Finanses

Darba devēji aktīvāk veic iemaksas pensiju 3. līmeņa plānos

Žanete Hāka, 15.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzlabojoties ekonomiskajai situācijai, turpina pieaugt iedzīvotāju interese par ilgtermiņa ieguldījumu produktiem, un arī darba devēji atsākuši veikt iemaksas pensiju 3. līmeņa ieguldījumu plānos, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas dati.

Kopš 2014. gada sākuma pensiju plānos iemaksāti 28,6 miljoni eiro, kas ir par 13,4% vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā. Salīdzinājumā ar 2013. gada trīs ceturkšņiem pensiju plānu dalībnieku iemaksas pieauga par 12,8% un darba devēju iemaksas - par 14,3%. 2014. gada septembra beigās pensiju plānos uzkrātais kapitāls sasniedza 259,8 miljonus eiro, kopš gada sākuma pieaugot par 10,2%.

No pensiju plānu kapitāla deviņos mēnešos tika izmaksāti 13,2 miljoni eiro jeb par 45% vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā, tostarp 99% tika izmaksāti saistībā ar plānu dalībnieku pensijas vecuma iestāšanos.

Visi pensiju 3. līmeņa plāni pirmajā pusgadā darbojās ar pozitīvu ienesīgumu, un īpaši labu sniegumu uzrādīja tie plāni, kuru ieguldījumu valūta ir ASV dolārs, pateicoties dolāra vērtības pieaugumam attiecībā pret eiro. Vidējais pensiju plānu ienesīgums šā gada deviņos mēnešos bija 4,2% un individuāliem plāniem tas bija robežās no 0,7% līdz 10,6%.

Septembra beigās gandrīz pusi no pensiju plānu portfeļa veidoja ieguldījumu fondu apliecības (48.8%), no kurām 51% fokusējās uz ieguldījumiem akcijās vai to indeksos un 44% - uz ieguldījumiem fiksēta ienākuma instrumentos. Otrs lielākais īpatsvars kopējā portfelī bija ieguldījumiem parāda vērtspapīros un citos vērtspapīros ar fiksētu ienākumu (34,5%), taj;a skaitā, nedaudz vairāk kā divas trešdaļas bija valsts emitētie vai garantētie vērtspapīri, no kuriem 74% bija Latvijas valsts vērtspapīri. Salīdzinot ar 2013. gada beigām, pieauga ieguldījumu parāda vērtspapīros īpatsvars, un samazinājās noguldījumu un prasību pret kredītiestādēm īpatsvars.

Latvijā veikto ieguldījumu apmērs kopš gada sākuma pieauga par 5% un septembra beigās sasniedza 94,5 miljonus eiro jeb 36% no kopējiem ieguldījumiem. Savukārt no visiem ieguldījumiem ārvalstīs 98% veidoja ieguldījumi pārējās Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīs.

Kopējais privāto pensiju plānu dalībnieku skaits deviņos mēnešos pieauga par astoņiem tūkstošiem jeb par 3,6% un septembra beigās sasniedza 228,67 tūkstošus, kas ir 23,1% no Latvijas ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru