Ražošana

Continental tūkstoš darba vietas Lietuvai, bet varēja būt Latvijai

Māris Ķirsons, 15.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Automašīnu detaļu ražotājs Continental atver ražotni, kurā būs 1000 darba vietu Kauņas brīvās ekonomiskās zonas teritorijā. Tās varēja būt Latvijā.

Vācijas kompānija Continental pagājušajā nedēļā atklāja 22 000 m2 plašo teritoriju, kur izvietotas ražošanas, administratīvās un noliktavas telpas. Līdz ar to Lietuvā ir radusies joma, kura līdz tam valstī nebija attīstīta. Ražotnes celtniecība sākās 2018. gadā. Rūpnīcā Kauņā tiks ražotas pasažieru drošības un viedās palīdzības sistēmas automašīnas vadītājam, tostarp durvju un sēdekļu kontroles elementi, viedās stiklu aptumšošanas sistēmas, kā arī radaru sensori komforta funkcijām, piemēram, adaptīvā kruīza kontrole, un drošības sistēmas, piemēram, ārkārtas bremzēšanas funkcijas. Saražotais tiks eksportēts uz Eiropas valstīm. Kompānija paziņojusi, ka pašlaik Kauņas rūpnīcā strādā 190 cilvēku no vairāk nekā desmit valstīm. Līdz 2021. gadam strādājošo skaitu plānots palielināt līdz 1000. Perspektīvā rūpnīcā plānots uzstādīt saules enerģijas paneļus un atteikties no vienreizlietojamās plastmasas izmantošanas.

Uzticības kredīts

«Liela diena Kauņai, un liela diena Continental. Pirms diviem gadiem mēs sākām plānot šo rūpnīcu. Mēs te neesam nejaušības dēļ, bet gan ilgtermiņa plānošanas rezultātā, lai varētu saviem klientiem piedāvāt vislabākos elektronikas produktus un pakalpojumus,» atklāšanā uzsvēra Continental valdes loceklis Nikolajs Zetcers.

Viņš norādīja, ka autobūves industrijai ir uzstādīti augsti mērķi – tīra vide, inteliģenta mobilitāte un nulle auto negadījumu. «Tie nav tikai vārdi, tas ir mūsu pastāvēšanas mērķis, un uz šo mērķi mēs ejam ar jauno rūpnīcu Kauņā un produktiem, kas šeit tiks ražoti. Continental ir dibināts 1871. gadā, un visu šo laiku kompānija ir turpinājusi augt un attīstīties, ieviešot jaunus izgudrojumus un attīstot esošos, kļūstot par vienu no vadošajiem tehnoloģiju uzņēmumiem pasaulē,» skaidroja N. Zetcers. Viņš uzsvēra, ka tagad uzņēmums ir arī Lietuvā. «Vieta te ir ideāla, infrastruktūra – lieliska, kā arī mūsu vajadzībām atbilstoši izglītots darbaspēks. Esmu ļoti priecīgs, ka Continental ir šeit, un mēs ļoti uzticamies Kauņai. Ja tā nebūtu, tad mēs šeit varētu uzbūvēt nelielu, parastu ražotni, kas strādā jau ar esošām tehnoloģijām. Taču mēs šeit uzbūvējām vismodernāko ražotni, kas atbilst visaugtākajiem industrijas 4.0 standartiem. Paldies Lietuvas valdības pārstāvjiem par iespēju būt šeit – no pirmās dienas mēs Lietuvā jūtamies ļoti gaidīti un vēlami,» tā N. Zetcers.

«Bieži dzirdam jautājumu – ko lietuvieši darīja citādāk nekā pārējās valstis, lai piesaistītu šādas investīcijas? Es gribu teikt lielu paldies Continental, jo, pateicoties jums, mēs valdībā ļoti labi pārzinām Lietuvas infrastruktūru. Mēs zinām precīzi, kuras ielas tiks paplašinātas un kurās vietās ceļi tiks uzbūvēti no jauna jau tuvākajā nākotnē,» sacīja Lietuvas ekonomikas un inovāciju viceministrs Marius Skuodis. Viņš uzsvēra, ka rīkosies un darīs visu, lai šādi investori te justos kā mājās.

Izvēles kritēriji

Interesanti, ka Continental ražotnes dislokācijai vērtēja vairākas valstis un varēja izvēlēties arī Latviju. «Pēc vispārējiem kritērijiem mēs sākotnēji izvērtējām visu Eiropu. Tas bija kopējais Kauņas piedāvājums, kas mums lika izšķirties par labu tieši šai vietai, jo sevišķi loģistikas un kvalificēta darbaspēka piedāvājums, arī aktīvā Invest Lithuania iesaistīšanās un iestāžu izpalīdzīgums,» par to, kāpēc izvēlēta tieši Kauņa, žurnālam AHKBalt Magazin (jau 2018. g.) skaidroja Continental Automotive Lithuania izpilddirektors Šaians Ali.

Visu rakstu lasiet 15. oktobra laikrakstā Dienas Bizness, vai meklējot tirdzniecības vietās.

Abonē (zvani 67063333) vai lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru