Dzīvesstils

Dizaina ikona: Žans Pruvē, modernists ar burvju kalēja rokām

Lana Jūra, speciāli DB, 14.09.2018

Pruvē agrīnais šedevrs - Cité atpūtas krēsls (1930) pelēkā krāsu gammā ar ādas jostu roku balstiem, kas radīts Cité Universitaire studentu zāles konkursa projektam.

© Vitra

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iespējams tāpēc, ka nebija ieguvis akadēmisko izglītību arhitektūrā vai inženierzinātnēs, viņš pats nemēdza sevi pozicionēt kā arhitektu, dizaineru vai inženieri. Viņam patika fabrikas meistara nominācija.

Taču visās augstākminētajās disciplīnās viņš darbojās ar izcilību, dziļām zināšanām un talantu. Viņa sacītais – nekad nedizainēt to, ko nevar izgatavot – atspoguļo modernisma estētikas ģenētisko kodu. Viņa vizuālā tēla iezīme – īss militārā stila matu griezums. Žans Pruvē (Jean Prouvé) – cilvēks, kuram piedēvē franču otrā lielākā modernista pēc Lekorbizjē statusu un kura vārds šodien spoži mirdz pagājušā gadsimta franču arhitektūras un dizaina slavenību zvaigznājā.

Lai gan Francijā Pruvē personība un darbi allaž bijuši pazīstami un leģendām apvīti, viņa modernisma stila mēbeles, kas kļuvušas par dizaina ikonām, savu atdzimšanu un globālās sabiedrības uzmanību iemantoja pēc 2002.gada, kad to ražošanu, sadarbojoties ar Pruvē fondu un ģimeni, uzsāka zīmols Vitra. Kā uzsver viņa daiļrades pētnieki, mēbeļu izveidē Pruvē nekoncentrējās uz formu. Viņa dizainā forma izriet no izgatavošanas tehnoloģijas, materiāla un konstrukcijas simbiozes, kas saskan ar leģendārā amerikāņu dueta Īmsu pieeju.

Interpretējot Lekorbizjē ideju par dzīvojamo telpu kā mašīnu, savu ēku un mēbeļu dizainā Pruvē iedvesmojās no lidaparātu estētikas un itin bieži izmantoja to konstrukcijas principus. Par kulta un kolekcionāru medību objektiem šodien kļuvušas ne tikai Pruvē mēbeles, bet arī savulaik Francijas strādniekiem un karavīriem, kā arī franču kolonijām Āfrikā veidotās saliekamās mājas, kas ik pa laikam uzmirdz nozīmīgākajās dizaina izstādēs un pasaules vareno privātkolekcijās.

Visu rakstu Modernists ar burvju kalēja rokām lasiet piektdienas, 14.septembra laikrakstā Dienas Bizness!

Komentāri

Pievienot komentāru