DB Viedoklis

Db viedoklis: Laba valdība ir tā, kas netraucē savas valsts uzņēmējiem strādāt

Dienas Bizness, 26.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://www.db.lv/uploads/ck/images/Clipboard02(322).jpg

Kaut kādā mērā var teikt, ka Valsts prezidenta lēmuma nr.2 sekas nu ir novērstas - pēc vairāku mēnešu nepārtrauktiem politķīviņiem, mēģinājumiem vienam otru vienkārši izsmērēt un varas sadales rezultātā tikt labākajā vietā pie siles Latvijai atkal ir valdība. Citiem vārdiem sakot, mums ir jauna valdība.

Tas vieš cerību, ka nu mums atkal ir noteikts skaits ministru, kuri ir gatavi domāt ne tikai par sevi, bet arī par tautsaimniecībai svarīgiem jautājumiem. Vismaz kādu brīdi, ņemot vērā dažādu ekspertu prognozes, ka Valda Dombrovska (Vienotība) trešo valdību var nodēvēt par tādu kā budžeta Ministru kabinetu, proti, jau pēc 2012. gada valsts budžeta pieņemšanas tam ir pamats sākt būtiski šķobīties. Novēlēsim, protams, lai tā neizrādītos taisnība un šis kabinets nostrādātu visus trīs tam paredzētos gadus! Nenoliedzami tuvākais būtiskākais Dombrovska valdības darbs tiešām ir budžeta pieņemšana un, strādājot gan ar šo dokumentu, gan arī pieņemot turpmākos lēmumus, tai vajadzētu atcerēties, ka valsts ekonomiskā izaugsme ir tieši tik spēcīga, cik lielas ir iespējas attīstīties tajā strādājošajiem uzņēmumiem. Un ko tad šajā situācijā vēlas bizness? Protams, tiek sagaidīts, ka atšķirībā no pagājušā gada, šoreiz tiks turēts daudzu politiķu dotais vārds un negausīga nodokļu sloga palielināšana vairs neatkārtosies. Tāpat uzņēmēji gaida, kad ministrijas, to darbinieki attaisnos savu eksistenci, reāli aizstāvot Latvijas intereses saistībā ar nākamo ES fondu līdzekļu apguves periodu. Nav taču noslēpums, ka faktiski visos starpvalstu attiecību līmeņos šobrīd notiek daudz skarbākas cīņas par katrā konkrētajā valstī strādājošo uzņēmumu izdevīgumu, nekā pavisam citā frontē notika attiecību skaidrošana savulaik slavenā aukstā kara laikā. Tāpēc frāzes par to, kā mums ir jārespektē Latvijas biznesam nelabvēlīgi lēmumi, ir totāli nevietā.

Tomēr galvenais, ko Latvijas uzņēmēji tiešām vēlas sagaidīt no šīs valdības, ir līdz šim tik ļoti iztrūkstošā stabilitāte. Kā mēdz teikt, laba valdība ir tā, kas netraucē saviem uzņēmējiem strādāt. Līdzšinējās valdības šādu spēju nav izrādījušas. Respektīvi, bizness ir pārguris no dažādiem nepārtrauktiem jauninājumiem, piemēram, nodokļu politikas maiņas ar regularitāti divas reizes gadā. Bažas zināmā mērā rada arī līdzšinējās Latvijas politiskās dzīves tradīcija, ka vairums jaunizveidoto valdību ir mēģinājušas izdomāt no jauna divriteni, savus priekštečus pasludinot par muļķiem, liekēžiem vai blēžiem. Tradīcijas nav mūžīgas un arī šai ir jābeidzas. Nevar būt tā, ka Dombrovska valdība nr.3, pēkšņi paziņo, ka tai nešķiet saistoši tas, ko savulaik ir pieņēmusi vai solījusi Dombrovska valdība nr.2.

Un vēl… Parasti, sākot strādāt jaunai valdībai, tai tiek dotas 100 saudzējamās dienas. Piedodiet, Dombrovska kungs un visi šīs valdības ministri, neatkarīgi no politiskās nokrāsas, vecuma, pieredzes un dzimuma - jums šo 100 dienu nav! Vienkārši ir pārāk daudz darāmā. Turklāt runa ir par darbiem, kas nav atliekami uz rītdienu, kaut vai kontekstā ar jau pieminēto budžetu.

Komentāri

Pievienot komentāru