Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc vairākus mēnešus ilgušām sarunām ar dalībvalstīm Eiropas Parlaments otrdien beidzot apstiprināja Eiropas Savienības 2014.-2020. gada daudzgadu budžetu, informē EP Informācijas biroja Latvijā pārstāve Marta Rībele.

Pašlaik izpildīti visi nosacījumi budžeta pieņemšanai, ko EP izvirzīja šā gada jūlija rezolūcijā pēc politiskas vienošanās ar prezidentvalsts Īrijas un Eiropas Komisijas vadītājiem. Kopējais ES budžets nākamajiem 7 gadiem būs 960 miljardi eiro maksājumu solījumos (saistībās, ko ES būs tiesīga uzņemties) un 908 miljardi eiro faktiski tērējamo līdzekļu (rēķinot pēc 2011. cenām).

Daudzgadu budžeta regulu Parlaments apstiprināja ar 537 balsīm par, 126 pret un 19 atturoties.

Parlamenta galvenā prasība bija novērst ilgstošā laika posmā izveidoto ES budžeta deficītu, kas tika arvien pārņemts uz nākamo gadu, tādējādi pēdējos gados Komisija praktiski vairs nespēja pildīt savas finanšu saistības. Parlamenta prasība bija deficītu pilnībā likvidēt, sākot no 2014. gada. Dalībvalstis visbeidzot tam piekrita, 2013. gada budžetam piešķirot papildus 3,9 miljardus eiro iztrūkuma segšanai.

Parlaments bija arī izvirzījis prasību pirms daudzgadu budžeta apstiprināšanas vienoties par dažādo ES programmu budžetiem un noteikumiem, kurus kopīgi lemj padome un parlaments. Pašlaik par lielāko daļu no programmām vienošanās ir panākta un daudzas no tām tiek apstiprinātas.

Trešā Parlamenta prasība bija izveidot augsta līmeņa darba grupu pašu resursu sistēmas reformēšanai, jo pašreizējā ES ieņēmumu sistēma, kurā ir ļoti daudz izņēmumu, atlaižu, fragmentēti finansēšanas avoti un tieša atkarība no dalībvalstu budžetiem, ir kļuvusi nepamatota. Dalībvalstis piekritušas izveidot šādu grupu, kas pēc neilga laika sāks savu darbu.

Parlamentam jau 2013. gada jūnijā izdevās panākt piekrišanu arī citām prasībām, proti, elastībai, kas ļautu neapgūtos programmu līdzekļus pārvietot uz nākamā gada budžetu, savukāŗt neapgūtos solījumu budžeta līdzekļus pārvietot arī starp izdevumu kategorijām. Elastīgumu EP pieprasīja, lai nodrošinātu ikviens ES budžeta eiro ieguldīšanu tieši tur, kur tas visvairāk vajadzīgs, īpaši tagad, kad ES ikgadējie budžeti būs mazāki.

Vēl viens nozīmīgs parlamenta panākums ir pārskatīšanas noteikums, kas liks EK 2016. gadā iesniegt pārskatītu ES daudzgadu budžetu, ņemot vērā tābrīža ekonomisko stāvokli.

Galīgo daudzgadu budžeta apstiprināšanu veiks 2. decembrī EP, par konkurētspēju atbildīgo dalībvalstu ministru sanāksmē.

Komentāri

Pievienot komentāru