DB Viedoklis

Db viedoklis: Latvijas politika - nepārdomāti soļi un bērnišķīgi paziņojumi

Dienas Bizness, 04.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://www.db.lv/uploads/ck/images/Clipboard02(310).jpg

Tikai ar tankiem var apturēt mūsu lēmumu - paziņoja Zatlera Reformu partijas (ZRP) līderis, eksprezidents Valdis Zatlers attiecībā uz paša sperto soli, aicinot jaunajā koalīcijā Saskaņas centru (SC).

Situācija nenoliedzami ir izveidojusies interesanta, bet diez vai tai ir kāda saistība ar valsts interesēm, kā to apgalvo pats Zatlers.

Eksprezidenta partijas soli varētu saukt par racionālu, ja vien tas tiktu sperts, iepriekš saskaņojot ar Vienotību. Jāatzīst, šādu vienošanos ar minēto partiju panākt gan varētu būt visai grūti - kā zināms, Vienotība nekad nav bijusi vienota un tās trīs veidotāji joprojām neskatās gluži vienā virzienā. Šobrīd, ja Vienotība kaut kādu apsvērumu dēļ piekristu Zatlera piedāvājumam - iet kopā at ZRP un SC, par premjeru ieceļot līdzšinējo valdības vadītāju Valdi Dombrovski, tas visdrīzk nozīmētu šīs apvienības šķelšanos, turklāt vēlētāju acīs lielākas izredzes paspīdēt būtu tieši aizgājējiem.

Protams, Vienotībai paliekot opozīcijā, vismaz teorētiski ir iespēja izveidot valdību ZRP ar SC. Tikai tādā gadījumā mums būtu jārēķinās ar fatālāko valdību atjaunotās Latvijas Republikas vēsturē. Proti, koalīcijā ar izcili trauslu pārsvaru strādātu divi politiskie spēki, kuriem principā nav nekādas pieredzes izpildvarā, turklāt kuluāros ne reizi vien dzirdēts, ka SC nemaz tā īsti nav pietiekami daudz piemērotu kandidātu, kurus ar mierīgu sirdi varētu piedāvāt ministru amatiem.

Tātad, akceptējot Saeimā šādu valdību, vismaz sākotnēji valsti vadītu nevis politiķi, bet gan ierēdņi. Turklāt kādi ierēdņi - cilvēki, kurus vairāku gadu laikā amatos sacēlušas partijas, kas nu ir potenciālās opozīcijas kandidātes - Vienotība un ZZS. Var jau, protams, rīkoties līdzīgi, kā pirms aptuveni deviņiem gadiem mēģināja darīt Einars Repše, kurš kļūdams par premjeru, centās atbrīvoties no iepriekšējo varu laikā saceltajiem dažādu iestāžu un departamentu vadītājiem. Tikai tādā gadījumā Latvija būtu ļoti tuvu totālam haosam, jo mums būtu nepieredzējusi valdība un tāda paša līmeņa ierēdniecība. Var jau būt kādam tas izklausās jautri, bet tikai ne uzņēmējiem, kuri tādā gadījumā nākamā gada budžetu sagaidītu, visticamāk, ne ātrāk kā janvārī. Turklāt, ņemot vērā ZRP + SC koalīcijas trauslo pārsvaru, ļoti reāla ir iespēja, ka šāda valdība kristu tieši tajā brīdī, kad Saeima lemtu par (ne)atbalstu jaunajam valsts budžetam.

Tādējādi ZRP būtu jābeidz izpaltīt bērnudārza cienīgus tekstus par tankiem un vēlreiz jāsēžas pie sarunu galda ar visām partijām, lai vienotos par iespējamo turpmāko sadarbību. Skaidrs, ka jaunu strādātspējīgu valdību Latvijai vajag pēc iespējas ātrāk, lai beidzot būtu iespējams pāriet no nepārtrauktas varas dalīšanas uz reālu darbu valsts tautsaimniecības attīstībai. Un jācer, ka vienai otrai no partijām, kas šobrīd ir iesaistītas pārrunās par koalīcijas veidošanu, prātā ir kaut kas vismaz nedaudz vairāk par vēlmi veikt grozījumus Satversmē, kas Latviju padarītu par prezidentālu valsti.

Komentāri

Pievienot komentāru