Citas ziņas

De facto: Ušakova padomnieks juridiskajos jautājumos bieži pārkāpj noteikumus autostāvvietās

Lelde Petrāne, 30.05.2010

Jaunākais izdevums

Rīgas mēra Nila Ušakova ārštata padomnieka juridiskajos jautājumos un zvērinātā advokāta Jāņa Dzanuškāna privātās automašīnas logā redzama ne vien Rīgas domes darbinieka autostāvvietas atļauja, bet arī Iekšlietu ministrijas izsniegta atļauja, vēstīja LTV raidījums De facto.

Kā raidījumam paskaidrojis Iekšlietu ministrijas pārstāvis Mareks Matisons, šādas atļaujas tiekot piešķirtas tikai ministrijas darbiniekiem un atļaujot stāvēt pie Iekšlietu ministrijas padotības iestādēm. Tā kā Dzanuškāns nav Iekšlietu ministrijas darbinieks, tādai atļaujai viņam nevajadzētu būt. Tomēr, kā noskaidrojis De facto, pēc īpaša mēra lūguma Rīgas dome rakstījusi iesniegumu Iekšlietu ministrijai, lai Dzanuškānam šādu caurlaidi piešķirtu. Vaicāts, kādi īpaši pienākumi Dzanuškānam kā mēra ārštata padomniekam veicami Iekšlietu ministrijas padotības iestādēs, zvērinātais advokāts bijis izvairīgs, norādot vien, ka tie esot «daudz un dažādi», bet visi šie pienākumi saistīti ar viņa darbību kā mēra padomniekam nevis kā advokātam.

Neoficiāli esot nojaušams, ka Iekšlietu ministrijas caurlaide automašīnas logā varētu likt atmaigt gan policistiem, gan Rīgas Satiksmes kontrolieriem, lai gan visas De facto aptaujātās amatpersonas to oficiāli un kategoriski noliegušas.

De facto rīcībā nonākusi arī fotogrāfija, kurā redzams, ka Dzanuškāns ar Iekšlietu ministrijas caurlaidi pamanījies apstāties arī Aizsardzības ministrijai paredzētajā stāvvietā, kas atrodas tieši zem viņa advokāta biroja logiem. Sākumā gan Dzanuškāns šādu faktu noliedzis, bet, aplūkojis fortogrāfju, atzinis, ka katram gadoties kļūdīties.

Savukārt pirmdien, 24.maijā, De facto filmēšanas grupa fiksējusi Dzanuškāna auto novietotu maksas stāvvietā netālu no Rīgas domes, par ko mēra padomnieks nebija samaksājis. De facto sazinājies ar Rīgas Satiksmes kontroles dienestu, kas solījis pusstundas laikā ierasties un atbilstoši rīkoties, tomēr tas nav noticis arī stundas laikā. Kā pēc tam raidījumam skaidrojis Rīgas Satiksmes Infrastruktūras direktors Egils Dīriņš, tajā dienā esot bijuši vien 5 kontrolieri un resursi nav ļāvuši pie pārkāpēja ierasties.

To, ka Dzanuškāna automašīnas numurs ir kādā īpaši saudzējamo auto sarakstā, Rīgas satiskme kategoriski noraidījusi, norādot, ka Dzanuškāna auto jau esot 6 reizes bloķēts – viņš kontrolieriem esot biežs klients.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR) šodien Rātsnamā plkst.10 sasaucis preses brīfingu, informēja viņa padomnieks Mareks Gailītis.

Nav zināms, par ko Ameriks plāno brīfingā runāt. Pagājušajā nedēļā viņa vārds tika minēts saistībā ar pašvaldības sabiedriskā transporta uzņēmuma «Rīgas satiksme» (RS) korupcijas lietu.

Mediji ziņoja, ka Amerika dzīvesvietā notikusi kratīšana, taču viņš nekādus komentārus par to nav sniedzis, uzverot, ka viņa sirdsapziņa ir tīra. «Es atkārtoju vēlreiz: man pat nav priekšstata par tiem iepirkumiem, tā nav mana sfēra,» TV3 raidījumam «Nekā personīga» apgalvoja Ameriks.

Viņš ne reizi neesot ticies ar šobrīd korupcijas lietā apcietināto RS infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktoru Igoru Volkinšteinu, tomēr nenoliedz, ka pazīst citu šajā lietā apcietināto - uzņēmēju Māri Martinsonu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Rīgas satiksme par parādu piedziņu privātam uzņēmumam maksā ap miljonu eiro gadā

LETA, 18.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašvaldības kapitālsabiedrība «Rīgas satiksme» (RS) privātam uzņēmumam «Konsultatīvā sabiedrība »Conventus«» («Conventus») maksā aptuveni vienu miljonu eiro gadā par parādu piedziņu, un auditorkompānija «Ernst&Young» ierosinājusi izvērtēt šī pakalpojuma efektivitāti, vēstīja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums «De facto».

«Ernst&Young» veiktajā auditā konstatēts, ka 2017.gadā no autostāvvietu pakalpojumiem kopā RS ieņēmumi bija 12,5 miljoni eiro, tai skaitā 1,8 miljoni eiro iekasēti no pēcapmaksas paziņojumiem. Savukārt pērn šie ieņēmumi bija attiecīgi 13,6 miljoni un 1,7 miljoni eiro. Parādu piedziņu RS interesēs nodrošina «Conventus», par ko 2017.gadā pašvaldības kapitālsabiedrība šim partnerim samaksāja teju 1,03 miljonus eiro, bet 2018.gadā - 943 000 eiro.

Bijušais RS pagaidu valdes priekšsēdētājs Anrijs Matīss iepriekš LTV norādīja, ka pašvaldības uzņēmumam parādu piedziņa ir jāpadara efektīvāka, vai nu iesaistot tajā, piemēram, pašvaldības policiju, vai arī panākot, ka automašīnai nevar iziet tehnisko apskati, kamēr nav apmaksāti piemērotie sodi par neatļautu transportlīdzekļa novietošanu RS stāvvietā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dzanuškāns & partneri

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesa piektdien nolēma paturēt apcietinājumā pašvaldības SIA «Rīgas satiksme» iepirkumu lietā aizdomās turēto uzņēmuma «Škoda Transportation» amatpersonu Vladislavu Kozaku.

Advokāts Jānis Dzanuškāns pirms un pēc tiesas sēdes žurnālistiem komentārus nesniedza.

Tiesas lēmums vairs nav pārsūdzams. Saskaņā ar likumu Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai pēc diviem mēnešiem būs jāizvērtē, vai aizdomās turētajam nepieciešams turpināt piemērot apcietinājumu. Vienlaikus Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētājs var jebkurā laikā izlemt par šāda drošības līdzekļa grozīšanu.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa apcietinājumu Kozakam piemēroja 13.decembrī, taču viņš tiesas lēmumu pārsūdzēja Rīgas apgabaltiesā.

Piektdien tiesa pārskatīja drošības līdzekli vēl divām šajā lietā aizdomās turētajām personām - «Rīgas satiksmes» infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktoram Igoram Volkinšteinam un bijušajam «Rīgas satiksmes» valdes priekšsēdētājam Leonam Bemhenam -, nolemjot viņus paturēt apcietinājumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Papildināta - No apcietinājuma atbrīvots Rīgas satiksmes krimināllietā aizturētais Kozaks

LETA, 26.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šodien nolēma no apcietinājuma atbrīvot SIA «Rīgas satiksmes» (RS) iepirkumu krimināllietā aizdomās turēto tramvaju un trolejbusu ražotāja «Škoda Transportation» amatpersonu Vladislavu Kozaku.

Kozaka advokāts Jānis Dzanuškāns norādīja, ka viņa klients tika atbrīvots tiesas sēžu zālē un šobrīd viņam nav piemēroti citi drošības līdzekļi.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) pavēstīja, ka procesa virzītājs iepazīsies ar tiesneses lēmumu un lems par ar brīvības atņemšanu nesaistīta drošības līdzekļa piemērošanu Kozakam.

Kozaks apcietinājumā bija atradies kopš 2018.gada 12.decembra un viņš bija pēdējais no aizturētajiem, kurš vēl atradās apcietinājumā.Aprīļa sākumā no ieslodzījuma pret 500 000 eiro lielu drošības naudu tika atbrīvots aizdomās turētais uzņēmējs Māris Martinsons.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa decembra sākumā sešām no septiņām šajā lietā aizdomās turētajām personām kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu. Tie bija ilggadējais partijas «Gods kalpot Rīgai» biedrs, uzņēmējs Aleksandrs Krjačeks, «Rīgas satiksmes» Infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktors Igors Volkinšteins, bijušais «Rīgas satiksmes» valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens, Kozaks, Martinsons un uzņēmējs Edgars Teterovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru