Jaunākais izdevums

Aptuveni 30 tūkstoši cilvēku apdzīvo Dienvidkorejas galvaspilsētas Seulas rajonu, kuru mēdz saukt par Eksāmenu ciematu. Tajā topošie Dienvidkorejas speciālisti gatavojas noslēguma eksāmeniem, kas, iespējams, pavērs karjeru valsts dienestā.

Ciematu veido vairākas kopmītnes un mācību telpas, kur par zemu samaksu studenti var veltīt laiku studijām, kā arī izmantot pieejamo aprīkojumu, lai sagatavotos noslēguma eksāmeniem. Eksāmenu laiks Dienvidkorejā ir ārkārtīgi saspringts – to rezultāti nosaka ne tikai nākotnes darbu, bet arī, vidusskolnieku gadījumā, nākamo augstākās izglītības iestādi. Eksāmena rezultāti identificē izglītotus un spējīgus cilvēkus, kuriem sabiedrībā tiek dota priekšroka.

Gads, kurā paredzēti noslēguma eksāmeni, Dienvidkorejas studentu vidū ieguvis apzīmējumu «gads ellē». Tas tiek pavadīts saspringti mācoties, miegam nereti veltot aptuveni piecas stundas diennaktī. Eksāmenu laikā arī sabiedrības dzīve tiek pakārtota lielajam notikumam, tā, piemēram, policijas automašīnas uz mācību iestādēm ved studentus, lai nodrošinātu to, ka neviens nenokavēs pārbaužu sākumu.

Lai gan šāda sistēma palīdzējusi Dienvidkorejai iekarot nozīmīgu lomu pasaulē, pēdējos gados Dienvidkorejas jauniešu vidū pieaugusi vilšanās saistībā ar piemērotu darba vietu trūkumu. Bezdarbs jauniešu vidū Dienvidkorejā ir viens no augstākajiem Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) valstu vidū.

Neapmierinātība ar darba vietu trūkumu īpaši izpaudusies Dienvidkorejas prezidenta vēlēšanu balsojuma laikā, kad Eksāmenu ciematā vēlētāju aktivitāte bijusi tik liela, ka nācies uzstādīt papildus balsošanas kabīnes.

Aģentūra Reuters norāda, ka studentu vidū lielāko popularitāti bauda kreisi noskaņotais kandidāts Mūns Jaeins (Moon Jae-in), kurš solījis lielākas sociālās garantijas, izglītības kvalitātes uzlabošanu un augstākus nodokļus bagātniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Dienvidkoreja – drošākais solis eksportā ārpus Eiropas

Mārtiņš Baumanis, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvniecības Korejas Republikā vadītājs M, 25.10.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajos astoņos mēnešos Latvijas preču eksporta vērtība samazinājusies par 8,2%. Īpaši jūtams eksporta kritums ir uz tādiem tradicionālajiem Latvijas eksporta tirgiem kā Vācija un Zviedrija.

Ir skaidrs, ka tas lielā mērā ir ciklisks samazinājums saistībā ar ģeopolitiskajiem notikumiem un cenu pīķiem atsevišķās nozarēs. Tomēr tas ir signāls, ka jādomā par risku sadalīšanu un jāizvērtē arī eksporta iespējas ārpus Eiropas.

Dienvidkoreja – vieglāk sasniedzamais tirgus Āzijā

Latvijas ekonomiskās attiecības ar Āzijas reģionu tikai veidojas, un Dienvidkoreja šajā ziņā, salīdzinot ar Japānu vai Ķīnu, ir vieglāks tirgus pirmajiem soļiem Āzijā. Dienvidkorejā dzīvo aptuveni 52 miljoni iedzīvotāji, un šo tirgu varam salīdzināt ar tādām turīgām Rietumeiropas valstīm kā, piemēram, Vāciju vai Franciju. Pēc iekšzemes kopprodukta uz vienu iedzīvotāju Dienvidkoreja ir 26. bagātākā valsts pasaulē un 4. Āzijas reģionā aiz Singapūras, Japānas un Brunejas. Latvijas un Dienvidkorejas tirdzniecības apjoms 10 gadu laikā, kopš noslēgts brīvās tirdzniecības līgums, ir pieckāršojies, sasniedzot 130 miljonu eiro. Tas ir tirgus, kurā vairāk importē, nekā eksportē, jo korejieši ir samērā atvērti pret kvalitatīvām precēm vai pakalpojumiem no Eiropas vai Ziemeļamerikas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 4. septembra amatā stājies Latvijas ārējās ekonomiskās pārstāvniecības Korejas Republikā vadītājs Mārtiņš Baumanis, kurš turpmāk Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā (LIAA) būs atbildīgs par eksporta veicināšanas un investīciju piesaistes jautājumiem Dienvidkorejā.

M. Baumanis līdz šim strādājis uzņēmumā "Carrot Global" Korejas Republikā, kur organizējis un vadījis biznesa etiķetes, ārzemju kultūru un valodu apmācības, bijis "Camarata Music" mākslinieciskā vadītāja asistents Seulā, kā arī kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" izpilddirektors.

"Sadarbībai ar Dienvidkoreju ir milzīgs potenciāls, jo tā pēdējās desmitgadēs ir viena no straujāk augošajām ekonomikām pasaulē. Ar Dienvidkoreju varam sadarboties ne tikai piedāvājot dažādus Latvijā ražotos nišas produktus, bet arī augsto tehnoloģiju jomā, kurā Dienvidkoreja ir vadošajās pozīcijās pasaulē. Dienvidkorejā ir ļoti liela interese par dažādiem eko produktiem un dizaina precēm. Pēdējo piecu gadu laikā aktivizējusies arī sadarbība tūrisma jomā," uzsver M. Baumanis, kurš aicina uzņēmējus par sev interesējošiem jautājumiem saistībā ar Dienvidkoreju sazināties pa e-pastu [email protected]

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienvidkoreja trešdien pārgājusi uz starptautisko sistēmu cilvēka vecuma aprēķināšanā, līdz ar to dienvidkorejieši kļuvuši par gadu vai diviem jaunāki.

Dienvidkoreja bija pēdējā Austrumāzijas valsts, kas vēl oficiāli izmantoja sistēmu, kurā mazuļi piedzimšanas brīdī tiek uzskatīti par gadu veciem, skaitot mātes vēderā pavadīto laiku kā bērna dzīves pirmo gadu. Saskaņā ar šo sistēmu visi jaundzimušie gadu mijā kļuva par vēl vienu gadu vecāki, līdz ar to mazulis, kas dzimis 31.decembrī, jau 1.janvārī tika uzskatīts par divus gadus vecu. Saskaņo ar šo sistēmu cilvēka vecums arī turpmāk palielinājās par gadu nevis dzimšanas dienā, bet gadumijā.

No šodienas Dienvidkorejā tiks izmantota starptautiskā sistēma, kas nozīmē, ka visi dienvidkorejieši kļūs par gadu vai diviem jaunāki. Taču praktiskajā dzīvē šī pāreja nenesīs lielas izmaiņas, jo daudzās juridiskajās un administratīvajās funkcijās jau tiek izmantots reālais dzimšanas datums, nevis tā dēvētais Korejas vecums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļkoreja beigusi sagatavošanās darbus pirms kārtējā raķešu izmēģinājuma, kas var notikt jebkurā dienā, pavēstījusi Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija.

Dienvidkoreja skaidro, ka tuvojoties 15. aprīlim, kad Ziemeļkoreja atzīmē komunistiskā režīma dibinātāja Kima Irsena dzimšanas dienu, noslēgtībā dzīvojošā valsts parasti cenšas pievērst pasaules uzmanību ar sava militārā spēka demonstrējumiem.

Gatavojoties iespējamiem Ziemeļkorejas raķešu izmēģinājumiem, Dienvidkoreja un ASV pastiprinājusi militārās uzraudzības gatavības līmeni. ASV un Dienvidkoreja norāda, ka Ziemeļkoreja sagatavojusi palaišanai divas Musudan klases raķetes un pārvietojusi tās uz savu austrumu piekrasti. Tiek uzskatīts, ka raķešu darbības rādiuss var sasniegt trīs tūkstošus kilometru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sports

Latviešu būvētajā Phjončhanas snovborda trasē sākušās sacensības

Lelde Petrāne, 12.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#«Esam emociju pārpilni, un būs grūti atgūties no spilgtajiem iespaidiem, ko šeit esam guvuši.»

Latviešu būvētajā Phjončhanas 2018. gada Ziemas Olimpisko spēļu snovborda trasē svētdien notika pirmās slopestyle disciplīnas sacensības. Latviešu speciālisti no uzņēmuma We Build Parks.com (WBP) sadarbībā ar ilggadējo vācu partneri Schneestern Dienvidkorejā atrodas jau piekto nedēļu.

WBP grupas komanda no Baltic Snowpark Agency jau vairāk nekā mēnesi atrodas Dienvidkorejā, kur izbūvēja slopestyle trasi šā gada Ziemas Olimpiskajām spēlēm, kas notiek no 9. līdz 25. februārim. Darbi noritējuši bez aizķeršanās, izbūvētās platformu aprises ir milzīgas un sastāv no vairākām unikālām konstrukcijām.

Ar prieku pastāstījām mūsu ceļu no snovošanas piemājas pļavās līdz Olimpiskajai trasei.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns un Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins piektdien sarokojās pāri Militārās demarkācijas līnijai, kas šķir abas valstis, veicot šo simbolisko un vēsturisko žestu pirms viņu samita.

«Es priecājos jūs satikt,» Muns sacīja Kimam pirms tam, kad Kims pārkāpa šo līniju, kļūdams par pirmo Ziemeļkorejas vadītāju, kurš spēris kāju Dienvidkorejā kopš 1953.gada pamiera, ar kuru beidzās Korejas karš.

Kims un Muns pēc tam uz īsu brīdi iegāja Ziemeļkorejas teritorijā, bet vēlāk devās uz samita norises vietu – Miera namu Panmundžomas pamiera ciema dienvidu pusē. Šis būs trešais samits starp Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas vadītājiem kopš Korejas kara beigām 1953. gadā.

Abu līderu tikšanās, protams, iepriekš tika rūpīgi izplānota. Abu valstu amatpersonas trīs dienas uz robežas plānoja un izmēģināja teju katru līderu soli. Bet pat ar visu to sastapšanās mirklis bija pārsteidzošs kontrasts atmosfērai, kas abu valstu starpā valdīja pirms gada, kad Ziemeļkoreja izmēģināja tālas darbības raķetes un apmainījās ar apvainojumiem ar Savienotajām Valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ziemeļkoreja aicina ārzemniekus pamest Dienvidkoreju, apgalvojot, ka karš ir neizbēgams

Jānis Rancāns, 09.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļkoreja aicinājusi visus ārvalstu tūristus un kompānijas pamest Dienvidkorejas teritoriju, apgalvojot, ka abas valstis atrodas uz kodolkara sliekšņa.

Komunistiskais režīms izplatījis paziņojumu, kurā norāda, ka situācija Korejas pussalā pietuvojusies kodoltermiskajam karam. «Kara gadījumā mēs nevēlamies, lai ciestu Dienvidkorejā dzīvojošie ārzemnieki,» teikts Ziemeļkorejas paziņojumā. Komunistiskais režīms aicinājis visas Dienvidkorejā strādājošās ārvalstu organizācijas, kompānijas un tūristus nekavējoties veikt evakuācijas pasākumus.

Aizvadītās nedēļas nogalē Ziemeļkoreja brīdināja, ka kara gadījumā nebūs spējīga garantēt ārvalstu vēstniecību drošību.

Tikmēr analītiķi un valstu valdības norāda, ka nekas neliecina par Ziemeļkorejas gatavošanos militārām darbībām - ASV un Dienvidkoreja norāda, ka neesot novērojušas pazīmes, kuras signalizētu par ievērojamu Ziemeļkorejas armijas pārvietošanos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Renault-Nissan Aliance ieguldīs 160 milj. ASV dolāru Dienvidkorejā

Gunta Kursiša, 27.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Renault-Nissan Alliance plāno investēt 160 miljonus dolāru Dienvidkorejā, cerot palielināt ražošanas kapacitāti par 80 tūkst. Nissan Rouge vienībām, kas ir viens no «Renault Samsung Motors atdzimšanas plāna» punktiem.

Investīcijas ir daļa no kompānijas starptautiskās stratēģijas ieviešanas plāna, kas paredz arī Renault Samsung Motors ražošanas palielināšanu Busanas rūpnīcā. Kompānija cer rūpnīcā sasniegt konkurētspējīgas izmaksas un pēc tam uzsākt jaunu modeļu ražošanu Dienvidkorejas un eksporta tirgiem, informē kompānijas pārstāvji, uzsverot, ka Dienvidkoreja ir «Renault paplašināšanās atslēga».

Paredzams, ka krosovera Nissan Rouge ražošana Busanā, Korejā, tiks uzsākta 2014. gadā. Šogad rūpnīcā plānots saražot 180 tūkst. dažādu modeļu automašīnas pārdošanai Dienvidkorejā, kā arī eksportam uz 60 citām valstīm. Busanas ražošanas kapacitāte patlaban ir 300 tūkst. automašīnu gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Japānas un Dienvidkorejas tirdzniecības nesaskaņas var paaugstināt tehnoloģiju cenas

LETA, 11.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Diplomātiskās nesaskaņas ar Japānu apdraud viedtālruņiem un datoriem paredzētu detaļu ražošanu Dienvidkorejā, un analītiķi brīdina, ka tas var negatīvi ietekmēt globālo tehnoloģiju tirgu un paaugstināt cenas patērētājiem.

Japānas valdība pagājušajā nedēļā paziņoja, ka ierobežos trīs Dienvidkorejas mikroshēmu un viedtelefonu nozarei nozīmīgu ķimikāliju eksportu, ņemot vērā vairāku desmitgažu ilgās nesaskaņas par dienvidkorejiešu piespiedu nodarbinātību Japānā Otrajā pasaules karā.

Turklāt, par cik šai problēmai tuvākajā laikā nav gaidāms atrisinājums, pastāv bažas, ka tā varētu arī aizkavēt 5G tehnoloģiju un salokāmu ekrānu ieviešanu.

Lai arī Dienvidkorejai ir nepieciešamo detaļu rezerves, jau trīs mēnešu laikā varētu tikt novērots to deficīts, skaidro analītiķi.

Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins šo nodēvējis par vēl nepieredzētu ārkārtēju situāciju un aicinājis uzņēmumu vadītājus sagatavoties plašai krīzei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ASV brīdina Ziemeļkoreju par pietuvošanos «bīstamai robežai»; Ziemeļkoreja nogādā raķetes šaušanas pozīcijās

Jānis Rancāns, 11.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļkoreja strauji tuvojas «bīstamai robežai», pēc pēdējo nedēļu kareivīgās komunistiskā režīma retorikas un pirms gaidāmajiem Phenjanas rakešu izmēģinājumiem, paziņojis ASV Aizsardzības sekretārs Čaks Hagels. Tikmēr Ziemeļkoreja jau nogādājusi izmēģināšanai paredzētās raķetes šaušanas pozīcijās.

«Viņu rīcība un paziņojumi nav palīdzējuši atrisināt nokaitēto situāciju,» sacīja Č. Hagels, norādot, ka ASV un tās sabiedrotie vēloties redzēt, ka Ziemeļkorejas sāk atturēties no agresīvas rīcības, taču, ja tas nenotiks - «mūsu valsts ir pilnībā gatava tikt galā ar jebkuru ārkārtas situāciju». «Lai aizsargātu valsti un mūsu sabiedrotos, mēs varam tikt galā ar jebkuru darbību, kuru īstenos Ziemeļkoreja,» sacīja ASV Aizsardzības sekretārs.

Trešdien Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija pavēstīja, ka Ziemeļkoreja ir sagatavojusies jaunas raķetes izmēģinājumam, kas var notikt jebkurā brīdī. Japānas Aizsardzības ministrija ceturtdien nākusi klajā ar paziņojumu, ka Ziemeļkorejas raķetes ir nogādātas šaušanas pozīcijās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piecu padomu izpilde jaunajai valdībai var nest vairāku miljardu eiro vērtu eksporta apjoma pieaugumu vēl šī Saeimas sasaukuma laikā, intervijā Dienas Biznesam pauda Latvijas Eksportētāju asociācijas The Red Jackets valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Tiknuss.

Energoneatkarība, zaļais koridors eksportētājiem, investīcijas eksportējošajos uzņēmumos, atbalsts infrastruktūras sakārtošanai un Latvijas veiksmes stāstu valstiska popularizēšana, pēc viņa domām, dos drīzu efektu un palīdzēs ātrāk pārvarēt recesiju.

Fragments no intervijas

Vispirms jāsaprot atskaites punkts. Piemēram, ja paraugāmies uz eksportu kopumā, cik ļoti atpaliekam no Lietuvas? Cik daudz uzņēmumu eksportē, un cik ir lielu eksportētāju?

Latvijā 68% no IKP veido eksports. Lietuviešiem tas ir tuvu pie 83% no IKP. Proti, arī tas, kas ienāk budžetā, vismaz par divām trešdaļām ir saistīts ar eksportējošu uzņēmumu darbību. Tas, cik šeit ieved naudas, ir vienīgais pretsvars importam.Latvijā ir aptuveni 101 tūkstotis ekonomiski aktīvo uzņēmumu, no kuriem seši tūkstoši ir eksportējoši. Tie ir naudas importētāji, tie, kas veido mūsu IKP ieņēmumu daļu. 1800 uzņēmumu no šiem sešiem tūkstošiem veido 60% no kopējā eksporta, tos arī varētu dēvēt par lielajiem. Neviena attīstīta valsts nav radusies bez pamatuzdevuma eksportēt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Tikai aptuveni simts kilometrus no jaunuzbūvētajām ēkām, kas kalpos lielajam sporta notikumam, meklējams pilnīgs pretstats.

No 9. līdz 25.februārim Phjončhanā, Dienvidkorejā norisināsies 2018.gada ziemas Olimpiskās spēles, sportistiem sadalot 102 medaļu komplektus 15 dažādos sporta veidos.

Olimpiskās spēles - dārgs prieks

Tikai aptuveni simts kilometrus no jaunuzbūvētajām ēkām, kas kalpos lielajam sporta notikumam, meklējams pilnīgs pretstats - pamests un aizmirsts savulaik populārs slēpošanas kūrorts. Tas atgādina faktu, ka ziemas Olimpiskajām spēlēm uzbuvēto ēku izmantošana nākotnē joprojām ir neskaidra.

Bijušais slēpošanas kūrorts, kas atrodas netālu no Ziemeļkorejas robežas, durvis slēdza 2006. gadā, esot pieredzes bagātākais visā Dienvidkorejā. Tā noriets saistāms ar slēpošanas popularitātes kritumu valstī un šis fenomens nekur nav zudis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļkoreja piedraudējusi veikt «atriebjošus pasākums bez brīdinājuma», ja vien nesaņems oficiālu Dienvidkorejas atvainošanos par «naidīgām darbībām», kas aizskārušas komunistiskā režīma cieņu.

Jaunākās Ziemeļkorejas dusmu izpausmes izraisījuši ielu protesti Dienvidkorejā, kad konservatīvie politiskie spēki sarīkoja demonstrāciju pret komunistisko režīmu, dedzināja valsts līderu - Kima Irsena, Kima Čenira un Kima Čenuna - attēlus un aicināja uzsākt sarunas starp abām Korejām.

Ziemeļkoreja uzsver, ka nedēļas nogalē atzīmējusi valsts dibinātāja Kima Irsena dzimšanas dienu. «Ja [Dienvidkorejas] marionešu valdība patiešām grib uzsākt dialogu, viņiem jāatvainojas par visām pret Ziemeļkoreju vērstajām naidīgajām darbībām, gan lielām, gan arī mazām,» pauda komunistiskais režīms, nosaucot protesta akcijas par «zvērīgu noziegumu».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvieši, kuri jau daudzus gadus zem nosaukuma Baltic Snowpark Agency Baltijā un citur pasaulē veido sniega un citu ekstrēmo sporta veidu trases, būvēs snovborda trasi olimpiskajām spēlēm Dienvidkorejā.

«Pagājušajā gadā mēs bijām Dienvidkorejā, kur būvējām Pasaules kausa trasi, un, kas interesanti, tad šī trase bija arī kā testa pasākums olimpiskajām spēlēm,» intervijā LNT raidījumam 900 sekundes stāstīja "Baltic Snowpark Agency" (SIA BSA Projects) vadītājs Jānis Jansons.

Viņš norādīja, ka bija sarežģīti laika apstākļi - bija vētras un tad, kad viss jau bija uzbūvēts, viss salija, tad viss bija ledū sasalis. Pagājušajā gadā mēs bijām Dienvidkorejā, kur būvējām Pasaules kausa trasi, un, kas interesanti, tad šī trase bija arī kā Pat alpīnisma dzelkšņus nevar iedurt iekšā. Tūlīt treniņi, visas olimpiskās delegācijas cilvēki jau sabraukuši skatīties,» atcerējās Jansons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Dienvidkoreja kontrolēs eksportu uz Baltkrieviju un aizliedz darījumus ar Krievijas centrālo banku

LETA--AFP, 07.03.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienvidkoreja kontrolēs eksportu uz Baltkrieviju, kas atbalsta Krieviju karā pret Ukrainu, svētdien paziņojusi Dienvidkorejas Ārlietu ministrija.

Ministrija norādīja, ka Baltkrievijai tiks piemēroti līdzīgi pasākumi kā Krievijai, bet detalizētāk nepaskaidroja.

Dienvidkoreja pagājušajā mēnesī paziņoja, ka pastiprinās eksporta kontroli attiecībās ar Krieviju, aizliedzot stratēģisku preču sūtījumus, un pievienosies Rietumvalstīm finanšu darījumu apturēšanā ar vairākām lielākajām Krievijas bankām.

"Mūsu valdība šodien nolēma īstenot eksporta kontroles pasākumus arī pret Baltkrieviju, ņemot vērā, ka Baltkrievija efektīvi atbalsta Krievijas iebrukumu Ukrainā," teikts Dienvidkorejas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Savukārt pirmdien Dienvidkoreja paziņoja, ka aizliegs visu darījumu veikšanu ar Krievijas centrālo banku, ņemot vērā Maskavas īstenoto iebrukumu Ukrainā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļkoreja raķešu izmēģinājumu, kuru gaidot palielinājies sasprindzinājums Korejas pussalā, varētu veikt aprīlī vai arī jūlijā, pavēstījusi Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija.

Dienvidkorejas izlūkdienests arī atklājis, ka komunistiskais režīms uz savu austrumu piekrasti pārvietojis jaunas balastiskās raķetes. Iepriekš vairāki eksperti prognozēja, ka Ziemeļkoreja veiks raķešu izmēģinājumu ap 15. aprīli – laiku, kad režīms svin valsts dibinātāja Kima Irsena dzimšanas dienu.

Pastāv arī bažas, ka Ziemeļkoreja raķešu izmēģinājumu varētu veikt arī 25. aprīlī (armijas dibināšanas gadadienā), vai 30. aprīlī, kad noslēgsies ASV un Dienvidkorejas kopīgās mācības. Vēl viens iespējamais datums ir 27. jūlijs, kad 1953. gadā tika noslēgts pamiers, ar kuru tika izbeigts Korejas karš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sports

FOTO: Gatavošanās, iespējams, aukstākajai Olimpiādei vēsturē

Zane Atlāce - Bistere, 05.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau šo piektdien, 9.februārī Dienvidkorejas pilsētā Phjončhanā tiks atklātas XXIII Ziemas olimpiskās spēles un pilsētā vēl noris pēdējie sagatavošanās darbi tām.

Spēļu nevainojamu norisi apdraud lielais aukstums, kas iestājies pilsētā – pašlaik tur ir aptuveni mīnus 20 grādu liels sals. Sinoptiķi prognozē, ka spēļu atklāšanas dienā varētu būt par desmit grādiem siltāks. Taču, pat jā tā notiks, ir lielas iespējas, ka Phjončhanas olimpiskās spēles varētu būt vienas no aukstākajām vēsturē, vēsta ārvalstu mediji.

Jau vēstīts, ka Olimpiāde Dienvidkorejā notiks no 9. līdz 25.februārim, sportistiem sadalot 102 medaļu komplektus 15 dažādos sporta veidos.

Lasi Vēl:

Olimpiskais ciemats Dienvidkorejā

FOTO: Dienvidkorejas sporta būvju krasie pretstati

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienvidkorejā protestētāji saistībā ar Phenjanas kodolizmēģinājumu izgāzuši savas dusmas uz Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna attēlu, to plēšot un dedzinot, vēsta euronews.

Galvaspilsētā Seulā protestējuši apmēram 20 cilvēki, nosodot Ziemeļkorejas rīcību, kas notiek par spīti ANO rezolūcijām.

Viens no protestētājiem medijiem stāstījis: «Mēs nevaram pieļaut Ziemeļkorejas kodolieročus. Mēs esam šeit, lai mudinātu cilvēkus Dienvidkorejā sadarboties, lai ziemeļus padarītu pilnībā kodolbrīvus.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienvidkorejā AS Latvijas kuģniecība meitas uzņēmums SIA LSC Shipmanagement (LSCSM) papildinājis savu pilnā tehniskajā pārraudzībā esošo floti ar jaunuzbūvēto kuģi Elandra Oak, informē uzņēmuma pārstāvji.

Jaunais tankeris Elandra Oak ir paredzēts naftas produktu un ķīmisko vielu pārvadājumiem. Tā kopējais garums ir 183 metri un kravnesība – 49 999 tonnas.

AS Latvijas kuģniecība valdes priekšsēdētājs Roberts Kirkups (Robert Kirkup) informē: «Šajā gadā LSCSM papildina savu tehniskajā pārraudzībā esošo floti ar trešo kuģi, kas pierāda ne tikai uzņēmuma augsto novērtējumu starp kuģu tehnisko menedžeru kompānijām visā pasaulē, bet īpaši izceļ mūsu apkalpes un kuģu vadības komandu augsto profesionalitāti. Flotes papildinājums ir svarīgs notikums, jo tas dod iespēju uzņēmumam palielināt darba vietu skaitu kā krastā, tā jūrā.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienvidkorejas kompānija Samsung gada pirmo ceturksni noslēgusi ar rekordaugstu peļņas kāpumu. Gada griezumā Sasmung peļņa palielinājusies par 42%, kas saistīts ar labajiem viedtālruņu tirdzniecības rezultātiem.

Gada pirmo ceturksni Samsung noslēgusi ar neto peļņu 6,4 miljardu ASV dolāru apmērā, teikts kompānijas izplatītajā paziņojumā. Laika posmā no šā gada janvāra līdz martam par 17% palielinājies kompānijas apgrozījums, sasniedzot aptuveni 50 miljardus ASV dolāru.

Kompānija gan norāda, ka gada pirmajā ceturksnī nedaudz samazinājās globālais viedtālruņu pieprasījums, tomēr tās pamatprodukti ļāvuši palielināt tirgus daļu. Tāpat Samsung paudusi cerības, ka tās jaunākais viedtālrunis Galaxy S4, kura tirdzniecība piektdien tiek uzsākta Dienvidkorejā, uzrādīs vēl labākus pārdošanas rādītājus nekā priekšgājējs S3. Sākot ar S4 nonākšanu tirdzniecībā, Samsung iecerējusi katru mēnesi pārdot desmit miljonus šo viedtālruņu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļkoreja sekmīgi veikusi tālas darbības raķetes veiksmīgu izmēģinājumu, kurš, kā apgalvo komunistiskā valsts, orbītā nogādājis satelītu. Ziemeļkorejas darbības nosodījušas tās kaimiņvalstis. Aplēses liecina, ka valsts šogad savai kosmosa programmai iztērējusi 1,3 miljardus ASV dolāru.

Ziemeļkoreja apgalvo, ka orbītā nogādājusi meteoroloģisko satelītu, tomēr ASV, Dienvidkoreja, Japāna u. c. valstis uzskata, ka valsts patiesībā veikusi raķetes izmēģinājumu, kas spētu dot triecienus teritorijā līdz pat Kalifornijai un apdraudēt tādas pilsētas kā Losandželosa. Satraukumu par Ziemeļkorejas raķetes izmēģinājumu paudušas arī Krievija un Ķīna, kas tradicionāli pret noslēgto valsti ir noskaņotas labvēlīgāk.

Raķetes starts ticis pieskaņots pirmajai gadadienai kopš Ziemeļkorejas ilglaicīgā līdera Kima Čenira nāves, kurš mira aizvadītā gada decembrī.

Paredzams, ka ASV, Dienvidkoreja un Japāna centīsies panākt stingrākas ANO Drošības padomes sankcijas pret Ziemeļkoreju, vēsta AP. Patlaban noteiktās sankcijas pret Ziemeļkoreju liedz valstij iegādāties materiālus, kas nepieciešami raķešu tehnoloģiju un kodolieroču attīstīšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Dienvidkorejieši, aizejot no svarīga kopprojekta ar Ziemeļkoreju, ņem līdzi visu, ko vien var

Jānis Rancāns, 29.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienvidkorejas un Ziemeļkorejas kopīgi izveidoto Kesongas industriālo kompleksu sākuši pamest pēdējie dienvidkorejiešu pārstāvji, tādējādi pilnībā pārtraukts darbs vienā no svarīgākajiem pārrobežas projektiem starp abām Korejām.

Kesongas industriālais komplekss tika izveidots pirms desmit gadiem un kalpoja par simbolu abu Koreju sadarbībai. Ziemeļkoreja iepriekš nāca klajā ar dažādiem pret Dienvidkoreju un ASV vērstiem draudiem, tādējādi saasinot situāciju pussalā.

Aprīļa sākumā Ziemeļkoreja pavēstīja, ka no Kesongas industriālā kompleksa atsauks savus strādniekus, kā arī aizliegs tajā ierasties Dienvidkorejas strādniekiem. Komunistiskā režīma oficiālā ziņu aģentūra KCNA pauda uzskatu, ka dienvidi kompleksu izmantojot konfrontāciju organizēšanai un īstenošanai. Minētais industriālais komplekss ar darba vietām nodrošināja ap 50 tūkstošiem ziemeļkorejiešu un valstij ļauj nopelnīt miljoniem ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgā veidos Samsung pētniecības un attīstības centru

Zane Atlāce - Bistere, 14.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa un uzņēmuma Samsung vadības tikšanās laikā Seulā puses vienojās par Samsung pētniecības un attīstības centra pakāpenisku izveidošanu Rīgā, informē Valsts prezidenta kancelejā.

Valsts prezidents, tikšanās laikā atzinīgi novērtēja līdzšinējo Samsung darbību Latvijā, attīstot Latvijas jauniešu digitālās prasmes.

«Latvijas valdība, IKT nozare un zinātnieki ir vienojušies un kopīgi strādā, lai panāktu izrāvienu Latvijas ekonomikā, digitalizācijas ceļā nodrošinot plašu valsts rīcībā esošo datu pieejamību un sekmējot to izmantošanu komerciālos nolūkos. Panāktā vienošanās ar Samsung par pētniecības un attīstības centra izveidošanu Rīgā gan veicinās Latvijas un Dienvidkorejas sadarbību IKT jomā, gan arī sniegs atbalstu Latvijas virzībai uz šo izvirzīto mērķi,» atzina Raimonds Vējonis.

Tikšanās piedalījās Samsung Globālo attiecību prezidents Kims Vonkjons un vecākais viceprezidents Kims Vodžuns, kā arī Samsung Electronics pārstāvniecības Baltijas valstīs prezidents Bjunhi Čoiss.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļkoreja paziņojusi par plānu anulēt ar Dienvidkoreju noslēgto neuzbrukšanas paktu, tādējādi reaģējot uz stingrākām ANO sankcijām pret komunistisko režīmu. Tikmēr Dienvidkoreja piedraudējusi, ka veiks stingrus pretpasākumus, ja tiks apdraudēta tās pilsoņu drošība.

Februārī Ziemeļkoreja veica kodolizmēģinājumu, uz kuru reaģējot ANO Drošības padome pieņēma jaunas pret komunistisko režīmu vērstas sankcijas. Sankciju ietvaros paredzēts stingrāk vērsties pret Ziemeļkorejas diplomātu aktivitātēm, naudas pārskaitījumiem un komunistiskajai valstij liegt importēt luksusa preces.

Sankcijas tika pieņemtas vienbalsīgi un par tām balsojusi arī Ķīna, kas iepriekš parasti pret Ziemeļkoreju izturējās iecietīgi. Lai gan ASV jau pavēstījusi, ka jaunie ierobežojumi Ziemeļkorejai «kodīs sāpīgi», izskanējusi arī kritika, ka ar tiem nekas netiks panākts, jo pret režīmu arī iepriekš noteiktās sankcijas netraucējušas izstrādāt raķešu tehnoloģijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Dienvidkoreja gatavojas noteikt Porsche, BMW un Nissan automašīnu tirdzniecības aizliegumu valstī

LETA--AFP, 30.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienvidkoreja varētu aizliegt autobūves uzņēmumu Porsche, BMW un Nissan atsevišķu modeļu tirdzniecību valstī un piemērot kompānijām naudassodu 6,5 miljardu vonu (5,2 miljonu eiro) apmērā saistībā ar izmeklēšanu attiecībā uz automobiļu kaitīgo izmešu dokumentāciju.

Dienvidkoreja izmeklēšanu saistībā ar vides aizsardzības atbilstības sertifikāciju importētām mašīnām sāka pēc tam, kad Vācijas Volkswagen pērn septembrī atzina, ka pasaulē līdz pat 11 miljoniem automašīnu aprīkoti ar konkrētu dīzeļdzinēju tipu, kam uzstādīta kaitīgo izmešu falsificēšanas programmatūra.

Dienvidkorejas valdība otrdien paziņoja, ka tā atklājusi sertifikācijas neatbilstības desmit valstī pārdotiem modeļiem - diviem Nissan, vienam BMW un septiņiem Porsche modeļiem -, un autoražotājiem gatavojas piemērot naudassodu, kas kopumā sasniegs 6,5 miljardus vonu.

«Mēs ļausim Nissan un BMW paskaidrot savu nostāju lietas izskatīšanā un iesniegt likumīgu sūdzību, ja tiks apstiprinātas neatbilstības,» norāda Dienvidkorejas Vides ministrijas pārstāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru