Citas ziņas

Būtiski pieaugusi ērču encefalīta vakcīnas cena

Dienas Bizness, 19.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrijas zāļu ražotājs, kas Latvijas tirgū atrodas dominējošā stāvoklī un piedāvā ērču encefalīta vakcīnu TicoVac, būtiski palielinājis vakcīnas cenu un pašlaik tās cenas svārstās no 23 līdz pat 27 latiem.

Kā liecina If Apdrošināšana veiktā veselības iestāžu partneru aptauja, pēdējā pusgada laikā vakcīnas ražotājs jau trīs reizes ir palielinājis TicoVac cenu, un pašlaik vakcīnas cena jau pārsniegusi 20 latu robežu. Tikmēr vācu ražotāja vakcīna Encepur, kas ir lētāka, pašlaik Latvijā ir pieejama ļoti ierobežotā daudzumā un tirgū faktiski pieejama tikai TicoVac vakcīna.

«Esam apzinājuši situāciju un pašlaik TicoVac cena medicīnas iestādēs un poliklīnikās nekur nav zemāka par 20 latiem. Turklāt atsevišķās pilsētās ārpus Rīgas, kur nav daudz iestāžu, kas piedāvā vakcināciju, ērču encefalīta vakcīnas cena ir pat 27 lati. Tādējādi, cilvēkiem, kas šogad tikai sāks vakcinēties (t.i veiks pamata vakcināju), nāksies rēķināties ar ievērojamu naudas summu,» situāciju komentē If Apdrošināšana Personu risku grupas vadītāja Ilma Svekre.

Speciālisti cenu atšķirības un svārstības skaidro ar konkurenci vakcīnu ražotāju starpā, un tieši ērču encefalīta vakcīnu cenas visvairāk izjūt konkurenci. Vairākas If Apdrošināšanas aptaujātās medicīnas iestādes apliecinājušas, ka drastiskas cenu svārstības neskar ne gripas, ne A hepatīta, ne citas vakcīnas.

Ērču aktivitātes periods Latvijā ilgst no aprīļa sākuma līdz oktobra beigām. Taču labvēlīgos laika apstākļos periods var būt arī garāks. Latvijas infektoloģijas centra sniegtā informācija liecina, ka pēdējos gados atsevišķi saslimšanas gadījumi konstatēti arī decembra un janvāra mēnešos.

Komentāri

Pievienot komentāru