Jaunākais izdevums

Pasaules valstu cīņa par informācijas atklātību varētu augt, tomēr dziļi iesakņojušās ofšoru tradīcijas straujus panākumus gūt neļaus, raksta laikraksts Dienas Bizness.

Panamas dokumentu publiskošana pabojājusi ārzonu valstu slepenības reputāciju, un nākotnē varētu aktivizēt pasaules valstu sadarbību informācijas apmaiņas ziņā, lai mazinātu ofšoru lomu, pieļauj eksperti, taču vienlaikus atzīst, ka nodokļu paradīžu loma visdrīzāk nemazināsies vai tas notiks ļoti lēnām, ņemot vērā to cienītāju loku, vien varētu mainīties spēku pārdale starp valstīm.

Jau iepriekš ne reizi vien uzvirmojušas runas no dažādu starptautisko institūciju puses ar nepieciešamo rīcību ofšoru lomas samazināšanā, taču vērā ņemami panākumi nav gūti.

«Cīņa par ofšoru ietekmi ir pietiekami sena,» atzīmē SEB bankas makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis, uzsverot, ka tās pirmsākumi meklējami 1998. gadā, kad Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) nāca klajā ar ziņojumu par kaitīgo ofšoru ietekmi uz konkurētspēju, respektīvi, to izmantošana nodokļu izvairīšanās nolūkā.

Kā ziņots, no Panamas juridiskās firmas Mossack Fonseca datu centra nopludināti 11,5 miljoni nodokļu dokumentu, kuros redzams, ka šī firma palīdzējusi pasaules politiķiem un slavenībām slēpt savu mantu no nodokļu iestādēm. Dokumenti par slēptiem ofšoru darījumiem attiecas uz gandrīz 40 gadus ilgu periodu. Panamā bāzētajai firmai ir biroji vairāk nekā 35 valstīs.

Visu rakstu lasiet piektdienas, 8. aprīļa, laikrakstā Dienas Bizness!

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Eksperts: Latvijā ir zemu nodokļu vide

Didzis Meļķis, 28.06.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā ir zemu nodokļu vide. Turīgākie zviedri, spāņi vai franči būtu laimīgi, ja viņu valstīs būtu šādi nodokļi, tā intervijā laikrakstam Dienas Bizness, saka SEB Luxembourg privāto klientu aktīvu plānošanas vadītājs Jorgens Grēnlunds (Jörgen Grönlund).

Ja es būtu jūsu klients ar svaigi nopelnītiem dažiem miljoniem eiro un jautātu, ko man darīt, lai maksimāli lielu apjomu no šīs summas paturētu sev, ko jūs man kā Luksemburgas privāto klientu baņķieris ieteiktu?

Ja runājam par nodokļiem, tad ir notikusi ļoti liela pārmaiņa, kā tiek pārvaldīta šāda privātā bagātība. Iepriekš tika lietoti holdingi un trasti jūsu aktīvu strukturizācijai, un zināmā mērā tas aizvien notiek, tomēr pasaulē vispārīgi ir redzama ļoti liela pārbīde par labu aktīvu pārvaldības caurskatāmībai. Tie risinājumi, kas darbojās pirms desmit vai 15 gadiem un balstījās darījumu slepenībā un dažkārt arī nodokļu apiešanā, vairs nedarbojas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par jaunā izdevuma Miljonārs tapšanu un informācijas atklātības nozīmīgumu Guntars Gūte sarunājas ar izdevuma līdzautoru, publicistu Lato Lapsu.

Jau pavisam drīz pie lasītājiem nonāks jaunais izdevums Miljonārs – žurnāls, kurā kopā ar līdzautori Kristīni Bormani esat apkopojuši informāciju par – kā paši sakāt – Latvijas bagātāko cilvēku, pelnītāju un zaudētāju, dividenžu saņēmēju un patieso labuma guvēju TOP 500. Kurš izdevums pēc kārtas tas jau ir?

Šis ir jau 26. gads, kad tiek publicēts šis saraksts.

Sanāk, ka visi šie izdevumi kopā ir sava veida atjaunotās Latvijas miljonāru vēstures apskats.

Es patiesībā bez liekas kautrības gribētu teikt, ka miljonāru saraksts komplektā ar pārējiem datu apkopojumiem – 100 lielākajiem pelnītājiem, 100 lielākajiem zaudētājiem, 100 lielākajiem dividenžu izņēmējiem un pēdējos gados arī patiesā labuma guvēju sarakstu ir ilgākais un nopietnākais Latvijas ekonomikas veiksmes barometrs, kāds vispār ir bijis.

Komentāri

Pievienot komentāru