Citas ziņas

Darba drošība «klibo» arī valsts pārvaldē

Vēsma Lēvalde, 19.05.2010

Jaunākais izdevums

Valsts pārvaldes iestādēs, īpaši reģionos, konstatēti pārkāpumi darba vides drošībā.

Tā secinājusi Valsts Darba inspekcija (VDI) pēc 28. aprīlī veiktās preventīvās valsts iestāžu pārbaudes, pievēršot uzmanību darba vides iekšējās uzraudzības veikšanai. VDI pārbaudījusi 51 valsts pārvaldes iestādi. Rīgas reģionā – 20, Latgalē – 14, Kurzemē – 10, Zemgalē – 4 un Vidzemē – 3. Konstatēto nepilnību novēršanai izdoti 23 rīkojumi. «Valsts iestāžu kolektīvu pārbaudīšanu Darba inspekcija veica pirmo reizi, un pārbaužu rezultāti liecina, ka dažās iestādēs ir nepilnības darba vides iekšējā uzraudzībā,» uzsver VDI direktors Arnis Luhse.

Kopumā darba aizsardzības sistēmas iestādēs esot izveidotas un darbojas, tomēr konstatētas arī nepilnības – nav izvērtēti darba vides riski un darbinieki nav informēti par tiem, nav izstrādāts darba aizsardzības pasākumu plāns. Pārkāpumi visbiežāk konstatēti reģionos. Darba inspekcija uzsver, ka lielāka uzmanība darba vides iekšējai uzraudzībai būtu jāpievērš LR Uzņēmumu reģistram, Ceļu satiksmes drošības direkcijai, kā arī virknei izglītības iestāžu Latvijas reģionos.

Kā pozitīvi piemēri attiecībā uz darba vides iekšējo uzraudzību minami LR Valsts kontrole, Satiksmes un Ekonomikas ministrijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts darba inspekcija (VDI) ir pilnībā atļāvusi turpināt augstceltņu Z-Towers būvdarbus, jo projekta attīstītājs ir novērsis inspekcijas saskatītos iespējamos draudus nodarbināto veselībai, apstiprina VDI eksperts ārējo sakaru jautājumos Aivis Vincevs.

Kā ziņots, 13.decembrī augstceltņu Z-Towers būvlaukumā, krītot no augstuma, gāja bojā 21 gadu vecs strādnieks. Uz izmeklēšanas laiku objektā visi būvdarbi tika apturēti.

Vēlāk VDI būvlaukumā konstatēja vairākas nedrošas darba vietas. Kādi tieši pārkāpumi tika konstatēti, VDI pārstāvji neatklāja. «To mēs nedrīkstam atklāt, tas attiecas uz konkrēto uzņēmumu. Apturam objekta darbu tad, kad tas var apdraudēt darbinieku veselību vai dzīvību,» sacīja VDI pārstāvis Vincevs.

Arī projekta Z-Towers attīstītājas AS Towers Construction Management pārstāvis Artūrs Ivanovs neatklāja, kādas nedrošas darba vietas VDI objektā atklājusi, jo negadījuma izmeklēšanas laikā uzņēmums nevarot sniegt nekādus komentārus. Ivanovs arī piebilda, ka attīstītāji sadarbojas ar visām negadījuma izmeklēšanā iesaistītajām institūcijām un visus konstatētos pārkāpumus novērsīs noteiktajos termiņos.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Vēl ciešākas sadarbības vietā der padomāt vienkārši par apvienošanu

Dienas Bizness, 31.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veidojot Latvijā dažādas valsts institūcijas un organizējot to darbu, ir sanācis tā, ka ar ēnu ekonomikas apkarošanu nodarbojas gan Nelijas Jezdakovas vadītais Valsts ieņēmumu dienests (VID), gan arī Valsts darba inspekcija (VDI), kuras šefs šobrīd ir Renārs Lūsis un kuras kompetencē cita starpā ietilpst darba līgumu kontrole.

Šobrīd aktīvi tiek spriests, ka gadījumos, kad kādā uzņēmumā tiek konstatēta strādājošo nodarbināšana bez darba līgumiem vismaz 50% apmērā no visa kolektīva, VDI turp varētu doties roku rokā ar VID, lai tas pārtrauktu attiecīgās firmas darbību, tādējādi īstenojot vēl ciešākas sadarbības politiku. Pirmajā brīdī šāds plāns izklausās gana loģisks un īpaši nekādus komentārus neprasa, tomēr, paanalizējot sīkāk...

Kā zināms, pašreiz VID ir vienīgā institūcija Latvijā, kas par noteiktiem grēkiem var apturēt uzņēmuma saimniecisko darbību un tam nevajag kaut kur doties roku rokā ar kādu citu valsts ierēdņu biroju. Ņemot vērā, ka arī ideja par labāku informācijas apriti ikdienas darbā ar VDI nenāktu par ļaunu, faktiski būtu vērts uzreiz veikt nedaudz radikālākas reformas valsts pārvaldē. Laika gaitā Latvijā ir izveidojies, ka VID atrodas Finanšu ministrijas, bet VDI – Labklājības ministrijas pārziņā, un šis arī ir aspekts, kura kontekstā būtu veicamas izmaiņas. Redz, atbilstoši tam, kā pašreiz nākotni ir iztēlojusies VDI vadība, iznāktu tā – VDI konstatētu, ka vismaz puse kāda uzņēmuma darbinieku raujas vaiga sviedros bez līguma, VID izdarītu melno darbu, apturot šādas firmas saimniecisko darbību, bet lauri tiktu VDI. Principā jau nodokļu maksātājiem varētu būt vienalga, kura valsts iestāde tiek pie spīdīgākas spalvas, tomēr minēto procesu varētu optimizēt. Respektīvi, tas būtu izdarāms, pārceļot VDI no Labklājības ministrijas paspārnes uz VID. Vēl vienkāršāk sakot, integrējot šo inspekciju VID un piešķirot tai tādu pašu statusu, kāds jau ir, piemēram, Finanšu policijai vai Muitas kriminālpārvaldei.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts darba inspekcija (VDI) ir atjaunojusi būvdarbus vienā augstceltņu Z-Towers tornī, savukārt otrā tornī šobrīd darbu atsākšana nav atļauta saistībā ar iespējamiem draudiem nodarbināto veselībai, pastāstīja VDI eksperts ārējo sakaru jautājumos Aivis Vincevs.

Viņš gan piebilda, ka par augstceltņu būvniecību atbildīgais uzņēmums ir informējis VDI, ka darba aizsardzības nepilnības ir novērstas arī otrā tornī, tāpēc tuvākajā laikā tiks veikts objekta apsekojums un pieņemts lēmums par atļauju vai aizliegumu turpināt darbus.

Kā ziņots, 14.decembrī augstceltņu Z-Towers būvlaukumā, krītot no augstuma, gāja bojā 21 gadu vecs strādnieks, apstiprināja VDI. Uz izmeklēšanas laiku objektā visi būvdarbi tika apturēti.

Vēlāk VDI būvlaukumā konstatēja vairākas nedrošas darba vietas. Kādi tieši pārkāpumi tika konstatēti, VDI pārstāvji neatklāja. «To mēs nedrīkstam atklāt, tas attiecas uz konkrēto uzņēmumu. Apturam objekta darbu tad, kad tas var apdraudēt darbinieku veselību vai dzīvību,» sacīja VDI pārstāvis Vincevs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Valsts darba inspekcija pētīs darba drošību būvniecības uzņēmumos

Žanete Hāka, 25.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts darba inspekcija (VDI) jau desmito gadu pēc kārtas īsteno tematisko pārbaudi būvniecības uzņēmumos par darba aizsardzības normatīvo aktu prasību ievērošanu, kuras mērķis ir nelaimes gadījumos darbā cietušo skaita mazināšana, informē VDI.

Pārbaude norisināsies visā Latvijā un ilgs līdz pat aktīvās būvniecības sezonas beigām. Tematiskās pārbaudes ietvaros VDI sadarbosies ar Būvniecības valsts kontroles biroju, daļu pārbaužu veicot kopā.

VDI rīcībā esošie statistikas dati rāda, ka pēdējo piecu gadu laikā deviņi nodarbinātie gāja bojā, veicot darbus būvbedrēs, tranšejās, un vēl deviņi, krītot no liela augstuma, tāpēc veicot uzņēmumu pārbaudes, pastiprināta uzmanība tiks pievērsta būvobjektā esošo sastatņu drošībai, tranšeju nostiprināšanai, darbam augstumā, nodarbināto nodrošināšanai ar kolektīvajiem un individuālajiem aizsardzības līdzekļiem, bīstamu vietu nodrošināšanai ar aizsargnožogojumiem un citiem darba aizsardzības jautājumiem. Paralēli tiks pārbaudīta arī Darba likuma prasību ievērošana, kā piemēram, rakstveida darba līgumu esamība, faktiskā darba laika uzskaite u.c.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī daži no bijušajiem Ventspils degvielas uzpildes stacijas (DUS) darbiniekiem ir vērsušies Valsts Darba inspekcijā (VDI) pēc konsultācijām, pašlaik cīnīties par bijušo darbinieku tiesībām varētu tikai tiesa, un VDI rokas nu jau ir par īsām.

Jau rakstīts, ka šīs nedēļas sākumā Ventspils Statoil DUS «pēc pušu vienošanās» no darba labprātīgi, nesaņemot kompensācijas, aizgāja teju viss kolektīvs.

«Tad, kad darba attiecības jau ir izbeigtas, abām pusēm vienojoties, VDI vairs neko nevar darīt,» Db.lv stāstīja VDI ārējo sakaru eksperts Aivis Vincevs, paužot, ka dienesta pārziņā nav vērtēt, vai darbinieki «pušu vienošanos» parakstījuši labprātīgi vai arī tika piespiesti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

KNAB rosina sākt kriminālvajāšanu pret piecām VDI amatpersonām par ES projektiem

Sandra Dieziņa, 02.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtījis Ģenerālprokuratūrai 2009.gada septembrī uzsāktā kriminālprocesa materiālus, rosinot saukt pie kriminālatbildības piecas Valsts darba inspekcijas (VDI) amatpersonas.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā esot iegūti pietiekami pierādījumi, lai rosinātu kriminālvajāšanas uzsākšanu par to, ka laika posmā no 2008.gada oktobra līdz 2009.gada septembrim piecas VDI amatpersonas personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā, Eiropas Sociālā fonda (ESF) projekta un Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projekta ietvaros, noslēdza fiktīvus darba līgumus ar piecām personām, kuras faktiski neveica savus amata pienākumus saskaņā ar noslēgtajiem darba līgumiem.

Minēto līgumu ietvaros amatpersonas saņēma atalgojumu katrs 1700 - 9000 Ls, kopā vairāk kā 25 000 Ls apmērā. Pirmstiesas izmeklēšanas laikā arī noskaidrots, ka VDI amatpersonu rīcību atbalstīja bijusī VDI darbiniece, izpildot fiktīvi nodarbināto personu amata pienākumus, un vēl divas personas, kuras parakstīja nepieciešamo dokumentāciju, lai būtu iespējams saņemt naudu no ES projektiem. Pirmstiesas izmeklēšanas laikā veicot VDI grāmatvedības tiesu ekspertīzi, secināts, ka ESF projekta realizācijai laikā no 2008.gada jūlija līdz 2009.gada decembrim neatbilstoši tika izmantoti projekta finansējumam piešķirtie līdzekļi 38 585 Ls apmērā. Tāpat arī konstatēts, ka no VDI piešķirtajiem līdzekļiem par pakalpojumiem un produktiem, kuru saņemšana netika dokumentāli pamatota, tika izlietoti 68 695 Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Adugs Production vēl būs iespēja iesniegt darba inspekcijā papildu skaidrojumus

LETA, 11.12.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA "Adugs Production" vēl būs iespēja iesniegt darba inspekcijā papildu skaidrojumus par iespējamiem darba apstākļu pārkāpumiem, aģentūru LETA informēja Valsts darba inspekcijas (VDI) pārstāve Ilze Kalniņa.

VDI šodien izskata konditorejas uzņēmuma "Adugs Production" sagatavotos dokumentus par darba apstākļu pārkāpumiem. Kalniņa skaidroja, ka šodien "Adugs Production" lietā ir tikai viens no administratīvā procesa posmiem, pēc kura uzņēmumam vēl ir tiesības iesniegt gan papildu skaidrojumus, gan tos pamatojošus dokumentus.

Konditorejas uzņēmumā Latgalē atklāj cilvēku tirdzniecību 

Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes darbinieki aizdomās par cilvēku...

Tāpēc pašlaik VDI nekādus komentārus par lietu vēl nesniedz.

VDI inspekcijas direktors Renārs Lūsis pagājušajā nedēļā intervijā Latvijas Radio pauda, ka uzņēmumā konstatēts "smagāko pārkāpumu komplekts". Konditorejas uzņēmums šādam vērtējumam nepiekrīt.

"Adugs Production" advokāte Viktorija Jarkina uzsvēra, ka kopš šā gada maija, kad darba inspekcija veica pēdējās pārbaudes uzņēmumā, nekādi norādījumi par pārkāpumiem no darba inspekcijas netika saņemti, bet pēc Valsts policijas (VP) paziņojuma par aizdomām par cilvēku tirdzniecību kompānijā inspekcija pieprasījusi sniegt rakstisku paskaidrojumu.

Adugs Production nācies pirms termiņa atdot kredītus 

Konditorejas uzņēmumam "Adugs Production" saistībā ar valdes priekšsēdētāja Jāzepa Zukula apcietināšanu...

Jarkina uzsvēra, ka atbilstoši attiecīgam pieprasījumam 3.decembrī VDI "Adugs Production" vērsies ar saviem skaidrojumiem par situāciju uzņēmumā.

"Ja uzņēmumā būtu konstatēti pārkāpumi, bet par tiem no institūcijas puses pusgadu neseko nekādas norādes, tad būtībā atbildība jāuzņemas arī attiecīgajai iestādei. Pretējā gadījumā inspekcijas paziņojums izskatās pēc rīcības imitācijas. Tāpat nav saprotams, vai savas kompetences ietvaros pārkāpumus konstatējusi tieši VDI vai VP," pauda kompānijas advokāte.

Kā ziņots, VDI direktors Renārs Lūsis intervijā Latvijas Radio sacīja, ka konditorejas uzņēmumā "Adugs Production" konstatēts "smagāko pārkāpumu komplekts". VDI ierosinājusi administratīvo lietu par situāciju uzņēmumā. Lūsis teica, ka daudz komentēt nevar, jo lieta vēl ir procesā. Tomēr viņš pauda, ka tas ir "smagāko pārkāpumu komplekts", kas konstatēts šajā uzņēmumā.

Tāpat ziņots, ka aizdomās par cilvēku tirdzniecību Latgales konditorejas uzņēmumā policija aizturējusi un tiesa apcietinājusi uzņēmēju Jāzepu Zukulu, kurš ir konditorejas izstrādājumu ražotāja "Adugs Production" valdes priekšsēdētājs.

SIA Adugs Production: turpinām ražošanu, lai saglabātu darbavietas 

Tā kā uzņēmums SIA "Adugs Production" pēdējās dienās mediju telpā iekļuvis interpretāciju...

VP aģentūru LETA iepriekš informēja, ka policija bija saņēmusi informāciju no kādas ārvalsts vēstniecības par to, ka vairāki Latgalē bāzēta konditorejas uzņēmuma darbinieki ir ziņojuši par piespiedu darbu. Reaģējot uz saņemto informāciju, aprīlī VP Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldē sākts kriminālprocess par cilvēku tirdzniecību, ja to izdarījusi organizēta grupa, par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, ja to izdarījusi organizēta grupa, un par viegla miesas bojājuma tīšu nodarīšanu.

Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka šajā Latgalē bāzētajā konditorejas uzņēmumā tikuši ilgstoši ekspluatēti vairāki trešo valstu pilsoņi, izmantojot viņu ievainojamības stāvokli, nemaksājot tiem algu par darbu pilnā apmērā un iedzenot viņus nesamērojami lielā parādu jūgā. Strādniekiem atņemtas pases, pret viņiem pielietota fiziska vardarbība un draudēts ar izraidīšanu no valsts gadījumā, ja viņi neievēros visas noziedzīgā grupējuma izvirzītās prasības.

Linča tiesa ir pats sliktākais 

Aizdomas par cilvēktirdzniecību un piespiedu darbu ārzemēs savulaik skārušas vairākus populārus...

10.novembrī VP amatpersonas veica kratīšanas un personu aizturēšanas Jaunjelgavas novadā, Līvānos, Aizkrauklē, Daugavpilī un Ķekavā. Kopumā ir pārmeklēti 22 objekti un kratīšanu laikā izņemta skaidra nauda - apmēram 150 000 eiro, dārglietas, munīcija un citi priekšmeti, kam varētu būt lietisko pierādījumu nozīme kriminālprocesā.

Tajā pašā datumā policisti aizturēja arī organizētās grupas trīs dalībniekus, vīriešus, kas tiek turēti aizdomās par minētajiem noziegumiem - 1955.gadā dzimušo grupas līderi un uzņēmuma īpašnieku, kā arī 1974. un 1986.gadā dzimušus līdzdalībniekus.

Pēc policijā paustā, grupas līderis ir pazīstams noziedzīgajā vidē Latgalē, turklāt viņam esot plaši sakari arī politiskajās aprindās reģionā. Minētā persona jau iepriekš bija nonākusi tiesībsargājošo institūciju redzeslokā par dažādiem noziegumiem - izvairīšanos no nodokļu nomaksas, vides piesārņošanu, noziedzīgiem nodarījumiem pret pārvaldības kārtību un citiem pārkāpumiem. Savukārt pārējie divi aizdomās turētie vīrieši iepriekš nebija nonākuši policijas redzeslokā.

Grupas līderim tiesa ir piemērojusi drošības līdzekli - apcietinājumu. Savukārt pārējiem grupas locekļiem tiesa piemēroja drošības līdzekli - apcietinājumu - ar iespēju aizstāt to ar drošības naudu.

1955.gadā dzimušo Zukulu Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa apcietinājusi 11.novembrī un Rīgas apgabaltiesa 9.decembrī nemainīja šo drošības līdzekli. Rīgas apgabaltiesas lēmums vairs nav pārsūdzams. Zukuls pēc diviem mēnešiem var lūgt vēlreiz Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesu izvērtēt turpmāku apcietinājuma nepieciešamību, noskaidroja LETA.

Minētais gan automātiski nenozīmē, ka Zukulam būs vēl jāpavada divi mēneši cietumā, jo policijas izmeklētājs jebkurā brīdī pats var izlemt par šāda drošības līdzekļa atcelšanu.

Tikmēr abi pārējie šajā lietā aizdomās turētie jau samaksājuši 5000 un 10 000 eiro lielo drošības naudu, līdz ar to novembrī no apcietinājuma atbrīvoti, aģentūrai LETA apstiprināja VP.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Zolitūdē notikušās traģēdijas, ne visos veikalos tiek ievērota darba drošība, šodien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam Rīta panorāma teica Valsts darba inspekcijas (VDI) direktors Renārs Lūsis.

Pašlaik VDI veic pārbaudes visā Latvija. Lūsis atzīst, ka cilvēkiem atmiņa ir pārāk īsa, un Maxima mācība tiek aizmirsta. VDI darbinieki atklājuši veikalus, kuros evakuācijas ejas nav atbrīvotas, darbinieki ne visi ir apmācīti evakuēties, kā arī visiem darbiniekiem nav veiktas veselības pārbaudes.

Tematiskās pārbaudes notiek arī būvniecībā, kur šogad notikuši jau trīs letāli nelaimes gadījumi, kas ir vairāk nekā visā 2013.gadā, teica Lūsis.

Viņš atgādināja, ka VDI ir pabeigusi izmeklēšanu par nelaimes gadījumu Maxima veikalā Zolitūdē. VDI izmeklēšanas komisija identificēja nelaimes gadījuma cēloņus, par kuriem ir atbildīga Maxima Latvija, proti, netika novērtēta uz veikala ēkas jumta notiekošo būvdarbu potenciālā ietekme uz veikala darbiniekiem, nodarbinātie netika instruēti par rīcību trauksmes signalizācijas iedarbošanās gadījumā un netika organizēta nodarbināto evakuācija trauksmes signalizācijas darbības laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Darba aizsardzības pakalpojumu sniedzēju ieteikumi nereti ir formāli un nenovērš nelaimes gadījumus

Jānis Rancāns, 04.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš šā gada martā Valsts darba inspekcija (VDI) uzsāka darba aizsardzības pakalpojumu sniedzēju pārbaudes, līdz šim konstatēti divdesmit pārkāpumi.

Pārbaužu mērķis bijis pārliecināties, vai tādi pakalpojumi kā darba vides risku novērtēšana un darba aizsardzību pasākumu plāna izstrāde tiek veikta saskaņā ar normatīvo aktu prasībām un atbilst reālajai situācijai.

VDI konstatētie pārkāpumi visbiežāk bijuši saistīti ar nepietiekamu speciālistu kvalifikāciju (nepietiekamu izglītības līmeni fizisku personu gadījumā) vai pakalpojumu sniegšanu bez kompetentās institūcijas statusa iegūšanas (juridisku personu gadījumā). «Piemēram, uzņēmums, kas sniedz skaistumkopšanas, grāmatvedības vai juridiskos pakalpojumus, sniedz arī pakalpojumus darba aizsardzības jomā,» skaidro VDI.

Komentāri

Pievienot komentāru
Likumi

Valsts darba inspekciju vadīs Lūsis

Zanda Zablovska, 17.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts darba inspekcijas (VDI) direktora amatā iecelts Renārs Lūsis, kurš līdz šim bija VDI direktora vietnieks, bet 2011. gada februārī tika iecelts par VDI direktora pienākumu izpildītāju uz noteiktu laiku.

Valdība otrdien atbalstīja R. Lūša iecelšanu VDI direktora amatā, ņemot vērā nepieciešamību nodrošināt labu pārvaldību un Labklājības ministrijas (LM) ieteikumus. R. Lūsis atbilstot VDI direktora amata aprakstā izvirzītajām prasībām.

R. Lūsim ir maģistra grāds ekonomikā un profesionālā augstākā izglītība darba aizsardzībā. Pirms darba VDI viņš strādāja LM.

Iepriekšējais VDI vadītājs Arnis Luhse amatu atstāja pērn 14. janvārī. Uz VDI direktora amatu tika izsludināts konkurss, taču tas tika pārtraukts saistībā ar budžeta konsolidācijas pasākumiem un plānotajām strukturālajām reformām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Papildināts - Augstceltņu Z-Towers būvlaukumā konstatē vairākas nedrošas darba vietas

LETA, 16.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts darba inspekcija (VDI) augstceltņu Z-Towers būvlaukumā konstatējusi vairākas nedrošas darba vietas, pastāstīja VDI eksperts ārējo sakaru jautājumos Aivis Vincevs.

(Pievienota 5.rindkopa.)

Kādi tieši pārkāpumi konstatēti, Vincevs neatklāja. «To mēs nedrīkstam atklāt, tas attiecas uz konkrēto uzņēmumu. Apturam objekta darbu tad, kad tas var apdraudēt darbinieku veselību vai dzīvību,» viņš sacīja.

Objekta darbība ar VDI rīkojumu ir apturēta kopš 14.decembra. Līdz 29.decembrim uzņēmumam ir jāsakārto nedrošās darba vietas, tad VDI dosies atkārtotā pārbaudē un lems par rīkojuma atcelšanu, pastāstīja Vincevs. Novērst nepilnības uzņēmums var arī ātrāk, un līdz ar to arī ātrāk atsākt darbus, viņš piebilda.

Tikmēr VDI turpinās letālā nelaimes gadījuma izmeklēšanu, kas varētu ilgt līdz pat 80 dienām. Tāpat ir uzsākta un tiks turpināta administratīvā pārkāpuma lietvedība, jo VDI saskatījusi objektā iespējamus darba aizsardzības pārkāpumus, skaidroja Vincevs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA "Adugs Production" pārsūdzējis Valsts darba inspekcijas (VDI) piemēroto 1000 eiro sodu par nepamatotu ieturējumu veikšanu no saviem darbiniekiem un viņu atstāšanu bez iztikas līdzekļiem, aģentūrai LETA pavēstīja VDI.

Līdz ar to patlaban tiek lemts par turpmāko rīcību, proti, vai sods tomēr tiks piemērots, vai nē. Lēmuma pieņemšanai būs nepieciešams vismaz mēnesis. Kā skaidro VDI, sākotnējo 1000 eiro sodu bija piemērojis VDI inspektors, bet patlaban pārsūdzēšanas dēļ lieta nodota VDI direktoram Renāram Lūsim.

Jau ziņots, ka VDI veica uzņēmumā pārbaudi, kuras mērķis bija pārbaudīt saņemto informāciju par iespējamiem pārkāpumiem. Pārbaudes gaitā darba devējam tika pieprasīti gan konkrēti dokumenti, gan paskaidrojumi.

VDI skaidroja, ka pārbaudē konstatēti Darba likuma pārkāpumi attiecībā uz ieturējumu veikšanas kārtību un apmēru, proti, ieturējumi nebija veikti atbilstoši Darba likumā noteiktajai kārtībai. Secināts, ka uzņēmums veicis ieturējumus no tādām darbiniekiem izmaksājamās darba samaksas daļām, no kurām normatīvie akti aizliedz veikt ieturējumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Strādāšanai bez papīriem joprojām izmanto krīzes laika attaisnojumus

Zanda Zablovska, 28.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī ekonomiskā situācija ir mainījusies, darba devēju attaisnojumi par to, kāpēc uzņēmumā ir ēnstrādnieki, nemainās – nereģistrētā nodarbinātība joprojām tiek attaisnota ar grūtajiem apstākļiem.

«Darba devēju politika, uzlabojoties ekonomiskajai situācijai, nav strauji uzlabojusies,» trešdien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē sacīja Valsts darba inspekcijas (VDI) direktors Renārs Lūsis.

Turklāt arī Latvijas sabiedrības attieksme esot divējāda – lai arī iedzīvotāji it kā nosoda nereģistrēto nodarbinātību un par to ziņo vairāk, pētījumi un VDI inspektoru vērojumi liecina, ka vienlaikus pret nereģistrēto nodarbinātību jūtama iecietīga attieksme un darbinieki ir gatavi strādāt neoficiāli.

Pērnais gads bijis ražīgākais VDI darbībā – atklāti 2958 nereģistrēti nodarbinātie, kas ir par 62,3% vairāk nekā 2010. gadā, informēja R. Lūsis. Visvairāk ēnstrādnieku joprojām bijis būvniecībā, tomēr, salīdzinot ar 2010. gadu, kad būvniecībā un citās jomās nereģistrēti nodarbināto skaits bija ļoti atšķirīgs, pērn situācija mainījusies. «Nereģistrētā nodarbinātība vairs nav vienas, divas nozaru problēma,» atzina R. Lūsis. Vislielākais ēnstrādnieku īpatsvars ir Rīgā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mežsaimniecība

Liepājas mēbeļu ražotājs Erke aptur ražošanu; atlaistie darbinieki vēršas ar sūdzībām VDI

LETA, 28.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas speciālās ekonomiskās zonas SIA Erke apturēta ražošana un atlaisti darbinieki. Kurzemes reģionālajā Valsts darba inspekcijā (VDI) saņemtas vairākas sūdzības no šī mēbeļu ražošanas uzņēmuma bijušajiem darbiniekiem par atlaišanu bez brīdinājuma un darba algas neizmaksāšanu.

VDI ar rakstiskiem iesniegumiem vērsušies divi uzņēmuma darbinieki, saņemts arī viens anonīms iesniegums, bet 17 darbiniekiem inspektori snieguši konsultācijas klātienē, informēja Kurzemes reģionālās VDI vadītāja Dzintra Pētersone. Daudzi darbinieki konsultējušies atkārtoti, lai noskaidrotu savas tiesības un rīcību, saņemot uzteikumu par darba tiesisko attiecību pārtraukšanu.

Atlaistie darbinieki nobažījušies par to, cik juridiski pamatota bijusi atlaišana, proti, vai uzņēmums ir rīkojies tiesiski, piedāvājot pārtraukt darba tiesiskās attiecības, savstarpēji vienojoties. Darbiniekiem, kuri ir piekrituši pārtraukt darba tiesiskās attiecības, abpusēji vienojoties, un kuri uzskata, ka viņi ir maldināti no uzņēmuma puses, ir tiesības vērsties tiesā, atzina Pētersone.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Darba inspekciju vadīs Arnis Luhse

Guna Gleizde, Db, 12.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība par jauno Valsts darba inspekcijas (VDI) direktoru apstiprinājusi Arni Luhsi.

Labklājības ministrija (LM) informē, ka konkursa komisija pozitīvi novērtēja viņa vīziju par VDI nākotni kā uz klientu un biznesu orientētu institūciju. Viņš ierosinājis dažādus uzlabojumus inspekcijas darbā, piemēram, VDI pārveidošanu par servisa nev sankcionējošu iestādi.

A.Luhsem ir augstākā izglītība politoloģijā un psiholoģijā. Viņš turpina studijas doktorantūrā. Kopš 2006. gada viņš ir Lattelecom Uzraudzības padomes loceklis, bet iepriekš bijis Sporta kluba Luxe valdes priekšsēdētājs, Latvijas Gaisa satiksmes padomes loceklis, kā arī strādājis citos uzņēmumos un iestādēs.

VDI vadītāja pienākumus viņš sāks pildīt ar šī gada 14.janvāri.

Db jau rakstīja, ka publiskajā telpā izskanējušas šaubas par A.Luhses izglītības atbilstību amata konkursa nolikumam. LM viņu atzinusi par piemērotāko starp 20 kandidātiem uz VDI vadītāja amatu, lai gan amata konkursā pretendentiem bija prasīta «akadēmiskā vai otrā līmeņa augstākā profesionālā izglītība tiesību zinātnēs vai darba aizsardzībā». LM izvēli nav kavējusi arī A. Luhses ilgstoša darbība politizētajās valsts uzņēmumu valdēs un padomēs, kā arī augsts amats Latvijas Zaļajā partijā (LZP) un ZZS. LZP viņš ir valdes priekšsēdētājs, bet ZZS – valdes loceklis, raksta Delfi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Darba vide

Pieaudzis VDI saņemto sūdzību skaits par stresu un emocionālo vardarbību darbavietās

LETA, 08.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā laikā ir pieaudzis Valsts darba inspekcijā (VDI) saņemto iesniegumu skaits par stresu un emocionālo vardarbību darbavietās, šorīt intervijā LNT raidījumam «900 sekundes» pastāstīja VDI direktors Renārs Lūsis.

Viņš norādīja, ka daudzos gadījumos uzņēmumu vadība pat neapjauš, ka darbinieki cieš no stresa vai emocionālās vardarbības.

Īstenojot kampaņu par psihoemocionālajiem darba vides riska faktoriem, VDI ir aptaujājusi gandrīz 4000 respondentu - lielākoties valsts un pašvaldību iestāžu darbiniekus - un noskaidrojusi, ka aptuveni 60% no viņiem pēdējā laikā ir palielinājies darba apjoms un nākas biežāk strādāt pēc darba laika.

Savukārt divas trešdaļas aptaujāto ir norādījušas, ka darbavietā piedzīvotās psihoemocionālās slodzes dēļ, viņuprāt, ir pasliktinājusies viņu veselība, pastāstīja Lūsis. VDI direktors gan piebilda, ka anketēšanas gaitā iegūtie dati vēl tiek apkopoti un analizēti. No pirmdienas, 14.oktobra, VDI pārstāvji dosies uz aptaujātajiem uzņēmumiem un iestādēm, lai pārrunātu un sniegtu informāciju par veicamajiem pasākumiem, kas darba devējam būtu jāveic psihoemocionālās darba vides uzlabošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

VDI: Darba devēji arvien biežāk slēpj darba attiecības ar nodarbinātajiem aiz uzņēmuma līgumiem

LETA, 13.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arvien biežāk darba devēji, mēģinot rast ietaupījumu, slēpj darba attiecības ar nodarbinātajiem aiz uzņēmuma līgumiem, šodien žurnālistiem sacīja Valsts darba inspekcijas (VDI) direktora pienākumu izpildītājs Renārs Lūsis.

Šādus gadījumus, kad darba devējs slēdz ar darbiniekiem uzņēmuma līgumu darba līgumā vietā, VDI klasificē kā nereģistrēto nodarbinātību. Kopumā šā gada pirmajos piecos mēnešos salīdzinājuma ar iepriekšējā gada tādu pašu periodu par 59% pieauga atklāto nereģistrēti nodarbināto skaits, vienlaikus par 60% pieauga piemēroto administratīvo sodu skaits un par 89% - piemēroto administratīvo sodu summa.

Lūsis skaidroja, ka, slēdzot uzņēmuma līgumus, darba devējs nemaksā vispār vai arī nemaksā pilnā apjomā sociālo nodokli par darbinieku, līdz ar to darba ņēmējam netiek apmaksāts atvaļinājums, kā arī bieži vien viņš nevar saņemt slimības pabalstu. Turklāt uzņēmuma līgumu var uzteikt jebkurā brīdī, savukārt, ja cilvēkam ir darba līgums, par darba attiecību izbeigšanu cilvēks tiek informēts mēnesi pirms pēdējas darba dienas. Kādā rītā cilvēks var atnākt uz darbu, bet viņam pasaka, ka viņa pakalpojumi vairs nav nepieciešami, skaidroja Lūsis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Plāno ieviest e-pakalpojumus Valsts darba inspekcijā

Elīna Pankovska, 16.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts darba inspekcijā (VDI) ar 2012.gadu plānots ieviest elektronisko informācijas apmaiņu ar privātpersonām un pirmos e-pakalpojumus.

To paredz Labklājības ministrijas sagatavotie grozījumi par informācijas apmaiņas kārtību, sniegšanas nosacījumiem un prasībām VDI integrētajai sistēmai, informēja Labklājības ministrija.

Noteikumu projekts paredz, ka informācijas apmaiņu elektroniskā vidē varēs nodrošināt ne tikai starp VDI un citām iestādēm, bet arī starp VDI un privātpersonām.

Informācijas apmaiņa elektroniski būs iespējama, izmantojot speciālu tiešsaistes formu www.latvija.lv, kā arī izmantojot saikni www.vdi.gov.lv.

Šādi grozījumi esot nepieciešami, lai VDI Eiropas Reģionālās attīstības fonda projekta ietvaros varētu ieviest 16 e-pakalpojumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Nereģistrētā nodarbinātība šogad uz pusi lielāka nekā pērn

BNS, 27.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad deviņos mēnešos Latvijā nereģistrētā nodarbinātība bijusi uz pusi lielāka nekā pērn. Valsts Darba inspekcija (VDI) šogad atklājusi 2 200 bez rakstveida darba līguma nodarbināto, kas ir divas reizes vairāk nekā pērn šajā pašā laika periodā.

«Šobrīd mēs nevaram runāt par situācijas uzlabošanos. Faktiski situācija ir diezgan nepatīkama,» LNT raidījumam 900 sekundes pavēstīja VDI vadītājs Renārs Lūsis.

Viņš stāstīja, ka VDI šogad uz pusi vairāk uzņēmumos atklājusi nelegālo nodarbinātību, savukārt četras reizes vairāk bijuši tādi uzņēmumi, kas pārkāpumus pieļāvuši atkārtoti. «Tā ir nepatīkama un bīstama tendence, ka uzņēmums pat pēc soda turpina pārkāpumu. Par šādu pārkāpumu sodi ir daudz bargāki,» piebilda VDI vadītājs.

Lūsis atklāja, ka nemainīgs līderis nelegālās nodarbinātības jomā ir būvniecība. «Ja pagājušogad būvniecībā bija puse visu pārkāpumu, tad šogad tendences ir mainījušās - būvniecība ir līdere, taču ne tik izteikta. Tagad būvniecībā ir apmēram 18% visu pārkāpumu,» stāstīja VDI direktors. Viņš piebilda, ka būvniecībā nelegālā nodarbinātība ir samazinājusies, bet citās nozarēs pieaugusi, piemēram, apstrādes rūpniecībā, individuālo pakalpojumu sniegšana kā frizieru un apsardzes pakalpojumi. Tāpat problemātiskas nozares ir kokapstrāde un tirdzniecība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts darba inspekcija (VDI) uzsāk tematisko pārbaudi būvniecības uzņēmumos par darba aizsardzības normatīvo aktu prasību ievērošanu, kuras galvenais mērķis ir nelaimes gadījumu darbā skaita mazināšana. Pārbaude norisināsies visā Latvijā un ilgs līdz pat aktīvās būvniecības sezonas beigām.

VDI rīcībā esošie statistikas dati rāda, ka pēdējo divu gadu laikā būvniecībā ir bijis nemainīgi liels letālo nelaimes gadījumu darbā skaits (gadā notikuši 44 smagie un letālie nelaimes gadījumi darbā). Pagājušajā gadā katrs piektais smagais nelaimes gadījums darbā un katrs ceturtais letālais nelaimes gadījums darbā notika tieši būvniecībā. Visbiežāk darbinieki traumas guvuši krītot vai pakrītot no ļoti liela augstuma, tāpēc būvobjektos darbam augstumā obligāti jābūt nodrošinātam ar atbilstošiem kolektīvajiem un individuālajiem aizsardzības līdzekļiem. Būtiski ir pievērst uzmanību nodarbināto apmācībai un instruktāžai, kā arī kontrolēt, lai nodarbinātie ievērotu darba aizsardzības prasības, piemēram, lietotu izsniegtos individuālos aizsardzības līdzekļus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Likumi

Būs mazāks slogs nelaimes gadījumu darbā izmeklēšanā

Lelde Petrāne, 10.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Labklājības ministrija (LM) pilnveidojusi darbavietā notikušo nelaimes gadījumu izmeklēšanas kārtību, tādējādi mazinot administratīvo slogu darba devējiem un Valsts darba inspekcijai (VDI), liecina ministrijas sniegtā informācija.

Iepriekšminēto paredz grozījumi Ministru kabineta 2009.gada 28.augusta noteikumos Nr.950 Nelaimes gadījumu darbā izmeklēšanas un uzskaites kārtība, ko otrdien, 10.decembrī apstiprināja valdība.

Turpmāk darba devējiem būs vieglāk veikt nelaimes gadījumu izmeklēšanu, jo nebūs jāveido izmeklēšanas komisija. Tā vietā paši darba devēji varēs izlemt, kuri cilvēki veiks nelaimes gadījumu izmeklēšanu. Līdztekus izmaiņām joprojām ir saglabāta prasība izmeklēšanas procesā iesaistīt gan darba aizsardzības speciālistu vai cilvēku, kurš pilda darba aizsardzības speciālista pienākumus, gan nodarbināto uzticības personu vai darbinieku pārstāvi. Tas ir svarīgi, lai izmeklēšanas laikā būtu pārstāvēta nodarbināto puse un izmeklēšanā piedalītos speciālists, kas veic darba vides risku novērtēšanu un nosaka pasākumus to novēršanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Aktīvi apkaro nelegālo nodarbinātību

Andra Briekmane, 19.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība 19. aprīļa sēdē apstiprināja ziņojumu par izpildītajiem un vēl paveicamajiem darbiem nereģistrētās nodarbinātības apkarošanai. Lielākā daļa no ieplānotajiem pasākumiem ir izpildīti vai tiek veikti.

Līdz šim pieņemti un vēl ieplānoti vairāki grozījumi likumos, kas paredz darba devējam pienākumu darba līgumu slēgt rakstveidā un reģistrēt darbinieku Valsts Ieņēmumu dienests (VID) pirms darba uzsākšanas, kā arī nodrošināt kontrolējošām institūcijām iespēju pārbaužu laikā nekavējoties iegūt informāciju no darba devēja par tā noslēgtajiem darba līgumiem. Tāpat esot uzlabota VID un Valsts Darba inspekcijas (VDI) informācijas apmaiņa, pilnveidotas datu bāzes un uzņēmumu apsekošanas kārtība.Uzlabotas arī informācijas saņemšanas iespējas par darba ņēmēju tiesībām.

VDI atkārtoti apsekojusi augsta nereģistrētās nodarbinātības riska nozaru uzņēmumus, kā arī tos uzņēmumus, kuros pēc VID vai VDI veiktajām kontrolēm strauji pieaudzis nodarbināto skaits (tā sauktie «pirmās dienas līgumi»), bet vēlāk šis nodarbināto skaits atkal strauji samazinājies, taču uzņēmuma apgrozījums nav mainījies. Tāpat 2010. gadā Publisko iepirkumu likumā noteikts, ka pasūtītājs izslēdz kandidātu vai pretendentu no turpmākās dalības iepirkuma procedūrā, kā arī neizskata pretendenta piedāvājumu, ja viņu darba ņēmēju mēneša vidējie darba ienākumi pirmajos trijos gada ceturkšņos pēdējo četru gada ceturkšņu periodā līdz pieteikuma vai piedāvājuma iesniegšanas dienai ir mazāki par 70 procentiem no darba ņēmēju vidējiem darba ienākumiem valstī minētajā periodā attiecīgajā nozarē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Valsts darba inspekcijā visvairāk sūdzas par darba samaksas pārkāpumiem

, 08.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts darba inspekcija (VDI) pērn saņēmusi 5558 iesniegumus, no kuriem 5278 jeb 95% bija par darba tiesisko attiecību jautājumiem, informē VDI.

Vairumā gadījumu darbinieki savos iesniegumos norādījuši uz darba samaksas pārkāpumiem – netiek ievēroti izmaksas termiņi, atbrīvojot no darba netiek izmaksātas visas pienākošās naudas summas (kompensācija par neizmantoto atvaļinājumu, darba alga par pēdējiem mēnešiem u.c.), kā arī pārkāpumiem, kas saistīti ar darba attiecību izbeigšanu.

«Būtiski, ka gandrīz uz pusi pieaudzis to iesniegumu skaits, kas saistīti ar darbinieku atbrīvošanu no darba. Ja 2008.gadā par šo jautājumu inspekcijā saņemti 654 iesniegumi jeb 14% no kopējā skaita, tad pērn tie bija 1142 jeb 21% no kopējā skaita,» uzsver VDI Darba tiesību nodaļas vadītāja Mārīte Noriņa.

Vienlaikus VDI norāda, ka saistībā ar darbinieku atbrīvošanu no darba, inspekcija sastopas ar tendenci, ka uzņēmēji izbeidz savu darbību dienas vai nedēļas laikā un pēc tam vairs nav atrodami. Līdz ar to tiek pieļauti vairāki pārkāpumi – uzteikumu termiņu neievērošana, nepamatots darba uzteikums, darba attiecību pārtraukšana mutiski nevis rakstveidā un citi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

VDI: Ēnstrādnieku skaits samazinās, bet aktuāli kļūst jauni veidi likuma apiešanai

LETA, 02.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ēnstrādnieku skaits Latvijā samazinās, bet aktuāli kļūst jauni veidi likuma apiešanai, šorīt LNT stāstīja Valsts darba inspekcijas (VDI) vadītājs Renārs Lūsis.

Lūsis informēja, ka VDI pārbaužu skaitu nav samazinājis, bet atklātu nelegālas nodarbinātības pārkāpumu kļūst mazāk. Tomēr VDI novēro jaunus veidus, kā formāli apiet ierobežojumus.

Pašlaik izplatītākais pārkāpums šajā jomā esot tas, ka cilvēki strādā vairāk nekā viņiem tiek uzskaitītas darba stundas. Lūsis uzsvēra, ka zaudētājs šajā gadījumā ir darbinieks, jo viņam sociālās iemaksas veic no salīdzinoši nelielas samaksas.

Lūsis aicināja darbiniekus šādiem darba devējiem neticēt. Ja reiz viņi krāpj valsti, tad kāpēc gan lai kaut kādā brīdī nepiekrāptu arī darba ņēmēju, retoriski vaicāja Lūsis.

VDI joprojām novēro daudz darba vides problēmu, par ko liecina fakts, ka pērn ir palielinājies letālu nāves gadījumu darbā skaits.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmums ADUGS Production ir neizpratnē par Valsts Darba inspekcijas (VDI) vadītāja paziņojumu, jo kopš šāgada maija, kad VDI veica pēdējās pārbaudes uzņēmumā, nekādi norādījumi par pārkāpumiem netika saņemti, norāda uzņēmuma advokāte Viktorija Jarkina.

Savukārt pēc Valsts policijas skaļajiem paziņojumiem inspekcija pieprasīja sniegt rakstisku paskaidrojumu.

Darba inspekcija: Uzņēmumā Adugs konstatēts "smagāko pārkāpumu komplekts" 

Konditorejas uzņēmumā "Adugs" konstatēts "smagāko pārkāpumu komplekts", intervijā Latvijas...

V.Jarkina uzsver, ka kopš šā gada maija nekādas citas klātienes VDI pārbaudes "Adugā" nav notikušas, inspekcija nav prasīju arī nekādu citu informāciju kā vien iepriekš norādīto. Ja VDI paustā informācija balstīta uz policijas publiskajiem paziņojumiem, tad uzņēmums tos kategoriski noraida, bet, ja to konstatējusi šī institūcija pati, tad uzņēmuma rīcībā detalizētas informācijas par šī apgalvojuma būtību nav.

Linča tiesa ir pats sliktākais 

Aizdomas par cilvēktirdzniecību un piespiedu darbu ārzemēs savulaik skārušas vairākus populārus...

V.Jarkina uzsver, ka "atbilstoši attiecīgam pieprasījumam, 3.decembrī VDI esam vērsušies ar saviem skaidrojumiem par pieprasīto situāciju uzņēmumā. Sēde, kurā dokuments tiks izskatīts, ir nozīmēta 11.decembrī".

Ja uzņēmumā būtu konstatēti pārkāpumi, bet par tiem no institūcijas puses pusgadu neseko nekādas norādes, tad būtībā atbildība jāuzņemas arī attiecīgajai iestādei, pretējā gadījumā šīsdienas paziņojums izskatās pēc rīcības imitācijas. Tāpat nav saprotams, vai savas kompetences ietvaros pārkāpumus konstatējusi tieši Valsts Darba inspekcija vai Valsts policija, secina V.Jakrina.

SIA ADUGS Production attīstības vadītāja Anna Lencberga uzsver, ka uzņēmums ir viens no lielākajiem darba devējiem Latgalē, kas nodrošina darbu 270 cilvēkiem, maksājot algu, kas atbilstoša vidējai algai Latgales reģionā. Uzņēmums arī nodrošina transportu uz darbu un mājup, tiek piešķirti dažādi pabalsti, piemēram, operāciju gadījumā, tiek nodrošinātas veselības pārbaudes, darbiniekiem tiek nodrošināta dienesta viesnīca. Uzņēmums regulāri veic investīcijas darba vides uzlabošanā, pagājušajā gadā veiktās investīcijas - modernizētas arī ražošanas līnijas, kas samazina darbinieku fizisko slodzi, izbūvēta ventilācijas sistēma un uzstādītas ērtas garderobes.

Komentāri

Pievienot komentāru