Citas ziņas

Dendrolight materiāla ražotnei piešķir kredītu apgrozāmajiem līdzekļiem

Vēsma Lēvalde, 26.05.2010

Jaunākais izdevums

Hipotēku banka piešķīrusi aizdevumu 1,42 miljonu eiro apmērā masīvkoksnes šūnu materiāla ražotājam Dendrolight Latvija. Aizdevums paredzēts apgrozāmajiem līdzekļiem uzņēmuma darbības nodrošināšanai.

Aizdevums 1,42 miljonu eiro apmērā piešķirts Komersantu konkurētspējas uzlabošanas programmas ietvaros no Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) līdzekļiem, un tas ir jau otrais Hipotēku bankas piešķirtais aizdevums uzņēmumam Dendrolight Latvija. Pagājušajā gadā Hipotēku banka uzņēmumam piešķīra investīciju aizdevumu projekta realizācijai 7,1 miljona eiro apmērā.

Hipotēku bankas valdes priekšsēdētāja vietnieks Jēkabs Krieviņš bankas labvēlīgo attieksmi skaidro ar to, ka Dendrolight Latvija projekts ir īpašs vairāku iemeslu dēļ. Pirmārt, projekta realizācijai ir ļoti veiksmīgs finansējuma salikums – valsts attīstības bankas resursi, ES struktūrfondu līdzekļi, vietējās pašvaldības un paša uzņēmuma resursi. Individuāli neviens no šiem posmiem nevarētu realizēt šo vērienīgo projektu. Otrkārt, topošais produkts ir unikāls, jo no vietējiem izejmateriāliem tiks radīts materiāls ar augstu pievienoto vērtību, topošā rūpnīca faktiski ir pirmā šāda apjoma rūpnīca pasaulē. Treškārt, tiek radītas jaunas darbavietas un veicināta tautsaimniecības izaugsme.

Aprīlī uzņēmums sāka iekārtu montāžu rūpnīcā Ventspilī, lai jau šā gada vasarā uzsāktu unikālā materiāla ražošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Pasaulē pirmais un vienīgais masīvkoka šūnmateriāla ražotājs

Māris Ķirsons, 16.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Dendrolight Latvija ir pasaulē pirmais un vienīgais unikāla un augstas pievienotās vērtības koksnes izstrādājuma – masīvkoka šūnu materiāla ražotājs.

Izmantojot inovatīvas un šobrīd visā pasaulē unikālas kokapstrādes tehnoloģijas, rūpnīca Ventspilī kļuvusi par vietu, kur zāģmateriāli pārtop masīvkoka šūnmateriālā - DendroLight®. Ražošanas procesā, vairākos slāņos perpendikulāri salīmējot kopā egles, priedes vai apses koka profilus, tiek radīts šūnmateriāls, kura koksnes galeniskās šķiedras piešķir tam unikālas īpašības. DendroLight® ir viegls, izturīgs, siltumu izolējošs un reizē ekoloģisks izejmateriāls, kuram ir ļoti plašas izmantošanas iespējas - sākot no mēbeļu, durvju, kāpņu ražošanas, aizstājot ar to masīvkoku, līdz pat māju būvniecībai no DendroLight®.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Ar ES līdzfinansējumu 2,8 miljonu eiro apmērā Venstpilī cels divas jaunas ražošanas ēkas

Dienas Bizness, 18.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien, 17.martā, parakstīts līgums starp Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) un Ventspils brīvostas pārvaldi par Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējuma saņemšanu divu jaunu ražošanas ēku būvniecības projektu īstenošanai Ventspilī.

Elektronikas centra un Tehnoloģiju centra būvniecība sāksies šopavasar un noslēgsies 2015.gada pirmajā pusē. Abas ražošanas ēkas – Elektronikas centrs (4300m2 platībā) un Tehnoloģiju centrs (4200m2 platībā) - tiks būvētas Ventspils Augsto tehnoloģiju parka teritorijā.

Elektronikas centra ēka būs vairāk piemērota elektronikas un elektrotehnikas ražotājiem, savukārt Tehnoloģiju centra ēka mašīnbūves, metālapstrādes, ķīmiskās rūpniecības, kā arī liela gabarīta izstrādājumu ražotājiem.

Šobrīd Ventspils brīvostas pārvalde strādā pie tā, lai informētu un piesaistītu potenciālos nomniekus jaunajām ražošanas ēkām. Interesi par telpu nomu esot izrādījuši jau vairāki uzņēmumi, apgalvo Ventspils brīvostas pārvalde. Viens no šiem uzņēmumiem ir SIA Hanzas elektronika, kam Ventspilī šobrīd pieder divi uzņēmumi - SIA Ventspils elektronikas fabrika un SIA Eurolcds.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Dendrolight Latvija atzīst par vienu no labākajām inovācijām Baltijā

Vēsma Lēvalde, 12.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gadskārtējās Baltijas Asamblejas sanāksmes laikā, kas norisinājās no 8.-10. novembrim Viļņā, SIA Dendrolight Latvija saņēma starptautisku atzinību inovāciju jomā.

Šogad Baltijas Inovāciju balva tika pasniegta Lietuvas farmācijas nozares uzņēmumam Aconitum UAB, savukārt Defendec Ltd. (Igaunija) un Dendrolight Latvija (Latvija) ieguva starptautisko atzinību inovāciju jomā un diplomus par 2. un 3. vietu.

Baltijas Asambleja ir starptautiska organizācija, kas ir izveidota, lai veicinātu sadarbību starp Igaunijas, Latvijas un Lietuvas Republiku parlamentiem. Tā katru gadu piešķir balvas literatūrā, mākslā un zinātnē, bet, sākot ar 2011.gadu, Baltijas Asambleja sadarbībā ar Baltijas Zinātnes Tehnoloģisko parku un Inovācijas centra asociāciju, ir iedibinājusi arī ceturto nomināciju – Baltijas inovācijas balvu (BIB), kas tiek piešķirta Baltijas valstu inovatīvākajam uzņēmumam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Dendrolight Latvija meklē investorus

Žanete Hāka, 04.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā SIA Dendrolight Latvija apgrozījums pieaudzis par 23,51% līdz 792,78 tūkstotim latu, bet gads noslēgts ar 1,319 miljonu latu zaudējumiem, liecina Lursoft dati.

Uzņēmuma vadība skaidro, ka galvenais zaudējumu iemesls bijis apgrozāmo līdzekļu trūkums, kas kavējis vairāku projektu realizēšanu un veiksmīgāku produkcijas virzību tirgū.

SIA Dendrolight Latvija iesniegtajā pārskatā arī norādīts, ka veiksmīgai uzņēmuma tālākai darbībai nepieciešamas investīcijas apgrozāmajiem līdzekļiem, jaunu ražošanas tehnoloģiju iegādei, produktu testēšanai un sertificēšanai, kā arī produktu virzīšanai tirgū, tādēļ 2012.gadā aktīvi uzsākts un šogad tiek turpināts darbs pie investīciju plāna izstrādes un potenciālo investoru piesaistīšanas.

Apzinoties investīciju nepieciešamību un to piesaistīšanas procesa laikietilpīgumu, kā arī savu kreditoru interešu pasargāšanai, šā gada martā uzņēmumam ierosināts tiesiskās aizsardzības process.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) atļauj AS Swedbank pārņemt daļu VAS Latvijas Hipotēku un zemes banka (Hipotēku banka) aktīvu - dažāda veida kredītus un noguldījumus, tāpat dota atļauja SIA Swedbank līzings iegādāties 100% SIA Hipolīzings kapitāla daļu. Arī Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) ceturtdien nolēmusi atļaut Swedbank un SEB bankai iegādāties Hipotēku bankas daļas, informēja FKTK.

Nolemts izsniegt atļauju Hipotēku bankas komercdaļas uzņēmuma pārejai Swedbank un SIA Swedbank Līzings īpašumā, jo likumā noteiktās prasības izpildītas un Hipotēku bankas klientu kopējās intereses ievērotas.

FKTK kā sektora uzraudzības iestāde darījumā izvērtē divus virzienus, - pirmkārt, lai komercdaļas uzņēmuma pārejas procesā būtu ievērotas Hipotēku bankas klientu intereses; otrkārt, lai tas būtiski neietekmētu Hipotēku bankas un Swedbank stabilitāti un tiktu izpildītas visas normatīvās prasības. FKTK padome sniedz atļauju uzņēmuma pārejai, jo neredz šķēršļus darījuma tālākai virzībai, skaidro FKTK priekšsēdētājs Kristaps Zakulis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Hipotēku banka piešķir 713 tūkstošus eiro Dendrolight materiāla ražotnei

Jānis Rancāns, 30.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hipotēku banka ir piešķīrusi 713 tūkstošus eiro Dendrolihgt masīvkoksnes šūnu materiāla ražotājam SIA Dendrolihgt Latvija, ražošanas apgrozāmo līdzekļu papildināšanai, informē banka.

Finansējums piešķirts Hipotēku bankas Komersantu konkurētspējas uzlabošanas programmas ietvaros no Eiropas Reģionālā attīstības fonda līdzekļiem un paredzēts izejmateriālu iepirkšanai un ražošanas procesa nodrošināšanai.

Hipotēku banka finansējusi arī Dendrolight ražotnes izveidi un iekārtu iegādi, 2009. un 2010.gadā, projektā kopumā ieguldot 7 miljonus latu.

Dendrolight Latvija ir pirmais uzņēmums pasaulē, kas uzsācis Dendrolight masīvkoka šūnu materiāla masveida ražošanu. Produkts un tā ražošanas tehnoloģija ir Šveices uzņēmuma DendroSolutions AG patentēts izgudrojums, kas, izmantojot koksni ar zemu kvalitāti, ļauj ražot vieglu, izturīgu, siltumizolējošu un ekoloģisku būvniecības un mēbeļu industrijā nepieciešamu materiālu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Saasinājusies cīņa par tiesībām virzīt Hipotēku bankas aktīvu pārdošanu

LETA, 12.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvojoties lēmuma pieņemšanas termiņam, ir saasinājusies cīņa ap tiesībām konsultēt VAS Latvijas Hipotēku un zemes bankas (Hipotēku bankas) komercdaļas pārdošanu, kuras apjoms tiek lēsts vairāk nekā 300 miljonu latu apmērā.

Neoficiāla informācijas, kas ir aģentūras LETA rīcībā, liecina, ka par šim tiesībām interesi izradījuši vairāki pretendenti, taču par reālāko tiek uzskatīts SEB grupas konsultāciju uzņēmums SEB Enskilda, kas jau iepriekš konsultēja Hipotēku bankas pārveides procesu. Konkursā pieaicināto pretendentu loks gan bijis samērā ierobežots - aicināti tikai tie pretendenti, kam līdz šim bijusi saistība ar Hipotēku banku.

Neoficiāli tiek paustas bažas par SEB Enskilda priekšrocībām šajā atlasē. Šis konsultants cieši saistīts ar SEB banku, kas tai radītu būtiskas priekšrocības gaidāmajā Hipotēku bankas komercaktīvu pārdošanā. Tiek arī atgādināts par finanšu ministra Andra Vilka (V) iepriekšējo ilggadējo darbu SEB bankā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Hipotēku bankas aktīvi pārdoti par aptuveni 10-30% zem to bilances vērtības

Lelde Petrāne, 22.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS Latvijas Hipotēku un zemes banka komercdaļas pircēju pretendentu atlases process ir noslēdzies – četrām komercaktīvu paketēm ir atrasti droši un respektabli pircēji, kas vēlas iegādāties aktīvus par atbilstošu tirgus cenu, nodrošinot Hipotēku bankas komercdaļas tālāku attīstību privātajā sektorā, informē Finanšu ministrija.

Hipotēku bankas aktīvi pārdoti par aptuveni 10-30% zem to bilances vērtības, informēja valdības piesaistītā konsultanta SEB Enskilda pārstāvis Mārtiņš Krūtainis, uzsverot, ka šī cena ir maksimāli izdevīgākā un atbilst pašreizējai tirgus situācijai Latvijā un Eiropā. Konkrētā vērtība būs zināma aptuveni pēc nepilna gada, kad būs process noslēdzies līdz galam.

Lēmums par Hipotēku bankas komercdaļas pārdošanu ir secīgs turpinājums 2009. gada Ministru kabineta (MK) lēmumam līdz 2013. gada beigām pārtraukt Hipotēku bankas komercdarbību un koncentrēties tikai uz attīstības institūcijas uzdevumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Detalizēts skaidrojums par Hipotēku bankas pārdošanas procesu

Finanšu ministrija, 05.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā spekulatīvos un nepatiesos apgalvojumus, baumas un apmelojumus, kas izskan dažādos interneta portālos par valsts akciju sabiedrības Latvijas Hipotēku un zemes banka (Hipotēku banka) pārveidi par attīstības institūciju, Finanšu ministrija (FM) sniedz skaidrojumu attiecībā uz to, kādā veidā tika organizēts bankas komercdaļas pārdošanas process.

2009. gada 3. decembrī ar Latvijas Republikas Ministru kabineta (MK) rīkojumu Nr. 820 tika akceptēta koncepcija Par valsts akciju sabiedrības Latvijas Hipotēku un zemes banka pārveidi par attīstības banku. Koncepcija noteica Hipotēku bankas pārveidi par attīstības institūciju, tās darbību koncentrējot uz virzieniem, kas ir nozīmīgi tautsaimniecībai, un pakāpeniski samazinot komercbankas darījumus, pilnībā no tiem atsakoties ne vēlāk kā 2013. gada 31. decembrī.

Atgādinām, ka Hipotēku bankas pārveide bija nozīmīgs solis ceļā uz vienotas attīstības finanšu institūcijas izveidi un valsts atbalsta programmu finanšu instrumentu jomā ieviešanas sistēmas pilnveidošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Meklē trīs miljonus Dendrolight restartam

Māris Ķirsons, 19.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai iedarbinātu masīvkoka šūnu materiāla ražošanas līniju, AS IWC ir nepieciešams aptuveni trīs milj. eiro liels apgrozāmo līdzekļu aizdevums; centieni to iegūt pagaidām nevedas, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Savulaik, pateicoties kokrūpnieka un celtnieka Jāņa Vašuka iniciatīvai, kā arī ES struktūrfondu līdzfinansējumam, valstij piederošas Latvijas Hipotēku un zemes bankas kredītam un Ventspils brīvostas izbūvētajai infrastruktūrai, Ventspilī tika izveidots pasaulē pirmais uzņēmums, kur salīdzinoši zemas kvalitātes zāģmateriāli pārtapa masīvkoka šūnu materiālā ar augstu formas stabilitāti. Tā ļauj šūnu materiālu izmantot gan mēbeļu ražošanā, gan celtniecībā.

Kopumā ražotnes izveidē tika investēti aptuveni 25 milj. eiro. Uzņēmums tika uzbūvēts krīzes laikā, tāpēc SIA Dendrolight Latvija ražotne mocījās ar katastrofālu apgrozāmo līdzekļu trūkumu un spēja izmantot labi ja 10% no plānotajām jaudām. Vajadzēja sasniegt vien 30% no plānotās jaudas, lai uzņēmums sāktu strādāt rentabli. Pēc sākotnējās ieceres, ražojot 65 000 m3 šūnu materiāla no salīdzinoši zemas kvalitātes egles, priedes, pat apses zāģmateriāliem, ik gadu varētu sasniegt no 35 līdz 50 milj. eiro vērtas eksporta produkcijas līmeni atkarībā no produkta veida. Apgrozāmo līdzekļu trūkums noveda pie situācijas, ka pasūtījumu varēja izpildīt vien tad, ja potenciālie pircēji bija ar mieru veikt priekšapmaksu. Situācija būtiski pasliktinājās, kad fiziskās personas maksātnespēju bija spiests pieteikt tehnoloģijas izgudrotājs – austriešu inženieris Johans Bergers, līdz galam neizpildot savu saistību daļu, un tika likvidēta Latvijas Hipotēku un zemes banka. Uzņēmumam bija nepieciešams pārkreditēties citā bankā, bet pēc bilances likviditāte bija ļoti zema. Tā brīža uzņēmuma vadībai bijis skaidrs, ka bez investoru piesaistes vai valsts atbalsta uzņēmuma izdzīvošana ir neiespējama.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS Latvijas Hipotēku un zemes banka (Hipotēku banka) samazinās darbinieku skaitu, tāpēc pieteikusi kolektīvo atlaišanu - līdz 2014.gada jūnija beigām darba uzteikumu varētu saņemt līdz 400 cilvēkiem.

Patlaban vēl neviens darbinieks nav saņēmis darba uzteikumu kolektīvās atlaišanas gaitā, informēja Hipotēku bankas sabiedrisko attiecību speciāliste Signe Ernštreite.

Viņa skaidroja, ka Hipotēku bankas komercdaļas un klientu apkalpošanas nodošana Swedbank ir ļoti apjomīgs process, tas tiks organizēts un prasīs lielu darba apjomu vēl vairākus mēnešus pēc uzņēmuma pārejas 24.novembrī. Tajā pašā laikā, pārtraucot komercdarbību, Hipotēku bankas darbības apjoms būtiski sašaurināsies, un tas likumsakarīgi rada nepieciešamību optimizēt Hipotēku bankas darbību. Viens no optimizācijas pasākumiem ir darbinieku skaita būtiska samazināšana.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No kokapstrādes un metālapstrādes rūpnīcām līdz saules enerģijas paneļu ražošanai un pilotu apmācībai – tik dažādi ir projekti, kas tuvāko gadu laikā tiks realizēti ar Eiropas Savienības fondu līdzfinansējumu.

Pirmo līgumu ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) aktivitātē Augstas pievienotās vērtības investīcijas noslēgusi kompānija Dendrolight Latvija. Tās veidotā masīvkoksnes šūnmateriāla ražotne Ventspilī sāks darboties jau šovasar.

ES līdzfinansējumu saņems vēl 33 uzņēmumi un kopumā tiem tiks piešķirti 77,53 milj. Ls. Šo projektu kopējās izmaksas gan ir ievērojami lielākas. Jau minētajā Dendrolight ražotnē kopumā plānots ieguldīt ap 20 milj. Ls, bet no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) tas saņems 3 milj. Ls.

Ekonomika pārsteidza

«Pagājušā gadā daudz ko esam iemācījušies, piemēram, cik svārstīga patiešām var būt ekonomika»

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Hipotēku bankas aizdevumus nekustamo īpašumu attīstītājiem pārdos Rietumu bankai

Žanete Hāka, 21.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS Latvijas Hipotēku un zemes bankas komercdaļas pakete, kurā ietilpst nekustamo īpašumu attīstītāju aizdevumi, tiks pārdota AS Rietumu Banka, kuras piedāvājums tika atzīts par atbilstošu tirgus situācijai.

Kā informēja Finanšu ministrija, plānots, ka darījums un klientu pāreja notiks mēneša laikā pēc tam, kad to būs apstiprinājusi Finanšu un kapitāla tirgus komisija.

Lēmums par Hipotēku bankas komercdaļas pārdošanu ir secīgs turpinājums 2009. gada MK lēmumam līdz šā gada beigām pārtraukt Hipotēku bankas komercdarbību un koncentrēties tikai uz attīstības institūcijas uzdevumiem.

Ņemot vērā, ka atlikušajām komercdaļām no privāto investoru puses tika saņemti neapmierinoši zemas cenas piedāvājumi, valdība pieņēma zināšanai, ka SIA Hipotēku bankas nekustamo īpašumu aģentūra kapitāldaļas tiks nodotas VAS Privatizācijas aģentūra, kas ir alternatīvs risinājums aktīvu nodošanai privātajā sektorā. Plānots, ka saskaņā ar likumu par valsts budžetu SIA Hipotēku bankas nekustamo īpašumu aģentūrai (HipoNIA) tiks izsniegts aizdevums no Valsts kases, lai tādējādi dzēstu HipoNIA saistības pret Hipotēku banku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valstij piederošā Hipotēku banka, kas jau gadu neizsniedz komerckredītus, 2010. gadā uzkrājumu dēļ nedrošiem kredītiem cietusi 67,9 miljonu latu zaudējumus, kas ir par 22% mazāki nekā pirms gada.

Banka informē, ka tās peļņa pirms uzkrājumiem un nodokļu nomaksas bija deviņi miljoni latu, bet uzkrājumi izveidoti 76,8 miljonu latu apjomā. Bankas izveidoto uzkrājumu un kredītportfeļa attiecība gada beigās bija 15,6 %. Tomēr 2011.gada janvārī Hipotēku banka strādājusi ar 1,1 miljonu latu pelņu.

2010.gadā Hipotēku banka no jauna piešķīra aizdevumus 116,7 miljonu latu apmērā. Valsts atbalsta programmu realizācijā, uzņemoties augstākus riskus, Hipotēku banka biznesa uzsākšanā un attīstībā investējusi 65,2 milj. Ls, kopējam attīstības aizdevumu kredītportfelim veidojot 244,5 milj.Ls, kas veido 41% no kopējā kredītportfeļa (594,2 milj.Ls). Jau vēstīts, ka Hipotēku banku līdz 2013. gadam plānots pārveidot par attīstības banku, kas realizēs valsts atbalsta programmas. Tostarp 2010.gadā Hipotēku banka valdības uzdevumā uzsāka trīs jaunu valsts atbalsta programmu realizāciju, paplašinot atbalsta instrumentu pieejamību mazo un vidējo uzņēmumu izaugsmei un lauksaimniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Koka logu un durvju ražotājs Arbo nosūtījis pirmo konteineru ar bīdāmām koka durvīm uz Japānu.

Šā gada septembrī tika parakstīts ilgtermiņa sadarbības līgums par SIA Arbo ražotās produkcijas eksportu uz Japānu, kas ietver koka logu un bīdāmo sistēmu izgatavošanu. Tā ietvaros pirmais pasūtījums jau veikts un pirmdien nodots eksportēšanai uz Japānu, informē uzņēmums. Plānots, ka tas galamērķī nonāks 2012.gada 13.decembrī. Turklāt saņemts jau nākamais pasūtījums, kurš ir ievērojami lielāks, nekā nosūtītais.

Šogad no 14. – 16.novembrim Tokijā (Japānā) jau 34. reizi norisināsies lielākā būvniecības un interjera dizaina izstāde Japānas mājokļa & būvniecības izstāde 2012 (Japan Home & Building Show 2012), kurā tiks pārstāvēti divi ražošanas uzņēmumi no Ventspils – SIA Arbo un SIA Dendrolight Latvija. Ražošanas uzņēmumu pārstāvji tajā prezentēs SIA Arbo ražotos koka logus, durvis un bīdāmās sistēmas. Logu un durvju stikla paketes ražotas SIA Eko mājas. Uz izstādi transportēts arī SIA Dendrolight Latvija inovatīvais masīvkoka šūnmateriāls, kam ir plaša pielietojamība, lieliskas fizikālās un tehniskās īpašības, jaunas dizaina iespējas un vienkārša apstrāde, norādīts informācijā presei. Izstādes laikā jau pieteiktas un saplānotas vairākas tikšanās ar Japānas būvniecības uzņēmumu pārstāvjiem un arhitektiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Ventspilī fabriku atvērs Krievijas šokolādes ražotājs Pobeda Confectionery; investēs 4,75 miljonus

LETA, 17.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no lielākajiem šokolādes ražotājiem Krievijā Pobeda Confectionery nākamgad plāno atvērt šokolādes fabriku Ventspilī, trešdien preses konferencē informēja Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs (Latvijai un Ventspilij).

Ventspils brīvosta šokolādes ražotājam ir izīrējusi ražošanas telpas, savukārt investoram ir izdevies piesaistīt finansējumu 2,5 miljonu eiro apmērā no Eiropas Savienības struktūrfondiem kā atbalstu projektam ar augstu pievienoto vērtību.

«Viņi ir ceturtie lielākie šokolādes ražotāji Krievijā un veido šeit savu jauno, moderno ražotni. Viņi meklēja [iespējas sākt ražošanu] Baltijas valstīs, un mēs viņiem varējām uzreiz piedāvāt telpas. Labi sakrita, ka ir šī Eiropas Savienības atbalsta programma projektiem ar augstu pievienoto vērtību apstrādājošajā rūpniecībā. Tā zināmā mērā ir sagadīšanās, jo viņiem vajadzēja uzreiz telpas, un mums kā reiz bija. Tās gan mazliet vēl jāpielāgo, pašlaik tiek precizēts projekts un notiek iekārtu iepirkums,» informēja Lembergs. Investors jau esot pasūtījis ražošanas iekārtas no Austrijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ventspils ieinteresējusi austriešus un ķīniešus

Vēsma Lēvalde, 08.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien, 10. martā, Ventspilī ieradīsies Austrijas delegācija, bet 11. martā - Ķīnas politiķi. Ārzemniekus ieinteresējis bizness Ventspilī.

Austriju pārstāvēs Austrijas vēstniecības Latvijā Ekonomikas departamenta projektu vadītāja Ligita Tomika un Austrijas otrā lielākā laikraksta www.kurier.at žurnālists, kurš šobrīd dodas ceļojumā apkārt pasaulei, lai paviesotos vairākās valstīs un ziņotu Austrijas uzņēmumiem par valstu vietējo tirgu un tirgus iespējām. Viesošanās laikā viesi no Austrijas apmeklēs uzņēmumu SIA Dendrolight Latvija, kurā ražo austrieša Johana Bergera izgudroto inovatīvo masīvkoka šūnu materiālu dendrolight, kā arī viesosies Ventspils brīvostas pārvaldē, kur sīkāk iepazīsies ar ostas un tās uzņēmumu darbību

Ķīnas Tautas republiku vizītē Ventspilī pārstāvēs Ķīnas Tautas Republikas (ĶTR) Komunistiskās partijas ministrs, Starptautisko sakaru departamenta vadītājs Vans Dzjažujs, V. E. Ķīnas Tautas Republikas vēstnieks Latvijas Republikā Hu Ješuņs un partijas pārstāvju delegācija. Viesus no Ķīnas īpaši interesē uzņēmējdarbība un zinātnes attīstība. Vizītes laikā delegācija tiksies ar Ventspils pilsētas pašvaldības un Ventspils brīvostas vadību, iepazīsies ar Ventspils brīvostas piedāvātajām iespējām, kā arī apmeklēs Ventspils Starptautisko radioastronomijas centru, lai iepazīstos ar tā darbību un vēsturu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Pobeda Confectionery par 2,11 miljoniem eiro iegādāsies šokolādes ražošanas iekārtas

Žanete Hāka, 26.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēgušies vairāki Pobeda Confectionery izsludinātie ražošanas iekārtu iepirkumi, liecina paziņojums Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

Pobeda Confectionery ir viens no lielākajiem šokolādes ražotājiem Krievijā un nākamgad plāno atvērt šokolādes fabriku Ventspilī.

Uzvarētājs noskaidrots trīs uzņēmuma iepirkumos. Viens no tiem ir izejvielu samaisīšanas un sajaukšanas, sasmalcināšanas un šokolādes masas konšēšanas līnija. Tajā ietilpst izejvielu samaisīšanas un sajaukšanas iekārta, izejvielu pirmējās sasmalcināšanas iekārta, izejvielu galējās sasmalcināšanas iekārta, tērauda konveijeru sistēma un šokolādes masas konšēšanas iekārta. Konkursā saņemti divu pretendentu piedāvājumi, bet uzvarējusi Šveices kompānija Buhler AG. Uzvarētāja piedāvātā līgumcena ir 1,5 miljoni Šveices franku (1,2 miljoni eiro).

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Hipotēku banku pārveidos SEB Enskilda kopā ar The Blackstone Group International Partners

Ieva Mārtiņa, 17.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrija un Hipotēku banka pabeigušas līguma noslēgšanas procedūru ar SEB grupas uzņēmumu SEB Enskilda par Hipotēku bankas komerciālo aktīvu nodalīšanas stratēģijas izstrādi un realizāciju.

Izvērējot kritērijus, SEB Enskildas piedāvājums ticis atzīts par atbilstošāko, informē bankas preses sekretāre Sandra Eglīte. Uzdevuma realizācijai SEB Enskilda piesaistījusi ASV investīciju kompāniju The Blackstone Group International Partners LLP, kurai ir pieredze līdzīgu darījumu realizācijā citviet pasaulē, un zvērinātu advokātu biroju Kronbergs&Čukste/Baltic Legal Solutions, izveidojot starptautisku uzņēmumu apvienību.

DB.lv jau vēstīja, ka neoficiāli tiek paustas bažas par SEB Enskilda priekšrocībām pretendentu atlasē. Šis konsultants cieši saistīts ar SEB banku, kas tai radītu būtiskas priekšrocības gaidāmajā Hipotēku bankas komercaktīvu pārdošanā. Tiek arī atgādināts par finanšu ministra Andra Vilka (V) iepriekšējo ilggadējo darbu SEB bankā.Konsultanta piesaiste tiek veikta saskaņā ar 2009. gada 24. novembrī Ministru kabinetā (MK) apstiprināto koncepciju par Hipotēku bankas pārveidi par attīstības banku (līdz 2013. gadam) un šogad 12. aprīlī MK izskatīto Hipotēku bankas pārveides plānu, kas paredz ar attīstības bankas funkcijām nesaistīto bankas komerciālo aktīvu nodalīšanu. Konsultanta atlases procesā tika aptaujāti vairāki pretendenti, izvērtējot to pieredzi, izpratni par veicamo uzdevumu un saimnieciskos nosacījumus. Saskaņā ar līgumu, kura pamata nosacījumi ir saskaņoti MK, konsultants nodrošinās Hipotēku bankai un tās akcionāram nepieciešamo atbalstu bankas pārveides plāna realizēšanā, organizējot un nodrošinot atklātu un pārskatāmu Hipotēku bankas komercdaļas atsavināšanu, vienlaikus nodrošinot Hipotēku bankas pārveides plāna pēctecību. Pēc stratēģijas apstiprināšanas MKā un iesniegšanas Eiropas Komisijā konsultants veiks tās īstenošanu ar mērķi pabeigt Hipotēku bankas komercdaļas atsavināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Rudenī Hipotēku banka norēķinu pakalpojumus vairs nesniegs

LETA, 24.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pakāpeniski pārtraucot valsts a/s Latvijas Hipotēku un zemes banka (Hipotēku banka) komerciālās aktivitātes ar mērķi pārveidot Hipotēku banku par attīstības institūciju līdz gada beigām, šā gada laikā Hipotēku banka plāno atteikties no norēķinu pakalpojumu sniegšanas.

Tādējādi banka arvien vairāk koncentrēsies uz attīstības institūcijas uzdevumiem - mazo un vidējo uzņēmumu finansēšanu, uzņēmējdarbības sākšanas veicināšanu un citām par prioritārām atzītām jomām, skaidro Hipotēku banka.

Līdz ar atteikšanos no norēķinu pakalpojumiem, kas plānota šā gada rudenī, mainīsies arī Hipotēku bankas sadarbības modelis ar valsts atbalsta programmu aizdevumu klientiem. Jaunā klientu apkalpošanas kārtība tiks izstrādāta, domājot par klientu ērtībām, veicot ikdienas norēķinus sava biznesa vajadzībām, sola banka.

Banka sola klientus par izmaiņām norēķinu pakalpojuma sniegšanā un aizdevumu apkalpošanas kārtībā informēt personīgi un savlaicīgi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Apstiprina Hipotēku bankas pārveides plānu; meklēs jaunu konsultatnu

BNS, 12.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība slēgtajā sēdē apstiprināja finanšu konsultanta SEB Enskilda izstrādāto Latvijas Hipotēku un zemes bankas (Hipotēku bankas) pārveides plānu, kuru paredzēts iesniegt Eiropas Komisijai (EK).

A. Ūbelis norādīja, ka valdības apstiprināts Hipotēku bankas pārveides plāns, kas parāda veidu, kā "Hipotēku banka" kļūst 100% par attīstības banku, ir jāiesniedz EK Konkurences ģenerāldirektorātam.

«Plāns paredz arī komerciālā segmenta darbības izbeigšanu tādā veidā, lai netraucētu konkurenci komercbanku tirgū. Tas ir būtiskākais iemesls, kāpēc šim jautājumam īpašu uzmanību ir pievērsusi EK, vairāk skatoties no konkurences viedokļa,» sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāra vietnieks finanšu politikas jautājumos Andžs Ūbelis. Viņš piebilda, ka šis jautājums būtu jāatrisina līdz gada beigām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Rungainis: Hipotēku bankas komercaktīvu pievienošana varētu celt Citadeles vērtību

NOZARE.LV, 06.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS Latvijas Hipotēku un zemes banka (Hipotēku banka) komercaktīvu pievienošana varētu celt AS Citadele banka (Citadele) vērtību, atzina investīciju baņķieris IBS Prudentia partneris Ģirts Rungainis.

Viņaprāt, ja aktīvu pārnešana tiks veikta pareizi, valstij vajadzētu iegūt vienu, bet spēcīgāku, lielāku un arī efektīvāku banku, samazinot strādājošo cilvēku skaitu un kopējo biznesa sistēmu padarot efektīvāku.

Rungainis atzinīgi novērtēja sāktās diskusijas par abu valstij piederošo banku komercaktīvu apvienošanu, jo šis jautājums bijis jārisina jau pirms diviem gadiem, kad valsts īpašumā nonāca AS Parex banka.

Tā kā portfeļu integrācijas procesam no lēmuma pieņemšanas brīža būšot nepieciešams vismaz gads, Rungainis pieļauj, ka tas dos iespēju politiķiem novilcināt Citadeles pārdošanu, ar kuru jau patlaban, šķiet, neviens nesteidzas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrija (FM) vērsusies Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā ar lūgumu steidzami pārskatīt valsts kapitālsabiedrībām noteiktos atalgojuma ierobežojumus attiecībā uz VAS Latvijas Hipotēku un zemes banka (Hipotēku banka) un tās koncerna uzņēmumiem.

FM un bankas pārstāvji šodien deputātiem skaidroja, ka šobrīd notiek aktīvs darbs pie Hipotēku bankas pārveides un tas darbiniekiem uzliekot lielu papildu noslodzi. Savukārt nelīdzvērtīgais atalgojums un sociālās garantijas ar citiem finanšu sektorā strādājošajiem mudina stratēģiski svarīgus darbiniekus un augsta līmeņa speciālistus meklēt darbu citos uzņēmumos.

Šī gada pirmajā pusgadā darba attiecības ar banku pārtraukuši jau 25 darbinieki, jo saņēmuši izdevīgākus piedāvājumus no citām finanšu pakalpojumu kompānijām. Hipotēku bankai esot arī problēmas piesaistīt augstas kompetences darbiniekus ar atbilstošu darba pieredzi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Pagaidām ļoti lēni mainās Hipotēku bankas kredītportfelis

Ieva Mārtiņa, 22.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada jūnija beigās Hipotēku bankas, kura tiek pārveidota par attīstības banku, kopējā kredītportfelī komercaizdevumi joprojām veidoja nozīmīgu daļu - 58%, kas ir vien par 2 procentu punktiem mazāk nekā pirms gada. Turklāt gada laikā attīstības kredītu portfelis samazinājies par 11%.

Bruto attīstības aizdevumu portfelis 235,3 miljonu latu apjomā šā gada jūnija beigās veidoja vēl 42%, liecina Hipotēku bankas sniegtā informācija. Kopējais bankas bruto kredītu portfelis šogad jūnija beigās bija 565,6 miljoni latu, kas ir par 5% mazāks, nekā šā gada sākumā. Tajā skaitā komeraizdevumi, kuru izsniegšana tika pārtraukta 2009. gada beigās saistībā ar lēmumu par Hipotēku bankas pārveidi attīstības bankā (līdz 2013. gadam), veidoja 330,3 miljonus latu.

Šogad marta beigās komerckredītu un attīstības kredītu proporcija bija attiecīgi 41% un 59%, tātad trīs mēnešu laikā notikušas īpatsvara izmaiņas par vienu procentu punktu, bet, salīdzinot ar pagājušā gada jūnija beigām, izmaiņas proporcijās bijušas divu procentu punktu apjomā. Pērn jūnija beigās no kopējā bruto kredītu portfeļa 663 milj. Ls apjomā komerckredīti vēl veidoja 399 milj. Ls (60%), bet attīstības kredīti attiecīgi 264 milj. Ls (40%).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Uzņēmējiem investīcijām un apgrozāmajiem līdzekļiem būs pieejami mazāka apjoma aizdevumi

Žanete Hāka, 21.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai paplašinātu uzņēmēju loku, kam ir pieejams valsts atbalsta finansējums konkurētspējas uzlabošanai, trešdien, 22.maijā, stāsies spēkā izmaiņas Hipotēku bankas īstenotajā valsts atbalsta programmā, kas uzņēmēju konkurētspējas celšanai piedāvā aizdevumus investīcijām un apgrozāmajiem līdzekļiem.

Kā informēja Hipotēku bankas pārstāvji, turpmāk šajā programmā būs pieejami mazāka apjoma aizdevumi, kas ļaus valsts atbalstu saņemt plašākam uzņēmumu lokam, galvenokārt ražojošajās nozarēs strādājošajiem. Noteikts, ka maksimālais apjoms aizdevumam investīcijām ir viens miljons latu, bet apgrozāmajiem līdzekļiem – 500 tūkstoši latu.

Samazinātas arī minimālās aizdevumu summas - mikrouzņēmumiem investīciju aizdevumiem minimālā summa ir 10 tūkstoši latu, apgrozāmajiem līdzekļiem – 5000 latu, bet jaundibinātajiem komersantiem – 54 tūkstoši lati. Mazāka apjoma aizdevumus mikrouzņēmumi un jaunie uzņēmēji, tāpat kā līdz šim, var saņemt divās citās Hipotēku bankas īstenotajās valsts atbalsta programmās – Mikrokreditēšanas programmā un Starta programmā.

Komentāri

Pievienot komentāru