Nekustamais īpašums

Cenas straujāk palielinās mazajiem dzīvokļiem

, 07.01.2010

Jaunākais izdevums

2009. gada decembrī konstatēts neliels cenu pieaugums gan mazajiem, gan lielajiem sērijveida dzīvokļiem Rīgas mikrorajonos, pēdējā tirgus apskatā apgalvo kompānija Arco Real Estate.

Taču ņemot vērā to, ka pēdējā laikā darījumi nereti notiek bez kredītiestāžu aizdevumu starpniecības, pieprasījums ir lielāks tieši pēc mazas platības dzīvokļiem, kas kopsummā sanāk lētāki. Lielajiem – 3 un 4 istabu dzīvokļiem pieaugums nav tik izteikts, jo pieprasījums ir mazāks.

Vidējā 1 istabas dzīvokļa cena bija 568 eiro/m2 (+ 4.03 %, salīdzinot ar novembri), 2 istabu vidējā cena bija 541 eiro/m2 (+ 3.84 %), 3 istabu dzīvokļa vidējā cena bija 496 eiro/m2 (+ 3.12 %), bet 4 istabu dzīvokļa cena bija 480 eiro/m2 (+ 1.27 %).

Kopumā lielāks cenu pieaugums vērojams Teikā (4.2%), kā arī Mežciemā (4.0 %). Savukārt pavisam neliels cenu pieaugums konstatēts Iļģuciemā (1.6%).

2009.gada decembrī Teikā pārsniegta 600 eiro/m² kvadrātmetra cenas robeža. Decembrī Teikā dzīvokļa viena kvadrātmetra cena vidēji bija 616 eiro, seko Zolitūde, kur 1m² vidēji maksāja 583 eiro. Savukārt viszemākās cenas bija Vecmīlgrāvī un Bolderājā.

Nav novērojamas būtiskas izmaiņas dzīvokļu cenām Rīgas centrālajā daļā. Līdzīgi ir arī jauno projektu ēkās Rīgas mikrorajonos, kur viena kvadrātmetra vērtība būtiski nemainās un sastāda 750 – 1100 eiro/m².

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā gadā TOP 100 straujāk augošie uzņēmumi kopā apgrozījuši 710,13 milj. EUR. Salīdzinot ar gadu iepriekš, pērn šo uzņēmumu kopējais apgrozījums palielinājies par 129,95%, liecina Lursoft pētījuma dati.

TOP 100 straujāk augošie uzņēmumi pārstāv visus Latvijas reģionus, ar darba vietām 2022. gadā nodrošinot 1677 darbiniekus. Salīdzinot ar 2020. gadu, šajos uzņēmumos nodarbināto skaits audzis trīs reizes. Lursoft izpētījis, ka atsevišķos uzņēmumos darbinieku skaits pērn pārsniedzis pat 100 strādājošos. To vidū ir straujāk augošo uzņēmumu saraksta 4. vietā esošais SIA “Innovative Travel Solutions” (246 darbinieki) un SIA “TheSoul Studio Latvia” (118 darbinieki), kas ierindojies topa 5. pozīcijā. Vairāk nekā 100 darbinieki 2022. gadā bijuši arī IT nozarē strādājošajam AS “Discover Car Hire” (120 darbinieki).

Kopējais TOP 100 uzņēmumu apgrozījums 2022. gadā sasniedzis 710,13 milj. EUR, bet peļņa pēc nodokļiem – 92,7 milj. EUR. Apkopotie dati atklāj, ka TOP 100 straujāk augošo uzņēmumu apgrozījums aptver plašu amplitūdu – no 0,78 milj. EUR līdz pat 76,29 milj. EUR. Augstāko apgrozījumu no topā iekļuvušajiem uzņēmumiem pērn sasniedzis elektronisko cigarešu šķidrumu ražotājs, importētājs un vairumtirgotājs SIA “Pro Vape”. Pēdējā gada laikā vien SIA “Pro Vape” apgrozījums palielinājies par 93,06%, savukārt, attiecinot pret 2020. gadu, apgrozījuma pieaugums sasniedzis 598,23%. Šādu strauju pieaugumu nodrošinājis pieaugošais pieprasījums pēc uzņēmuma ražotās un importētās produkcijas. SIA “Pro Vape” ir vietējā kapitāla uzņēmums, kura patiesie labuma guvēji ir Mārtiņš Jamonts un Edžus Picka. Jānorāda, ka no visām straujāk augošo uzņēmumu TOP 100 sarakstā iekļuvušajām kompānijām lielākajai daļai, t.i., 78 uzņēmumiem, patiesie labuma guvēji ir no Latvijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Oktobrī Rīgā ir notikušas nelielas vidējās cenas izmaiņas neremontētu sērijveida dzīvokļu segmentā, un tā sasniegusi 604 eiro par vienu kvadrātmetru, kas salīdzinājumā ar pagājušā gada oktobri ir par 4,3% vairāk, liecina Ober Haus dati.

Neremontētu sērijveida dzīvokļu cenas Rīgas populārākajos mikrorajonos, piemēram, Teika, Purvciems, Pļavnieki, Ziepniekkalns, Imanta un Āgenskalns, vienistabas dzīvokļiem oktobrī saglabājās vidēji no 23 tūkstošiem līdz 30 tūkstošiem eiro, divistabu dzīvokļiem - no 32 tūkstošiem līdz 40 tūkstošiem eiro, trīsistabu dzīvokļiem - no 36 tūkstošiem līdz 47 tūkstošiem eiro un četristabu dzīvokļiem - no 45 tūkstošiem līdz 52 tūkstošiem eiro.

Pēc Zemesgrāmatas datiem, Rīgas pilsētā reģistrēto dzīvokļu pārdošanas darījumu skaits šā gada oktobra mēnesī bija strauji pieaudzis un veido 895 darījumus, kas, salīdzinot ar septembri, ir par 15% vairāk.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas centra dzīvokļu īpašnieki 2014. gada 2. ceturksnī, cerot uz nerezidentu pieaugošo interesi par nekustamiem īpašumiem vēl pirms Imigrācijas likuma grozījumu stāšanās spēkā, mākslīgi paaugstinājuši cenas. Šī iemesla dēļ piedāvājums bija piesātināts ar dzīvokļiem, kuru pārdošanas cena neatbilda to faktiskajam stāvoklim un atrašanās vietai, liecina Arco Real Estate valdes locekļa Māra Laukalēja novērojumi.

Kā norādīts Arco Real Estate Rīgas centra dzīvokļu pārskatā, 2014. gada jūlijā vidējā Rīgas centra dzīvokļu cena sasniedza 2079 EUR/m², ko ievērojami ietekmēja tieši nerezidentu darījumi. No visiem 2014.gada 2.ceturksnī notikušajiem darījumiem 57% pārsniedza 142 300 EUR slieksni, bet tikai 10% sasniedza 250 000 EUR, kas no šā gada 1.septembra kļūs par minimālo slieksni nerezidentu termiņuzturēšanās atļauju saņemšanai.

Rīgas centra rajons (t. s. tuvais centrs) 2014.gada 2.ceturksnī veidoja 32% no darījumu kopskaita ar Rīgas centra dzīvokļiem. Vidējās cenas šajā centra daļā bija ap 1400 EUR/m² dzīvokļiem apmierinošā stāvoklī, ap 2000 EUR/m² dzīvokļiem labā stāvoklī un ap 2900 EUR/m² dzīvokļiem ļoti labā stāvoklī. Augstākas cenas bija raksturīgas dzīvokļiem ar augstvērtīgu apdari, kuri atrodas Vecrīgas vai parku tuvumā. Tuvais centrs, visticamāk, būs tā centra daļa, kuru visvairāk ietekmēs izmaiņas Imigrācijas likumā, jo šai pilsētas daļai ir vislielākā darījumu skaita proporcija, kas atrodas pašreizējā un gaidāmā termiņuzturēšanās atļauju saņemšanas minimālā sliekšņa robežās, uzsver M. Laukalējs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Decembrī pierimusi īres tirgus aktivitāte

Ingrīda Drazdovska, 04.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas centrs īres tirgū ir cieņā: klusajā centrā vairāk «bāzējas» ārvalstnieki, bet vietējie var atļauties t.s. centra perifēriju, izriet no Ober Haus Real Estate pārskata.

Kopumā 2010. gada nogale dzīvokļu īres tirgū nav izcēlusies ar pārlieku aktivitāti – decembrī tā bijusi vidēja, informē kompānija. Pēc tās sniegtajām ziņām, centrā pieprasītākais rajons ir klusais centrs, ko iecienījuši ārvalstnieki. Pieprasījumu pēc īres dzīvokļiem Vecrīgā tāpat veido ārvalstu pārstāvji, taču tur tie meklē dzīvokli īstermiņa īrei. Vietējie iedzīvotāji pārsvarā izvēlas tālo centru, jo tur īres cenas ir salīdzinoši zemākas nekā aktīvajā centrā.

Lielāks dzīvokļu pieprasījums centrā ir pēc labiekārtotiem, mēbelētiem vienas līdz trīs istabu lieliem dzīvokļiem.

Uzņēmums ziņo, ka īres cenas jauno projektu dzīvokļiem centrā ir 400 – 450 eiro/mēnesī par vienistabas dzīvokļiem, 450 – 500 eiro/mēnesī par divistabu dzīvokļiem un 600 – 700 eiro/mēnesī par trīsistabu dzīvokļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Latio: mājokļu vidējo cenu pieaugumu notur lielie dzīvokļi

, 05.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākais cenu kāpums šā gada janvārī bijis 3 un 4 istabu dzīvokļiem Rīgas mikrorajonos, ziņo Latio.

Pēc šīs kompānijas datiem, vidējā cena bijusi 550 eiro/m2, kas ir par 2 % augstāk nekā iepriekšējā mēnesī. Janvārī joprojām saglabājas nepietiekams dzīvokļu piedāvājums mikrorajonos.

Lielākā interese un attiecīgi cenu kāpums tika novērots pieprasītākajos sērijveida projektos 3 un 4 istabu dzīvokļiem Imantā, Vecmīlgrāvī, Ķengaragā un Āgenskalnā. Savukārt Zolitūdē un Ziepniekkalnā pamanāms cenu kāpums bijis 119.sērijas dzīvokļiem. Kopumā cenas pēdējo mēnešu laikā varētu raksturot kā svārstīgas. Intereses pieaugumu par lielāku platību dzīvokļiem Latio dzīvokļu un savrupmāju tirdzniecības daļas vadītāja Vija Gailīte skaidro ar 2 istabu dzīvokļu piedāvājuma trūkumu un nelielo cenas starpību 2 un 3 istabu dzīvokļiem. Pirms gada cenu starpība 2 un 3 istabu sērijveida dzīvokļiem vidēji bija 10 000 eiro, tagad tā samazinājusies līdz vidēji 5 000 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Sērijveida dzīvokļu cenas gada laikā pieaugušas par vidēji 2%

Gunta Kursiša, 11.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2012. gada laikā sērijveida dzīvokļu cenas kopumā ir augušas par vidēji 2%, tāpat pēdējā gada laikā aktivitāte sērijveida dzīvokļu tirgū ir palielinājusies, tomēr dzīvokļu cenas aizvien ir par 63,3% zemākas nekā 2007. gada jūlijā, liecina Arco Real Estate novērojumi.

Sērijveida dzīvokļu cenu pieaugums galvenokārt bija vērojams pērnā gada pirmajā ceturksnī, un cenu kulminācija tika sasniegta maijā – 595 eiro par m2, savukārt pēdējos trīs gada ceturkšņos cenas saglabājušās stabilas, notiekot vien nelielām svārstībām.

Vidējā sērijveida dzīvokļu cena 2012. gada decembrī bija tādā pašā līmenī kā vasaras sākumā. Decembrī tā nedaudz palielinājusies līdz 595 eiro par m2.

Cenas vidēji ir par 63,3% zemākas nekā 2007. gada 1. jūlijā, kad vidējā neremontēta sērijveida dzīvokļu cena bija sasniegusi visu laiku augstāko atzīmi – 1620 eiro par m2. 2008. gadā vidējās cenas sērijveida dzīvokļiem Rīgā kopumā samazinājās par vidēji 33,5%, 2009. gada laikā vidējās cenas kopumā sarukā vēl par 44,2%, savukārt 2010. gada laikā cenas kopumā pieauga vidēji par 16,9%. 2011. gadā atkal bija vērojams 3,5% kritums, bet 2012. gada laikā dzīvokļu cenas pieaugušas par 2%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vidzemes lielākajās pilsētās un novados arī 2021.gadā, tāpat kā iepriekšējā gadā, novērots augsts pieprasījums pēc dzīvokļiem, privātmājām, īres mājokļiem un apbūves zemes, cenām augot par 10% līdz 20%, ko veicinājis labu, kvalitatīvu īpašumu deficīts un labvēlīgi kredītiestāžu nosacījumi, liecina nekustamo īpašumu kompānijas Latio dati.

Darījumu skaits bijis līdzīgs aizvadītajos gados reģistrētajam, ar augšupejošu tendenci atsevišķos segmentos. "Gads iesākās ar nelielām gaidām un neziņu, ņemot vērā Covid-19 pandēmijas klātesamību un iespējamo ietekmi uz darījumiem ar nekustamo īpašumu un iedzīvotāju aktivitāti tajos. Tomēr, neskatoties uz ierobežojumiem un krīzi atsevišķās tautsaimniecības nozarēs, darījumi gan ar dzīvokļiem, gan privātmājām, gan apbūves zemes gabaliem saglabājās iepriekšējo gadu apjomā. Tāpēc var teikt, ka gads kopumā bijis tikpat veiksmīgs kā citi gadi," saka pilna servisa nekustamo īpašumu uzņēmuma "Latio" Valmieras biroja pārstāve, Vidzemes reģiona vērtēšanas biznesa attīstības speciāliste Daiga Mihelsone.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušo gadu raksturo izteikti augsts pieprasījums pēc privātās apbūves zemēm, dzīvokļiem un privātmājām visos Latvijas reģionos, liecina Latio mājokļu tirgus pārskats.

Pērn darījumu skaits ar apbūves zemēm, pieauga par 14%, kamēr dzīvokļu – samazinājās par 13%. Tāpat arī samazinājās piedāvājumu skaits, kas būtiski ietekmēja tirgus situāciju kopumā, uzturot cenas iepriekšējā līmenī. Lai gan vīrusa pandēmijas ieviesto ierobežojumu dēļ pavasarī darījumu aktivitāte mājokļu tirgū mazinājās, jau vasarā un vēlākos mēnešos darījumi notika ļoti aktīvi.

"2020.gadu noteikti atcerēsimies. Gada sākumā paustās draudīgi pesimistiskās prognozes līdz šim nav piepildījušās, tomēr nākotne ir neskaidra. Pagājušā gada ietekmē novērojām lielu interesi par mājokļiem ārpus Rīgas, diemžēl attīstītāji nesaredz peļņas iespējas tālāk par 15 km aiz galvaspilsētas robežām. Jā, ir daži izņēmumi - tomēr tie neveido tirgu. Ja pēkšņi notiktu Baltijas jūras reģiona valstu čempionāts monocentriskajā attīstībā – mēs ar atrāvienu uzvarētu," komentē nekustamo īpašumu kompānijas “Latio” valdes priekšsēdētājs Edgars Šīns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Pirkšanas vietā pievēršas īrei

Ingrīda Drazdovska, 18.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājokļu īre šobrīd ir viens no aktīvākajiem nekustamā īpašuma tirgus segmentiem. Tā kā dzīvokļu iegādes iespējas daudziem vietējiem klientiem ir ierobežotas, arvien vairāk tiek izskatīta iespēja dzīvokli īrēt, šā gada trešā ceturkšņa dzīvojamo platību pārskatā secina Ober Haus Real Estate.

Cilvēki izskata iespēju īrēt gan kvalitatīvi remontētus dzīvokļus, gan arī neremontētus dzīvokļus, veicot uzlabojumus tajos par saviem līdzekļiem un pēc saviem ieskatiem.

Ārvalstnieki biežāk meklē divu līdz četru istabu dzīvokļus, turklāt tie var būt gan mēbelēti, gan nemēbelēti dzīvokļi. Vietējie klienti parasti interesējoties par vienas līdz divu istabu dzīvokļiem. Samērā liela interese esot arī par īres dzīvokļiem jaunajos projektos, bet to skaits ir ierobežots.

Īres cenas ceturkšņa laikā tikpat kā neesot mainījušās. Tikai atsevišķiem, kvalitatīviem dzīvokļiem ar labu atrašanās vietu trešajā ceturksnī bija vērojams vidēji 5 līdz pat 10 % cenas pieaugums. Šādu dzīvokļu pieprasījums krietni pārsniedz piedāvājumu, ko ne reizi vien akcentējuši tirgus eksperti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aktīvākais mēnesis atpūtai, pasīvākais – darījumiem. Tā nekustamā īpašuma tirgu jūlijā, kas šobrīd atgriezies pie izteiktas sezonalitātes, raksturo nekustamo īpašumu kompānijas Latio eksperti.

Lai pārdotu īpašumu par tirgus cenu, joprojām nepieciešamas 86 dienas, secināts jaunākajā nekustamo īpašumu aģentūras “Latio” ikmēneša “Mājokļu pircēju pārliecības indeksā”. Cenu šūpoles būtiski nav spējusi sakustināt arī inflācija un kārtējais EURIBOR likmes pieaugums. Darījumu vadītāji novērojuši: pircēji sāk pieņemt jauno ekonomisko realitāti un ir gatavi domāt par hipotekāro kredītu - tomēr tikt pie kārotā īpašuma pat ar aizdevumu kļūst arvien grūtāk, jo lielai daļai potenciālo pircēju ienākumu līmenis neiekļaujas noteiktajā formulā, kas bankai palīdz aprēķināt klienta maksātspēju kredīta saņemšanai. Tas savukārt veicina citu tendenci – apgriezienus uzņem īres tirgus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Naftas cenu ietekme uz Latvijas patēriņa cenām

Latvijas Bankas ekonomisti Oļegs Krasnopjorovs un Andrejs Bessonovs, 09.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naftas cenai pieaugot par 10%, patēriņa cenu līmenis Latvijā vidējā termiņā palielinās par 0.6%, liecina pētījuma rezultāti. (Raksts balstīts uz Latvijas Bankas ekspertu veikta pētījuma, kas pilnā apjomā tiks publicēts vēlāk.)

Pēdējo mēnešu laikā tirgus vairākas reizes pārskatīja naftas cenu prognozes uz leju. Investoru bažas noteica gan lēnāks globālās ekonomikas attīstības temps (kas nozīmē arī mazāku pieprasījumu pēc naftas produktiem), gan arvien pieaugošā naftas ieguve ASV. Šķita, ka situācija būtiski mainījās 14. septembrī, kad uzbrukumā cieta vairāki Saūda Arābijas naftas rūpniecības objekti, tajā skaitā pasaules lielākā naftas pārstrādes rūpnīca Abkaikā. Jau pirmajās stundās pēc biržas atvēršanas tas noteica naftas cenas kāpumu par vairāk nekā 10%.

Trīs nedēļu laikā pēc uzbrukuma naftas cena atgriezās iepriekšējā līmenī. Saūda Arābijai atjaunojot naftas ieguves apjomu ātrāk, nekā to gaidīja investori. Tomēr šīs gadījums uzskatāmi parāda, cik svārstīga var būt naftas cena. Ja naftas cenas kāpums izrādītos noturīgs, cik lielā mērā tas ietekmētu patēriņa cenu dinamiku Latvijā? Kādu produktu un pakalpojumu cenas visvairāk reaģē uz naftas cenas svārstībām? Caur kādiem kanāliem un cik ātri naftas cenu dinamika izpaužas Latvijas patēriņu cenās? Vairāk par to – šajā rakstā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Īrei meklē dzīvokļus no 355 līdz 570 eiro mēnesī

Žanete Hāka, 22.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada otrā ceturkšņa sākums īres tirgū ir bijis diezgan kluss, aktīvāks tas palieka vien ceturkšņa pēdējā mēnesī, taču tas attiecināms tikai uz dzīvokļiem ar īres maksu vidēji no 355 līdz 570 eiro mēnesī, liecina kompānijas Ober Haus jaunākais apskats.

Pirmajā ceturksnī aktīvākie īres dzīvokļu interesenti bija vietējie klienti, bet otrajā ceturksnī ļoti augsts pieprasījums bija no ārvalstu klientiem, pēc centra un Vecrīgas īres dzīvokļiem uz pāris nedēļām Dziesmu un deju svētku un starptautiskā jauno

populārās mūzikas izpildītāju konkursa Jaunais vilnis laikā, gan uz pāris mēnešiem vasaras periodā.

Ārvalstu klienti un starptautisko kompāniju vadītāji pārsvarā interesējas gan par mēbelētiem divu istabu īres dzīvokļiem ar vidējo īres maksu ap 600 eiro vai četru līdz sešu istabu dzīvokļiem ar vidējo īres maksu līdz pat 1700 eiro mēnesī.

Vispieprasītākais joprojām ir pilsētas klusais centrs, taču gandrīz tikpat liela interese ir arī par dzīvokļiem aktīvajā centrā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Āgenskalns jeb Jaunais Mežaparks nostiprinās prestižo rajonu sarakstā

Laura Mazbērziņa, 09.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Āgenskalns pēdējo gadu laikā ir kļuvis par arvien pieprasītāku vietu dzīvošanai, nereti tiek dēvēts par «Jauno Mežaparku», nostiprinot pozīcijas dārgāko un prestižāko Rīgas rajonu sarakstā, vērtē nekustamā īpašuma eksperti.

Baltic Sotheby’s International Realty pārdošanas konsultante Evija Zālīte pastāstīja, ka Āgenskalna nami laika gaitā būtiski ir mainījušies, jo kara laikos tie tika nodedzināti, vēlāk atjaunoti. Tādēļ mūsdienās redzamā apbūve, galvenokārt, veidojusies, sākot ar 19. gs. pirmo pusi, bet 19.gs. beigās Āgenskalnā sāka celt priekšpilsētu iedzīvotāju pieticīgām prasībām atbilstošus īres namus, kur pārsvarā iekārtoja dzīvokļus apkārtnes fabriku strādniekiem.

«Dažādu laikmetu arhitektūras stili ar mūsdienīgiem dzīvojamo namu projektiem, kapitāli renovētas kultūrvēsturiskās ēkas, parki, moderns darījumu centrs ar augstceltnēm Daugavas kreisajā krastā, kā arī robežošanās ar Ķīpsalu un Klīversalu, sniedz ievērojamu pozitīvu ietekmi uz tuvākās apkārtnes attīstību un vērtību. Āgenskalnu nereti dēvē par «Jauno Mežaparku»,» teic SIA Latio mājokļu tirdzniecības vadītājs Ermīns Sniedze.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas galvaspilsētas Rīgas īres tirgū ir salīdzinoši neliels maza izmēra dzīvokļu piedāvājums, pēc kuriem īpaši liels pieprasījums ir gados jaunu cilvēku vidū. Savukārt vidēja izmēra dzīvokļa īres cenas Rīgā apsteidz Viļņu un vidēji arī Tallinu, liecina Igaunijas uzņēmuma «RIA.com Marketplaces» apkopotā informācija.

Rīgā no nekustamo īpašumu vietnē city24.lv kopumā 828 ilgtermiņa īrei pieejamajiem īpašumiem, lielākā daļa jeb 706 īpašumi ir platībā virs 50 m2, un īrei pieejami tikai 59 dzīvokļi platībā līdz 35 m2. Īres cenas labā stāvoklī esošiem mazajiem dzīvokļiem platībā līdz 35 m2 sākas no vidēji 200-250 eiro, taču prestižā rajonā pilsētas centrā var sasniegt pat 850 eiro mēnesī. Savukārt no kopumā 828 īrei pieejamajiem dzīvokļiem tikai 91 dzīvoklis ir vidēja izmēra – platībā no 50 līdz 60 m2, un to īres cena svārstās no vidēji 250 līdz pat 1200 eiro mēnesī.

Igaunija Baltijas valstu vidū izceļas ar īpaši lielu pieprasījumu pēc platības ziņā maziem dzīvokļiem, un arī to piedāvājums ir lielāks nekā, piemēram, Rīgā. No nekustamo īpašumu vietnē city24.ee ilgtermiņa īrei pieejamajiem 1400 nekustamajiem īpašumiem, aptuveni puse ir dzīvokļi ar platību līdz 50 m2. Bet 340 īpašumi ir platībā zem 35 m2. Šāda labā stāvoklī esoša dzīvokļa cena Tallinā svārstās ap 450 eiro mēnesī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Balsts: klienti gatavi pārmaksāt, lai tiktu piekārotā

Ritvars Bīders, 08.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Komercplatību segmentā oktobris pagājis ar manāmu klientu aktivitātes paaugstināšanos. Lielākā aktivitāte bijusi no kafejnīcu un restorānu īpašnieku puses, kas meklē telpas Rīgas centra un Vecrīgas aktīvākajās vietās pirmajos stāvos ar lielāko gājēju plūsmu. Pārsteidzoša ir daudzu klientu gatavība pārmaksāt nomas maksu, lai iegūtu telpas, kuras ir noskatītas, informē nekustamā īpašuma uzņēmums Balsts.

Šādā situācijā komercplatību segmentā novērojams neliels cenu kāpums 5% apmērā. Rīgas mikrorajonos lielākais pieprasījums saglabājies pēc biroju telpām 30 – 50 m2 platībā. Kokrūpniecības un loģistikas nozaru attīstības rezultātā pieaugusi interese par ražošanas telpām Rīgas apkārtnē

Runājot par mājokļu tirgu, centrā un mikrorajonos cenas saglabājušās iepriekšējā līmenī. Sērijveida dzīvokļu vidējā cena ir 650 eiro/m2, dzīvokļiem centrā vidējā cena ir 1 000 eiro/m2. Izņēmums ir Jugla, tur oktobrī noticis ievērojams cenu kritums. Ja septembra mēnesī vidējā cena sērijveida dzīvokļiem bija 700 eiro/m2, tad oktobrī tā ir 600 – 650 eiro/m2. Ārpus centra esošajos jaunajos projektos vidējā cena ir 1 000 – 1 200 eiro/m2. Lielākais pieprasījums ir pēc 2 – 3 istabu dzīvokļiem labā stāvoklī. Lielākoties darījumi notiek ar banku starpniecību, kas attiecīgi paildzina darījumu gaitu. Jāpiebilst, ka dzīvokļu īpašnieki kļūst atsaucīgāki pret nekustamo īpašumu kompāniju piedāvātajiem pakalpojumiem, skaidro kompānijas vadītājs Aigars Zariņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kamēr dzīvokļu tirdzniecības «frontē» bez lielām pārmaiņām, mājokļu īres tirgus Rīgā pēdējos mēnešos ir ievērojami aktivizējies, izriet no Ober Haus Real Estate otrā ceturkšņa dzīvojamo platību tirgus pārskata.

Pēc kompānijas sniegtās informācijas, ārvalstu klientu vidū pieprasītākie bija divu līdz četru istabu dzīvokļi – gan mēbelēti, gan bez mēbelēm. Savukārt vietējie klienti biežāk interesējušies par salīdzinoši mazākiem – vienas, divu istabu dzīvokļiem. Salīdzinoši liela interese ir par īres dzīvokļiem jaunajos projektos, bet to skaits ir ļoti ierobežots.

Piedāvājumā ir gana daudz vidējas kvalitātes divu un trīs istabu dzīvokļi, kas atrodas pilsētas aktīvajā centrā. Šiem dzīvokļiem ir īss ekspozīcijas laiks, proti, ar atbilstošu cenu šādi dzīvokļi tiek izīrēti vienas nedēļas laikā.

Tikmēr īres cenas nav būtiski mainījušās, ziņo Ober Haus Real Estate. Otrā ceturkšņa beigās īres cena t.s. jaunajos projektos bija no 400 līdz 460 eiro par vienas istabas dzīvokļiem, 450 līdz 650 eiro par divu istabu dzīvokļiem un 700 līdz 900 eiro par trīs istabu dzīvokļiem. Mikrorajonos vienas istabas dzīvokļi vidēji tiek piedāvāti par 130 eiro mēnesī, 180 eiro mēnesī tiek prasīti par divu istabu dzīvokļiem un 220 eiro mēnesī – par trīs istabu dzīvokļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Darījumu skaits nekustamā īpašuma tirgū nav mainījies

, 08.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Darījumu skaits nekustamā īpašuma tirgū 2009.gada pēdējos mēnešos būtiski nav mainījies, informē Latio.

Līdz ar potenciālo pircēju interesi par nelielas platības dzīvokļiem, lētāko dzīvokļu piedāvājums aizvien samazinās, savukārt dārgāko dzīvokļu piedāvājuma skaits nedaudz palielinās.

Joprojām īpašumu iegāde pārsvarā notiek bez kredītiem, skaidrā naudā. Izņemot no bankas uzkrātos depozītus, iedzīvotāji izvēlas ieguldīt līdzekļus nekustamā īpašumā, apgalvo kompānija. Pircēju interese par pirkumu ir dažāda – dzīvokļi tiek pirkti gan kā nelieli investīciju objekti ar cerību uz nākotnes vērtības pieaugumu, gan pašu lietošanai.

Pēc Latio tirgus pārskata datiem, aizvadītā gada decembrī vidējā sērijveida dzīvokļu cena Rīgā, salīdzinot ar novembri, palielinājusies par 1.5%, sasniedzot 538 eiro/m2. Kopš zemākā punkta 2009.gada vasarā vidējā sērijveida dzīvokļu cena kopumā pieaugusi par 9 %.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada jūlijā sērijveida dzīvokļu tirgū vērā ņemamas izmaiņas nav notikušas, bet turpinās tendence pieaugt dzīvokļu cenai Rīgas centrā un jaunajos projektos, tādējādi palielinot cenu atšķirību dažādos dzīvokļu segmentos.

Par to liecina Arco Real Estate jaunākais sērijveida dzīvokļu tirgus apskats.

Otro mēnesi pēc kārtas vidējā sērijveida dzīvokļu cena saglabājusies bez izmaiņām un ir 595 eiro par kvadrātmetru. Salīdzinot ar 2007. gada 1. jūliju, cenas vidēji ir par 63,3% zemākas.

«Pretēji gada sākumā izteiktajām prognozēm par sērijveida dzīvokļu cenu pieaugumu, pirmā pusgada dati liecina par to, ka cenas pirmajā pusgadā faktiski ir bijušas nemainīgas un svārstības notiek galvenokārt starp atsevišķu mikrorajonu vidējām cenām, kurās novērojams gan pieaugums, gan samazinājums,» norāda Arco Real Estate valdes loceklis Māris Laukalējs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī pieprasījums pēc sērijveida dzīvokļiem šā gada jūlijā bija lielāks nekā gada sākumā, tomēr to iespaidoja vasara un atvaļinājumu laiks, izriet no pēdējā Latio mājokļu tirgus pārskata.

Lielākā pircēju interese ir par labiem un kvalitatīviem, tūlītējai dzīvošanai piemērotiem sērijveida dzīvokļiem par pircēju finansiālajām iespējām atbilstošām cenām. Šādi dzīvokļi veido vien daļu no kopējā piedāvājuma, tāpēc piemērota īpašuma meklējumiem potenciālie pircēji velta vairākus mēnešus. Ir gadījumi, kad šis process aizņem pat gadu.

«Situāciju dzīvokļu tirgū var raksturot kā pārdevēju un pircēju stīvēšanos. To nevar saukt par kaulēšanos. Pārdevēji, redzot, ka cenas iepriekšējos mēnešos ir diezgan stabili palielinājušās un bankas sola atkal kreditēt īpašumu iegādi, nav ar mieru piedāvājuma cenas samazināt pat gadījumos, kad pircēju interese par konkrēto īpašumu ir gaužām neliela. Savukārt pircēji nav gatavi maksāt augstāku cenu nekā tā bijusi iepriekšējos mēnešos,» skaidro Latio Dzīvokļu un savrupmāju tirdzniecības nodaļas vadītāja Vija Gailīte.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākās īres cenu izmaiņas šā gada otrajā ceturksnī bija novērojamas Vecrīgas un centra ekskluzīvo dzīvokļu īres segmentā, jaunākajā tirgus pārskatā akcentē Ober Haus Real Estate.

Taču kopumā tāpat kā mājokļu tirgus arī dzīvokļu īres segments šā gada otrajā ceturksnī nav piedzīvojis nozīmīgas izmaiņas un uzrādījis stabilizēšanās tendences.

Arī pārējiem Vecrīgas un centra dzīvokļiem bija novērojams neliels vidējās cenas kāpums – par 4,4%, salīdzinot ar pirmo ceturksni. Vidēji 1 istabas dzīvokļa īre Vecrīgā un Centrā izmaksā 280 eiro/mēnesī, 2 istabu – 400 eiro/mēnesī, bet 3 istabu – 500 eiro/mēnesī.

Nekādas izmaiņas netika novērotas īres cenās Rīgas mikrorajonos. Vidējās īres cenas jaunajos projektos mikrorajonos bija 220 eiro/mēnesī 1 istabas dzīvokļiem; 270 eiro/mēnesī 2 istabu dzīvokļiem. Savukārt vidējās īres cenas sērijveida mājās bija 120 eiro/mēnesī 1 istabas dzīvokļiem, bet 2 un 3-istabu dzīvokļiem – 165 eiro/mēnesī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Novembrī vidējā sērijveida neremontēta dzīvokļa cena mikrorajonos pieaugusi līdz 484 eiro/m2, tomēr cenu pieaugums galvenokārt attiecināms uz vienistabas un divistabu dzīvokļiem, ziņo Ober Haus Real Estate.

Salīdzinot ar periodu no jūlija līdz oktobrim, vidējā cena ir par 5.5 % augstāka. Db.lv jau ziņoja, ka arī citi tirgus dalībnieki norādījuši, ka pēdējā laikā ir konstatēts neliels sērijveida dzīvokļu cenu pieaugums, taču, piemēram, pēc Arco Real Estate speciālistu domām, ilgtermiņā raugoties, to var vērtēt kā cenu stabilizāciju.

Pieprasītākie un dārgākie dzīvokļi ir Teikā – 600 eiro/m2, Imantā — 490 eiro/m2, Purvciemā un Pļavniekos —520 eiro/m2. Pieprasītākie dzīvokļi ir 103., 119, 104. sērijas mājās, bet vienistabas dzīvokļu gadījumā — 602. un lietuviešu projekta ēkās. Lētākie mikrorajoni joprojām ir Bolderāja, kur dzīvokļi vidēji maksā 378 eiro/m2, Vecmīlgrāvis – 407 eiro/m2 un Sarkandaugava – 450 eiro/m2.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Martā mājokļu tirgū iezīmējusies jauna tendence – daļa potenciālo pircēju īpašumu iegādājas ar banku aizdevuma palīdzību, vēsta Latio.

Tas liecinot, ka cilvēki ir gatavi atsākt izmantot kredītus, jo viņu viedoklis par ekonomiskās situācijas uzlabošanos kļūst optimistiskāks. Banku nosacījumi gan ir daudz stingrāki un aizdevuma apjoms mājokļa iegādei parasti nav lielāks par 50% no pirkuma summas.

«Var prognozēt, ka banku pārņemtie īpašumi – kā jaunie projekti, tā arī sērijveida dzīvokļi – tuvākajā laikā nonāks pārdošanā. Sākot šo īpašumu tirdzniecību, visticamāk, bankas izsniegs arī kredītus mājokļu iegādei, lai stimulētu šo procesu. Piedāvājums varētu palielināties, tomēr kredītu balstīts augs arī pieprasījums, līdz ar to dzīvokļu cenām nevajadzētu kristies,» uzskata Latio tirgus analītiķis Māris Grīnbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Gazele: Trijos gados auguši pieckārt

Daiga Kiopa, SIA Lursoft IT valdes locekle, 11.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kamēr lielajiem uzņēmumiem uzrādīt strauju izaugsmi ir salīdzinoši grūti, mazāki uzņēmumi, kuri, iespējams, sākuši darbību vien pirms pāris gadiem, nereti kļūst par uzlecošajām zvaigznēm, strauji ielaužoties tirgū un gadu no gada ievērojami kāpinot apgrozījumu.

Šodien laikrakstā Dienas Bizness lasāms saraksts: Visstraujāk augošie uzņēmumi sadalījumā pa reģioniem pēc neto apgrozījuma pieauguma 2015.–2017. gadā

Vairāk nekā puse rīdzinieku

Līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī šoreiz starp TOP 100 straujāk augošajiem uzņēmumiem visplašāk – proti, ar 63 uzņēmumiem – pārstāvēta ir Rīga. Sarakstā iekļuvušo galvaspilsētas uzņēmumu apgrozījums veido 60,68% no kopējā TOP 100 straujāk augošo uzņēmumu apgrozījuma 2017. gadā.

Kopā visi TOP 100 sarakstā iekļautie uzņēmumi 2017. gadā apgrozīja 242,9 milj. eiro, kas ir piecas reizes vairāk nekā šie paši uzņēmumi apgrozīja 2015. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2016. gada decembrī Rīgas mikrorajonos sērijveida dzīvokļu cenas palielinājās par 0,3 %. Sērijveida dzīvokļu vidējā cena decembrī pieauga līdz 705 EUR/m², liecina Arco Real Estate jaunākais apskats.

Kopš 2016. gada sākuma sērijveida dzīvokļu cenas kopumā palielinājās par 7,6 %. Ikmēneša cenu lielākais pieaugums tika novērots februārī, martā un aprīlī, kad tas pārsniedza viena procenta atzīmi, savukārt vismazākās cenu izmaiņas konstatētas septembrī.

Rīgas mikrorajonos 2016. gadā cenas pieauga visiem dzīvokļiem (gan platību, gan istabu skaita ziņā). Cenas, vērtējot pēc istabu skaita, palielinājās 7,2 – 7,9 % robežās. 2016. gadā dzīvokļu kopējais cenu pieaugums bija lielākais kopš 2010. gada, kad cenas gada laikā paaugstinājās par 16,9 %.

Līdzīgi kā citus gadus, arī 2016. gada decembrī dzīvokļu piedāvājums piedzīvoja strauju kritumu – piedāvājumu skaits saruka par 15,2 %.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā nedēļas nogalē, 27. un 28. oktobrī no 11.00 līdz 17.00 Ektornet mudina iepazīties ar dzīvokļiem Baložu pieprasītākajos jaunajos projektos Cālīšpurva ielā 27 un Bērzavotos.

Kā norāda uzņēmums, izdevīgās lokācijas un pieejamās cenas dēļ abos šajos projektos šogad pārdoti vairāk nekā piecdesmit dzīvokļi.

Ar dzīvokļiem iepazīties palīdzēšot Ektornet pārdošanas menedžeri, bet par finansēšanas iespējām uz vietas konsultēs Swedbank kredītspecialisti.

Bērzavotu trīsstāvu ēku kompleksu veido trīs ēkas. Pārdošanā tiek piedāvāti dzīvokļi platībās no 46 līdz 107 m2. Otrā un trešā stāva dzīvokļiem ir 9 līdz 46 m2 lielas, flīzētas terases. Visiem dzīvokļiem ir jau pabeigta pilna iekšējā apdare. Viesistaba apvienota ar virtuves zonu. Vannas istabas un tualetes telpas pilnībā aprīkotas ar santehniku un flīzētas. Katram dzīvoklim ir savi individuālie siltuma un ūdens skaitītāji.

Komentāri

Pievienot komentāru