Pakalpojumi

Eiropa mudinās kinoteātrus digitalizēties un biežāk demonstrēt vietējās filmas

Guna Gleizde, 24.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija (EK) vēlas veicināt kinoteātru pāriešanu uz digitālo formātu un Eiropā tapušu filmu demonstrēšanu, tam paredzot arī finansiālu atbalstu.

Kā informē Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā, EK izstrādājusi stratēģiju šo mērķu sasniegšanai. Tā kā maziem kinoteātriem digitālā aprīkojuma izmaksas ir pārāk augstas, EK paredzējusi iespēju finansiāli atbalstīt šos uzņēmumus, izmantojot valsts atbalstu un Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļus. Tāpat šim mērķim varēs izmantot MEDIA programmu, kas atbalsta kino nozari.

Par izglītību un kultūru atbildīgā komisāre Andrula Vasiliu skaidro, ka digitālā revolūcija var samazināt izplatīšanas izmaksas un potenciāli palielināt visā pasaulē demonstrēto Eiropas filmu skaitu un daudzveidību.

Eiropā digitālo tehnoloģiju ieviešanu kavē izmaksas, kas saistītas ar pāreju uz digitālo formātu, un kinoteātru atšķirīgās vajadzības. Jauns digitālais projektors un serveris maksā aptuveni 75 tūkstošus eiro, kas maziem kinoteātriem ir liels ieguldījums.

Kopš 2007. gada Komisija ar MEDIA programmu ir piešķīrusi atbalstu 25 miljonu eiro apmērā digitālā kino iniciatīvām un citiem inovatīviem projektiem. Komisija 2010. gada beigās plāno ieviest jaunu instrumentu un piešķirt vēl 4 miljonus eiro digitalizācijas vajadzībām, jo īpaši kinoteātriem, kuri galvenokārt demonstrē Eiropas filmas.

Pagājušajā gadā pārdoto kino biļešu skaits Eiropā kopumā sasniedza 981 miljonu, pārsniedzot 2008. gada rādītāju ― 925 miljonus, liecina Eiropas Audiovizuālās observatorijas dati.

Eiropas kinoteātru kasēs 2009. gadā ieplūda 6,3 miljardi eiro, kas bija par 12 % vairāk nekā 2008. gadā. Eiropas kino nozares tirgus daļa veidoja 27 % no kopējiem Eiropas kino kases ieņēmumiem.

2008. gadā ES tika izplatītas 167 ASV veidotas un 726 Eiropas Savienības valstīs veidotas filmas. Tomēr ASV filmu tirgus daļa ES 27 valstīs bija aptuveni 65 %.

No MEDIA programmas līdzekļiem 755 miljoni eiro 2007.―2013. gadā tiks atvēlēti Eiropas filmu nozares atbalstam. Finansējums kalpos Eiropas filmu izplatīšanas uzlabošanai un šo filmu popularizēšanai, kā arī uzlabos nozares konkurētspēju.

Jaunais MEDIA ražošanas garantiju fonds 2010.―2013. gadā nodrošinās aizdevumu garantijas 8 miljonu eiro apmērā, lai veicinātu un atvieglotu Eiropas filmu ražošanas uzņēmumu piekļuvi finansējumam; jaunais fonds varētu kļūt par vienu no turpmākajiem digitalizācijas paātrināšanas instrumentiem.

Komentāri

Pievienot komentāru