Jaunākais izdevums

Dana Reizniece-Ozola nobremzē Dzelzceļa likuma grozījumus; nozarei bažas par papildu finansiālo slogu

Jau otro nedēļu pēc kārtas Ministru kabinets atlicis Satiksmes ministrijas (SM) virzīto Dzelzceļa likuma grozījumu skatīšanu. Lēmumu neiekļaut šo nozarei būtisko jautājumu valdības sēdas darba kārtībā pieņēma koalīcijas partiju sadarbības padome. Šoreiz tas tika darīts pēc SM lūguma, jo Ekonomikas ministrija (EM) likumprojektu nebija saskaņojusi. DB jau rakstīja, ka EM mainīja savu viedokli, un iepriekš jautājuma izskatīšanu uz nedēļu atlikt lūdza ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola.

Kaut arī EM likuma grozījumus bija pilnībā saskaņojusi, tā pašlaik to tālāku virzību vairs neatbalsta. No vienas puses, EM atzīst, ka iecerētie Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (Regulators) funkciju pārņēmēji (Valsts dzelzceļa administrācija (VDzA), valsts SIA Autotransporta direkcija un Valsts dzelzceļa tehniskā inspekcija) «formāli izpilda» attiecīgās direktīvas prasības par regulatīvās iestādes neatkarību. No otras puses, EM pauž viedokli, ka «tomēr ir pamats uzskatīt, ka regulatīvās iestādes funkcijas būtu uzticamas pilnībā neatkarīgai (institucionāli un funkcionāli) iestādei».

Tā kā Regulatoram esot uzkrāta bagātīga pieredze, nodrošinot sabiedrisko pakalpojumu sniegšanas uzraudzību regulējamās nozarēs, tad EM ieskatā «būtu risināms jautājums» par attiecīgu VDzA un direktīvā noteikto papildu regulatīvo funkciju nodošanu Regulatoram. Savukārt gadījumā, ja valdība šādu EM priekšlikumu neatbalstītu, «aktualizējams un risināms ir jautājums par turpmāku pietiekamu finanšu resursu nodrošināšanu» Regulatoram. DB jau rakstīja, ka likuma grozījumu rezultātā, zaudējot dzelzceļa nozares regulēšanas funkcijas, Regulatoram budžetā tiktu iecirsts 400 tūkst. eiro liels robs, ko varētu risināt, paceļot maksu komersantiem. Šobrīd tā ir 0,17% no regulējamo pakalpojumu (tostarp siltums, ūdens un energoapgāde, pasts, elektroniskie sakari) kompāniju neto apgrozījuma, bet likums pieļauj to palielināt līdz 0,20%. Regulators gan nekādas publiskas iebildes savos pēdējos atzinumos par likumprojektu saistībā ar funkciju zaudēšanu nav izteicis.

«Ekonomikas ministrijas rīcībā nav finansiālu aprēķinu par funkciju nodošanas SPRK izmaksām,» norāda EM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evita Urpena, atbildot uz jautājumu, vai ministrijai ir aplēses par sava piedāvājuma izmaksām.

Plašāk lasiet rakstā Ekonomikas ministre sajauc kārtis trešdienas, 11.novembra laikrakstā Dienas Bizness (6.lpp)!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

21. reizi notika WOMEX – lielākais tradicionālās, folkmūzikas un pasaules mūzikas (world music) gadatirgus, kas šogad no 21. līdz 25. oktobrim norisinājās Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā. Latviju tajā pārstāvēja Latvijas Mūzikas informācijas centrs un grupa Iļģi.

WOMEX šogad bija pārstāvēti vairāk nekā 2500 delegāti no 90 valstīm, notika 23 konferences sesijas un 15 filmu skates, savukārt showcase jeb promocijas koncertiem tika saņemti gandrīz 1200 pieteikumi, no kuriem profesionāļu žūrija līdz septiņām WOMEX skatuvēm izvirzīja tikai 60 māksliniekus no 50 pasaules valstīm.

Par dalību stāsta Ilga Reizniece: «Iļģi nupat atgriezušies no Budapeštas, kur šogad notika WOMEX – tā saīsināti sauc WORLD MUSIC EXPO, pasaules (jeb etno) mūzikas industrijas svarīgāko gada notikumu. Iļģi bija uzaicināti uzstāties vakara koncertā uz vienas no 7 skatuvēm. Kā viena no 60 muzikālām apvienībām no visas pasaules. Tas ir liels gods, ņemot vērā, ka katru gadu iekļūt izredzēto pulkā kāro tūkstošiem etnomūziķu. Arī Iļģi daudzus gadus mēģinājuši saņemt ielūgumu, un šogad beidzot tas ir noticis. Turklāt – vienīgie no Baltijas valstīm.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Samazināto PVN medikamentiem neatcels; meklēs citus risinājumus veselības nozares finansēšanai

LETA, 18.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpmāk netiks skatīts jautājums par samazinātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) atcelšanu medikamentiem, bet meklēts cits risinājums veselības nozares finansēšanai, šodien pēc koalīcijas partneru sēdes žurnālistiem atzina premjers Māris Kučinskis (ZZS).

Viņš stāstīja, ka samazinātā PVN atcelšana medikamentiem bija Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) priekšlikums, ko izvērtēja Veselības ministrija (VM) un secināja, ka šāds priekšlikums nav atbalstāms.

Kučinskis atzina, ka līdz ar to veselības aprūpes finansēšanai tiks meklēti citi risinājumi, par kuriem plānots panākt vienošanos šo nedēļu laikā.

Šī jautājuma risināšanai ir izstrādāts laika grafiks - šonedēļ nodokļu reformu vadības darba grupā un nākamnedēļ koalīcijā un Nacionālajā trīspusējās sadarbības padomes sēdē, informēja Kučinskis.

Kā vēstīts, iepriekš Finanšu ministrija (FM) norādīja, ka vērtēs priekšlikumu atcelt samazināto PVN likmi medikamentiem un medicīnisko iekārtu piegādēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izvēlēti skolēnu Līderu programmas dalībnieki

Db.lv, 27.01.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izvēlēti jaunie izglītības organizācijas “Junior Achievement Latvia” (JA Latvia) skolēnu Līderu programmas dalībnieki, kuri dalību programmā uzsāk jau šonedēļ - programmas pirmajā meistarklasē, kas norisināsies no 27.-29.janvārim, šogad pirmo reizi attālināti.

Programmas ietvaros intensīvu apmācību laikā tās dalībnieki attīstīs savas līderības prasmes, lai nākotnē kļūtu par izciliem līderiem biznesā, politikā, valsts pārvaldē un radošajā sfērā. “Junior Achievement Latvia” šo programmu īsteno jau septīto gadu un tās ietvaros ir apmācīti 78 Latvijas jaunie līderi.

“Līderu programmas mērķis ir radīt visus priekšnoteikumus, lai jauni, talantīgi cilvēki Latvijas attīstībai dotu jaunas idejas un jaudu, veicinot Latvijas izaugsmi un labklājību nākotnē,” saka “Junior Achievement Latvia” vadītājs Jānis Krievāns.

Šogad programmā uzņemti 13 vidusskolas vecuma jaunieši no 13 Latvijas skolām, kuri mērķtiecīgi sevi apliecinājuši žūrijai 2 programmas atlases kārtās. Atlasē tika vērtēti potenciālo dalībnieku sabiedriskie un mācību sasniegumi, mērķtiecība un neatlaidība, gatavība mācīties, komunikācijas prasmes un motivācija dalībai programmā.

Komentāri

Pievienot komentāru