Jaunākais izdevums

Starptautiskās daudznozaru izstādes Design Isle (Dizaina sala) mērķis ir kļūt par starptautisku tikšanās vietu dizaina nozares dalībniekiem un arī galapatērētājiem, šodien, atklājot Ķīpsalā pirmo Rīgas starptautiskā dizaina izstādi Design Isle 2013, uzsvēra izstādes projekta koordinators Oskars Zaļkalniņš.

Viņš norādīja, ka jau šogad izstāde vienkopus pulcē labākos pašmāju un ārvalstu dizainerus, ražotājus, tirgotājus un iepircējus, lai radošā vidē prezentētu jaunākos nozares produktus un pakalpojumus, svinētu dizaina svētkus un veicinātu radošo industriju attīstību Latvijā.

Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrības BT 1 valdes priekšsēdētājs Viesturs Tīle atzīmēja, ka dizaina attīstībai kopumā par labu liecina tas, ka šogad dizains ir pārstāvēts plaši un vairāki dizaina objekti ir izvietoti atsevišķā telpā.

Latvijas Dizaineru savienības valdes priekšsēdētājs Andrejs Broks pauda cerību, ka «dizaina salas» koncepts nākotnē attīstīsies gan idejiski, gan arī telpiski. «Cerams, ka šī izstāde tiks uztverta kā dizaina nozares attīstības veicinātājs, kā arī dizains tiks uzlūkots kā potenciāli ļoti nozīmīgs ieguldījums tautsaimniecībā. Tāpēc ceru, ka šim pasākumam un dizainam kopumā uzmanību pievērsīs arī valdība.»

Kultūras ministrijas (KM) Radošo industriju nodaļas referente Dzintra Purviņa norādīja, ka dizaina nozīme noteikti nepaliks nenovērtēta. Par to liecina, piemēram, tas, ka KM ir izveidota dizaina padome, kā arī tas, ka dizaina intereses pērn tika lobētas Nacionālā attīstības plāna izstrādes gaitā.

Savukārt Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes dekāns Uģis Bratuškins Dizaina salu salīdzināja ar stāstu par Bagātību salu un pauda cerību, ka izstāde Design Isle nākotnē varētu kļūt par vietu, kur būtu apkopota ne tikai Latvijas «dizaina bagātība», bet arī vietu, kur tikties gan nozares dalībniekiem, gan arī galapatērētājiem.

Izstādē dizaina preces un pakalpojumus prezentē Nakts mēbeles, Glasstone, Kate, Mimu, Bumbierkoks, CasaDiVanna, NicePlace un citi dizaina uzņēmumi.

Izstāde piedāvā arī pasākumu programmu - dizaina konferenci Dizains Latvijā - izmantotās un neizmantotās iespējas, izglītojušus seminārus, jauno dizaineru un studentu darbu paraugdemonstrējumus, kā arī konkursa Gada balva dizainā 2013 apbalvošanas ceremoniju.

Vienlaikus ar izstādi Design Isle 2013 Ķīpsalā notiks arī 18.starptautiskā mēbeļu un interjera izstāde Baltic Furniture 2013, kas vienkopus pulcēs mēbeļu ražotājus, tirgotājus, dizainerus un plašu galapatērētāju loku. Izstādes akcenti būs kvalitatīvas un funkcionālas Baltijā ražotas mēbeles un dizains visdažādākajās tā izpausmēs.

Rīgas starptautiskā dizaina izstāde Design Isle 2013 starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā notiks no 3.oktobra līdz 6.oktobrim.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Noteiks labākos šī gada dizaina darbus

Anda Asere, 02.10.2013

Kategorijā Rūpnieciskais dizains pieteikta biroja mēbeļu sērija V30. Idejas pamatā ir radīt modernu, laikmetam un plašam lietotāju lokam atbilstošu biroja mēbeļu sēriju, saglabājot funkcionalitāti augstākajā līmenī. Autors - Jānis Mežulis, birojs - SIA Kate.

Foto: LDS Gada balva dizainā 2013 arhīvs

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurss Gada balva dizainā ne tikai godina gada labākos dizaina darbus, bet arī izceļ dizainu kā produktu ar pievienoto vērtību

Jau šo ceturtdien skatītāju un ekspertu vērtējumam tiek nodota konkursa Gada balva dizainā 2013 izstāde Design Isle, bet sestdien tiks nosaukti tie dizaina darbi, kas šogad novērtēti kā labākie.

Pavisam šogad konkursam Gada balva dizainā 2013 pieteikti 118 darbi, kas ir gandrīz par 30 darbiem mazāk nekā pērn, kad tika pieteikti 149 darbi. Visplašāk pārstāvētā dizaina kategorija ir Industriālais dizains, kurā ir iesniegti 44 darbi. Otra vispopulārākā konkursa kategorija ir Interjera dizains ar 21 projektu. Kategorijās Grafiskais dizains un Vides dizains iesniegti 12 darbi, savukārt Foto dizainā un Modes dizainā – pa astoņiem darbiem. Neformālajā konkursā, kurā varēja piedalīties ikviens interesents, tika iesniegti 13 darbi, informē Sabīne Koklačova, konkursa Gada balva dizainā 2013 organizatora Latvijas dizaineru savienība valdes priekšsēdētāja vietniece.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Sākam biznesu: Kartona rotaļkluči mazākiem un lielākiem

Renāte Priede, speciāli DB, 29.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Primāri tā ir rotaļlieta, bet birojos var izmantot starpsienām un citiem telpas elementiem, par savu lolojumu – Gigi blokiem – stāsta Ilona Viļuma

Šāda kluča citiem ražotājiem neesot, neviens nav izgudrojis savstarpēji savienojamus klučus, lepojas Ilona. Tirgū ir gan dāņu oriģinālais plastmasas lego, gan dažādas tā kopijas, bet Ilona sāka sava kluča radīšanu, ieklausoties sajūtās.

«Negribēju plastmasu, gribēju dabīgu un lielu,» viņa skaidro. Lielākais izaicinājums bija radīt savstarpēji savienojamu salokāmo kluču maketu, procesā pavadot apmēram gadu un piesaistot dizaineru Erlandu Celmiņu. «Tā bija veiksmīga satikšanās, Erlands ļoti domā par funkcionālu dizainu,» atklāj Ilona. Pirmais lielais prieks bija dalība Design Isle 2013 izstādē un iekļūšana Gada balvas dizainā 2013 finālā kategorijā Rūpnieciskais dizains. Tagad jau ir arī citas atzinības. «Ar lepnumu varam paziņot, ka esam uzvarējuši Jauno uzņēmēju centra organizētajā Creative Business Cup nacionālajā kārtā un startējam konkursam Dānijā,» viņa piebilst.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Labrīt!

Aplamums, neievilkts diega gals džemperī vai literārā tekstā iemests nepareizs vārds, nianses radīto padara dzīvu. Tā saka tekstilmāksliniece Anita Masaļska, kuras zīmolam Taša rit jau 15. gads. «Ja biznesu griež uz pelnīšanas jēdzienu – jāatceras a priori – ar roku darbu nopelnīt nevar,» skarbi raksturo Anita.

Šorīt DB raksta par pirmsvēlēšanu budžetu, kas iecirtis robu arī nākamajos gados. Ministriju pieprasījumi un politiskās ķildas panākušas to, ka pie plašas miljonu dalīšanas valsts budžetā varēs atgriezties vien 2016. gadā.

Itālija var pasliktināt noskaņojumu eirozonā, kadēļ var ciest arī Latvija, uzskata aptaujātie banku eksperti. Pati Itālijas ekonomika tuvākajā nākotnē turpinās nīkuļot. Trešdien Itālijā paredzēts uzticības balsojums premjeram Enriko Letta.

Komentāri

Pievienot komentāru