Citas ziņas

Daugavā peldot krokodils

Lelde Petrāne, 06.03.2010

Jaunākais izdevums

Peld, peld un tā arī nav notverts, laikrakstam Neatkarīgā stāstījis Latgales zoodārza zoologs Mihails Pupiņš.

Viens beigts krokodils Daugavpilī gan tika atrasts - izgāztuvē, bet dažus pitonus, par kuriem ziņojuši iedzīvotāji, mežā tā arī nav izdevies uziet. Toties vietējā dīķī izmakšķerētā plēsoņa piraja nonākusi Daugavpils zooloģiskā dārza akvārijā.

Drīzumā, kad tiks pieņemti grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā, mājās aizliegs turēt daudzus eksotiskos dzīvniekus. Precīzāk - likumā tiks noteikts, ka aizliegts iegādāties, turēt nebrīvē, atsavināt vai turēt pārdošanai vai apmaiņai plēsējkārtas savvaļas sugas dzīvniekus, primātus, jūras zīdītājus, krokodilu kārtas dzīvniekus, kā arī čūskas. Šos dzīvniekus varēs turēt tikai īpašu kolekciju atļauju saņēmušie, atgādina laikraksts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

Miris grāmatu par krokodilu Genu un Pekausi autors Eduards Uspenskis

LETA--INTERFAX, 15.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

80 gadu vecumā otrdien Maskavā miris krievu rakstnieks Eduards Uspenskis - bērnu grāmatu un multfilmu scenāriju autors, kura radīto tēlu vidū pazīstamākie ir krokodils Gena un Pekausis (Čeburaška), plašsaziņas līdzekļiem pavēstījusi rakstnieka meita Irina.

Uspenskis, kurš pēc izglītības bija inženieris, 60.gados sāka rakstīt bērnu grāmatas, un milzu popularitāti ieguva viņa radītie tēli krokodils Gena, Pekausis, runcis Matroskins, Tēvocis Fjodors, pastnieks Pečkins, kas kļuva arī par multfilmu varoņiem.

Latviski izdotas tādas Uspenska grāmatas kā «Krokodils Gena un viņa draugi» un «Tēvocis Fjodors, suns un kaķis».

2002.gadā, apmeklējot Latviju, Uspenskis tikās ar toreizējo Valsts prezidenti Vairu Vīķi - Freibergu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas uzņēmējiem piederošais ekskluzīvo automašīnu ražotājs Čūskas gadu sagaidījis godam, radot «luksusa tanku» - Dartz Black Snake.

Dartz Black Snake izveidota uz Mercedes GL 63 AMG bāzes, un braucamrīkam ir 5,5 litru V8 bi-turbo dzinējs. Tāpat, iegādājoties automašīnu, iespējams izvēlēties kādu no iekšējās apdares materiāliem, piemēram, čūskādu, krokodilādu, strausu ādu vai vaļu dzimumlocekļu ādu. Savukārt «luksusa tanka» grīdas apdarē izmantota baltās haizivs āda. Automašīnas virsbūve rotāta ar zeltu, bet, ja ir vēlme, iespējams to izrotāt arī ar dimantiem.

Uzņēmuma Dartz īpašnieks Leonards Jankelovičs norādījis, ka Dartz automašīnas ir «21. gadsimta meistardarbs», kas tā īpašnieku pasargās ne tikai no lodēm, ja nepieciešams, bet arī būs izdevīgs no finansiālā viedokļa jeb, citiem vārdiem, neesot vērts iegādāties luksusa automašīnu, «ja tas būs kārtējais Rolls-Royce Phantop Drophead Coupé Ricā», L. Jankelovičs pauda ārvalstu medijam forbes.com. Automašīnai tiek paredzēti panākumi Ķīnas tirgū, kas kļūst arvien bagātāka un kurā cilvēki arvien vairāk meklē iespējas iegādāties ko unikālu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Latvijas «trakākais automobiļu ražotājs» apvilcis Bentley ar čūskas ādu

Gunta Kursiša, 12.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīdziniekiem piederošais automašīnu ražotājs Dartz, kura iespaidīgās automašīnas «filmējušās» Holivudas filmā un kura spēkratus iekāro arī pasaulslaveni mūziķi, nolēmis nosvinēt gaidāmo Čūskas gadu, apvelkot Bentley markas automašīnu ar čūskas ādu.

Jaunā automašīna nodēvēta par Bentley SS (saīsinājums no snake skin (čūskas āda)), un patlaban ir saražotas četras šādas automašīnas, savukārt plānos ir radīt vēl sešas ar čūskas ādu apvilktas automašīnas. Viena no Bentley SS markas automašīnām nesen tika pārdota kādam Lielbritānijas futbolistam, Db.lv stāstīja Kannās bāzētā uzņēmuma Elite Wrap, kas veica automašīnas «ietīšanu» čūskas ādā, izpilddirektors un īpašnieks Igors Daļeckis.

Viņš norāda, ka par automašīnām izrādīta liela interese, kā piemēru minot Francijas un Lielbritānijas futbola klubu spēlētājus. Tomēr paredzēts, ka šāda veida automašīnas tiks ražotas ierobežotā daudzumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Mājās aizliedz turēt jebkāda veida čūskas

Līva Melbārzde, Db, 02.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā kā pašreiz mazumtirdzniecībā var iegādāties pitonus vai citus dzīvniekus, kas jābaro ar citiem dzīviem siltasiņu dzīvniekiem, turpmāk jebkādus čūsku kārtas dzīvniekus mājās turēt būs aizliegts.

Tādus Dzīvnieku aizsardzības likuma grozījumus trešajā lasījumā atbalstīja Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija. Čūskas, tāpat kā savvaļas plēsējus, primātus, jūras zīdītājus un krokodilus, mājās drīkstēs turēt tikai īpašu kolekciju atļauju saņēmušie, ko izsniegs Dabas aizsardzības pārvalde. Atļaujas saņemšana pašlaik maksā 10 Ls. Pret jauno čūsku reģistrēšanas kārtību izteicās Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis (Tautas partija), norādot, ka personīgi pazīstot vairākus cilvēkus, kas mājās tur zalkšus un citas čūskas, un kāpēc viņus nepieciešams vairāk diskriminēt kā, piemēram, suņu īpašniekus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Ceļojums: Vjetnamā var pat nogaršot pukstošu čūskas sirdi

Linda Zalāne, 11.08.2014

Hanojas lellīšu teātra aktieri iznākuši paklanīties ar savām lellēm, stāvot uz skatuves līdz viduklim ūdenī...

Foto: no personīgā arhīva

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iesaka Kaspars Ulsts, Idea Havas Media stratēģiskais direktors un bloga adventures.lv autors.

Pirms diviem gadiem kopā ar draugiem devāmies uz Vjetnamu. Mūsu mērķis bija 16 dienās redzēt un izbaudīt pēc iespējas vairāk no šīs valsts daudzveidības, jo Vjetnamas apgabali dabas ziņā cits no cita ievērojami atšķiras. Vjetnama ir izstiepusies gar Dienvidķīnas jūru vairāk nekā 1000 km garumā. Ziemeļos ir bambusiem noauguši kalni un Holongas līcis, kurā iespējams dzīvē redzēt unikālos dabas veidojumus – milzīgos kaļķakmens stabus, kurus bieži attēlo tūrisma ceļvežos, savukārt dienvidos ir Indoķīnas ievērojamākās upes Mekongas delta.

Kad turp braukt?

Rudens tiek uzskatīts par zelta sezonu ceļošanai uz Āziju, tostarp Vjetnamu, kur laika apstākļus ietekmē musona un lietus sezonas. Vasarā tur ir karsts un katru dienu līst, savukārt rudenī ir patīkami laika apstākļi. Mēs uz Vjetnamu devāmies novembrī, kad gaisa temperatūra bija ap 30 grādiem. Patīkams un silts laiks bija arī naktīs, izņemot kalnus, kur, guļot metāla angārā, izsalām līdz kaulam, bet no rīta bambusa stublājus klāja sarma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jamaiku un Kubu pāršalkusi vētra Sendija (Sandy), nopostot nedrošos graustu rajonus, sagāžot elektropārvades līnijas un nobiedējot ceļotājus. Stiprs vējš un lietusgāzes trešdien piemeklēja Jamaiku, naktī plosīja Kubas austrumu piekrasti un pašlaik ir ceļā uz Bahamu salām un, iespējams, arī Floridas virzienā, ziņo pasaules mediji.

Līdz šim vētra Sendija paņēmusi vismaz divu cilvēku dzīvības. Jamaikā miris gados vecs vīrietis - vētras laikā viņa mājokli nopostīja laukakmenim, bet Haiti kādu sievieti aiznesusi lietus ūdeņu pārpludinātā upe.

Vietām Jamaikas dienvidu pilsētās novēroti krokodili, kurus no to dabīgajām mājvietām atnesusi pārplūdušās upes straume. Tā, piemēram, kāds krokodils atradis pagaidu mājvietu kādas ģimenes pagalmā Portmoras pilsētiņā.

Vētras laikā Jamaikā tika slēgtas lidostas, un policija lielākajās pilsētās izsludinājusi 48 stundu komandantstundu, lai aizkavētu cilvēkus no mājokļu pamešanas.

Pēdējo reizi vētras epicentrs šķērsoja Jamaiku pirms 24 gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģijas Garmin sporta pulkstenis Forerunner 35 ir ideāli piemērots skriešanas iesācējiem rezultātu uzlabošanai

Jau šajā nedēļas nogalē Rīgas ielas pierībinās tūkstošiem kāju pāru, dalībniekiem Lattelecom Rīgas maratonā mērojoties spēkiem četrās distancēs. Ierasts, ka šādos masu pasākumos var sastapt kā nopietni trenējušos un ar dārgiem tehnoloģiskiem palīglīdzekļiem «apbruņotus» skrējējus, tā absolūtus «svētdienas sportistus», kuri auj kājās sporta apavus tikai prieka pēc. Tomēr katram iesācējam agrāk vai vēlāk pienāk brīdis, kad gribas sevi izaicināt un pārbaudīt spēju robežu.

Pārbaudīts līdzeklis progresa mērīšanai ir sporta pulksteņi. Un, lai arī zināmākie no tiem ir visnotaļ dārgi, pieklājīgus variantus var piemeklēt arī entuziasti. Viens no tādiem ir iesācējiem paredzētais Garmin Forerunner 35. Tas nevilina ar žilbinošu izskatu. Varētu pat teikt, ka laikrādis ar visu ārieni signalizē, ka ir visnotaļ lēta un vienkārša ierīce. Tomēr tas ir diezgan labi aprīkots.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lacoste slepkavam Breivīkam: pārstājiet valkāt mūsu drēbes

Lelde Petrāne, 08.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Populārais Francijas apģērbu zīmols Lacoste lūdzis policijai novērst to, ka masu slepkavībās apsūdzētais Anderss Berings Breivīks turpina valkāt sarkano džemperi, uz kura ir ikoniskais zīmola logo, kurā attēlots krokodils, vēsta thelocal.fr.

Kā vēstījis Norvēģijas laikraksts Dagbladet, policija apstiprinājusi, ka šāds lūgums ir izteikts, bet sīkāku informāciju nav sniegusi.

Jau vairākkārt rakstīts, ka Breivīks apsūdzēts spridzekļa detonēšanā Oslo centrā, kā rezultātā bojā gāja astoņi cilvēki. Pēc tam viņš uz salas nošāva vēl 69 cilvēkus.

Sarkanajā Lacoste džemperī, uz kura labi pamanāms populārais logo, Breivīks pastāvīgi esot redzams tiesā.

Par savu mīlestību pret Lacoste zīmolu Breivīks rakstīja arī savā manifestā: «Es pārsvarā valkāju labākās drēbes, ar ko es domāju dārgus zīmolus, piemēram, Lacoste

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijas-Šveices inženiertehnoloģiju kompānija ABB atzinusi, ka apsvērusi domu sazināties ar laikrakstu redaktoriem, lai lūgtu viņus pārtraukt izmantot tās nosaukumu, saīsinot masu slepkavas Andersa Beringa Breivīka (Anders Behring Breivik) vārdu, ziņo thelocal.se.

Dažu stundu laikā pēc diviem 22. jūlija uzbrukumiem, kuru rezultātā Norvēģijā tika nogalināti 77 cilvēki, laikraksti un sociālo mediju lietotāji, atsaucoties uz slepkavu, sākuši izmantot šos trīs burtus - ABB, jo viņa pilnais vārds šķitis nepiemērots virsrakstiem un Twitter ziņojumiem.

ABB vadība šādu rīcību uztvērusi ar nepatiku, tomēr tā galu galā izlēmusi nereaģēt, rakstījis norvēģu laikraksts Stavanger Aftenblad.

«Ir kaitinoši, kad laikraksti izmanto ABB, attiecinot uz teroristu, un mūsu domas ir, ka tiem vajadzētu būt piesardzīgākiem,» sacījusi ABB pārstāve Helēne Gintere Merga.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā nedēļā, braucot pār jauno tiltu netālu no Valkas brīvdabas estrādes, daži šoferi, ieraugot jocīgas čūskas jeb melnas pabiezas šņores, strauji nobremzēja vai apbrauca negaidīto šķērsli, vēsta reģionālais medijs Ziemeļlatvija.

Aizbraucot uz šo vietu, medijs konstatējis, ka no asfalta seguma atdalījušās gumijas daļas. Pataustot atklājies, ka tās ir mīkstas, un, visticamāk, nekādus būtiskus bojājumus, uzbraucot tām ar transportlīdzekli, nevarētu radīt. Vienīgi šoferus lieki izbiedēt.

Novada domes izpilddirektora vietnieks Guntis Bašķis Ziemeļlatvijai stāstījis, ka ir informēts par tilta nelielo bojājumu. Viņš skaidrojis, ka redzamais «striķis» ir bufera blīve, kas amortizē tilta svārstības. Tiltam «staigājot», ar laiku tās atdalās. Savu roku esot pielicis arī lielais karstums.

Tā nebūšot pirmā reize, kad tilta būvnieki - SIA Rīgas tilti - ieradīsies Valkā, lai novērstu bojājumu vēl tilta garantijas laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

25 gadus 4944 uzņēmumu vadībā ir vieni un tie paši vadītāji, vairums no tiem ir savu privātuzņēmumu īpašnieki

Laikraksts Dienas Bizness šogad, 13. aprīlī svinēs savu divdesmit piecu gadu dzimšanas dienu. Savu šā gada jubileju mēs vēlamies atzīmēt kopā ar mūsu laikabiedriem Latvijas biznesā un esam uzsākuši to Latvijas uzņēmumu vadītāju interviju sēriju, kas šajā amatā vienā uzņēmumā jau ir vismaz tikpat ilgi, cik pastāv Dienas Bizness, proti, divdesmit piecus gadus. Kā pirmo savu intervējamo šajā rubrikā izvēlējāmies SIA Latvijas Mobilais telefons (LMT) prezidentu Juri Bindi – LMT savu 25 gadu jubileju jau sagaidīja šā gada 2. janvārī. Taču kā rāda SIA Lursoft pētījums, teju 5000 vadītāju jau ceturtdaļgadsimtu atrodas viena un tā paša uzņēmuma vadībā. Tas ir iespaidīgs termiņš, ne katrs darbinieks vienā vietā ir tik garus gadus nostrādājis, turklāt ir notikušas būtiskas izmaiņas ne tikai ekonomikā, bet arī sociālpolitikā. 1992. gadā neatkarīgā Latvija spēra savus pirmos soļus tautsaimniecības transformācijā, dzīvoja ar pagaidu valūtu – Latvijas rubļiem, bija ievedmuitas un izvedmuitas, robežas, bet pašlaik Latvija ir ES dalībvalsts ar eiro, brīvu tirdzniecību, kapitāla, darbaspēka kustību. Izstūrēt savu uzņēmumu cauri visām šīm pārmaiņu vētrām ir augsts sasniegums un vērtīga pieredze, no kuras ir vērts mācīties.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūlija beigās jaunajam tiltam pār Pedeli netālu no Valkas brīvdabas estrādes tika konstatēts bojājums – atdalījusies gumijas bufera blīve. Šoferi, ieraugot jocīgas čūskas jeb melnas pabiezas šņores, strauji bremzēja vai apbrauca negaidīto šķērsli.

Par to vēstīja reģionālais medijs Ziemeļlatvija.

Tagad tas sazinājies ar novada domes izpilddirektora vietnieku Gunti Bašķi un interesējies, vai tilts ir salabots. Amatpersona informējusi, ka diemžēl SIA Rīgas tilti Valkā vēl nav ieradušies.

G. Bašķis pieļaujot, ka būvniekiem šī ķibele šķiet mazsvarīga, taču valcēniešus tā satrauc, jo tilts uzbūvēts salīdzinoši nesen. G. Bašķis solījis šonedēļ skubināt būvniekus tomēr ierasties Valkā un novērst bojājumu.

Tilta sākumā (no bijušās poliklīnikas ēkas puses) ir atdalījusies gumijas bufera blīve, kas amortizē tilta svārstības. Speciālisti skaidro, ka, tiltam «staigājot», tā ar laiku var atdalīties.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā radīts ekskluzīva dizaina motocikls Night Nomad, informē rīkotājsabiedrības BT1 pārstāve Inese Libere.

Motocikla pārveide veikta Latvijā motociklu dizaina meistardarbnīcā Metalhammers ar tā idejisko virzītāju un dizaineri Juhanu Losop jeb Aleksandru Blūmentālu priekšgalā.

Dizaina motocikla pamatā izmantots 2012. gada Harley Davidson motocikla modelis Road Glide. Tiesa, no tā teju nekas vairs nav palicis.

Lai izjustu atšķirību, vajag aplūkot sākotnējo motociklu, un tad saskatīsiet dizainera darbu. Motocikls ir kļuvis garāks, tam ir speciāli pielāgoti spārni, somas, bāka, un lielākoties viss ir roku darbs, stāsta Juhans.

Motociklu rotā 26 collu liels priekšējais ritenis, īpaši veidota stūre, pašu taisīts metāla kāju balsts čūskas veidolā, kā arī speciāli darināts ādas sēdeklis ar gladiatora tēlu un latīņu uzrakstu Aut vincere, aut mori (Uzvarēt vai mirt). Sēdekli gatavojis motobraucējiem zināmais ādas meistars Hotabičs, bet motociklu krāsojis Vilnis Krilovskis. Braucamais papildināts ar sešiem skaļruņiem, kuru kopējā jauda ir 660 W. Turklāt audioierakstu atskaņošanai ir ierīkots bluetooth.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

2013. gads – pārmaiņu gads biznesā un politikā

Gaļina Svedberga, B-kods, 28.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc ķīniešu kalendāra 2013. gads skaitās melnās ūdens Čūskas gads. Latvijā tas sāksies 10. februārī plkst. 9.21 pēc Rīgas laika.

Austrumos čūska simbolizē gudrību, elastību, spēju sajust tuvojošās pārmaiņas. Tomēr tajā pašā laikā ūdens čūska tiek uzskatīta par vienu no mīklainākajiem un pretrunīgākajiem simboliem, tā ir viltīga un intuitīva, acumirklī pazīs melus un negodīgumu, tā necieš steigu un prot pacietīgi gaidīt.

Tādēļ nākamajā gadā uzvarētāji būs tie cilvēki, kas prot ieklausīties savā intuīcijā un pēc tam pacietīgi gaidīt piemērotu brīdi izlēmīgai rīcībai. Tiek uzskatīts, ka 2013. gads nesīs veiksmi visiem tiem, kas strādā intelektuālajā sfērā, cilvēkiem, kas strādā zinātnē un pētniecībā.

Čūskai piemīt vairākas īpatnības, piemēram, ikgadēja ādas nomešana un tās reģenerācija. Izsakoties saprotamākā valodā, biznesa cilvēkiem nākamgad lieti noderēs spēja ātri pielāgoties mainīgiem apstākļiem un atkal nostāties uz kājām ne pārāk veiksmīgu darījumu gadījumā, proti, 2013. gadā daudzkārt nāksies daudz ko sākt no sākuma, pārvērtēt un apdomāt, meklēt jaunus radošus risinājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vienā no nedaudzajiem vēl neapbūvētajiem Krasta ielas zemesgabaliem - pie Salu tilta, līdzās Mercedes-Benz auto tirdzniecības centram - jau vairākas nedēļas rosās smagā tehnika. Garāmbraucējam skaidrība par tur notiekošo nerodas, jo nav redzama tā saucamā būvtāfele ar informāciju par topošo objektu, celtniekiem un uzraugiem. Projekta īstenotāji informāciju par būvdarbu rezultātu izvēlējušies pārlieku neafišēt. Un tam ir savin iemesli, vēsta laikraksts Diena.

Pēc laikraksta intereses Rīgas pilsētas būvvaldē noskaidrojies, ka būvtāfele tomēr piestiprināta žoga pusē, kas vērsta pret mazu sānieliņu - Varšavas ielu. Tā liecina, ka teritorijā būvē vēl vienu veikalu noliktavu Depo, ko pasūtījis SIA Eirospektrs. Vairs ne miņas no uzņēmuma skaistās ieceres par septiņus stāvus augstu multifunkcionāla darījumu iestāžu kompleksa būvniecību čūskas formā, ko SIA Eirospektrs Rīgas domei piedāvāja kā būvniecības ieceri 2007. gadā, kad tika pie minētā zemesgabala nomas tiesībām uz 40 gadiem. Turklāt uzņēmuma pārstāvji panāca, ka Rīgas domes (RD) Īpašuma departaments veic izmaiņas zemes nomas līgumā, lai līdztekus darījumu iestādēm pie Salu tilta varētu uzbūvēt arī dažas dzīvojamās mājas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Godīgā tirdzniecība jeb fairtrade ļauj ražotājam saņemt godīgu samaksu par savu darbu, nodrošinot pieklājīgas algas darbiniekiem un saudzējot vidi; dzīvojot globāli saistītā pasaulē, mūsu izvēles ietekmē otrā pasaules malā notiekošo, pirmdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Kozela Freizere (Kozel Fraser), Vējpuses salu lauksaimnieku asociācijas (Windward Islands Farmers Association, WINFA) koordinatore un Fairtrade eksperte, uzskata, ka lielākais ekonomiskais ieguvums no fairtrade kustības ir godīga cena gan pircējam, gan ražotājam, kas nosedz visas izmaksas, lai saražotu preci, arī darbinieki saņem algu, kas ir lielāka par minimālo.

«Ekonomiska vērtība ir arī dabas un dzīvības saglabāšana. Cik izmaksā saglabāt mežus, bites, čūskas? Jāsaprot, ka, izvēloties lētāko, nākotnē maksāsim dārgāk. Ja kaut kas ir lēts, tad ir liela iespējamība, ka ražošanas procesā nenotiek rūpēšanās par vidi, netiek palīdzēts iesaistītajiem cilvēkiem dzīvot veselīgu dzīvi un pabarot savu ģimeni. Cena, ko maksājam par precēm, ir savienota ar nākotni. Rezultāts obligāti nav jāredz šodien, lēmuma pieņemšanas brīdī. Tāpēc, izvēloties preci, ir svarīgi skatīties ne vien uz cenu, bet arī pievērst uzmanību tam, kur tā ir ražota, kādi ir darba apstākļi, kas notiek ar apkārtējo vidi,» viņa uzsver.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Prognozējams stabils gads, bet ne bez vairākiem pārbaudījumiem

Dienas Bizness, 02.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir pienācis kārtējais jaunais gads ar savām prognozēm un gaidām. Astroloģijā šis tiek uzskatīts par čūskas gadu, bet attiecībā uz Latviju, tās tautsaimniecību jau tagad var prognozēt, ka 2013. gads iezīmēsies vismaz ar četriem būtiskiem faktoriem.

Pirmkārt, šis gads viennozīmīgi paies eiro zīmē. Mūsu pievienošanās eirozonai gan tiek plānota vēl gadu vēlāk, taču turpmākos 12 mēnešos notiks intensīva gatavošanās šim notikumam. Turklāt jēdzienam «gatavošanās» šajā gadījumā ir veselas divas nozīmes. Vieni strādās, lai valūtas maiņa notiktu ar iespējami mazākiem zaudējumiem, otri – centīsies izdarīt visu iespējamo, lai šo procesu izgāztu. Tādējādi varam sagaidīt ne vienu vien sava veida atrakciju gan likumdošanas jomā, gan arī uz politiskās skatuves.

Otrkārt, šogad turpināt nostiprināties varētu tie uzņēmumi, kuri ir spējuši izveidot savu darbību, balstoties tikai uz pašu spēkiem, pašu naudu un nepaļaujoties uz publiskā sektora pasūtījumiem. Savukārt ievērojami grūtāks tas var izrādīties kompānijām, kuru pasūtījumi ir saistīti ar Eiropas fondu līdzekļu apguvi. Iemesls tam ir gaužām vienkāršs – iepriekšējais ES līdzekļu apguves periods ir beidzies, bet jaunā perioda līdzekļi vēl nav pieejami. Savukārt valsts, piemēram, ceļu remontdarbiem atvēl tik maz līdzekļu, ka attiecībā uz lauku ceļiem jau tiek plānots veidot sabrukušo ceļu karti, lai lauksaimnieki zinātu, kurp labāk nemaz nebraukt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Itālijas policija Romā konfiscējusi retu pitonu - albīnu, kuru narkotiku lietotāji izmantojuši kokaīna sargāšanai un to klientu iebiedēšanai, kuri ir parādā naudu, ziņo Reuters.

Trīs metrus garais rāpulis uzbrucis policijai, kad tā ielauzusies dīlera dzīvoklī, kur kokaīns ticis sagatavots izplatīšanai. Lai tiktu galā ar pitonu, bijis jāizsauc ekspertus.

«Kad mēs tikām iekšā, atklājām dzīvnieku, kas mūs gaida tieši aiz durvīm, līdzīgi kā to dara sargsuns,» stāstījis leitnants Luka Gelormino.

«Mēs bijām pārsteigti, kad atradām 200 gramus ļoti tīra kokaīna zem čūskas, ko tā greizsirdīgi sargāja,» viņš piebildis. Kā secinājusi policija, čūska ir speciāli apmācīta sargāt narkotikas.

Dzīvnieks ticis turēts badā septiņas dienas, lai padarītu to īpaši agresīvu, bet atmaidzis, kad tam iedota garda maltīte - vista.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pitons dodas ceļojumā uz Qantas lidmašīnas spārna

Jānis Rancāns, 11.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrālijas lidsabiedrības Qantas lidmašīnas, kas devās no Kairnsas Ziemeļaustrālijā uz Papua Jaungvinejas galvaspilsētu Portmorsbiju, pasažieri kļuvuši par lieciniekiem dīvainam notikumam.

Lidojuma laikā, īsi pēc lidmašīnas pacelšanās, uz lidaparāta spārna izlīda liels krūmu pitons, kurš tur pavadīja visu lidojumu, cīnoties ar spēcīgo pretvēju. Trīs metrus garais pitons uz spārna atradies arī pēc tam, kad lidmašīna nolaidusies, bet tomēr nav pārcietis lidojumu, pavēstīja Qantas pārstāvji. Lidsabiedrība norāda, ka lidojuma laikā pretvējš sasniedzis 400 kilometrus stundā lielu ātrumu.

Lidojuma laikā citi starpgadījumi neesot izcēlušies – pasažieri pārsteigti vērojuši čūskas dīvaino lidojumu. «Mēs neesam redzējuši neko tamlīdzīgu. Čūska droši vien meklēja patvērumu lidmašīnas tuvumā,» norādījis kāds pasažieris.

Komentāri

Pievienot komentāru
Kas tev jāzina

Kas Tev jāzina 11. augustā

Dienas Bizness, 11.08.2014

Pasaulē.

Ceļojums: Vjetnamā var pat nogaršot pukstošu čūskas sirdi

Iesaka Kaspars Ulsts, Idea Havas Media stratēģiskais direktors un bloga adventures.lv autors: Pirms diviem gadiem kopā ar draugiem devāmies uz Vjetnamu. Mūsu mērķis bija 16 dienās redzēt un izbaudīt pēc iespējas vairāk no šīs valsts daudzveidības, jo Vjetnamas apgabali dabas ziņā cits no cita ievērojami atšķiras. Lasīt tālāk...

Foto: no personīgā arhīva

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ar politiķu muti Latvijai ir jānopelna nevis vissmagākās sankcijas, bet gan maksimāli lielas kompensācijas,» DB viedoklī norāda Līva Melbārzde.

«Mēs piedāvājam preču nomu ar izpirkuma iespējām. Tā var būt jebkura prece – no viedtālruņa līdz pat mēbelei –, par to maksājot fiksētu ikmēneša maksājumu. Atšķirībā no līzinga galvenais bonuss ir pircēja brīvība jebkurā brīdī preci atdot atpakaļ, cilvēks nav tai «piesiets»,» par savu pakalpojumu laikrakstam Dienas Bizness stāsta Reinis Vaivars, a/s Nomo.lv īpašnieks.

Nākamajā pirmdienā vizītē Latvijā ieradīsies Vācijas kanclere Angela Merkele.

Bet ceļojuma apskatā šoreiz Vjetnama, kur varot pat nogaršot pukstošu čūskas sirdi.

Pieteikumi šīm un citām aktuālākajām ziņām - raksta galerijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Ceļojums: Ar atvērtu sirdi pretim nezināmajam

Linda Zalāne, 12.01.2018

Te beidzot novērtējām vjetnamiešu cepuru jēgu un īsto funkciju – ne tikai galva nepārkarsa, bet arī pleci nenodega intensīvajā saulē.

Foto: no personīgā arhīva

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Pīkstēšana un īdēšana šajā ceļojumā bija jānoliek maliņā un jācenšas izmēģināt visu to, ko Vjetnama sniedz.

Iesaka Ilona Bukša, Forevers mārketinga nodaļas vadītāja

Pirms ceļojuma uz Vjetnamu, par šo valsti neko daudz nezināju un arī necentos uzzināt visaptverošu informāciju, lai saglabātos pārsteiguma efekts. Biju vien redzējusi brīnišķīgas fotogrāfijas ar Halongas līci (Ha Long Bay), kas ir iekļauts arī UNESCO pasaules mantojumu sarakstā, un to vēlējos redzēt savām acīm. Līdz šim mēdzu atvaļinājumos doties uz vietām, kas nodrošina augstu komforta līmeni, bet šis brauciens bija pretstats manai iepriekšējai pieredzei, jo pirmo reizi braucu kompānijā ar 11 nepazīstamiem cilvēkiem un savu atpūtu uzticēju man nezināmai aģentūrai, kas solīja piedzīvojumus un tādus patiesi arī sniedza.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbinieki pirmajā pusgadā novērsuši kopumā 16 mēģinājumus ievest Latvijā aizsargājamus savvaļas dzīvniekus, augus un to izstrādājumus.

Visbiežāk konfiscētas ar šķidrumu pildītas dažāda tilpuma pudeles, kurās ievietotas aizsargājamu sugu čūskas un skorpioni. Kopumā gada pirmajos sešos mēnešos atklāti 11 šādi gadījumi. Tā, piemēram, minētajā periodā konfiscētas četras ar šķidrumu pildītas pudeles, kurās ievietots aizsargājamais zivju zalktis jeb Xenochrophis piskator.

Mēģināts Latvijā ievest arī vienu koraļļu kolonijas fragmentu, vienu no klinšu pitona ādas izgatavotu sieviešu rokassomiņu, vienu no čūskādas izgatavotu sieviešu rokassomiņu un maku un arī no karaliskās kobras ādas izgatavotu sieviešu somiņu un maku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnieši visā pasaulē sākuši gatavoties Jaunā Čūskas gada svinībām, kas, saskaņā ar tradīcijām, iezīmē ziemas sezonas beigšanos un pavasara sākšanos.

Svinības paredzētas daudzās Āzijas valstīs un citviet pasaulē, kur dzīvo ievērojama ķīniešu minoritāte. Lidsabiedrības visā pasaulē novērojušas pasažieru skaita palielināšanos, kas saistīts ar cilvēku vēlmi apciemot savas ģimenes, lai kopīgi nosvinētu svētkus.

Ķīnieši Jauno gadu svin, kad beidzies pilns mēness cikls. Katru gadu šis datums variē, bet ietilpst periodā no 21. janvāra līdz 21. februārim. Šogad Jaunā gada svinības paredzētas 10. februārī.

Lai gan daudzas Jaunā gada svinēšanas tradīcijas Ķīnā un citā valstī ir atšķirīgas, parasti cilvēki viens otru apdāvina, veic mājokļu tīrīšanas un izgreznošanas, kā arī bauda svētku vakariņas. Jaunā gada svinību laikā notiek arī skaļas uguņošanas, lai aizbaidītu ļaunos garus. Svinības ilgst vairākas dienas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Nekas nav neredzams. Pat siltums. Siltuma izmantošana drošības vajadzībām

Citrus Solutions valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis, 12.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Domāju, ka lielākā daļa lasītāju atceras un ir redzējuši aizgājušā gadsimta par teju vai klasiku kļuvušās asa sižeta filmas Plēsoņa un Terminators. Fantastika? Nereāli? Pasaka pieaugušajiem? Iespējams. Bet dažas lietas šajās grāvējfilmās ir bijušas patiesas. Piemēram, iespēja saredzēt cilvēka acīm nesaredzamo siltuma jeb infrasarkano starojumu.

Pavisam nesen tepat pie mums – Latvijā, Rēzeknē – norisinājās gana spraigi notikumi. Policijai izdevās aizturēt bēguļojošo laupītāju Ralfu Tokaho, izmantojot uz robežsardzes helikoptera uzstādīto termālo kameru – iekārtu, kas uztver objektu izstaroto siltumu. Tika konstatēts siltuma izdales avots kādā Rēzeknes pilsētas nomales dārza mājiņā. Un voila – noziedznieks atrasts, kaut gulēja, domādams, ka ir labi noslēpies.

Tas, ka cilvēks kaut ko neredz, nenozīmē, ka nav iespējams redzēt neredzamo. Ir iespējams! Kā? Izmantojot tehniskus līdzekļus, kas cilvēka acij neredzamo pārvērš saprotamā attēlā. Izklausās gana mistiski. Taču pat dzīvnieku pasaulē ir būtnes, kuras redz ķermeņu siltuma starojumu. Piemēram, čūskas, kurām ir divi acu pāri. Parastās acis (šoreiz ne par tām) un acis (tās pat nav acis, bet bedrītes), ko var salīdzināt ar infrasarkano staru detektoru. Šāda brīnumaina spēja redzēt šķietami nesaredzamo piemīt arī vampīrsikspārņiem, kā arī dažiem kukaiņiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas GEkonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (VP GKrPP ENAP) amatpersonas kopā ar Dabas aizsardzības pārvaldes darbiniekiem novembrī un decembrī veica pārbaudes saistībā ar savvaļas sugu dzīvnieku izmantošanu tirdzniecībā, konstatējot vairākus pārkāpumus.

Proti, vairākas privātpersonas vēlējušās realizēt divus krokodilu kārtas dzīvnieku un lūša izbāžņus, kā arī tirdzniecībā piedāvāti dzīvi eksotiskie dzīvnieki – savvaļas kaķis servals un plīvurpūce. Kopējā dzīvnieku un no tiem izgatavoto izstrādājumu cena bija 15 200 eiro.

Šā gada beigās VP GKrPP ENAP 2. nodaļas amatpersonas sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldes darbiniekiem veica vairākas pārbaudes, kontrolējot savvaļas sugu tirdzniecību regulējošo normatīvo aktu ievērošanu. To laikā tika konstatēti tirdzniecību regulējošo normatīvo aktu, kā arī savvaļas dzīvnieku turēšanas nebrīvē pārkāpumi. Veikto pārbaužu laikā likumsargi noskaidroja, ka privātpersonas vēlējušās pārdot divus krokodilveidīgo dzīvnieku izbāžņus, kuru cena par katru bija 100 eiro, dzīvu savvaļas kaķi servalu par 8 000 eiro, 6 000 eiro vērtu krokodila izbāzni, kā arī lūša izbāzni par 500 eiro. Dzīva plīvurpūce tirgota par 500 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru