Makroekonomika

Eiro ieviešanu Latvijā koordinēs Dace Kalsone

Zanda Zablovska, 09.03.2012

Jaunākais izdevums

Par eiro projekta vadītāju Latvijā izraudzīta Dace Kalsone, kura iepriekš darbojusies Latvijas Bankā un Eiropas Centrālajā bankā.

D. Kalsone ir ieguvusi ekonomikas doktora zinātnisko grādu, kā arī maģistra grādu biznesa vadībā Latvijas Universitātē, tāpat arī maģistra grādu tiesību zinātnē ar specializāciju starptautiskajās un Eiropas tiesībās Rīgas Juridiskajā augstskolā, informē Finanšu ministrijas pārstāvji.

No 1997. gada D. Kalsone ir pildījusi vecākās maksājumu un finanšu tirgus analītiķes pienākumus Latvijas Bankā, iegūstot pieredzi arī bezskaidrās naudas eiro maksājumu projektā SEPA (single euro payments area), kas ir eiro projekta sastāvdaļa Latvijā. No 2005.-2006. gadam viņa darbojās kā maksājumu sistēmas eksperte Eiropas Centrālajā bankā.

Eiro projekta vadītāja pienākumos ietilpst koordinēt visus procesus, kas saistīti ar eiro ieviešanu Latvijā, tostarp izstrādāt stratēģiju un rīcības plānu eiro ieviešanai, koordinēt eiro ieviešanas procesā iesaistīto darba grupu savstarpējo sadarbību, kā arī sagatavot pasākumu īstenošanai nepieciešamo finanšu plānu. D. Kalsone darbu jaunajā amatā sāks šā gada 12. martā. Eiro projekta vadītāja amatam viņa izraudzīta no 13 kandidātiem.

Latvija eiro zonai plāno pievienoties 2014. gada 1. janvārī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Latvijai «de iure» eirozonai vajadzētu pievienoties nākamā gada vasarā

Nozare.lv, 08.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijai «de iure» eirozonai vajadzētu pievienoties nākamā gada vasarā, sacīja Latvijas eiro projekta vadītāja Dace Kalsone, norādot, ka nākamā gada aprīlī tiks izvērtēts, kā Latvijai veicies ar Māstrihtas kritēriju izpildi.

Pēc viņas sacītā, katram kritērijam ir atbilstoša metodika - inflācija tiks mērīta no šā gada aprīļa līdz nākamā gada martam, tāpat tiks vērtēta gada vidējā procentu likme. Savukārt budžeta deficītu un valdības parādu vērtēs pēc faktiskajiem 2012.gada rādītājiem un vidēja termiņa prognozēm.

2013.gada aprīlī Eiropas Komisija (EK) un Eiropas Centrālā banka (ECB) izvērtēs Latvijas tautsaimniecības konverģenci. Līdz maijam konverģences ziņojums tiks analizēts, bet jūnijā pozitīva novērtējuma gadījumā Eiropas Savienības Ekonomisko un finanšu jautājumu padome (ECOFIN) aicinās Latviju pievienoties eirozonai. Pēc ECOFIN aicinājuma Eiropas Padome (EP) jūnijā pieņems politisku lēmumu aicināt Latviju pievienoties vienotai valūtai. Savukārt jūlijā ECOFIN pieņems gala lēmumu par Latvijas uzaicinājumu pievienoties eirozonai un noteiks arī valūtas kursu - lata pret eiro. Pēc EP jūnija lēmuma tiks atjaunota regula, kurā tiks fiksēts valūtas kurss, kas nozīmēs, ka Latvijai «de iure» ir ļauts pievienoties eirozonai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lai informētu par eiro ieviešanu, tērēs vienu eiro uz katru iedzīvotāju

Nozare.lv, 10.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedrības informēšanas kampaņai par eiro ieviešanu Latvijā ir paredzēts viens eiro (70 santīmi) uz iedzīvotāju, līdz ar to Latvijā komunikācijas budžets šim mērķim ir 1,4 miljoni latu, norāda Latvijas eiro projekta vadītāja Dace Kalsone.

Viņa stāstīja, ka informēšanas stratēģija par eiro ieviešanu Latvijā ir iedalīta trīs posmos - sagatavošanas, intensīvajā un noslēguma.

Sagatavošanas posms ir sācies jau šā gada sākumā, pirmkārt, ar plānošanas darbiem un ar atsevišķām aktivitātēm plašsaziņas līdzekļos, pamazām arī aktualizējot mājaslapu "eiro.lv", tāpat tiek plānotas apmācības, semināri utt.

«Šis posms ilgs līdz 2013.gada vidum, kad sekos intensīvais periods - tas ilgs pusgadu. Noslēguma posms arī būs aptuveni pusgadu, lai veiktu aptaujas un noskaidrotu sabiedrības viedokli,» skaidroja Latvijas eiro projekta vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Eiro atnācis gludi

Inguna Ukenābele, 02.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiro Latvijā 1. janvārī ieviests bez problēmām. Paredzams, ka grūtākā ar jauno valūtu būs pirmā darba nedēļa.

Latvija eirozonai 1. janvārī ir pievienojusies sekmīgi, un vērā ņemamas problēmas ar maksājumu sistēmām nav novērotas. Pirmajā gada dienā darbu ir atsākuši gan bankomāti, gan internetbankas, bet norēķinos ar maksājumu kartēm pārrāvuma tikpat kā nav bijis.

Savukārt nākamais grūtākais posms ir gaidāms gada pirmajā darba nedēļā, kad ar pilnu sparu atsāks darboties veikali, banku filiāles un pakalpojumu sniedzēji. Latvijā apgrozībā joprojām ir vairāk nekā 600 miljoni latu skaidrā naudā, un domājams, ka iedzīvotāji tos steigs iztērēt.

Pirmā nedēļa

Gada pirmajā dienā durvis klientiem vēra vien dažas banku filiāles, un tajās pārāk lielas cilvēku drūzmas, kas vēlētos mainīt latus pret eiro, nebija vērojamas. Vieslielākais cilvēku skaits bija Latvijas Bankas kasēs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Eiro projekta vadītāja: ieguvumi no eiro ieviešanas – dzīves vienkāršošanās

Jānis Rancāns, 10.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas ieguvumi no iestāšanās eirozonā iedalāmi divos veidos – tūlītējie un ilgtermiņa. Tūlītējie saistīti ar «dzīves vienkāršošanos» - pazūd valūtas konvertēšanas izmaksas, bet ilgtermiņa – stabilitāte ar kredītreitingu, sacīja Finanšu ministrijas Eiro projekta vadītāja Dace Kalsone.

Raidījumā Dienas rīts viņa noraidīja, ka kredītreitinga pozitīva pieauguma rezultātā lētāki kļūs Latvijai pieejamie resursi – lētāk atmaksāt parādu un zemākas kredītlikmes. D. Kalsone skaidroja, ka, iestājoties Eiropas Savienībā (ES), Latvija pievienojās arī eirozonai, bet ar atlikto datumu.

Runājot par Eiropu pārņēmušo parādu krīzi, Eiro projekta vadītāja uzsvēra, ka eirozonā patlaban notiek ļoti aktīvi finanšu sakārtošanas darbi un uz nākamo gadu monetārā savienība būs stabila. Tāpat viņa pieminēja Maltas piemēru, kura, ja nebūtu ieviesusi eiro, krīzi pārvarētu daudz sliktāk.

Eiro projekta vadītāja atgādināja, ka 2014. gada 1. janvārī, kad Latvijā tiks ieviests eiro, vēl pusgadu jebkādā daudzumā bez maksas varēs mainīt latus uz eiro. Tāpat vēl divas nedēļas pēc eiro ieviešanas varēs maksāt ar latiem, bet pārdevēji atlikumu izdos eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas dalība eirozonā izmaksās 28 miljonus latu gadā, intervijā laikraksta Dienas Bizness pielikumam Saldo norāda eiroprojekta vadītāja Dace Kalsone.

«Ir izveidots finansēšanas mehānisms, kā palīdzēt tām valstīm, kuras krīze ir skārusi visvairāk. Pēc dažādiem aprēķiniem Latvijas finansiālais ieguvums no iestājas eirozonā vidējā termiņā varētu būs mērāms līdz pat vairāku simtu miljonu latu. Savukārt mūsu maksājums eirozonai būs apmēram 28 miljoni latu gadā, šo summu maksājot piecus gadus,» atbildot uz jautājumu, ar kādiem izdevumiem Latvijai, tās budžetam jārēķinās, tūlīt pēc iestājas eirozonā, piemēram, krīzē nonākušo Dienvideiropas eirozonas valstu glābšanai, skaidroja D. Kalsone.

Jautāta, kādi ir galvenie pasākumi, ko ir paredzēts īstenot līdz 2014. gadam – laikam, kad, atbilstoši pašreizējām prognozēm, Latvijā jāievieš eiro, viņa stāstīja:

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kalsone: efektīvākai eiro ieviešanai jākonsultējas ar uzņēmējiem

Dienas Bizness, 15.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arī uzņēmēji rēķinās ar eiro ieviešanas izmaksām, kas ir saistītas ar informācijas sistēmu pielāgošanu un citām lietām, tāpēc jāskatās, lai šis process notiku pēc iespējas efektīvāk.

LNT raidījumā 900 sekundes norāda eiro projekta vadītāja Latvijā Dace Kalsone.

Viņa atgādināja, ka eiro projektā minētie 8,7 miljoni latu ir izmaksas, kas attiecas uz valsts budžetu – paredzot izmaiņas valsts informācijas sistēmās, skaidrās naudas apmaiņu Latvijas Pasta nodaļās, dažādus drošības pasākumus, komunikāciju ar sabiedrību.

Viņa arī uzsvēra, ka patlaban, runājot par eiro ieviešanas izmaksām, tiek piemirsti ieguvumi, kas rodas līdz ar pievienošanos Eiropas monetārajai savienībai, piemēram, konvertācijas izmaksas, kas lēšamas miljonos latu gadā.

«Ir šīs pārējas izmaksas, kas ir, bet ilgtermiņā pazūd, bet pēc mēs atkal skatāmies, kas ir tās tālākas maksas Eiropas Stabilizācijas mehānismā, bet tajā pat laikā mums pretī stāv šie ilgtermiņa ieguvumi,» tā Kalsone.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maijā eiro atbalstītāju īpatsvars Latvijas iedzīvotāju vidū sasniedza 38%, liecina pētījumu aģentūras Factum jaunākie sabiedriskās domas aptaujas dati par iedzīvotāju informētību eiro ieviešanas jautājumos.

Eiro ieviešanas jautājumu par svarīgu šobrīd atzīst 49% Latvijas iedzīvotāju. Kā svarīgāko aspektu, par kuru vēlētos saņemt informāciju, 83% aptaujātie atzīst to, kā pāreja uz eiro ietekmēs algu un pensiju saņemšanu.

«Algu un pensiju saņemšanu pāreja uz eiro neietekmēs. Piemēram, līdzšinējo 100 latu vietā pēc 1. janvāra saņemsiet 142,29 eiro,» skaidro Finanšu ministrijas eiro projekta vadītāja Dace Kalsone.

82% aptaujāto vēlas saņemt informāciju, kāds būs apmaiņas kurss.

«Šīs bažas, tāpat kā bailes no konfiscējošām naudas reformām, ir ar saknēm padomju laiku pieredzē, kas dzīvā atmiņā galvenokārt vecākajai paaudzei,» saka Latvijas Bankas Ārējo sakaru pārvaldes vadītājs Juris Kravalis, uzsverot, ka kurss, pēc kura lats piesaistīts eiro jau gadiem – 0,702804, netiks mainīts. Diplomātiskā procedūra nosaka, ka kurss jāapstiprina reizē ar uzaicinājumu valstij pievienoties eiro zonai, ko varam gaidīt 9.jūlijā. Tātad pēc 9. jūlija, kad gaidām oficiālo Eiropas Komisijas gala lēmumu, sabiedrībai būs par vienu nozīmīgu rūpi mazāk, viņš norāda.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Šadurskis: dalība eirozonā nozīmē, ka Latviju glābs kā Grieķiju

Jānis Rancāns, 02.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neieviešot Eiropas vienoto valūtu paredzētajā laikā, Latvija zaudēs tirgu uzticību, savukārt dalība eirozonā nozīmē, ka Latviju vajadzības gadījumā glābs tā pat kā Grieķiju, raidījumā Dienas Rīts sacīja politiķis Kārlis Šadurskis.

«Pieņemsim, ka Latvijai pietrūkst viena procentpunkta līdz Māstrihtas kritēriju izpildei un netiek ieviests eiro. Tā ir neveiksme,» sacīja K. Šadurskis, norādot, ka tas ietekmēs finanšu tirgu uzticību Latvijai. Tirgi būtu pārliecināti, ka Latvija nespēj atgūties pēc ekonomiskās krīzes un dārgāka kļūtu valsts parāda apkalpošana.

K. Šadurskis arī norādīja, ka pēc pievienošanās eirozonai, Latvijai piecu gadu laikā stabilizācijas fondā būs jāiemaksā 145 miljonus latu, tomēr tas ieguvums, ko valsts iegūtu, kredītreitingu kāpuma dēļ samazinoties kredīta apkalpošanas izmaksām, būtu labāks nekā paredzētās iemaksas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī, pārejot uz eiro, lielākoties vērojama korekta cenu konvertācija, vairāki gadījumi liecina par cenu palielināšanu uz valūtas maiņas rēķina .

Lai arī atbildīgās institūcijas vēl pēta cenu izmaiņas, nozaru eksperti jau bažījas par iespējamo inflācijas kāpumu eiro ieviešanas dēļ.

Kā liecina banku prognozes, šogad vidējā gada inflācija varētu būt robežās no 2 līdz 2,8 %. Bankas gan arī uzsver, ka galvenais inflācijas kāpuma iemesls nebūs eiro ieviešana Latvijā. Nākamgad SEB Banka inflāciju prognozē 3,3 % apjomā, Swedbank – ap 2,8% līmenī, bet Nordea – ap 2,5 %.

Atsevišķi gadījumi

Valūtas konvertācijā nav lieli pārkāpumi, taču no veikaliem esam saņēmuši sūdzības, ka bankas nav gatavas eiro ieviešanai, jo trūkst sīknaudas, tā situāciju vērtē Latvijas Patērētāju interešu aizstāvības asociācijas (LPIAA) padomes priekšsēdētāja Tekla Žabova. Viņas vērojumi liecina arī par gadījumiem, kad cenas, no latiem konvertējot uz eiro, ir noapaļotas nedaudz uz augšu, kā rezultātā šomēnes varētu palielināties inflācija. Lieli cenu kāpumi gan neesot vērojami, visbiežāk tie ir pāris santīmi. Piemēram, vilcienā biļetes cena pieaugusi par diviem santīmiem, arī citos gadījumos cenas ir augušas. DB rīcībā esošā informācija liecina, ka kādā ēdināšanas iestādē glāze kefīra sadārdzinājusies par pieciem santīmiem, kilograms kolrābju tirgū – arī par dažiem santīmiem, bet kādas konditorejas kliņģeris – par 60 santīmiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Straujš nodokļu ieņēmumu pieaugums vērojams aprīlī. Ja pirmajos trijos mēnešos nodokļu ieņēmumi kopbudžetā saņemti tuvu 2020. gada attiecīgā perioda līmenim, tad aprīlī tie iekasēti jau par 174,8 miljoniem eiro jeb 25,4% vairāk nekā pērnā gada aprīlī, vēsta Finanšu ministrija (FM).

Atbilstoši Valsts kases datiem par konsolidētā kopbudžeta izpildi šā gada pirmajos četros mēnešos izdevumi kopbudžetā par 674 miljoniem eiro pārsniedza ieņēmumus, kamēr pērn attiecīgajā periodā kopbudžetā deficīts bija būtiski zemāks jeb 11,3 miljoni eiro.

Šā gada sākumā veikta nozīmīga līdzekļu izmaksa no valsts budžeta atbalsta veidā Covid-19 seku mazināšanai, līdz ar ko kopbudžeta izdevumi bija par 800,2 miljoniem eiro jeb 21% augstāki nekā pērn četros mēnešos, veidojot 4 605,1 miljonus eiro.

2021. gadam apstiprinātā atbalsta apjoms līdz 23. maijam jau sasniedza 3,4 miljardus eiro jeb 11,1% no IKP. Faktiski piešķirtā atbalsta apjoms janvārī-aprīlī veido 926 miljonus eiro, tostarp nepilni 800 miljoni eiro kopbudžeta izdevumos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nodokļi deviņos mēnešos iekasēti 101,3% apmērā, veidojot 75,2 milj. eiro papildu ieņēmumus, informē Finanšu ministrija.

Nodokļu ieņēmumu apjomam šā gada deviņos mēnešos kopbudžetā palielinoties par 7,6%, salīdzinot ar iepriekšējā gada janvāri-septembri, un esot virs plānotā apmēra, pārpalikuma apjoms kopbudžetā sasniedza 360,8 milj. eiro.

Salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, ministrija atzīmē, ka pārpalikums palielinājies par 57,2 milj. eiro. Šā gada janvārī-septembrī pārpalikums vērojams visos kopbudžeta līmeņos, valsts pamatbudžetā tas bija 190,4 milj. eiro, speciālajā budžetā 63,8 milj. eiro, pašvaldību budžetā 74,7 milj. eiro, bet atvasināto publisko personu budžetā 33,0 milj. eiro. Gada beigās izdevumiem pieaugot straujāk, atbilstoši Finanšu ministrijas prognozēm, 2017.gads konsolidētajā kopbudžetā noslēgsies ar deficītu, kas būs mazāks par sākotnēji plānoto. Vispārējās valdības budžeta deficīts 2017.gadam atbilstoši aktuālajam novērtējumam pēc EKS 2010 metodoloģijas tiek prognozēts 0,9% no IKP apmērā jeb 235,0 milj. eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
ES nauda

Latvija ir saņēmusi un izmantojusi visu 2007. – 2013. gada plānošanas perioda ES fondu finansējumu

Zane Atlāce - Bistere, 09.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrija (FM) ir iesniegusi Ministru kabinetā ikmēneša informatīvo ziņojumu par Kohēzijas politikas ES fondu investīciju progresu. Līdz ar sekmīgu iepriekšējā plānošanas perioda pabeigšanu un esošā perioda intensīvāku projektu ieviešanu Latvija jūlijā un augustā ir saņēmusi ievērojamus Eiropas Komisijas (EK) maksājumus – kopā 297 miljonus eiro.

«Latvija ir saņēmusi visus Eiropas Komisijas noslēguma maksājumus par ES fondu ieviešanu 2007. – 2013. gada plānošanas periodā. Tādējādi veiksmīgi noslēdzies pirmais pilnais Latvijas ES fondu periods. Sasniegtais ir labi padarīts komandas darbs, par kuru paldies varam teikt katram ES fondu ieviešanā iesaistītajam. Šajā laikā esam guvuši plašu pieredzi nākotnei, un katrs Latvijas iedzīvotājs tieši vai pastarpināti ikdienā var baudīt ES fondu investīciju augļus,» skaidro finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola.

Ir saņemti un izmantoti 100% Latvijai piešķirtā ES fondu 2007. – 2013. gada plānošanas perioda finansējuma. Par darbības programmas Infrastruktūra un pakalpojumi ieviešanu EK ir izmaksājusi Latvijai 85,6 miljonu eiro Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) un 77,0 miljonu eiro Kohēzijas fonda (KF) noslēguma maksājumus. Tāpat arī par darbības programmu Uzņēmējdarbība un inovācijas Latvija no EK ir saņēmusi ERAF noslēguma maksājumu 34,8 miljonus eiro. Jau ziņots, ka 2017. gada 29. decembrī Latvija no EK saņēma 29,2 miljonu eiro Eiropas Sociālā fonda (ESF) noslēguma maksājumu par sekmīgi ieviesto darbības programmu Cilvēkresursi un nodarbinātība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nodokļu sistēmā un arī vairāku nodokļu likmēs briest izmaiņas.

Līdz 2020. gada 31. maijam Finanšu ministrijai sadarbībā ar valdības sociālajiem un sadarbības partneriem ir jāizstrādā vidēja termiņa valsts nodokļu pamatnostādnes. Pašlaik par iespējamām nodokļu sistēmas pārmaiņam notiek diskusijas dažādos formātos, tai skaitā arī Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Nodokļu politikas apakškomisijā.

Pamatīgu ažiotāžu raisīja izskanējušās ziņas par iespējamiem piedāvājumiem būtiski palielināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi strādājošiem (atceļot solidaritātes nodokli un diferencēto neapliekamo minimumu, taču līdz 310 eiro (otrā variantā līdz 500) nodokļa likme būtu 0%), kuru mēneša bruto ienākums būtu lielāks par 1000 (otrā variantā 1200) eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Latvijas nodokļu sudoku

Reinis Jansons, Swedbank Finanšu institūta vadītājs, 04.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2018.gads iezīmēsies ar būtiskām nodokļu pārmaiņām, kas skars lielu daļu nodokļu. Šāda vērienīga nodokļu reforma, kas apskata nodokļu politiku caur dažādiem nodokļiem un to mijiedarbību, Latvijā nav pieredzēta sen. Kopumā reforma vērtējama pozitīvi un ir uzteicama politiskā drosme šādai kompleksai pieejai.

Nodokļu izmaiņas – platforma dažādu ekonomisko kaišu ārstēšanai

Šīs nodokļu reformas mērķu saraksts ir bijis diezgan garš - mazināt sociālo plaisu, apkarot ēnu ekonomiku, mazināt darbaspēka nodokļu slogu, palielināt darba tirgus konkurētspēju, finansēt medicīnas aprūpi – sarakstu varētu turpināt. Taču uzreiz jāmin, ka nodokļu izmaiņas nav zāles visām problēmām, tomēr tās var kalpot par labu platformu dažādu ekonomisko kaišu ārstēšanai.

Kopumā praktiski lielākā daļa sabiedrības pārmaiņas savos naudas maciņos izjutīs jau janvārī. Protams, izjūtas būs dažādas, tomēr naudas tēriņiem būs vairāk. Galveno ietekmi radīs būtiska minimālās algas celšana, atvieglojumu palielināšana par apgādībā esošām personām, neapliekamā minimuma maksimālā sliekšņa celšana un progresīvā iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) ieviešana, mazinot bāzes likmi. Iedzīvotāji, kuri līdz šim saņēma minimālo algu, ‘uz rokas’ izjutīs teju 58 eiro pieaugumu, kas ienākumus palielina par piektdaļu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, kas nosaka atalgojuma pieaugumu valsts pārvaldes amatpersonām no 2023.gada, īstenojot valsts pārvaldes atlīdzības sistēmas reformu.

Aģentūras LETA aprēķini par valdības sākotnēji virzītajiem likuma grozījumiem liecina, ka no 2023.gada Valsts prezidenta, Saeimas priekšsēdētāja, Ministru prezidenta, Augstākās tiesas priekšsēdētāja un Satversmes tiesas priekšsēdētāja mēnešalga sasniegs apmēram 7607 eiro, līdz ar to, piemēram, Ministru prezidentam un Saeimas priekšsēdētājam alga palielināsies par apmēram 40%.

Par apmēram trešdaļu tiks palielināta alga ministriem, kuru mēneša atalgojums sasniegs apmēram 6700 eiro. Ģenerālprokurora alga sasniegs aptuveni 7280 eiro, valsts kontroliera un tiesībsarga alga - apmēram 6700 eiro, bet Satversmes tiesas priekšsēdētāja vietniekam - apmēram 6500 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Rindā uz samazinātu PVN gaida maize, gaļa, piens, olas, grāmatas un prese

Māris Ķirsons, 24.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uz samazināto pievienotas vērtības nodokļa likmi 5% cer maize, gaļa, piens, olas, grāmatas un preses izdevumi.

To rāda Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Nodokļu politikas apakškomisijas sēde. Jāatgādina, ka no 2018. gada Latvijā tika ieviesta PVN likme 5% apmērā. Tā tika ieviesta Latvijai raksturīgiem dārzeņiem un augļiem, kam līdz tam bija 21% likme.

Jāņem gan vērā, ka Latvijai raksturīgiem dārzeņiem un augļiem 5% PVN likme darbosies tikai līdz 2020. gada 31. decembrim, bet par tās tālāko likteni lēmums ir jāpieņem valdību veidojošajiem politiķiem. Turklāt līdz šim ir bijuši vairāki neveiksmīgi mēģinājumi arī piena produktiem, maizei, gaļai, vistu un paipalu olām samazināt pievienotās vērtības nodokļa likmi no pašreizējiem 21% līdz 5%. Cerību uz to, ka šāda ideja varētu materializēties, rada Krišjāņa Kariņa vadītās valdības deklarācijā rakstītais: Izvērtēsim iespējas samazināt PVN svaigai gaļai, svaigām zivīm, olām un piena produktiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Salesforce Latvijā: kā novērtēt klientu attiecību vērtību

Jurģis Bakans, Bluelark Pārdošanas nodaļas vadītājs, 20.10.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

CRM ieviešanu ieskauj liels skaits mītu.

Vai mums tiešām ir vajadzīga CRM platforma? Vai ieguldījums atmaksāsies? Bet mums viss ir kārtībā!

Izmantojot Salesforce, mēs atbalstījām daudzu uzņēmumu transformāciju, palīdzot uzlabot veiktspēju un optimizēt uzņēmējdarbības operācijas.

Aplūkosim biežāk uzdotos jautājumus par labāku uzņēmējdarbības pārvaldības praksi.

Mīts: mums nav vajadzīga CRM platforma!

Vai jūs sniedzat saviem klientiem komerciālus piedāvājumus? Vai nedēļas uzdevumu organizēšanai izmantojat kalendāru? Vai kopīgi lietojat sapulces protokolus un citu svarīgu informāciju? Vai jūs sekojat līdzi jums un jūsu kolēģiem uzticēto uzdevumu izpildei?

Apsveicam! Jūs jau izmantojat DIY CRM platformu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepakojumu depozīta sistēmas ieviešana ļaus iedzīvotājiem atgūt 10 centus par vienu iepakojuma vienību, turklāt tas nozīmē, ka atsevišķas preces varētu kļūt dārgākas, žurnālistiem šodien pauda vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL/TB-LNNK).

Asociācija: Zaudē ES līdzfinansējumu depozīta sistēmas ieviešanai

Ministrs skaidroja, ka preces, uz kurām attiektos iepakojuma depozīta sistēmas ieviešana, būtu ūdens, bezalkoholiskie dzērieni, alus un dzērieni ar zemu alkohola saturu, bet iepakojuma materiāli, kurus iedzīvotāji varētu nodot un saņemt par to atlīdzību, būtu PET, stikls un metāls.

Par sistēmas darbību atbildīgs būs nacionālā līmeņa operators un to veidos dzērienu ražotāju un tirgotāju asociācijas. Operatora pienākumos ietilps organizēt iepakojuma atpakaļ pieņemšanu un tā apsaimniekošanu, un tam jābūt noslēgtiem līgumiem ar dzērienu ražotājiem un tirgotājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

BIM ieviešana ir vienīgais loģiskais ceļš Latvijas būvniecības nozares attīstībai

Sigita Janvāre - VNĪ valdes locekle, 03.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no būtiskākajām drīzumā gaidāmajām izmaiņām VNĪ iepirkumos būs prasība izmantot būvju informācijas modelēšanu jeb BIM, kas jau izraisījusi plašu rezonansi sabiedrībā. Mēs kļūsim par ledlaužiem būvniecības digitalizācijā Latvijas publiskajā sektorā. Paši testēsim, kā tā strādā, un dalīsimies savā pieredzē, palīdzot arī citiem, tādējādi kopīgi ieviešot BIM visā valstī.

Būves informācijas modelēšana (BIM) nav tikai mūsu iegriba – tā ir mūsdienīgas būvniecības nozares nepieciešamība. Tas ir kopīgs Ekonomikas ministrijas, būvniecības nozares un citu ieinteresēto pušu projekts, kas raida spēcīgu signālu par pārmaiņām Latvijas būvniecības nozarē. Esam pārliecināti, ka tas ir vienīgais loģiskais ceļš Latvijas būvniecības nozares attīstībai.

Ziemeļvalstīs gūtā pieredze liecina, ka būvniecības digitalizācija ir vienīgais veids, kā nodrošināt procesu efektivitāti un caurspīdīgumu. Tas palīdzēs efektīvi tikt galā ar lielākajiem būvniecības izaicinājumiem, ļaus izvairīties no projektēšanas nepilnībām un samazināt būvdarbu izmaksas, vienlaikus uzlabojot komunikāciju un darbību koordināciju starp projektētājiem, būvniekiem un pasūtītāju. Tādējādi būvniecības process būs operatīvāks un precīzāk prognozējams. Vienlaikus ēkas digitālais dvīnis neapšaubāmi atvieglo apsaimniekošanas un uzturēšanas procesu un palielina nekustamā īpašuma vērtību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Vēlas slēgt 2,5 miljonu eiro līgumu ar OECD par dalību Latvijas satiksmes nozares reformas īstenošanā

LETA, 12.02.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Satiksmes ministrija (SM) vēlas noslēgt 2,5 miljonus eiro vērtu līgumu ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizāciju (OECD) par divpusējo sadarbības projektu iecerētās satiksmes nozares reformas izstrādei un ieviešanai, liecina SM sagatavotais un Tiesību aktu portālā iesniegtais informatīvais ziņojums par satiksmes nozares ilgtspējīgas pārvaldības reformu.

Ziņojumā norādīts, ka SM ir sākusi neformālas konsultācijas ar OECD par tās līdzdalību divpusējā projektā par reformas izstrādi un ieviešanu, kas paredz sadarbības tvērumu un sasniedzamos rezultātus vairākās prioritārajās jomās.

Divpusējā projekta ar OECD mērķis un sasniedzamie rezultāti paredz stiprināt ministrijas un tās padotības iestāžu un kapitālsabiedrību institucionālo kapacitāti, praktiski iesaistot OECD speciālistus ne tikai reformas izstrādes posmā, bet arī tās ieviešanā un īstenošanā, kā arī nodrošinot SM un nozares iestāžu darbinieku īslaicīgas darba vietas OECD galvenajā birojā reformas izstrādes laikā to kvalifikācijas un pieredzes paaugstināšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Par pāreju uz eiro atceroties pēdējā brīdī, jārēķinās ar augstākām IT pakalpojumu cenām

NOZARE.LV, 08.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja uzņēmumi par pāreju no latiem uz eiro sāks domāt pēdējā brīdī, tiem var nākties maksāt par informācijas tehnoloģiju (IT) pakalpojumiem dārgāk nekā patlaban.

«Decembrī noteikti pakalpojumi būs dārgāki, septembrī arī,» Nozare.lv rīkotajā diskusijā par eiro ieviešanu prognozēja Tieto Latvia valdes priekšsēdētājs Elmārs Gengers.

Patlaban uz eiro ieviešanas rēķina pakalpojumu cenas nav kāpušas. «Cenu celt nebūtu prātīgi, jo tā var ļoti ātri pazaudēt klientu,» sacīja Gengers. Viņš skaidroja, ka Tieto apjoms pieaugs, bet likmes nē. Pakalpojumu sniedzējiem rentabilitāte aug, ja uzlabojas nodarbinātība, ja neviens nesēž bez darba. «Vienības cenu noteikti nepaaugstinām,» teica uzņēmuma pārstāvis.

Viņš skaidroja arī, ka ļoti liela daļa ir fiksētas izmaksas, proti, klients nevēlas katru mēnesi saņemt rēķinu par konkrētajā mēnesī izdarīto, tāpēc tiek panākta vienošanās par cenu. «Par darījuma cenu notiek tirgošanās. Klientiem ir izvēles iespējas - jo ātrāk sāk par to domāt, jo ir labāka izvēle. Vēlāk jau vairs izvēles nebūs, tad būs jāpērk pakalpojums par tik, cik par to prasīs,» sacīja Gengers.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Krūzītis: Tirgotāju izmaksas nebūs tik dramatiskas, lai bažītos par cenu kāpumu eiro ieviešanas laikā

Nozare.lv, 26.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārejas uz eiro laikā tirgotājiem būs izmaksas, taču tās nebūs tik dramatiskas, lai būtu bažas ar cenu kāpumu, šodien preses konferencē sacīja Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis.

Viņš atzina, ka, pārejot no latiem uz eiro, tirgotājiem smagākais laiks būs vienlaicīgās abu valūtu apgrozības periods, kad tirdzniecības vietu kasieriem, aiz letes strādājošajiem būs jāstrādā ar latiem un eiro, būs jāsniedz daudz skaidrojumu klientiem. Pārdevējiem jābūt precīziem šai laikā, teica Krūzītis.

Viņš pauda atzinīgus vārdus par Finanšu ministrijas sagatavotajām vadlīnijām, kas tirgotājiem nosaka minimālās prasības, pārejot uz eiro. Vienlaikus Krūzītis atzina, ka viss sāksies pēc 9.jūlija, kad plānots gala apstiprinājums par Latvijas uzņemšanu eirozonā, un tad eiro ieviesējiem būs daudz jautājumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Galvenais Māstrihtas kritērijs – gada vidējā inflācija – ir ar stabilu tendenci samazināties, un arī tautsaimniecības kopējā attīstība atbilst tam, lai valdības noteiktais mērķa datums 2014. gada 1. janvāris kā eiro ieviešanas diena – būtu pašsaprotams nākamais solis Latvijas attīstībā.

Tā secinājusi eiroprojekta vadītāja Dace Kalsone. No četriem Māstrihtas kritērijiem, kas jāizpilda eiro ieviešanai, diskusijās parasti tiek skarts tikai viens no tiem – inflācija. Pārējo kritēriju – ilgtermiņa procentu likmes, valsts budžeta deficīta un valdības kopējā parāda līmeņa – prasību izpilde ir nodrošināta, informē Finanšu ministrijā (FM). Vienlaikus FM uzsver, ka inflācijas kritēriju veido gada vidējais rādītājs, nevis viena mēneša rādītāja apjoms.

Jāatgādina, ka patēriņa cenas šā gada martā, salīdzinot ar februāri, pieauga par 0,6%. Māstrihtas kritērijs – gada vidējā inflācija – martā bija 4,2% ar stabilu tendenci samazināties (2012. gada janvārī tā bija 4,4%, februārī – 4,3%), skaidro FM, piebilstot, ka tiek plānots, ka gada vidējā inflācija turpinās samazināties arī turpmāk.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ko biznesam nozīmēs Latvijas pievienošanās eirozonai? Par to šodien tiks spriests Dienas Biznesa organizētā diskusijā.

Šodien no 12.30 līdz 13:30 portālā Db.lv tiešraidē varēs vērot diskusiju par eiro ieviešanas nepieciešamību - sarunā Finanšu ministriju pārstāvēs eiro projekta vadītāja Dace Kalsone. Uzņēmēju skatījumu uz to, cik lietderīgi Latvijai ir turēties pie mērķa mazliet vairāk nekā pēc gada pievienoties parādu krīzes plosītajai eirozonai, paudīs Lattelecom padomes priekšsēdētājs Gatis Kokins, sauso būvmaisījumu ražotāja Sakret direktors, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes loceklis Andris Vanags, Rimi Latvia Biznesa kontroles vadītāja Kristīne Miezīte un Lietišķās informācijas dienesta vadītāja Aiva Vīksna.

Komentāri

Pievienot komentāru