Tirdzniecība un pakalpojumi

Centrālās laboratorijas peļņa gandrīz dubultojusies

Žanete Hāka, 16.05.2013

Jaunākais izdevums

Laboratorisko izmeklējumu firma SIA Centrālā laboratorija pērn strādājusi ar 2,09 miljonu latu apgrozījumu, kas ir par 36,14% vairāk nekā 2011.gadā, liecina Lursoft dati.

Pērn uzņēmuma peļņa teju dubultojusies, sasniedzot 117,35 tūkstošus latu.

Aizvadītajā gadā uzņēmums paplašinājis darbības jomu un sniegto pakalpojumu reģionus.

Attīstot SIA Centrālā laboratorija darbību, šogad iecerēts paplašināt uzņēmuma sniegto pakalpojumu teritoriju, kā arī celt darbinieku kvalifikāciju un pabeigt laboratorijas informācijas sistēmas ieviešanu.

Lursoft izziņās esošā informācija liecina, ka SIA Centrālā laboratorija īpašnieki ir Sergejs Korņijenko un Edvīns Kazušs, kurš reizē arī pilda valdes locekļa pienākumus. SIA Centrālā laboratorija patlaban savus pakalpojumus sniedz pakalpojumus 20 filiālēs visā Latvijas teritorijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Centrālā laboratorija valsts apmaksātās analīzes veiks tikai valsts apmaksātās kvotas apmērā

Db.lv, 13.09.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 15.septembra nepietiekamā valsts finansējuma dēļ "Centrālā laboratorija" valsts apmaksātos pakalpojumus sniegs apmaksātās kvotas ietvaros, līdz ar to iedzīvotājiem tie būs pieejami rindas kārtībā pēc iepriekšēja pieraksta, informē laboratorija.

"Centrālā laboratorija" analīžu veikšanai jau līdz jūlija beigām bija izmantojusi valsts atvēlēto gada finansējumu visam 2023.gadam. Iemesls tam ir valsts budžeta nepareiza plānošana, valstij no vienas puses apsolot iedzīvotājiem, ka valsts apmaksās tiem veiktās analīzes, taču no otras puses neveicot pilnu samaksu tām laboratorijām, kas šo darbu veica.

"Līdz šim laboratorijas turpināja veikt analīzes uz sava rēķina, paļaujoties uz Veselības ministrijas un atbildīgo resoru solījumiem samaksāt. Izdevumus par analīzēm, ko veicam ar ģimenes ārsta vai ārsta speciālista nosūtījumu un ko savlaicīgi vajadzētu apmaksāt no valsts budžeta, pašreiz mums jāsedz no saviem apgrozāmajiem līdzekļiem vai citiem finanšu resursiem. Tomēr šī brīža ekonomiskajā situācijā vairs nevaram atļauties kreditēt valsti," norādījusi "Centrālās laboratorijas" valdes priekšsēdētāja Stella Lapiņa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA NMS Laboratorija tuvākajā laikā būs spiesta sekot Centrālās laboratorijas rīcībai, sniedzot pakalpojumus kvotas ietvaros un pēc tās ikmēneša apjoma beigām tikai par maksu.

Tā sarunā ar portālu Diena.lv norāda uzņēmuma administratīvais direktors Artūrs Altbergs.

Viņš uzsver, ka pēdējo gadu sarunas ar valsti par parādu atgūšanu nav bijušas sekmīgas, un, iespējams, panākt taisnīgu apmaksas sistēmu palīdzēt var tikai konkrēti soļi. Pēc Altberga teiktā, izlemjot par šādu rīcību, NMS Laboratorijai jākonsultējas ar juristiem un jāveic vēl citi sagatavošanās darbi. “Mums ir jāsaprot, kā to nodrošināt arī tehniski.”

NMS Laboratorijas situācija ir līdzīga kā virknei citu tirgus spēlētāju, norāda Altbergs. Valsts ar uzņēmumu nav pilnībā norēķinājusies ne vien par šo un pagājušo gadu, bet parāds krājies kopš 2019. gada. Jau pēdējos trīs, četrus gadus NMS Laboratorija sarunās ar Nacionālā Veselības dienestu (NVD) aktualizē šo problēmu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Privātas laboratorijas izveidē Rīgas 1.slimnīcas teritorijā investē 2 miljonus eiro

Dienas Bizness, 15.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investējot vairāk nekā divu miljonu eiro, klīniskās diagnostikas laboratorija Centrālā laboratorija atklājusi jaunu apmeklētāju apkalpošanas punktu Rīgas 1.slimnīcas teritorijā, informē SIA Centrālā laboratorija valdes priekšsēdētāja Stella Lapiņa.

Jaunajās telpās darbu sācis gan apmeklētaju apkalpošanas punkts, gan laboratorijas galvenais diagnostikas korpuss.

Centrālā laboratorija piedāvā vairāk nekā 550 klīniskās diagnostikas veidus. Laboratorijas vajadzībām ir iegādāts jauns klīniskās laboratorijas izmeklējumu aprīkojums, veikta telpu rekonstrukcija, pie ēkas ieejas izbūvējot rampu, bet iekšpusē ierīkojot liftu apmeklētājiem ar īpašām vajadzībām.

SIA Centrālā laboratorija dibināta 1994.gadā. Laboratorijai ir plašs filiāļu tīkls, tā nodrošina izmeklējumus gan ambulatorajām iestādēm, gan stacionāriem un ir otrā lielākā laboratorija valstī. Kopš 2015.gada septembra galvenais diagnostikas korpuss atrodas Rīgas centrā, Šarlotes ielā 1b.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar SIA Centrālā laboratorija valdes priekšsēdētāju Stellu Lapiņu

Lelde Petrāne, 30.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild Stella Lapiņa, SIA Centrālā laboratorija valdes priekšsēdētāja. SIA Centrālā laboratorija ir dibināta 1994. gadā, 20 gadu laikā no 1 darbinieka kolektīvs ir paplašinājies līdz 160 darbiniekiem.

- Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

Es jau no mazotnes zināju, ka mans darbs būs saistīts ar medicīnu. Diemžēl bija sarežģīta situācija ģimenē, tāpēc, lai ātrāk varētu kļūt neatkarīga, sāku studijas medicīnas skolā, kurā stājoties, mani pierunāja mācīties par laboranti, un es nekad neesmu nožēlojusi savu izvēli. Man vienmēr bija vēlēšanās studēt augstskolā, un nākošais likumsakarīgais solis bija studijas bioloģijas fakultātē, kuru absolvējot, ieguvu maģistra grādu dabaszinātnēs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA “NMS laboratorija” (NMS) pievienosies SIA “Centrālā laboratorija” (CL) – šāds lēmums pieņemts pēc Konkurences padomes (KP) š.g. 21. novembra lēmuma atļaut CL iegādāties visas NMS kapitāldaļas ar visiem aktīviem.

Tādējādi CL var pabeigt iesākto darījumu par NMS iegādi, lai pār to iegūtu vienpersonisku izšķirošu ietekmi. Pēc darījuma pabeigšanas un attiecīgo izmaiņu veikšanas komercreģistrā plānots NMS iekļaut un pievienot CL.

CL, kura ir viena no lielākajām medicīnas laboratorijām Baltijā, pēc KP atļaujas saņemšanas apvienosies ar NMS laboratoriju. Apvienošanās mērķis ir sniegt Latvijas iedzīvotājiem izcilu laboratorijas pakalpojumu servisu, modernizēt laboratorijas aprīkojumu, nodrošinot iedzīvotājiem izmeklējumu veikšanu uz vēl modernākām un precīzākām iekārtām, nodrošināt ātrāku pakalpojumu sniegšanu un rezultātu saņemšanu. Apvienojoties abiem uzņēmumiem, abu laboratoriju mediķu komanda turpinās kopā attīstīt laboratorijas automatizācijas procesus, digitālos risinājumus un mākslīgā intelekta ieviešanu testēšanas procesos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ darbu sāk “Centrālās laboratorijas” mobilais testu nodošanas punkts – pacientus tajā pieņems tikai pēc iepriekšēja pieraksta, un šis jauninājums nodrošinās procesa mobilitāti Latvijas pašvaldībās.

Mobilais analīžu nodošanas punkts izveidots, ņemot vērā iedzīvotāju straujo saslimšanu ar Covid-19 un līdz ar to paaugstināto pieprasījumu attiecīgu analīžu veikšanai šī vīrusa noteikšanai.

“Esam gandarīti, ka esam savlaicīgi aprīkojuši mobilo Covid paraugu nodošanas punktu un, strauji pieaugot saslimstībai, varam sniegt pakalpojumu tuvāk iedzīvotāju dzīvesvietai. Šonedēļ mobilais analīžu nodošanas punkts sāk pirmos reisus uz Jūrmalu,” informē Stella Lapiņa, “Centrālās laboratorijas” valdes priekšsēdētāja.

Jāatzīmē, ka pašreiz šādi iespējams nodot tikai valsts apmaksātas koronavīrusa SARS-CoV-2 PĶR analīzes.

“Centrālā laboratorijas” mobilais analīžu nodošanas punkts Jūrmalā atradīsies Kauguros - Skolas ielā 44.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Centrālā laboratorija Rēzeknē atver vienu no lielākajām filiālēm ārpus Rīgas

Db.lv, 06.01.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzlabojot Latvijas reģionu iedzīvotājiem pieejamo laboratorijas pakalpojumu ērtības, "Centrālā laboratorija" Rēzeknē pēc rekonstrukcijas atvērusi vienu no lielākajām filiālēm ārpus Rīgas.

No 6. janvāra iedzīvotājiem ir pieejami "Centrālās laboratorijas" pakalpojumi atjaunotajā filiālē Rēzeknes slimnīcas Ambulatorajā nodaļā, kur laboratorija atrodas ēkas pirmajā stāvā – tajā var nokļūt gan no poliklīnikas reģistratūras, gan izmantojot atsevišķu ieeju.

"Veselības aprūpes procesu nodrošināšana bez laboratoriskiem izmeklējumiem mūsdienās nav iedomājama, un mūsu uzņēmumam ir svarīgi, lai inovatīvās tehnoloģijas vienādā kvalitātē būtu pieejamas visiem Latvijas iedzīvotājiem neatkarīgi no dzīvesvietas. Jauno gadu aizsākam, pēc ievērojamas rekonstrukcijas Rēzeknē atverot vienu no lielākām filiālēm ārpus Rīgas. Tagad mūsu klienti pakalpojumus varēs saņemt ne vien plašākās, mūsdienīgākās un ērtākās telpās, bet arī izmantot laboratorijas pakalpojumus ar plašu analīžu klāstu. 2021. gada nogalē laboratorijas filiālē, investējot aprīkojumā vairāk nekā 400 tūkstošus eiro, ir izveidota modernākā laboratorija reģionā. Šāda līmeņa laboratorija ārpus Rīgas pašreiz ir tikai Rēzeknē, un mēs esam pateicīgi SIA „Rēzeknes slimnīca” vadībai un kolektīvam par konstruktīvu sadarbību," komentē Stella Lapiņa, "Centrālās laboratorijas" valdes priekšsēdētāja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Stiprinot uzņēmuma kapacitāti infekciju ierosinātāju noteikšanā, Centrālā laboratorija investējusi miljonu eiro, iegādājoties molekulāri bioloģisko izmeklējumu iekārtas.

Attīstot Molekulārās bioloģijas nodaļu, Centrālā laboratorijaCovid-19 diagnostikas veicēja Latvijā papildus esošām tehnoloģijām iegādājusies pasaulē atzītu, plaši izmantotu un Baltijā vienīgo Chemagic 360-D (Perkin Elmer) iekārtu, kas piemērota ne tikai Covid-19 izmeklējumiem, bet arī ērču pārnēsāto slimību ierosinātāju noteikšanai.

Savukārt – Cobas 6800 System (Roche Diagnostics) – ļauj ikdienā apstrādāt lielāku paraugu plūsmu un uzturēt Covid-19 testēšanas kvalitāti. Šādas klases tehnoloģijas Latvijā sāk izmantot tieši pandēmijas ietekmē. Lai to izmantošana būtu rentabla, ir nepieciešams pietiekams pieprasījums pēc molekulāriem testiem un tās parasti izmanto valstīs ar lielu iedzīvotāju skaitu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

AS Poliklīnika vēlas apvienoties ar SIA Centrālā laboratorija

Žanete Hāka, 18.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome ir saņēmusi ziņojumu par apvienošanos, kuras ietvaros AS Poliklīnika, kas ir AS Repharm meitas uzņēmums, iegūst izšķirošu ietekmi pār SIA Centrālā laboratorija, informē padome.

AS Poliklīnika ir 100% dalībniece AS Veselības centru apvienība, kas savukārt ir 100% dalībniece SIA Klīnika EGV, SIA Dzelzceļa veselības centrs, SIA Medicīnas firma Dinas un SIA Rīgas zobārstniecība.

AS Repharm pieder arī AS Recipe Plus un AS Sentor Farm aptiekas, kas ir 100% dalībniece SIA Ikedo, SIA Viktorija Z, SIA Melise, SIA Rēzeknes ērgļa mazā aptieka, SIA Juglas 15, SIA firma Smiltenes Aptieka 2 un SIA Senā Grīva.

SIA Centrālā laboratorija vienīgais dalībnieks ir SIA Korx. SIA Centrālā laboratorija ir 5,32% kapitāldaļu īpašniece SIA Preiļu slimnīca un 51% kapitāldaļu īpašniece SIA Rēzeknes laboratorija.

Lēmums par apvienošanās atļaušanu, aizliegšanu vai atļaušanu ar saistošiem noteikumiem Konkurences padomei jāpieņem viena mēneša laikā no ziņojuma saņemšanas dienas. Savukārt, ja lietā nepieciešama padziļināta papildu izpēte, lēmuma pieņemšanas termiņš var tikt pagarināts līdz četriem mēnešiem no ziņojuma saņemšanas dienas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

KP atļauj Repharm grupas uzņēmumam iegādāties SIA Centrālā laboratorija

Dienas Bizness, 18.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) 7.aprīlī pieņēma lēmumu atļaut AS Poliklīnika iegādāties SIA Centrālā laboratorija, jo šāds darījums neapdraud konkurenci un patērētāju intereses, informē KP.

AS Poliklīnika ietilpst AS Repharm piederošu uzņēmumu grupā. AS Repharm pilnībā vai daļēji pieder arī uzņēmumi, kas nodarbojas ar zāļu vairumtirdzniecību (lieltirgotava Recipe Plus), zāļu mazumtirdzniecību (AS Sentor Farm aptiekas), zāļu ražošanu (AS RĪGAS FARMACEITISKĀ FABRIKA) un veselības pakalpojumu sniegšanu (AS Veselības centru apvienība ietilpstošie veselības centri).

Savukārt SIA Centrālā laboratorija sniedz tikai laboratorisko izmeklējumu pakalpojumus, tai pieder 23 analīžu materiālu pieņemšanas punkti un desmit laboratorijas, kā arī uzņēmums SIA Rēzeknes laboratorija.

KP lēmumā konstatēja, ka darījums ietekmē trīs tirgus – apvienošanās veselības aprūpes (ārstēšanas) pakalpojumu tirgu, laboratorisko izmeklējumu pakalpojumu tirgu un laboratorisko izmeklējumu pakalpojumu veikšanai nepieciešamā aprīkojuma un materiālu piegādes tirgu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ādažu slimnīcā atvērta jauna “Centrālās laboratorijas” filiāle, informē uzņēmumā.

“Vērojot Ādažu pilsētas un novada izaugsmi, filiāles atvēršanu izjūtam kā būtisku soli, lai laboratoriskie pakalpojumi Pierīgas novadā kļūti vēl ērtāk pieejami. Saskaņā ar mūsu attīstības koncepciju, kas vērsta uz kvalitatīva pakalpojuma pieejamību ikvienam, īpaši domājot par jaunajām ģimenēm ar bērniem, vēlamies, lai katrs pie mums justos aprūpēts. Strādāsim līdztekus ar slimnīcas medicīnisko personālu, tādējādi papildinot veselības aprūpes kolēģu komandas darbu Ādažos,” ir pārliecināta “Centrālās laboratorijas” valdes priekšsēdētāja Stella Lapiņa.

“Centrālās laboratorijas” vajadzībām Ādažu slimnīcā pilnībā renovētās telpas 80 kvadrātmetru platībā ir gaišas, aprīkotas ar ergonomisku apgaismojumu, ir nodrošināta atbilstoša ventilācija un iespēja izmantot kondicionierus. Vienā no kompaktajām telpām ir iekārtota reģistratūra un vieta pacientiem uzgaidīšanai, otrā tiek veiktas manipulācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Valsts ir pārmaksājusi par Covid-19 testēšanas pakalpojumiem krīzes sākumposmā

LETA, 18.05.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ir pārmaksājusi par Covid-19 testēšanas pakalpojumiem krīzes sākumposmā, revīzijā secinājusi Valsts kontrole.

Revidenti norādīja, ka saistībā ar Covid-19 neprognozējamo izplatību Latvijā jau kopš pirmās ārkārtējās situācijas izsludināšanas 2020.gada 12.martā atbildīgajām institūcijām bija jārīkojas nekavējoties, lai vīrusu identificētu un pēc iespējas ātrāk to ierobežotu. Šai nolūkā Nacionālajam veselības dienestam (NVD) bija jāslēdz līgumi ar laboratorisko pakalpojumu sniedzējiem jeb laboratorijām, aprēķinot tarifus par veiktajiem izmeklējumiem Covid-19 identificēšanā.

Veicot pārbaudi par to, kā 2020.gadā izlietoti 28,2 miljoni eiro, kas no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem tika piešķirti šiem laboratoriskajiem pakalpojumiem, Valsts kontrole secināja, ka finansējums izlietots atbilstoši mērķim. Tomēr revidenti atzīst, ka katras laboratorijas tarifu noteikšanas individuālā pieeja, kas pastāvēja līdz pat augustam, nav veicinājusi piešķirtā valsts finansējuma ekonomisku izmantošanu un valsts par laboratoriju sniegtajiem pakalpojumiem ir pārmaksājusi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Carnikavā, Rīgas ielā, atklāta “Centrālās laboratorijas” filiāle, kurā veikt analīzes gaidīti gan pieaugušie, gan bērni. Šogad tā ir otrā uzņēmuma izveidotā filiāle iedzīvotāju ērtībām Ādažu novadā.

“Mūsu mērķis ir nodrošināt strauji augošās Ādažu pilsētas un novada iedzīvotājiem iespēju dzīvesvietas tuvumā ērti veikt nepieciešamās analīzes. Līdz ar filiāles atklāšanu vēl vienā novada centrā – Carnikavā – nodrošinām, ka laboratoriskie pakalpojumi Pierīgā kļūst vēl ērtāk pieejami. Mūsu pieredze liecina, ka pakalpojumus filiālēs labprāt izmanto ne tikai tuvumā dzīvojošie, bet arī kaimiņu pašvaldību iedzīvotāji. “Centrālās laboratorijas” jaunā filiāle ir iekārtota tā, lai procedūrai veltītajā laikā apstākļi pacientiem būtu ērti un patīkami,” stāsta “Centrālās laboratorijas” valdes priekšsēdētāja Stella Lapiņa.

"Nesen svinīgi tika atklātas "Centrālās laboratorijas" telpas Ādažos, tāpēc esam priecīgi, ka uzņēmums turpina paplašināt savu ģeogrāfiju, ienākot arī Carnikavā un atverot filiāli pašā pagasta centrā. Tādējādi tagad iedzīvotājiem tiek nodrošināta vēl ērtāka pieejamība kvalitatīviem un precīziem laboratorijas pakalpojumiem, kā arī ātrai rezultātu saņemšanai," saka Ādažu novada pašvaldības domes priekšsēdētaja Karīna Miķelsone.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Centrālā laboratorija ir gatava uzsākt Covid-19 antivielu noteikšanu

Lelde Petrāne, 29.04.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sekojot Pasaules Veselības organizācijas (PVO) aicinājumam veikt pēc iespējas plašu iedzīvotāju testēšanu, lai iegūtu precīzākus statistikas datus par patieso COVID-19 vīrusa izplatību dažādās vecumu grupās, "Centrālā laboratorija" (CL) ir sagatavojusies COVID-19 antivielu noteikšanas testu veikšanai.

Testēšanu CL uzsāks, tiklīdz PVO un Veselības ministrija būs apstiprinājušas, ka šo testu veikšana ir klīniski nozīmīga un palīdz pieņemt lēmumus sabiedrības veselības un epidemioloģiskās drošības labā.

Antivielu testiem ir būtiska nozīme plašā iedzīvotāju apsekošanā, lai noteiktu, vai viņiem ir bijis koronavīruss un ir izveidojušās antivielas, tas nozīmē, ka viņi var atgriezties sabiedrībā un darbā, jo ir imūni un nespēj inficēt citus. Tomēr šie testi nesniedz pilnīgi precīzu atbildi par SARS-CoV-2 vīrusa klātbūtni vai neesamību cilvēka organismā un nebūs tik precīzi kā tie, ko pašlaik izmanto testēšanas centros, kur tiek noteikta vīrusa RNS. Tests spēj atklāt antivielas piecas līdz septiņas dienas pēc tam, kad cilvēks ir inficējies. Testam ir viltus pozitīvu rezultātu iespēja, ja persona iepriekš ir inficējusies ar kādu no citiem koronavīrusiem, kuri sastopami dabā. Arī negatīvs testa rezultāts neizslēdz slimības esamību. Testi būs visnoderīgākie cilvēkiem, kuriem vismaz nedēļu ir bijuši simptomi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Samazinot finansējumu laboratoriskiem izmeklējumiem, var pieaugt maksas pacientu īpatsvars un pasliktināties slimību diagnosticēšana, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Veselības ministrija lepojas – kopš ģimenes ārstiem nosūtīti brīdinājumi stingrāk izvērtēt nepieciešamību pēc laboratoriskiem izmeklējumiem, samazinājies nosūtījumu skaits un šiem mērķiem izlietoto valsts līdzekļu apmērs. Laboratoriju vadītāji pretī liek citus argumentus – pieaug maksas pacientu skaits.

«Ārsti sūta mazāk. Augustā bija tāds kritums, kādu vēl neesmu pieredzējusi. Vairāk nāk maksas pacienti, bet man ļoti negribētos, lai laboratorijas pakalpojumi kļūtu par maksas pakalpojumiem,» saka SIA Centrālā laboratorija valdes priekšsēdētāja Stella Lapiņa. Valsts apmaksātās analīzes veido ap 70% uzņēmuma pakalpojumu grozu. Tādi paši novērojumi ir E. Gulbja laboratorija valdes loceklei Sandrai Dimantei: «Strauji pieaug pacientu līdzmaksājumi. Valsts apmaksāto analīžu apjoms samazinājies par 17%, pacientu līdzmaksājumi pieauguši par 28%. Pacientiem ir svarīga sava veselība,» viņa saka. E. Gulbja laboratorijā valsts apmaksāto izmeklējumu īpatsvars ir 52%. Jāpatur prātā, ka tieši augstais līdzmaksājums, kas radies nepietiekama valsts finansējuma dēļ, novedis pie situācijas, ka medicīnas pakalpojumi daļai sabiedrības nav pieejami. «10% iedzīvotāju veselības aprūpe nav pieejama vispār, 10% ir daļēji pieejama,» atzīst veselības ministrs Guntis Belēvičs. Oktobra otrajā pusē publiskota DNB Latvijas barometrs aptauja liecina, ka 71% respondentu tieši medicīnisko pakalpojumu dārdzību uzskata par galveno veselības aprūpes problēmu valstī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdības lēmumam ierobežot medicīnas tūrismu būs ilgtermiņa sekas, jo pacientu plūsmu atjaunot būs ļoti darbietilpīgs un arī dārgs process, pauda AS "Veselības centru apvienība" valdes priekšsēdētāja Stella Lapiņa.

"Mūsu valsts ir īpaši akcentējusi vēlmi attīstīt medicīnas tūrismu Latvijā, tam vairākās medicīnas nozarēs ir labs potenciāls un jau izveidojušās ilgstošā laika posmā iedibinātas tradīcijas augstas konkurences apstākļos ar citu valstu pakalpojuma sniedzējiem. Ja tagad šos pakalpojumus piedāvās un nodrošinās citās Eiropas valstīs, pacientu plūsmu pagriezt atpakaļ uz Latviju būs ļoti darbietilpīgs un arī dārgs process," skaidroja Lapiņa.

Viņa minēja, ka "Veselības centru apvienības" struktūrvienība "Aiwa Clinic" nodrošina valsts finansētos un maksas ķirurģiskos pakalpojumus traumatoloģijā un ortopēdijā, bariatrijā, vispārējā ķirurģijā, proktoloģijā, ginekoloģijā, neiroķirurģijā, oftalmoloģijā, LOR, pēdas ķirurģijā un bērnu ķirurģijā. Tieši šajā klīnikā ir plaši attīstīta maksas medicīnisko pakalpojumu sniegšana medicīnas tūrisma ietvaros personām no Eiropas Savienības valstīm, kā arī no valstīm ārpus Eiropas Savienības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Izveido Centrālās laboratorijas padomi, stiprina Veselības centru apvienības padomi

Db.lv, 06.12.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai vēl vairāk strukturētu uzņēmumu grupas “Repharm” darbību un veiktu stratēģisku plānošanu un vadību, izveidota SIA “Centrālā laboratorija” (CL) padome un stiprināta AS “Veselības centru apvienība” (VCA) padome.

VCA un CL padomē strādās līdzšinējā SIA “Centrālā laboratorija” valdes locekle profesore Jeļena Storoženko. Savukārt CL valdē ievēlēta VCA valdes locekle Solvita Babre-Samata, kas tagad strādās abu minēto uzņēmumu valdēs.

Jaunveidotajā CL padomē līdzās Storoženko ievēlēti arī padomes priekšsēdētājs Andrejs Leibovičs, padomes priekšsēdētāja vietnieks Aleksandrs Livšics un padomes locekļi Vadims Telica, Sergejs Korņijenko, Roberts Tavjevs un Jeļena Storoženko.

Uzņēmuma valdē darbu turpina valdes priekšsēdētāja Stella Lapiņa un valdes loceklis Edvīns Kazušs.

VCA padomē darbu turpina padomes priekšsēdētājs Andrejs Leibovičs, padomes priekšsēdētāja vietnieks Aleksandrs Livšics, padomes locekle Jeļena Ņikitina. Uzņēmuma valdē darbu turpina valdes priekšsēdētāja Stella Lapiņa un valdes loceklis Zigurds Lasovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Repharm ieguldījumu novērtē ar Ministru kabineta balvu Stellai Lapiņai

Db.lv, 10.12.2021

Ministru kabineta balvu saņem Stella Lapiņa (vidū) kopā ar izcilas uzņēmuma komandas kolēģēm Anitu Kamenščikovu (VCA) un profesori Jeļenu Storoženko (Centrālā laboratorija).

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Repharm meitas uzņēmumu Veselības centru apvienības un Centrālās laboratorijas valdes priekšsēdētāja Stella Lapiņa ir saņēmusi LR Ministru kabineta balvu par ieguldījumu veselības aprūpes nozares attīstībā.

Pirmo reizi par panākumiem veselības aprūpes jomā balvu pasniedzot privāto ambulatoro uzņēmumu vadītājai, ir apliecināta to spēja nodrošināt valstī veselības krīzes risinājumus un sekmēt daudzpusīgu medicīnas pakalpojumu pieejamību.

"Strādāt veselības aprūpē pandēmijas laika diktētajā režīmā visiem ir izaicinājums, taču augsti kvalificēta radniecīgi domājoša vadības komanda un pašaizliedzīgi uzņēmumu profesionāļi ir galvenā mūsu panākumu atslēga. Šis apbalvojums uzskatāmi apliecina mūsu kopīgi paveiktā darba pilsonisko un valstisko nozīmību. Es pateicīgi to pieņemu, izjūtot lepnumu un gandarījumu par katru soli, ko esam kopīgi spērušu mūsu iedzīvotāju veselības vārdā. Šobrīd gada nogalei raksturīgi atskatoties uz paveikto, saskatu, ka paveikts patiesi ir daudz. Esam spējuši efektīvi piemēroties Covid-19 izraisītajai situācijai — operatīvi uzņemties papildu darbus, pienākumus un atbildību, uzrunāt vajadzīgos darbiniekus, veikt nepieciešamās investīcijas, lai varētu sekmīgi pildīt krīzes laika saistības, vienlaikus turpinot pilnveidot ikdienas pakalpojumus mūsu uzņēmumos un rūpējoties par medicīnas izglītību Latvijā. Tādējādi mēs cauri krīzes laika grūtībām spējam saskatīt tālāku izaugsmi ambulatorajā medicīnā un attīstības perspektīvu arī ārpus mūsu valsts robežām,” saka S.Lapiņa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pacientu un ārstu ērtībām "DATAMED" medicīniskās diagnostikas sistēma ir papildināta ar jaunas iestādes - Latvijas Infektoloģijas centra – veikto, šobrīd ļoti aktuālo analīžu rezultātiem.

"DATAMED" ir medicīnas informācijas sistēma, kurā tiek apkopoti vairuma Latvijas medicīnisko laboratoriju veikto izmeklējumu rezultāti, tostarp visu laboratoriju veiktie Covid-19 testu pārskati.

Papildus koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 analīžu datiem, ko "DATAMED" sistēmā līdz šim sniedza jau zināmie pakalpojumu sniedzēji "E.Gulbja Laboratorija" un "Centrālā Laboratorija", tagad ārstiem un pacientiem ir pieejami arī Latvijas Infektoloģijas centrā veikto analīžu rezultāti, un tādējādi sistēmā pieejams visu Covid-19 diagnostikas rezultātu apkopojums vienuviet, turklāt uzreiz pēc laboratorijās iegūto analīžu apstiprināšanas.

"Noslēgtā sadarbība ar Rīgas Austrumu slimnīcas Latvijas Infektoloģijas centru ir pavērusi vēl plašākas iespējas "DATAMED" esošajiem un potenciālajiem klientiem," stāsta "DATAMED" valdes loceklis Normunds Ančupāns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Uz Latvijas Banku atnestas smalki sagrieztas banknotes aptuveni 1000 latu vērtībā

Žanete Hāka, 16.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad jūnija beigās Latvijas Bankas naudas laboratorijā atnestas smalkās strēmelēs sagrieztas dažādu nominālu latu banknotes, informē centrālās bankas pārstāvji.

Kopumā cietušas banknotes, kuru nominālvērtība ir ap 1000 latiem.

«Latvijas Bankas naudas laboratorija vairākas dienas atgādināja pužļu kopā likšanas entuziastu pulciņu - eksperti no daudzajiem gabaliņiem lika kopā banknotes, un sākotnējās aplēses liecina, ka izdevies glābt aptuveni trešdaļu no cietušās naudas,» stāsta Latvijas Bankas Naudas tehnoloģiju daļas vadītājs Andris Tauriņš.

Ja sabojātā nauda ir īsta, to atgūt var palīdzēt Latvijas Banka. Centrālā banka klientu kasēs Rīgā, Liepājā un Daugavpilī bez maksas maina bojātas banknotes, ja tām ir saskatāmas drošības pazīmes, nosakāma nominālvērtība un ir pārliecība par to īstumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

LJMC Radioloģijas nodaļā sāk 1,4 miljonu eiro vērto iekārtu uzstādīšanu

Žanete Hāka, 24.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Jūras medicīnas centrā (LJMC) jau no pavasara būs iespējams veikt vēža diagnostiku (neiroendokrīnie audzēji, prostatas audzēji, metastatiskais kaulu vēzis u.c.), izmantojot vienu no mūsdienu precīzākajiem izmeklējumu veidiem – pozitronu emisijas tomogrāfu un datortomogrāfu (PET/CT), liecina uzņēmuma paziņojums Nasdaq Riga.

LJMC šobrīd uzsācis jauno iekārtu uzstādīšanu topošajā Radioloģijas nodaļā, kas būs viens no mūsdienīgākajiem un inovatīvākajiem ļaundabīgo audzēju diagnostikas un terapijas centriem Austrumeiropā. Kopējā iekārtu vērtība ir 1,4 miljoni eiro. Sadarbībā ar Kodolmedicīnas klīniku ir izveidota arī Radiofarmācijas laboratorija. Tas veicinās onkoloģisko izmeklējumu un ārstniecības pakalpojumu pieejamību Latvijā un tuvākajā reģionā, kā arī ļaus attīstīt valsts un privātā sektora sadarbību medicīnas pakalpojumu sniegšanā iedzīvotājiem.

Jānis Birks, LJMC valdes priekšsēdētājs: «Onkoloģisko saslimšanu skaits diemžēl visā pasaulē un arī Latvijā ir ar pieaugošu tendenci. Pēdējo 10 gadu laikā onkoloģisko slimību terapijā ir sasniegti ievērojami panākumi, tomēr Latvijā mēs pagaidām atpaliekam ne tikai Eiropas līmenī, bet arī Baltijā. Tādēļ LJMC, investējot lielus resursus Radioloģijas nodaļā, nodrošinās Latvijas iedzīvotājiem jaunākās izmeklēšanas metodes, kas ļauj konstatēt pat ļoti niecīga izmēra (~3mm) ļaundabīgos audzējus, slimības recidīva un metastāžu gadījumus.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

RePharm nomaksā nodokļos 30 miljonus eiro

Lelde Petrāne, 14.06.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2016.gadā AS RePharm valsts kopbudžetā kopā samaksājusi turpat 30 miljonus eiro. RePharm pārvaldīto uzņēmumu grupā kopā strādāja apmēram 3200 darbinieki.

RePharm pārvaldīto uzņēmumu kopējais apgrozījums 2016.gadā veidojis 229 miljonus (229 039 000) EUR. Salīdzinot ar 2015.gadu, RePharm kopējais apgrozījums pieaudzis par 15,6% jeb 31 miljonu (30 985 066) EUR.

RePharm EBITDA* rādītājs 2016.gadā sasniedzis 30,8 miljonus (30 841 322) eiro, tas ir par 3,36% vairāk, salīdzinot ar 2015.gadu.

RePharm lielākos nodokļu maksājumus veidoja darbaspēka nodokļi, valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSOI), pievienotās vērtības (PVN) un uzņēmuma ienākuma nodokļi (UIN). RePharm pārvaldīto uzņēmumu nomaksātie nodokļi veido šādu ainu:

- AS Veselības Centru Apvienība kopā nodokļos ir samaksājusi 5 miljonus, no kuriem VSAOI veido 3 miljonus, bet iedzīvotāju ienākuma nodoklis – 1,68 miljonus eiro. Savukārt SIA Centrālā Laboratorija – 0,96 miljonus eiro, no kuriem VSAOI veido 0,63 miljonus, bet iedzīvotāju ienākuma nodoklis – 0,34 miljonus eiro. Veselības Centru Apvienības kopējais apgrozījums 2016.gadā bija 18,7 miljoni eiro, bet Centrālās Laboratorijas – 7,9 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Mēness aptieka atbalstīs vietējos medijus, reklāmās ieguldot 100 000 eiro

Lelde Petrāne, 07.04.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai atbalstītu vietējos medijus un sniegtu ieguldījumu jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatības ierobežošanā, "Mēness aptieka" ir uzsākusi informatīvi sociālu akciju "Sargi citus". Akcijā paredzētais reklāmas budžets 100 000 eiro apmērā tiks investēts vietējos medijos.

Sociālā akcija "Sargi citus" norisināsies līdz 31. maijam.

Tās mērķis ir atgādināt iedzīvotājiem, cik svarīgi ir ievērot Veselības ministrijas (VM) noteiktos ierobežojumus vīrusa izplatības mazināšanai, kā arī pateikties visiem tiem iedzīvotājiem, kas šos ierobežojumus un ieteikumus ievēro, piemēram, regulāri mazgājot un dezinficējot rokas, ieturot vismaz divu metru distanci no personām, ar kurām netiek dalīta viena mājsaimniecība, kā arī iespēju robežās paliekot mājās, lai nepieļautu vīrusa izplatības riskus.

Kā top? Ekstemporālās zāles 

Šonedēļ rubrikā "Kā top?" portāls Db.lv piedāvā aplūkot, kā "Mēness aptiekā" top...

"Vīrusa izplatība ir ietekmējusi virkni nozaru, un tieši skarta ir arī mediju joma, kuras lielāko ienākumu pozīciju veido ieņēmumi no reklāmas izvietošanas. Tieši mediju darbam pašlaik ir izšķiroša nozīme, informējot sabiedrību par karantīnas pasākumiem un individuālu rīcību no katra iedzīvotāja puses, lai kopīgi apturētu vīrusa izplatību.

Arī "Mēness aptieka" šajā laikā vēlas sniegt ieguldījumu, ar investīcijām reklāmas izvietošanā atbalstot vietējo mediju būtisko darbu, kā arī ar akcijas starpniecību palīdzot nodot sabiedrībai galvenos vēstījumus par piesardzības pasākumiem un paužot arī pateicību ikvienam par atbildīgu rīcību šajā sarežģītajā laika periodā," pauž "Mēness aptiekas" pārstāvis, AS "Repharm" ģenerāldirektors Dins Šmits.

Akcijas ietvaros dažādos Latvijas medijos tiks izvietoti izglītojoši materiāli, kā no vīrusa pasargāt sevi un citus.

"Mēness aptieka" aicina arī citus uzņēmumus ar Covid-19 izplatību saistītās ārkārtējās situācijas laikā reklāmas izvietot tikai vietējos medijos, šādi paužot atbalstu pašmāju žurnālistiem.

Ar "Mēness aptieka" zīmolu strādā akciju sabiedrība "Sentor Farm aptiekas", kas iekļaujas Latvijas veselības uzņēmumu grupā AS "Repharm", kam pieder arī zāļu vairumtirgotāja AS "Recipe Plus", augu valsts ārstniecisko līdzekļu ražotāja AS "Rīgas farmaceitiskā fabrika", AS "Veselības centru apvienība" un SIA "Centrālā laboratorija".

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

AB City atļauj veikt galīgo Olainfarm akciju atpirkšanu

Db.lv, 29.12.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome atļāvusi "Repharm" grupas mātesuzņēmumam AS "AB City" veikt galīgo zāļu ražotājas AS "Olainfarm" akciju atpirkšanu, informē FKTK.

Vienas akcijas cena galīgajā atpirkšanā ir 9,26 eiro.

Galīgās akciju atpirkšanas rezultātā citiem akcionāriem piederošās "Olainfarm" akcijas tiks atsavinātas par labu "AB City", kas kļūs par vienīgo uzņēmuma īpašnieci.

Kā ieraksta datums noteikta nākamā darba diena pēc informācijas par galīgo atpirkumu publikācijas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Ieraksta datumā akcijas tiek bloķētas akcionāru kontos un akcionāri zaudē tiesības rīkoties ar tām.

Obligāti atpērkamas ir 549 837 "Olainfarm" akcijas, kas aprēķināts, no kopējā akciju skaita atņemot "AB City" uz tiešas un netiešas līdzdalības pamata iegūtās no 13 535 241 akcijas izrietošās balsstiesības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mēness aptiekas klienti interesējas par e-receptes lietošanu un aptieku iespējām tās pieņemt, informē AS Repharm Komunikācijas direktore Līga Ribkinska.

Visaktīvāk e-recepšu izrakstīšanu uzsākušas lielās slimnīcas Rīgā, kā arī dažas ģimenes ārstu prakses Latvijas reģionos, liecina Mēness aptieka saņemto e-recepšu apjoms. Šobrīd 188 Mēness aptieka klienti izmantojuši e-receptes, iegādājoties medikamentus 7,5 tūkstošu eiro apmērā. Daļa no aptieku klientiem e-receptes izmantojuši vairākkārt.

«Lai arī pagaidām e-receptes izmanto salīdzinoši neliela daļa no Mēness aptieka klientiem, redzam, ka ir ārstu prakses un medicīnas iestādes, kas jau šobrīd aktīvi izmanto e-recepšu izrakstīšanas iespējas. Mēness aptieka klienti interesējas par e-receptes lietošanu un aptieku iespējām tās pieņemt,» stāsta holdinga Repharm ģenerāldirektors Dins Šmits.

Komentāri

Pievienot komentāru