Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

“Dzirciema aptieka” Rīgā saņēmusi pasaules arhitektūras un dizaina balvu “Prix Versailles 2021”.

Aptiekas eksterjers atzīts par labāko pasaulē 2021. gadā objektu kategorijā "Veikali", Db.lv informēja arhitekts Arnis Dimiņš.

Db.lv jau ziņoja, ka Baltijā vienīgā antroposofo zāļu izgatavotāja "Dzirciema aptieka" (SIA "Insbergs) pērn pārcēlās uz jaunām mājām - speciāli farmaceitiskās aprūpes pakalpojumu sniegšanai projektētu un būvētu modernu ēku, kurā vienkopus atrodas telpas tirdzniecībai, zāļu gatavošanai un arī semināriem medicīnas speciālistiem.

Aptiekas jaunās ēkas būvniecībai tika izmantots pašu un bankas "Citadele finansējums" 376 000 eiro apmērā.

Stiklotās ēkas būvniecībā izmantota pēc individuāla pasūtījuma izgatavota ārējā tērauda un alumīnija fasāde. Ēkai ir B klases energoefektivitātes pakāpe.

Kā raksturo arhitekts - šī aptieka nav tikai vienkārši ēka, bet drīzāk kā brīvstāvošs paviljons un vides instalācija, — vienlaikus it kā atturīga un konceptuāli ļoti ieturēta būve, bet reizē no apkārtējās pilsētvides krasi atšķirīga un atraktīva, jau pa gabalu vēstot par ēkas saturu.

Dzirciema aptieka pārceļas uz īpaša dizaina ēku  

Baltijā vienīgā antroposofo zāļu izgatavotāja "Dzirciema aptieka" (SIA "Insbergs) pārcēlusies...

Aptiekas arhitektoniskais risinājums ir tapis kā savdabīgs kompromiss pārrunu procesā ar atbildīgo institūciju pilsētbūvniecības speciālistiem. Lai kompensētu pilsētbūvnieciskā mēroga trūkumus, ēkas koptēlam tika izvirzītas virkne arhitektoniski kompozicionālas prasības ar mērķi – jaunajam būvapjomam maksimāli atšķirties no tradicionālās mazstāvu fona apbūves.

Ievērtējot jaunbūves novietni, kas vizuāli un funkcionāli uztveras kā neliels pilsētas skvērs, koncepcijas pamatā ir publiskai ārtelpai raksturīgas instalācijas veidošana. Ažūru sešpadsmitstūra metāla konstrukciju grozu divu stāvu augstumā tika paredzēts piepildīt ar nepieciešamo aptiekas funkciju. Lai nodrošinātu jaunveidojamā objekta sekmīgu funkcionēšanu, instalācija tika veidota ar atsauci uz farmāciju, kas būtu viegli atpazīstams jaunbūves koptēls zāļu un citu medikamentu potenciālajiem pircējiem. Ēkas fasādes instalācijas karkasam kā modulis izmantots tradicionālais aptiekas simbols – krusts, kas atkarībā no iekštelpu plānojuma tiktu atstāts atvērts vai pildīts ar perforētiem alumīnija paneļiem.

Ēkas nesošā konstrukcija pamatā balstīta uz četrām dzelzbetona kolonnām ēkas vidus daļā, kas ļauj ēkas perimetru pilnībā pakārtot fasādes instalācijas parametriskajam rakstam.

Ēkas fasādes instalācija ir ne tikai dizainisks parametriskās arhitektūras elements, bet arī ēkas izkārtne. Laika posmos, kad nav intensīvs Saules izgaismojums fasādē atsevišķi krusti tiek izgaismoti ar iebūvētu LED apgaismojumu koši zaļā krāsā. Fasādes instalācija ievērojami uzlabo arī ēkas energoefektivitātes rādītājus un, neskatoties uz plašajiem stiklotajiem atvērumiem ēkas pamatfasādē, pēc faktiskā energoefektivitātes aprēķina – tā ir gandrīz 0 enerģijas patēriņa ēka.

Ēkas arhitekts ir Arnis Dimiņš no "Substance" savukārt būvniecības darbus veica uzņēmums "Fiberglass" Edvīna Guršpona un Raita Jirgena vadībā.

Komentāri

Pievienot komentāru