Jaunākais izdevums

Igaunijas pasta uzņēmums Eesti Post plāno piedāvāt savus pakalpojumus klientiem Lietuvā un Latvijā, vēstī avīze Postimees.

Eesti Post valdes priekšsēdētājs Āvo Karmas paziņoja, ka Latvijā uzņēmums piedāvās loģistikas un kurjerpasta pakalpojumus, taču pēc viņa teiktā spriežot, vēl nav izlemts, vai kompānija tos nodrošinās patstāvīgi vai kopā ar kādu vietējo partneri. Latvijas un Lietuvas tirdzniecības centros Eesti Post vēlas izveidot sūtījumu pieņemšanas punktus.

Darbības paplašināšanā Baltijas tirgū Eesti Post plāno investēt ap 7 milj.latu. Postimees raksta, ka 2010.gada sākumā uzņēmums ir sācis nodrošināt sūtījumu piegādi no interneta veikaliem, atvēris jaunu interneta vietni biznesa klientu apkalpošanai, kā arī pilnībā pārgājis uz elektroniskiem norēķiniem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija ir kļuvusi par trešo Baltijas valsti un astoto Eiropas valsti, kurā durvis vaļā vēris ukraiņu loģistikas uzņēmuma Nova Post klientu centrs.

"Jau 22 gadus Nova Post ir bijis uzticams atbalsts ukraiņiem, lai kur viņi atrastos, - jo īpaši kara laikā. Pagājušajā nedēļā mēs piedzīvojām lielu traģēdiju - Krievijas raķetes triecienā Nova Post šķirošanas centram Harkivā gāja bojā seši mūsu darbinieki. Taču mums ir jāturpina strādāt, jo miljoniem cilvēku gan Ukrainā, gan ārvalstīs ir atkarīgi no mūsu darba. Šodien atklājam Nova Post klientu centru Latvijā, lai apvienotu tos, kurus šķīris karš un robežas, lai viņi viegli un ātri varētu nosūtīt daļu sava siltuma, rūpju un atbalsta Ukrainai," stāsta Oleksandrs Lisovecs (Oleksandr Lysovets) Nova Post vadītājs Eiropā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS "Eesti Post" vienīgā akcionāra ārkārtas pilnsapulcē apstiprināti stratēģiskās attīstības plāni nākamajiem pieciem gadiem. Viens no sapulcē pieņemtajiem lēmumiem ir uzņēmuma informācijas biznesa (e-rēķinu) nodalīšana, izveidojot meitasuzņēmumu "Finbite OÜ", kas no 2021. gada 1. janvāra turpinās piedāvāt pakalpojumus infoloģistikas biznesa jomā.

Sākot ar jauno gadu, elektronisko rēķinu platforma, kas līdz šim bija zināma kā "Omniva" rēķinu centrs, darbosies jau zem "Finbite" zīmola. "Finbite" atdalīšanas procesu nodrošina uzņēmuma juridiskais partneris "KPMG Law".

Par "Finbite OÜ" valdes locekli iecelts bijušais "Eesti Post" valdes loceklis Ahto Pērls (Ahto Pärl). "Esmu pārliecināts, ka infoloģistikas bizness kā atsevišķs uzņēmums spēs ievērojami efektīvāk apkalpot klientus un, to darot, piedāvāt viņiem lielāku pievienoto vērtību," komentēja A.Pērls.

"Eesti Post" uzraudzības padomes priekšsēdētājs Stens Soosaārs (Sten Soosaar) piebilda, ka, "ņemot vērā "Eesti Post" plānus koncentrēties uz kvalitatīvu pasta pakalpojumu attīstību, lēmums par "Finbite" nodalīšanu no uzņēmuma galvenās darbības jomas tika pieņemts, lai e-rēķinu bizness turpmāk saņemtu visu tam nepieciešamo uzmanību."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada janvārī Aktsiaselts Eesti Krediidipank jauno īpašnieku padome, ņemot vērā bankas jauno stratēģiju, pieņēma lēmumu slēgt Aktsiaselts Eesti Krediidipank Latvijas filiāli un pievērsties turpmākai bankas pakalpojumu sniegšanai vienīgi Igaunijas tirgū.

Aktsiaselts Eesti Krediidipank Latvijas filiāle darbosies līdz šī gada 15.jūnijam, tomēr no šī gada 31.marta Latvijas filiāle vairs nepiesaistīs jaunus klientus un nepieņems jaunus noguldījumus. Visiem esošajiem Latvijas filiāles klientiem tiks veikta esošo noguldījumu un norēķinu kontos esošo naudas līdzekļu atmaksa. Izmaiņas neskars Aktsiaselts Eesti Krediidipank Igaunijas klientus.

Atbilstoši Aktsiaselts Eesti Krediidipank Latvijas filiāles vadītaja Artūra Toma teiktajam, Latvijas filiāle apkalpo aptuveni 1200 klientu un viņiem līdz šī gada maija beigām būs iespēja novirzīt savu naudas plūsmu uz citām kredītiestādēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Igaunijas pasts pirmo pusgadu noslēdzis ar peļņu

Gunta Kursiša, 31.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas pasts (Eesti Post) šā gada pirmajā pusgadā nopelnījis 700 tūkstošus eiro, savukārt kompānijas ieņēmumi no uzņēmējdarbības veido 26,3 miljonus eiro jeb par 6% vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā laika posmā, Db.lv informēja uzņēmuma pārstāvji.

Uzņēmuma sūtījumu piegādes pakalpojumu apjoms minētajā laika posmā ir pieaudzis par 33%, e-pakalpojumu (elektronisko rēķinu) apjoms – par 24%, bet reklāmas pakalpojumu apjoms – par 16%.

Vēstuļu sūtījumu pakalpojumi ir samazinājušies par 8%, savukārt elektroniski nosūtīto dokumentu apjoms ir pieaudzis gandrīz 80 reizes.

Eesti Post finanšu rezultāti atbilst gaidītajiem un, lai sasniegtu nospraustos mērķus, uzņēmumam vēl vairāk jāpaplašina savu darbību gan Igaunijā, gan visā Baltijā, uzskata uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Āvo Kermas (Aavo Karmas). «Igaunijas Pasta mērķis ir kļūt par Baltijas e-tirdzniecības flagmani,» viņš pauda uzņēmuma ambīcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Paku terminālu tīkls Latvijā būs pieejams 2 - 3 mēnešu laikā. Papildu informācija sekos tuvākajā laikā,» tā uz biznesa portāla db.lv jautājumu par šī pakalpojuma piedāvāšanas plāniem mūsu valstī atbildēja Eesti Post.

Pagaidām igauņi nesniedz informāciju, kādā veidā notiks ienākšana Latvijas tirgū, piemēram, vai tiek veidota sadarbība ar kādu Latvijas uzņēmumu.

Kā skaidroja Eesti Post, pašapkalpošanās termināli Post24 tiek uzstādīti izdevīgās vietās - pie tirdzniecības centriem, degvielas uzpildes stacijās. Tie ir sasniedzami gan ar automašīnu, gan kājām, gan ar sabiedrisko transportu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Eesti Post apturēs pasta nodaļu slēgšanu Igaunijas lauku rajonos

LETA--BNS, 22.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas valsts pasta uzņēmums «Eesti Post» apturēs plānoto vairāku desmitu pasta nodaļu slēgšanu lauku rajonos, un šai problēmai tiks meklēts ilgtermiņa risinājums, pirmdien pēc tikšanās ar «Eesti Post» vadību paziņoja Igaunijas uzņēmējdarbības un informācijas tehnoloģiju lietu ministrs Tāvo Tammists.

«Par spīti tam, ka universālo pasta pakalpojumu apjoms gadu no gada samazinās, šiem pakalpojumiem ir svarīga socioreģionāla dimensija un to sniegšana atbilstošā kvalitātē ir svarīga visiem valsts iedzīvotājiem,» uzsvēris Tammists.

«Ir skaidrs, ka pasta tīkla reorganizācija Igaunijā ir ilgtermiņa process, kura ietekmi iepriekš vispusīgi un pamatīgi jāizanalizē. Šajā procesā noteikti jāiesaista arī vietējo pašvaldību un sabiedrības pārstāvji, lai atrastu kompromisa risinājumus, kuri apmierinātu visas puses,» norādīja ministrs.

Igaunijas Konkurences padome 11.oktobrī veica izmaiņas «Eesti Post» darbības licencē, samazinot minimālo pasta nodaļu skaitu, kuru darbību jānodrošina «Eesti Post», no 320 līdz 245.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas valsts pasta un loģistikas kompānijas «Eesti Post», kas strādā ar zīmolu «Omniva», zaudējumi janvārī-septembrī bijuši 700 000 eiro salīdzinājumā ar 300 000 eiro peļņu pagājušā gada pirmajos deviņos mēnešos, liecina kompānijas finanšu pārskats.

Kompānijas ieņēmumi janvārī-septembrī bijuši 89,9 miljoni eiro, kas ir par 18,4% vairāk nekā šajā laika posmā pērn.

«Eesti Post» operacionālie zaudējumi gada pirmajos deviņos mēnešos sasniedza 500 000 eiro. Sniegums bijis sliktāks nekā iepriekš prognozēts, un to ietekmēja jaunā loģistikas centra atvēršana pagājušā gada pēdējā ceturksnī un šķirošanas līnijas atklāšana šā gada pirmajos trīs mēnešos, kā arī daļējs algu palielinājums zemākā līmeņa darbiniekiem trešajā ceturksnī, skaidroja kompānija.

Uzņēmuma valde norādīja, ka Igaunijas valstij piederošās kompānijas rentabilitāte ir šā gada pirmajos deviņos mēnešos ir būtiski samazinājusies, jo ir krities darbības apjoms un palielinājušās darbaspēka un nolietojuma izmaksas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Eesti Post gada pirmajos astoņos mēnešos nopelnījis 1,8 miljonus eiro

Lelde Petrāne, 27.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Loģistikas un pasta pakalpojumu uzņēmuma Eesti Post ieņēmumi 2012. gada pirmajos astoņos mēnešos ir 32,4 miljoni eiro, no kuriem 1,8 miljoni eiro ir tīrā peļņa.

Peļņa no pamatdarbības pirmajos astoņos gada mēnešos bija 1,72 miljoni eiro, savukārt peļņa no līdzekļu pārskaitījumiem sasniedza 75 000 eiro.

Salīdzinājumā ar 2011. gadu pirmajos astoņos mēnešos apgrozījums pieaudzis par 9,8%; apgrozījums no pasta pakalpojumu pārdošanas pieaudzis par 22,5%, bet apgrozījums no loģistikas pakalpojumiem – par 21,6%. Salīdzinājumā ar 2011. gadu informācijas loģistikas apgrozījums ir gandrīz divkāršojies. Igaunijā izsūtīto vietējo vēstuļu daudzums samazinājies par aptuveni 11%, toties ieņēmumi no starptautiskiem projektiem ir palielinājušies. Ar periodiskajiem izdevumiem saistīto pakalpojumu ieņēmumi pieauguši par 1,2%, savukārt ieņēmumi no tiešās realizācijas kritušies par 7,4%, galvenokārt samazinoties adresēto sūtījumu apjomam. Ieņēmumi no finanšu pakalpojumiem kritušies par 29%, galvenokārt eiro valūtas maiņas dēļ pasta nodaļās, kas kalpo par galveno atskaites punktu salīdzinājumā ar 2011. gadu, kā arī tādēļ, ka samazinās pasta nodaļās izmaksāto pensiju apjoms.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Krievijas VTB savas akcijas Eesti Krediidipank pārdevusi par 0,8 miljardiem rubļu

LETA, 01.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas finanšu grupā VTB ietilpstošais uzņēmums BM-Bank janvārī sev piederošos 59,7% Igaunijas bankas Eesti Krediidipank akciju pārdevis par 0,8 miljardiem rubļu (13 miljoniem eiro), liecina grupas finanšu pārskats.

Banka paziņojusi, ka darījuma rezultātā tai radušies 0,1 miljarda rubļu zaudējumi.

VTB daļa Igaunijas bankā pārdota ar grupu nesaistītam investoram.

Eesti Krediidipank VTB īpašumā nonāca, kad grupa pārņēma Bank Moskvi (tagad BM-Bank). 2016.gada jūnijā BM-Bank direktoru padome izskatīja jautājumu par dalības Eesti Krediidipank izbeigšanu. VTB piederēja 59,7% Igaunijas bankas Eesti Krediidipank akciju. Pērn novembrī banka informēja, ka iesaistījusies sarunās par sev piederošo akciju pārdošanu.

2015.gadā BM-Bank pārskatā norādīja, ka, neskatoties uz to, ka tā kontrolē vairāk nekā pusi Eesti Krediidipank akciju, Igaunijas bankā tai nav kontroles. Krievijas banka iesaistījās tiesvedībās ar citiem Eesti Krediidipank akcionāriem, kā rezultātā tiesa atņēma VTB pārstāvjiem tiesības Eesti Krediidipank padomē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas valstij piederošā loģistikas kompānija Eesti Post, kas strādā ar zīmolu Omniva, investēs 16 miljonus eiro jaunā loģistikas centrā un ir izsludinājusi konkursu par 13 tūkstošu kvadrātmetru plaša loģistikas centra būvniecību.

Pieteikumus konkursā pieņems līdz 28.augustam, bet līgums ar uzvarētāju tiks parakstīs septembrī, informēja Eesti Post.

Konkursa uzvarētājs būvēs Omniva loģistikas centru, kā arī ārējos tīklus un ceļus, kas ar to savienoti.

Jaunajā loģistikas centrā, kuram jau ir izraudzītas pasaules līmeņa tehnoloģijas, tiks investēti apmēram 16 miljoni eiro, ieskaitot reģistrētā nekustamā īpašuma un šķirošanas tehnoloģiju izmaksas, informēja Eesti Post valdes loceklis Ansi Arumēls, piebilstot, ka jaunais centrs būs ilgtspējīgs arī pēc desmit un vairāk gadiem.

Plānots, ka jaunajam centram būs viens stāvs, tomēr mazākas biroju spārns būs izvietots divos stāvos. Ēkas ražošanas spārnā būs apmēram 200 darbavietu, bet biroja spārnā - 75 darbavietas. Omniva uz jauno loģistikas centru Raes pagastā netālu no Tallinas pārcelties plāno 2018.gada rudenī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas uzņēmums "Eesti Gaas" nepieciešamās atļaujas dabasgāzes sadales sistēmas operatora Latvijā AS "Gaso" iegādei cer saņemt šovasar, intervijā sacīja "Eesti Gaas" valdes priekšsēdētājs Marguss Kāsiks.

"Protams, ka atļaujas mēs saņemsim tad, kad saņemsim, jo mūsu spēkos nav to kaut kā ietekmēt. Tomēr es ceru, ja viss notiks kā plānots, nepieciešamās atļaujas mēs saņemsim jau vasarā. Tomēr, protams, prognozēt to ir sarežģīti. Pašlaik mums ir bijušas dažas tikšanās ar ministriju pārstāvjiem, lai iepazīstinātu ar savu darbību un izstāstītu, kas mēs esam," teica Kāsiks.

Taujāts par iemesliem, kādēļ "Eesti Gaas" nolēma iegādāties "Gaso", viņš pauda, ka pirmais ir vēlme paplašināt "Eesti Gaas" darbību.""Eesti Gaas" pirms septiņiem gadiem bija tādā pašā situācijā, kādā šodien ir "Latvijas gāze". Mēs bijām relatīvi mazs uzņēmums, kas strādāja tikai Igaunijā. Pēdējo gadu laikā, kopš mums ir jauni īpašnieki, jauns menedžments, mēs esam ievērojami auguši un, strādājam sākot no Somijas un beidzot ar Poliju," minēja Kāsiks, piebilstot, ka pamatā tā ir gāzes tirdzniecība, bet Igaunijā uzņēmums pārvalda arī gāzes sadales infrastruktūru, tādēļ zina, kā to darīt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Dubultojusies Eesti Post peļņa; palielinās algas darbiniekiem

Lelde Petrāne, 17.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas loģistikas uzņēmums Eesti Post, kas ir vienīgais universālais pasta pakalpojumu sniedzējs Igaunijā, aizvadīto finanšu gadu noslēdzis ar 2,52 miljonu eiro peļņu, liecina auditētie finanšu rezultāti.

2012.gadā uzņēmuma ieņēmumi bija 52,7 miljoni eiro, kas veidoja 9% pieaugumu pret iepriekšējo gadu, savukārt uzņēmējdarbības izdevumi bija 50,3 miljoni eiro, kas ir par 7% vairāk nekā iepriekšējā gadā.

Paku nosūtīšanas pakalpojumu apjoms pērn pieauga par 15%, reklāmas pakalpojumu apjoms – par 8%, savukārt e-komercijas pakalpojumu apjoms palielinājās gandrīz uz pusi – par 48%.

Kritums bija vērojams vienīgi vēstuļu nosūtīšanas apjomos – tās tika nosūtītas par 8% mazāk nekā iepriekšējā gadā. Uzņēmuma investīciju apjoms pērn palielinājās no 2,5 miljoniem eiro 2011.gadā līdz 4,8 miljoniem eiro 2012.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Eesti Energia izveido atjaunojamās enerģijas ražošanas uzņēmumu

Dienas Bizness, 22.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enefit mātes uzņēmums Eesti Energia, kurš ir Baltijā lielākais elektroenerģijas ražotājs, apvieno enerģijas ražošanu no atjaunojamiem energoresursiem vienā uzņēmumā - Enefit Taastuvenergia, teikts paziņojumā medijiem.

Šis uzņēmums pārvaldīs visas kompānijas struktūrvienības, kas nodarbojas ar atjaunojamās enerģijas ražošanu, tādējādi kļūstot par vienu no lielākajiem atjaunojamās enerģijas ražošanas uzņēmumiem Baltijas valstīs. Šis ir būtisks stratēģisks solis, lai nākamo piecu gadu laikā Eesti Energia divkārt palielinātu alternatīvo un tostarp arī atjaunojamo energoresursu izmantošanas apjomu.

«Pašlaik no atjaunojamiem energoresursiem, sadzīves atkritumiem un slānekļa gāzes mēs kopumā gadā saražojam vairāk nekā 700 gigavatstundu elektroenerģijas. Mūsu mērķis ir šo apjomu līdz 2020. gadam palielināt vairāk nekā divas reizes. Tas būtu līdzvērtīgs ceturtajai daļa no visas Igaunijas elektroenerģijas patēriņa. Šī plāna īstenošanai mēs esam apvienojuši vienā uzņēmumā līdz šim sadrumstalotās atjaunojamās enerģijas ražošanas struktūrvienības mūsu kompānijas iekšienē,» skaidro Eesti Energia valdes priekšsēdētājs Hando Suters.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eesti Post noskata arī Latvijas elektronisko vēstuļu tirgu, savu risinājumu varētu sākt piedāvāt jau šī gada beigās.

To DB sacīja a/s Eesti Post meitasuzņēmuma Latvijā Post24 valdes loceklis Jona Saluvers (Joona Saluveer). Post24 Latvijas tirgū ienāca pērn, bet galvenās aktivitātes ar saviem automātiskajiem paku nodošanas un saņemšanas termināļiem- pakomātiem- ir izvērsis šogad. Pakomātu tirgus attīstoties labi, tomēr tas ir tikai pirmais no soļiem, par ko Latvijā interesējas Igaunijas valstij piederošais pasta un loģistikas uzņēmums, kas visu Baltiju redz kā savu mājas tirgu .

«Eesti Post ir izveidojis trīs sava biznesa virzienus: loģistika, kas nodarbojas ar paku sūtījumiem gan Igaunijā, gan ārpus tās, tradicionālais pasta bizness un info loģistika jeb elektroniskie pakalpojumi. Tieši elektroniskie pakalpojumi ir joma, kurā mēs, iespējams, jau šī gada beigās Latvijas tirgū varētu sākt piedāvāt kādu no saviem risinājumiem,» stāsta J. Saluvers. «Nav noslēpums, ka tradicionālo vēstuļu bizness visur Eiropā krīt ļoti strauji – ap 15 – 20% gadā, tāpēc arī mēs pastiprināti strādājam pie e-vēstuļu pakalpojumiem. Piemēram, mums ir savs risinājums ierakstītām vēstulēm, ko cilvēki var nosūtīt no mājām, izmantojot savu ID karti. Arī Latvijā ID karšu izmantošana kļūst arvien populārāka,» iespējamās biznesa nišas ieskicē J. Saluvers.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Eesti Krediidipank Latvijas filiāle sāks kreditēšanu un atvērs jaunas filiāles

NOZARE.LV, 13.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Latvijas Biznesa banka biznesu pārņēmusī AS Eesti Krediidipank Latvijas filiāle nolēmusi aktīvāk startēt tirgū, ne vien līdz gada beigām trīskāršojot savu kredītportfeli, bet arī atverot jaunus klientu apkalpošanas centrus, sacīja bankas Latvijas filiāles vadītāja Ieva Rācenāja.

Eesti Krediidipank Latvijas filiāle pārņēmusi visu Latvijas Biznesa bankas biznesu, kas saistīts ar depozītu portfeli, kā arī labo kredītportfeli gandrīz trīs miljonu latu apmērā. Visi depozīti, klientu bāze, darbinieki un klientu apkalpošanas centri arī pārgājuši Eesti Krediidipank Latvijas filiālei.

«Tagad mums ir ļoti liela vēlme pelnīt un arī kreditēt. Tas ir mūsu galvenais uzdevums,» sacīja Rācenāja.

Saskaņā ar Latvijas Komercbanku asociācijas datiem Eesti Krediidipank kredītportfelis ir 2,665 miljoni latu, bet Rācenāja pauda cerību, ka līdz gada beigām kredītportfelis tiks palielināts par 10-12 miljoniem eiro (7-8,4 miljoniem latu). «Mums tas būtu ievērojams cipars, kura sasniegšanai būs ļoti smagi jāstrādā,» neslēpa bankas vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) 22.jūnijā pieņēmusi lēmumu atļaut AS "Eesti Gaas" iegūt izšķirošu ietekmi pār AS "Gaso". KP nekonstatēja būtisku kaitējumu konkurencei, tāpēc lēma par darījuma atļaušanu.

AS "Eesti Gaas" grupas uzņēmumi pārdod klientiem cauruļvadu dabasgāzi, saspiestu dabasgāzi (CNG), saspiestu biometānu (CBM) un sašķidrinātu dabasgāzi (LNG), kā arī pārvalda lielāko gāzes sadales tīklu Igaunijas teritorijā. AS "Eesti Gaas" grupa aktīvi nodarbojas ar starptautisko gāzes vairumtirdzniecību. Vēl minētā uzņēmumu grupa nodarbojas arī ar saules enerģijas ražošanu un pārdošanu, kā arī ar elektroenerģijas mazumtirdzniecību.

“Eesti Gaas novērtē Latvijas valdības uzticību – mēs pilnībā saprotam sadales tīkla kā stratēģiska uzņēmuma nozīmi un vēlamies dalīties pieredzē kā gāzes tīklu operators, attīstīt uzņēmumu un piedāvāt Latvijas gāzes patērētājiem vislabākos pakalpojumus. Mūsu uzņēmumam sadales tīkla iegāde Latvijā ir nozīmīgs solis Eesti Gaas darbības izvēršanai, lai mēs reģionā kļūtu par lielāko enerģētikas uzņēmumu ar privāto kapitālu” norāda Eesti Gaas valdes priekšsēdētājs Marguss Kāsiks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

SIA Post Nevada pievienos SIA Garkalns

Žanete Hāka, 09.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieņemts lēmums par SIA Post-Nevada reorganizāciju, liecina Klientu portfeļa monitoringa dati.

Reorganizācija rezultātā Post-Nevada būs pievienota iegūstošajai sabiedrībai – SIA Garkalns, kas šobrīd ir uzņēmuma vienīgais īpašnieks. Pēc reorganizācijas Post-Nevada izbeigs pastāvēt bez likvidācijas procesa, savukārt tās manta, tiesības un saistības tiks nodotas iegūstošajai sabiedrībai - Garkalns. Kreditoru prasības ir piesakāmas Post-Nevada juridiskajā adresē - Augusta Deglava ielā 166A, Rīgā.

2014. gadu Post-Nevada aizvadīja ar 4,053 miljonu eiro lielu neto apgrozījumu. Uzņēmuma peļņa pārskata gadā bija 1,195 miljoni eiro pēc nodokļu nomaksas.Post-Nevada 2014. gadā bija darba devējs 125 darbiniekiem, rāda Lursoft dati.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Plāno radīt priekšnoteikumus Eesti Post privatizācijai

LETA--BNS, 01.08.2022

"Eesti Post" ir Igaunijas valstij piederoša starptautiska grupa. Tā sniedz pasta, loģistikas un informācijas loģistikas pakalpojumus. Grupu veido māteskompānija "Eesti Post" un meitasuzņēmumi "Maksekeskus" un "Omniva" Igaunijā, "Omniva" Latvijā un "Omniva LT" Lietuvā.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamgad Igaunijas Ekonomikas un komunikāciju ministrija plāno iesniegt valdībā Pasta likuma grozījumu projektu un radīt priekšnosacījumus valstij piederošās pasta un loģistikas kompānijas "Eesti Post", kas strādā ar zīmolu "Omniva", privatizācijai.

Šogad turpināsies analīze par atsauksmēm iecerei grozīt Pasta likumu, kā arī tiks izstrādāts likuma grozījumu projekts, liecina 2021.gada konsolidētais pārskats par valstij piederošajiem uzņēmumiem, kas atrodas uzņēmējdarbības un informācijas tehnoloģiju ministra pārraudzībā.

Janvārī spēkā stājās ministra rīkojums par prasībām universālo pasta pakalpojumu sniegšanu un to atrašanās vietām, tādējādi tika atvieglotas prasības par pasta tīklu, kas jānodrošina pasta pakalpojumu sniedzējam. Grozījumi tīkla prasībās ļauj universālo pasta pakalpojumu sniedzējam elastīgāk plānot pasta tīklu un radīt priekšnosacījumus rentablākai pārvaldībai.

"Eesti Post" ieņēmumi, neskaitot universālos pasta pakalpojumus, pērn sasniedza 127,8 miljonus eiro, kas ir par 12,7 miljoniem vairāk nekā 2020.gadā. Savukārt kompānijas peļņa, ieskaitot universālos pasta pakalpojumus, bija 15,6 miljoni eiro, kas ir par 3,3 miljoniem eiro vairāk nekā 2020.gadā, bet peļņa no pamatdarbības pieaugusi no9,6 miljoniem eiro līdz 13,8 miljoniem eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Eesti Post šogad grib slēgt 38 lauku pasta nodaļas

BNS, 16.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas valstij piederošā pasta pakalpojumu kompānija Eesti Post šogad vēlas grib 38 lauku pasta nodaļas un aizstāt tās ar apkalpošanas punktiem, tomēr kompānija nav apstiprinājusi tādu informāciju, pirmdien vēstīja laikraksts Postimees.

Laikraksts, atsaucoties uz anonīmu avotu, vēstīja, ka dažas pasta nodaļas strādā ar zaudējumiem un vienkāršākais risinājums ir to slēgšanai, lai pārāk neciestu kompānijas finanšu rezultāti. Avots atklāja, ka Eesti Post šogad plāno slēgt 38 pasta nodaļas lauku reģionos.

Eesti Post ģenerāldirektors Āvo Kermass Postimees gan sacīja, ka nav noslēgti nekādi līgumi par pasta nodaļu slēgšanu un to aizstāšanu ar apkalpošanas punktiem. «Apkalpošanas punktu izveide nav tikai šā gada jautājums, tas ir paredzēts kompānijas stratēģijā kā ilgtermiņa darbība,» viņš teica.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Eesti Energia: «naudas dedzināšanas» stratēģija beigusies

Nozare.lv, 14.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Agrāk Igaunijas energokompānija Eesti Energia teica, ka tās mērķis ir iegūt 30% tirgus daļu Baltijas valstīs, taču tā bija nedaudz «naudas dedzināšanas» stratēģija, atzīst tagad par tirdzniecību atbildīgais kompānijas valdes loceklis Marguss Rinks.

«Ja vienīgais mērķis ir tirgus daļa, sāc «dedzināt naudu». Tagad raugāmies uz to, kā vislabāk pārdot saražoto elektrību. Stratēģija mainījās pagājušajā rudenī,» teica Rinks.

Viņš skaidroja, ka Eesti Energia ražošanas iespējas Igaunijā nedaudz pārsniedz desmit teravatstundas (TWh). Kompānijas stratēģija ir meklēt labāko risinājumu, kā pārdot šīs desmit TWh Baltijas valstīs, lai gūtu peļņu. Ja kompānija nevar pārdot elektrību Baltijas valstīs, caur biržu Nord Pool Spot tā tiek pārdota Somijai vai Zviedrijai.

«Tāpēc nesakām, ka mērķis ir iegūt 30% Baltijas tirgus, jo tas ir atkarīgs no apstākļiem. Ja, piemēram, apstākļi nebūs labi pārdošanai Baltijas tirgū, varam pārdot elektrību Ziemeļvalstīm,» teica kompānijas pārstāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Par Post-Nevada vienīgo īpašnieku kļuvis SIA Garkalns

Žanete Hāka, 25.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Post-Nevada reģistrējusi izmaiņas dalībnieku sarakstā, liecina Lursoft dati.

Par uzņēmuma jauno īpašnieku kļuvis 1992. gadā dibinātais SIA Garkalns. Jāpiebilst, ka jau kopš 2007. gada Post-Nevada piederēja Kiprā reģistrētajam Ritzio Bc Limited.

Lursoft rīcībā esošie dati rāda, ka 2013. gadā Post-Nevada neto apgrozījums sasniedza 3,556 miljonus eiro. Uzņēmuma peļņa pārskata gadā bija 1,221 miljons eiro pēc nodokļu nomaksas. Post-Nevada rentabilitātes rādītājs 2013. gadā paaugstinājās līdz 54,64.

1993. gada vasarā dibinātā Post-Nevada 2013. gadā bija darba devējs 106 darbiniekiem.

SIA Post-Nevada nodarbojas ar azartspēlēm un derībām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pelnošākā joma perspektīvā ir eksprespasts, tāpēc šo pasta pakalpojumu pīrāgu cenšas pārdalīt daudzi.

«Saņemt pakas cilvēkiem vienmēr vajadzēs, tāpat aug interneta veikalos veikto pasūtījumu skaits, tāpēc šī joma ir jāattīsta,» DB skaidro VAS Latvijas Pasts Tirdzniecības un Eksprespasta departamenta direktors Mārcis Vilcāns. Lai arī 2011. gadā Latvijas Pasts savu eksprespasta pakalpojuma daļu kāpinājis strauji- vismaz par 30% - arī konkurence šajā jomā ir milzīga. Tā nesen Eesti Post paziņojis, ka tieši šajā segmentā, uzstādot paku termināļus, ies iekšā visā Baltijas tirgū. Lietuvā igauņi jau pirmos soļus ir spēruši, Latvijas tirgus ir projektā.

«Ekspresspasts mums ir svarīga darbības daļa, kurā jau šobrīd pilnībā darbojas brīvais tirgus. Šajā jomā mums Latvijā jau ir vismaz 40 reģistrēti konkurenti, nemaz nerunājot par tiem, kas kaut ko kopā ar citām precēm vadā puslegāli vai nelegāli,» norāda M. Vilcāns. Šie pārvadātāji jau pašlaik esot iespiedušies arī tā dēvētajā Latvijas Pasta monopola sadaļā un atņemot pastam aptuveni 5% no universālā pakalpojuma tirgus. Savukārt eksprespasta segmentā Latvijā jau tagad darbojas vairāki ārvalstu pasta pakalpojumu sniedzēji, piemēram,Vācijas pasts - DHL, Francijas pasts - DPD, Nīderlandes pasts - TNT.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Dabasgāzes infrastruktūras uzņēmumiem jāpielāgojas patēriņa izmaiņām

Armanda Vilcāne, 12.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējos desmit gados Baltijas valstu un Somijas patēriņš samazinājies par aptuveni četriem miljardiem kubikmetru, radot lielus izaicinājumus dabasgāzes infrastruktūras uzņēmumiem.

To DB norāda Eesti Gaas valdes loceklis Rauls Kotovs, uzsverot, ka infrastruktūras uzņēmumiem joprojām jāspēj sabalansēt pieaugošās uzturēšanas izmaksas, tajā pašā laikā nodrošinot arī nepieciešamās investīcijas un nepalielinot pakalpojumu cenu. Eesti Gaas ir viens no lielākajiem un senākajiem enerģētikas uzņēmumiem Igaunijā, kurš Baltijas gāzes tirgū darbojas jau kopš 1865. gada. Šā gada janvārī Latvijā darbību sāka Eesti Gaas meitas uzņēmums EG Energija.

Lasi laikraksta Dienas Bizness šīs dienas numuru elektroniski!

Laika gaitā dabasgāzes tirgus Baltijā ir krietni mainījies, atzīst R. Kotovs. «2008. gadā būtībā eksistēja tikai trīs dabasgāzes uzņēmumi, taču šobrīd Baltijas tirgū darbojas aptuveni simts dažādu ar gāzes industriju saistītu uzņēmumu, tostarp tirgotāji, importētāji, sistēmas pakalpojumu operatori, biogāzes ražotāji un citi. Tāpat jāpiebilst, ka pēdējos desmit gados būtiski samazinājies arī dabasgāzes patēriņa apjoms, tāpēc darbošanās šajā sfērā kļūst arvien izaicinošāka,» norāda Eesti Gaas valdes loceklis, piebilstot, ka šobrīd dabasgāzes tirgū konkurence ir ļoti aktīva, tāpēc visu laiku jādomā, kā uzlabot savus sniegtos pakalpojumus, lai klients joprojām izvēlētos Eesti Gaas kā savu primāro enerģijas piegādātāju. R. Kotovs uzskata, ka līdz ar Polijas–Lietuvas starpsavienojuma izbūvi būtiskas izmaiņas tirgu sagaida arī turpmāk. «Jaunais savienojums visiem dabasgāzes nozarē iesaistītajiem uzņēmumiem dos reālu pieeju pārējās Eiropas gāzes tirgiem. Daļēji jau šobrīd to nodrošina arī Lietuvā esošais Klaipēdas sašķidrinātās gāzes (LNG) terminālis, kas kalpo kā alternatīvs dabasgāzes piegādes avots, taču pagaidām piegāde un tirdzniecība pa caurļvadiem ir krietni elastīgāka,» domā R. Kotovs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome ir saņēmusi Igaunijas uzņēmuma "Eesti Gaas" apvienošanās ziņojumu par plānotu izšķirošas ietekmes iegūšanu pār AS "Latvijas gāze" piederošo dabasgāzes sadales sistēmas operatoru Latvijā AS "Gaso", liecina Konkurences padomes publiskotā informācija.

Apvienošanās ziņojums saņemts 2023.gada 26.maijā.

Konkurences padomei viena mēneša laikā no ziņojuma saņemšanas dienas ir jāpieņem lēmums par apvienošanās atļaušanu, aizliegšanu vai atļaušanu ar saistošiem noteikumiem vai arī par papildu izpētes sākšanu. Ja lietā nepieciešama padziļināta papildu izpēte, lēmuma pieņemšanas termiņš var tikt pagarināts līdz četriem mēnešiem no ziņojuma saņemšanas dienas.

Uzņēmumi, kas varētu sniegt būtisku un pamatotu viedokli par plānotās apvienošanās ietekmi uz tirgu un konkurenci tajā, aicināti sazināties ar Konkurences padomi.

Konkurences padomē norāda, ka "Eesti Gaas" meitassabiedrība SIA "Elenger" Latvijas teritorijā nodarbojas ar dabasgāzes tirdzniecību, bet "Gaso" nodrošina dabasgāzes sadali, proti, piegādi gala patērētājiem, kas ir divi secīgi dabasgāzes piegādes un izplatīšanas procesa posmi un tādējādi tirgi, kuros darbojas apvienošanās dalībnieki, ir vertikāli saistīti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Igauņi pirmie, lietuvieši – otrie, latvieši vēl domā

Žanete Hāka
, 29.10.2015

SIA Latvijas Mobilais telefons prezidents Juris Binde (no kreisās) un SIA Lattelecom valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas telekomunikāciju nozares spēlētāji apmierināti ar apvienošanos; Latvijā kavējas ar LMT un Lattelecom apvienošanu, valsts pusei aizvien svārstoties pieņemt lēmumu , ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Rezultātā Latvijā jau desmit gadus notiek apvienošanas izvērtēšanas process, bet rezultāta vēl nav. Pretēja situācija ir Igaunijā – pirms gada tika apvienoti fiksēto un mobilo pakalpojumu sniedzēji, un patlaban darījumā iesaistītie uzņēmumi uz šo lēmumu skatās pozitīvi – jau pirmajā gadā izdevies ietaupīt vismaz 1,5 miljonus eiro, savukārt tarifu kāpums nav novērots un konkurence tirgū nav mazinājusies, bet klientiem ir pieejami kompleksi piedāvājumi. Igaunijas telekomunikācijas nozares eksperti norāda, ka nākotnē, kad tiks atcelti vies abonēšanas tarifi Eiropas Savienībā, apvienotās kompānijas būs spēcīgāki spēlētāji tirgū un varēs pienācīgi konkurēt ar starptautiskajiem uzņēmumiem. Atsevišķi Latvijas tirgus dalībnieki uz iespējamo LMT un Lattelecom apvienošanu gan raugās ar aizspriedumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru