Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūrmalā, Ķemeros, ir demontēts viens no bijušās sanatorijas Līva korpusiem, savukārt otru ēkas īpašnieki plāno rekonstruēt un attīstīt, iespējams, par dzīvojamo māju vai viesnīcu.

Bijušās sanatorijas un teritorijas sakārtošanu veic ēku īpašnieks SIA Ironsloks. Ironsloka projektu vadītājs Aleksandrs Koļesņikovs apliecināja, ka viena no ēkām ir demontēta, bet otru īpašnieki vēlētos atjaunot un attīstīt. Pašreiz tiek meklēts investors. Koļesņikovs pastāstīja, ka investoru Ironsloks plāno atrast gada laikā. Pašreiz sabiedrība spriež, ka ēkā varētu izbūvēt dzīvojamo māju vai viesnīcu.

Koļesņikovs pastāstīja, ka Ironsloks lēmis saglabāt to korpusu, kurš bija tehniski labākā stāvoklī un ir atjaunojams. Pašreiz tiek gatavots arī eksperta atzinums, ka būve ir rekonstruējama, apliecināja Ironsloka pārstāvis. Šis korpuss atrodas tuvāk šosejai, un tam ir 11 stāvi.

Koļesņikovs skaidroja, ka padomju laikos, kad ēkā atradās sanatorija, 11.stāvs bijis «izklaides stāvs», tajā bijušas pirtis un baseini. Ja tas būtu iespējams, īpašnieki vēlētos arī atjaunotās ēkas 11.stāvā izbūvēt ko līdzīgu, piemēram, SPA centru. «Turklāt no 11.stāva vērojama skaista panorāma,» akcentēja Koļesņikovs.

Pārējo ēku tad varētu attīstīt kā dzīvojamo māju, izbūvējot ekskluzīvus apartamentus vai viesnīcu. «Ķemeri ir laba vieta, tai ir attīstības potenciāls,» sacīja Koļesņikovs, atgādinot par reiz plaši apmeklētu sanatoriju, kas ēkās atradās iepriekš.

Ironsloks lūdz atsaukties potenciālos investorus, kas varētu būt ieinteresēti vēsturiskās ēkas attīstīšanā. Gadījumā, ja investoru neizdosies atrast, arī otra ēka tiks demontēta.

Koļesņikovs arī pastāstīja, ka viena no bijušās sanatorijas ēkām tika nojaukta ar ekskavatoru palīdzību, nevis, kā tika plānots iepriekš, ar kontrolētas spridzināšanas paņēmienu. Demontāžas paņēmienu nolemts mainīt, jo sabiedrība iestājusies pret spridzināšanas pieejas izmantošanu, bažījoties par ietekmi uz vidi.

SIA Ironsloks ir 2001.gadā Jūrmalā reģistrēts uzņēmums ar pamatkapitālu 2000 latu. Tas darbojas atkritumu un lūžņu vairumtirdzniecības nozarē. 2014.gadu tas noslēdzis ar zaudējumiem 3533 eiro apmērā. Apgrozījums 2014.gadā - 367 512 eiro.

51% uzņēmuma daļu pieder Jānim Zariņam, bet atlikušie 49% - Sergejam Solovjovam.

Sanatorijas Līva celtniecība sākās 1975.gadā un ilga desmit gadus. Tās sākotnējais nosaukums bija Latvija, un nosaukumu Līva tā ieguva vēlāk. Līva bija vislielākā sanatorija Ķemeros - divos vienpadsmitstāvu korpusos vienlaikus apmesties varēja līdz 1200 atpūtniekiem, kopumā katru gadu uzņemot līdz 140 000 cilvēku. Sanatorija pamatā specializējās balsta-kustību un sirds-asinsvadu slimību ārstēšanā. No 11.stāva kafejnīcas logiem pavērās lielisks panorāmas skats, varēja redzēt jūru.

90.gadu sākumā sanatorija tika slēgta kā nerentabla un privatizēta. Tai vairākas reizes ir mainījušies īpašnieki, taču līdz šim neviens nav izrādījis rūpes par ēkas saglabāšanu un apsaimniekošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Jūrmalas viesnīcas steidz atgūt savu spozmi

Elīna Pankovska, 19.07.2017

Pagājušajā gadā pēc rekonstrukcijas durvis vēra viesnīca «Daina», tomēr vēl notiek atsevišķu viesnīcas daļu remontdarbi.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar tūristu pieplūdumu viesnīcas Jūrmalā steidz atgūt savu spozmi un glanci

Puse no Jūrmalas naktsmītnēs nakšņojošajiem tūristiem šā gada pirmajā ceturksnī bijuši no Latvijas, otra puse - viesi no ārvalstīm. Tūristu skaits pilsētā pieaudzis par 31,3%, salīdzinot ar to pašu periodu pērn, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati. No kopējā valstī uzņemto ārvalstu tūristu skaita Jūrmalu par savu galamērķi izvēlējušies 6,6%, līdz ar to pilsēta ir otrs populārākais ārvalstu tūristu galamērķis pēc Rīgas. Galvenie iemesli tūristu izvēlei par labu Jūrmalai ir veselības uzlabošanas iespējas, kūrortārstniecības un SPA pakalpojumi, kā arī konferenču rīkošanas iespējas. Līdz ar to viena no svarīgākajām Jūrmalas biznesa jomām ir saistīta tieši ar viesnīcām un to attīstību. Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka vidēji valstī tūristi naktsmītnēs pavada divas naktis, bet Jūrmalā - trīs.

Komentāri

Pievienot komentāru