Ekonomika

Citās valstīs Covid-19 riskus ļauj kontrolēt pašiem uzņēmējiem

Armanda Vilciņa, 10.11.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kamēr Latvijā ieviests visaptverošs “lokdauns” jeb mājsēde, kā rezultātā apturēta vairāku nozaru darbība, daudzās citās valstīs ierobežojumi atcelti pavisam.

Lielākajā daļā Eiropas valstu uzņēmējdarbību ietekmējoši ierobežojumi šobrīd vairs nepastāv, vairākās valstīs arī Covid-19 sertifikātu pieprasīšana klientiem atstāta pašu uzņēmēju rokās un nav noteikta kā obligāta prasība. Piemēram, Skandināvijas valstīs visi pakalpojumi šobrīd pieejami ikvienam, neatkarīgi no vakcinācijas vai pārslimošanas statusa.

Līdzīgi kā Lietuvā un Igaunijā, uzrādot Covid-19 sertifikātu, praktiski nekādi ierobežojumi nepastāv arī Francijā, Itālijā, Austrijā un Vācijā. 3. novembrī Covid-19 slimnieku skaits uz miljons iedzīvotājiem Austrijā bija 605,39, Vācijā – 236,33, Francijā – 85,94, bet Itālijā – 72,02, kas ir teju 17 reizes mazāk nekā Latvijā. Šajās valstīs vakcinētie, pārslimojušie un atsevišķos gadījumos arī cilvēki, kuri var uzrādīt negatīva testa rezultātus, drīkst doties gan uz restorāniem, kafejnīcām un bāriem, gan apmeklēt dažādus kultūras pasākumus un sporta zāles. Tāpat, uzrādot sertifikātu, atļauts saņemt arī skaistumkopšanas pakalpojumus. Tajā pašā laikā vakcinācijas aptvere, vismaz divās no šīm valstīm, nav būtiski lielāka kā Latvijā, liecina Our World in Data.

Austrijā vismaz vienu devu saņēmuši 66,4% iedzīvotāju, bet Vācijā – 69,4%, kas ir tikai nedaudz vairāk nekā mūsu valstī. Pilnībā vakcinēto cilvēku skaits gan abās valstīs ir lielāks – Austrijā tas sasniedzis 63,2%, bet Vācijā – 66,8%, kamēr Latvijā pilnībā vakcinēti 53,9% iedzīvotāju. Īpaši strauji vakcinēto skaits Latvijā sāka augt oktobra sākumā, kad cilvēkiem bez Covid-19 sertifikāta tika liegts apmeklēt lielveikalus. Vairāki uzņēmēji DB jau iepriekš norādījuši, ka ierobežojumi nevakcinētajiem Latvijā gan nākuši par vēlu, kā rezultātā šobrīd jācieš visiem, tajā skaitā komersantiem.

Poļi dara tāpat kā skandināvi

Šobrīd pasaulē ir arī vairākas valstis, kurās ierobežojumi praktiski nepastāv vispār – ne vakcinētajiem, ne nevakcinētajiem. Visi pakalpojumi visiem pašlaik pieejami Somijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Dānijā un arī Polijā, kur pilnībā vakcinēto cilvēku skaits tikko pārkāpis 50% slieksnim.

Visu rakstu lasiet 9.novembra žurnālā Dienas Bizness!

ABONĒJIET, lasiet elektroniski vai meklējiet preses tirdzniecības vietās!

Komentāri

Pievienot komentāru