Nekustamais īpašums

Eksperti: bieži privātmāju pārdevēji dzīvo ilūzijās

Lelde Petrāne, 28.04.2012

Jaunākais izdevums

Ielūkojoties nekustamo īpašumu sludinājumos un ieraugot prasītās summas, potenciālajiem pircējiem nereti ieplešas acis.

Tādēļ biznesa portāls db.lv nolēma aplūkot piedāvājumu privātmāju tirgū Rīgā, skatoties tieši uz dārgāko «galu», un lūgt speciālistu vērtējumu.

1. Cik bieži (šogad un pagājušajā gadā) ir bijuši gadījumi, kad Rīgā esošu privātmāju izdodas pārdot par cenu, kas pārsniedz 260 tūkstošus latu?

ARCO REAL ESTATE tirgus analītiķis Jānis Dzedulis: «VZD darījumu datu bāzē 2011.gadā fiksēti 10 darījumi ar viena dzīvokļa mājām par kopējo summu virs 260 000 LVL. 2012.gada pirmajā ceturksnī ir fiksēts 1 darījums. Pieļaujams, ka reālais darījumu skaits virs šīs summas ir nedaudz lielāks, ņemot vērā faktu, ka bieži vien Zemesgrāmatā tiek norādīta zemāka summa nekā par kādu tiek iegādāts nekustamais īpašums.»

Latio Dzīvokļu un savrupmāju tirdzniecības nodaļas vadītāja Vija Gailīte: «Mūsu uzņēmumam gadā vidēji ir 5–10 darījumi ar savrupmājām, kuru cena pārsniedz 260 000 latu. Šādu darījumu kopumā tirgū nav daudz. Lielākais pieprasījuma un līdz ar to arī darījumu apjoms Rīgā un tās apkārtnē ir ar privātmājām par cenu līdz 150 000 – 200 000 eiro.»

2. Raugoties uz notikušajiem darījumiem, kādai jābūt privātmājai un kādā vietā tai jāatrodas, lai to izdotos pārdot par šādu cenu (260 000 Ls +)? Lūdzu, miniet dažus teorētiskus vai uz pieredzi balstītus piemērus. Cik ilgs laiks parasti nepieciešams, lai šāds darījums notiktu?

ARCO REAL ESTATE pārdošanas daļas vadītāja, valdes locekle Ieva Jansone: «Pieprasījums pēc tāda tipa mājām, kas pārsniedz augstāk minēto vērtību, ir ļoti zems. Pieprasītākās vietas – vietās ar ierobežotu zemes piedāvājumu, kas ir kā pievienotā vērtība īpašumam – Teika, Āgenskalns, Mežaparks, Bieriņi, Vecāķi. Privātmājai jābūt ar funkcionālu un ērtu plānojumu, platībā virs 300m2 (zemes vēlamā platība ne mazāk kā 1200m2), konkurētspējīgai m2 cenai – mājai ar lielu platību (virs 300m2) sākot no 900 LVL/m2, vēlams ar kvalitatīvu pabeigtu iekšējo apdari. Darījums ar šādiem īpašumiem parasti notiek 6 mēnešu līdz 2 gadu laikā, atkarībā no tā, cik atbilstoši tirgus situācijai un īpašuma stāvoklim noteikta pārdošanas cena. Bieži šādus īpašumus neizdodas pārdot vairākus gadus.»

Latio Dzīvokļu un savrupmāju tirdzniecības nodaļas vadītāja Vija Gailīte: «Pirmkārt, mājai jāatrodas labā, prestižā vietā ar attīstītu infrastruktūru un atbilstošu apkārtni, piemēram, Jūrmalā, Baltezerā, Mežaparkā. Mārupe ir pieprasīta, tomēr vairāk tā ir piemērota nedaudz lētākām mājām. Īpašumiem, kas dārgāki par 400 000 eiro, pircēju ir sarežģīti atrast.

Ja māja pēc būvniecības kvalitātes, materiāliem, apdares un citiem parametriem būs ļoti laba un cenu kategorijai atbilstoša, taču atradīsies nepiemērotā vietā, to pārdot par vēlamo cenu būs grūti. Ir, protams, arī izņēmumi. Piemēram, pagājušajā gadā ar Latio starpniecību par 600 000 eiro tika pārdota savrupmāja Šampēterī, kas nav šādu māju tipisks atrašanās rajons. Pircēju uzrunāja mājas modernā arhitektūra, kvalitāte, mūsdienīgais iekārtojums, arī apkārtnē esošās mājas ir sakoptas, vide ir patīkama.

Tāpat kā citos segmentos, arī šajā privātmāju kategorijā, lai veiksmīgi pārdotu, ir jābūt pareizi noteiktai cenai. Tādā gadījumā māju iespējams pārdot trīs līdz divpadsmit mēnešu laikā. Ja māju neizdodas pārdot trīs gadu laikā, kaut kas nav kārtībā – iespējams, tā atrodas šādam īpašumam neatbilstošā vietā, iespējams, cena ir neadekvāti augsta. Nereti cilvēki kļūdās un privātmājā iegulda lielus līdzekļus, uzbūvējot apkārtējai videi nepiemēroti lielu māju vai izveidojot neatbilstoši dārgu interjeru. Tas īpašumu sadārdzina un parasti to vairs nav iespējams pārdot par cenu, kas ļautu atgūt ieguldītos līdzekļus.»

3. Raksturojiet vidējo šāda īpašuma pircēju vai pircēju grupas.

ARCO REAL ESTATE pārdošanas daļas vadītāja, valdes locekle Ieva Jansone: «Tie ir pircēji ar augstu ienākumu līmeni, uzņēmēji, augsta līmeņa vadītāji, ārvalstu investori.»

Latio Dzīvokļu un savrupmāju tirdzniecības nodaļas vadītāja Vija Gailīte: «Patlaban diezgan liela dārgo savrupmāju pircēju daļa ir Krievijas pilsoņi, savukārt, piemēram, Ukrainas un Kazahstānas iedzīvotāji, kas arī pēdējā laikā veido daļu pieprasījuma īpašumiem Rīgā un Jūrmalā, pamatā izvēlas dzīvokļus. Māju pircēji pēc nodarbošanās galvenokārt ir uzņēmēji. Īpašums vairumā gadījumu netiek pirkts, lai varētu saņemt termiņuzturēšanās atļauju, jo jautājums par pārvietošanos Šengenas zonas valstīs jau ir atrisināts iepriekš. Dārgas mājas iegādājas arī Latvijas uzņēmēji.»

4. Kāda ir augstākā un zemākā cena, par kādu pagājušajā gadā un šā gada pirmajos mēnešos izdevies pārdot privātmāju Rīgā? Cik liela ir atšķirība, salīdzinot pagājušo gadu un šo gadu ar nekustamā īpašuma buma gadiem Latvijā?

ARCO REAL ESTATE tirgus analītiķis Jānis Dzedulis: «2011.gadā privātmājas darījums par visaugstāko cenu noticis maijā, Mežaparkā – ap 900m2 liela privātmāja Ķīšezera krastā tika pārdota par 1 967 851 LVL. 2012.gada pirmajā ceturksnī dārgākais privātmājas darījums veikts Bieriņos, Codes ielā, kur 792.2m2 privātmāja tika pārdota par 267 065 LVL.

Zemāko privātmājas pārdošanas cenu noteikt ir sarežģīti, jo parasti zemākās darījumu cenas Zemesgrāmatā tiek norādītas simboliskas, kas nekādi neatspoguļo patieso darījumu summu.

2009.gadā galvenajos nekustamā īpašuma tirgus segmentos cenu samazinājums sasniedza 50-70%, salīdzinājumā ar 2006. un 2007.gadu. Pēdējos trīs gados cenas pieaugušas vien kvalitatīvajiem mājokļiem – dzīvokļiem un privātmājām labā stāvoklī un ar labu atrašanās vietu. Tomēr joprojām cenas ir vidēji par 40-60% zemākas nekā 2006./2007.gadā.»

Latio Dzīvokļu un savrupmāju tirdzniecības nodaļas vadītāja Vija Gailīte: «Pagājušajā gadā dārgākā ar Latio starpniecību pārdotā māja maksāja trīs miljonus eiro.

Vietās, kas ir pircēju pieprasītas, māju cenas pēdējos gados atsākušas straujāku kāpumu, savukārt citās palielinājušās nedaudz vai nav mainījušās. Piemēram, Jūrmalā 2011.gadā salīdzinājumā ar 2010.gadu vidējās cenas mājām jūras pusē no Lielupes līdz Mellužiem augušas par 20%. Mārupē, Babītē, Garkalnē esošo māju cenas palielinājušās par 13,5%.

Salīdzinājumā ar buma gadiem dārgākās kategorijas māju cenas samazinājušās mazāk un patlaban labās vietās veido 65–75% no tā laika cenas.»

Daži no «acīs iekritušajiem» sludinājumiem un ekspertu komentāri:

1. http://www.ss.lv/msg/lv/real-estate/homes-summer-residences/riga/agenskalns/mopeb.html

Rajons: Āgenskalns

Pilsēta: Rīga

Iela: Ormaņu

Platība: 300

Stāvu skaits: 3

Istabas: 5

Zemes platība: 600 m2

Cena: 295 178 Ls (984 Ls/m2)

Tiek pārdota privātmāja vēsturiskajā Āgenskalnā. Kā norāda pārdevējs, «māja atrodas stratēģiski ļoti izdevīgā vietā, blakus divi parki, ērta sabiedriskā transporta kustība, labs piebraucamais ceļš, netālu no Āgenskalna tirgus ». Māja ir ar balto apdari. Tai ir visas pilsētas komunikācijas. Nodota ekspluatācijā. Ēka sastāv no kabineta, saimniecības telpas, vannas istabas un garāžas pirmajā stāvā. Otrajā stāvā izvietota virtuve, viesu istaba, vannas istabas un guļamistaba. Trešajā stāvā - divas guļamistabas, vannas istaba un terase.

Aprīkojums: apkure - autonoma gāzes, balkons/lodžija, internets, jauna santehnika, kabeļtelevīzija, pakešu logi, siltās grīdas vannas istabā, vanna.

Autostāvvieta: bezmaksas stāvvieta uz ielas, garāža.

Ēkas raksturojums un stāvoklis: jaunbūve, slēgts pagalms.

Ekspertu komentāri:

Ober-Haus:

Cena nereāla- varētu būt 250 000 eiro.

Plusi: vieta, baltā apdare(var izveidot birojus).

Mīnusi: maz zemes, jocīgs plānojums.

Kompānijas eksperts: «Zemes gabals šaurs, praktiski, kaimiņi uzceļot māju blakus, būs tieši pāris metru attālumā - kā Venēcijā - varēs sarokoties, neizejot no mājas. Pārsvarā cilvēkiem mūsu klimatiskajos apstākļos tas neder - mūsējie tomēr grib norobežoties. Plānojums pēc aprakstītā vēl šķiet ir normāls un pieņemams. Cena savukārt neadekvāta esošajai tirgus situācijai - tie cilvēki, kuri var atļauties maksāt šādu summu, var izvēlēties līdzīgu objektu Mežaparkā vai Pārdaugavā, piemēram, Bieriņos ar adekvāta izmēra zemes gabalu (ap 1500-2000m2). Domāju šī brīža cenai, lai kādu interesētu nopietni, vajadzētu būt šādai pat summai, bet eiro valūtā. Vieta ir laba, bet ļoti ierobežojoša platība un īpašums ir neadekvāts cenai.»

ARCO REAL ESTATE:

Cena nav adekvāta, šādu īpašumu varētu pārdot par 210 000 eiro.

Vienīgais pluss - atrašanās vieta – Āgenskalns.

Mīnusi:

- pārāk maza zemes platība,

- nepabeigta apdare,

- neveiksmīga arhitektūra.

Latio:

Cena ir par augstu. Atbilstoša būtu 200 000 – 250 000 eiro.

Mīnuss – nav atbilstoša vieta, apkārtējās mājas sliktā stāvoklī, nav pabeigta iekšējā apdare, neliela zemes gabala platība;

Pluss – tuvu centram, jauna māja.

2. http://www.ss.lv/msg/lv/real-estate/homes-summer-residences/riga/bierini/bbxof.html

Rajons: Bieriņi

Pilsēta: Rīga

Iela: Bramberģes

Platība: 526

Stāvu skaits: 2

Istabas: 7

Zemes platība: 2567 m2

Ērtības: Gāzes katls, Garāža, Pirts, Dīķis, Dārzs

Cena: 597 383 Ls (1 136 Ls/m2)

Kā raksta pārdevējs, «pārdod lielu, skaistu māju Bieriņu rajonā. Pārdaugavā.

Līdz centram vai līdz Jūrmalai nokļūšana 15 min. laikā ».

Nodota ekspluatācijā 2005. gadā.

Labiekārtota, apzaļumota teritorija ar skaistu iekoptu dārzu, automātiskā laistīšanas sistēma, bruģēti celiņi, dīķītis, dekoratīvie augi.

Mājas kopējā platība 526.4 (kv. m. )

Būves pamati - dzelzsbetons/betons.

Būves ārsienas - vieglbetons, fasāde - Columbia Kivi.

1. stāvs - priekštelpa (koridors), tualete, halle, virtuve, viesistaba ar kamīnu, kabinets, gaitenis, baseina telpa, baseins, viesistaba (banketu zāle ar kamīnu), pirts, tualete, terase, garderobe.

Garāža 2 auto ( automātika).

2. stāvs - 4 guļamistabas, 2 vannas istabas, garderobe, 2 balkoni.

Puspagraba stāvā - veļas mazgāšana, žāvēšana, garderobe, ūdens sūkņi, gāzes katls, baseina filtri. 4 telpas, ko var izmantot dažādām funkcijām.

Mājas iekšējā apdare - ozols (ozolkoka parkets, trepes, mēbeles - dizainera darbs).

Flīžu grīda - apsildāma. AGV apkure.

Signalizācija, video domofons, gāze, elektrība, satelīts - visas komunikācijas.

Ekspertu komentāri:

Ober-Haus:

Cena nereāla – varētu būt 400 000 eiro.

Plusi: vieta, kvalitatīva māja.

Mīnusi: ļoti liela platība (lielas apkures izmaksas), cena.

Kompānijas eksperts: «Smagnēja māja, mūsdienu plānojumam neatbilstoša – ko lai cilvēks dara tādā ārprātīgā pagrabstāva platībā? Protams, daļu pagraba aizņem tehniskas lietas, bet ko darīt ar otru daļu? Vēl jo vairāk, ka zemes gabala platība ļauj ierīkot atsevišķi stāvošu pirts ēku – ja pēc tādas ir nepieciešamība. Ņemot vērā šī brīža pircēju vēlmes, māja noteikti ir pārāk liela – daudz lieku kvadrātmetru un līdz ar to neekonomiska izmantošanā. Un spriežot pēc dizaina – ārējā skata – pieļauju iespēju, ka iekštelpu plānojums ir diezgan neracionāls – padomju laiku pompozajā stilā, kur netika domāts par funkcionalitāti, bet tikai par izrādīšanos citiem augsta līmeņa ierēdņiem. Cena šim īpašumam varētu būt maksimums 450 000 eiro. Vieta noteikti ir laba arī ilgtermiņā, zemes gabala platība arī ir ļoti laba, bet diemžēl ēku īpašums morāli ir novecojis.»

ARCO REAL ESTATE:

Cena nav adekvāta, šādu īpašumu varētu pārdot par 560 000 eiro.

Plusi:

- atrašanās vieta,

- zemes platība.

Mīnusi:

- mājas platība.

Latio:

Cena ir par augstu šai apkārtnei. Atbilstoša būtu līdz 350 000 – 400 000 eiro.

Mīnuss – māja pārāk liela, dārga uzturēšana;

Pluss – izskatās kvalitatīva, labs rajons, gāzes apkure.

3. http://www.ss.lv/msg/lv/real-estate/homes-summer-residences/riga/plyavnieki/gdldo.html

Rajons: Pļavnieki

Pilsēta: Rīga

Iela: Ilūkstes

Platība: 480

Stāvu skaits: 3

Istabas: 9

Zemes platība: 756 m2

Ērtības: Karstais ūdens, Boileris, Gāzes katls, Koplietojama gāze, Garāža, Pirts

Cena: 625 496 Ls (1 303 Ls/m2)

Kā raksta pārdevējs, pārdošanā izlikta skaista un mājīga ēka. Klusa vieta. Pilna mājas renovācija veikta 2008. gadā. Izmantoti kvalitatīvi materiāli.

Visas pilsētas komunikācijas. Gaisa kondicionēšanas un ventilācijas sistēma.

Ekspertu komentāri:

Ober-Haus:

Cena nereāla – varētu būt 280 000 eiro.

Plusi: vieta

Mīnusi: ļoti liela platība (lielas apkures izmaksas),maz zemes, cena.

Kompānijas eksperts: «Ļoti līdzīga situācija kā Bramberģes ielas īpašumam. Padomju laika māja, kuru mēģināts pārtaisīt pēc mūsdienu prasībām, diemžēl diezgan neveiksmīgi un pārāk pompozi. Protams, nevar neņemt vētrā to, ka krieviski runājošajiem pircējiem šāds stils varētu būt diezgan pieņemams, tāpat kā atrašanās vieta (tomēr globāli – starp daudzdzīvokļu guļamrajoniem). Mīnus arī šajā gadījumā ir pārāk milzīgā ēkas platība pret zemes platību. Un divi gāzes apkures katli nez kapēc liek aizdomāties par nepilnībām mājas apkures sistēmā vai siltinājumā. Cena šajā gadījumā – maksimums 350 000 eiro. Goda vārds, pēc pircēju vēlmēm (tie, kuri izvēlētos šo rajonu), nu neredzu neko vairāk. Vairāk tikai mīnusu. Pārdošanu glābt varētu tikai cenas maiņa.»

ARCO REAL ESTATE:

Cena nav adekvāta, šādu īpašumu varētu pārdot par aptuveni 350 000 eiro.

Plusi:

- pabeigta iekšējā apdare.

Mīnusi:

- maza zemes platība,

- liela ēkas platība,

- pārāk specifisks ēkas iekārtojums (dizains, mēbeles),

- atrašanās vieta – mikrorajons.

Latio:

Cena ir par augstu šai apkārtnei. Atbilstoša būtu līdz 350 000 – 400 000 eiro.

Mīnuss – neatbilstoša atrašanās vieta, pārāk liela platība, pompozs interjers, kas neatbilst lielākās pircēju daļas prasībām, dārga uzturēšana;

Pluss – infrastruktūra, gāzes apkure.

4. http://www.ss.lv/msg/lv/real-estate/homes-summer-residences/riga/teika/gjxep.html

Rajons: Teika

Pilsēta: Rīga

Iela: Bajāru

Platība: 210

Stāvu skaits: 2

Istabas: 6

Zemes platība: 950 m2

Ērtības: Karstais ūdens, Boileris, Gāzes katls, Garāža, Pirts, Dārzs, Šķūnis

Cena: 295 000 Ls (1 405 Ls/m2)

Kā raksta pārdevējs, šī ir «lieliska, kvalitatīvi būvēta 2 stāvu māja Teikā, klusā privātmāju rajonā».

Sastāv no 6 istabām, no kurām 5 istabas izolētas, balkons.

Nesen veikts remonts, jauni logi, ozolkoka trepes, koka durvis, gāzes apkure. Iebūvēta virtuves iekārta, liels pagrabs.

Divi sanmezgli - pirmajā un otrajā stāvā.

Mājā ir divas ieejas viena galvenā un otra - no dārza puses.

Pie mājas garāža un pirts.

Labiekārtots un sakārtots mājas pagalms. Aiz mājas iekopts augļkoku dārzs un lapene.

Ap māju iežogota teritorija.

Gar māju apgaismots un asfaltēts ceļš. Labi attīstīta infrastruktūra. Blakus veikali un sabiedriskais transports, t/c Domina un t/c Alfa 5 minūšu attālumā.

Ekspertu komentāri:

Ober-Haus:

Nereāla cena – varētu būt 180 000 eiro.

Plusi: vieta.

Mīnusi: veca māja, cenai pilnīgi neatbilstoša kvalitāte.

Kompānijas eksperts: «Šķiet, salīdzinoši varētu būt veiksmīgākā izvēle – kaut vai atrašanās vietas ziņā. Protams, māja prasa remontu atbilstošu mūsdienu prasībām – tas, kas tur ir nosaukts par remontu, tas nav remonts – tā ir «uzfrišināšana». Bet kvadratūra gan zemei, gan ēkai ir absolūti pieņemama un nākotnē vērtējama kā interesanta jebkuram pircējam – gan tam, kuram interesē ekonomisks īpašums, gan tam, kuram interesē plašs īpašums. Pati iela atrodas Teikas labākajā daļā. Vienīgais, kas mulsina, ir cena, es varbūt tur redzētu cenu maksimums 320 000 eiro. Kopsaucējs mīnusiem būtu neadekvātā cena šī brīža pircēju iespējām un gribēšanai. Par cenām runājot, pie šādām cenām momentā rodas konkurence atrašanās vietu un kvalitātes ziņā - gan tanī pašā Pārdaugavā, gan Jūrmalā, gan Mežaparkā un Teikā.»

ARCO REAL ESTATE:

Cena ir adekvāta, tomēr precīzāk iespējams noteikt, tikai tuvāk iepazīstoties ar īpašumu. Iespējamā pārdošanas cena 350 000 EUR.

Plusi:

- atrašanās vieta – Teika – ļoti ierobežots apbūves zemes piedāvājums,

- optimāla ēkas platība,

- pietiekoši liela zeme,

- infrastruktūra.

Mīnusi:

- specifisks ēkas iekārtojums (dizains, mēbeles).

Latio:

Cena ir par augstu. Atbilstoša būtu līdz 250 000 – 320 000 eiro.

Mīnuss – nav jauna māja, apkārtnes komunikācijas var būt sliktā stāvoklī;

Pluss – pieprasīts rajons, infrastruktūra, gāzes apkure.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas augstākās klases jeb premium privātmāju tirgū nozīmīgāko lomu joprojām ieņem Jūrmala. Šogad pirmajos sešos mēnešos kūrortpilsētā notikuši 12 premium privātmāju darījumi 10,2 miljonu eiro vērtībā jeb 70% no visiem premium māju pirkumiem valstī, liecina premium segmenta nekustamo īpašumu uzņēmuma "Baltic Sotheby’s International Realty" veiktais pētījums par darījumu aktivitāti.

2020.gada pirmajā pusgadā trijos apskatītajos reģionos un trijos premium īpašumu tirgus segmentos: dzīvokļi, privātmājas un apbūves zeme Rīgā, Jūrmalā un Pierīgā.

Datu apkopojumā pētīta informācija par dzīvokļiem un apbūvējamo zemi vērtībā virs 150 000 eiro un privātmājām, kas maksājušas dārgāk nekā 350 000 eiro. Pirmajā pusgadā piedzīvotā pandēmija atstājusi zināmu iespaidu arī uz premium privātmāju darījumiem: 6 mēnešos kopumā fiksēti 17 premium privātmāju pirkumi par kopējo summu 12.4 milj. eiro, kas salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pērn, ir par 7 darījumiem mazāk jeb par 4.1 milj. eiro mazākās darījumu summās. Tiesa, ja salīdzina šī pusgada datus ar senākiem datiem, redzams, ka pirms pāris gadiem - 2018.gada 6 mēnešos - kopumā tika iegādāts vēl mazāk premium privātmāju - 15.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar vēlmi paplašināt savu dzīves telpu un uzlabot komforta apstākļus pieprasījums pēc premium privātmājām šī gada pirmajā pusgadā ir bijis lielākais pēdējo piecu gadu laikā, liecina premium segmenta nekustamo īpašumu uzņēmuma Latvia Sotheby’s International Realty veiktais pētījums .

Rīgā, Pierīgā un Jūrmalā šogad sešos mēnešos nopirktas 26 premium privātmājas 14,6 milj. eiro vērtībā. Jūrmalā mazāk pirktas īpaši ekskluzīvas mājas, kas skaidrojams ar to niecīgo piedāvājumu, bet Rīgā apgrozījums pieaudzis iespaidīgi – par 73%.

Uzņēmuma pētījumā par darījumu aktivitāti 2021. gada pirmajos sešos mēnešos trijos apskatītajos reģionos pētīta informācija par privātmājām, kas maksājušas dārgāk nekā 350 000 eiro.

Īpašumiem reģionos kāpj cenas un samazinās piedāvājums 

Ja ir interese par īpašumu reģionos, tad ir pēdējais laiks rīkoties, jo...

Privātmāju tirgus šogad pirmajā pusgadā veidoja 14.7% no kopējā Latvijas premium nekustamo īpašumu tirgus.

Jau ziņots, ka kopumā šajā pusgadā Rīgā, Pierīgā un Jūrmalā iegādāti 376 īpašumi (augstākās klases dzīvokļi, privātmājas un apbūvējamas zemes) kopsummā par 99.5 milj. eiro. Lai gan šogad iegādāto premium māju skaits (26) ir lielākais pēdējo piecu gadu laikā un pārspēj arī pērn sešos mēnešos iegādāto 20 māju apjomu, apgrozījumu izsakot eiro izteiksmē, redzams, ka šie 26 nami tika iegādāti par 3.7 milj. eiro lētāk jeb apgrozījums bijis par 20.3% zemāks nekā pērn gada pirmajā pusē, kad apgrozījums sasniedza 18.4 milj. eiro.

Kopējos apgrozījuma datus ietekmēja norises lielākajā premium privātmāju reģionā – Jūrmalā, t.sk. ierobežotais piedāvājums kūrortpilsētā. Pēdējā laikā jūtami pieaudzis pieprasījums pēc premium privātmājām Pierīgā ar vēlmi paplašināt savu dzīves vietu. "Īpaši interesējas par mājām Jūrmalā, kā arī tādās apkaimēs kā Mārupe, Bieriņi, Berģi, Carnikava u.c. vietās, kas ir līdz 20 - 30 km attālumā no Rīgas centra. Cilvēki izvērtē, cik kvalitatīvs un komfortabls ir pašreizējais mājoklis, kāds ir dzīvesvietas plašums. Ja ilgāks laiks jāpavada ierobežotā dzīves vidē, kur notiek gan dzīvošana, gan darbs, klienti sāk domāt par tās paplašināšanu tieši komforta apsvērumu dēļ, sevišķi, ja ģimenē ir arī bērni. Agrāk vairumam primārā dzīves vieta bija dzīvoklis Rīgas centrā un atpūtai otrs īpašums - māja ārpus pilsētas, tagad tas ir otrādi," komentē Latvia Sotheby’s International Realty pārstāve Līga Kohtanena.

Premium dzīvokļiem Rīgā ir niecīga izvēle 

Rīgas centrā, aktīvajā centrā un premium īpašumu pircēju iecienītajā klusajā centrā jūtami...

Ir novērojams, ka klienti meklē mājas ar platību no 150 līdz maksimums 350 m2, diemžēl jaunu kvalitatīvu māju piedāvājums ir ļoti niecīgs. Tieši Jūrmalā faktiski nav jauna, augstvērtīga un kvalitatīva dzīvojamā fonda, tāpēc var teikt, ka pārdevējs var diktēt savu cenu, kas ne vienmēr ir atbilstoša tirgum. Pašlaik ir pārdevēja tirgus.

Savukārt otrreizējā tirgū, kur pieejamas desmit un vairāk gadu vecas mājas, kurām nepieciešams remonts, piedāvājums ir plašāks un arī konkurence lielāka. Tomēr pircējs ne vienmēr ir gatavs ieguldīt papildu līdzekļus ilgstošā remontā, tāpēc labprātāk piemaksā vairāk un atrod māju, kurā var uzreiz sākt dzīvot. Ne mazāk būtiska mājas izvēlē ir arī apkārtējā infrastruktūra (ceļu stāvoklis u.c.), īpaši pēdējā gada laikā klienti novērtē ātru un labu interneta pieslēgumu, jo mājās tiek arī strādāts.

Rīgas premium mājokļu tirgus tradicionāli ir bijis mazākais, un arī šis pusgads nav bijis izņēmums. Galvaspilsētā šajos sešos mēnešos noslēgti septiņi privātmāju darījumi par kopējo summu 3.3 milj. eiro. Tas gan ir iespaidīgs – 73.2% apgrozījuma pieaugums, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošajā periodā par 1.9 milj. eiro pārdotajām trim mājām, un arī summas ziņā pārspēj piecos gados sasniegto, kad galvaspilsētā pusgadā ierasti tika sasniegts apgrozījums no 1.3 līdz teju 2 milj. eiro apmērā.

Pierīgas teritorijā situācija premium privātmāju tirgū pirmajā pusgadā saglabājusies diezgan stabila. Pēdējos sešus gadus pusgadā Pierīgā tika iegādātas trīs privātmājas (izņēmums bija 2019. gads, kad tika nopirktas sešas mājas). Šogad pusgadā Pierīgā nopirktas piecas premium privātmājas par kopējo summu 2.5 milj. eiro, kas ir par divām mājām vairāk nekā pērn pusgadā, un kopējās naudas izteiksmē tas ir 1.2 milj. eiro pieaugums.

Pretēji Rīgas un Pierīgas kāpuma rādītājiem Jūrmalā apgrozījums sarucis par divām piektdaļām, lai gan māju skaita ziņā šī pusgada aktivitāte bija identiska kā pirms gada: pārdotas 14 premium privātmājas. Vēsturiski lielākajā Latvijas premium privātmāju tirgū šī gada sākumā jauniegūto īpašumu kopējā vērtība sasniedza 8.8 milj. eiro. Pērn ar līdzvērtīgu skaitu pārdoto māju to vērtība bija par 6.3 milj. eiro lielāka.

Jāpiebilst gan, ka 2020. gada sākums kūrortpilsētā bija viens no straujākajiem kopš 2014. gada: tikai vēl 2018. gada sešos mēnešos tika pārdoti 14 nami. Šī gada sākumā Jūrmalā iegādāto privātmāju vidējā darījuma cena bija 629 000 eiro, kas nozīmē, ka premium privātmāju pirkumi kūrortpilsētā bija kopumā par 453 100 eiro izdevīgāki, jo pērn pusgadā šādu privātmāju varēja iegādāties par vidēji 1.1 miljonu eiro.

Šajā pusgadā Jūrmalā iegādāto privātmāju vidējā cena ir zemākā pēdējo desmit pusgadu laikā. Lielākais kritums vērojams tieši ekskluzīvāko namu grupā: šogad iegādātas vien divas privātmājas cenā virs viena miljona eiro – kopā par 2.3 milj. eiro. Salīdzinājumam ar 2020. gada pirmo pusi - tad septiņi pircēji savā īpašumā ieguva šādus mājokļus, kuru vērtība kopā sasniedza 11.5 milj. eiro. Analizējot datus ilgākā laika periodā, jāsecina, ka Jūrmalas premium privātmāju tirgus ir samērā svārstīgs. Tāpēc nav viennozīmīgi vērtējams šī gada sākumā novērotais.

Premium apbūves zeme šai pusgadā veidoja 2.9% no kopējā augstākās klases nekustamo īpašumu tirgus. Apbūvei paredzētas zemes darījumi cenu kategorijā virs 150 000 eiro joprojām nav bieži sastopami. Trijos pārskata reģionos 2021. gada janvārī – jūnijā kopumā iegādāti 11 zemes īpašumi, kuru kopējā vērtība sasniedza 2.9 milj. eiro. Tas bija par 1.3 milj. eiro mazāk nekā attiecīgajā laikā pirms gada, kad seši pircēji premium apbūves zemes iegādē ieguldīja 4.2 milj. eiro.

Visvairāk savām vēlmēm atbilstošu zemes gabalu šogad pircēji atraduši Rīgā, – nopirkti septiņi zemes gabali par 1.7 milj. eiro. Iegādātie trīs zemes gabali Jūrmalā par 660 tūkst. eiro jūtami atpaliek no pērn pusgadā sasniegtā, kad kūrortpilsētā tika nopirkti pieci zemes gabali par 3.8 milj. eiro, starp kuriem pāris bija patiesi ekskluzīvi zemes gabali. Pierīgā savu pircēju atradis tikai viens zemes gabals teju triju Jūrmalas īpašumu vērtībā – par 550 tūkst. eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arvien vairāk iedzīvotāju izvēlas dzīvi privātmājā, nevis dzīvoklī. Pandēmijas ietekmē šī tendence šobrīd aktuāla daudzviet pasaulē. Taču Latvijā to vēl vairāk veicina fakts, ka privātmāju cenas nereti ir ļoti līdzīgas plašu dzīvokļu cenai Rīgā.

Swedbank dati rāda, ka šogad, salīdzinot ar pirms-pandēmijas laiku 2019.gadā, pieprasījums pēc finansējuma privātmāju būvniecībai pieaudzis pat uz pusi. Turklāt zīmīgi, ka iedzīvotāji arvien vairāk dod priekšroku ne tikai Pierīgai, bet arī reģioniem.

Raugoties uz pērno gadu, Swedbank dati rāda, ka 56% no visiem hipotekārajiem kredītiem mājokļa būvniecībai vai remontam izsniegti Pierīgā, savukārt reģionos un citās pilsētās – 34%, kas ir par septiņiem procentpunktiem vairāk nekā 2019.gadā.

Darījumi ar jau gatavām privātmājām arī pārsvarā notiek Pierīgā (48%) un reģionos un citās pilsētās (42%). Rīgā atbilstoši pilsētas plānojumam un iespējām vairāk dominē dzīvokļu iegāde (96% no visiem izsniegtajiem hipotekārajiem kredītiem), un privātmāju būvniecība bija aktuāla vien retajam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Gandrīz 70% Latvijas iedzīvotāju dzīvo padomju laikos celtos mājokļos

Lelde Petrāne, 06.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

68 % no Latvijas iedzīvotājiem jeb 1,4 miljoni personu, kuras dzīvo tradicionālajos mājokļos (dzīvoklī vai mājā), mitinās pusgadsimtu vecos mitekļos, kas uzcelti no 1946. līdz 1990. gadam un kuru īpatsvars ir 67 % no visiem mājokļiem (674 614) Latvijas tirgū. Vien 3 % iedzīvotāju dzīvo jaunos namos, kas uzcelti 2006.-2011. gadā.

Par to liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) pēdējie pieejamie dati (2011.g. marts) par tradicionālajiem mājokļiem un tajos dzīvojošajām personām pēc ēkas uzcelšanas laika.

Kopumā Latvijā ir 1 018 533 tradicionālie mājokļi, kuros dzīvo pavisam 2 040 812 cilvēki. 32 % jeb 326 291 šādu mājokļu ir Rīgā, bet 18 % no visiem Latvijas tradicionālajiem mājokļiem jeb 179 835 ir Pierīgā, kur kopā dzīvo 50 % Latvijas iedzīvotāju.

Līdzīga situācija pēc CSP datiem novērojama Rīgā un Pierīgā, kur arī personas dzīvo lielāko tiesu padomju gados celtos mājokļos: 327 594 mājokļos, kas uzbūvēti laika posmā no 1946. līdz 1990. gadam, dzīvo 685 727 cilvēku jeb 68 % no visiem Rīgā un Pierīgā deklarētajiem iedzīvotājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar vasaras iestāšanos ir aktvizējies privātmāju pieprasījums īrei Mārupē, Babītē, Ķīpsalā, taču šajā sektorā valda piedāvājuma vakuums.

«Pieprasījums 3-4 reizes pārsniedz piedāvājumu, savukārt tirgū pārsvarā ir mājas, kas piedāvājumos reklamējas jau vairākus gadus, nav apdzīvotas un iekārtotas,» informē ARCO REAL ESTATE īres nodaļas vadītāja Līva Jaunozola.

Tā kā šobrīd jaunu privātmāju būvniecība praktiski ir apstājusies (izņemot gadījumus, kad īpašnieks būvē sev), uzņēmums prognozē, ka arī nākamgad šis privātmāju īres sektors neattīstīsies un īres maksas kāps, jo vēl joprojām māju būniecības izmaksas nav rentablas attiecībā pret potenciālo privātmājas īres maksu. Situāciju tirgū varētu mainīt banku atņemto privātmāju īpašumu pabeigšana, labiekārtošana un izīrēšana. Privātmāju īrnieks pārsvarā slēdz īres līgumu uz 3-5 gadiem un vēlas īrēt šo īpašumu ilgtermiņā, tas arī ir viens no iemesliem, kādēļ privātmāju piedāvājums ir tik neliels.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Tendences privātmāju būvniecībā

Ivars Golovanovs, SEB bankas Privātpersonu būvniecības finansēšanas vadītājs, 20.07.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sapnis par savu māju, savu dārzu un pagalmu uztur stabilu pieprasījumu privātmāju tirgū – interesi par privātmājas iegādi vai būvniecību nav “nokāvis” ne Euribor kāpums, ne būvniecības izmaksu pieaugums. Vērtējot finansējuma pieprasījumu skaitu, var secināt, ka cilvēki, kuri ir pieņēmuši lēmumu par labu privātmājai, pie tā arī pieturas.

Galvenās šā brīža tendences: cilvēki izvēlas kompaktas mājas un pasūta jau gatavus risinājumus (moduļu mājas, koka karkasa mājas), lai nofiksētu izmaksas un nebūtu jāmeklē celtnieki. Pozitīva tendence – finansējuma pieprasījumi liecina, ka privātmājas būvē ne tikai Pierīgā, bet gandrīz visā Latvijā.

Māju plānojums – kompakti un efektīvi

Lielu uzmanību cilvēki pievērš būvējamās vai jau gatavās mājas plānojumam – no vienas puses, lai ģimenei būtu ērti un visiem pietiktu vietas, no otras, – lai mājā nebūtu lieku kvadrātmetru. Pieprasītākais mājas dzīvojamās platības “izmērs” ir no 100 līdz 120 kvadrātmetriem. Retos gadījumos tie ir 150 un vairāk kvadrātmetri, taču ir arī ļoti kompakti projekti, jo ģimenes no 50 kvadrātmetru liela dzīvokļa labprāt pārvācas uz 80 kvadrātmetru lielu privātmāju. Liels ieguvums šādos gadījumos ir sava zeme pie mājas, kas vienmēr paplašina ikdienas dzīves telpu un rada iepriekš nepieejamas ērtības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2021. gadā Latvijas premium nekustamo īpašumu tirgū tika noslēgti 1 135 darījumi par kopējo summu 304.8 miljoni eiro, strauji pietuvojoties rādītājiem, kas tika fiksēti laika posmā no 2006. līdz 2008. gadam jeb “treknajos gados”, liecina premium segmenta nekustamo īpašumu uzņēmuma Latvia Sotheby’s International Realty apkopote dati .

Uzņēmuma veicis pētījumu par darījumu aktivitāti 2021. gadā trijos apskatītajos reģionos un trijos premium īpašumu tirgus segmentos: dzīvokļi, privātmājas un apbūves zeme Rīgā, Jūrmalā un Pierīgā. Šis ir pirmais gads, kurā premium tirgus nozīmīgi pietuvojies vēsturiskajai latiņai, galvenokārt jaudu rodot Rīgā, kur tika noslēgti 756 mājokļu darījumi (t.sk. apbūvējamas zemes), kopējai vērtībai sasniedzot 188.2 miljonus eiro, kas bija par 43.3% vairāk nekā 2020. gadā.

Savukārt Jūrmalā pagājušajā gadā tika noslēgti 242 premium segmenta darījumi par kopējo summu 84.2 miljoni eiro, kas ir lielākais apjoms kopš 2014. gada.

Pierīgā 2021. gadā noslēgti 137 premium nekustamā īpašuma darījumi, kopējai vērtībai sasniedzot 32.4 miljonus eiro. Salīdzinot ar 2020. gadu, darījumu skaits ir audzis par 104.5%, veidojot par 70.5% lielāku investīciju apmēru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Mājas būvniecība paša spēkiem vai jau gatava projekta iegāde: kuru ceļu izvēlēties?

Reklāmraksts, 17.02.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Foto: Pexels.com / Alena Darmel

Katram no mums ir sapnis par savu ideālo dzīvesvietu. Kāds vēlas dzīvot mierā un klusumā tādā privātmājā, kas atrodas tālu prom no burzmas, bet cits dod priekšroku visam, ko sniedz mūsdienīga infrastruktūra un labiekārtota vide lielpilsētās vai netālu no tām. Tomēr neatkarīgi no tā, kuru ceļu izvēlies, vienmēr aktuāls ir jautājums par to, kas ir izdevīgāk: būvēt māju pašam vai tomēr pirkt jau gatavu un mēbelētu ēku. Raksta turpinājumā aplūkojam dažādus faktorus, lai palīdzētu Tev pieņemt pareizo lēmumu.

Būvēt pašam – vai labākais risinājums?

Privātmājas būvniecība ir nopietns lēmums, kam ir jābūt rūpīgi pārdomātam. Lai arī doma var šķist vilinoša vien tā iemesla dēļ, ka māju var būvēt tā, kā pašam patīk vislabāk, tomēr, lai viss izdotos tieši tā, kā iecerēts, jau laikus ir jāapzina dažādi riski, kā arī jāņem vērā būtiski faktori. Piemēram, īpašumā ir jābūt zemei un pirms būvniecības procesa uzsākšanas jāveic būvprojekta saskaņošana. Pēcāk jāizvēlas kompetenti un uzticami meistari, jāiegādājas kvalitatīvi būvmateriāli, iespējams, jāpiesaista speciālists, kas palīdzēs radīt gaumīgu un skaistu iekārtojumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien Ministru kabinets apstiprināja noteikumus par atbalsta programmu privātmāju atjaunošanai un energoefektivitātes paaugstināšanai, kuras ievaros plānots sniegt atbalstu 500 privātmājām gadā.

Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātā atbalsta programma tiks finansēta no Latvijas un Šveices sadarbības programmas individuālā projekta "Mikrokreditēšanas programma".

Programmai tiks novirzīti 2,37 miljoni eiro apmērā. Plānots, ka programmai paredzētā finansējuma ietvaros varēs izsniegt aizdevumus privātmāju atjaunošanai un energoefektivitātes uzlabošanai aptuveni 500 mājām gadā, kā arī 260 mājām tiks piešķirta tehniskā palīdzība un 240 mājām - granti.

Atbalsta programmas ietvaros, sadarbībā ar AS "Attīstības finanšu institūcija Altum" ("Altum") plānots sniegt atbalstu vidēji 500 privātmāju energoefektivitātes uzlabošanas pasākumu īstenošanai gadā. Atbalsts paredzēts portfeļgarantijas, tehniskās palīdzības un granta par dzīvojamās mājas energoefektivitātes klases paaugstināšanu veidā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieprasījums pēc mājokļa iegādes reģionos ir nemainīgi augsts, liecina Swedbank dati.

Tā pērn 30% no visiem izsniegtajiem hipotekārajiem kredītiem bija mājokļu iegādei vai būvniecībai reģionos, kas ir par pieciem procentpunktiem vairāk, nekā 2022.gadā. Visvairāk kredītu izsniegti Jelgavas, Ogres, Liepājas un Valmieras novados, kamēr viszemākā aktivitāte vērojama Latgalē. Kopumā mājokļu iegādei reģionos pērn izsniegti 80 miljoni eiro, un vidējā aizdevuma summa sasniedz 65 tūkstošus eiro.

Lielākās aizdevumu summas vērojamas Vidzemē, kur tās sasniedz 79 tūkstošus eiro, kas ir pielīdzināma vidējai aizdevuma summai par dzīvokļa iegādi Rīgā. Tam seko Zemgale, kur vidējā aizdevuma summa mājokļa iegādei pērn bija 60 tūkstoši eiro, un Kurzeme ar 58 tūkstošiem eiro. Savukārt Latgalē mājokļa iegāde bijusi vislētākā – iedzīvotāji aizņēmušies vidēji 42 tūkstošus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Ober-Haus: Jaunuzbūvētu māju Pierīgā var nopirkt, sākot no 170 tūkstošiem eiro

Lelde Petrāne, 25.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Privātmājas iegādi lielā mērā šobrīd ietekmē nekustamā īpašuma nodokļa apmērs, norāda kompānija Ober-Haus.

Pēc Ober-Haus speciālistu novērojumiem, tirgū nedaudz ir samazinājies privātmāju piedāvājumu skaits. Salīdzinoši liels ir piedāvājums ar ekspluatācijā nenodotām jaunbūvēm. Taču privātmāju pamatpircējs galvenokārt ir jaunās ģimenes, kuras, apzinoties lielo birokrātijas slogu, lai sakārtotu dokumentāciju mājas nodošanai ekspluatācijā, bieži vien tomēr noraida lēmumu iegādāties jaunbūvi.

Vairums gadījumu, ja ir iespēja, klienti izmanto Altum valsts atbalstu jaunajām ģimenēm.

Jaunās ģimenes interesējas par privātmājām Pierīgā līdz vidēji 150 tūkstošiem eiro, kurās nav vajadzīgas lielas finansiālas investīcijas, taču šāds piedāvājums tirgū ir ļoti mazs. Pilnīgi pabeigtas jaunuzbūvētas mājas Pierīgā (40 km rādiusā ap Rīgu) šobrīd maksā, sākot no 170 tūkstošiem eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Pēc Mārupes premium privātmājām pieprasījums lielāks nekā piedāvājums

Laura Mazbērziņa, 01.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad lielākā daļa darījumu Mārupes novadā notiks pieejamajā privātmāju segmentā, bet premium segmenta māju pietrūks, prognozē Evita Pudane, Baltic Sotheby`s International Realty pārdošanas un īres konsultante.

Šādā situācijā, kad tirgū pieprasījums ir lielāks par piedāvājumu, Mārupes premium īpašumu pārdevējiem varētu šķist, ka ar jaunu īpašnieku atrašanu savam īpašumam un visu formalitāšu kārtošanu varētu tikt galā paši, turklāt – ātri. Tomēr pieredzējuša speciālista piesaiste var palīdzēt ne tikai adekvāti novērtēt īpašuma stāvokli un iespējas konkrētā tirgus segmentā, bet arī noteikt pareizu cenu īpašumam, un saņemt zinoša speciālista, kas orientējas darījuma un konkrētās vietas niansēs, padomu,- tādējādi atrodot privātmājai īsto pircēju. Savukārt īpašumu pircējiem profesionāļa iesaiste darījuma veikšanā var palīdzēt izvairīties no nepatīkamiem pārsteigumiem un ļautu «nenopirkt problēmas», nezinot visu darījuma specifiku un tirgus īpatnības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārdevēji vēlas iegūt maksimumu, pārdodot savu nekustamo īpašumu. Taču īpašnieku vēlmēm ir jāatrod saskares punkts ar pircēju iespējām, lai darījums varētu notikt.

Pareizā īpašuma starta cenas izvēle ir patiešām svarīgs elements veiksmīgai nekustamā īpašuma realizācijai un izšķir to, vai īpašums tiks pārdots ātri un par maksimālo vērtību, vai arī mēnešiem ilgi kļūs par sludinājumu portālu «spoku,» piedzīvojot daudzkārtējus cenas samazinājumus.

Potenciālie pārdevēji, kas izlēmuši īpašumu tirgot paši, ļoti bieži īpašuma starta cenu izvēlas, analizējot tikai sludinājumu portālos atrodamos piedāvājumus. Tad, ņemot vērā savu personīgo pieķeršanos īpašumam un iedomājoties, ka tieši viņa īpašumā ir vērtīgākie un dārgākie risinājumi (subjektīvas personīgās pieredzes vadīti), īpašnieki izvēlas savu prasīto cenu nedaudz paaugstināt uz pārējo piedāvājumu fona. Šādas prasītās cenas īpašumiem mēdz nebūt reālas, tām nav sasaistes ar realitāti, taču tieši šādi piedāvājumi veido pietiekoši lielu kopējā tirgus īpatsvaru un kalpo kā galvenais izejmateriāls citu nepieredzējušu pārdevēju prasītās cenas izvēlē. Tāpat, analizējot esošo piedāvājumu cenas, ir jāapzinās, ka atsevišķos segmentos ir vērā ņemams daudzums ar tādiem pārdevējiem, kuriem nav motivācijas pārdot īpašumu par reālu tirgus cenu un pietiekoši ātri. Šādi pārdevēji prasīto cenu apzināti izvēlas pārāk augstu, cerot uz veiksmi. Šādus scenārijus visvairāk ir iespējams novērot privātmāju segmentā ekskluzīvākajos rajonos. Parasti tieši privātmāju īpašniekiem novērojama nostalģijas, personīgo ieguldījumu un pieķeršanās ietekme sākuma cenas izvēlē, kā rezultātā tiek pieļautas kļūdas. Šie visi faktori norāda uz to, ka ar konkurējošo piedāvājumu izpēti vien nepietiek, lai pieņemtu pareizo lēmumu cenas izvēlē, ja mērķis ir pārdot īpašumu operatīvi (konkrētā laika nogrieznī) un par labāko cenu, kamēr tirgus ir aktīvs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Latvijas iedzīvotāji, augot dzīvokļu cenām, biežāk priekšroku dod privātmāju iegādei

Dienas Bizness, 14.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan reģionu pilsētās esošais dzīvojamais fonds pagaidām tiek papildināts visai gausi un dzīvokļu cenas turpina augt, lielākajā daļā Latvijas pilsētu mājokļi pērn ir kļuvuši pieejamāki, - liecina jaunākie Swedbank Baltijas Mājokļu pieejamības indeksa dati.

To veicinājusi gan straujā algu izaugsme, gan kredītu procentu likmju samazināšanās. Tiesa, saskaņā ar Swedbank Finanšu institūta aptaujas datiem, līdz ar ekonomiskās situācijas uzlabošanos arvien vairāk iedzīvotāju jau pieder savs mājoklis (70%), tādēļ vēlme un vajadzība iegādāties jaunu sarūk.

Mājokļu pieejamība Baltijas valstu galvaspilsētās 2017. gadā bijusi augsta, un Rīga saglabājusi līdera pozīciju galvaspilsētu starpā. Mājokļu pieejamības indekss 2017. gadā uzlabojies Rīgā un Viļņā, bet pasliktinājies Tallinā. Uzlabojumu Rīgā noteica hipotekārā kredīta procentu likmju samazinājums, Viļņā – straujš algu pieaugums, bet Tallinā pieejamība pasliktinājusies spējā dzīvokļu cenu kāpuma dēļ.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada vasarā Latvijā notikuši vien 14 privātmāju darījumi vērtībā virs EUR 300 000, kas ir par vienu mazāk kā pagājušā gada karstajos mēnešos. Vai līdz ar darījumu skaita samazināšanos mazinājusies arī dārgāko privātmāju īpašumu kopējā vērtība?

Gan 2018. gada vasarā, gan arī šā gada vasarā pats vērtīgākais privātmāju darījums ir bijis aptuveni EUR 1 100 000 vērts. Tomēr 10 lielāko darījumu kopējā vērtība šovasar ir bijusi par 18% zemāka. 2018. gada vasarā 10 vērtīgākie privātmāju darījumi kopā pircējiem izmaksāja EUR 5 461 800, taču šogad - EUR 4 481 843,53.

Jūrmalā, savukārt, situācija ir bijusi citāda. Lielākais privātmāju darījums šajā vasarā ir bijis EUR 450 000 vērts, kamēr 2018. gada vasarā ir reģistrēts darījums par EUR 650 000. Tomēr piecu lielāko darījumu kopējā vērtība (EUR 1 874 000) šajā vasarā kūrortpilsētā ir bijusi par 6,6% lielāka nekā pērn (EUR 1 758 000). Šie dati par Zemesgrāmatā reģistrētajiem darījumiem uz pirkuma līguma pamata (īpašumi, kas sastāv no viena dzīvokļa mājas un zemes) oktobra sākuma periodā iegūti no Cenubanka.lv.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts finansiāli atbalstīs arī privātmāju siltināšanu, paredz otrdien Ministru kabinetā atbalstītā Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātā jaunā atbalsta programma mājsaimniecībām.

Programma paredzēs portfeļgarantiju nodrošināšanu komercbanku aizdevumiem privātmāju energoefektivitātes uzlabošanas pasākumu īstenošanai. Plānots, ka portfeļgarantijas būs pieejamas šā gada otrajā pusē.

Privātmāju energoefektivitātes paaugstināšanas programmu paredzēts finansēt no valsts energoefektivitātes fonda 355 500 eiro apmērā un divu miljonu eiro apmērā no "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" nenoslogotā rezerves kapitāla.

Iecerēts, ka programmā ik gadu tiks sniegti vidēji 250 aizdevumi energoefektivitātes pasākumu īstenošanai privātmāju sektorā.

Lai novērstu nepilnības finansējuma pieejamībā un nodrošinātu energoefektivitātes uzlabošanas pasākumu īstenošanu privātmāju sektorā, EM sadarbībā ar "Altum" un Finanšu nozaru asociāciju ir izstrādājusi atbalsta programmu šim ēku sektoram.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā vasarā reģistrēti 14 privātmāju pirkuma darījumi virs EUR 300 000 visā valsts teritorijā. Jūrmala ir izsenis pazīstama kā ekskluzīva lokācija ar augstām nekustamo īpašumu cenām un bagātīgu luksusa klases segmenta piedāvājumu. Cik lielu daļu no Latvijas ekskluzīvo privātmāju darījumiem šovasar veidojuši tieši darījumi Jūrmalas teritorijā un cik daudzi darījumi ir pārsnieguši EUR 450 000 robežu?

Šajā vasarā Jūrmalā ir notikuši pieci privātmāju pirkuma darījumi cenu kategorijā virs EUR 300 000. No šiem darījumiem tikai viens darījums pārsniedzis vai sasniedzis cenu kategoriju EUR 450 000. Šis darījums ir noticis Kāpu ielā.

Pagājušā gada vasarā vērtībā virs EUR 300 000 tika reģistrēti trīs darījumi, par diviem darījumiem mazāk kā šogad. Savukārt EUR 450 000 cenas slieksni arī pagājušajā vasarā bija pārsniedzis tikai viens darījums, taču EUR 650 000 vērtībā.

Jūrmalas darījumi veido samērā lielu daļu no kopējā ekskluzīvo privātmāju tirgus Latvijā. Latvijas privātmāju tirgus premium segmentā nav liels. Izpētot piedāvājumu attiecību pret reāli notiekošo darījumu skaitu, var nonākt pie secinājuma, ka segmentā valda izteikts pircēju tirgus. Kamēr darījumu skaits privātmājām virs EUR 300 000 vasaras periodā (01.06.2019-01.09.2019) Latvijā šogad ir samazinājies, Jūrmalā darījumu skaits konkrētajā segmentā un laika periodā ir audzis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējo mēnešu laikā ir palielinājies zādzību skaits no privātmājām, it sevišķi Rīgas reģionā. Ārā ir tumšs laiks, kas ir labvēlīgs garnadžiem. Likumsargi aicina pievērst uzmanību aizdomīgām personām un automašīnām privātmāju ciematos un nepieciešamības gadījumā nekavējoties zvanīt policijai pa tālruni 110.

Pēdējo mēnešu laikā zādzību skaits no privātmājām ir palielinājies. Tā, piemēram, pēdējo divu dienu laikā Rīgas reģionā ir notikušas trīs zādzības no privātmājām – divas no zādzībām ir izdarītas no privātmājām Olaines iecirkņa apkalpojamā teritorijā un viena Saulkrastu iecirkņa apkalpojamā teritorijā.

Ņemot vērā šo apstākļi, Valsts policija atkārtoti aicina privātmāju īpašniekus parūpēties gan par sava mājokļa drošību, gan pievērst uzmanību tam, kas notiek kaimiņa sētā. Privātmāju ciematā, kur parasti iedzīvotāji viens otru pazīst, var viegli pamanīt svešas un aizdomīgas personas. Šādas personas var pārvietoties arī ar automobili, lēni braucot un noskatot mājokli, ko apzagt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas un tās apkārtnes privātapbūves sektorā 2017. gadā novērots aktivitātes pieaugums – reģistrēto darījumu skaits palielinājās gan privātapbūves zemes, gan privātmāju segmentā.

Turklāt joprojām tika novērota tendence privātmājas būvēt savām vajadzībām, proti, bez iepriekšēja nodoma tās realizēt tālāk, secina Arco Real Estate valdes loceklis Māris Laukalējs.

«Par minēto segmentu aktivitātes palielināšanos skaidri norāda arī pērn izsniegto būvatļauju skaits, kas, salīdzinot ar 2016. gadu, pieauga par 47 %. 2017. gadā jaunu privātmāju būvniecībai izsniegtas 1948 būvatļaujas, un tas ir pēdējo deviņu gadu lielākais rādītājs,» spriež nozares eksperts.

Kā liecina Arco Real Estate tirgus pārskata dati,2017. gadā apbūves zemes gabalu (virs 600 m²) darījumu skaits Rīgā un tās apkārtnē kopumā pieauga par 17 %, kamēr privātmāju darījumu aktivitāte, salīdzinot ar 2016. gadu, palielinājās par 7 %.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

FOTO: Ekonomikas augšupeja veicina aktivitāti Ventspils nekustamā īpašuma tirgū

Monta Glumane, 07.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspilī ir pieprasīti neapbūvēti zemesgabali privātmāju apbūvei vidēji no 1000 - 1700 kvadrātmetru platībā, kā arī, uzlabojoties ekonomiskajai situācijai un pieaugot ģimeņu ienākumu līmenim, aug interese par privātmāju un lielāku dzīvokļu iegādi, komentē VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) Nekustamā īpašuma portfeļa vadības pārvaldes direktore Vineta Vigupe.

Pēdējos gados visvairāk darījumi ar neapbūvētiem zemes gabaliem notikuši privātmāju segmentā, kopējam darījumu apjomam 2018.gadā palielinoties par 11%, salīdzinot ar 2017.gadu.

Kā vēl viens no aktīvākajiem īpašumu segmentiem Ventspilī ir biroju tirgus: gan telpu nomas, gan investīciju ziņā. 2018.gadā viens no lielākajiem biroju ēkas pārdošanas darījumiem notika starp investīciju fondu Northern Horizon Capital un Ventspils pašvaldību, kura rezultātā par biroju ēkas īpašnieku kļuva pašvaldība. VNĪ pārstāve norāda, ka pārdošanas apjomi pēdējo divu gadu laikā ir bijuši stabili.

Pēc VNĪ sniegtās informācijas, renovētu biroju telpu nomas maksa Ventspils centrā ir robežās no 4-5 eiro kvadrātmetrā mēnesī, neieskaitot PVN un komunālos maksājumus. Modernajiem birojiem Ventspilī nomas maksa sasniedz 7 eiro kvadrātmetrā mēnesī, neieskaitot elektrību, kopējam maksājumam par vienu kvadrātmetru sasniedzot 7.20-7.30 eiro mēnesī (viss iekļauts). Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) nozares komersanti var saņemt Ventspils pilsētas domes piešķirto telpu nomas maksas atbalstu 100% apmērā pirmajā gadā un 50% apmērā otrajā nomas gadā, ar iespēju pagarināt atbalsta saņemšanu uz vēl diviem gadiem ar atbalsta intensitāti 50% apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd nekustamo īpašumu tirgū Latvijā vērojama veselīga izaugsme - 10% līdz 15% apmērā, liecina Swedbank dati.

Vidējā aizdevuma summa mājokļa iegādei pērn sasniedza 66 000 eiro, kas atspoguļo 10% pieaugumu pret iepriekšējo gadu. Visvairāk īpašumu tiek iegādāti Rīgā – 60% no kopējo darījumu apmēra, savukārt pieprasījums Pierīgā un reģionos ir līdzīgs – attiecīgi 20% kā Pierīgā, tā reģionos.

Attīstoties privātmāju celtniecībai, nedaudz sarucis dzīvokļu iegādes īpatsvars. Kopumā 23% iedzīvotāju pērn izdarījuši izvēli par labu privātmājai (pieaugums par diviem procentpunktiem). Savukārt dzīvokļu segmentā arvien vairāk iedzīvotāju dod priekšroku jaunajiem projektiem jeb tādiem, kas ekspluatācijā nodoti 2017. vai 2018.gadā (pieaugums par trīs procentpunktiem). Kopumā pērn piektdaļa no iegādātajiem dzīvokļiem bija mājās, kas celtas laika posmā no 2000. līdz 2016.gadam, bet katrs desmitais dzīvoklis – jaunajos projektos. Taču dominējošais pārsvars, protams, ir par 2000.gadu vecākām ēkām (69%). Savukārt privātmāju segmentā biežāk (35%) tiek iegādātas jaunuzceltas ēkas (pēdējo divu gadu laikā celtās).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada pirmajā pusē premium mājokļu tirgū Latvijā tika slēgti 611 darījumi - par 137 darījumiem vairāk nekā pērnā gada pirmajos sešos mēnešos.

To apliecina premium segmenta nekustamo īpašumu uzņēmuma Latvia Sotheby’s International Realty veiktais pētījums par darījumu aktivitāti 2022. gada pirmajos sešos mēnešos trijos apskatītajos reģionos un trijos premium īpašumu tirgus segmentos: dzīvokļi, privātmājas un apbūves zeme Rīgā, Jūrmalā un Pierīgā.

Kopā ar darījumu skaitu atbilstoši audzis arī to veidotais apgrozījums – šā gada janvāra-jūnija periodā premium mājokļos investēti 154.6 miljoni eiro, bet ekskluzīvākajā tirgus segmentā ar dzīvokļa vērtību virs 1 miljona eiro darījumu skaits joprojām ir relatīvi mazs – notikuši tikai 5 darījumi.

Datu apkopojumā pētīta informācija par premium nekustamā īpašuma darījumiem, t.i. virs 150,000 eiro dzīvokļiem un apbūvējamai zemei un virs 350,000 eiro privātmājām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Pieprasījums pēc jauna mājokļa aug, tirgus pielāgojas cilvēku vēlmēm

Māris Opincāns, SEB Privātpersonu konsultācijas centra vadītājs, 17.05.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunu dzīvokļu namu un privātmāju būvniecība ilgu laiku ir bijis viens no ekonomikas un sabiedrības attīstības raksturlielumiem. Ja projektē, būvē un pērk jaunus mājokļus, tātad cilvēkiem ir ticība rītdienai un lielākiem ienākumiem, bet attīstītājiem ir ticība tam, ka pārtikušu cilvēku skaits pieaugs.

Rīgas salīdzināšanā ar Tallinu un Viļņu tieši mājokļu un biroju skaits bija kļuvis par pierādījumu tam, ka mūsu ekonomika attīstās mazliet gausāk. Šogad “mājokļu jautājumā” ir ienākušas divas nozīmīgas novitātes, kas ir mainījušas ierasto skatu: sen nepieredzēts cenu kāpums un neskaidrība par rītdienu. Abu šo faktoru ietekme ir un būs jūtama, taču vienlaikus ir laba ziņa – mājokļu projektēšana, būvēšana, iegāde un finansēšana turpinās un turpināsies.

Piedāvājums mazāks, bet finansēšanā šogad plus 14%

Viens no vadošajiem nekustamo īpašumu tirgus pētniekiem Colliers International pirms neilga laika publiskoja informāciju, ka jaunajos projektos pieejamo dzīvokļu skaits Rīgā ir sarucis līdz zemākajam līmenim pēdējo desmit gadu laikā . Runa bija par aptuveni 1100 pieejamiem gataviem dzīvokļiem un vēl dažiem tūkstošiem būvniecībā esošu dzīvokļu, no kuriem lielākā daļa ir vai nu rezervēti vai pārdoti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

EURIBOR debesīs kāpj straujāk nekā garā pupa – šobrīd likme sasniedz teju 3.8%. Aizņēmēju ikmēneša maksājumos tas redzams kā 20-25% pieaugums.

Salīdzinājumam: ja pirms gada par kredītu divu istabu dzīvoklim jaunajā projektā bija jāmaksā aptuveni 500 EUR, pašlaik ikmēneša kredīta summa pieaugusi par 100-200 EUR, neskaitot komunālos maksājumus. Lai gan aizņemšanās mājokļa iegādei kļuvusi krietni dārgāka, sabiedrība pamazām sāk pierast pie jaunās situācijas un meklē risinājumus, piemēram, izvēlas garāku hipotekārā apmaksas termiņu, samazinot ikmēneša maksājuma apjomu vai pārorientējas uz mazākas platības mājokļiem. Tāpat nekustamo īpašumu aģentūra “Latio” novērojusi: joprojām trešdaļa darījumu notiek bez bankas finansējuma piesaistes, izmantojot līdzekļus no mantojuma, iepriekš pārdota īpašuma vai uzkrājumiem. Darījumi par savu naudu notiek gan Rīgā, gan tās apkārtnē, gan atsevišķos reģionos, piemēram, Zemgalē. Kopš aprīļa tikai par 1% pieaudzis to mājokļu skaits, kas pārdoti mēneša laikā no sludinājuma publicēšanas brīža, secināts “Latio” jaunākajā “Mājokļu pircēju pārliecības indeksā”.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lapenieku iedzīvotāji uzskata, ka savulaik, pērkot apbūves zemes gabalus ģimenes privātmāju celtniecībai, pārdevēji viņus piemānījuši, par to šodien informē laikraksts Latvijas Avīze.

Tā, piemēram, ciemata iedzīvotājs Askolds Valbahs stāstījis, ka par kanalizācijas ķīlniekiem viņus pārvērtis vietējās pašvaldības deputāts Inārs Beļinskis un viņa biznesa partneris, ķekavietis Juris Sondors, norāda laikraksts.

Tas skaidro, ka savulaik, kad Rīgas pievārtē jauni ciemati auga gluži kā sēnes pēc lietus, abi biznesmeņi ielikuši pamatus Lapeniekiem – ap 21 hektāru lauksaimnieciski izmantojamās zemes pārvērta apbūvējamā, «sašķērēja» gruntsgabalos, kuros izbūvēja kanalizācijas un gāzes sistēmu. Labiekārtotos apbūves gabalus pēc tam pamazām pārdeva. Bet pircēji neesot brīdināti, ka notekūdeņu kanalizācija, kas turklāt ierakta nevis zem ielu seguma, bet uzcelto dzīvojamo māju iekšpagalmos, pircējiem nemaz nepieder.

Komentāri

Pievienot komentāru