Citas ziņas

Efektīvas pārvaldības balva biznesā: SIA Dziedniecība

Miks Lūsis, Db, 08.10.2009

Jaunākais izdevums

Efektīvas pārvaldības un partnerības foruma ietvaros pasniegtas balvas efektīvākajām valsts pārvaldes, pašvaldības un biznesa organizācijām 2009.gadā.

Žūrija kā efektīvāko organizāciju valsts pārvaldē apbalvoja Valsts zemes dienestu, tāpat tika godināta Ekonomikas ministrija un Iekšlietu ministrija.

Nominācijā par efektīvākās pārvaldības pašvaldību tika apbalvota Līvānu novada dome, bet par izcilu paraugu tika nominēta arī Skrundas novada dome un Grobiņas novada dome.

Savukārt par efektīvāko uzņēmumu tika atzīta medicīnas jomā strādājošā SIA Dziedniecība, bet par izcilu veikumu biznesa procesu efektivizācijā tika uzteikta arī a/s Agrofirma Tērvete un a/s Grindeks. A/s Agrofirma Tērvete saņēma arī izdevniecības Dienas bizness speciālbalvu. A/ s Grindeks saņēma žurnāla Lietišķā Diena speciālbalvu.

Šogad piecas labākās organizācijas katrā kategorijā izvirza sadarbības partneri - attiecīgi valsts pārvaldē – Valsts kanceleja, pašvaldībām – Latvijas Pašvaldību savienība un biznesam – LDDK sadarbībā ar Lursoft. Katru gadu efektivitātes balva tiek piešķirta par kādu no pārvaldības jomām. Ņemot vērā, ka organizācijas šobrīd aktīvi strādā pie savas nākotnes perspektīvu nodrošināšanas, šis gads ir veltīts efektivitātes novērtēšanai, vadot organizācijas pārmaiņas un finanses.

Laikraksts Dienas bizness un biznesa ziņu portāls db.lv šo forumu atbalstīja informatīvi, dienas gaitā tiešsaistes režīmā nodrošinot pārraidi no foruma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

VID par darbinieku veselības pārbaudīšanu maksās 130 tūkstošus latu

Lelde Petrāne, 17.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) izsludinātajā konkursā par veselības pārbaužu veikšanu uzvarējusi SIA Dziedniecība, kas vienīgā no pretendentiem atbildusi prasībām un šos darbus veiks par 130 tūkstošiem latu bez PVN, liecina VID un Iepirkumu uzraudzības biroja interneta vietnē ievietotā informācija.

Saskaņā ar VID Komunikācijas daļas sniegto informāciju līgums attieksies uz visiem VID darbiniekiem un ierēdņiem, un «130 tūkstoši latu ir VID plānotais finansējums iepirkuma ietvaros». Tas tiek pamatots ar nepieciešamo veselības pārbaužu biežumu, normatīvajiem aktiem un nodarbināto skaitu.

Veselības pārbaužu veikšanas līguma darbības termiņš ir līdz 2011.gada 31.decembrim vai līdz brīdim, kad pasūtītājs būs iztērējis līgumā noteikto kopējo līguma summu (atkarībā no tā, kurš nosacījums iestāsies pirmais).

Iepirkumā piedāvājumus iesnieguši četri pretendenti: AS Rīgas veselības centrs Pļavnieki, IK E.J.-A.K., SIA Dziedniecība un SIA Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca, no kuriem trīs, proti, AS Rīgas veselības centrs Pļavnieki, IK E.J.-A.K. un SIA Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca nav atbilduši iepirkumā noteiktajām pretendentu atlases prasībām, tādēļ komisija nolēmusi izslēgt tos no turpmākās dalības iepirkumā. Tā kā SIA Dziedniecība iesniegtais piedāvājums atbildis visām nolikumā izvirzītajām prasībām, komisija pieņēmusi lēmumu atzīt to par uzvarētāju iepirkumā un piešķirt SIA Dziedniecība līguma slēgšanas tiesības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau otro gadu Latvijā korporatīvajai pārvaldībai tiek pievērsta īpaša uzmanība, pasniedzot uzņēmumiem, kas daudz paveikuši šajā jomā, Latvijas Korporatīvās pārvaldības balvu 2022.

Tādējādi tiek apzināta labākā Latvijas prakse un atzinīgi novērtēti uzņēmumu centieni ieviest labas pārvaldības standartus un Latvijas Korporatīvās pārvaldības kodeksu. Šogad Korporatīvās pārvaldības konsultatīvā padome balvu piešķīra piecās nominācijās, un tās svinīgā pasniegšana notika 14.oktobrī, Komerclikuma 20 gadu jubilejas konferences "Krietns un rūpīgs saimnieks lielo satricinājumu laikā" noslēgumā.

Nominācijā "Risku pārvaldības stratēģis" balvu saņēma Attīstības finanšu institūcija Altum, jo uzņēmums spējis vissekmīgāk identificēt, novērtēt, vadīt un kontrolēt potenciālos notikumus vai situācijas, nodrošinot pārliecību par uzņēmuma stratēģisko mērķu sasniegšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Manuprāt notikumi ar AAS Balva Latvijas apdrošināšanas kontekstā un mediju telpā ir pelnījuši lielāku ievērību, nekā šis process patlaban tiek atspoguļots. Kāpēc? Tāpēc, ka notikušais, pie nelabvēlīga scenārija var ietekmēt visus – gan apdrošinājuma ņēmējus, gan apdrošinātājus. Kā arī tas liek uzdot divus apdrošināšanas tirgum nepatīkamus jautājumus. Pirmais – vai var uzticēties apdrošināšanas kompānijām, kuras nepieder globālam apdrošinātāju tīklam? Otrs – ko darīt klientam, ja apdrošināšanas uzņēmums bankrotē vai tiek likvidēts?

Bankrotēt [,] nav iespējams [,] pastāvēt

Profesionālā aktuāru literatūrā nereti ir lasāms, ka apdrošināšanas kompānijām teorētiski nav iespējams bankrotēt vai pārtraukt savu darbību. Tomēr aizvadītos gados šī aksioma ir apgāzta. Obligāti nav pat jāskatās uz tāliem, lieliem un svešiem uzņēmumiem, kā, piemēram, AIG vai Conesco, kas cieta 2008. gada finanšu krīzē. Arī tepat mūsu mājās ir piedzīvoti līdzīgi piemēri. 2002. gadā bankrotēja pašmāju apdrošinātājs AK Alianse , 2010. gadā pa likvidācijas ceļu aizgāja Rīgas Slimokase jeb RSK . Savukārt 2007. gadā AAS Baltikums maksātnespējas rezultātā zaudēja meitas uzņēmumu Lietuvā. Šobrīd ir uzsākts AAS Balva likvidācijas process.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome pieņēmusi lēmumu anulēt visas AAS Balva licences, lai nodrošinātu apdrošināto personu aizsardzību.

Kā informēja FKTK, saskaņā ar likumu, AAS Balva jāuzsāk likvidācijas process, pašiem ieceļot likvidatoru un saskaņojot parādu segšanas kārtību ar FKTK vai jāpārveido uzņēmums par juridisku personu, kas neveic apdrošināšanu. AAS Balva ir pienākums turpināt pildīt visus iepriekš noslēgtos līgumus ar saviem klientiem.

16. aprīlī FKTK apturēja AAS Balva darbību, aizliedzot slēgt jaunus apdrošināšanas līgumus, jo uzrauga rīcībā nebija pietiekama informācija par tās darbību Lielbritānijā. AAS Balva tika pieprasīts nodrošināt FKTK ar prasīto informāciju un novērst identificētos likuma pārkāpumus. Tomēr pēc iepazīšanās ar situāciju, FKTK secināja, ka šajā laika posmā līdz licenču anulēšanai nav veikti nepieciešamie uzlabojumi, un apdrošināšanas sabiedrība nespēj nodrošināt regulējošo prasību izpildi - biznesa apjomiem atbilstošas tehniskās rezerves un kapitāla līmeni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Mudina pieteikties konkursam Eksporta un inovācijas balva 2016

Lelde Petrāne, 21.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) sadarbībā ar Ekonomikas ministriju jau divpadsmito gadu rīko konkursu Eksporta un inovācijas balva. Konkursa patrons ir Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Uzņēmumus, kuri ir sasnieguši labus rezultātus biznesā un apliecinājuši uzņēmējdarbībai raksturīgo konkurences garu, aicina pieteikties konkursam Eksporta un inovācijas balva 2016. Iepazīties ar konkursa nolikumu un pieteikt savu dalību var LIAA mājaslapā liaa.gov.lv līdz š.g. 26.septembrim.

Konkursā tiks novērtēti komercsabiedrību sasniegumi un noteikti laureāti šādās kategorijās:

- Eksportspējīgākais komersants lielo/ vidējo un mazo komercsabiedrību grupās,

- Importa aizstājējprodukts,

- Inovatīvākais produkts,

- Rūpnieciskais dizains,

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Forumā diskutēs par Rītausmas stratēģiju - izeju no ekonomikas lejupslīdes

, 25.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa līderi kopā ar valsts pārvaldes un pašvaldību pārstāvjiem 8. oktobrī diskutēs, kā iziet no ekonomikas lejupslīdes un sniegs prognozes rītausmai Latvijas ekonomikā.

8.oktobrī, Reval Hotel Latvija, Latvijas Darba devēju konfederācija un Valsts kanceleja aicina vienkopus biznesa līderus, lēmējvaru un izpildvaru, kā arī sabiedrības norišu uzraudzītājus – masu mediju pārstāvjus, Efektīvas pārvaldības un partnerības forumā vienoties par Rītausmas stratēģiju – izeju no ekonomikas lejupslīdes, kā arī ar Efektīvas pārvaldības Gada balvas palīdzību, izvērtēt uzņēmumus, valsts institūcijas un pašvaldības no efektīvas finanšu vadības perspektīvas.

Forumā uzstāsies gan valsts pārvaldes, gan pašvaldību pārstāvji, kas sniegs pārskatu par strukturālo reformu gaitu un ekonomiskajiem ieguvumiem. Privātā sektora pārstāvji dalīsies pieredzē par pārmaiņu un finanšu vadību, pārvarot ekonomikas lejupslīdes izaicinājumus, kā arī sniegs prognozes Rītausmai Latvijas ekonomikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

Apkopoti 2017. gada radošākie uzņēmumu nosaukumi

Laura Mazbērziņa, 28.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā kopumā reģistrēti 10,21 tūkstoši jaunu uzņēmumu, kas ir zemākais rādītājs kopš 2009.gada, liecina Lursoft dati.

Salīdzinot ar 2016.gadu, Lursoft aprēķini rāda, ka gada laikā reģistrēto jauno uzņēmumu skaits sarucis par 8,89%. Tas gan nav mazinājis uzņēmēju vēlmi saviem uzņēmumiem izvēlēties nosaukumus, kuri būs pamanāmi starp pārējiem.

Ņemot vērā, ka nosaukums ir viens no pirmajiem, ko pamana patērētājs, tā izvēlei jābūt tālredzīgai. Iespējams, tieši tāpēc daļa uzņēmēju izvēlējušies nosaukumus, kas jau vedina domāt par tā darbības jomu. Tāds, piemēram, ir pērn janvārī Jaunpils novadā reģistrētais SIA «Traktordakteris», SIA «Latvijas alus paradīze», kas savu mājvietu radusi Rīgā, SIA «Aizvest paku», SIA «Žogu valstība» vai arī SIA «Labakais Tehnologiju Sakartotajs» Daugavpils novadā. Tomēr jāteic, ka šādi uzņēmumi ir mazākumā un vairumā gadījumu pēc nosaukuma izlasīšanas tā darbības joma tā arī paliek miglā tīta. Jūsuprāt, ar ko ikdienā nodarbojas aizvadītajā gadā reģistrētie SIA «Pupsiks», SIA «Jaukie cilvēki», SIA «Ko gribu, to daru», SIA «Turpinājums sekos» vai arī SIA «Čau Tēti»?

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

SIA Dziedniecība pērn uzaudzējusi apgrozījumu, bet samazinājusi peļņu

Gunta Kursiša, 07.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Dziedniecība apgrozījums 2011. gadā, salīdzinot ar 2010. gadu, ir palielinājies par 18,7%, savukārt peļņa tajā pašā periodā sarukusi par 32,9%, liecina Lursoft dati.

Ambulatoro veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējas SIA Dziedniecības neto apgrozījums pārskata periodā veido 3,7 mij. Ls, peļņa pirms nodokļu nomaksas ir 208,5 tūkst. Ls, bet pēc nodokļu nomaksas – 146,1 tūkst. Ls, kas ir par trešdaļu mazāk nekā 2010. gadā.

SIA Dziedniecība dibināta 1992. gadā, un tās pamatkapitāls ir 300 tūkst. Ls. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājas amata darbojas Natālija Točiļenko, kas ir arī 71,17% uzņēmuma kapitāldaļu turētāja, un valdes locekle Gaļina Muračkovska, kurai pieder 22,5% Diedzniecības daļu. Tāpat 4% uzņēmuma daļu pieder Valentīnai Briškai, bet 2,33% - Albīnai Fiļunovai. N. Točiļenko pieder arī 26% kapitāldaļu medicīnas uzņēmumā Elpa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Plānotās ostu pārvaldības reformas kontekstā tiks risināts apbūves tiesību jautājums, pirmdien ostu pārvaldības reformai veltītajā diskusijā atzina eksperti.

Atklājot diskusiju, satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) norādīja, ka iepriekš mainīt ostu pārvaldības principus centās valdības 2002.gadā un 2012.gadā, kas beidzās bez rezultāta, tādējādi līdzšinējā valdība cenšas veikt ostu pārvaldības reformu ar trešo piegājienu.

Ministrs norādīja, ka 1990.gados ieviestais ostu pārvaldības modelis tika izveidots, lai partijas pār tām nodrošinātu kontroli, tāpēc patlaban pienācis laiks ostas pārveidotu par kapitālsabiedrībām, tādējādi mazināto politisko ietekmi ostās. Linkaits uzsvēra, ka ostu pārvaldībā ir jānoņem politiskā ietekme, pārvaldniekus izraugoties atklātā konkursā. Ministrs piebilda, ka ostu pārvaldības maiņa neparedz mainīt "ekonomisko pusi", proti, tā neparedz mainīt nodokļus vai pārskaitīt pašvaldībām ostas gūto ieņēmumu daļu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Saeima lems par valsts un pašvaldību uzņēmumu pārvaldības reformas īstenošanu

Dienas Bizness, 15.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien, 16. oktobrī, Saeima galīgajā lasījumā skatīs Publisko personu kapitālsabiedrību un kapitāla daļu pārvaldības likumprojektu, kā arī grozījumus vēl vairākos saistītajos likumos, kas izstrādāti ar mērķi nodrošināt profesionālu un caurskatāmu valsts un pašvaldību uzņēmumu pārvaldību, kā arī uzlabot šo uzņēmumu darbības rādītājus, informē Ekonomikas ministrijas (EM) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evita Urpena.

Darbs pie valsts un pašvaldību uzņēmumu pārvaldības reformas tika sākts jau 2010. gadā, lai nodrošinātu labāku un atbildīgāku valsts un pašvaldību uzņēmumu pārvaldību, lielākus ienākumus no šo uzņēmumu dividendēm, visiem pieejamu informāciju par to sasniegtajiem darba rezultātiem, kā arī profesionālāku uzņēmumu vadītāju iecelšanu. Vienlaikus reformas īstenošana uzlabos Latvijas uzņēmējdarbības vidi, valsts un pašvaldību uzņēmumu pārvaldībā ieviešot tādus darbības kritērijus, kādi jau pastāv privātajā sektorā, jo īpaši biržas kotētajos uzņēmumos.

EM uzsver, ka valsts un pašvaldību uzņēmumu pārvaldības reformas īstenošana Latvijā ir vitāli svarīga uzņemšanai Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD)). Valsts un pašvaldību uzņēmumu efektīva pārvaldība ir viens no kritērijiem, kuru izpildi regulāri uzrauga OECD.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Par AAS Balva likvidatoru iecelts Rolands Strazdiņš

Žanete Hāka, 12.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AAS Balva likvidatora amatā iecelts Rolands Strazdiņš, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) paziņojums.

Jūlija beigās notikusi apdrošināšanas sabiedrības akcionāru sapulce, kurā tika pieņemts lēmums sākt AAS Balva likvidācijas procesu.

Informācija par likvidācijas procesu un likvidatoru reģistrēta Komercreģistrā pirmdien, 12. augustā.

Db.lv jau ziņoja, ka FKTK padome jūnijā pieņēma lēmumu anulēt visas AAS Balva licences, lai nodrošinātu apdrošināto personu aizsardzību.

Kā informēja FKTK, saskaņā ar likumu, AAS Balva jāuzsāk likvidācijas process, pašiem ieceļot likvidatoru un saskaņojot parādu segšanas kārtību ar FKTK vai jāpārveido uzņēmums par juridisku personu, kas neveic apdrošināšanu. AAS Balva ir pienākums turpināt pildīt visus iepriekš noslēgtos līgumus ar saviem klientiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Kritizē CFLA nespēju ieviest inovāciju un digitālās transformācijas programmas

Db.lv, 20.04.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Astoņu eksportspējīgo nozaru kompetences centru un vairāk nekā 100 uzņēmumu un organizāciju pārstāvji nosūtījuši atklātu vēstuli premjeram un ministriem par Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) nespēju ieviest inovāciju un digitālās transformācijas programmas.

Parakstītāji uzskata, ka inovāciju un digitālās transformācijas finansējums ir izšķiroši svarīgs ekonomikas izaugsmei un sabiedrības labklājībai, un tam ir nepieciešama pušu savstarpēja uzticēšanās. Uzņēmēji zaudē uzticību ES fondu atbalsta programmām, ja CFLA tās administrē atbilstoši pašreizējās vadības stilam un uzstādījumiem: "Mēs kā nodokļu maksātāji no CFLA sagaidām komandu, kas par prioritāti izvirza principu “konsultē vispirms”, ievieš risku pārvaldības sistēmu un izmanto ES noteikumus kā ietvaru programmu veidošanai un ieviešanai, neapdraudot Latvijas tēlu un ekonomisko attīstību".

Šīs vēstules parakstītāji aicina mainīt CFLA un Finanšu ministrijas atbildīgās amatpersonas, jo CFLA ar pašreizējo vadību nespēj efektīvi īstenot inovāciju un digitālās transformācijas atbalsta programmas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Centralizētajam pārvaldītājam uzreiz varētu nodot vairāk nekā pusi valsts kapitāla daļu

Zanda Zablovska, 05.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī valstij pašlaik pieder daļas virknē vērtīgu uzņēmumu, to pārvaldība ir sadrumstalota un bieži vien pat netiek ievērotas elementāras labas korporatīvās pārvaldības prasības, tādēļ vairāk nekā puse no valsts kapitāla daļām būtu nododama centralizētās pārvaldības institūcijai.

Ekonomikas ministrija (EM) secinājusi, ka īstenojot valsts uzņēmumu pārvaldības reformu, centralizētās pārvaldības institūcijai sākotnēji būtu nododama vairāk nekā puse no valsts kapitāla daļām, kas līdz šim bijušas dažādu ministriju un aģentūru pārvaldībā. Sākotnējais izvērtējums liecina, ka no vairāk nekā 140 kapitālsabiedrībām, kurās valstij ir kapitāla daļas, centralizētajam pārvaldītājam uzreiz varētu tikt nodotas daļas vairāk nekā 70 uzņēmumos, bet vēl vismaz 15 kapitālsabiedrībām ir maināms statuss uz iestādi, jo to darbība pamatā saistīta ar valsts pārvaldes uzdevumu izpildi vai publisko pakalpojumu sniegšanu.

«Valstij pieder daļas virknē vērtīgu uzņēmumu, taču to pārvaldība patlaban ir sadrumstalota starp nozaru ministrijām, bez skaidras un saprotamas vīzijas, bieži vien neievērojot pat elementāras labas korporatīvās pārvaldības prasības,» atzīst ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta - Apturēta apdrošinātāja Balva darbība; licences saglabātas

Ieva Mārtiņa, Žanete Hāka, 16.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šodienas uz laiku apturēta visu apdrošināšanas akciju sabiedrības Balva izsniegto licenču darbība līdz trūkumu novēršanai. Šādu lēmumu pieņēmusi Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome apdrošināto personu interešu aizsardzībai.

Tas nozīmē, ka Balva turpina pildīt visus noslēgtos līgumus ar esošajiem klientiem, taču tai ir aizliegts noslēgt jaunus apdrošināšanas līgumus, Db.lv informēja FKTK pārstāve Laima Auza.

Darbības apturēšana paredz aizliegumu Balvai arī palielināt apdrošināšanas summas un pagarināt apdrošināšanas līgumus. Šāds lēmums pieņemts, jo Balvā konstatēti vairāki likumā noteikto prasību pārkāpumi. Tiklīdz Balva būs novērsusi identificētos trūkumus, tā FKTK par to pārliecināsies un lems par uzlikto ierobežojumu atcelšanu. Minētie procesi notiks ciešā FKTK uzraudzībā. Likumā noteikts, ka apdrošināšanas sabiedrībai identificētie trūkumi jānovērš sešu mēnešu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Obligātās civiltiesiskās transportlīdzekļu apdrošināšanas (OCTA) nozarē būtiskāko notikumu vidū ierindojas AAS Balva likvidācijas procesa uzsākšana, kā arī OCTA nozares piedzīvotie lielākie zaudējumi pēdējo astoņu gadu laikā, liecina Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) apkopotie notikumi nozarē, kuri ir ietekmējuši tās darbību un kopējos tirgus rādītājus.

Šī gada 16. aprīlī Finanšu un kapitāla tirgus komisijas FKTK padome pieņēma lēmumu apturēt visu AAS Balva izsniegto licenču darbību. Divus mēnešus vēlāk, izvērtējot veiktās darbības, FKTK padome nolemj pilnībā anulēt visas AAS Balva licences, nosakot, ka esošie noslēgtie apdrošināšanas līgumi turpina savu darbību un apdrošināšanas sabiedrībai ir jāturpina pildīt savas saistības pret klientiem.

LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics norāda, ka likvidējamās apdrošināšanas sabiedrības Balva darbības radītās sekas jau ir izjūtamas un tās atspoguļosies nozares rādītājos arī nākotnē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts kanceleja ir sagatavojusi Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likuma grozījumus. Tie piedāvā precizēt pienākumus un to sadalījumu kapitālsabiedrību pārvaldībā iesaistīto pušu starpā, salāgot Kapitālsabiedrību pārvaldības likuma normas ar aktuālo Komerclikuma regulējumu, kā arī konsolidēt un precizēt kapitālsabiedrību regulējumu.

Pēdējo gadu dinamiskās pārmaiņas ekonomiskajā vidē un jauninājumi komerctiesībās radījuši nepieciešamību precizēt dažādus kapitālsabiedrību pārvaldības aspektus. Tādēļ Valsts kanceleja īsteno būtiskus konceptuālus pārvaldības risinājumus, kas ietverti konceptuālajā ziņojumā Par publisku personu kapitālsabiedrību un publisku personu kapitāla daļu pārvaldības politikas nepieciešamajām izmaiņām.

Risinājumu starpā nozīmīgs akcents likts uz valsts kā akcionāra lomas stiprināšanu. Kapitālsabiedrību pārvaldības likuma grozījumi paredz gan regulāru valsts kapitālsabiedrību pārvaldības politikas pārskatīšanu Ministru kabineta līmenī, gan lielāku kapitāla daļu turētāja iesaisti un atbildību attiecībā uz mērķu izvirzīšanu un izvērtēšanu. Savukārt, lai stiprinātu aktīva akcionāra lomu likumā, piedāvāts nostiprināt valsts kapitālsabiedrību iedalījumu grupās pēc to ieņēmumu avotiem. Lai kaskadētu un precizētu valsts kapitālsabiedrībām sasniedzamos mērķus un izmantojamos instrumentus, grozījumos plānots nostiprināt arī pienākumu valsts kapitāla daļu turētājiem izstrādāt kapitālsabiedrībām gaidu vēstules.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Krišjāņa Kariņa (JV) topošā Ministru kabineta iecerēto darbību, par ko vienojušās koalīcijas partijas.

Saeima šodien lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru veidotu partiju apvienība "Jaunā Vienotība", partiju apvienība "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība.

Ievads

Krišjāņa Kariņa valdības mērķis: Latvijas ekonomikas transformācija labākai dzīvei Latvijā

Kopš Latvijas valsts neatkarības atgūšanas valsts un tās iedzīvotāji ir piedzīvojuši milzu pārmaiņas - pāreju no komandekonomikas uz tirgus ekonomiku, valsts un pašvaldību īpašuma privatizāciju, demokrātisko institūciju izveidošanu un nostiprināšanos, naudas un zemes reformas īstenošanu, pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) un NATO militārajai aliansei.Šajā ceļā ir pārvarēti dažādi izaicinājumi, šobrīd sastopamies ar Krievijas agresīvo karadarbību Ukrainā, kura grauj likuma varā balstīto starptautisko kārtību un ir lielākais drošības apdraudējums Eiropai, radot milzīgas cilvēku ciešanas. Karadarbība ir izraisīju

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Satversmes tiesa (ST) šodien par atbilstošu Satversmei atzina Rīgas un Ventspils ostu pārvaldības reformu.

Lieta ierosināta pēc 22 bijušo un esošo Saeimas deputātu pieteikuma.

Viņi lūdza ST vērtēt Ostu likuma 4.panta trešās daļas 1.punkta, 4.panta devītās daļas, 7.panta 1.1 daļas, kā arī pārejas noteikumu 16.punkta 1. un 2.apakšpunkta atbilstību Satversmes 1.pantam un 101.panta otrās daļas pirmajam teikumam.

Saskaņā ar Ostu likuma 4.panta trešās daļas 1.punktu attiecīgās ostas pārvaldes valdījumā atrodas valsts un pašvaldības zeme un akvatorija. Šā likuma 4.panta devītā daļa paredz, ka valsts un pašvaldība ir tiesīga tai piederošo ostas teritorijā esošo nekustamo īpašumu atsavināt, valstij nododot to pašvaldībai un pašvaldībai nododot to valstij bez atlīdzības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Maksātnespējīgās AAS Balva vietā LTAB jau izmaksājis 0,69 miljonus

Lelde Petrāne, 11.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš apdrošināšanas sabiedrības Balva maksātnespējas pasludināšanas brīža, Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) no Garantijas fonda jau izmaksājis 0,69 milj EUR tiem CSNg cietušiem, kuri trīs gadu laikā kopš apdrošināšanas sabiedrībai Balva anulētas licences nebija saņēmuši visu sev pienākošo OCTA atlīdzību izmaksu.

Likvidējamās apdrošināšanas sabiedrības Balva maksātnespēja tika pasludināta šā gada 6.jūlijā pēc LTAB iesniegtā pieteikuma. «Par šādu soli izšķīrāmies, jo uzņēmuma maksātnespējas ierosināšana ļaus ātrāk pabeigt atlikušo aktīvu realizāciju, kas tiek darīts gan maksātnespējīgās apdrošināšanas sabiedrības Balva (MAAS Balva) atlīdzību saņēmēju, gan visas OCTA nozares dalībnieku interesēs,» skaidro LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins.

Atbilstoši OCTA likumam, gadījumos, kad tiek pasludināta kāda tirgus dalībnieka maksātnespēja, izmaksas CSNg cietušajiem tiek segtas no LTAB Garantijas fonda, tādēļ no maksātnespējas uzsākšanas brīža LTAB ir apzinājis un personīgi uzrunājis tos CSNg cietušos, kuri joprojām no MAAS Balva nebija saņēmuši visu sev pienākošo atlīdzību. «Lielāko daļu no Garantijas fonda izmaksām, kas veiktas kopš sabiedrības maksātnespējas pasludināšanas brīža, veido maksājumi valsts iestādēm - Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (0,31 milj. EUR) un Nacionālajam veselības dienestam (0,13 milj. EUR), kā arī citām apdrošināšanas sabiedrībām (0,20 milj. EUR),» stāsta LTAB valdes priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru prezidenta amata kandidāta Krišjāņa Kariņa (JV) topošās valdības partneri šorīt parakstīja koalīcijas sadarbības līgumu, valdības deklarāciju un fiskālās disciplīnas līgumu.

Dokumentus parakstīja partiju un frakciju vadītāji, klātesot arī topošās valdības ministriem, kuri parakstīja valdības deklarāciju.

Parakstīšana notika Saeimas nama Sarkanajā zālē. Saeima šodien plkst.12 lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru vadītu Kariņš.

Savukārt pusstundu pēc Saeimas ārkārtas sēdes beigām Viesu zālē plānota Kariņa preses konference. Pēc valdības apstiprināšanas tā plānojusi arī pulcēties uz pirmo svinīgo sēdi valdības mājā.

Topošo valdību varētu atbalstīt 61 deputāts - tātad stabils labēji centrisks vairākums, iepriekš lēsa Kariņš.

Valdību veidos piecu politisko spēku pārstāvji - «Jaunā Vienotība» (JV), Jaunā konservatīvā partija (JKP), «KPV LV», «Attīstībai/Par» (AP) un «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK). Valdību vadīs politiķis no JV, lai arī šī partija vēlēšanās ieguva vismazāko mandātu skaitu Saeimā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Northern Horizon Capital pārdod BPT Real Estate privātā kapitāla fondam BaltCap

Žanete Hāka, 26.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija AS Northern Horizon Capital pārdos savu nekustamā īpašuma pārvaldības meitas uzņēmumu BPT Real Estate AS privātā kapitāla ieguldījumu fondam BaltCap, informē Porta Finance.

Darījums jāapstiprina konkurences uzraudzības iestādēm, un ir paredzams, ka tas tiks noslēgts 2015. gada septembrī. Puses ir vienojušās neizpaust darījuma finanšu nosacījumus.

«Uzņēmuma BPT Real Estate pārdošana ir loģisks noslēgums procesam, kurš turpinājās dažus pēdējos gadus un kura laikā BPT Real Estate pakāpeniski kļuva par nekustamā īpašuma pārvaldības uzņēmumu, kas ir neatkarīgs no Northern Horizon ieguldījumu pārvaldības pamatdarbības. Uzņēmuma pārdošana ļauj Northern Horizon pilnībā koncentrēties ieguldījumu pārvaldības pamatdarbībai. Šajā segmentā mēs redzam daudzas interesantas iespējas piedāvāt mūsu investoriem jaunus ieguldījumu produktus ne tikai Ziemeļvalstīs un Vācijā, bet arī Baltijas valstīs, kur ir koncentrēta BPT Real Estate darbība. Turklāt pēc darījuma Northern Horizon turpinās uzturēt un paplašināt savu būtisko klātbūtni Baltijas valstīs, izmantojot savas ieguldījumu pārvaldības, fonda administrēšanas un uzņēmumu apkalpošanas komandas,» saka Northern Horizon Capital Group vadītājs Mihaēls Šēnahs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta Latvijas pārstāvniecību vadīs Andris Grafs

Žanete Hāka, 21.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta (BKPI) vadības komandai ir pievienojies Andris Grafs, informē institūts.

A.Grafs no 17.augusta vada BKPI Latvijas pārstāvniecību ar mērķi veicināt labas korporatīvās pārvaldības principu ieviešanu publiskā un privātā sektora uzņēmumos Latvijā.

«Man ir patiess prieks mūsu komandā uzņemt Andri, kuram ir zināšanas par korporatīvās pārvaldības labo praksi, kā arī valsts pārvaldes darbības principiem,» uzsver Paulius Martinkus, Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta prezidents.

A.Grafs ir uzkrājis pieredzi korporatīvās pārvaldības jomā, pārstāvot īpašnieka intereses darbā ar vairākiem uzņēmumiem, kā arī ieviešot praktiskus pasākumus valsts uzņēmumu pārvaldības pilnveidošanai. Savā karjeras laikā viņš ir ieguvis stratēģiskās plānošanas, vadīšanas, publiskās komunikācijas un interešu aizstāvības pieredzi, ieņemot vadošus amatos valsts pārvaldes institūcijās un nevalstiskajā sektorā. «Laba korporatīvās pārvaldības prakse kļūst arvien nozīmīgāks faktors uzņēmumu vērtības palielināšanai publiskā un privātā sektora uzņēmumos. Nostiprinot Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta komandu Latvijā, mēs aktīvi veicināsim labākās korporatīvās pārvaldības prakses ieviešanu Latvijas uzņēmējdarbības vidē,» teica Daiga Auziņa-Melalksne, Baltijas korporatīvās pārvaldības institūta valdes locekle.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

LTRK apbalvos veiksmīgākos Latvijas eksportētājus

Elīna Pankovska, 18.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eksporta dienas ietvaros Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) apbalvos pagājušā gada veiksmīgākos eksportējošos uzņēmumus.

Krišjāņa Valdemāra balva Latvji, brauciet jūriņā! un Sprīdīša balva - tiks pasniegti Latvijas eksportētājiem, kas konkurentu skatījumā pērn uzrādījuši augstākos rezultātus noteiktu vērtēšanas kritēriju kopās.

LTRK apbalvojumam Krišjāņa Valdemāra balva Latvji, brauciet jūriņā! 2011 nominēti uzņēmumi: a/sRīgas piena kombināts, SIA Trypet, SIA Pharmidea, SIA Madara Cosmetics, SIA Olimps, SIA Tonus Elast, SIA Unda, SIA Attirance, SIA Valpro, SIA Autonams un SIA VG kvadra pak.

Savukārt apbalvojumam Sprīdīša balva 2011 nominēti uzņēmumi SIA Sitno, SIA Digitālais ekonomikas attīstības centrs, SIA Munio, SIA Amber wood, un SIA Tivo būve.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

LTAB ierosinājusi Balva maksātnespēju

Dienas Bizness, 16.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nedaudz vairāk nekā trīs gadus pēc tam, kad Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) pieņēma lēmumu apturēt visu apdrošināšanas sabiedrības Balva izsniegto licenču darbību, ierosināta tās maksātnespēja.

«Visu šo laiku no LAAS Balva centāmies atgūt no Garantijas fonda izmaksātās OCTA atlīdzības, kuras apdrošināšanas sabiedrība nespēja izmaksāt starptautiskajos līgumos paredzētajos gadījumos, tomēr šobrīd redzam, ka uzņēmums nespēj segt aizvien pieaugošās izmaksas, tādēļ LTAB pieņēma lēmumu ierosināt likvidējamās sabiedrības maksātnespēju,» skaidro Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) valdes priekšēdētājs Jānis Abāšins.

LAAS Balva darbību FKTK apturēja 2013.gada 16.aprīlī. Atbilstoši OCTA likumam gadījumos, kad tiek pasludināta kāda tirgus dalībnieka maksātnespēja, izmaksas CSNg cietušajiem tiek segtas no Garantijas fonda.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Apdrošinātāji cīnīsies par Balvas klientiem; varēs paaugstināt OCTA polišu cenas

Žanete Hāka, 18.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apdrošināšanas sabiedrības met aci uz AAS Balva obligātās civiltiesiskās transportlīdzekļu apdrošināšanas klientiem, un prognozē, ka kompānijas aiziešana no tirgus ļaus brīvāk celt polišu cenas.

FKTK padomes lēmums tirgū ieviesīs pārmaiņas un vēl vairāk saasinās konkurences cīņu apdrošinātāju starpā, paredz Ergo valdes locekle Baltijā Ingrīda Ķirse. Jau pēc sākotnējās ziņas par AAS Balva darbības apturēšanu konkurenti uzsāka aktīvu cīņu par tās klientiem un šobrīd var prognozēt cīņas turpinājumu ar jaunu sparu.

Visasāk konkurence būs jūtama OCTA segmentā, kur AAS Balva līdz šim bija starp tirgus līderiem ar vismaz 15% tirgus daļu, uzskata kompānijas pārstāve.

«Jāatzīst, ka lielāko OCTA tirgus daļu uzņēmums ieguva zemo cenu politikas dēļ, kas iespējams tika veidotas nepietiekamas risku izvērtēšanas rezultātā. Tādejādi tas veicināja OCTA nozares kopējos zaudējumus un sīvās konkurences apstākļos neļāva arī pārējiem tirgus dalībniekiem noteikt augstākas polišu cenas,» norāda I. Ķirse.

Komentāri

Pievienot komentāru