 43% aptaujāto norādījuši, ka zina vai ir dzirdējuši par ES speciālo regulējumu, kas paredz aviopasažieru tiesības.

Par tēmas aktualitāti liecina gan patērētāju iesniegto iesniegumu, gan pieprasīto konsultāciju skaits tūrisma un aviopakalpojumu jomā, norāda patērētāju aizsargi. Jau vairākus gadus sūdzību skaits par problēmām, izmantojot aviopakalpojumus ir viena no tēmām par kuru pakalpojumu segmentā tiek saņemts visvairāk sūdzību. Gada pirmajā pusē patērētāji vērsušies jau 400 reizes ar jautājumiem un problēmām saistībā ar aviopakalpojumiem. No pakalpojumu segmenta patērētāju sūdzības par aviopakalpojumiem veido 35%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Festivāla Laba Daba organizatori dalās pieredzē par pasākuma rīkošanu, gadu gaitā gūtajām mācībām

Festivāls Laba Daba šogad notiks astoto reizi un to organizē pilna servisa pasākumu aģentūras Pareizā ķīmija un mūzikas klubs Nabaklab. Festivāla apmeklētāju skaits pērn bija 15 tūkst. cilvēku, bet organizatori šogad nolēmuši to ierobežot līdz 12 tūkst. ļaužu. Tas tiek darīts, lai festivāls nezaudētu savu atmosfēru un visiem viesiem būtu ērti tur uzturēties. «Festivālu apmeklētāju skaitu ir nepieciešams regulēt, jo ir jārēķina cilvēku plūsmas, lai viss būtu ērts un pieejams visiem gribētājiem. Festivāls gadu no gada aug arī programmas ziņā – tiek piesaistīti aizvien vairāk ārvalstu mākslinieku. Ja sākotnēji bija aptuveni 2 līdz 5 ārvalstu mūziķi, tad pēdējos gados tie ir 10 līdz 16,» stāsta Pareizā ķīmija projektu vadītāja Kristīne Pinkule.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Ryanair samazina pārvadājamās bagāžas cenu

Dienas Bizness, 03.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šā gada 5. janvāra Īrijas zemo cenu aviokompānija Ryanair samazina cenu par pasažieru bagāžas pārvadāšanu. No svētdienas cena par bagāžu, kas tiek nodota pie reģistrācijas, tiks samazināta par 50%, bet bagažai, kas tiek uzrādīta pie iekāpšanas vārtiem, - par 17%, informē lidsabiedrība.

Līdz ar izmaiņām, bagāžu nododot pie reģistrēšanās lidojumam, cena turpmāk būs 30 eiro/30 Lielbritānijas mārciņas (iepriekš - 60 eiro/60 mārciņas). Savukārt, bagāžu uzrādot pie iekāpšanas vārtiem, cena būs 50 eiro/50 britu mārciņas (iepriekš - 60 eiro/60 mārciņas).

Papildus vienai bezmaksas bagāžai, ko pasažieriem atļauts ņemt lidmašīnas salonā, Ryanair arī ļauj ņemt līdzi otru, mazo bagāžas vienību, piemēram, rokas somiņu. Līdz šim stingri tika noteikts, ka salonā pasažieris drīkst ņemt tikai vienu bagāžas vienību.

Jau ziņots, ka no šā gada 19. janvāra Īrijas zemo cenu aviokompānija Ryanair vairs nelidos maršrutā Rīga - Stokholma, Db.lv uzzināja lidostā Rīgā. Zināms gan arī, ka Ryanair slēdzis arī vairākus citus reisus Zviedrijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Citadele: Iedzīvotāji ārvalstu interneta veikalos tērē teju trīs reizes vairāk nekā vietējos

Dienas Bizness, 14.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Summa, ko Latvijas iedzīvotāji tērē ārzemju interneta veikalos, ir gandrīz trīs reizes lielāka nekā tā, kas tiek izdota pašmāju vietnēs, liecina bankas Citadele apkopotie dati par veiktajiem pirkumiem internetā pēdējo 12 mēnešu laikā.

Dati rāda, ka no kopējās tiešsaistē veikto pirkumu darījumu summas ārzemju interneta veikalos tērēti 73%, kamēr Latvijā – vien 27%. Produkti un pakalpojumi, kam internetā tērētas vislielākās naudas summas, ir aviobiļetes, ceļojumi un izklaide, kā arī mazumtirdzniecība. Latvijas interneta veikalos iedzīvotāji visvairāk naudas izdevuši aviobiļešu iegādei, bet ārzemju – dažādos mazumtirdzniecības veikalos.

Vīrieši interneta veikalos tērē vairāk par sievietēm – no visas tiešsaistē veikto pirkumu kopsummas 55% sastāda vīriešu veikto pirkumu summa un 45% – sieviešu. Atšķirīgas ir arī nozares, kurās abi dzimumi izvēlas tērēt naudu. Vīriešiem aktuālāki ir pirkumi, kas saistīti ar izklaides un finanšu pakalpojumu nozarēm. Piemēram, no kopējās izklaides nozarē veikto pirkumu summas vīrieši tērējuši 71%, bet sievietes – 29%. Savukārt sievietes teju divreiz vairāk (71%) nekā vīrieši (29%) tērē Latvijas mazumtirdzniecības interneta veikalos – tie ir apģērbu, pārtikas u. tml. veikali.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

SAS atklās tiešo reisu Rīga - Kopenhāgena

Žanete Hāka, 14.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aktivizējot darbību Latvijā, lidsabiedrība Scandinavian Airlines (SAS) paziņojusi par tiešo reisu uzsākšanu maršrutā Rīga – Kopenhāgena no 2017. gada marta, informē uzņēmums.

Starp abām pilsētām SAS nodrošinās līdz 12 lidojumiem nedēļā.

Sākot ar 2017.gada 26.martu, SAS izlidos no Kopenhāgenas Kastrup lidostas uz Latvijas galvaspilsētu plkst. 12.25 un 21.30 pēc vietējā laika, bet no Rīgas uz Dānijas galvaspilsētu pasažieri izlidos plkst. 06.40 un 15.35. Lidojumus veiks ar lidmašīnu CRJ900, kurā paredzētas 88 pasažieru sēdvietas. Aviobiļetes pārdošanā ir pieejamas jau no šīs nedēļas.

«Jau gadiem Skandināvija ir viens no Latvijas galvenajiem biznesa partneriem. Tas veicinājis darījumu ceļojumu skaita pieaugumu starp abām valstīm. Tāpēc, Latvijas ekonomikai uzrādot atveseļošanās pazīmes, SAS ir pieņēmis stratēģisku lēmumu uzsākt tiešos reisus starp Rīgu un Kopenhāgenu,» atzīmē Rūta Juciene, SAS vadītāja Baltijas valstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Aviācijas nozare gatavojas Brexit ļaunākajam scenārijam

«Skycop» izpilddirektors Marjus Stonkus, 22.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz brīdim, kad Lielbritānija izstāsies no Eiropas Savienības (ES), ir palicis mazāk nekā pusgads. Fakts, ka līdz šim nav panākta konkrēta vienošanās starp ES un Apvienoto Karalisti tiek salīdzināts ar tumšu mākoni, kas samilzt virs Eiropas iedzīvotājiem. Šobrīd aktuāls ir jautājums – kas notiks, ja pirms 29. marta nebūs panākta vienošanās?

Brexit būtiski ietekmēs daudzas jomas, taču, iespējams, viena no lielākajām neskaidrībām ir tieši gaisa satiksmē. Ja vienošanās netiks panākta, tad Apvienotā Karaliste kļūs par trešo valsti ar slēgtām robežām. Lidmašīnas, kuras lidos no Lielbritānijas, nevarēs nosēsties ES lidostās, ja vien netiks noslēgti abpusēji līgumi – tiks pieņemts ES Komisijas lēmums vai izsniegtas pagaidu valsts atļaujas gaisa transportam.

Pastāv variants, ka lidojumi bez līguma pēc Brexit oficiālās iestāšanās notiks saskaņā ar ICAO (Starptautiskās Civilās Aviācijas Organizāciju) un tās gaisa telpas brīvību, kas paredz, ka lidmašīnām ir tiesības lidot pāri valstu robežām bez lidmašīnas nosēšanās. Saskaņā ar ICAO aviokompānija varētu veikt nosēšanos kādā no valstīm, lai, piemēram, uzpildītu degvielu bez pasažieru izkāpšanas vai iekāpšanas, kā arī ļautu no lidmašīnām izkāpt tikai tiem pasažieriem, kuri ir ieradušies dzimtajā valstī; vai veic iesēšanos lidmašīnā, lai nonāktu dzimtajā valstī. Diemžēl nav skaidrs vai šajā gadījumā var paļauties uz ICAO noteikto brīvību, tādēļ pastāv iespēja, ka lidojumi no Apvienotās Karalistes netiks veikti, kamēr netiks noslēgti līgumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Covid-19 pandēmijas un ierobežojumu rezultātā aizvadītā gada laikā teju uz pusi samazinājies klātienes pirkumu skaits izklaides un atpūtas vietās, bet par teju 80 % pieaudzis automašīnu nomas iegāžu skaits, liecina bankas Citadele maksājumu karšu dati.

Lai arī kopējais klātienes pirkumu skaits audzis par 13 %, vairākās kategorijās fiksēti vērā ņemami kritumi. Visskarbāk Covid-19 ierobežojumi ietekmējuši izklaides un atpūtas vietas, kur klātienes pirkumi samazinājušies par 46 %. Ja salīdzina 2020. un 2021. gada janvāra mēnesī pārdoto, tad 2021. gadā pirkumu skaits šajā mēnesī bijis pat 10 reizes mazāks.

Par trešdaļu jeb 33 % samazinājusies pasta sūtījumu apmaksa, bet par 14 % - ar ceļošanu saistītie izdevumi. Par 11 % mazāk iedzīvotāji tērējuši izglītības pakalpojumos, liecina Citadeles dati.

Lielākais pieaugums pirkumos fiksēts automašīnu nomas tirgū, kur, salīdzinot ar gadu iepriekš, iztērēts par 78 % vairāk, un visaktīvāk iedzīvotāji auto īrējuši oktobrī un septembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jaunzeme-Grende skaidro Koko Šaneles citāta pielietojumu

Dienas Bizness, 15.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar citātu «Domājiet par mani, ko jūs gribat, es par jums nedomāju vispār!» kultūras ministre Žanete Jaunzeme-Grende vērsusies pret vardarbību internetā un sociālajos tīklos, kuros atsevišķi cilvēki anonīmā un aizvainojošā veidā izsmej savus līdzcilvēkus, nevis pret sabiedrību kopumā.

Tā Jaunzemens-Grendes vārdā Latvijas cilvēkiem, kuriem ziņu aģentūras BNS ziņa un tajā iekļautais citāts varēja radīt iespaidu, ka ministrei nav svarīgs sabiedrības viedoklis, atvainojas ministres padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Ieva Līne.

«Diemžēl Latvijā jau ilgstoši pastāv situācija, ka vienīgais veids, kā «cīnīties» ar šiem anonīmajiem aizvainojumiem, ir mēģināt tos neņemt vērā un nedomāt par tiem vispār. Taču, tas, protams, neatrisina situāciju. Neskatoties uz līdzšinējiem mēģinājumiem šo vardarbību internetā ierobežot, panākumu nav bijis,» paziņojumā medijiem pauž ministre.

«Jebkurai amatpersonai ir vērtīgi saņemt kritiku, taču šai kritikai ir jābūt par lietas būtību un idejām, konstruktīviem priekšlikumiem un pretenzijām, nevis rupjai līdzcilvēku aizskaršanai. Diemžēl šos vardarbīgos komentārus lasa arī bērni un jaunieši, kuri ir Latvijas nākotnes sabiedrības veidotāji, un mums visiem var nākties nožēlot, ja viņu pasaules uzskats veidojas šādā naida pilnā un agresīvā vidē. Es aicinu ikvienu cilvēku aizdomāties un būt atbildīgiem par to, ka katrs mūsu paustais vārds un doma, pat anonīmā veidā, ietekmē mūsu valsti un tās kopējos panākumus, pēc kuriem mēs tik ļoti tiecamies,» tā ministre.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Google un Ryanair kopīgi radīs «revolucionāru sistēmu»

Lelde Petrāne, 13.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interneta meklēšanas gigants Google plāno sadarboties ar Eiropas zemo cenu aviokompāniju Ryanair, lai radītu potenciāli revolucionāru sistēmu, kura darbību varētu uzsākt jau martā, vēsta Euronews.

Šādu informāciju sniedzis Ryanair kā ierasti runātīgais vadītājs Maikls O'Līrijs. « Ir daži ļoti aizraujoši notikumi saistībā ar Google,» viņš sacījis.

Cik saprotams, runa ir par ceļošanas izmaksu salīdzināšanas pakalpojumu.

«Tas izsitīs tādas salīdzināšanas vietnes kā Skyscanner ārā no ūdens,» viņš lielījies. Aviokompānijas boss arī sacījis, ka jaunais pakalpojums revolucionizēs to, kā patērētāji meklē un iegādājas aviobiļetes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Latvijas eksportspēja

Eksportspēja: Lojalitātes programma PINS strauji attīstās

Elīna Pankovska, 28.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lojalitātes programmu PINS plāno iedzīvināt arī tādos eksporta tirgos kā Indonēzija un Malaizija

Daudzpartneru jeb koalīcijas lojalitātes programma PINS, kas iepriekš bija zināma kā BalticMiles un bija lidsabiedrības Airbalic lidojumu lojalitātes programma, šobrīd apvieno vairāk nekā 700 vietējo, starptautisko un interneta vides zīmolu. PINS lojalitātes programma sniedz iespēju tās dalībniekiem uzkrāt un tērēt punktus pie dažādiem sadarbības partneriem, kuru starpā ir arī restorāni, iepirkšanās, izklaides vietas un atpūtas vietas, kā arī degvielas uzpildes stacijas, var iegādāties arī aviobiļetes.

Programma savu darbību sāka 2014. gadā, un, kā norāda uzņēmuma Pins.co Baltijas reģiona vadītājs Zigmunds Vīķis, PINS ir strauji attīstījies par globālu tehnoloģiju uzņēmumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zemo cenu aviokompānija Ryanair pavēstījusi, ka tās tīmekļa vietni jaunākās akcijas laikā kopumā apmeklējuši vairāk nekā 25 miljoni cilvēku.

Cyber Week atlaižu akcijas laikā tīmekļa vietnē varēja iegādāties aviobiļetes par izdevīgākām cenām lidojumiem no janvāra līdz maijam. Ryanair salīdzina, ka, piemēram, mazumtirgotāja Marks & Spencer tīmekļa vietne šādu apmeklējumu sasniedz mēneša laikā, bet futbola komandas Milānas Internazionale tīmekļa vietne - gada laikā.

Otrdien, 20. novembrī reģistrēts visu laiku lielākais tīmekļa vietnes apmeklējums dienas laikā - vairāk nekā 5,5 miljoni apmeklētāju. Ryanair patīk salīdzināt, ka tas ir lielāks rādītājs nekā iedzīvotāju skaits Norvēģijā.

Ņemot vērā labos rādītājus, Ryanair pieņēmusi lēmumu akciju pagarināt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Balcia sākusi piedāvāt apdrošināšanu tūrisma nozares uzņēmumiem

Db.lv, 04.04.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apdrošināšanas kompānija AS "Balcia Insurance SE" ("Balcia") ieguvusi Starptautiskās gaisa transporta asociācijas (IATA) akreditāciju un sākusi piedāvāt apdrošināšanu tūrisma nozares uzņēmumiem - IATA biedriem, informē uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Jānis Lucaus.

"Balcia" akreditācija ilga aptuveni 10 mēnešus, kuru laikā tika vērtēta apdrošināšanas sabiedrības finanšu pietiekamība, darbības drošums un korporatīvā pārvaldība kopumā.

J.Lucaus skaidro, ka tūrisma biznesā IATA akreditācija būtiski atvieglo darījumus starp tūrisma aģentūrām, operatoriem un lidsabiedrībām. Taču, lai ceļojumu aģentūras spētu piedāvāt labu servisu un raiti iegādāties aviobiļetes, bieži vien nepietiek tikai ar asociācijas biedra statusu, ir nepieciešamas papildu garantijas no IATA akceptētām finanšu iestādēm, tostarp apdrošināšanas sabiedrībām.

Tūrisma biznesa apdrošināšanu IATA biedriem "Balcia" sākusi piedāvāt no aprīļa.

"Balcia" ir Latvijā dibināta risku apdrošināšanas kompānija ar centrālo biroju Rīgā un filiālēm Lietuvā, Polijā un Vācijā. No 2022.gada "Balcia" piedāvā apdrošināšanas pakalpojumus arī Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

airBaltic biežāk lidos uz Kišiņevu un Amsterdamu

Gunta Kursiša, 15.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas nacionālā aviokompānija airBaltic palielinājusi lidojumu skaitu no Rīgas uz Kišiņevu Moldovā Amsterdamu Nīderlandē, informē lidsabiedrības pārstāvji.

Sākot no 16. janvāra lidojumu skaits no Rīgas uz Kišiņevu tiks palielināts līdz trīs pasažieru pārvadājumiem nedēļā, un pamata biļetes cena būs sākot no 39 latiem (ieskaitot nodokļus, nodevas un maksu par pakalpojumiem airBaltic mājas lapā) vienā virzienā.

Savukārt, sākot no 3. marta, airBaltic uz Amsterdamu veiks 11 lidojumus nedēļā, un aviobiļetes cena būs sākot no 49 latiem vienā virzienā. Lidojumu skaits šajā maršrutā palielināts, stiprinot sadarbību ar pārvadātāju KLM.

airBaltic ir ieviesis sešus jaunus galamērķus 2013. gada vasarai – Prāga (Čehija), Hevīza pie Balatona (Ungārija), Olbija (Sardīnija, Itālija), Rijeka (Horvātija), Larnaka (Kipra) un Malta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AirBaltic varētu būt jāmaksā zaudējumi Lietuvas darba devējam lidojuma kavēšanās dēļ; lēmums ietekmēs aviobiznesu, norāda eksperti

Latvijas nacionālajai aviokompānijai AirBaltic var nākties segt Lietuvas Speciālās izmeklēšanas dienesta (SID) papildu izdevumus, kas tam radušies lidsabiedrības reisa kavēšanās dēļ, nospriedusi Eiropas Savienības Tiesa savā prejudiciālajā nolēmumā, ko tai bija prasījusi Lietuvas augstākā tiesa, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness. Lēmums lielākā vai mazākā mērā var ietekmēt šo pasažieru pārvadājumu sektoru, atzīst DB aptaujātie nozaru eksperti, bet AirBaltic nekādu skādi nesaskata.

SID ar ceļojumu aģentūras starpniecību bija nopircis aviobiļetes diviem saviem darbiniekiem maršrutā Viļņa‒Rīga‒Maskava‒Baku 2011. gada janvārī. AirBaltic reiss Maskavā ieradās ar aizkavēšanos, līdz ar to SID darbinieki nevarēja veikt trešo lidojumu – uz Baku. Tādēļ AirBaltic viņiem atrada vietas citā reisā, kas gan ieradās Baku dienu vēlāk, nekā sākotnēji paredzēts. Rezultātā SID nācās pagarināt darbinieku komandējumu, bija jāizmaksā papildu dienasnauda un papildu iemaksas valsts sociālajai apdrošināšanai 338 eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvojoties gadu mijai, Dienas Bizness aptaujāja vairākus uzņēmējus par Jaunā gada sagaidīšanas paradumiem. Lūk, ko par svētku svinēšanas tradīcijām stāsta digitālās aģentūras New Black vadītājs Artūrs Mednis:

«Pēdējos desmit gadus Jaungada nakti svinu Latvijā, lai gan iepriekš esmu gadumiju pavadījis arī uz kalna Somijā kopā ar draugiem. Pirms apmēram četriem gadiem man radās vēlme un ideja, ka es pirmajā gada dienas rītā varētu doties uz lidostu, izvēlēties gala mērķi, kas pieejams un doties uz ārvalstīm. Tiesa, pirmais mēģinājums bija neveiksmīgi, jo, ierodoties 1.janvāra agrā rītā lidostā Rīga, konstatēju, ka līdz tuvākajiem lidojumiem ir jāgaida vairākas stundas vai arī jālido caur Maskavai un to es nevēlējos darīt. Sapratu, ka šāda spontāna ideja nedarbojas un aviobiļetes tomēr ir jāiegādājas iepriekš. Pēdējos trīs gadus es praktizēju šādu svinību plānu – jaungada nakti pavadu jautrā ballītē ar draugiem un paziņām un bieži vien svinībās es esmu arī DJ, bet austot rītam, ar visu uzvalku mugurā dodos uz lidostu, lai lidotu pie saviem indiešu draugiem uz Goa, Indijā. Apsveru iespēju šādi rīkoties arī 2017. gada pirmajā dienā. Faktam, ka es gadumiju sagaidu Latvijā nav īpašs skaidrojums, tā ir vēlme būt starp savējiem, jo aizbraukt jau var vienmēr, arī citā dienā».

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Ceļojuma pieredzes stāsts: Itālija ir kontrastu zeme

Armanda Vilcāne, 30.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Itālija savā ziņā vienmēr ir bijis mans sapņu galamērķis, kas pārsteidz ne tikai ar fantastiskām dabas ainavām un kulināriju, bet arī ar dažādību. Mērojot vien dažus desmitus kilometru, iespējams baudīt gan modes un stila metropoles krāšņumu, gan klusas kalnu pilsētiņas burvību.

Uz Itāliju četru cilvēku sastāvā devāmies decembra sākumā. Aviobiļetes, kas tika iegādātas jau septembrī, vienam cilvēkam abos virzienos izmaksāja aptuveni 60 eiro - kādam biļeti paveicās nopirkt nedaudz lētāk, kādam - dārgāk, taču kopumā lidojuma izmaksas bija ļoti zemas. Izmantojot Ryanair piedāvāto iespēju, izvēlējāmies lidot uz Bergamo lidostu, kas atrodas aptuveni 50km attālumā no Milānas.

Jau sākotnēji sapratām, ka vēlamies Itāliju apceļot ar auto, tāpēc apmēram divas nedēļas pirms ceļojuma Rentalcars.com rezervējām automašīnu, kuru uzņēmums piedāvāja saņemt turpat Bergamo lidostā. Izvēloties pilno apdrošināšanu, auto noma sešām dienām izmaksāja 176 eiro. Tāpat tikām brīdināti, ka uz vietas būs nepieciešams iemaksāt 90 eiro lielu drošības naudu. Jāpiebilst, ka auto vadītājam, kurš vēl nav sasniedzis 26 gadu vecumu, šīs izmaksas, ņemot vērā auto nomu mājaslapās pieejamo informāciju, būs krietni dārgākas. Lai gan tieši pateicoties automašīnai, īsā laikā izdevās iepazīt Itāliju no tādām šķautnēm, kas, ceļojot citādi, iespējams, paliktu nepamanītas, nevar noliegt, ka auto esamība brīžiem sagādāja arī liekas galvassāpes. Pirmās raizes sākās jau tajā brīdī, kad Latvijā apjautām, ka Rentalcars.com šajā gadījumā darbojas tikai kā starpnieks un patiesais nomas pakalpojuma sniedzējs ir uzņēmums Budget, kura reitings atsevišķās interneta vietnēs bija noslīdējis pat zem vienas zvaigznes. Saprotot, ka rezervāciju atcelt nav iespējams un nauda jau ir samaksāta, atlika vien cerēt, ka viss būs labi. Nedaudz paskrienot uz priekšu, jāatzīst, ka tik gludi gan viss negāja - jau otrajā dienā mūsu mašīna stāvvietā tika apskādēta un daļa iemaksātās drošības naudas beigās netika atgriezta. Interesanti, ka pāris desmiti eiro tika ieturēti nevis par nelielo skādi, bet gan tāpēc, ka auto it kā atgriezts ar nepilnu bāku, kas gan gluži neatbilda taisnībai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Itālijas Konkurences pārvalde (AGCM) trešdien paziņoja, ka sākusi izmeklēšanu pret Īrijas zemo cenu lidsabiedrību "Ryanair" saistībā ar apsūdzībām, ka tā ļaunprātīgi izmanto savu dominējošo stāvokli tirgū.

AGCM norāda, ka "Ryanair" cenšas "paplašināt savu ietekmi tirgū", piedāvājot citus tūrisma pakalpojumus, piemēram, viesnīcu un automašīnu nomas rezervācijas.

"Šķiet, ka "Ryanair" traucē ceļojumu aģentūrām tieši iegādāties aviobiļetes no lidsabiedrības mājaslapas," skaidro regulators.

Tā vietā ceļojumu aģentūrām ir jāiegādājas biļetes, izmantojot rezervēšanas platformu, kas tām piemēro "ievērojami mazāk izdevīgus nosacījumus" attiecībā uz cenām un pakalpojumiem.

"Pārvadātāja rīcība kaitētu ceļojumu aģentūrām un patērētājiem, tam mēģinot paplašināt savu ietekmi tirgū, lai sniegtu citus tūrisma pakalpojumus," teikts AGCM paziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jaunzemes-Grende, citējot Koko Šaneli, tikusi pie «savām smaržām»

Dienas Bizness, 16.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende, izmantojot Koko Šaneles citātu «Domājiet par mani, ko jūs gribat, es par jums nedomāju vispār», likusi sarosīties arī sociālo tīklu entuziastiem, kas jau paspējuši izveidot un publicēt ironiskas ilustrācijas.

Viena no šādām ilustrācijām «klejo» Facebook, kur kultūras ministrei piedēvētas smaržas «Žanel».

Jau ziņots, ka kulūras ministre, atspēkojot kritiku par komandējumu Austrālijā, žurnālistiem izteica Koko Šaneles citātu «Domājiet par mani, ko jūs gribat, es par jums nedomāju vispār». Vēlāk ministre nāca klajā ar atvainošanās paziņojumu, kurā viņa skaidro, ka ar citātu esot domāta vēršanās pret vardarbību internetā un sociālajos tīklos, kuros atsevišķi cilvēki anonīmā un aizvainojošā veidā izsmej savus līdzcilvēkus, nevis pret sabiedrību kopumā.

Jau ziņots, ka plašu mediju un sabiedrības uzmanību izraisīja ministres komandējums Austrālijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan Latvijas nacionālā lidsabiedrība airBaltic regulāri izsludina dažādas kampaņas, kurās par zemāku cenu aicina iegādāties aviobiļetes uz dažādām Eiropas pilsētām, vairāki ceļotgribētāji novērojuši, ka biļetes ļoti reti iespējams iegādāties par piesolītajām cenām, raksta portāls diena.lv.

Kāda lasītāja portālam stāstījusi, ka mēnesi pirms lidojuma vēlējusies par 69 eiro iegādāties aviobiļeti lidojumam uz Berlīni, taču secinājusi, ka reālais piedāvājums neatbilst reklāmās norādītajām cenām. «Lētākās biļetes, ko man izdevās atrast, maksāja aptuveni divas reizes dārgāk,» pastāstījusi sieviete.

airBaltic korporatīvo komunikāciju viceprezidents Jānis Vanags portālam diena.lv skaidrojis, ka 5% jeb aptuveni 200 tūkstoši no lidsabiedrības airBaltic gada laikā piedāvātajām aviobiļetēm ir pieejamas par zemāko iespējamo cenu. «Lētās» biļetes operatīvi tiek izpirktas, norādījis Vanags, un jo tuvāk nāk iecerētā reisa datums, jo mazāk zemās cenas biļešu atlikušas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ekonomikas profesors atklāj, kad visizdevīgāk iegādāties Ryanair aviobiļetes

Dienas Bizness, 07.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas profesors Klaudio Piga (Claudio Piga) izpētījis Īrijas zemo cenu aviokompānijas Ryanair biļešu cenu politiku un atklājis, kurā brīdī vislabāk iegādāties biļetes ceļojumam, vēsta britu mediji.

Piga norāda, ka savā pētījumā atklājis - cilvēki, kuri iegādājas biļetes lidojumiem ar Ryanair vismaz septiņas nedēļas iepriekš, par tām samaksās vairāk. Tajā pat laikā viņš arī norāda, ka dažas dienas pirms lidojuma Ryanair biļešu cenas palielina par 50 līdz 75 procentiem, tādējādi Ryanair gadījumā, pēc viņa teiktā, «pēdējā mirkļa» prakse nebūs labākā.

Pēc profesora secinājumiem, Ryanair biļešu tirdzniecības politikai ir U veida profils, un vislabākais laiks, kad iegādāties biļetes Ryanair lidojumam, ir 10 dienas pirms izlidošanas.

Profesors Piga arī novērojis, ka Ryanair palielina biļetes cenu par 3% ikreiz, kad konkrētajā lidojumā pārdota viena sēdvieta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

airBaltic atceļ reisus

Lelde Petrāne, 22.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien ārkārtas apstākļu dēļ tika slēgta Briseles Zaventemas lidosta. Latvijas aviokompānija airBaltic informē, ka šodienas un rītdienas rīta reisi uz un no Briseles ir atcelti.

airBaltic šobrīd uzmanīgi novērojot situāciju, lai informētu pasažierus par jebkādām izmaiņām savā lidojumu grafikā. airBaltic klienti, kuri iegādājušies aviobiļetes uz 22. marta reisiem BT601, BT602, BT603, BT604 un 23. marta reisiem BT601, BT602 tiek aicināti sazināties ar airBaltic zvanu centru un darbiniekiem, lai rastu ceļošanas alternatīvas. Ietekmētajiem pasažieriem airBaltic piedāvās alternatīvus reisus uz un no Amsterdamas un Parīzes, piedāvājot lielāka izmēra lidmašīnas, lai tās spētu uzņemt pēc iespējas lielāku pasažieru skaitu.

airBaltic izsaka nožēlu par sagādātajām neērtībām un izmaiņām ceļojumu plānos. airBaltic atgādina saviem klientiem, ka ārkārtas situācijas dēļ drošības kontrole un ceļošana var aizņemt vairāk laika nekā parasti. airBaltic aicina pasažierus sekot aktuālajai informācijai par reisu statusu lidostu un aviokompānijas mājaslapā, kā arī airBaltic sociālajos medijos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Datu regulas normatīvu šobrīd daudzi nepārvarētu

Rebeka Šmita, 16.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunā regula liks uzņēmumiem ne tikai pārskatīt datu krātuves, bet pēc klienta pieprasījuma tos nodot arī citiem pakalpojumu sniedzējiem

No nākamā gada maija tiks piemērota jaunā Eiropas Savienības (ES) Vispārīgā datu aizsardzības regula (turpmāk – Datu Regula), par kuru debates un cīņas ilga vairākus gadus. Regulas mērķis ir paaugstināt personas datu aizsardzības līmeni, kas nozīmē jaunus izaicinājumus uzņēmumiem un organizācijām – nopietnāk izturēties pret klientu, sadarbības partneru, darbinieku datiem, – to ieguvi, apstrādi un uzglabāšanu. Šobrīd datu aizsardzības prasības ievēro ne visi uzņēmumi un organizācijas, piemēram, pērkot aviobiļetes vai pakalpojumus internetā, cilvēks pārsvarā nav lietas kursā, kā viņa dati tiks izmantoti un cik ilgi tie tiks uzglabāti, novērojumos dalās Digital Mind valdes priekšsēdētājs Rinalds Sluckis. Tāpat ikviens mobilā telefona lietotājs vismaz reizi ir saņēmis zvanu no telekomunikāciju pakalpojumu sniedzējiem. Vai vienmēr tik veiksmīgi var uzģenerēt telefona numuru vai tomēr numuri tiek ņemti no datu bāzēm, aizdomāties par datu aizsardzības jautājumiem aicina R. Sluckis. Datu Regula paredz lielāku soda naudu, ja prasības netiks ievērotas – naudas soda apmērs var sasniegt līdz 20 milj. eiro vai 4% no kopējā apgrozījuma. Uzņēmumiem un organizācijām būs jāpārskata, kādus datus tie uzglabā, kādiem mērķiem – turklāt ne tikai elektroniski, bet arī papīra veidā. Plašāk par datu aizsardzības jautājumiem tiks diskutēts 29. marta Dienas Bizness, Digital Mind, IBM un ALSO Latvija rīkotajā konferencē Organizācijas un dati. Šobrīd jautājumi par Regulas interpretāciju ir vienlīdz aktuāli visās Eiropas Savienības valstīs. R.Sluckis norāda, ka darbs šajā jomā būs gan valsts sektoram, gan uzņēmumiem, lielas pārmaiņas paredzamas medicīnas nozarē, kur vēl aizvien daudz informācijas ir papīra kartiņās.

Komentāri

Pievienot komentāru